Smażone jogurtowe przekąski są sposobem na szybki głód. Mogą się sprawdzić jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska. Są przy tym szybkie w przygotowaniu i mają ciekawy, kremowy posmak. Lepiej zrobić je w ilościach hurtowych, bo znikają błyskawicznie.
Pamiętasz o jedzeniu surówek? Warto je robić szczególnie u progu jesieni. Porcja witamin zawsze się przyda. Zapewni ją znakomita surówka biskupia. Trudno o smaczniejszą surówkę od niej, dlatego wypróbuj ten przepis.
Cukinia jest dobra na wszystko. Pod koniec sezonu na to warzywo warto przyjrzeć się bliżej poniższemu przepisowi. Faszerowana cukinia z pewnością bowiem zachwyci domowników.
Lekka, ciepła kolacja na bazie chleba tostowego z mięsną wkładką. Taka zapiekanka jest szybka w przygotowaniu i doskonale sycąca. Nadaje się też do odgrzewania w mikrofalówce, dlatego nadmiar takiej kolacji można zabrać jako lunch do pracy. Brzmi pysznie? Koniecznie czytaj dalej.
Jeżeli nie masz pomysłu na deser, poznaj stary przepis mojej babci. Przygotujesz z niego doskonały sernik na zimno, który od pierwszego kęsa pokocha cała rodzina. Smak uzależnia i będziesz przygotowywała go znacznie częściej. Szczegóły poznasz w dalszej części tekstu.
Lubisz gołąbki? Jeśli jesteś ich smakoszem, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wystarczy zawinąć kapustę z pewnym zdrowym i smacznym produktem. Wkrótce gołąbki w apetycznej marynacie trafią na twój stół.
Z tym przepisem wprost opłaca się nie dojadać arbuza do końca. Mniej słodkie części razem z zielonym pancerzem zmieniają się w niezwykły dżem. Odpowiednio zagęszczony sos będzie doskonałym smarowidłem i dodatkiem do deserów.
Oto pomysłowy sposób na łatwe śniadanie. Jest bogate w warzywa i opiera się o prawdziwy śniadaniowy i kolacyjny hit – jajko. Jest też niezwykle proste w przygotowaniu, niezależnie od liczby uczestników posiłku.
Przepis na karpatkę przyspieszoną w ten sposób, że nie wymaga ona w ogóle piekarnika. Dzięki niemu bardzo szybko i bez większego wysiłku otrzymamy lubiane ciasto. Taki świetny, kremowy deser przypadnie do gustu i młodszym, i dorosłym.
Ten łatwy przepis na szybkie siekane kotlety drobiowe to świetny pomysł na obiad. Wystarczy odpowiednio przyprawić chude mięso z piersi, by w kilkanaście minut mieć na stole złociste kotlety. Dzięki temu, że są siekane, a nie rozbite, łatwiej wzbogacić ich smak innymi składnikami.
Czy zdrowa zupa może być też pyszna? Jak najbardziej! Taka właśnie wychodzi dzięki temu przepisowi. Często ją gotuję i każdemu polecam tę prostą recepturę na znakomite danie.
Wyobrażasz sobie ciasto bez pieczenia? Ten przepis przekona cię, że słodkości bez używania piekarnika są jeszcze lepsze. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut.
Jogurtowiec z przepisu blogerki Ani Zyśk nie ma sobie równych. Przygotowuje się go z zaledwie 2 składników, a efekt jest wyśmienity. Deser cieszy oczy i jest lekki jak chmurka.
Schabowe i mielone to klasyki kuchni polskiej. Jednak musisz spróbować czegoś zupełnie innego. Kotlety gyros zachwycą smakiem i sprawią, że będziesz często wracać do tego przepisu. Gwarantuje kulinarny sukces.
We wrześniu śliwki smakują najlepiej. Dlatego warto tak jak Danuta Martyniuk upiec ciasto z tymi lubianymi owocami. Prosty przepis zapewnia pyszny efekt na talerzu. Ciasto ze śliwkami będzie w sam raz na deser.
Kucharz Tomasz Strzelczyk ma pyszną propozycję na obiad dla osób, które dbają o linię. Kurczak zapiekany z kaszą i warzywami to coś, po co możesz śmiało sięgnąć, gdy jesteś na diecie. Danie zrobisz szybko i w pyszny sposób.
Sklepowa kostka rosołowa ma wiele wspólnego z tablicą Mendelejewa. W jej składzie widnieje wiele substancji, których nazw nawet nie sposób wymówić. Taka lista chemii sprawia, że wiele osób odrzuca kostkę ze sklepu z obrzydzeniem. Znam patent na jej domową wersję, w której nie uświadczymy takich rewelacji.
Zapiekanka zawsze się sprawdza jako obiad na piątek. Dlatego zerknij na ten przepis i przygotuj smaczne danie bez mięsa. Pełne jest warzyw i doskonałego smaku.
Placki są daniem, które często gości na naszych stołach. Robimy je zwykle z cukinii i ziemniaków. Jednak Robert Makłowicz sięga po zupełnie inne warzywo. Efekt jest pyszny, dlatego polecamy ten przepis.
Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk.
Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.
Uwielbiany kurczak duszony w pomidorowo śmietanowym sosie to bardzo wykwintne danie z prostych i tanich składników. Niedrogi obiad w oryginalnej wersji nada zwykłemu popołudniu niezwykłego wymiaru.
Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.
Oto przepis na tani obiad, czyli kotlety ziemniaczane, ale trochę mięsne. Sycące danie za grosze spodoba się miłośnikom esencjonalnych posiłków. Zwłaszcza że udaje jak najbardziej mięsnego kurczaka.
Przywykliśmy do tego, że desery z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ten jednak już naprawdę przesadza. Wystarczy dosłownie pięć ruchów ręką, by przygotować owocową przekąskę do popołudniowej kawy.
Kokosanki są tak pyszne, że trudno ich sobie odmówić. Nie ma co walczyć z apetytem na ten doskonały smakołyk. Teraz znakomite kokosanki zrobisz w prosty i szybki sposób. Ten przepis jest wart wypróbowania.
Oto przepis inspirowany gołąbkami, w którym wszystko jest inaczej. Niecodzienne zastosowanie coli, nietypowy sposób zawijania kapusty, a nawet parzenia jej liści, spodoba się miłośnikom kuchennych nowinek.
Jak zrobić kolację? Najlepiej prosto i pysznie. Dlatego wykorzystaj czerstwy chleb namoczony w mleku, a danie zaskoczy cię smakiem. Nawet się nie spodziewasz, co z tego wyjdzie.