Fasolka szparagowa najlepiej smakuje latem. Zwykle podajemy ją na gorąco polaną masełkiem i bułką tartą. Jednak warto przyrządzić sałatkę z fasolki szparagowej na zimno. W takim wydaniu zachwyci wszystkich.
Zastanawiasz się, co upiec? Zrób ciasto bananowe, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne już wkrótce trafi na twój stół. Poza samymi bananami kryje w sobie pyszną niespodziankę.
Z tym prostym przepisem przygotujesz dżem z dowolnej odmiany winogron. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zawiera dodatkowego cukru. Wykorzystujemy tylko naturalne właściwości owoców.
Ptasie mleczko, jeden z najbardziej znanych polskich słodyczy, można z łatwością przygotować w domu. W porównaniu do sklepowych będzie miało znacznie lepszy skład. Do jego pysznego smaku dołoży się natomiast ten wynikający z satysfakcji z samodzielnego przyrządzenia tego doskonałego deseru.
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.
Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to potrawa z surowych warzyw. Jest jednak pewien rodzaj tego przysmaku, który występuje w wersji nie tak znowu surowej. Zasmażana kapusta kiszona to nieco zapomniany, ale doskonały dodatek do obiadu.
Faszerowana pysznymi grzybkami wołowa rolada to doskonały sposób, by esencjonalnym posiłkiem pożegnać wakacje i wkroczyć w jesień. Delikatne kurki świetnie współgrają z rozpadającą się w ustach wołowiną. Chodzi tu nie tylko o kontrast smaków, lecz także faktur.
Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.
Choć w tej wersji nie jest to produkt bezglutenowy, chleb ryżowy to świetne urozmaicenie diety. Rezygnujemy w tym przepisie z dużej części pszennej mąki. W efekcie jednak otrzymujemy pełnoprawne, lekkie i puszyste pieczywo.
Boczek ma wielu wiernych zwolenników. Dzięki temu prostemu przepisowi smakuje jak z wędzarni. Wypróbuj ten patent w swojej kuchni i zachwyć domowników smakiem tak przyrządzonego boczku.
Jak zrobić ciasto pyszne i proste? Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj ciasto jogurtowe z zaledwie 3 składników. Piekarnik nie będzie tu potrzebny. Znakomite ciasto bez pieczenia podbije podniebienie każdego łasucha.
Zupy warto włączyć do diety nie tylko ze względu na ich smak, ale też właściwości. Dlatego często gotuję zupę, która jest pyszna i bardzo zdrowa. Syci na długie godziny i sprawia, że jem w wartościowy sposób.
Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku.
Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.
Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni.
Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Ciasto Pysznotka rozwiąże ten problem. Z przepisem z tego artykułu przygotujesz je niezwykle łatwo, dlatego czym prędzej poznaj sposób i o smaku słodkiej przekąski przekonaj się sama.
Szybki i tani obiad który smakuje obłędnie? Pomysł na takie właśnie danie znajdziesz w poniższym przepisie. Dobrze znany smak występuje tu w niecodziennej postaci. Uważaj, będziesz je chciała jeść na okrągło.
Surówka do obiadu jest smacznym i zdrowym uzupełnieniem posiłku. Zrób ją w prosty sposób. Pyszne składniki wymieszaj z porem i jabłkiem. Dzięki temu kultowa surówka z pora będzie miała jeszcze więcej smaku niż zwykle.
Prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – golonkę wieprzową. Z nadejściem jesieni chętnie wracamy do takich ciężkich, sycących potraw. A wieprzowa goleń jest ich niekwestionowaną królową.
Gołąbki to uwielbiana, ale pracochłonna potrawa. Uproszczenie jej przypisywane jest poznaniakom. Prawda to czy nie – ten pomysłowy sposób pozwala przyrządzać gołąbki szybciej, wiec także częściej.
Kilka prostych składników zapieczonych w cieście francuskim to jeden z nietypowych pomysłów na kolację. Spośród przepisów tego typu wyróżnia go nietypowe użycie jajka. Ten podstawowy produkt naszej kuchni sprawdza się tu doskonale.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zapiekanka, ale jest w niej coś nietypowego. Dzięki niecodziennej formie wygodnie się ją nakłada. A smakuje? Jak zawsze w wypadku ziemniaków i mięsa zapieczonego z serem, czyli wyśmienicie.
Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się dość nietypowa zupa. Choć nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, w niczym nie ustępuje im smakiem. Według samozwańczych krytyków jest od nich nawet lepsza. Poznaj łatwy przepis i ugotuj ją, a sprawdzisz, czy to prawda.
Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować.
Oto przepis na szybkie i pyszne placuszki, jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Doskonale sprawdzą się w słodkich porannych kompozycjach.
Bryzol to kotlet z siekanego mięsa. Popularność zdobył tym, że jest tanim sposobem na wykwintny posiłek. Dziś przygotowujemy go rzadziej, ale czas przywrócić go do łask.
Robisz przetwory na zimę? U mnie produkcja idzie pełną parą. Przyrządzam buraki do słoików, które są prawdziwym hitem. Przygotowałam tyle, że podzielę się ze znajomymi i krewnymi. Każdy zje ten zdrowy rarytas z apetytem.
Dżemy to jedne z moich ulubionych smakołyków. Smak letnich owoców zamknięty w słoiczkach przyda się zimą. Wtedy najchętniej sięgam po dżem z jabłek, gruszek i śliwek, który robi moja mama. Te owoce gwarantują pyszne połączenie.