Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek
30.09.2022 11:29 Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są proste w przygotowaniu sycące i niezwykle aromatyczne. Nie zawierają ani grama mięsa, wiec będą idealne na piątkowy, postny obiad. Zrobicie je sprawnie i bez większego wysiłku, a rodzina zje ze smakiem. Kotlety mielone bez mięsa i jajek smakują obłędnie. Jeśli szukacie smacznej, bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, przepis na specjał z kaszy jaglanej i pieczarek powinien przypaść wam do gustu. Kotleciki są lekkie i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane z brokułami i serem
30.09.2022 10:22 Ugotuj, rozdrobnij widelcem i dodaj do startych ziemniaków. Mało znany patent na placki robi furorę w sieci

Placki ziemniaczane z brokułami i serem smakują nieziemsko. Zdrowe warzywo wystarczy ugotować, rozdrobnić i dodać do startych ziemniaków wraz z wiórkami z sera. Po usmażeniu uzyskamy delikatny i aromatyczny przysmak, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć.Placki z ziemniaków lubi wielu smakoszy. Tym razem zamiast cebuli wrzucimy do masy brokuły i dodamy ser żółty, uzyskując smaczne i przyjemnie pachnące danie, które syci na długo. Spróbujecie?

Jajecznica z majonezem i boczkiem
30.09.2022 09:02 Aksamitna jajecznica z majonezem i boczkiem. Pyszne i pożywne śniadanie

Jajecznica z majonezem skusi niejednego smakosza. Dzięki dodatkowi popularnego sosu jest kremowa, delikatna i sycąca, a przygotowuje się ją niemalże ekspresowo. Wystarczy podsmażyć boczek, dodać masę jajeczną i doprawić. Prościej się nie da. Spróbujecie?Aksamitna konsystencja jajecznicy z majonezem zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Prosty dodatek sprawia, że danie ma głębszy smak i rozpływa się w ustach. Zrobienie rarytasu wcale nie jest bardziej skomplikowane. Warto się skusić.

 Przepis na sernik dyniowy
30.09.2022 08:17 Pokrój na paski, wstaw do piekarnika i zblenduj. Przepis cioci Marioli na jesienny sernik deklasuje pozostałe

Sernik dyniowy jest smaczną jesienną alternatywą klasycznego deseru. Delikatna serowa masa z twarogu i serka homogenizowanego w połączeniu z pieczonym pomarańczowym warzywem jest wyśmienita. Przygotowany według prostego przepis cioci Marioli przysmak spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?Sernik dyniowy spodoba się każdemu łasuchowi. Połączenie twarogu, serka homogenizowanego i purée z dyni z chrupiącym spodem w postaci herbatników z dodatkiem przypraw jest niezwykle smaczne. Ciasto przygotowuje się niemalże samo. Skusicie się?

Leczo z cukinią i kiełbasą - prosty przepis
29.09.2022 15:52 Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne

Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.

Kremowe kluski royal - idealne do rosołu
28.09.2022 21:52 Kremowe kluski royal. Znakomity dodatek nie tylko do rosołu

Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować. Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?

Szybki chleb z kaszy jaglanej
28.09.2022 20:58 Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia

Chleb z kaszą jaglaną jest świetną alternatywą dla wypieków z mąką pszenną i drożdżami. Prosty przepis na pełne smaku i zdrowych dodatków pieczywo spodoba się nie tylko osobom, które nie mogą sięgać po gluten. Przygotowanie chleba jest proste i nie zajmie dużo czasu. Spróbujecie?Zdrowy i pełen smaku chleb jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych kanapek. Sycący wypiek z kaszą jaglaną zrobicie w kilka chwil, a po upieczeniu zachwyci was pięknym zapachem i bogatą strukturą. Warto się skusić.

Elastyczne ciasto na pierogi - prosty przepis
28.09.2022 18:02 Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem

Dobre ciasto na pierogi charakteryzuje się łatwością zlepiania i miękkością. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy zamiast jajka użyjemy mąki ziemniaczanej. Skrobia dobrze spoi pozostałe składniki i nie sprawi, że masa stwardnieje. Koniecznie spróbujcie — jedna zmiana wystarczy, by poczuć różnicę. Część smakoszy do ciasta na pierogi dodaje jajko. Składnik ten powoduje jednak, że masa staje się twarda i mało elastyczna. Zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka ziemniaczana, która pomoże sprawnie połączyć wszystkie produkty i uzyskać plastyczną masę, z której z łatwością ulepimy pierogi.

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
27.09.2022 13:58 Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Skorzystajcie z blendera, połączcie warzywo z czosnkiem oraz serem i usmażcie. Danie będzie chrupiące i aromatyczne, a z talerzy zniknie błyskawicznie. Musicie choć raz spróbować.Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami. Tym razem proponujemy wyrazistą i prostą w przygotowaniu odsłonę z serem żółtym i czosnkiem, która na dodatek nie wymaga ścierania warzyw. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu wymaga ich zrobienie.

Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson
27.09.2022 12:29 Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Kaczka z jabłkami jest wyśmienita. Delikatne mięso w połączeniu z soczystym i słodkim owocem skusi niejednego smakosza. Z przepisem Moniki Richardson danie przygotujecie z łatwością. Sekretem jego smaku jest powolne pieczenie. Spróbujecie?Mięso kaczki jest niezwykle delikatne, a jego przyrządzenie wymaga staranności. Monika Richardson dodaje do niego jabłko i pomarańcze. Ostatnio pokazała tak upieczoną kaczą pierś na swoim Instagramie - z którego również pochodzi jej zdjęcie - wspominając, że jest to jedno z jej ulubionych jesiennych dań.

Waniliowe naleśniki na maślance
27.09.2022 09:08 Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.

Jajecznica po angielsku
27.09.2022 08:00 Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Jajecznica po angielsku jest prostą i sycącą odsłoną dobrze znanej potrawy. Ciepłe, pełne aromatycznych pieczarek i znakomitej kiełbasy danie będzie idealne na chłodne jesienne poranki. Dodajcie jeszcze mleko, a stanie się także niezwykle kremowe i delikatne. Nikt mu się nie oprze.Smaczna jajecznica pozwoli wam dobrze zacząć dzień. Przyrządzona z dodatkiem kiełbasy i pieczarek, a będzie niezwykle aromatyczna i sycąca. Wlanie porcji mleka do jaj sprawi, że uzyskamy również aksamitną konsystencję masy jajecznej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej sztuczki, warto to zmienić. Rozpływająca się w ustach jajecznica po angielsku z sycącymi dodatkami z pewnością wam się spodoba.

Sycąca zupa paprykowa z mięsnymi pulpetami
26.09.2022 12:52 Niepowtarzalna, sycąca zupa paprykowa z pulpetami. Takiej jeszcze nie jadłeś

Zupa paprykowa jest pełnym aromatu, sycącym przysmakiem. Dodając do niej smakowite pulpeciki z wieprzowiny, uzyskamy danie idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzać zup z mięsnymi kotlecikami, receptura na przysmak z papryki pomoże Wam to zmienić. Aromatyczna i rozgrzewająca kompozycja sprawdzi się jako szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Zapraszamy.

Ciasto bez pieczenia Montenegro
26.09.2022 09:50 Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem

Lubicie ciasta bez pieczenia? Montenegro będzie więc dla Was prawdziwą gratką. Prosty deser na spodzie z herbatników z pysznym mlecznym kremem i polewą czekoladową przygotowuje się w kilka chwil, a zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie — posmakuje nie tylko dzieciom.Montenegro jest znakomitym ciastem bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser czy słodycz do kawy. Pomysł na przysmak po raz pierwszy zaprezentowany został na kanale „Prosty przepis na” na YouTube, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące artykuł. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Większość z pewnością znajdziecie w kuchni. Skusicie się?

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis
25.09.2022 19:34 Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Racuchów nie odmówi sobie niejeden smakosz. Dziś przedstawiamy wam prosty przepis na wyjątkową odsłonę bieszczadzką. Do ciasta zamiast jabłek dodaje się startą na tarce dynię. Dzięki niej masa jest delikatna i przyjemnie słodka po usmażeniu. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie? Racuchy w wersji bieszczadzkiej wprost rozpływają się w ustach. Słodkie placki przyrządzane z dodatkiem tartej dyni są przyjemnie słodkie, a przy tym nieziemsko pachną. Musicie ich skosztować.

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej
25.09.2022 19:03 Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Szukacie pomysłu na świetne ciasto ze śliwkami? Przepis Anny Lewandowskiej na przysmak w wersji bezglutenowej ma szansę wam się spodobać. Wypiek przygotowuje się niemalże ekspresowo, a jest lekki i obłędnie pyszny. Spróbujecie? Nikt chyba nie jest w stanie oprzeć się delikatnemu ciastu z ze śliwkami. Przygotowana według przepisu Anny Lewandowskiej słodycz pięknie pachnie i kusi lekkością. Do jej zrobienia użyjemy zdrowych składników i bezglutenowej mąki — każdy będzie mógł się skusić.

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4
25.09.2022 18:09 Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Kluski śląskie pasują do wielu dań obiadowych. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób uzyskamy, gdy dobierzemy odpowiednie proporcje składników. Łącząc ziemniaki i mąkę w proporcjach 1:4 unikniemy wpadki w postaci kleistych i twardy kluseczek. Ciasto na kluski śląskie warto przygotować z ziemniaków uniwersalnych, czyli takich, które nie mają w sobie ani zbyt wiele skrobi, ani dużej ilości wody. Dbając o proporcję 1:4 pomiędzy dodawaną ilością mąki i warzywa uzyskamy znakomite efekty — lekkie, mięciutkie i przyjemne w odbiorze kluseczki.

szarlotka
25.09.2022 14:02 Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Macie ochotę na szybką szarlotkę? Przygotowanie wypieku nie zajmie wam wiele czasu, jeśli macie pod ręką mus owocowy i schłodzone składniki na kruche ciasto. Koniecznie sprawdźcie nasz prosty przepis — bliscy będą zachwyceni takim deserem. Szarlotka jest jednym ze sztandarowych jesiennych wypieków. Pierwsze chłodne dni zbiegają się w czasie z momentem pojawienia się na targu idealnych do przygotowania tego wypieku jabłek, czyli antonówek i szarej renety. Warto kupić większą ilość owoców i zamknąć je w słoikach na zimę. Taki patent zastosujemy dzisiaj, proponując wam sprawne przygotowanie ciasta na kruchym spodzie z użyciem wcześniej uprażonych jabłek. Polecamy zawsze mieć w lodówce podstawowe składniki — nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie was ochota na ten przysmak.

Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste
25.09.2022 08:49 Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Marzą wam się naleśniki wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach? Przygotujcie je według prostej receptury Michela Roux. Francuski mistrz kuchni dodaje do masy śmietanę kremówkę, która nadaje ciastu fantastycznej konsystencji. Tak smacznych naleśników dawno nie jedliście. Spróbujecie? Naleśniki Michela Roux będą smaczne zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ciasto jest świetnie zbalansowane i smaży się je bez większych trudności. Szef kuchni stosuje masło klarowane, które dodatkowo nadaje rarytasowi przyjemnego aromatu.

Pierogi z karmelizowaną cebulą
24.09.2022 20:21 1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Szukacie przepisu na znakomite pierogi? Wypełnijcie je ziemniaczanym farszem i podajcie z karmelizowaną cebulą. Tak przyrządzone warzywo doskonale wzbogaci dobrze znane danie. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładki. Spróbujecie?Pierogi z farszem ziemniaczanym znakomicie smakują w towarzystwie delikatnie słodkiej, karmelizowanej cebuli. Proste danie jest sycące i aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto się skusić — danie spodoba się najbardziej wybrednym domownikom.

Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis
24.09.2022 19:12 Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany przysmak warto przygotować w lekkiej i zdrowej wersji. Proponujemy zrobienie ciasta na bazie kaszy jaglanej, które smakuje wyśmienicie. Przyrządza się je niemalże ekspresowo, a zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Naleśniki z kaszy jaglanej sprawdzą się jako baza wielu smakowitych dań. Bezglutenowe i niezwykle lekkie wegańskie ciasto możecie wypełnić zarówno ulubionym dżemem, jak i wybranym wytrawnym farszem. Będzie wyśmienite. Skusicie się?

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy
24.09.2022 17:06 Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Marzą wam się pyszne kopytka? Delikatny i pełen smaku rarytas uzyskacie, korzystając z przepisu Karola Okrasy. Kucharz łączy ze sobą dwa rodzaje mąki pszennej — klasyczną i razową — uzyskując miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Spróbujecie? Kopytka razowe są lżejsze od klasycznych i nieziemsko pyszne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie podane z dowolnie wybranym sosem. Warto od razu przygotować więcej, bo znikają ekspresowo.

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową
24.09.2022 16:11 Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować. Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.

smalec z fasoli
23.09.2022 23:37 Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.

Knedle ze śliwkami Ani Starmach
23.09.2022 17:52 Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

Knedle ze śliwkami skuszą niejednego smakosza. Ania Starmach zna niezawodny sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które doskonale komponuje się z jesiennymi owocami. Koniecznie spróbujcie proponowanego przysmaku, a będziecie zachwyceni.Prosty patent na knedle ze śliwkami może być na wagę złota. Jeśli jeszcze nie udało wam się osiągnąć przysmaku, który jest miękki i delikatny, a jednocześnie nie rozpada się po ugotowaniu, dajcie szansę tej recepturze. Przyjemnie was zaskoczy.

Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników
23.09.2022 10:45 Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Nikt mu się nie oprze

Zrobienie ciasta bez pieczenia z 3 składników wydaje się niemożliwe. Okazuje się jednak, że tyle wystarczy. Co więcej, deser przygotowuje się niemalże błyskawicznie, a produkty dostaniecie w każdym sklepie. Rodzina z pewnością go polubi. Spróbujecie?Proste ciasto bez pieczenia wykonane z zaledwie trzech produktów będzie idealne dla tych z was, którzy mają ochotę na małe co nieco, lecz nie chcą piec lub też nie mają takiej możliwości. Po raz pierwszy zaprezentowany na kanale YouTube Obżarciuch deser - z którego pochodzi również zdjęcie ilustrujące artykuł - wygląda efektownie, a z jego zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko.

Puszyste naleśniki na kefirze
23.09.2022 07:58 Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Słodki przysmak będzie niezwykle lekki i puszysty, jeśli przygotujemy go na kefirze. Z niezawodnym przepisem babci Stasi smażenie będzie proste, a efekty przyjemnie zaskoczą. Koniecznie spróbujcie — tak delikatnych naleśników dawno nie jedliście.Dobre naleśniki powinny być miękkie, elastyczne i puszyste. Bardzo smaczne i aksamitne ciasto uzyskamy, korzystając z kefiru. Babcia Stasia dodatkowo dodaje nieco sody, co sprawia, że całość staje się jeszcze lżejsza. Ze słodkimi dodatkami smakuje znakomicie.

Zupa fasolowa Ojców Bonifratrów
22.09.2022 11:53 Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie? Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?