Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

Bigos - Magda Gessler wie, jak go zrobić
20.09.2022 21:46 Gessler wie, jak powinien smakować prawdziwy bigos. 1 składnik jest dla niej niedopuszczalny

Bigos dość często gości w wielu polskich domach. Magda Gessler zdradziła jaki składnik jej zdaniem sprawi, że danie nie będzie smaczne. Dodawany przez wiele osób koncentrat pomidorowy zdaniem celebrytki jest zbędny. Dobry bigos bowiem powinien bazować na kapuście, mięsach i aromatycznych przyprawach. Zgadzacie się? Przyrządzając bigos staropolski, nie używało się koncentratu pomidorowego. Tą regułą kieruje się także Magda Gessler, która uważa, że właściwie doprawiony i przyrządzony na dobrej jakości mięsie specjał z kapusty obroni się sam. Zerknijcie na jej recepturę — jest prosta, a efekty pozytywnie zaskakują.

Domowy budyń ryżowy - prosty przepis
20.09.2022 20:52 Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny

Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil. Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.

Maślane ziemniaki z piekarnika
20.09.2022 16:55 Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz

Próbowaliście maślanych ziemniaków? Prezentujemy posty sposób przygotowania uwielbianego warzywa. Polega on na upieczeniu ziemniaków z przyprawami oraz solidną porcją mlecznego tłuszczu. Potrawa doskonale smakuje sama, a także jako dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła i aromatycznych ziół skradną niejedno serce. Zrobienie rarytasu jest dziecinnie proste, a koszty niewielkie. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Skusicie się?

Najlepszy patent na grzyby
20.09.2022 14:22 Zapomnij o suszeniu grzybów. Strzelczyk ma znacznie lepszy patent. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Zebraliście sporo grzybów i zastanawiacie się co z nimi zrobić? Zamiast suszyć skarby lasu, skorzystajcie ze świetnego patentu Tomasza Strzelczyka na smakowite grzybki w słoikach. Kucharza zamyka je wraz z solanką uzupełnioną o proste przyprawy. Wykonanie jest banalne, a smakują obłędnie. Grzyby zrobione według receptury Tomasza Strzelczyka są wyśmienite. Sekretem ich smaku jest prosta solanka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, która podkreśla naturalny aromat skarbów lasu. Taki rarytas można wykorzystać do zrobienia wielu dań. Spróbujecie?

Tania zapiekanka makaronowa z serem i szynką
20.09.2022 13:44 Szybka i tania zapiekanka makaronowa z serem i szynką

Zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest prostym i sycącym daniem obiadowym. Przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a składniki z pewnością macie w lodówce. Tani posiłek, który cała rodzina zje ze smakiem, jest na wyciągniecie ręki. Spróbujecie? Nie wiecie, co zrobić na obiad, a w lodówce macie szynkę, ser żółty i makron z poprzedniego dnia? Dodajcie do nich kilka innych składników i zapieczcie. Prosty i szybki obiad spodoba się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?

Szarlotka z gruszkami jest pyszna
20.09.2022 12:55 Zamiast jabłek sięgnij po inne owoce. Szarlotka wyjdzie 100 razy lepiej. Każdy będzie błagał o dokładkę

Szarlotka z gruszkami spodoba się amatorom kuchennych urozmaiceń. Nietypowy owoc w połączeniu z klasycznym ciastem kruchym i lekką bezą smakuje znakomicie. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.Szarlotka z gruszkami jest wyśmienita. Do niezwykle aromatycznego zwieńczonego delikatną bezą ciasta oprócz słodziutkich owoców dodamy orzechy, co sprawi, że jeszcze trudniej będzie mu się oprzeć. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?

Grochówka z kiszoną kapustą
20.09.2022 10:54 Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad

Grochówka z kapustą kiszoną jest gęsta i pożywna. Swój wyjątkowy smak i aromat zupa zawdzięcza dodatkowi pysznej kiszonki. Zmienia ona charakter dania i sprawia, że nie tylko pięknie pachnie, ale też cudownie rozgrzewa. Kaszubska wersja grochówki z kapustą kiszoną spodoba się nie tylko amatorom kuchni regionalnej. Jest sycąca i niezwykle aromatyczna, a jej zrobienie wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Danie przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne dni. Spróbujecie?

kotlety z soczewicy
19.09.2022 14:44 Sycące kotlety z soczewicy i pieczarek. Wyśmienity obiad bez grama mięsa

Kotlety warzywne mogą stanowić sycącą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Dziś proponujemy wam zastąpienie mięsa czerwoną soczewicą. Danie jest aromatyczne i zawiera dużo pożywnego białka. Jest też zdecydowanie lżejsze od oryginału. Spróbujecie?Lekkie, pięknie pachnące i wyjątkowo smaczne kotlety z soczewicy i pieczarek nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy ugotować ziarno, poddusić grzyby wraz z cebulką i wyrobić masę. Potem już tylko całość panierujemy i smażymy — tak samo, jak w przypadku klasycznych mielonych.

Magda Gessler, sałatka
19.09.2022 13:53 Gessler pokazała jak zrobić sałatkę szwajcarską. Prosta przekąska z kilku składników skradnie Wasze serca

Sałatka szwajcarska przypadnie do gustu amatorom sycących i szybkich do zrobienia przekąsek. Magda Gessler podzieliła się prostym przepisem na ten rarytas w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Do zrobienia nie trzeba wielu składników, a smak zachwyca. Sałatka szwajcarska jest połączeniem delikatnej mortadeli, aromatycznego żółtego sera, wyrazistej cebuli i chrupiących ogórków. Składniki te polane są wyrazistym sosem z majonezu i musztardy, który dopełnia smaku. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste.

pomidorówka
19.09.2022 11:52 Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza

Zupa pomidorowa zwykle nie wychodzi kremowa? Spróbujcie patentu Jakuba Kuronia. Kucharz zaprawia pomidorówkę śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Kurzy specjał sprawia, że zupa staje się pożywniejsza, a jej konsystencja bardziej aksamitna. Przekonajcie się o tym sami. Pomidorówka zaciągana żółtkiem jest bardziej kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna. Nawet śmietana tak dobrze nie wydobędzie smaku pomidorów, choć Kuroń i ją dodaje do klasycznej zupy. Skusicie się?

pierogi
19.09.2022 10:49 Pierogi razowe ze szpinakiem i twarogiem. Zachwycają oryginalnym smakiem

Pierogi są jednym z lubionych dań wielu smakoszy. Tradycyjną potrawę świetnie urozmaici dodanie mąki razowej do ciasta. Tym razem pierogi wypełnimy farszem przygotowanym ze szpinaku i twarogu. Będzie oryginalnie, pysznie i bardzo zdrowo. Zapraszamy do kuchni. Pierogi wykonane z ciasta z dodatkiem mąki razowej są nie tylko smaczne, ale też o wiele zdrowsze. Niezależnie od umieszczonego w nich farszu sycą na dłużej. Proponujemy przetestować wersję z serem białym i szpinakiem — odpowiednio doprawione są naprawdę wyśmienite. Jeśli wykorzystacie tofu, będą nawet wegańskie. Skusicie się?

Nocna owsianka robi się sama
18.09.2022 19:18 Nocna owsianka robi się sama. Pyszny pomysł na zdrowe, ekspresowe śniadanie

Próbowaliście kiedyś nocnej owsianki? Śniadaniowy patent spodoba się zwłaszcza tym z Was, którzy niespecjalnie lubią gotować o poranku. Wystarczy dzień wcześniej zamknąć składniki dania w słoiku i podgrzać je po przebudzeniu. Będzie szybko i pysznie. Nocna owsianka spodoba się zabieganym. Nie każdy ma rano dużo czasu na zrobienie śniadania, a taki przysmak można nawet zabrać do pracy lub zjeść w drodze. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Spróbujecie?

Jak zrobić panko?
18.09.2022 19:06 Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki

Panko jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Wywodząca się z kuchni azjatyckiej panierka nieco różni się od klasycznej, znanej w kuchni polskiej otoczki z bułki tartej. Ma jednak podobne zastosowanie. Podpowiadamy jak łatwo przygotować ją w domu. Panko pochodzi z Japonii. Panierka ta charakteryzuje się obecnością większych kawałków pieczywa. Będzie zatem bardziej chrupiąca niż podobna, zrobiona z drobno startej bułki. Spróbujcie ją przygotować w domu i sprawdźcie, jak zmienia smak ulubionych dań, np. smażonych filetów rybnych czy drobiowych.

Śledzie po szwedzku - prosty przepis
18.09.2022 19:06 Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta

Śledzie po szwedzku są prostym sposobem na podanie lubianej ryby. Smaczną przekąskę przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy wymoczone płaty zamknąć w słoiku z pełną przypraw marynatą i wstawić do lodówki na jeden dzień. Będą wyśmienite na co dzień i od święta. Nie wiecie, jak przyrządzić śledzie, by każdy chciał ich spróbować? Zalejcie je pyszną marynatą wraz z cebulką i marchewką, a będą delikatne, aromatyczne i obłędnie pyszne. Zajadać będziecie mogli się już po jednym dniu trzymania ich w lodówce. Skusicie się?

Błyskawiczny jabłecznik z patelni
18.09.2022 15:52 Błyskawiczny jabłecznik z patelni. Prosty przepis na wyborne ciasto

Macie ochotę na ciasto i najchętniej zjedlibyście je za chwilę? Skorzystajcie z naszego przepisu na jabłecznik z patelni, a błyskawicznie wyczarujecie doskonałą słodkość. Receptura jest banalna, a smak ciasta zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie. Lekki i pełen smaku jabłecznik z patelni posmakuje każdemu łasuchowi. Przygotowanie zajmie wam mniej niż pół godziny, a brak piekarnika was nie powstrzyma. Deser jest idealny dla zabieganych i umili niejedno popołudnie. Skusicie się?

Staropolskie kotlety dewolaj - prosty przepis
18.09.2022 13:54 Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób

Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie. Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?

Jak zrobić wiejski rosół?
18.09.2022 12:47 Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki

Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Zupa zawsze się uda, jeśli sięgniecie po sprawdzone, babcine metody. Najlepiej przyrządzać go na wiejskiej kurze w naprawdę dużym garnku. Powstrzyma was to przed dolewaniem wody i rozcieńczaniem wywaru. Taka praktyka, choć popularna powoduje, że rosół traci na smaku. Najlepsze kucharki wiedzą, że drobiowy wywar powinien być przygotowany na tłustej, wiejskiej kurze. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, lecz nie można również przesadzić z jego ilością. My proponujemy użycie połowy porcji i dużego, czyli co najmniej pięciolitrowego garnka. Efekty przyjemnie was zaskoczą.

Surówka z białej rzodkwi Ewy Wachowicz
17.09.2022 23:16 Wachowicz robi surówkę z niezwykłego warzywa. Pasuje do każdej potrawy

Surówka z białej rzodkwi jest prostym i pełnym smaku dodatkiem do obiadu. Ewa Wachowicz do smakowitego warzywa dodaje lekki sos i przyprawia je najprościej jak to możliwe — solą i białym pieprzem. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa. Prosta surówka z białej rzodkwi spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Wyraziste warzywo z dodatkiem pysznego sosu i odrobiny kukurydzy smakuje wręcz obłędnie. Pasuje zarówno do mięs, jak i warzywnych rarytasów. Skusicie się?

Przepis na flaczki Mateusza Gesslera
17.09.2022 20:45 Mateusz Gessler pokazał przepis na flaczki. Niebywałe, czym zastąpił mięso

Flaczki są daniem, którego nie każdy spróbuje. Mateusz Gessler proponuje, by, zamiast podrobów, wykorzystać boczniaki. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, a efekt zachwyca. Koniecznie spróbujcie. Flaczki są jedną z tych potraw, która nie każdemu smakuje. Wegańska wersja dania ma szansę zmienić wasze spojrzenie na to danie. Zrobimy je z aromatycznych i pełnych cennego białka roślinnego boczniaków. Grzyby te dostępne są przez cały rok i doskonale imitują podroby. Warto choć raz skosztować.

Jak zrobić krupnik?
17.09.2022 19:35 Jak zrobić krupnik? Mamy niezawodny, tradycyjny przepis

Krupnik jest jedną ze smaczniejszych zup kuchni polskiej. Dawniej na naszych stołach gościł dość często. Warto choć raz go spróbować. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo sycący. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Jeśli o krupniku tylko słyszeliście, warto skusić się na jego przygotowanie. Receptura jest niezwykle prosta. Mając pod ręką rosół z poprzedniego dnia lub dowolny bulion, zrobimy ją w mniej niż pół godziny. Spróbujecie?

Pomorska odsłona kotletów schabowych
16.09.2022 12:52 Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju

Kotlety schabowe w wersji pomorskiej z pewnością przypadną wam do gustu. Mięso zamarynowane w bursztynowym płynie i podane z ziołową śmietaną smakuje naprawdę znakomicie. Jest soczyste, kruchy i delikatne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Czy ktokolwiek nie jadł przynajmniej raz tradycyjnego kotleta schabowego? Klasyczne danie kuchni polskiej można łatwo urozmaicić. Wystarczy zamarynować plastry schabu w piwie, usmażyć je w panierce i podać z kremową śmietaną i ziołami. Będzie jeszcze smaczniej niż zwykle. Skusicie się?

Kulki mocy - przepis Anny Lewandowskiej
15.09.2022 17:51 Anna zdradziła przepis na kulki mocy. Lewandowski podjada je przed treningami

Kulki mocy są smaczną i niezwykle zdrową przekąską. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska, która taką właśnie przegryzkę przygotowuje dla swojego męża Roberta. Energetyczny przysmak doskonale sprawdza się nie tylko przed intensywnymi treningami. Koniecznie spróbujecie. Szukacie pomysłu na zdrowe i pełne smaku słodkie przekąski? Kulki mocy Anny Lewandowskiej będą idealnym rozwiązaniem. Pełen orzechów i aromatycznych przypraw deser pokochają nawet najbardziej wybredni. Spróbujecie?

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?
15.09.2022 16:51 Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Idealny do makaronu i nie tylko

Sos ze świeżych grzybów jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Wystarczy aromatyczny miks leśnych specjałów i nabiału podać z dowolnym makaronem lub kluskami. Zrobienie dania nie zajmie więcej niż pół godziny, a rodzina będzie zachwycona. Grzyby leśne mają wielu amatorów. Wczesną jesienią, gdy w lasach nietrudno znaleźć podgrzybki czy borowiki, makaron z sosem na ich bazie można wyczarować w zaledwie kilka chwil. Jego smak bije na głowę dania podawane w niejednej restauracji. Skusicie się?

Puszyste placki ziemniaczane
15.09.2022 13:58 Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem

Marzą wam się placki ziemniaczane lekkie niczym chmurka? Najlepsze efekty uzyskacie, oddzielając żółtka od białek i ubijając białka na sztywną pianę. Dodana do ziemniaczanej masy piana sprawi, że danie będzie nadzwyczaj delikatne. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i skorzystać z prostego patentu — ubicia piany z białek. Jej dodatek sprawi, że masa ziemniaczana będzie dobrze napowietrzona, a usmażone placki zachwycą lekkością.

kapusta zasmażana
15.09.2022 12:49 Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik

Kapusta zasmażana jest jednym z często podawanych dodatków do obiadu. Wersja góralska — zawierająca aromatyczny wędzony boczek — z pewnością przypadnie do gustu amatorom klasyki polskiej kuchni. Tak przyrządzone warzywo zachwyca niezwykłym aromatem. Spróbujecie? Jeśli macie ochotę na kremową, zachwycającą smakiem kapustę zasmażaną, góralska wersja z boczkiem wędzonym jest tym, czego szukacie. Receptura jest niezwykle prosta, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Równie pysznego dodatku do obiadu dawno nie jedliście.

pierogi leniwe
13.09.2022 23:02 Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu

Kluski leniwe lubi wielu smakoszy. Sycący rarytas na bazie twarogu będzie jeszcze lepszy, jeśli przygotujecie go z dodatkiem suszonych śliwek. Aromatyczny owoc doskonale pasuje do delikatnego ciasta i nadaje mu przyjemnej słodyczy. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa. Pysznym kluskom leniwym nikt się nie oprze. W wersji ze śliwką danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Owoce te znakomicie komponują się z delikatną serową masą, stanowiąc sycący i niezwykle smaczny posiłek. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub słodka kolacja. Spróbujecie?

Wyśmienity barszcz ukraiński - prosty przepis
13.09.2022 10:52 Wyśmienity barszcz ukraiński. Niesamowicie pożywna zupa z burakami

Barszcz ukraiński jest pełną aromatu, rozgrzewającą zupą. Danie nie wymaga żmudnych przygotowań, a dzięki dużej zawartości warzyw syci naprawdę na długo. Koniecznie ugotujcie go choć raz, a z pewnością będziecie do niego wracać. Rodzina z pewnością zje tę wersję barszczu z przyjemnością. Barszcz ukraiński przypadnie do gustu nie tylko amatorom buraczanych przysmaków. Pełna smaku i treści zupa przyjemnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Zaprezentowana przez nas wersja jest w pełni wegańska, o ile użyjecie warzywnego bulionu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać rosół lub inny mięsny wywar — też będzie smacznie.

Śliwki pod kruszonką - prosty przepis
13.09.2022 08:53 Śliwki pod kruszonką. Doskonały deser zachwyca smakiem i prostotą

Próbowaliście kiedyś śliwek pod kruszonką? Prosty i lekki deser z sezonowym owocem jest o niebo lżejszy niż niejedno ciasto, a przygotowanie zajmuje kilka chwil. Koniecznie spróbujcie — szybko znika z talerzy, a pracy przy tym smakołyku jest naprawdę niewiele. Śliwki pod kruszonką są niezwykle aromatycznym deserem, który posmakuje całej rodzinie. Miękkie owoce pod chrupiącą maślaną pierzynką przygotujemy na spodzie ze zdrowych płatków owsianych. Będzie pysznie.