Syropy z roślin są skarbnicą cennych składników odżywczych. Bardzo często można je w dość prosty sposób przygotować w domu. Nie inaczej będzie w przypadku syropu z liści brzozy. Wystarczy je umyć, posiekać, a potem — po całonocnym moczeniu — odcedzić płyn i zagotować go z cukrem. Koniecznie spróbujcie. Syrop z liści brzozy ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Mikstura ta pomoże w wielu problemach związanych z układem moczowym i pokarmowym. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i wzmacniające. Warto samodzielnie przygotować ten specyfik i raczyć się nim od czasu do czasu. Brzozowe liście świetnie nadają się też na napary i nalewki. Jeśli więc podczas wiosennego spaceru uda nam się zebrać solidną porcję, nadmiar warto ususzyć i korzystać w chłodniejsze wieczory. Zdecydowanie poprawią kondycję naszego organizmu.
Rozpoczęła się majówka, a tym samym sezon na grillowanie. Sprawdźcie, w jakich miejscach można grillować, by nie popsuć sobie nastroju mandatem od straży miejskiej. Rozwiewamy wszystkie wątpliwości dotyczące aktualnych przepisów. Warto się do nich zastosować. Większość osób z utęsknieniem czekała na długi, majowy weekend. Wreszcie można odpocząć, tak, jak się lubi. A ponieważ pogoda całkiem dopisuje, większość z was z pewnością wybierze wypoczynek na świeżym powietrzu. Można będzie pospacerować, pojeździć na rowerze, a także pogrillować. Z tym ostatnim, a więc grillowaniem, nie będą miały większego problemu szczęśliwi posiadacze działek i przydomowych ogródków. Pozostali nim rozpalą grill w parku czy na polanie powinni zapoznać się z przepisami. Po co sobie szargać nerwy dyskusją ze strażnikiem miejskim lub policjantem albo — co gorsza — mandatem.
Chleb bez zakwasu jest pyszną propozycją na najbliższe śniadanie. Przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a jeśli jeszcze dziś go upieczecie, będzie was cieszył przez cały weekend. Wystarczą cztery podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Spróbujecie?Domowy chleb jest idealny do przyrządzenia smacznych kanapek o poranku. Z naszym nowym przepisem na specjał bez zakwasu pyszne kromki z sycącym roślinnym smalcem czy wyborną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami będą w zasięgu ręki. Spróbujecie koniecznie — tak prosta receptura nie zdarza się często, a efekty zachwycają.
Naleśniki mogą być prostym i wyjątkowo smacznym deserem. Jeśli do ich przygotowania wykorzystamy kefir, wyjdą niezwykle lekkie i bardzo puszyste. Przyrządzenie zajmie niewiele czasu, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Koniecznie spróbujcie. Słodkie naleśniki skuszą niejedną osobę. Przygotowanie tego specjału z twarogiem lub w wyśmienitej odsłonie z sosem kawowym to tylko wybrane sposoby na sprawienie sobie odrobiny przyjemności. Jeśli macie pod ręką kefir koniecznie wypróbujcie nasz nowy patent na ciasto. Tak delikatnych naleśników jeszcze nie jedliście.
Pieczarki stanowią smakowity dodatek do wielu dań. Przyrządzone na grillu będą idealnie pasowały do mięs, serów i sałatek. Marynowane grzyby po podgrzaniu nabierają charakteru i wyjątkowego aromatu. Koniecznie sprawdźcie — ten smak was zachwyci.Pieczarki z grilla są prostą i efektowną przekąską, która idealnie urozmaici spotkanie przy ogniu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci nie tylko amatorów dań z grzybów. Sekretem smaku jest wyśmienita kombinacja przypraw. Raz spróbujecie, a jeszcze do nich wrócicie.
Ziemniaki pieczone są jedną z pysznym bezmięsnych potraw z grilla. Dodatek masła czosnkowego z ziołami sprawi, że będą niezwykle aromatyczne, a w chrupiącej skórce znajdziemy niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach miąższ. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.Ziemniaki lubi wielu smakoszy. Nic dziwnego skoro doskonale smakują zarówno w zarówno postaci chrupiących placków, jak i w wyśmienitej zapiekance z warzywami. Tym razem — ze względu na zbliżające się otwarcie sezonu grillowego — proponujemy wam pyszny pieczony rarytas. Skradnie serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujecie?
Naleśniki na słodko są jednym z przyjemniejszych dań na rozpoczęcie dnia. Karol Okrasa proponuje podanie ich z wyjątkowo aromatycznym sosem kawowym. Dodatek na bazie śmietanki sprawi, że nabiorą charakteru i przyjemnie orzeźwią. Koniecznie ich spróbujcie. Naleśniki smakują najlepiej, gdy są lekkie i puszyste. Słodkie dodatki komponują się z nimi doskonale. Po pachnącej pomarańczami odsłonie i specjale z budyniem czas na nieco bardziej wysmakowane połączenie z kawą. Amatorom czarnego naparu z pewnością przypadnie do gustu.
Makaron z sosem z sera pleśniowego jest wyjątkowo pysznym i szybkim w przygotowaniu daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy na przygotowanie ciepłego posiłku nie mamy zbyt wiele czasu. Prosta kombinacja aromatycznego sera, śmietanki, pieprzu i ziół skradnie wasze serca. Koniecznie wypróbujcie.Makaron z sosem z sera pleśniowego jest kolejną po zapiekanym kalafiorze i specjale z kiełbasą prostym sposobem na ciepłe danie z dużą ilością pysznie ciągnącego się sera. Sycąca kolacja lub obiad będzie gotowa w mniej niż kwadrans. Spróbujecie?
Ciasto bez pieczenia Twix jest pysznym połączeniem znanego batonika, herbatników i delikatnej masy na bazie śmietanki i mascarpone. Przygotowanie go jest niezwykle proste, a efekt zachwyci wszystkich gości. Tak smacznego deseru dawno nie jedliście.Ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy piekarnika lub nie dysponujemy czasem na pieczenie. Po pysznych przepisach na desery inspirowane batonikami 3 Bit i Milky Way czas na specjał z wykorzystaniem bogatego w karmelowy sos Twixa. Jeżeli lubicie ten smak, pokochacie tę odsłonę rarytasu.
Sernik jest wyśmienitym ciastem, które przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Pamiętając o odpowiednim sposobie pieczenia, zawsze uzyskamy puszysty i wyjątkowo smaczny deser. Samo przygotowanie deseru zajmuje tylko 10 minut. Natomiast stopniowe zmniejszanie temperatury i pozostawienie ciasta w piecu do całkowitego ostygnięcia to gwarancja sukcesu. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Kawałek pysznego sernika do popołudniowej kawy nie musi się wiązać z długimi przygotowaniami. Z naszym nowym przepisem masę serową zrobicie ekspresowo. Nieco więcej czasu zajmie pieczenie. Sekretem sukcesu tego wypieku jest bowiem stopniowe obniżanie temperatury deseru. Sernik przygotujesz nawet w 10 minut. Do tego czasu należy doliczyć czas pieczenia i stygnięcia.
Choć grillowanie zazwyczaj kojarzy się z przyrządzaniem marynowanych mięs, wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Jarski stek z kalafiora jest niebanalną propozycją na smaczne roślinne danie, którego niejeden mięsożerca z przyjemnością spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Grillowanie bez mięsa jest możliwe. Zamiast karkówki czy piersi z kurczaka na ruszt można wrzucić warzywa. Pokrojony w plastry i zanurzony w aromatycznych przyprawach kalafior posmakuje nawet największym sceptykom. Spróbujcie i przekonajcie się jak smaczna potrafi być roślinna kuchnia.
Placki bananowe są słodką i szybką w przygotowaniu potrawą, która idealnie sprawdzi się o poranku. Swoją puszystość i lekką konsystencję zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia. Wystarczy jedna łyżeczka, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy i niezapomniany specjał. Spróbujecie? Placki z banana są kolejną propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Delikatny i puszysty specjał jest idealnym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Będzie miłą odmianą od słodkiego chlebka czy wyrazistych bananów karmelizowanych. Koniecznie go spróbujcie.
Zapiekanka jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie zalegających w lodówce warzyw, kasz czy makaronów. Tym razem proponujemy wam danie, które pomoże wam wykorzystać mięso z przygotowanego wcześniej rosołu. Wystarczy je doprawić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zapieczone pod serową pierzynką będzie wyśmienite. Spróbujecie?Zapiekanki są pysznymi daniami, których przygotowanie nie sprawi wam większych trudności. Po wyśmienitej kompozycji z ziemniakami, boczkiem i cebulą oraz specjale z mięsem mielonym, prezentujemy wam znacznie prostszy — ale wciąż smaczny — sposób na zapiekankę makaronową. Resztki z rosołu się nie zmarnują.
Kalafior jest zdrowym, choć niedocenionym warzywem. Można z niego przygotować nie tylko surówki czy zupy, ale też wyśmienite placki. Będą chrupiące i o niebo lepsze niż kultowy ziemniaczany specjał. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.Z kalafiora przygotować można wiele smacznych posiłków. Jeśli spodobały wam się roślinne schabowe albo kalafior z pieca, nasz nowa propozycja — kalafiorowe placuszki — z pewnością również wam zasmakuje. Podajcie je na obiad lub kolacje, a bliscy będą zachwyceni.
Racuchy lubi wielu smakoszy. Już trzy składniki wystarczą, by przygotować je na śniadanie. Prosty patent polegający na ubiciu piany z białek sprawi, że uzyskacie placuszki tak lekkie i puszyste jak nigdy wcześniej. Koniecznie ich spróbujcie — będziecie zachwyceni ich delikatnością.Racuchy z trzech składników są prostym pomysłem na wyjątkowo smaczne i sycące śniadanie. Nie wymagają zbyt wiele przygotowania, a składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli spodobały wam się maślankowe placki z bananami, ten sposób na delikatne racuszki też skradnie wasze serca. Przetestujcie je już dziś.
Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować to pyszne ciasto w kilka chwil. Wystarczy roztopić czekoladę i połączyć ją z odpowiednio przygotowanymi jajkami oraz serkiem. Spróbujcie koniecznie — ten smak zachwyci was od pierwszego kęsa.Sernik jest wypiekiem, który doczekał się wielu wyjątkowo smacznych wersji. Po recepturze na ten specjał z budyniem czy delikatną kokosową nutą przyszedł czas na wyjątkowo prosty patent, który spodoba się nie tylko amatorom białej czekolady. Kremowy i lekki deser będzie idealny do popołudniowej kawy. Spróbujecie?
Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybami. Ich wyjątkowa odsłona w wyrazistej i chrupiącej panierce z bułki tartej, mąki i parmezanu z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Podajcie ten smakołyk na najbliższej domówce, a wasi goście będą zachwyceni. Sos pomidorowy doskonale podkreśli smak serowej otoczki. Pieczarki można podać na wiele pysznych sposobów. Zanim przygotujecie z nich sos grzybowy lub skroicie je na zupę, zerknijcie na naszą nową, prostą recepturę, z której przygotujecie wyjątkową przekąskę. Otoczone złocistą panierką z dodatkiem sera pieczarki smakują obłędnie. Koniecznie ich spróbujcie.
Smaczny chleb jest podstawą dobrych kanapek. Bezglutenowy wypiek proponowany przez Annę Lewandowską jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć kaszę, zblendować ja z pozostałymi składnikami i upiec. Tak wyrazistego chleba jeszcze nie jedliście. Sprawdźcie koniecznie.Chleb z kaszy gryczanej to kolejna smaczna propozycja na śniadanie od kulinarnej celebrytki. Po wyśmienitych, słodkich naleśnikach z mąki kasztanowej czas na wytrawny, choć wzbogacony o lekko słodkie dodatki wypiek. Gryczany specjał spodoba się nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.Chleb z kaszy gryczanej pasuje zarówno do wytrawnych past warzywnych takich jak ten smalec z fasoli, jak i do słodkich konfitur i musów owocowo-warzywnych. Nawet z masłem będzie obłędny. Rodzina z pewnością zje ze smakiem
Wątróbka drobiowa z patelni jest rarytasem, którego przyrządzenie wymaga pewnej uważności. Wyjątkowo chrupiące podroby uzyskamy, smażąc je dopiero po obtoczeniu w mące z dodatkiem przypraw, lecz nie soli. Dzięki temu zabiegowi specjał będzie przyjemnie kruchy z zewnątrz, a jednocześnie soczysty wewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent.Wątróbka drobiowa z cebulką skusi niejednego amatora podrobów. Po pysznych przepisach na delikatne ozorki w sosie chrzanowym czy kultowe cynaderki przedstawiamy wam recepturę na niezwykle chrupiący drobiowy przysmak. Z dodatkiem cebulki zrumienionej smakuje fenomenalnie. Skusicie się?
Rogaliki drożdżowe są smakowitym i niezwykle delikatnym wypiekiem, którego smak doskonale podkreśli nadzienie z twardej marmolady. Przygotujcie je według niezawodnej receptury siostry Anastazji, a słodycz spodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Rogaliki znikną ekspresowo.Rogaliki drożdżowe uprzyjemnią każde spotkanie. Ciasteczka doskonale pasują zarówno do czarnej kawy, jak i delikatnych naparów herbacianych. Z powodzeniem zastąpią inne słodkości takie jak szarlotka czy sernik. Goście będą zachwyceni niezwykłym połączeniem kruchej masy i słodyczy owoców. Musicie spróbować.
Liście rzodkiewki bardzo często trafiają do kosza. Tymczasem ten element pysznej nowalijki też jest jadalny. Warto przygotować z niego zdrową pastę do chleba lub makaronu. Receptura jest nieskomplikowana, a smak pozytywnie was zaskoczy. Koniecznie przygotujcie na kolację — większość składników z pewnością macie już w swojej w kuchni.Pasta z liści rzodkiewki jest wyjątkowo smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem, który pozwoli wam wzbogacić smak kanapek, klusek czy makaronów. Zamiast wyrzucać zdrowe i lekko pikantne zielone części warzywa, zblendujcie je z orzechami oliwą i ser i dobrze doprawcie. Będziecie zachwyceni.
Naleśniki są idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycący obiad czy kolację. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą kompozycję z dodatkiem rozdrobnionych pistacji. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Spróbujecie?Po naleśniki sięga wielu smakoszy. Puszysty i chrupiący smakołyk z dodatkiem pistacji będzie miłą odmianą od klasyki podanej ze słodkim serkiem czy delikatnej wersji z przygotowanej z ciasta z maślanką. Przygotujcie na kolejne śniadanie, a zachwytom nie będzie końca.
Ziemniaki z pieca są jednym z prostszych w przygotowaniu obiadowych dodatków. Jeśli będą chrupiące i aromatyczne mogą również stanowić samodzielną przekąskę. Zdradzamy pyszny sposób na ich przygotowanie w marynacie bogatej w czosnek i paprykę. Odrobina mąki ziemniaczanej, jaka w niej wykorzystamy, nada przyjemnej chrupkości. Spróbujecie?Ziemniaki z pieca sprawdzą się zarówno jako pyszny dodatek do pieczonych mięs — np. do tej karkówki — czy warzyw, jak i sycąca przekąska, która zaspokoi głód po południu. Przygotujcie je w aromatycznej marynacie z odrobiną mąki ziemniaczanej, a będą chrupiące jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Chleb jest podstawą dobrych kanapek. Karol Okrasa proponuje niezwykły cukiniowy specjał wzbogacony o suszone pomidory i bazylię. Przygotujecie go bez większych problemów, a smak was zachwyci. Pieczywo wyjdzie delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Koniecznie spróbujecie.Domowy chleb często bywa lepszy niż ten zakupiony w ulubionej piekarni. Po prostych recepturach na chleb maślankowy i przyrządzany w garnku proponujemy wam doskonały sposób Karola Okrasy na pieczywo z dodatkiem cukinii. Nadaje ona wypiekowi przyjemnej lekkości i sprawia, że sięganie po kanapki staje się przyjemnością. Sprawdźcie już dziś.
Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?
Wiosna sprzyja zdrowemu odżywianiu, dlatego dzisiaj prezentujemy wiosenną sałatkę o wielu kolorach. W jej skład wchodzi typowe warzywo jedzone o tej porze roku, czyli szczaw, a także rodzynki, natka pietruszki oraz rukola. Każdy, kto zobaczy przed sobą talerz z takim zestawem, nie będzie mógł powstrzymać się przed pochwałami. Niżej wyjawiamy dokładną recepturę. Wiosenna sałatka szczawiowa z rodzynkami jest połączeniem słonego i słodko-kwaśnego sosu, chrupiących orzechów nerkowca, charakterystycznej rukoli, słodkich rodzynek i kwaśnego szczawiu. Każdy kęs jest istną eksplozją smaków. Taka sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, dlatego lepiej zabrać się za nią na chwilę przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zachowują idealną świeżość.
Po świętach Wielkanocy najczęściej w bardzo dużych ilościach zostaje niedojedzona sałatka jarzynowa i wiele osób nie wie co z nią zrobić. Jeśli należysz do tej grupy, zdradzamy najlepszy przepis na placki z sałatki jarzynowej. Dzięki niemu spożytkujesz ją w smaczny, jak i ładnie prezentujący się przysmak. Placki z sałatki jarzynowej są prostym daniem, przy którym nikt się nie napracuje. Nie trzeba wszak niczego kroić ani rozdrabniać - składniki sałatki są już w końcu posiekane. Wystarczy połączyć je z kilkoma innymi produktami w misce i usmażyć, aby uzyskać apetyczne placuszki. Sekretem idealnych placków jest użycie sałatki z majonezem, więc jeśli przechowujesz ją bez tego dodatku, nie zapomnij o nim. Jajeczny sos nada plackom przyjemną chrupkość, a w środku pozostaną wilgotne.
Drożdżowe jagodzianki przepisu siostry Anastazji to pomysł na domowe bułeczki słodkie, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Puszyste, wyrośnięte ciasto i pyszne, owocowe nadzienie to pomysł na podwieczorek na słodko lub świetny dodatek do kawy i herbaty. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki przepisu siostry Anastazji. Koniecznie pamiętaj o odstawieniu surowego ciasta w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.Jagodzianki to pomysł na słodką niespodziankę dla najbliższych. Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte ciasto w połączeniu z pysznymi jagodami to idealne połączenie. Jagodzianki przygotuj na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły dla Twoich pociech, będą zachwycone.Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Na początku zrób zaczyn ze świeżych drożdży, dopiero później połącz je z resztą składników. Wyrobione ciasto odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby dobrze urosło. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko musi być ciepłe, ale też nie gorące. Drożdże połączone z gorącym lub zimnym mlekiem nie urosną, ciasto nie będzie puszyste i może mieć w środku zakalec. Jagodzianki przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nabrały ładnego koloru i udekoruj je lukrem lub cukrem pudrem.Jeśli szukasz pomysłu na bułeczki do kawy- tu poznasz przepis na cinnamon rolls, czyli pyszne, zawijane bułeczki cynamonowe, rozpływają się w ustach.