Surówka z czerwonej kapusty do obiadu to pomysł na lekką, świeżą, wiosenną i uniwersalny dodatek, który będzie się świetnie komponował z każdym daniem mięsnym i jarskim. Już teraz poznaj przepis na wyśmienitą surówkę, w której główną rolę gra czerwona kapusta.Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką i oliwą to lekkie i pyszne połączenie, dzięki któremu urozmaicisz każdy obiad. Surówka doprawiona również natką pietruszki i sokiem z cytryny ma świeżą nutę, której nie oprze się nawet największy niejadek.Surówkę podaję głównie do wołowiny, kotletów mielonych, schabowych, kopytek, klusek śląskich. Świetnie smakuje również z kotlecikami warzywnymi, plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i do wielu innych potraw.Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką i ogórkiem, z surówką z czerwonej kapusty i kluskami smakują wyśmienicie.
Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil. Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe. Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.
Wędliny i mięsa, które pozostały wam ze świątecznego śniadania nie muszą się zmarnować. Forszmak jest regionalnym specjałem opartym o wykorzystanie pozostałych kawałków mięsnych smakołyków. Z łatwością przygotujecie go w domowym zaciszu. Koniecznie spróbujcie.Końcówki wędlin i mięs nasze babcie często wykorzystywały do przygotowywania sałatek, jajecznicy czy rozmaitych potrawek. Forszmak łączy w sobie pyszne kawałki pieczeni, wędlin czy kiełbas oraz delikatny bulion z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Smak regionalnego rarytasu pozostanie z wami na długo. Jeszcze nie raz go przyrządzicie.
Kurkuma jest aromatyczną przyprawą bogatą w cenne składniki odżywcze. Dodana do zupy jarzynowej nie tylko nada jej pięknego koloru, ale też sprawi, że danie stanie się niezwykle wyraziste. Już łyżeczka mielonej przyprawy wystarczy, by zapewnić nam wszelkie korzyści płynące ze spożycia kurkumy. Koniecznie spróbujcie.Kurkuma często gości w daniach kuchni indyjskiej czy tajskiej. Zdradzaliśmy już, dlaczego warto po nią sięgać regularnie i proponowaliśmy wam pyszny napój z jej wykorzystaniem. Tym razem zachęcamy, by przy jej pomocy podkreślić smak zupy jarzynowej. Egzotyczna kompozycja smakowa przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią pikantne i pełne kolorów zupy. Skusicie się?
Pieczarki faszerowane są propozycją na smaczną przekąskę lub sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a pięknie prezentują się na stole. Pełne pysznego sera i delikatnego jajecznego farszu grzyby znikną w mgnieniu oka. Spróbujecie koniecznie.Pieczarki faszerować można na różne sposoby. Proponowaliśmy wam już efektowny miks warzywny z cukinią i szpinakiem oraz proste nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem mamy dla was recepturę, która pozwoli wam nadmiar jajek. Taka wersja z pewnością spodoba się amatorom sycących grzybowych rarytasów. Skusicie się?
Herbaty ziołowe mają wiele cennych właściwości. Wczesną wiosną w wielu miejscach kwitnie forsycja. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jej młode pędy nie tylko są jadalne, ale też pełne istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdźcie czas, by zebrać trochę świeżych gałązek forsycji i przygotujcie z niej pyszną herbatę. Będziecie zachwyceni.Herbata z forsycji jest nietypową propozycją, która zwłaszcza teraz, gdy roślina kwitnie, jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wyjątkowy napar zawiera szereg istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Warto nazbierać trochę tej cennej rośliny podczas spaceru i przyrządzić ten ziołowy specjał. Spróbujecie?
Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.
Galaretka drobiowa jest rarytasem, po który wielu smakoszy chętnie sięga. Jej przyrządzenie nie będzie wymagało używania żelatyny, jeśli dodamy kurze łapki. Specjał nada galaretce odpowiedniej konsystencji i sprawi, że jej smak będzie jeszcze głębszy. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.Galaretki mięsne zagoszczą na wielu stołach podczas Wielkanocy. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić ten specjał w kształcie jaj i podpowiadaliśmy co zrobić, aby były klarowne. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na przygotowanie go bez dodatku żelatyny. Dodajcie kurze nóżki i przekonajcie się sami, jak wpłyną na konsystencję dania.
Jajka faszerowane z papryką marynowaną i cebulką to pomysł na niecodzienną kolację, przystawkę, a także dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym, świątecznym stole. Jajka przygotujesz błyskawicznie, a będą prawdziwym hitem. Poznaj przepis na jajka faszerowane z papryką.Jeśli szukasz pomysłu na danie z jajek, to jajka faszerowane są idealnym pomysłem. Farsz do jajek przygotujesz z wielu składników, w tym boczku, czy tuńczyka. Dzisiaj poznasz przepis na wegetariańską wersję jajek faszerowanych, czyli jajka z marynowaną papryką i cebulką.Jajka ugotuj w osolonej wodzie, sól sprawi, że skorupki łatwo odejdą od ugotowanych jajek, a białka będą miały ładny, estetyczny kształt. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości, jajka M- 8 minut, L- 10, wtedy będziesz mieć pewność, że jajka będą idealnie ugotowane i ścięte w środku.Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę na wielkanocny stół- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny ze śliwką. Nie może zabraknąć również wielkanocnej sałatki jarzynowej, przygotuj ją, a goście będą zachwyceni.
Majonez jest jednym z produktów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Najlepszy będzie domowy, przygotowany niemal błyskawicznie. Z przepisu, który wam proponujemy, wyjdzie dosłownie 5 minut. Nie będziecie potrzebowali ani jednego jajka, więc sprawdzi się też wtedy, gdy okaże się, że tego produktu w waszej lodówce zabrakło. Sprawdźcie koniecznie.Majonez zazwyczaj przygotowuje się z jajek. Coraz częściej jednak popularne stają się specjały roślinne i na wielu stołach wielkanocnych z pewnością zagości bezjajeczny specjał przyrządzony z aquafaby.Dla tych z was, którzy po jaja sięgnąć nie chcą lub nie mogą, a jednocześnie wolą przyrządzić majonez ze znanych produktów, mamy recepturę opartą na mleku. Delikatny specjał wyjdzie niemalże tak kremowy, jak klasyczny, a smak zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?
Żurek bez zakwasu gotowany na wywarze z boczku, warzyw i kiełbasy jest bardzo aromatyczną zupą, którą przygotujesz błyskawicznie i co więcej zaskakująco łatwo. Dodaj do niej zamiast zakwasu chrzan, śmietanę i majeranek, a będzie prosto i pysznie. Poznaj przepis na żurek bez zakwasu, który prezentujemy poniżej.Żurek jest zupą gotowaną na żytnim zakwasie, możesz ją jednak ugotować bez zaczynu, będzie równie smaczna i aromatyczna. Do przygotowania żurku bez zakwasu niezbędny będzie chrzan, śmietana i majeranek, które zagęszczą zupę i dodadzą jej wyraźnego smaku.Wywar na żurek gotuję na wędzonym boczku z dodatkiem warzyw i ziół. Po ugotowaniu wywaru zawsze kroję boczek i marchewkę w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.Jeśli masz ochotę na pyszną, prostą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.
Jajka faszerowane chrzanem to pomysł na pyszne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Potrawa wygląda elegancko i wiosennie, będzie więc pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane chrzanem.Jajka faszerowane to świetne danie, zarówno na Wielkanoc, spotkania w rodzinnym gronie, kolację, śniadanie, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Jajka z chrzanem przygotujesz bardzo szybko, a ich wygląd i smak urozmaici każdy posiłek.Jajka do faszerowania zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki z łatwością odejdą od białek. Jajka M gotuj 8 minut od wrzenia, większe jajka 10 minut, żółtka do farszu muszą być idealnie ścięte, żeby były najsmaczniejsze.Na Wielkanoc przygotuj jajka faszerowane w buraczanej zalewie, będą miały oryginalny kolor, a goście oniemieją z zachwytu.
Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Najczęściej wypełnia się je warzywami i majonezem. Tym razem mamy dla was lżejszą bez jajecznego sosu. Specjał podany z tuńczykiem i olejem jest równie smaczny, a przyrządza się go niezwykle szybko. Spróbujecie?Jajka faszerowane można przygotować na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już wyborne farsze z suszonych pomidorów i fety czy pieczarek. Teraz czas na lekką, a jednocześnie smakowitą świąteczną propozycję z tuńczykiem. Receptura spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy nie lubią majonezu.
Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.
Placki warzywne mogą być zarówno szybką i smaczną przekąską, jak i sycącym daniem obiadowym. Tym razem proponujemy wam lekki, nieco słodki rarytas z marchewki i selera z dodatkiem aromatycznej zieleniny. Szczypior i koperek sprawiają, że wychodzą naprawdę smakowite. Skusicie się?Placki warzywne to zdecydowanie coś więcej niż dobrze znane ziemniaczane. Po wyjątkowo wyrazistym rarytasie z kukurydzy proponujemy wam zdecydowanie łagodniejsze w smaku, placki z marchewki i selera. Wzbogacona o dodatek ziół warzywna kompozycja skusi niejednego amatora lekkich specjałów z patelni.
Barszcz biały jest mniej kwaśną od żurku zupą przyrządzaną na zakwasie pszennym. Danie to tradycyjnie gotowane jest na mięsnym wywarze, choć tutaj również pokusić się można o zrobienie wersji wegetariańskiej. Z naszym przepisem wykonacie ją sprawnie, a efekt zachwyci nie tylko jaroszy. Spróbujecie?Barszcz biały dla części smakoszy jest zupą, bez której Wielkanoc odbyć się nie może. Zdradzaliśmy wam już, czym to danie różni się od żurku. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić je w wersji wegetariańskiej z ugotowanymi na twardo jajkami. Receptura jest prosta, a smak na długo zapada w pamięć. Skusicie się?
Aromatyczna zupa pomidorowa skusi niejednego smakosza. Zanim pojawią się sezonowe pomidory, warto przyrządzić ja z przecieru. Dodajcie do niego 2 łyżki ketchupu, a smak będzie głęboki i wyrazisty. Prosty patent znacznie odmieni klasyczne danie. Sprawdźcie koniecznie.Zupa pomidorowa doczekała się już wielu interpretacji w naszych przepisach. Zdradzaliśmy jak przyrządzić ją z ziołami oraz z czerwoną soczewicą. Tym razem mamy dla was dużo prostszą, ale równie smaczną wersję przyrządzoną na bazie przecieru. Do zupy dodamy ketchupu, by jeszcze bardziej podkręcić smak warzywa. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane są kultowym specjałem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Sekretem naprawdę chrupiącego wyrobu jest ilość nakładanej na patelnię masy. Gdy uformujemy zbyt grube placki, ich równomierne usmażenie będzie bardzo trudne. Każda łyżka masy powinna być starannie rozprowadzona na patelni. Wtedy osiągniemy pożądane efekty. Spróbujcie, a z pewnością zobaczycie różnicę.Placki ziemniaczane najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, by nie wchłonęły tłuszczu i jakie ziemniaki wybrać, by ułatwić sobie zadanie i usmażyć je idealnie. Tym razem zwracamy uwagę na jeszcze jeden istotny szczegół.Nakładanie dużych porcji ciasta nie jest błędem, o ile nie zależy nam, by placki wyszły bardzo chrupiące. Ich smażenie nastręczy pewnych trudności, ale uda się. Efekt jednak niewielu osobom się spodoba. Warto zmienić strategię i smażyć wyrób krócej, wykładając ciasto równo i dość oszczędnie. Spróbujecie?
Jajecznica jest jednym z dań, które dość często wybieramy na śniadanie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, lecz tłuszcz nie będzie konieczny, jeśli do jajek wlejemy trochę mleka. Nabiał sprawi, że masa jajeczna wyjdzie wyjątkowo delikatna. Tak puszystej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Spróbujcie koniecznie.Jajecznica na mleku jest doskonałą alternatywą dla klasycznej smażonej na maśle potrawy, która spodoba się osobom szukającym okazji do ograniczenia spożywanego tłuszczu. Będzie równie delikatna co przyrządzana z dodatkiem śmietany, a przy tym lekka i sycąca. Sprawdźcie tę recepturę, a nie zawiedziecie się.
Kluski śląskie są sycącym specjałem, który będzie pasował do niejednego obiadu. Sekretem miękkiego i wyjątkowo smacznego rarytasu jest odpowiednie dobranie proporcji ziemniaków, mąki i jajek. Mamy sprawdzony przepis, z którego zawsze wyjdą. Spróbujecie je przygotować? Kluski śląskie wraz z modrą kapustą i zrazami stanowią klasyczny śląski obiad, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach specjał uzyskamy, gdy na każde pół kilograma ziemniaków dodamy jedno jajo, a 1 część mąki ziemniaczanej będzie przypadała na 4 części warzywnego purée. Skorzystajcie z naszej receptury i przyrządźcie je już dziś.
Ćwikła jest pyszną sałatką z buraka, która swoimi charakterem zachwyci niejednego amatora ostrzejszych specjałów. Przygotujcie ją z dodatkiem azjatyckiego chrzanu wasabi i sokiem z limonki, a odkryjecie nowe oblicze tego klasycznego rarytasu. Spodoba się nie tylko miłośnikom buraków. Ćwikła jest jednym z lubianych dodatków do mięs. Ostry smak świeżego chrzanu stanowi świetną przeciwwagę dla słodyczy buraka. Dodatkowo zakwaszone octem warzywo jest wyraziste i wyjątkowo smaczne. Wykorzystując egzotyczną odmianę chrzanu oraz sok z limonki uzyskamy nową, równie aromatyczną odsłonę buraczanego specjału. Spróbujecie?
Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i dobrze przyprawione. Takie właśnie uzyskamy, gdy do tradycyjnej masy nieco buraków. Intensywna barwa, delikatnie słodki smak i łatwość pracy z przygotowaną masą sprawią, że pierogi, które z nich przyrządzimy, zachwycą nawet największych sceptyków. Ciasto na pierogi z dodatkiem buraka wygląda świetnie, lecz pełnię jego zalet wydobędziemy, odpowiednio dobierając farsz. Lekko słodka i elastyczna masa dobrze skomponuje się z serami np. z fetą. Równie smaczne będą duszone pieczarki. Pomijając zioła, możecie też przygotować idealne na deser pierogi ze słodkim serem. Skusicie się?
Pasztet jest jednym z wielkanocnych klasyków. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie w pełni roślinny, niesamowicie aromatyczny specjał na bazie soczewicy. Dodatek gruszki sprawi, że rarytas będzie delikatnie rozpływał się w ustach. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane. Mięsa nie będzie brakowało. Pasztety warzywne potrafią być niezwykle aromatyczne i sycące. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę na ten specjał z dodatkiem żurawiny czy rarytas przyrządzony z kaszą pęczak i czerwoną fasolą. Połączenie czerwonej soczewicy i gruszki z pewnością spodoba się tym z was, którzy lubią mniej typowe kombinacje. Spróbujecie?
Desery bez pieczenia są smaczne i efektowne. Inspirowany dobrze znanym wafelkiem Knoppers smakołyk to przekładane dwoma pysznymi kremami chrupiące ciastka zwieńczone pyszną czekoladą. Pyszne połączenie posmakuje wam od pierwszego kęsa. Spróbujecie?Desery bez pieczenia nierzadko zrobimy szybko i niemalże bez wysiłku. Tak było w przypadku kultowego bloku czekoladowego czy smakowitego ciasta inspirowanego batonikiem 3 Bit. Receptura na dobrze znany waflowy rarytas Knoppers jest jeszcze prostsza. Każdy sobie z nią poradzi, a efekt na pewno zachwyci.
Napoje energetyczne wydają się dobrym pomysłem na pobudzenie, gdy mamy dużo pracy. Jednak, zamiast sięgać po gotowy, pełny niekoniecznie zdrowych dodatków, energetyk ze sklepu, warto przyrządzić go samodzielnie. Wystarczy zaparzyć zieloną herbatę i zmieszać ją z utartymi z cukrem i sokiem z cytryny listkami mięty. Kombinacja dostarczy wam energii i doskonale orzeźwi. Spróbujecie?Napoje z dodatkiem mięty przyjemnie orzeźwiają, a nawet, pomagają złagodzić bóle głowy. Łącząc tę pyszną roślinę z energetyzującą i bogatą w antyoksydanty zieloną herbatą uzyskamy wyśmienity, a przede wszystkim zdrowy, płyn o właściwościach pobudzających.Zawarta w zielonej herbacie kofeina da nam zastrzyk energii, a sok z cytryny dostarczy wzmacniającej dawki witaminy C. Pyszny napój pomoże nam więc skoncentrować się i sprawnie uporać ze stojącymi przed nami zadaniami. Jest przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu.
Placki ziemniaczane są jednym z częściej goszczących na naszych talerzach rarytasów. Warto wzbogacić je o aromatyczne nadzienie z pieczarek i cebulki. Nabiorą pysznej konsystencji i zachwycą wyrazistym smakiem. Spróbujcie tej niezwykłej wersji specjału, a jeszcze nie raz po niego sięgnięcie. Placki ziemniaczane można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić je z serem żółtym czy tuńczykiem. Tym razem postawimy na dodatek, który z pewnością spodoba się amatorom grzybów. Pieczarki z ziemniakami w tej odsłonie smakują obłędnie. Skusicie się?
Udka z kurczaka można przygotować na różne sposoby. Pieczone w rękawie będą niezwykle delikatne i soczyste. Zamarynujcie je wcześniej w przyprawach, a podacie rodzinie naprawdę aromatyczną potrawę, którą na długo pozostanie w ich pamięci. Udka z kurczaka są smacznym i prostym w przygotowaniu daniem obiadowym z pieca. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ten specjał z jabłkami. Zdradzaliśmy też co zrobić, by ich skórka była chrupiąca. Tym razem prezentujemy wam szybką recepturę na aromatyczne udka pieczone w rękawie. Tak pysznego mięsa dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Gołąbki lubi wielu smakoszy. Przygotujcie je z pysznym farszem z grzybów, kaszy i ryżu, a spodoba się nie tylko wegetarianom. Danie doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zachwyci was delikatnością sosu z dodatkiem śmietanki. Koniecznie spróbujcie. Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Po pysznych wersjach w sosie pomidorowym i z kapustą włoską czas na bezmięsną odsłonę z kaszą ryżem i grzybami. Budżetowy farsz jest zaskakująco sycący, a sos doskonale komponuje się ze smakiem kapusty. Nie możecie przegapić tego smakołyku.