Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

jak przyrządzać grzyby
28.10.2022 22:50 Jak najlepiej przyrządzać grzyby? Jesienny rarytas niektórym zupełnie nie służy

Któż z nas nie kocha grzybów? W sezonie jesiennym wprost prosi się, aby dodawać je do różnych potraw. Okazuje się jednak, że nie każdy sposób ich przyrządzenia jest tak samo dobry dla naszego zdrowia. Dowiedz się więcej o powodach, dla których smażenie grzybów lepiej zastąpić innymi metodami obróbki.Grzyby, mimo swoich niewątpliwych walorów smakowych, mogą powodować problemy żołądkowe. Aby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia, warto przyjrzeć się bliżej temu, jak najlepiej przygotować je do jedzenia. Niestety istnieją grupy osób, które nie powinny spożywać grzybów niezależnie od tego czy są smażone, duszone czy gotowane. Powinny one zniknąć z jadłospisu osób zmagających się z chorobami nerek i wątroby, osób wykazujących reakcje uczuleniowe, kobiet w ciąży a także osób starszych oraz dzieci poniżej 12 roku życia.

Flaczki po zamojsku. 1 składnik dodaje im wyrazistości
28.10.2022 19:01 Flaczki po zamojsku. 1 składnik dodaje im wyrazistości

Flaczki po zamojsku są jednym z dań, do których często wracamy. Delikatne i miękkie mięso, aromatyczny bulion i solidna porcja przypraw są sekretem wspaniałego smaku. Flaki po zamojsku mają jeszcze jeden specjalny składnik - koncentrat pomidorowy, który dodaje im wyrazistości.Flaki to jedno z kultowych dań czasów PRL-u. Flaki gotujemy zwykle na święta, ważne uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie. Flaczki po zamojsku doprawione koncentratem pomidorowym, imbirem, papryką mieloną, gałką muszkatołową i majerankiem są jeszcze smaczniejsze od klasycznej wersji potrawy.Do przygotowania flaczków po zamojsku potrzebujemy aromatycznego wywaru mięsno- warzywnego. Wywar gotujemy na drobiu i wołowinie z dodatkiem warzyw rosołowych i przypraw, w tym mielonej kurkumy, która wzmocni smak i kolor bulionu. Same flaki wołowe dokładnie czyścimy, moczymy w zimnej wodzie i dwukrotnie obgotowujemy. Dopiero później wkładamy je do ugotowanego wywaru i gotujemy półtorej godziny. Tak przygotowane flaczki po zamojsku, zachwycają delikatnością i smakiem.

Kalafior z curry  - prosty przepis
28.10.2022 14:53 Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób

Kalafior z curry będzie pysznym dodatkiem do obiadu. Pełna charakteru przyprawa orientalna nada warzywu niezwykłego koloru i przyjemnego aromatu. Sprawi też, że jego smak będzie wyrazisty. Koniecznie spróbujcie — przysmak z pewnością spodoba się waszym bliskim. Jeśli szukacie pomysłu na podanie kalafiora, koniecznie wypróbujcie dodatek curry. Aromatyczna mieszanka przypraw doskonale podkreśla delikatny smak białego warzywa, a przy okazji sprawia, że wygląda on niezwykle smakowicie. Nikt się nie poprze takiemu rarytasowi.

Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka przyprawy nie jest wyczuwalna, a robi swoje
27.10.2022 18:02 Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje

Szukasz pomysłu na jesienne danie obiadowe, kolację na ciepło lub spotkanie w większym gronie? Koniecznie przygotuj rozgrzewający, złocisty bigos z dodatkiem mielonej kurkumy i suszonych grzybów. Danie jest absolutnym hitem, bo dodatkowo wzmacnia odporność.Bigos jest pożywnym daniem, idealnym na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Bigos będzie jeszcze smaczniejszy na następny dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą. Bigos możemy również zamrozić i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko mamy na niego ochotę.Najsmaczniejszy bigos przygotujemy, kiedy rozłożymy gotowanie na dwa dni. Pierwszego dnia podduszamy dwa rodzaje kapusty z marchewką i przyprawami, namaczamy również suszone grzyby. Następnego dnia przygotowujemy wkładkę mięsną i łączymy ją z miękką kapustą, dusimy wolno na małym ogniu i doprawiamy aromatycznymi przyprawami.Jesienią dodajmy do bigosu łyżeczką mielonej kurkumy, tak, jak robi to ciocia Asia. Mielona przyprawa nie jest wyczuwalna w potrawie, a dzięki niej bigos będzie miał rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Tak przygotowane danie jest idealne na jesienne słoty.

Jak wykorzystać łupiny cebuli?
27.10.2022 11:02 Co robisz z łupinami cebuli? 1 trik podbił całą sieć

Wyrzucacie łupiny cebuli? To spory błąd, bo obierkę można wykorzystać. Wystarczy oczyścić ją i wysuszyć, by uzyskać świetny dodatek do dań. Jest bogaty w cenne składniki odżywcze i nada niezwykłego aromatu. Warto spróbować.Cebula jest często wykorzystywana w daniach kuchni polskiej. Obierając ją, łupiny zazwyczaj po prostu wyrzucamy. Tracimy tym samym cenny produkt bogaty w kwertycynę, witaminy A, C i E oraz liczne sole mineralne m.in. żelazo, wapń, potas czy siarkę. Następnym razem zachowajmy je i zróbmy dodatek do dań.

domowa kiełbasa
26.10.2022 20:38 Jak zrobić domową kiełbasę z czosnkiem? Zdradzamy przepis

Smakowity zapach domowej kiełbasy niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Kto miał rodziców lub dziadków na wsi ten wie, że takie samodzielnie wykonane wyroby smakują nieporównywalnie lepiej, niż ich kupne odpowiedniki. Dotarliśmy do przepisy na kiełbasę, który możesz wykonać we własnym mieszkaniu bez użycia specjalistycznego sprzętu. W mieście czy poza nim- ten przepis sprawdzi się wszędzie.Jedyną czynnością, która może przysporzyć małych trudności przy przyrządzeniu domowej kiełbasy jest nadzianie jelita mięsem. Jeśli masz maszynkę ze specjalną końcówką, wtedy problem sam się rozwiązuje. W ostateczności warto użyć specjalnego lejka masarskiego lub nawet szprycy do ciasta.Jelita wieprzowe lub jagnięce do wyrobu domowej kiełbasy możesz kupić w większych supermarketach lub zamówić w internecie. Takie jelito przez nadzianiem należy przez kilkadziesiąt minut namaczać. Namoczone i opłukane jelito staje się elastyczne, a przez to odporne na rozdarcia.

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Szybka przekąska nie tylko na imprezy
26.10.2022 12:07 Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Szybka przekąska nie tylko na imprezy

Szukasz pomysłu na szybką przekąskę na imprezę, podwieczorek lub dodatek do sałatki zamiast grzanek, czy pieczywa? Przygotuj ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Paluchy zrobisz błyskawicznie, a samo pieczenie trwa około 10 minut. Paluchy smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalnym ciastem, z którego przygotujemy zarówno przekąski na słono, wytrawne tarty, jak i słodkie ciasta i ciastka z kremem i owocami do kawy. Możemy zapiec je z ulubionym mięsem, a także z czekoladą, np. w formie rogalików. Jedną z moich ulubionych wersji są ziołowe paluchy z ciasta francuskiego, które są gotowe po kilku minutach.Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego są nie tylko rewelacyjną przekąską na imprezy. Przygotowuję je również jako dodatek do sałatek lub kiedy mam ochotę na lekki, ale pożywny lunch lub podwieczorek. Paluchy często podaję również z domowym sosem pomidorowym i czosnkowym, za każdym razem znikają błyskawicznie.Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego przygotowuję w dwóch wersjach. Czasem zapiekam ciasto wyłącznie z jajkiem, przyprawami i ziołami prowansalskimi. Czasem gotowe paluchy przed samym pieczeniem oprószam startym serem żółtym, np. parmezanem lub mozzarellą. Każda wersja smakuje rewelacyjnie.

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do suszonych grzybów?
25.10.2022 10:00 Dlaczego warto włożyć liście laurowe do suszonych grzybów? Korzyści są ogromne

Liście laurowe mają wiele zastosowań w kuchni. Niektórzy dodają kilka sztuk do przechowywania suszonych grzybów. Przyprawa ma za zadanie odstraszać mole spożywcze. Patent jest niezwykle skuteczny. Dobrze wysuszone grzyby warto chronić nie tylko przed ponownym wchłonięciem wilgoci. Ich zapach kusi niestety nie tylko smakoszy. Rarytas nierzadko staje się przysmakiem dla moli. Na szczęście jest sposób, by cenny produkt skutecznie zabezpieczyć.

kminek
24.10.2022 21:56 Do jakich potraw warto dodawać kminek? Niedoceniana przyprawa ma wielką moc

Dobrze znany nam kminek występuje pod postacią niewielkich brązowych nasionek. W tej niepozornej formie kryje się wielka moc. Poza charakterystycznym, korzennym smakiem przyprawa ma bowiem szereg właściwości zdrowotnych. Dodanie jej do tłustych, mięsnych potraw gwarantuje nam wdzięczność ze strony naszego układu pokarmowego.Kminek swoje korzenie ma w Azji Mniejszej, jednak szybko rozprzestrzenił się także po terenie Europy, Ameryki północnej, a nawet Afryki. W Polce kminek z powodzeniem możemy hodować w przydomowym ogródku. Do czego warto go wykorzystać?

Sos ze śliwek
24.10.2022 12:56 Znakomity sos do mięsa i nie tylko zrobisz z pysznego jesiennego owocu. Smak na długo pozostanie w pamięci

Sos ze śliwek podkręci smak niejednego dania. Gęsty, aromatyczny i wyrazisty dodatek na bazie sezonowego owocu odmieni wasze spojrzenie na ten składnik. Jest tak smaczny, że bliscy będą zajadać go łyżkami. Spróbujecie?Śliwka świetnie smakuje w deserach, lecz w daniach wytrawnych również znajdzie się dla niej miejsce. Pyszny sos z jesiennym owocem w roli głównej znakomicie uzupełniają pomidory i ostre papryczki. Z wyglądu przypominał będzie klasyczny sos barbecue, ale jego smak bije na głowę amerykański specjał.Jeżeli nie lubicie pikantnych przysmaków, sos ze śliwek możecie zrobić z pominięciem chili lub zastąpić ją kawałkiem czerwonej papryki słodkiej — najlepiej upieczonej i bez skórki. Zachęcamy jednak, by dodać choć odrobinę — wtedy rarytas jest najsmaczniejszy.

Papryka faszerowana na Halloween
24.10.2022 09:59 Strasznie smaczna papryka faszerowana. Obiad idealny na Halloween. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie? Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.

Kawa z imbirem
23.10.2022 17:10 Zetrzyj go do porannej kawy. Szczególnie jesienią docenisz jego korzyści

Kawa z dodatkiem imbiru przyjemnie rozgrzewa i pobudza. Dodanie odrobiny świeżo startego ostrego korzenia do naparu sprawia, że jego smak nabiera charakteru, a przy okazji dostarczamy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?Po imbir często sięgamy podczas przeziębienia. Warto jednak włączyć go do swojej diety na stałe. Wyrazisty składnik nie tylko wzmacnia odporność i pomaga w walce z chorobą, ale też znakomicie wpływa na metabolizm, rozgrzewając nas i przyspieszając trawienie.Z właściwości przyprawy skorzystają zarówno osoby na diecie, jak i wszyscy, którzy lubią przyjemny, lekko gryzący smak wyrazistego korzenia. W kombinacji z pełnym pobudzającej kofeiny czarnym naparem uzyskamy świetny środek do zwalczania bólu, przeziębienia i zmęczenia.

Kiszone buraki z przyprawami korzennymi
22.10.2022 19:24 Dodaj do kiszonych buraków 2 aromatyczne składniki. Wzmocnisz ich smak i właściwości

Kiszone buraki są pyszne. Warto połączyć je z korzennymi przyprawami, by uzyskać świetną przekąskę lub dodatek do obiadu. Będzie bogata w jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?Goździki i anyż są pełnymi charakteru przyprawami, które świetnie wzbogacą słodko-kwaśny kiszony rarytas z buraka. Te pierwsze łagodzą bóle i zawierają duże ilości potasu, wapnia czy magnezu.Anyż wykazuje działanie odkażające i wykrztuśne, często stanowiąc remedium na przeziębienia czy dolegliwości układu pokarmowego. Wraz z bogatymi w witaminy i minerały burakami kiszonymi będą stanowiły świetne wsparcie dla organizmu w sezonie jesienno-zimowym.

zupa pomidorowa po grecku
22.10.2022 11:33 Makłowicz pokazał wszystkim, jak Grecy robią pomidorówkę. 1 składnik jest ogromnym zaskoczeniem

Robert Makłowicz zabiera nas w kolejna kulinarną podróż. Tym razem gościmy wraz z nim na jednej z jońskich wysp, by przyjrzeć się bliżej przepisowi na zupę pomidorową po grecku. Okazuje się, że obowiązkowym składnikiem pomidorówki jest tam cynamon. Nie można przejść obojętnie wobec takiej sensacji.Poza nietypowym doborem przypraw, pierwsze skrzypce w zupie pomidorowej po grecku grają dojrzałe soczyste pomidory. Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, krok po kroku tłumaczy, jak z tych składników przygotować pożywne danie. Zasmakuj w niezwykłym greckim specjale.Zupę pomidorową po grecku najlepiej przygotować ze świeżych warzyw. Jeśli to danie zamarzy Ci się jednak poza sezonem, możesz z powodzeniem użyć dobrej jakości pomidorów z puszki. Dopuszczalne jest także sposób prezentowany przez Roberta Makłowicza, czyli połączenie zarówno warzyw świeżych jak i konserwowych.

Rydze z patelni zachwycają prostotą i smakiem
21.10.2022 16:49 Rydze z patelni zachwycają prostotą i smakiem. Majka Jeżowska jest ich wielką fanką

Rydze z patelni skuszą niejednego smakosza. Najlepsze wychodzą, gdy przyrządzi się je najprościej — z solą i odrobiną pieprzu. Taką wersję podaje Majka Jeżowska, która podzieliła się relacją z ich przygotowania na swoim Instagramie. Koniecznie spróbujcie — smakują nieziemsko. Rydze z patelni są jednym z tych przysmaków, które uwielbiają wytrawni grzybiarze. Podsmażone na maśle skarby lasu wystarczy tylko oprószyć odrobiną soli i pieprzu, by wydobyć ich smak. Jesienią nie można przepuścić okazji na ich przyrządzenie.

gęsty sos
20.10.2022 22:00 3 nietypowe składniki, którymi zagęścisz sos. Czas by mąka odeszła w niepamięć

Zwykle zagęszczasz sosy mąką? Zamień ją na inne produkty, a będzie smaczniej i zdrowiej. Poznaj trzy składniki, dzięki którym zagęścisz sos, a nawet zupę. Danie nie zmieni smaku, nie przypali się, a w sosie nie będzie grudek. Fasola, chleb razowy i ugotowany ziemniak spiszą się w tej roli znakomicie. Sosy mięsne przeważnie zagęszczamy zwykłą mąką. Musimy jednak dobrze ją rozmieszać z wodą, a następnie pilnować, żeby nie powstały nieapetyczne grudki. Zagęszczanie sosu będzie o wiele prostsze, kiedy zamienimy mąkę na inne składniki. Do zagęszczania sosu wybierzmy fasolę białą lub czerwoną, ziemniaki albo razowe pieczywo. Składniki błyskawicznie zagęszczają całe danie, a sos staje się aksamitny. Fasola i ziemniaki są doskonałym zamiennikiem mąki, gdy musimy uważać na gluten. Chleb potrafi też dodać potrawie smaku.Fasola, chleb razowy i ziemniaki nadaje się nie tylko do zagęszczania sosu. Produktami możemy równie dobrze zagęścić każdą zupę. Pamiętajmy, że sosy i zupy z dodatkiem mąki są ciężkostrawne i bardziej kaloryczne. Wybierajmy więc jej zdrowsze zamienniki.

flaczki z kani
20.10.2022 09:31 Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby

Kiedy sezon na grzyby w pełni, warto poszukiwać nowych patentów na smaczne podanie leśnych darów. Dla tych, którym poszczęściło się podczas zbiorów mamy prawdziwą gratkę- przepis na flaczki z kani. Trudno wymyślić lepszy sposób na przyrządzenie tego niezwykłego grzyba.Przepis na flaczki z kani jest bardzo prosty i przy tym niezwykle szybki. To danie z grzybów przypadnie do gustu zarówno mięsożercom, jak i osobom na diecie wegetariańskiej. Flaczki z kani to idealna zupa na co dzień i od święta.Do flaczków z kani używa się jedynie kapeluszy. Ogonki z tego grzyba warto jednak wysuszyć i zachować do innych kulinarnych specjałów. Niezależnie od sposobu użycia grzyba pamiętaj, aby uprzednio dokładnie go oczyścić.

przepis na tradycyjne cepeliny
20.10.2022 08:41 Klasyczne cepeliny z mięsem. Dawny specjał nie mógł obejść się bez 1 dodatku

Cepeliny są tradycyjnym daniem kuchni litewskiej i powstają na bazie ciasta z surowych i gotowanych ziemniaków. Te spore owalne kluski przed ugotowaniem zwykło nadziewać się surowym, dobrze doprawionym mięsem. Przepis na tradycyjne cepeliny wymaga jeszcze jednego dodatku- okrasy ze skwarków i cebuli. Dzięki temu danie jest sycące i wyjątkowo pyszne.Cepeliny, zwane u nas również kartaczami, można faszerować także twarogiem lub kapustą z grzybami. My prezentujemy przepis na tradycyjne cepeliny z mięsem. Przygotuj to pyszne danie na obiad, a gwarantujemy, że nikt nie odejdzie od stołu głodny.

Masło z orzechów włoskich
19.10.2022 09:20 Masz w domu orzechy włoskie? W 15 minut zrobisz z nich boski przysmak. Wystarczy 1 dodatek

Zastanawiacie się co zrobić z orzechów włoskich, których zbiory były owocne? W zaledwie kwadrans możecie przygotować z nich pyszne smarowidło do chleba czy dodatek do owsianki. Wystarczy dodać olej lub oliwę i dokładnie rozdrobnić. Pyszne i kremowe masło skusi każdego. Proste masło z orzechów włoskich jest rarytasem, który kosztuje niemało. Domowa wersja jest równie smaczna, a do jej zrobienie potrzebne są zaledwie dwa składniki — orzechy i tłuszcz roślinny. Koniecznie go przygotujecie -rodzina będzie zachwycona. Zwłaszcza że smakołyk pasuje nie tylko do chleba.

polędwiczki w sosie porowo-grzybowym
18.10.2022 22:54 Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym. Sezonowe danie w sam raz na jesień

Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym są wyśmienitą propozycją na jesienny obiad. Soczyste mięso z dodatkiem sezonowych specjałów i nieco pikantnego pora zachwyci niejednego smakosza. Przygotowanie tego dania jest przy tym banalnie proste i wręcz nie może się nie udać.Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu. Są też wdzięcznym daniem do odgrzewania na kolejne dni. Możesz przygotować porcję na jeden dzień lub zrobić zapas z większej ilości składników i cieszyć się pysznym obiadem przez cały weekend. Serdecznie polecamy ten przepis.

liście laurowe
18.10.2022 20:05 Czy liście laurowe powinno się wrzucać na początku, czy końcu gotowania? Znamy odpowiedź

Tradycyjna polska kuchnia liściem laurowym stoi. Bez tej przyprawy nie powstanie żadna szanująca się zupa, sos czy gulasz. Okazuje się jednak, że moment dodania liści laurowych do garnka nie jest bez znaczenia. Masz pewność, że znasz prawidłową metodę?Liście laurowe znane są już od czasów starożytności. Z początku używane były w celach leczniczych, a dopiero potem odkryto ich zastosowanie w kulinariach. Mimo tylu lat styczności z liśćmi laurowymi, nie każdy wie dokładnie, jak je prawidłowo stosować.

Jak doprawić leczo?
18.10.2022 11:57 Jak dobrze doprawić leczo? Większość Polaków zapomina o kluczowych dodatkach

Czy wiecie, jak doprawić leczo, by zachwycało już od spróbowania? Dwa dodatki są często pomijane, a doskonale podkreślają smak dania. Mowa o cukrze i soku z cytryny. Każdy z nas ma je w kuchni, a jednak rzadko trafiają do potraw. W przypadku leczo już niewielkie ilości tych produktów mogą korzystnie wpłynąć na efekty.Skomponowanie mieszanki przypraw do leczo może wydawać się proste. Paprykowy rarytas przecież wystarczy posolić, oprószyć pieprzem i dodać nieco ostrej chili. Smak dania może być jednak zdecydowanie głębszy, jeśli zdecydujemy się jeszcze na dodanie cukru i soku z cytryny.

Co zrobić, by sól się nie zbrylała?
17.10.2022 22:44 Co zrobić, by sól się nie zbrylała? 1 sposób bije inne na głowę

Sól jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Z tego powodu często decydujemy się na trzymanie jej w solniczce. Niestety z czasem tworzą się w niej większe kryształy, które nie są w stanie przecisnąć się przez dziurki, co utrudnia przyprawianie. Zapobiec temu można poprzez wsypanie do pojemniczka odrobiny ryżu. Wyjaśniamy, jak działa ten patent. Choć sól świetnie podkreśla smak potraw, jej ilość w diecie nie powinna być zbyt duża. Dokładne dozowanie będzie łatwiejsze, jeśli przyprawa pozostanie niezbrylona. Jeden prosty trik sprawi, że drobinki soli nie pozlepiają się w większe kryształki. Warto go znać, by ułatwić sobie doprawianie dań.

Banalnie proste domowe chipsy z 2 składników. Już nie sięgniesz po kupne
17.10.2022 10:35 Banalnie proste domowe chipsy z 2 składników. Już nie sięgniesz po kupne

Pomysł na szybką przekąskę dla całej rodziny? Domowe chipsy z dwóch składników, bez soli, bez oleju. Chipsy z tartego parmezanu i słodkiej, mielonej papryki są pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne. Podaj je z domowymi sosami, a znikną błyskawicznie.Domowe chipsy zwykle przygotowujemy z ziemniaków, cukinii, batatów lub owoców, np. jabłek, gruszek, pomarańczy. Chipsy z parmezanu doprawione słodką papryką mieloną to rewelacyjna przekąska dla całej rodziny, która zachwyca smakiem. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów.Domowe chipsy z parmezanu i papryki możesz podać z sosami lub dipami. Gorąco polecam sos czosnkowy, pomidorowy, bbq, ziołowy i pikantny. Sosy również możesz zrobić samodzielnie w domu z kilku prostych składników, w ten sposób uzyskasz najlepszy smak. Przykładowo sos czosnkowy zrobisz z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Domowe chipsy z aromatycznego sera będą gotowe w kilka minut. Starty parmezan błyskawicznie obtoczysz w słodkiej papryce i uformujesz z niego niewielkie chipsy. Całość wystarczy zapiec przez chwilę w piekarniku, bez zbędnej soli, bez tłuszczu.

ozorki
15.10.2022 20:05 Ozorki w sosie chrzanowym. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów

Mamy nie lada gratkę dla wielbicieli podrobów. Dziś powiemy Wam, jak przygotować ozorki w sosie chrzanowym. Mięso gotowane w wywarze warzywnym lub rosole jest idealnie miękkie i soczyste, a sos z chrzanu i śmietany dodaje ozorkom rewelacyjnego smaku. Ozorki wieprzowe to prawdziwy przysmak. Mięso jest niezwykle delikatne i miękkie, a odpowiednie dodatki nadają mu fantastyczny smak. Ozorki w aromatycznym sosie chrzanowym posypane koperkiem lub szczypiorkiem to danie, które z pewnością pokocha każdy miłośnik podrobów.Ozorki w sosie chrzanowym możemy podać z wieloma dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i potrawką z marchewki i zielonego groszku. Osobiście polecam również pampuchy, czyli kluski na parze i grzyby leśne przesmażone na maśle z cebulką. Tak podane mięso z sosem będzie prezentować się jak z restauracji.Aby ozorki były miękkie, najpierw podgotowujemy je w samej wodzie, następnie przekładamy do gorącego wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Do mięsa wykorzystajmy naturalny wywar z warzyw lub rosół z poprzedniego obiadu, nigdy nie gotujmy ozorków na bulionie z kostki.

Wyjątkowy jesienny bigos z dodatkiem sezonowych owoców. Ugotuj raz, a zakochasz się w jego smaku
15.10.2022 15:53 Wyjątkowy jesienny bigos z dodatkiem sezonowych owoców. Ugotuj raz, a zakochasz się w jego smaku

Bigos ze świeżymi śliwkami jest daniem, które posmakuje wszystkim domownikom. Kapusta kiszona, trzy rodzaje mięs, aromatyczne przyprawy i soczyste owoce sezonowe są połączeniem, którego trzeba spróbować. Jesienna wersja kultowego dania zachwyca smakiem.Świeże śliwki węgierki wykorzystujemy głównie do słodkich przetworów na zimę, deserów i ciast. Nie każdy wie, że owoce sezonowe rewelacyjnie podkreślają smak mięsnych, wytrawnych potraw. Pieczeń w sosie śliwkowym i bigos z dodatkiem świeżych owoców to dania, które muszą pojawić się w Twojej kuchni podczas sezonu.Sekretem doskonałego bigosu jest kapusta kiszona i mięso. Kapusta musi gotować się przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do kapusty dodajemy łopatkę wieprzową, boczek i kiełbasę oraz pomidory i aromatyczne przyprawy. Do jesiennego bigosu świetnie pasuje też przyprawa curry i mielony cynamon.Bigos gotowany z dodatkiem słodkich, świeżych śliwek będzie jeszcze smaczniejszy na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Bigos po ugotowaniu ostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki i podgrzewamy np. na obiad na następny dzień.

Papryka po chorwacku zachwyci każdego
14.10.2022 18:36 Wypróbujesz raz i zakochasz się w jej smaku. Pyszna papryka po chorwacku zachwyci każdego

Lubicie paprykę w marynacie? Zróbcie ją po chorwacku. Wystarczy chwilę pogotować warzywo w aromatycznych przyprawach, a po ostudzeniu zamknąć w słoikach z delikatnym sosem. Prosty przepis pomoże wam przygotować smaczną przekąskę na zimę. Jest tak pyszna, że nikt się jej nie oprze. Papryka po chorwacku będzie pasowała do kanapek, sałatek czy jaj faszerowanych. Przyjemnie chrupiące i pełne aromatu warzywo z pewnością spodoba się całej rodzinie. Warto od razu przygotować nieco większą ilość — spokojnie przetrwa całą zimę. Spróbujecie?

lewandowska omlet
14.10.2022 16:56 Lewandowska dodaje do omletu nietypową przyprawę. Nie każdy by się zdecydował

Omlet z jajek jest znaną i lubianą propozycją śniadaniową. Dziś przedstawiamy przepis na tę potrawę z dodatkiem suszonych pomidorów oraz zaskakującej kurkumy. Recepturą podzieliła się sama Anna Lewandowska. W kwestii żywienia z całą pewnością można jej zaufać.Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, nie boi się kuchennych eksperymentów. Dodatek kurkumy do omletu to odważny, ale jak się okazuje właściwy krok. Dzięki niezwykłym właściwościom tej przyprawy, poza cudownym smakiem zyskujemy także szereg korzystnych dla naszego zdrowia składników.