Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni
24.09.2022 22:00 Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Babciny przepis na dynię w occie jest niezwykle prosty. Sekretem smaku jest zalewa z dodatkiem aromatycznych goździków, octu, cukru i ziela angielskiego. Przetwory z dyni są tak smaczne, że znikają błyskawicznie z każdej spiżarni.Sezon na dynię już się rozpoczął i potrwa mniej więcej do końca października, czyli do pierwszych przymrozków. Z dyni przygotujemy wiele pyszności, między innymi zupy, sałatki, a także ciasta i przetwory na zimę, w tym właśnie dynię w occie, która oczaruje smakiem każdego.Dynia w occie przygotowana według tradycyjnej, babcinej receptury jest idealna jako przekąska lub dodatek do zimnej płyty. Dynia jest słodko- kwaśna z wyczuwalną nutą goździków, jest przepyszna. Dynię przed wkładaniem do słoików musimy zblanszować, wtedy będzie idealnie miękka.Przed przygotowywaniem dyni w occie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Muszą być sterylnie czyste, żeby na przetworach nie pojawiła się pleśń. Zblanszowaną dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Przetworów nie pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i czekamy, aż powoli ostygną, a zakrętki będą wklęsłe.

zupa dyniowa Beata Sadowska
23.09.2022 11:44 Beata Sadowska dodaje do zupy dyniowej wyjątkową przyprawę. Wystarczy kilka listków, aromat powala

Beata Sadowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na zupę dyniową. Dzięki dodatkowi aromatycznej szałwii, nieco mdła z natury dynia zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, podkręcony dodatkowo rozmarynem. Koniecznie spróbuj tej typowo jesiennej potrawy.Dynia jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki bogactwu witaminy C, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Zupę dyniową warto zatem włączyć na stałe do jadłospisu w okresie jesienno-zimowym. Zupa dyniowa jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i pożywna. Szałwia, rozmaryn oraz ostra papryczka podkręcają także jej właściwości rozgrzewające. Zupa dyniowa według przepisu Beaty Sadowskiej, której zdjęcie zamieszczone powyżej pochodzi z profilu beata_sadowska_official na Instagramie, to prawdziwy kulinarny przebój.

Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
22.09.2022 10:49 Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże

Śliwki w cukrze na zimę zachwycają konsystencją i doskonałym smakiem. Są słodkie i jędrne, niemal jak zerwane z drzewa. Czuć w nich nuty korzennych przypraw, co wyjątkowo dobrze pasuje do tych owoców. Tak przygotowane śliwki można zjeść na podwieczorek, dodawać do deserów i ciast. Śliwki w cukrze na zimę są tak smaczne, że będziemy je wyjadać prosto ze słoików. Z przetworów możemy również ugotować domowy kompot lub upiec z ich dodatkiem ciasto. Osączone owoce można też ułożyć na naleśnikach, gofrach czy bezie. Śliwki do słoików na zimę nie wymagają gotowania, przecierania, robienia zalewy. Jedyne, czego potrzebujemy, to cukier, goździki i cynamon. Śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilkanaście godzin, by puściły sok. Tak przygotowane owoce przekładamy do słoików.Słoiki musimy dokładnie umyć i wyparzyć, w przeciwnym razie śliwki szybko się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Pasteryzacja również jest niezbędna. Dzięki niej śliwki nie zaczną fermentować i zachowają smak oraz świeżość, aż do następnego sezonu.

gruszki marynowane
21.09.2022 22:35 Zapomnij o tradycyjnych gruszkach w occie. Teraz króluje inna zalewa

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej są oryginalnym i intrygującym pomysłem na zimowe przetwory. Tak zamarynowane owoce doskonale sprawdzają się jak dodatek do mięsa, można tez wykorzystać je jako kompot lub zwyczajnie zajadać prosto ze słoika. Nieco korzenny posmak goździków w połączeniu ze słodkim syropem przełamanym odrobiną soku z cytryny jest znakiem rozpoznawczym tych pysznych gruszek w zalewie.Do przygotowania gruszek w zalewie najlepiej wybrać te dość twarde i niezbyt duże. Miękkie owoce mogą się rozgotować, przez co finalna zawartość słoików będzie miała niezbyt przyjemną teksturę. Takie rozgotowane gruszki będą również zwyczajnie niesmaczne.

powidła śliwkowe
21.09.2022 21:53 Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne

Jakub Kuroń podzielił się swoim niezwykłym przepisem na powidła śliwkowe. Co sprawia, że w jego wydaniu ten przetwór jest tak wyjątkowy? Kucharz ten łączy śliwki z czekoladą i cynamonem. Brzmi pyszne? To sprawdźcie jak smakuje.Powidła według Jacka Kuronia są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wymagają długiego gotowania i mieszania- te powidła przygotujesz w piekarniku. Jego przepis wprost nie ma sobie równych.

Poznajesz owoce ze zdjęcia? Niektórzy kompletnie o nich zapomnieli. Zrobisz z nich przepyszny smakołyk
21.09.2022 12:25 Poznajesz owoce ze zdjęcia? Niektórzy kompletnie o nich zapomnieli. Zrobisz z nich przepyszny smakołyk

Poznajesz owoce ze zdjęcia? Oczywiście na fotografii widnieje pigwa. Można ją wykorzystać w przepyszny sposób. Domowa konfitura z pigwy z dodatkiem cynamonu i goździków jest gratką dla każdego smakosza. Przetwory są słodkie, aromatyczne i zdrowe. Konfitura smakuje wyśmienicie z grzankami, naleśnikami i świeżym pieczywem. Z pigwy możemy przygotować dżemy, konfitury, a także soki i domowe nalewki. Pigwa jest kwaśnym owocem bogatym między innymi w witaminę C, dlatego też jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym na wzmocnienie odporności.Konfitura z pigwy nie jest kwaśna, ponieważ dodajemy do niej cukier, który w naturalny sposób zagęści nasze przetwory. Konfitura będzie smakować rewelacyjnie, kiedy doprawimy ją cynamonem i goździkami. Korzenne przyprawy wzmocnią również zdrowotne właściwości pigwy.Do konfitury z pigwy wybierajmy wyłącznie zdrowe owoce. Nadgnita pigwa bardzo szybko zacznie się psuć, przez co przetwory będą do wyrzucenia. Konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, dzięki czemu będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu, nie zapomnijmy również o pasteryzacji.

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
20.09.2022 19:51 Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Pasta z wątróbki jest prostą i szybką do zrobienia potrawą, która oczaruje każdego smakosza. Jest aksamitna, a smaku dodają jej podsmażona cebulka oraz imbir i rozmaryn. Posmaruj nią pieczywo, a przyznasz, że tak dobrego smarowidła jeszcze nie jadłeś. Pasta z wątróbki drobiowej smakuje lepiej niż niejeden pasztet. Jest delikatna i doskonale doprawiona. Pasztety często są niestety przesuszone. Pastę zaś charakteryzuje przyjemna wilgotność oraz delikatność i smarowność.Pastę kanapkową z wątróbki drobiowej wykorzystamy nie tylko do pieczywa. Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi warzywami, np. cukinią, dynią, papryką, pomidorami, a także z ogórkami kiszonymi. Pastę przygotujemy z kilku prostych składników, jest szybkim, lecz bardzo smacznym daniem.Pastę kanapkową przełóżmy do umytego i wyparzonego słoika ze szczelną zakrętką. Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni od przygotowania. Do podsmażenia cebuli i mięsa koniecznie wybierzmy masło klarowane, które nada paście przyjemnego aromatu.

Nie tylko pomarańcza i goździki. Beata Pawlikowska dodaje do herbaty wyjątkowe przyprawy
19.09.2022 19:59 Nie tylko pomarańcza i goździki. Beata Pawlikowska dodaje do herbaty wyjątkowe przyprawy

Beata Pawlikowska podzieliła się przepisem na domową herbatę zimową. Napar to nie tylko pomarańcza i goździki. Znana podróżniczka, pisarka i dziennikarka do herbaty dodaje jabłko i przyprawy korzenne, które słyną z prozdrowotnych i rozgrzewających właściwości.Sezon na zimową herbatę i kawę zbliża się wielkimi krokami. Gdy na zewnątrz robi się szaro i pochmurnie, koniecznie sięgnijmy po domowe napoje, które nie dość, że błyskawicznie nas rozgrzeją, to jeszcze wprawią nas w dobry nastrój.W swojej książce pt. „Szczęśliwe garnki. Extra", Beata Pawlikowska zamieściła przepis na napar z jabłka, pomarańczy i korzennych przypraw. Domowa herbata rozgrzewa o wiele lepiej niż herbata czarna z miodem i cytryną. Kurkuma, imbir, kardamon, cynamon i goździki to sekret rewelacyjnego smaku i wspaniałego aromatu.Pawlikowska herbatę gotuje około 20 minut. Bardzo ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników i czas gotowania. Napar po ugotowaniu jest bardzo mocny, możemy go więc rozcieńczyć wrzątkiem. Jeśli mamy ochotę na słodką herbatę, dodajmy do niej miód.

Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy
19.09.2022 17:42 Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na śliwki w occie. Do śliwek dodaje goździki, które nadają przetworom niezwykłego smaku i aromatu. Śliwki w occie na słodko to idealna przekąska, kiedy na zewnątrz jest zimno i pada śnieg.Nie tylko lato jest dobrą porą na przygotowywanie przetworów na zimę. Jesienią mamy dynię, patisony, gruszki, śliwki. Zarówno warzywa, jak i owoce marynowane smakują rewelacyjnie. Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić śliwki w occie na słodko. Wachowicz do zalewy dodaje goździki, które dodatkowo podkręcają smak owoców.Zalewa gotowana z korzenną przyprawą nabiera niezwykłego aromatu. Mało kto wie, że goździki wzmacniają również odporność i działają przeciwwirusowo. Dzięki nim śliwki węgierki będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe i doskonale sprawdzą się na przekąskę w mroźne, pochmurne dni.Przed przygotowywaniem śliwek w occie musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory szybko się zepsują. Pasteryzacja również jest kluczowa, ponieważ bez niej na śliwkach może pojawić się pleśń. Do przetworów wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce.

zupa zarzutka
16.09.2022 13:53 Zupa zarzutka jak za dawnych lat. Wygrywa nawet z kapuśniakiem

Zupa zarzutka jest krewną bardziej popularnego kapuśniaku. Podobnie jak kapuśniak, przyrządza się ją z dodatkiem kiszonej kapusty. Ze względu jednak na uprzednie jej podsmażenie, zarzutka charakteryzuje się wyjątkowo bogatym aromatem.Zupę zarzutkę od kapuśniaku odróżnia sposób przygotowania kapusty. Do zarzutki bowiem warzywo jest podsmażane na rumiany kolor na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli i boczku. Ten niezwykły smak, znany dobrze naszym babciom, możesz odtworzyć w swojej kuchni już dziś.

czarne kluski
15.09.2022 21:33 Jak zrobić kultowe czarne kluski? Dodatek nie ma sobie równych

Czarne kluski są specjałem kuchni śląskiej. Ich wyjątkowość polega na połączeniu zarówno gotowanych jak i surowych ziemniaków. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko do dania głównego, ale także do zupy.Czarne kluski są nazwę zawdzięczają charakterystycznej szarej barwie. Powstaje ona poprzez dodatek tartych surowych ziemniaków, które ciemnieją przy kontakcie z powietrzem. Czarne kluski z powodzeniem zastąpią ziemniaki czy makaron w zupie, uzupełnią danie obiadowe, lub będą cieszyć podniebienie podane samodzielnie z okrasą lub z ulubionym sosem.

jabłka kiszone
15.09.2022 19:02 Jabłka kiszone w słoiku. Prosty patent na słowiański przysmak

Kiszenie ogórków, buraków czy kapusty nie jest dla nikogo żadną nowiną. Czy słyszeliście jednak o jabłkach kiszonych? Okazuje się, że z tych owoców można wyczarować pyszne przetwory, które będą wspaniałym wspomnieniem lata podczas zimowych miesięcy.Aby jabłka kiszone miały odpowiednie walory smakowe, należy wybrać właściwe owoce. Najlepiej sprawdzą się te mniejsze, twarde. Zwróćmy także uwagę na to, aby jabłka były zdrowe i świeże, bez uszkodzeń czy nadpsutych części.

Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad doskonale smakuje
15.09.2022 14:55 Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad wychodzi przedni

Krokiety bez zawijania przygotowane z żołądków drobiowych, pieczarek i kiszonej kapusty są niezwykle oryginalnym i smacznym daniem. Z pewnością skuszą się na nie miłośnicy podrobów i nowych smaków. Chrupiąca skórka i przepyszne wnętrze doskonale komponują się z domowym barszczem czerwonym.Krokiety to danie, które zwykle przygotowujemy z mięsa z rosołu i usmażonych wcześniej naleśników. Tradycyjne krokiety są smaczne, ale bardzo czasochłonne. Dlatego proponujemy przygotować o wiele szybsze krokiety bez zawijania.Przed przygotowywaniem krokietów dokładnie oczyść i umyj żołądki, następnie ugotuj je w wodzie do miękkości. Żołądki podsmaż z cebulą, pieczarkami i kapustą, a zyskają fantastyczny smak.

gotowanie ziemniaków
15.09.2022 11:44 Nie uwierzysz, co Ojciec Grande dodawał do gotujących się ziemniaków. Można je jeść dosłownie same

Ziemniaki gotowane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Ojciec Grande gotował je jednak inaczej niż wszyscy. Dodawał do nich bowiem mleko, masło i cebulę, dzięki czemu zyskiwały doskonały smak. Może zastosujesz ten ciekawy, choć prosty sposób w swojej kuchni?Przepisy Ojca Grande są znane na całym świecie. Zakonnik podawał sprawdzone i nieoczywiste patenty na przygotowanie klasycznych potraw. Dzięki nim każde danie stawało się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ojciec Grande zdradził też, jak ugotować ziemniaki, żeby zyskały charakter i zachowały wszystkie wartości odżywcze.Gotowane ziemniaki zakonnik przygotowywał w niecodzienny sposób. Do garnka dodawał również masło, mleko i cebulę. Ziemniaki zalewał wrzątkiem, a sól wsypywał pod sam koniec gotowania. Dzięki temu popularny dodatek do obiadu zyskiwał doskonały smak. Gotowane ziemniaki po odcedzeniu i odparowaniu posypmy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Pamiętajcie, że z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, możemy przygotować również wiele wyśmienitych potraw. Nie wyrzucajmy więc ziemniaków, niech nic w naszej kuchni się nie marnuje.

zupa z dyni
14.09.2022 22:52 Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś

Dynia jest niekwestionowaną królową jesiennych warzyw. Apetyczny miąższ o charakterystycznym pomarańczowym odcieniu możemy wykorzystać do rozmaitych przepisów, zarówno na słodko jak i na słono. My proponujemy przepyszną zupę z dyni, wzbogaconą niezwykle aromatycznym pieczonym jabłkiem.Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym stanowi bogate źródło białka i błonnika pokarmowego. Zupa z dyni jest więc pożywna a przy tym zdrowa. Jeśli do zupy z dyni dodamy apetyczne pieczone jabłko, otrzymamy niebanalne, zaskakująco dobre jesienne danie.

grzyby na surowo
14.09.2022 20:32 Jakie grzyby można jeść na surowo? Odpowiedź zaskoczy każdego

Nadchodząca jesień sprzyja pojawieniu się w naszych lasach grzybowego bogactwa. Zebrane łupy zazwyczaj marynujemy lub używamy do zup lub sosów. Niektóre grzyby jednak można spożywać na surowo. Są to popularne pieczarki, wykwintne trufle, czy nasze leśne prawdziwki.Najczęściej spotykanym grzybem, który można jeść na surowo, jest pieczarka. Można ją kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Nieco trudniej spotkać trufle, które są grzybami dość kosztownymi. Kojarzymy je z kuchnią włoską, jednak niektóre ich odmiany rosną też u nas.W polskich lasach z całą pewnością możemy natknąć się na prawdziwki. Niewiele osób jednak wie, że ten gatunek grzybów również możemy jeść na surowo. Poniżej przedstawimy pomysł na jego podanie.

kiszenie kapusty
14.09.2022 19:27 Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Przez niego ląduje w koszu

Jesień jest tym czasem w roku, kiedy w spiżarniach zaczynamy gromadzić zapasy weków na zimę. Powszechnie lubianym i przez to często wybieranym przetworem jest kiszona kapusta. Przy jej przyrządzaniu musimy jednak uważać na to, aby nie przesadzić z ilością dodanej soli. Przyprawa ta w nadmiarze zniszczy bowiem cały zapas naszej kiszonej kapusty.Kiszona kapusta jest specjałem, który zdecydowanie warto spożywać. Zawiera liczne witaminy oraz pierwiastki, przez co działa korzystnie na naszą odporność. Zbyt duża ilość soli może jednak zniweczyć wszelkie pozytywne aspekty jedzenia kiszonej kapusty.

liście laurowe
13.09.2022 20:59 Dlaczego warto włożyć liść laurowy do opakowania z mąką? Efekt zachwyci każdego

Liść laurowy charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem. Ze względu na ten aromat właśnie, jest tak chętnie dodawany przez nas do zup i sosów. Okazuje się jednak, że zapach liścia laurowego ma jeszcze jedną moc. Doskonale sprawdza się przy odstraszaniu moli spożywczych.Liście laurowe nie są czymś niespotykanym w naszych kuchniach. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że można użyć ich nie tylko jako przyprawy do przygotowywanych dań. Liść laurowy okazuje się być bowiem pomocny w walce z nieproszonymi insektami.

domowa wędlina
13.09.2022 11:49 Jak zrobić domową wędlinę dojrzewającą? Rarytas bez przepłacania

Kiedy słyszymy określenie "suszona wędlina dojrzewająca", pierwszym skojarzeniem są specjały ze słonecznych Włoch czy Hiszpanii. Podobną wędlinę możesz jednak przyrządzić niewielkim nakładem pracy we własnym domu. Odpowiednio przygotowane mięso wystarczy natrzeć przyprawami, zawiesić do suszenia w pończosze i czekać na efekt końcowy.Aby przygotować taką domową wędlinę, musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Przygotowanie mięsa do suszenia, a następnie samo suszenie, zajmie kilka dni. W zamian otrzymasz jednak pyszna domową wędlinę, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Poniżej prezentujemy przepis na suszone polędwiczki wieprzowe. Jednak w ten sam sposób przygotujesz też inne kawałki mięsa. Zasada przygotowania domowej wędliny jest za każdym razem taka sama. Schab, karkówka a może polędwiczka wieprzowa? Spróbuj raz, a nie zawiedziesz się.

Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu
10.09.2022 19:28 Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu. Obłędny przysmak dla każdego

Kiszona kapusta pekińska jest znakomita. Chrupiący i pełen charakteru warzywny przysmak przypadnie do gustu nie tylko amatorom kiszonek. Pasuje do niejednego dania, a jego zrobienie jest bardzo proste. Musicie spróbować — pokochacie ten smak. Jeśli kiedykolwiek próbowaliście kimchi, przepis na domową wersję tego rarytasu z pewnością wam się spodoba. Słodko-ostry i lekko słony sos, którym natrzemy kapustę przed kiszeniem, wzbogacimy o kilka cennych składników takich jak gruszka, czosnek czy imbir. Wyrób będzie obfitował w cenne składniki odżywcze i zachwyci smakiem.

Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
10.09.2022 14:23 Wyjątkowe ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu. Efektowny dodatek do obiadu

Pieczone ziemniaki po szwedzku są efektownym sposobem podania tych warzyw. Charakterystycznie ponacinanie, smakowicie przypieczone na rumiano, urozmaicą każdy posiłek. Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, lub samodzielną ciepłą przekąską.Przyprawy do pieczonych ziemniaków możesz modyfikować według własnego uznania oraz zmieniać. Dzięki temu ich smak nigdy Ci się nie znudzi. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Do pieczonych ziemniaków po szwedzku staraj się wybierać warzywa podłużne, porównywalnej wielkości.

leczo
09.09.2022 22:14 Makłowicz nie dodaje do lecza 2 składników. Wychodzi zaskakujące w smaku

Leczo w wykonaniu Roberta Makłowicza różni się od tego, jakie zwykło się jadać w naszych domach. Brak cukinii oraz papryki w proszku to zasadnicze różnice w przyrządzaniu tego tradycyjnego węgierskiego dania. Na Węgrzech leczo zwyczajowo podaje się jako dodatek do dania głównego- w związku z tym nie uświadczymy w nim też kiełbasy czy boczku.W Polsce najczęściej podajemy leczo jako samodzielne, pełnoprawne danie. Robert Makłowicz pokazuje inne oblicze tej potrawy. Spróbuj zaserwować je jako warzywny dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Jest to zwyczaj wyniesiony z domu rodzinnego Pana Roberta.

żeberka pieczone
09.09.2022 21:22 Soczyste żeberka pieczone w miodzie i musztardzie. Idealny obiad

Żeberka pieczone w miodzie i musztardzie są przepysznym wariantem tego popularnego dania. Musztarda nadaje mięsu pikantności, miód zaś intrygującą nutkę słodyczy. Dzięki karmelizacji cukru zawartego w miodzie, żeberka po upieczeniu wychodzą rumiane i chrupiące.Aby przygotować żeberka pieczone, musisz nabyć odpowiedni kawałek mięsa. Wśród żeberek rozgraniczamy te na zupę, oraz bardziej treściwe i mięsne, idealne do grillowania czy pieczenia. Przed pieczeniem żeberek musisz pokroić je na kawałki. Podzielone w ten sposób mięso upiecze się dużo szybciej, niż takie pozostawione w całości.

przecier pomidorowy
08.09.2022 19:40 Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis

Nie od dziś wiadomo, że domowe przetwory biją na głowę te gotowe, kupowane w sklepie. Dziś przedstawiamy Wam przepis na domowy przecier pomidorowy. Samodzielne przygotowanie pozwala na staranne dobranie składników oraz daje pełną kontrolę nad ty, co finalnie znajdzie się w słoiczku.Przepis na domowy przecier pomidorowy jest bardzo prosty i szybki. Czas niezbędny do jego wykonania wcale nie musi być dłuższy, niż wyprawa po gotowy wyrób do pobliskiego sklepu. Smak domowego przecieru pomidorowego jest też nieporównywalnie lepszy, niż jego kupny odpowiednik.Na przecier pomidorowy najlepiej wybierać pomidory odmian podłużnych. Zawierają w sobie mniej pestek i soku, dzięki czemu przecier nie wyjdzie zbyt rzadki. Jeśli trafią Ci się jednak bardziej wodniste pomidory, możesz zagęścić swój przecier poprzez dłuższe gotowanie.

Flaczki z boczniaków Jakuba Kuronia
08.09.2022 18:04 Kuroń pokazał przepis na flaczki. Pyszny obiad na dwa dni

Flaczki drobiowe to świetna alternatywa dla ciężkich flaków wołowych. Zupa gotowana na korpusie i żołądkach ma rewelacyjny smak, jest bardzo delikatna i aromatyczna. Flaczki drobiowe przepisu Jakuba Kuronia to doskonały pomysł na obiad na dwa dni.Niedawno Jakub Kuroń pokazał przepis na flaczki drobiowe gotowane na rosole. Kuroń do flaków dodaje również starty imbir i majeranek, to właśnie te przyprawy nadają daniu wspaniałego aromatu. Znany kucharz zupę doprawia również papryką mieloną i natką pietruszki, wszystkie składniki doskonale się z sobą łączą.Do ugotowania flaczków drobiowych potrzebujemy 1,5 l rosołu. Możemy ugotować go wcześniej, możemy również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Do flaków koniecznie dodajmy również marchewkę i seler.Marchewkę i seler do flaczków musimy przygotujemy nieco inaczej. Kuroń kroi warzywa w słupki, przesmaża na maśle, następnie doprawia je solą i pieprzem i dodaje również mąkę. Przesmażona z warzywami mąka delikatnie zagęści danie.

Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu
07.09.2022 18:45 Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu

Buraczki do słoików zimą znajdą z pewnością wielu amatorów. Sałatka z gotowanych buraków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy ją tylko otworzyć. Sekretem smaku tego przetworu jest aromatyczna zalewa z octu, cukru i soli. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowanie domowych przetworów. Marynowane i kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do obiadu, są również bardzo zdrowe. Buraczki do słoików to jedne z tych przetworów, które muszą być w każdej spiżarni.Przed przygotowaniem buraczków do słoików dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki oraz zakrętki. Musimy dobrze dopasować zakrętki do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie odpowiednia, do słoików dostanie się powietrze i buraczki się zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której sałatka będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu. Buraczki do słoików pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut, studzimy i odstawiamy do spiżarni. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do obiadu w chłodne, zimowe dni.

Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowy Globus
06.09.2022 17:21 Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowy Globus

Bułgarska sałatka do słoików na zimę to jeden z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować. Sałatka jest pełna smaku, jest lekko octowa i smakuje wyśmienicie z daniami mięsnymi. Bułgarska sałatka smakuje jak kultowy Globus.Sałatka smakuje wyśmienicie dzięki sporej ilości aromatycznych warzyw. Do sałatki dodajemy bakłażany, marchew, paprykę słodką, ostrą, cebulę i soczyste pomidory. Całość dusimy, następnie doprawiamy olejem, solą, octem i cukrem.Przed przygotowaniem sałatki bułgarskiej koniecznie umyjmy i sparzmy słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie sałatka bardzo szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń. Sprawdźmy również zakrętki- jeśli któraś nie pasuje do słoika, wymieńmy ją.Źle dobrana zakrętka przepuszcza powietrze, które sprzyja namnażaniu się bakterii i drobnoustrojów. Sałatka również bardzo szybko się wtedy zepsuje. Sałatki nie musimy pasteryzować, gorące warzywa przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.

Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
05.09.2022 09:55 Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje

Zapraszamy na pyszne kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Wykorzystajcie ugotowane warzywo, które pozostało Wam z obiadu, a nic się nie zmarnuje. Kopytka możecie podać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do duszonych mięs czy sosu grzybowego. Pomysłów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu jest naprawdę wiele. Jednak to właśnie kopytka są najbardziej uniwersalne. Podamy je z przeróżnymi dodatkami, np. z duszonym mięsem, sosami, cebulą, skwarkami. Kopytka możemy podać również na słodko, oprószając je cynamonem i cukrem lub polewając tartą bułką zrumienioną na maśle.Przygotowanie kopytek jest naprawdę proste, wystarczy zagnieść masę ziemniaczaną z jajkiem, solą, pieprzem i mąką pszenną. Kopytka po ugotowaniu i dokładnym odsączeniu możemy również przesmażyć na oleju lub maśle klarowanym. Zyskają wtedy chrupiącą skórkę.Ziemniaki, które wykorzystamy do kopytek, musimy wcześniej dobrze odcedzić i odparować. Wybierajmy również klasyczną odmianę, która nie zawiera ani za dużo, ani za mało wody. Ziemniaki wodniste nie będą się dobrze lepić, kopytka z ziemniaków mącznych mogą być twardawe.