Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Rosół

Biała piana na rosole
02.05.2021 02:00 Co oznacza biała piana na rosole?

Rosół rosołowi nierówny, o czym doskonale wiedzą nasze mamy i babcie, a więc najwięksi smakosze wśród wszystkich miłośników jedzenia. Nie trzeba być bowiem Magdą Gessler, by podczas jedzenia potrawy zorientować się, że coś poszło nie tak.

Rosół
01.05.2021 02:00 Kiedy powinno się solić rosół?

Chociaż wydaje się, że na temat rosołu powiedziano już wszystko, a niemal każdy ma swój własny "sposób" na tą kultową zupę, to warto poznać kilka uniwersalnych porad, które sprawią, że zawsze zachwyci nas ona swoim smakiem.Kiedy powinno się solić rosół?Drobny szczegół, a ma ogromne znaczenie! Pamiętaj, aby solić rosół zawsze na sam koniec, tuż przed jego podaniem! Okazuje się, że woda bez soli jest po prostu w stanie wydobyć więcej smaku z mięsa oraz warzyw.Wcześniej pamiętaj o doprawieniu zupy klasycznymi przyprawami np. liściem laurowym. Możesz także poeksperymentować i wzbogacić bulion również o mniej typowe składniki takie jak. np. kurkuma lub goździki (pisaliśmy o tych drugich w tym artykule).O czym jeszcze należy pamiętać gotują rosół? Śpieszymy z odpowiedzią.Tajniki aromatycznego rosołuPrzygotowując rosół pamiętaj o dobrej jakości mięsie. Aby zupa była esencjonalną ucztą, użyj do niej np. uda z kaczki lub skrzydełek z kurczaka. Specjaliści polecają także szponder, łopatkę oraz mostek z kośćmi.Pamiętaj, aby nie wkładać do rosołu zamrożonego mięsa! W ten sposób zapobiegniesz powstawaniu się niepożądanych szumowin w rosole. Jeśli mimo tego będą się one zbierać na powierzchni zupy, usuń je za pomocą tzw. szumówki.Aby cieszyć się wyjątkowym aromatem rosołu, pokrój wcześniej włoszczyznę. Dzięki temu zupa uzyska delikatniejszy smak. Dobrym pomysłem jest również przekrojenie czosnku oraz pomidora!Po co w rosole pomidor? Kulinarni eksperci uważają, że nieco podkręci on smak zupy, a przy tym nada jej niezwykle apetyczny kolor.Polecamy również przepis na rosół kolagenowy. Poza wyjątkowym smakiem zachwyca on wspaniałymi prozdrowotnymi właściwościami.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kiedy powinniśmy ograniczyć jedzenie rabarbaru?Tydzień Włoski w LidluPrzepis na niezapomniane czarne kluskiźródło: kuchnia wp/ król rosołu/garneczkiZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Pieczarki w rosole?
27.04.2021 02:00 W jaki sposób można wykorzystać obierki po pieczarkach?

Pieczarki wiele razy sprawiały, że przygotowane dania wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Popularne grzyby przyrządza się na rozmaite sposoby. Ciężko zliczyć potrawy, w których możemy się na nie natknąć. Okazuje się, że dzięki nim nawet kultowy rosół może wiele zyskać.

Rosół i Robert Makłowicz
25.04.2021 02:00 Jakiego dodatku w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz?

Bez wątpienia rosół należy do dań, które kojarzą się z naszą rodzimą kuchnią. W każdym domostwie przyrządza się go odrobinę inaczej. Część dodatków może wzbudzać pewne kontrowersje. Robert Makłowicz podzielił się swoimi spostrzeżeniami.

Rosół w przedwojennej odsłonie
24.04.2021 02:00 Przepis na przedwojenny rosół z dodatkiem grzybów

Nie da się ukryć, że rosół jest kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego weekendu bez talerza pełnego złocistego specjału. Przedwojenny rosół z pewnością spotka się z aprobatą najbliższych.

Kotlety mielone z resztek po rosole
11.04.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone z resztek po rosole?

Kotlety mielone są daniem, które Polacy bardzo cenią. Nie tylko ze względu na ich tradycyjny smak, ale również przez prostotę ich wykonania. Na składniki potrzebne do dania nie trzeba też wydać wielu pieniędzy. Jak się okazuje, można je zrobić nawet z resztek.

Jak uratować przesoloną zupę lub sos?
11.04.2021 02:00 Jak uratować przesoloną zupę lub sos?

Nawet najlepszym kucharzom zdarzają się kulinarne wpadki. Do najczęstszych z nich należy zapewne przypalenie ulubionej potrawy. Jednak wsypanie do garnka zbyt dużej ilości soli mogłoby pewnie stawać w szranki z fiaskiem na polu pieczenia.

Rosół - jak go ulepszyć?
10.04.2021 02:00 Z jakiego powodu szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Polacy przygotowują rosół na wiele różnych sposobów - wszystko zależy od doświadczeń wyciągniętych ze swojego rodzinnego domu. Jeśli jednak chcesz ugotować tę zupę jak prawdziwy szef kuchni, skorzystaj z poniższej porady dodania odrobiny octu. Niewielka ilość octu nie wpłynie negatywne na smak zupy, jednak pozwoli uzyskać znacznie gęstszą, treściwszą konsystencję, a także znacznie zwiększy zawartość wartości odżywczych, które zostały wygotowane z kości, chrząstek oraz mięsa. Taka zupa smakuje znacznie lepiej niż zwykła.

Rosół
08.04.2021 02:00 Niecodzienny rosół z dodatkiem pieczonego pomidora

Rosół to danie, które jest już na stałe wpisane w polską kulturę kulinarną. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny obiad w niedzielę, bez aromatycznego bulionu. Stworzenie idealnego rosołu to jednak nie lada sztuka, która wymaga wiele wyczucia. Dziś przedstawiamy przepis na rosół z dodatkiem pieczonego pomidora. Najlepiej wybrać odmianę malinową, która doda na równi słodyczy co lekkiej kwaśności. Na pewno pokochasz go od pierwszej łyżki.

Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych
06.04.2021 02:00 Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych

Choć w przyrodzie występują tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mleku i jego pochodnych typu masło, oraz mięsie, to jednak te naturalne nie zagrażają naszemu zdrowi. Według wyników badań opublikowanych w "Advances in Nutrition", nie są one szkodliwe. Dzieje się tak, ponieważ mają one inny profil kwasów tłuszczowych niż te przemysłowe.

Rosół - jak go nie gotować?
06.04.2021 02:00 Czy można gotować rosół na zamrożonym mięsie?

Gotowanie rosołu jest dla Polaków prawdziwą tradycją - wokół tej zupy narosła ogromna ilość mitów i legend, a każdy dom gotuje ją inaczej. Mimo wielu pokoleń, które przygotowują rosół, dalej mnóstwo ludzi nie wie czy można gotować go na mrożonym mięsie. Ci, którzy nie są zaznajomieni z przygotowywaniem rosołu, mogą myśleć, że wystarczy włożyć do wody składniki, poczekać kilka godzin i już można się zajadać. Niestety cały proces nie jest tak banalny, a kilka niuansów i zagadnień ciągle nie jest szeroko znanych.

Robert Makłowicz krytykuje polskie danie
05.04.2021 02:00 Robert Makłowicz krytykuje jeden ze sposobów podania rosołu

Robert Makłowicz w ciągu wielu lat pracy w mediach, pokazał jak wielką wiedzę, ma na temat gotowania, a także historii krajów, które odwiedził. Kulinaria nie są dla niego żadnym sekretem, niezależnie czy chodzi o polską kuchnie, bałkańską czy jakąkolwiek inną. W programie "Drugie śniadanie mistrzów" prowadzonym przez Marcina Mellera, wywołał pewną kontrowersję, która mogła wywołać szok wśród niektórych Polaków. Makłowicz skrytykował bowiem jeden sposób podawania rosołu, który dla niektórych jest ulubionym.

bluszczyk kurdybanek
01.04.2021 02:00 Wyjątkowe zalety bluszczyku kurdybanku

Bluszczyk kurdybanek to niepozorna roślina, którą możemy spotkać na polach i łąkach. Czasem traktujemy ją jak niechcianego gościa, co jest ogromnym błędem, ponieważ dawniej wierzono, że skrywa w sobie niemal magiczną moc.

Idealny rosół
28.03.2021 01:00 Jak długo należy gotować rosół

Ugotowanie idealnego rosołu nie jest proste. Kucharz, który podjął się takiego zadania, musi zwrócić uwagę na wiele zmiennych. Najważniejszy jest duży garnek - każdy składnik musi mieć miejsce, aby gorąca wodą z łatwością mogła go opłukiwać. Nasze babcie gotują go od dziesiątek lat, więc mogły wypracować kilka metod, które pozwalają osiągnąć mistrzowski poziom. Wystarczy zastosować się do poniższych porad, a zupa ta będzie aromatyczna, wysycona smakiem i przejrzyście klarowna.

Rosół i kwestia cebuli
27.03.2021 01:00 W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

Nie da się ukryć, że rosół jest absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Smak naszego specjału w znacznej mierze zależy od wykorzystanych składników. Mało kto spodziewałby się, że cebula jest tak ważna.

Rosół z jabłkiem i imbirem
23.03.2021 01:00 Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru

W każdym domu rosół przyrządza się w odrobinę inny sposób. Niektórzy stawiają na dodatki wyjątkowo aromatycznych przypraw, inni skupiają się na mięsach. Okazuje się, że w kultowej zupie jest również miejsce na smakowity owoc.

Najlepszy rosół
21.03.2021 01:00 Wyśmienity, zdrowszy rosół gotowany na kurczaku bez skóry

Rosół jest zupą tak popularną, że praktycznie każda społeczność świata ma jej wersję. Aromatyczny i sycący mięsny wywar, który nabiera wspaniałego smaku dzięki warzywom i przyprawom, jest tak dobry, że ciężko znaleźć osobę, która szczerze by go nie lubiła. W Polsce najczęściej gotuje się prostą wersję, na którą składają się proste i tanie składniki, a czas gotowania jest zmniejszony do obowiązkowego minimum. Mamy jednak znacznie lepszą propozycję zgodną z duchem slow food, która daje najlepszy efekt.

rosół
20.03.2021 01:00 Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem czy bez?

Chociaż istnieje wiele przepisów na rosół, to w dalszym ciągu najpopularniejsza jest jego klasyczna wersja. Z pewnością przy przygotowaniu tej zupy ważne są zarówno wysokiej jakości składniki, jak i odpowiednia technika jej gotowania.Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem?Przy gotowaniu rosołu dosłownie najmniejszy szczegół może mieć ogromne znaczenie. Wszyscy doświadczeni miłośnicy gotowania z pewnością je znają, ale być może czytają nas osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kulinariami i szukają cennych wskazówek.Po pierwsze warto zapamiętać, że rosół należy gotować pod przykryciem tylko do momentu zagotowania się wody. Potem należy zmniejszyć ogień do niezbędnego minimum i odkryć garnek. O czym jeszcze należy pamiętać przy przyrządzaniu tej zupy?Jakie przyprawy są najlepsze do rosołu?Przyprawy są gwarancją sukcesu i niezapomnianego smaku wielu potraw. Rosół powinien być najmniej słony. Tradycyjnie doprawiamy go liściem laurowym, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz niezwykle aromatycznym lubczykiem (więcej na jego temat przeczytacie tutaj).Jeśli nie przepadasz za przyprawami pływającymi w rosole, to możesz z powodzeniem włożyć je do woreczka z gazy, a po ugotowaniu zupy wyjąć go z garnka. Wielu mistrzów kuchni stawia na nieco odważniejsze dodatki do rosołu. Magda Gessler dodaje do niego prozdrowotne i rozgrzewające goździki, a Ewa Wachowicz wrzuca do niego kawałek jabłka. Gwiazdy kulinariów uważają, że wyjątkowe dodatki wpłyną na smak oraz właściwości odżywcze tej wyjątkowej zupy. O czym jeszcze należy pamiętać, gotując rosół?Jakie są najlepsze dodatki do rosołu?W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron - nitki lub wstążki. W wielu domach robi się go samodzielnie. W bardzo wielu domach jest on wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że nie jest on jedynym dodatkiem do tej zupy.Z powodzeniem możemy ją podać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, warzywami oraz mięsem. Smak zupy doskonale współgra z pulpetami lub kawałkami ugotowanego kurczaka.Jaki jest Twój ulubiony dodatek do rosołu? Podziel się w komentarzu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Faszerowana papryka w przepysznej i prostej odsłonieSzczegóły wielkanocnej oferty delikatesów „U Fukiera”Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogówźródło: kobiece inspiracje/kuchnia wp/ Król RosołuZapraszamy na nasz Instagramundefined

Magda Gessler zdradziła co sądzi o Polakach kupujących włoszczyznę
18.03.2021 01:00 Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup

Magda Gessler jest jedną z największych specjalistek z wiedzy o polskiej sztuce kulinarnej. Nie bez powodu uważa ona, że Polacy potrafią ugotować najlepsze zupy na świecie - z pewnością można znaleźć dużo ludzi, którzy podzielają jej wiarę. Niestety, będąc tak dobrymi w gotowaniu, często lubimy korzystać ze skrótów, które niekoniecznie są poprawne. Jednym z nich jest włoszczyzna, czyli zestaw warzyw potrzebnych do ugotowania rosołu. Kupowanie całej kiści jest błędem, ponieważ jest to drogie i niesmaczne wyjście.

Bluszczyk kurdybanek w rosole
17.03.2021 01:00 Wyjątkowy dodatek do rosołu

Bluszczyk kurdybanek można znaleźć w wielu przydomowych ogródkach. Określa się go również mianem bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem oraz obłożnikiem. Cechuje się korzennym nutami smakowymi i aromatycznymi.

Rosół kwaśnieje podczas burzy?
16.03.2021 01:00 Dlaczego nie warto gotować rosołu podczas burzy?

Rosół jest zdecydowanie jedną z najważniejszych zup w naszej kuchni. Bez niego nie powstałoby wiele innych dań czy sosów, ponieważ mięsny wywar stanowi ich bazę. Według naszych przodków, nie każda pora jest jednak dobra, aby ugotować tę pożywną zupę. Nasi dziadkowie i babcie tłumaczyli nam, że pozostawienie rosołu poza lodówką podczas burzy sprawi, że ta nagle skwaśnieje. Powstało nawet wiele teorii, które miałyby w naukowy sposób wyjaśnić to zjawisko. Czy którakolwiek z nich okazała się prawdziwa?

Rosół z niecodziennym dodatkiem
13.03.2021 01:00 Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego

Rosół jest absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niego udanego tygodnia. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Jeden dodatek może znacząco wpłynąć na smakowitość naszego dania.

Rosół - jak go nie gotować?
08.03.2021 01:00 Kostki rosołowe - co w nich naprawdę znajdziemy?

Rosół należy do jednej z najważniejszych zup w wielu kuchniach świata. Na jej podstawie gotuje się mnóstwo innych dań, które bez rosołu nie smakowałyby tak samo. Wywar ten wypełniony jest w końcu po brzegi smakiem i aromatem, a wartości odżywcze dodatkowo zwiększają jego wartość. Niestety, wiele osób korzysta z łatwiejszej drogi do uzyskania dobrego smaku i preferuje gotowanie bulionu na kostkach rosołowych. Choć są one smaczne i wygodne, ich skład nie jest najzdrowszy, a sporo wzmacniaczy smaku i konserwantów uważane są przez mnóstwo ludzi za szkodliwe.

Rosół kolagenowy ma wiele zalet
07.03.2021 01:00 Zdumiewające zalety rosołu kolagenowego

Rosół należy do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby tę klasyczną zupę. Okazuje się, że rosół można przygotować w wersji, która wesprze nasz organizm.

Rosół
06.03.2021 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Niedzielny rosół to już tradycja. Danie od lat gości na naszych stołach, a większość miłośników gotowania ma swoje sekretne sposoby na ten przysmak. W sieci coraz częściej pojawiają się jednak nowe, nieco zmodyfikowane receptury na to danie.Okazuje się, że nawet niepozorny dodatek może doskonale podkręcić smak klasycznego rosołu. Niedawno pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać do niego karmel oraz ocet. Okazuje się, że szefowie kuchni wciąż potrafią nieźle zaskoczyć i wrzucają do rosołu jeszcze jeden ciekawy dodatek - imbir!Dlaczego warto dodać imbir do rosołu?Imbir w rosole? Brzmi zaskakująco, ale szefowie kuchni przekonują, że jest do doskonały pomysł. Dzięki niemu tradycyjna zupa nabierze interesującego smaku: będzie lekko pikantna, a jednocześnie świeża. Warto pamiętać też o prozdrowotnych właściwościach imbiru. Nie da przejść się obok nich obojętnie!

Rosół od Magdy Gessler
02.03.2021 01:00 Magda Gessler radzi kiedy dodawać włoszczyznę do rosołu

Smakowity rosół wielokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Magda Gessler podzieliła się swoją recepturą na stronie swojego Schroniska Smaków. Niektórzy smakosze mogą być zaskoczeni kolejnością dodawania składników.

Rosół
27.02.2021 01:00 Dlaczego warto dodać karmel do rosołu?

Ugotowanie pysznego i esencjonalnego rosołu jest sporą sztuką. Najlepiej radzą z tym sobie doświadczeni miłośnicy gotowania. Coraz większą popularnością cieszą się również nietypowe dodatki do tej uwielbianej zupy.Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu ocet. Okazuje się, że nie jest to jedyny nietypowy dodatek, który umieszczają w tej popularnej zupie. Dlaczego warto ugotować rosół z dodatkiem słodkiego karmelu?Rosół z karmelemŻaden składnik rosołu nie jest przypadkowy. Każdy z nich ma swoją ukrytą funkcję, która doskonale wpływa na smak lub wartości odżywcze tej zupy. Okazuje się, że karmel nadaje potrawie pięknego złocistego koloru!W jaki sposób przygotować rosół z takim dodatkiem? Polecamy doskonały przepis na pyszny rosół w idealnym odcieniu złota!Przepis na rosół z karmelemSkładniki:porcja rosołowa 5 marchewek1 pietruszkaPół seleraPół pora1 cebula2 suszone grzyby 5 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe1 łyżka cukru2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu ziarnistegopół łyżeczki pieprzu mielonegoSposób wykonania:Włóż do garnka dokładnie umyte mięso oraz warzywa i zalej je 3 litrami wody. Dodaj do zupy 2 suszone grzyby. Włącz gaz i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Usuń szumowiny i wrzuć do zupy ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj zupę przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.Obierz cebulę, przekrój na pół i obie połówki połóż na suchej patelni, gdy warzywo sczernieje, wrzuć je do rosołu (więcej na ten temat przeczytasz tutaj).Na kolejnej suchej patelni rozsyp łyżkę cukru i karmelizuj go, przechylając patelnie w różne strony, a następnie wlej go do rosołu. Rób to zawsze ostrożnie, ponieważ karmel może pryskać na różne strony.Na koniec wsyp do rosołu sól i gotuj go jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Skusisz się na taki kulinarny eksperyment?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Prozdrowotne właściwości ogórków kiszonychNiezwykłe zalety żurkuKontrowersyjny dodatek do flaczkówźródło: gotujmy.pl/ kuchnia.wp.plZapraszamy na nasz Instagram

Rosół na jakim mięsie?
26.02.2021 01:00 Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?

Rosół to jedna z najważniejszych zup nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mięsno-warzywny wywar może być bazą dla wielu innych dań i na jego podstawie przygotowuje się różnorakie sosy, gulasze, zupy i inne pyszne potrawy, które bez niego nie byłyby tym samym. Choć mogłoby się wydawać, że wystarczy wrzucić do wody wszystkie składniki, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez kilka godzin - prawda jest zupełnie inna. W trakcie całego procesu można popełnić kilka poważnych błędów.