W każdym domu rosół przygotowuje się odrobinę inaczej. Nie bez znaczenia jest rodzaj mięsa, o które wzbogacamy wywar. Dobrze sprawdza się drób, jednak najlepszy efekt osiągniemy wówczas, gdy dodamy także szponder wołowy. Mięso powinno się gotować przynajmniej przez 2 godziny.Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Warto wiedzieć, jak przygotować go idealnie. Dziś nasza uwaga skupi się głównie na kwestii mięsa, które dodajemy do zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wiemy, że lubicie rosół. Ale czy nie znudził wam się już jego smak? Jeśli tak, proponujemy dziś mały eksperyment - dodajcie do niego trochę sosu sojowego. Aromat i wygląd rosołu z pewnością was pozytywnie zaskoczą.Złocisty, aromatyczny rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Wywar gotowany na mięsie i włoszczyźnie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Ale ile można jeść tę samą, nawet najpyszniejszą zupę? Dlatego proponujemy wam małą odmianę. Niektórzy, aby złagodzić smak rosołu dodają do niego kawałek włoskiej kapusty. Inni dosypują szczyptę sproszkowanej kurkumy - rosół zyskuje wtedy żółty kolor i ostrzejszy smak. My zaś proponujemy odmienić charakter rosołu dodając do niego trochę sosu sojowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół to klasyka polskiej kuchni. Mimo, że jest już trochę oklepany, to jednak talerz tej aromatycznej, gorącej zupy skusi niemal każdego. A wiecie kiedy najlepiej solić rosół? Albo na co zwrócić uwagę by smakował tak jak u babci? Oto kilka podpowiedzi. Podstawą rosołu jest woda, mięso i warzywa. A tajemnicą jego smaku jest to by jak najwięcej składników z mięsa i warzyw przedostało się do wywaru. I tu właśnie dochodzimy do tematu solenia. Sól bowiem w rosole jest niezbędna, ale warto wiedzieć kiedy najlepiej ją dodać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi moglibyśmy jadać niemal każdego dnia i za każdym razem będą smakowały nieco inaczej. Kuroń opracował recepturę, dzięki której do ich produkcji można wykorzystać mięso z rosołu. Smakują obłędnie i żaden produkt się nie marnuje. Pierogi nie są potrawą trudną do wykonania. Potrzebujemy jedynie odrobinę siły i cierpliwości, a z całą pewnością zachwycimy wszystkich domowników, czekających na obiad. Jeśli wcześniej ugotowałeś rosół na mięsie, poniższy przepis jest idealny dla ciebie.Dzięki dodatkowi mięsa z rosołu otrzymamy nie tylko danie pyszne, ale także niezwykle tanie, w końcu nie musimy osobno dokupować głównego składnika tego dania. Taki farsz jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze przyprawiony rosół jest prawdziwą poezją smaku. Każdy ma swoje własne patenty na osiągnięcie pożądanego efektu. Jednak niektóre przyprawy są już nieco zapomniane. Mało kto pamięta o dodawaniu rozmarynu. Dzięki niemu rosół będzie miał bardziej wyrazisty smak.Z całą pewnością rosół można uznać za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Już teraz przekonaj się, jakie przyprawy warto dodać do kultowej zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Niestety część smakoszy wzbogaca go o dodatek, który może negatywnie odbić się zarówno na smaku, jak i naszym zdrowiu. Mowa o kostkach rosołowych.Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą jego walorów smakowych. Oczywiście najlepiej sprawdza się rosół przygotowany z samych świeżych składników. Lepiej unikać dodatku w postaci kostek rosołowych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez makaronu nie jest tym samym, dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu, na przygotowanie najlepszych klusek. Własnoręcznie wyrobienie ciasta na makaron wcale nie jest takie trudne. Wystarczą podstawowe składniki oraz chwila cierpliwości. Rosół z makaronem jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym sposobem jedzenia tej zupy przez Polaków. Mimo to większość z nas decyduje się na kupowanie gotowego makaronu, choć można wykonać go w domu. Dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje - co więcej, świeżo wyrobiony makaron jest znacznie smaczniejszy niż sklepowy. Z pewnością jedząc rosół z takim dodatkiem, zachwycisz się wielką różnicą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyszny rosół jest absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mistrzowie kulinariów wzbogacają zupę o ocet. Dzięki niemu rosół staje się bardziej wyrazisty w smaku i zyskuje gęstszą konsystencję.Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tej wyśmienitej zupy. Za sprawą octu specjał będzie jeszcze bardziej kuszący.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół jest jednym z najbardziej kultowych przysmaków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które jedzą go przynajmniej raz w tygodniu. Niektórzy nie przepadają za rosołem z oczkami tłuszczu. Można się ich pozbyć za sprawą kostki lodu owiniętej ściereczką.Bez wątpienia rosół zajmuje szczególne miejsce pośród swojskich dań. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Liczne grono smakoszy niechęcią darzy oczka znajdujące się na powierzchni zupy. Dzięki prostej sztuczce drobiny tłuszczu przestaną być problemem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kartacze urozmaicą codzienny jadłospis. To danie, które z łatwością można przygotować z resztek po obiedzie. Jeśli po niedzielnym posiłku pozostanie Ci sporo ziemniaków i kurczak z rosołu, warto wykorzystać ten fakt i przygotować pyszne cepeliny.Kartacze, inaczej nazywane też cepelinami to rodzaj owalnej i podłużnej pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem. Od tradycyjnej pyzy kartacze różnią się jednak pod wieloma względami. Najbardziej charakterystyczną, oprócz podłużnego kształtu, cechą tego dania jest fakt, że przygotowuje się je z dwóch rodzajów masy ziemniaczanej.Farsz, jaki wkładamy do kartaczy, zależy od naszych upodobań. Ważne, by był odpowiednio zbity i przyprawiony. My proponujemy wykorzystanie do nadzienia mięsa z rosołu, z którego można też zrobić pyszny pasztet. W tym artykule skupimy się jednak na przygotowaniu cepelin.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wielowymiarowy smak rosołowi daje nie tylko odpowiednio przygotowany bulion, ale również przyprawy podkręcające aromat i wyrazistość zupy. Jednym z ziół, bez których wielu nie może sobie wyobrazić niedzielnego pierwszego dania, jest lubczyk. Okazuje się jednak, że czasem lepiej z niego zupełnie zrezygnować. Niektórym może mocno zaszkodzić. Wielu ekspertów kulinarnych twierdzi, że brak lubczyku w rosole jest poważnym błędem, który znacząco wpływa na smak zupy. Mogłoby się wydawać, że jego dodanie jest wręcz obowiązkowym punktem. Niekoniecznie jednak tak jest. Choć lubczyk na pewno wzbogaci walory smakowe rosołu, jest to zioło, na które szczególnie powinniśmy uważać. Dawniej stosowano go jako afrodyzjak, był ważną częścią rytuałów miłosnych. Dzisiaj również docenia się go ze względu na liczne zalety, jednak nie każdy może go spożywać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół z dodatkiem kostki lodu może wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Okazuje się, że za jej sprawą zupa staje się bardziej klarowna. Jednak istnieje więcej sposobów na osiągnięcie takiego efektu.Większość smakoszy zapewne się zgodzi, że idealny rosół powinien charakteryzować się nienaganną klarownością. Każdy korzysta z różnych metod na to, by kultowa zupa zachęcała do zajadania samym wyglądem. Okazuje się, że pomocna może być najzwyklejsza kostka lodu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Za oknem upał i myślisz, że rosół to najgorsza zupa na taki gorący dzień? Nic bardziej mylnego, pożywny rosół może być także lekki i orzeźwiający. Sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa oraz cytrynie, która nadaje mu zupełnie nowego charakteru.Wbrew pozorom to nie zimne zupy i przekąski są najlepszym rozwiązaniem w gorące dni. Nasz organizm zdecydowanie lepiej poradzi sobie z chłodzeniem, gdy zaserwujemy mu ciepły, solidny posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z tłuszczem, który powoduje nieprzyjemne uczucie ciężkości. Idealny rosół na upały powinien być ugotowany na chudym mięsie, bez ciężkich dodatków.
Wielu smakoszy wierzy w rozmaite porzekadła. Jedno z nich dotyczy tego, jak burza wpływa na jedzenie. Mawia się, że rosół w trakcie intensywnych zjawisk atmosferycznych niemal na pewno się popsuje. Niektórzy uważają, że w takim przypadku kwaśnieje również mleko. Okazuje się, że nie ma dowodów, które potwierdzałyby takowe incydenty.Niemal każdy słyszał o tym, że podczas burzy rosół może się zepsuć. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy unikają gotowania uwielbianej zupy, kiedy zanosi się na opady z wyładowaniami atmosferycznymi. Na szczęście nie musimy się nimi przejmować podczas kuchennych aktywności.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Choć rosół jest bardzo tradycyjną zupą, z którą nie da się za mocno eksperymentować, nawet jeden drobny dodatek może zupełnie odmienić jego smak. Warto nawet odrobinę urozmaicać ten klasyczny przepis, tak by ta klasyczny wywar podawany zazwyczaj w niedzielę, nam nie spowszedniał. Ciekawymi dodatkami do tego typu zupy mogą może okazać się karmel, jabłko, pomidor czy ziemniaki. Każdy ma swój sprawdzony przepis na rosół. Często jest on przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Swoją recepturą na rosół podzieliła się Magda Gessler, która nieco urozmaiciła ten klasyczny przepis. Jednak nie tylko ona zdradziła tajniki tej pysznej zupy, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzieli. Swój przepis udostępniła również Anna Lewandowska, która z kolei do swojego wywaru dodaje odrobinę kurkumy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wyborna zupa czasem kwaśnieje bez wyraźnych przyczyn. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, dzięki którym unikniemy takiego scenariusza. Wystarczy, że po ugotowaniu z wywaru wyciągniemy pora oraz cebulę.Kwaśny rosół jest jednym z największych kulinarnych rozczarowań. Stare porzekadła prawią, że taki feler czeka na tych, którzy przyrządzają kultową zupę w trakcie burzy. Jednak wcale nie trzeba wyładowań atmosferycznych, by rosół skwaśniał. Wystarczy małe niedopatrzenie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Rosół jest jedną z najbardziej kultowych zup. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby klasyczne danie naszej rodzimej kuchni. Przeważnie rosół gotuje się na wywarze mięsnym. Dziś sięgniemy po roślinną wersję specjału. Znajdą się w niej zdrowe dodatki takie jak kurkuma i czosnek.Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanej niedzieli. W każdym domostwie uwielbianą zupę przyrządza się w odrobinę inny sposób. Godny uwagi jest przepis, w którym mięso będzie zbędne.
Rosół gości na naszych stołach głównie w niedzielne obiady, ale jego miłośnicy gotują go czasem także wtedy, kiedy nagle za nim zatęsknią. Najlepsi szefowie kuchni dodają do niego odrobinę octu. Dzięki niemu więcej substancji odżywczych z mięsa przenika do zupy, a także staje się ona wyrazistsza w smaku i gęstsza. Ugotowanie dobrego rosołu jest swojego rodzaju sztuką, którą nie każdy zdołał opanować. Choć włożenie składników do garnka z gotującą się wodą, może zrobić każdy, tak uzyskanie odpowiedniej konsystencji, smaku i koloru nie jest proste. Na szczęście najlepsi szefowie kuchni nie zachowują tajników gotowania tylko dla siebie, przez co możemy korzystać z ich wiedzy i doświadczenia. Jednym z ich tricków jest wlanie do wywaru odrobiny octu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Wydawać by się mogło, że rosół jest banalnie prostą zupą, która nie wymaga praktycznie żadnej wiedzy - mnóstwo ludzi twierdzi, że wystarczy wrzucić wszystkie składniki do wrzątku i gotować je przez kilka godzin. Prawda jest niestety zupełnie inna. W celu przyrządzenia smacznego i klarownego rosołu należy trzymać się dość rygorystycznych zasad. Jedną z nich jest podsmażenie mięsa przed wrzuceniem do wody, co pozwala zwiększyć intensywność smaku i dodać daniu więcej koloru.
Smakowity rosół jest absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kulinarny szlagier. W każdym domostwie rosół przygotowuje się odrobinę inaczej.
Nie da się ukryć, że pasztet jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby wyborne mięsne danie. Warto wiedzieć, co trzeba zrobić, by pasztet nie okazał się suchy.
Rosół zna prawdopodobnie każdy - prosta zupa wykonana z włoszczyzny, mięsa i kilku przypraw stanowi bazę do wielu innych dań, sosów czy dodatków kulinarnych. Polacy uwielbiają zajadać się aromatycznym bulionem, długo gotowanym na dużej ilości mięsa. Już dawniej nasze babcie i mamy doskonale zdawały sobie sprawę z cennych właściwości rosołu, dlatego podawały go nam głównie w czasie przeziębienia i grypy. Jeśli chcesz wzmocnić jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać do klasycznego przepisu kurkumę.
Magda Gessler jest zdecydowanie jedną z najbarwniejszych osób w polskim show biznesie. Gwiazda budzi sporo emocji nie tylko swoim programem Kuchenne Rewolucje, ale również przepisami. Niektóre receptury budzą wiele kontrowersji.Ostatnio bardzo głośno było o rosole Magdy Gessler. Gwiazda sprzedaje go za aż 60 zł, co dla wielu osób jest zbyt wysoką ceną. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule. Nic dziwnego, że mnóstwo osób zastanawia się, jaki jest patent pani Magdy na tę potrawę. Śpieszymy z odpowiedzią!Patent Magdy Gessler na rosółPrzede wszystkim znana restauratorka wyznaje jedną dość kontrowersyjną zasadę dotyczącą gotowania rosołu. Nie używa do niego zbyt wiele wody. Na 3 kilogramy warzyw i taką samą porcję mięsa zużywa jej jedynie około 1,5 litra.Gwiazda proponuje także wykorzystanie do tej zupy mniej popularnych części zwierzęcych m.in. ogonów wołowych lub giczy cielęcych. Powinny one pochodzić jednak wyłącznie z hodowli ekologicznych. Restauratorka doradza też do dodania do esencjonalnego wywaru kapusty włoskiej. Jeśli chcemy zaś by zupa była klarowna, powinniśmy jej zdaniem do zimnego i przecedzonego już bulionu dodać dwa białka kurze i podgrzewać go, cały czas mieszając. Poniżej prezentujemy przepis na rosół wg Magdy Gessler.Niezawodny przepis na rosół Magdy GesslerLista składników:szponder wołowykura rosołowa5 dużych marchewek6 pietruszekseler2 duże cebulepor1/4 kapusty włoskiejpęczek natki pietruszki2 łyżki lubczyku1 łyżka pieprzu ziarnistego6 liści laurowych6 ziaren ziela angielskiegonatka pietruszki5 goździkówsólSposób wykonania:Na początek musimy starannie umyć, a następnie pokroić warzywa i mięso. Cebulę opalamy na suchej patelni. Mięso i włoszczyznę zalewamy zimną wodą i wzbogacamy o przyprawy. Zostawiamy na małym ogniu na około 3 godziny.Po tym czasie solimy, dodajemy natkę pietruszki oraz lubczyk i gotujemy na małym ogniu rosół jeszcze przez pół godziny. Odcedzamy go dopiero po ostudzeniu.Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeśli zależy nam na klarownym rosole, powinniśmy dodać do niego 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Na koniec przecedzić przez gazę.Gessler zaleca podawanie rosołu w filiżankach z posiekaną natką pietruszki lub na talerzach z wermiszelem, domowym makaronem lub lanymi kluseczkami koperkowymi.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kompot z truskawek i rabarbaru bez cukruKto powinien unikać jedzenia szczawiu?Przepis na zapiekaną cebulę z mięsem mielonymżródło: kuchnia wp/ smaki zyciaZapraszamy na nasz Instagram
Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do swojskich kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W każdym domu przyrządza się ją odrobinę inaczej. Każdy smakosz powinien spróbować dodatku w postaci curry.
Flaki wołowe są nieco kontrowersyjną potrawą w kuchni polskiej, ale niezmiennie zadziwiają one smakiem wytrawnych smakoszy. Danie wymaga co prawda spędzenia chwili w kuchni, bo gotowanie flaków kilka razy jest konieczne.Danie musi też być przyrządzone na esencjonalnym rosole z niezbędnymi przyprawami - inaczej smak może rozczarować. Na etapie gotowania rosołu część osób może jednak zastosować trik, który zupełnie zmieni smak tego kultowego dania.
Kluski z kaszy manny charakteryzuje lekkostrawność, która pozwala zjeść delikatny i mało kaloryczny posiłek, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałego smaku oraz konsystencji. Jeśli zwykły makaron już ci się znudził, kluski są świetną alternatywą. Rosół sam w sobie jest daniem, na które przygotowanie należy poświęcić sporo czasu. Wygotowanie smaku i wartości odżywczych z warzyw oraz mięsa wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego warto podać do niego coś zupełnie innego, co wywoła zachwyt i zaskoczenie u domowników.
Bluszczyk kurdybanek należy do grona roślin, które większość osób bierze za najzwyklejszy chwast. Mało kto spodziewałby się, że można go wykorzystać w kulinariach. Smakosze z pewnością tego nie pożałują.