Flaczki należą do tradycyjnych polskich dań. Choć są zaliczane do zup, są na tyle pożywne, że można się z nimi najeść. Zobaczcie jak przygotować pyszne flaczki na Wszystkich Świętych. Zjedzie je z wielką ochotą, po powrocie z cmentarza. Dodatek imbiru sprawi, że będą jeszcze bardziej rozgrzewające.Flaczki są smaczne i pożywne, bo jest w nich dużo mięsa i podrobów. Smaku i kolorytu dodają im warzywa, a także przyprawy. Te ostatnie to zazwyczaj imbir, chilli, gałka muszkatołowa i majeranek, które są bardzo aromatyczne i dodają potrawie pikantności. Jedząc flaczki, szybko więc się nasycisz, a także rozgrzejesz. Jest to potrawa doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. A do takich należy zwykle dzień Wszystkich Świętych.
Ogórkowa to zupa uwielbiana przez wielu smakoszy. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Każdy z nas robi ja jednak nieco inaczej. Dziś zdradzamy patent Jakuba Kuronia, który sprawia, że zupa nabiera głębokiego smaku.Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą, w której ogórki podsmaża się na patelni. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się naprawdę aromatyczna. Spróbujcie, a już nigdy nie pominiecie tego etapu przygotowania.
Rosół jadany jest dosłownie na całym świecie, choć składniki oraz ich ilość mogą się różnić w zależności od regionu. Ewa Wachowicz przedstawiła recepturę na rosół gotowany na nóżkach, z mocnymi azjatyckimi wpływami. Wachowicz podaje go z papryczkami chili, świeżą kolendrą i sosem sojowym - taka zupa zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Rosół można sporządzić setkami metod, które często dają zupełnie różne rezultaty. Ewa Wachowicz zakochała się w delikatnie chińskiej wersji tego wywaru, który doskonale rozgrzewa w zimne jesienne dni, a także dostarcza mnóstwa pożytecznych wartości odżywczych. Ugotowanie pokaźnego garnka takiego bulionu nie jest żadnym wyczynem, a brak konieczności doglądania go cały czas sprawia, że nawet zabiegane osoby mogą z powodzeniem cieszyć się smakiem azjatyckiego rosołu.
Rosół jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą, polską zupą. Uwielbiamy go za smak i prostotę przygotowania. Jego recepturę łatwo można zmodyfikować, dodając np. rozmaite przyprawy. Dziś zapraszamy was na jesienny rosół z dodatkiem imbiru. Najsmaczniejszy jest rosół ugotowany na domowej kurze. Jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Można do niego też dodać trochę wołowiny, która zaostrzy nieco smak wywaru, a także nada mu bursztynowej barwy.Na smak rosołu wpływają też warzywa i przyprawy. Tymi ostatnimi, bardzo łatwo jest odmienić smak wywaru. Jesienią i zimą warto dodać do rosołu rozgrzewające przyprawy. Dzięki nim zupa rozgrzeje nie tylko swoją temperaturą, ale też wartościowymi składnikami.
Anna Lewandowska doskonale wie, jak poprawnie się odżywiać, jest w końcu z wykształcenia dietetykiem. Jej rosół jest genialną zupą, której smak i aromat jest nieporównywalny. Wszystko uzyskuje dzięki specyficznej technice dodawania składników co minutę. Rosół jest zupą, którą każdy z nas doskonale zna. Dzięki dużej zawartości mięsa, przypraw oraz warzyw korzeniowych wywar nabiera pięknego koloru, pysznego smaku i wyjątkowego aromatu. Anna Lewandowska swój rosół pięciu przemian gotuj w bardzo określony sposób, co dzięki niej poprawia jego właściwości prozdrowotne. Poniżej zamieszczamy przepis.
Rosół to pyszna zupa, której żaden smakosz się nie oprze. Co jednak zrobić z pozostałymi po jego gotowaniu warzywami? Spróbujcie z nich przyrządzić pyszny pasztet. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie was zaskoczy.
Rosół gości na naszych stołach zwykle raz w tygodniu. Często nie mamy pomysłu co zrobić z mięsem, na którym się gotował. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis na pulpety z mięsa po rosole. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć obiad na następny dzień.Pulpety zazwyczaj robi się z surowego mięsa. Kto jednak powiedział, że nie można ich zrobić z mięsa gotowanego? Różnica będzie głównie taka, że nasze pulpety nie będą wymagały długiego gotowania. A jest to raczej zaletą niż wadą.
Rosół jest tradycyjną zupą, która przygotowywana jest na wiele sposobów. Dodanie do niego grzybów może wydać się niecodziennym pomysłem. I słusznie, bo nie każdy sprawdzi się w tym daniu. Sprawdź, których powinno się unikać. Smak rosołu wychodzi różny, zależnie od tego, jakie modyfikacje wprowadzimy. Inny efekt uzyskamy, jeśli przyrządzimy potrawę na mięsie drobiowym i odmienny, gdy zrobimy rosół na bazie wołowiny czy kaczki. Jeśli z kolei dodamy sporo marchewki, wyjdzie słodszy. Część osób decyduje się, by do rosołu dodać grzyby. W sezonie jest to doskonały pomysł, gdyż wybór jest naprawdę duży. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany będą pasowały do tej klasycznej zupy.
Czy gotowana przez was zupa pomidorowa za każdym razem wychodzi idealna? Czy zadowala was jej smak i apetyczny wygląd? Choć jest prosta do przygotowania, ma kilka swoich sekretów. Czy wiecie na przykład, kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?Zupę pomidorową można przygotować na dwa zasadnicze sposoby. Jeden to gotowanie zupy od podstaw, czyli począwszy od wywaru. Drugi to przerobienie na pomidorówkę wczorajszego rosołu. W jednym i drugim przypadku zupa wyjdzie pyszna, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.
Mięso z gotowania rosołu jest suche i niezbyt smaczne. Nie oznacza to jednak, że należy je wyrzucić. Można z niego bowiem bez większego wysiłku przyrządzić pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. W przepisie, który wam dziś prezentujemy, wilgoci wygotowanemu mięsu dodadzą nabiał i chrupiące orzechy włoskie. To niebagatelne połączenie podkręcamy świeżą natką pietruszki, dodając jej porcji żelaza. Spróbujcie koniecznie. Pasta w smaku przypomina trochę pasztet z kurcząt. Z powodzeniem można ją zatem doprawić czosnkiem, który doskonale pasuje do tego mięsa. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem bogatym w ziarna, polana odrobiną oliwy smakowej np. paprykowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidorówka należy do najbardziej lubianych, polskich zup. Dzięki dodatkowi pomidorów jest wyrazista i kwaskowa. Przekonaj się, jak poprawi się jej smak, gdy przygotujesz pomidorówkę z podsmażanych pomidorów. Sposobów na przygotowanie zupy pomidorowej jest naprawdę dużo. Niektórzy gotują ją na rosole z poprzedniego dnia, wzbogacając go tylko w koncentrat pomidorowy i zaprawiając śmietaną. Inni nie wyobrażają sobie pomidorowej innej niż ugotowanej z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś proponujemy zupę pomidorową z dodatkiem świeżych pomidorów. Koniecznie musicie jej spróbować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół jest tradycyjną polską zupą podawaną przy różnych okazjach. Danie to powinno zatem mieć zarówno zbalansowany smak, jak i nienaganny wygląd. Dzięki naszym wskazówkom wasz wywar zyska cudownie złoty kolor.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasztet z mięsa z rosołu jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których normalnie byśmy nie zjedli. Przepis Jakuba Kuronia pozwala cieszyć się pyszną potrawą o delikatnym i kremowym smaku. Świetnie komponuje się na pajdzie świeżego chleba. Pasztet z mięsa po rosole powinien gościć w każdym domu, gdzie rosół gotowany jest przynajmniej raz w tygodniu. Pozwala on na zagospodarowanie mięsa, w efektowny i smaczny sposób. Poniższy pasztet Jakuba Kuronia warto podawać nie tylko ze świeżym i chrupiącym chlebem, lecz również konfiturą z żurawiny, ostrą cebulką oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli macie w planach gotowanie rosołu, chcemy was namówić na mały eksperyment. Tym razem wzbogaćcie go o jeden, prosty składnik. Odmieni on kolor i smak wywaru, ale przede wszystkim zwiększy jego walory zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu. Rosół jemy w zasadzie przez cały rok, na co dzień i od święta. Jednak jesienią i zimą jedzenie rosołu ma też zdrowotne przesłanki. Wiadomo, rosół doskonale rozgrzewa, dzięki czemu będzie nam cieplej w chłodne dni.Jednak ta tradycyjna, polska zupa dobrze radzi sobie też z przeziębieniami. Zwłaszcza jeśli jest ugotowana na mięsie drobiowym. Rosół zawiera dużo białka, które hamuje katar, a także ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych. A gdy jeszcze wzbogacimy go o kurkumę, będzie prawdziwym remedium na jesienne infekcje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zdarza się, że mimo starań rosół wychodzi mętny. Na szczęście możemy go uratować. Podpowiadamy, co zrobić, by stał się bardziej klarowny. Sztuczka z ziemniakiem nie ma sobie równych.Rosół to nie tylko przepyszna zupa, ale też pyszna baza do wielu dań. Aby jednak można go było dalej wykorzystać, powinien być klarowny. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że potrawy będą apetycznie wyglądać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy. Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet. Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół znamy i kochamy. Kojarzy nam się zwykle ze złocistym, aromatycznym wywarem. No, chyba że zawiera więcej wołowiny, wtedy nabiera ciemniejszej barwy. Dziś polecamy wam bardzo ciekawą wersję rosołu z wątróbką według pomysłu Ewy Wachowicz. Choć zwykle serwujemy rosół w postaci klarownego wywaru z makaronem, to może on mieć pożywniejszą wersję. Wystarczy, że podasz go z kawałkami gotowanego mięsa, marchewką i natką pietruszki. Ewa Wachowicz proponuje zaś oryginalny rosół z wątróbką i niezwykłymi warzywami. Zobaczcie, że w tej wersji też smakuje naprawdę dobrze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyzy z mięsem to doskonały pomysł na obiad z wykorzystaniem mięsa i warzyw z rosołu gotowanego wcześniej. Mięso rosołowe i jarzyny są delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Przygotowanie pyz zajmuje około 30-40 minut, nie jest to więc danie wymagające czasu. Sprawdź prosty i szybki przepis na pyzy z mięsem z rosołu.Jeśli zamierzasz przygotować pyzy, rosół powinien być ugotowany na drobiu i kawałku wołowiny. Połączenie dwóch rodzajów mięsa sprawi, że rosół, a później pyzy będą niezwykle smaczne i aromatyczne. Pyzy najlepiej smakują z okrasą z cebulki i masła, możesz jednak polać je roztopionym smalcem, słoniną lub podać prosto z wody. Do przygotowania pyz wykorzystaj ziemniaki mączne, które po ugotowaniu są sypie i nie wchłaniają wody. Do takich odmian należą między innymi: Tajfun, Bryza, Ibis, Bursztyn, Gracja. Ziemniaki o niskiej zawartości skrobi po ugotowaniu będą bardzo wodniste, co znacznie utrudni proces wyrabiania i lepienia ciasta.
Rosół to zupa nad zupami i podstawa innych zup. Jego przygotowanie jest niby proste, ale trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę, by wyszedł smaczny i aromatyczny. Przeczytaj nasze wskazówki i dowiedz się jak gotowac rosół i czy trzeba przecedzać go po ugotowaniu. Rosół sam w sobie jest daniem, ale na jego bazie można przyrządzić zupę pomidorową, flaki czy krupnik. Choć do gotowania rosołu używa się mięsa, warzyw i przypraw, na stół serwuje się klarowny wywar z makaronem. Zobacz jak przygotować rosół, by wszyscy się nim zajadali, a nie nazwali go wodą z kluskami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół jest uwielbianą przez Polaków zupą, która gości na stołach podczas większych uroczystości, świąt, a nawet zwykłej niedzieli. Rosół można przygotować między innymi z kurczaka, indyka, wołowiny, jednak gotowany na kaczce ma bardziej intensywny smak, kolor i aromat. Kaczka jest najszlachetniejszych mięsem drobiowym. Niezwykle delikatna, aromatyczna, doskonale nadaje się na rosół lub w towarzystwie kluseczek i buraków. Charakteryzuje się również dużo bardziej wyrazistym smakiem niż indyk czy kurczak. Rosół od lat uważany jest za zupę o prozdrowotnych właściwościach. Mięso oraz bogactwo warzyw i przypraw doskonale wzmacniają i rozgrzewają cały organizm. Rosół to sprawdzony, domowy sposób na walkę z przeziębieniem i grypą.
Rosół to jedna z często goszczących na polskich stołach zup. Doskonale sprawdza się wtedy, gdy chcemy szybko się rozgrzać lub wzmocnić nasz organizm w czasie przeziębienia czy grypy. Jego smak jest niezapomniany — w każdym domu nieco inny. Dziś proponujemy wam dodatek, który odmieni tę potrawę raz jeszcze.Dodając do zup zioła, zmieniamy charakter dania. Czas oderwać się od klasyki i, zamiast natki czy lubczyku, dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek. Ta niezwykła roślina odkryta została podczas wykopalisk w Biskupinie. Wiemy, że stanowiła sekretny składnik wielu potraw z czasów dawnych. Z biegiem lat jednak inne zioła zaczęły odgrywać większą rolę w kuchennych eksperymentach i bluszczyk stał się niczym więcej jak zbędnym chwastem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zaprosiliście gości na niedzielny rosołek? Jeśli tak, to nie możecie ich zawieść. Wywar musi być esencjonalny, pyszny i apetyczny. A wiecie jak ugotować złocisty rosół? Zdradzimy wam tajemnicę wielu kucharzy.Rosół to klasyka polskiej kuchni. I, mimo że jemy go dość często, to nadal nam smakuje. Oczywiście pod warunkiem, że jest nagotowany, aromatyczny i apetyczny. Jeśli chodzi o wygląd rosołu, to oczekujemy, że będzie złocisty. Jak to osiągnąć? Bardzo prosto — wystarczy dodać szczyptę kurkumy. Kurkuma to przyprawa o charakterystycznym, żółtym kolorze. Wchodzi w skład mieszanki curry. Do potrawy wystarczy dodać szczyptę zmielonej kurkumy, aby nabrała apetycznego, złocistego koloru. Przyprawa ta ma lekko gorzkawy i pikantny smak, jeśli jednak dodasz jej odrobinę, nie wpłynie na smak rosołu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czernina to jedno z tych dań, które budzi skrajne emocje. Jedni uważają ją za przysmak, inni tej zupy nie tkną. Jednak jeśli ktoś nie ma nic przeciwko kaszance, która też zawiera krew, to czerninę z pewnością polubi. Zapraszamy na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni.Czernina to staropolska zupa zwana też czarną polewką. Jej najistotniejszym składnikiem jest krew, zwykle kaczki lub gęsi, która przesądza o smaku zupy. Czernina jest pożywna, bo oprócz tego, że zawiera krew, gotuje się ją na rosole i wzbogaca w suszone owoce. My proponujemy dorzucić też wiśnie, które uatrakcyjnią jej słodkawy smak i ciemny kolor. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół sam w sobie jest znanym pogromcą przeziębień oraz jesiennej grypy. Dodając do niego korzeń imbiru wzmocnisz jego prozdrowotne właściwości. Dodatkowo taka zupa rozgrzewa, co jest bardzo istotne w czasie zimnych dni. Rosół w niedziele jest niemalże tradycją w wielu polskich domach. Gdy wywaru zostaje na następne dni, na jego podstawie gotuje się często pomidorówkę lub inne pyszne zupy. Klasyczny polski rosół wiele zyskuje, gdy dodaje się do niego świeży korzeń imbiru. Jego ostry smak i aromat przechodzą do bulionu, a także właściwości rozgrzewające i poprawiające odporność. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Klasyczny rosół już ci nie wystarcza i chcesz spróbować czegoś nowego? Dodając do niego pieczarki i podając z pulpecikami, uzyskasz zupełnie nowe danie. Jest rozgrzewający, sycący i pełen smaku umami. Rosół znany jest przez wszystkich i praktycznie każdy go uwielbia. Najlepiej smakuje przygotowany przez mamę lub babcię w zimny dzień. Okazuje się, że można jeszcze bardziej zwiększyć jego sytość i poprawić smak. Wykorzystanie pieczarek, które mają sporo smaku umami w sobie, sprawia, że wywar jeszcze bardziej smakuje mięsem. Podając z pulpetami, możesz zrezygnować z makaronu, ponieważ jeden talerz wystarczy, aby napełnić brzuch. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa serowa wcale nie musi być kosztowna, żmudna w przygotowaniu i skomplikowana. Ta wersja, zrobiona z topionych serków pokazuje, że można wykonać ją w kilka chwil za niewielkie pieniądze. Dodatek wędzonej szynki jeszcze bardziej podkręci jej smak. Zupa serowa wywodzi się oryginalnie z kuchni francuskiej, gdzie gotowana jest na bulionie wołowym, aby jeszcze bardziej uwypuklić jej walory smakowe. Nie każdy ma jednak czas i możliwości na taki obiad. Dlatego doskonałą alternatywą jest zrobienie jej z serków topionych, które są szeroko dostępne, tanie i smaczne. Pamiętaj, aby wędlinę podsmażyć na odrobinie masła, co doda faktury i koloru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół to zupa znana i lubiana. Każdy gotuje ją nieco inaczej, stosując ulubione składniki i domowe triki. Jednak mimo wszystko, w temacie rosołu jeszcze spróbujemy was zaskoczyć. Czy wiecie, dlaczego szefowie kuchni wlewają do niego ocet? Koniecznie przeczytajcie. Wiadomo, że nie byłoby rosołu, gdyby nie porządna porcja mięsa i warzyw. Jednak już na tym etapie jest kilka możliwości co i w którym momencie dodać. Jeśli chodzi o przyprawy, zdania również są podzielone. Jedni dorzucają lubczyk, inni listek laurowy, jeszcze inni kilka ziaren ziela angielskiego. Lecz czy przyszłoby wam do głowy, żeby do rosołu wlać ocet? Składnik tak kontrowersyjny i przez większość mało lubiany? Co prawda jabłkowy czy balsamiczny, w przeciwieństwie do spirytusowego, są nawet uważane za smaczne i zdrowe, ale po co wlewać je do rosołu?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: