Co podać do obiadu? Doskonałym pomysłem będzie zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Tym się różni od polskiej surówki, że często ma dodatek cebuli i cukru. Doskonale pasuje do wiosennych dań podanych z młodymi ziemniakami. Taka pyszna gratka dla całej rodziny.Mizeria jest prostym dodatkiem do obiadu. Wystarczy obrać ogórki, pokroić je w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną. Ta surówka zachwyca lekkością i orzeźwiającym smakiem. Warto ją podać do mięsnych dań serwowanych z młodymi ziemniakami. Świetnie bowiem podbija ich smak. Podobny dodatek znany jest też w Szwecji. Dodaje się jednak do niego również cebulę, a także koperek, cukier i trochę octu. Dzięki temu ma nieco wyraźniejszy smak, ale jest równie orzeźwiająca.
Pomelo- pyszny, egzotyczny owoc o doskonałym smaku, który możemy w Polce kupić od listopada do marca. Dlaczego pomelo sprzedaje się zawsze w siatce? Poznaj zaskakującą odpowiedź.Pomelo jest bardzo smacznym owocem, który łączy lekką goryczkę grejpfruta ze słodyczą dojrzałej w słońcu pomarańczy. Owoc jest bardzo soczysty i zdrowy i wykorzystasz go np. do przygotowania sałatek owocowych.Pomelo to źródło witaminy C, zawiera więcej cennej substancji od cytryn. W pomelo znajdziemy również między innymi błonnik, potas, wapń, cynk i żelazo, warto więc wykorzystać sezon na te cenne owoce, który trwa od listopada do marca.
Czy cukinię można jeść na surowo? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Cukinię jemy bardzo często i dodajemy ją do wielu dań, głównie jednak po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. Czy możemy jeść surową cukinię? Cukinia to zdrowe i lekkostrawne warzywo, którego uniwersalny, delikatny smak pozwala na łączenie go praktycznie z każdym dodatkiem. Cukinia z grilla, pieczona, faszerowana, smażona i gotowana to prawdziwy rarytas. Z cukinii ugotujemy również pyszne zupy w formie kremu, sosy, zrobimy placki i wiele innych dań.Cukinia to źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu. Warzywo bogate jest również w białko, a także niewielką ilość błonnika. Cukinia polecana jest wszystkim osobom będącym na diecie- 100 g produktu to zaledwie 16 kcal.Czy wiesz, że z cukinii zrobisz też ciasto? Tu poznasz przepis na delikatne, czekoladowe ciasto z cukinią, jest idealne do kawy.
Znacie roślinę ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście kalarepy? Okazuje się, że mają wiele smacznych zastosowań. Dlatego nie wyrzucajcie ich nigdy więcej, tylko wykorzystajcie je podobnie jak szpinak — do dań ciepłych lub zimnych.Liście kalarepy traktowane są przez większość osób jak odpad. Odcina się je, po to, by przygotować do jedzenia chrupiącą bulwę. Tymczasem liście kalarepy są podobnie jadalne jak bulwa i też łagodne w smaku.
Sałatka z ziemniaków z wczoraj jest pomysłem na szybkie, pyszne i tanie danie. Sałatka jest idealna na kolację, lunch lub podwieczorek. Nie wyrzucaj jedzenia, bądź zero waste i przygotuj z resztek świetne potrawy. Poznaj przepis na sałatkę z ziemniaków z poprzedniego obiadu.Sałatka z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie produktów z poprzedniego dnia. Jest lekka, wiosenna, ale i pożywna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz wyłącznie kilku składników i zaledwie kilku minut wolnego czasu.Rzadko udaje się ugotować idealną ilość jedzenia. Niestety wiele potraw lub dodatków do obiadu ląduje w koszu, ponieważ nie mamy pomysłu na ich ponowne wykorzystanie w kuchni. Gotowane ziemniaki, surówki, mięsa i wiele innych potraw można w prosty sposób zamienić na inne danie, które wszyscy zjedzą ze smakiem.Jeśli zostało Ci mięso z rosołu, przygotuj pierogi, krokiety lub pasztet, który podany z kromką świeżego pieczywa będzie idealnym pomysłem na kolację lub śniadanie do pracy. Tu poznasz przepis na wyborny pasztet z mięsa z rosołu, palce lizać.
Surówka z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego to pomysł na pyszne, wiosenne, lekkie i bardzo kolorowe danie, które błyskawicznie zniknie z talerzy. Surówka doprawiona koperkiem i jogurtem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdź, jak ją przygotować.Surówka z ogórków i rzodkiewek jest rewelacyjnym dodatkiem do każdego obiadu. Zarówno placki warzywne, rybne, jak i dania mięsne będą smakować wyśmienicie z wiosenną nutą na talerzu. Surówka jest również świetną opcją lunchową.Kiełki i świeże warzywa z dodatkiem gęstego jogurtu i koperku to danie, któremu nie da się oprzeć. Kiełki i nowalijki to prawdziwa bomba witaminowa- są źródłem wielu cennych witamin i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.
Sałatka gyros jest klasyką na większości przyjęć czy imprez, podczas których podaje się jedzenie. Warstwowa sałatka z aromatycznymi składnikami i sosami pysznie komponuje się z innymi potrawami, a także pięknie dekoruje stół. Niżej zdradzamy prosty przepis na tę klasykę krok po kroku. Sałatka gyros nie jest w żadnym wypadku skomplikowana w przygotowaniu, dlatego warto się na nią zdecydować w kontekście zbliżającej się Komunii. Prostota pozwala na zrobienie jej bez żadnych problemów.
Polecamy wam wiosenną sałatkę jarzynową z grilla, z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Będzie idealna na majówkę, ale nie tylko. Doskonale uzupełni pieczone mięsa i ryby, a jest tania, szybka i prosta do przygotowania. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Posiłek na świeżym powietrzu nie powinien ograniczać się jedynie do pieczonego mięsa podanego z chlebem. Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy, jeśli podacie do niego surówkę lub sałatkę. Porcja warzyw dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale też będzie odprężeniem dla żołądka. Co podać do dań z grilla? Mogą to być pokrojone warzywa, np. pomidory, ogórki, rzodkiewki. Można też zrobić miskę zielonej sałaty z dodatkami. Jeśli jednak wolicie coś pożywniejszego, postawcie na sałatkę ziemniaczaną z wiosennymi dodatkami.
Surówki często goszczą na naszych talerzach. Warto sięgnąć po coś innego niż marchewkę czy buraczki. Wyjątkowa kompozycja smakowa łącząca majonez, musztardę i odrobinę wyrazistej cebulki idealnie pasuje do delikatnego smaku czerwonej kapusty. posmakuje całej rodzinie. Koniecznie spróbujcie. Surówka z czerwonej kapusty jest kolejną po colesławie czy specjale z dodatkiem jabłka odsłona tego niedocenianego w kuchni polskiej warzywa. Wyśmienity sos z wyrazistymi dodatkami doskonale podkreśla subtelny smak fioletowego rarytasu. Skusicie się?
Chcesz przetestować nowy dodatek do obiadu? Postaw na pyszną i łatwą sałatkę z kiszonych ogórków. Ma dodatek pomidorów i cebuli, ale też sosu, który zachwyci każdego. Dzięki dodatkowi musztardy i miodu sałatka jest pełna smaku i pasuje do wielu dań.Co podać do obiadu? Często idziemy na łatwiznę i wyciągamy ze słoika kiszone ogórki. W sumie do wielu dań pasują one wprost idealnie. Jednak możecie z nich wyczarować coś mniej oczywistego, a mianowicie pełną smaku sałatkę. Poznajcie tę prostą do przygotowania propozycję.
Surówki często goszczą na naszych talerzach. Przyrządzony z marchewki pikantny specjał z chrzanem urozmaici niejeden obiad. Wystarczy zetrzeć warzywo i doprawić łyżką wyrazistego w smaku korzenia. Efekt zachwyci nawet największych sceptyków. Koniecznie wypróbujcie.Surówki są popularnym dodatkiem, który doskonale łączy się z wieloma mięsnymi daniami. Pikantny marchewkowy specjał, który wam dzisiaj proponujemy, przygotujecie niemalże ekspresowo. Połączenie słodyczy i ostrości spodoba się każdemu amatorowi potraw o wyrazistym smaku.
Co podać do obiadu? Może zadowoli was kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz? Ta smaczna klasyka nabiera niezwykłego smaku, dzięki oszałamiającemu sosowi, który przyrządza znana producentka. Jesteśmy przekonani, że będzie to prawdziwy hit na waszym stole. Surówki z białej kapusty są tanie, proste i pasują do wielu dań. Niezwykle znana jest sałatka coleslaw, ale popularnością nie ustępuje jej surówka w chińskim stylu. Ta druga zachwyca słodko-kwaśnym smakiem, który zyskuje dzięki prostej zalewie.
Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?
Rozpoznajesz warzywo ze zdjęcia? Tak, to kalarepa. A wiesz, co można z niej przygotować? Proponujemy zrobić z kalarepki smakowitą surówkę siostry Anastazji. Ten dodatek do obiadu bije na głowę wszystkie inne. Przygotuj ją raz, a przekonasz się o tym sam. Surówki lub jarzynki powinniśmy podawać do każdego obiadu. Im w naszej diecie więcej warzyw, tym lepiej dla naszego organizmu. Wraz z warzywami dostarczamy bowiem wielu witamin, soli mineralnych i błonnika. Wpływają one korzystnie na przemianę materii i funkcjonowanie całego organizmu. Planując zrobienie surówki, zwykle na myśl przychodzi nam marchewka i kapusta. Jednak tak naprawdę zdrową surówkę można przygotować niemal z każdego warzywa. Bardzo ciekawa w smaku jest surówka z kalarepki. Odznacza się dużą chrupkością, soczystością i jest po prostu pyszna. Sprawdźcie, jak robi ja siostra Anastazja.
Nie macie pomysłu, co podać do obiadu? Może przygotujecie prostą, pyszną i chrupiącą surówkę babci Jadzi? Stanowi ona doskonałe połączenie kilku warzyw. Jak ją zrobić? Zetrzyjcie marchewkę i kiszone ogórki i dodajcie je do poszatkowanej kapusty. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze współgrają ze sobą te składniki.Codzienne przygotowywanie obiadu i wymyślanie do niego surówki to niełatwa sprawa. Każdemu może się znudzić i zabraknąć pomysłów. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podrzucamy przepis na ciekawą w smaku sałatkę. Będzie ona pasować do większości dań obiadowych, bo doskonale łączy w sobie wszystkie smaki.
Po świętach Wielkanocy najczęściej w bardzo dużych ilościach zostaje niedojedzona sałatka jarzynowa i wiele osób nie wie co z nią zrobić. Jeśli należysz do tej grupy, zdradzamy najlepszy przepis na placki z sałatki jarzynowej. Dzięki niemu spożytkujesz ją w smaczny, jak i ładnie prezentujący się przysmak. Placki z sałatki jarzynowej są prostym daniem, przy którym nikt się nie napracuje. Nie trzeba wszak niczego kroić ani rozdrabniać - składniki sałatki są już w końcu posiekane. Wystarczy połączyć je z kilkoma innymi produktami w misce i usmażyć, aby uzyskać apetyczne placuszki. Sekretem idealnych placków jest użycie sałatki z majonezem, więc jeśli przechowujesz ją bez tego dodatku, nie zapomnij o nim. Jajeczny sos nada plackom przyjemną chrupkość, a w środku pozostaną wilgotne.
Święta Wielkanocy co roku generują ogromną ilość jedzenia, którego często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby temu zaradzić, większość z nas decyduje się na mrożenie potraw, takich jak sałatka jarzynowa. Jeśli chcesz ją włożyć do zamrażalnika, upewnij się, że nie zawiera majonezu. Zamrażanie sałatki z majonezem jest ogromnym błędem, ponieważ tłusty sos szybko się psuje - nawet w minusowej temperaturze. Nadwyżka wielkanocnego jedzenia to trudny do rozwiązania problem. Niekiedy ilość żywności jest tak duża, że nie wiadomo co z nią zrobić. Jeśli chcesz ją zamrozić, niżej zdradzamy jak zabrać się za to w odpowiedni sposób. Najwięcej ostrożności trzeba zachować wobec potraw tłustych, które źle znoszą zamrażanie. Tłuszcz może bowiem doprowadzić do zepsucia jedzenia, co może generować duże koszty, kiedy chce zachować się potężne objętości żywności.
Sałatka jarzynowa bez wątpienia pojawi się na wielkanocnych stołach w większości polskich domów. Jeśli chcesz spróbować jej z przepisu Magdy Gessler, przychodzimy z pomocą. Restauratorka dodaje do niej kurki, dzięki czemu całość nabiera wyjątkowego smaku. Niżej prezentujemy przepis krok po kroku. Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest jedną z najlepszych wersji tej potrawy. Gwiazda telewizji dodaje do niej wiele różnych składników, które zachwycają bogactwem smaku oraz aromatu, co daje niepowtarzalny efekt. Sekretnym składnikiem, na który stawia Gessler, są grzyby. W tym przypadku kurki w całości. - Ja tam nie siekam, żeby było widać, że mamy na bogato i że to kurka, a nie dziwna, ciemna rzecz - tłumaczy Magda Gessler dla gotowanie.onet.
Szukacie pomysłów na pyszną sałatkę? Proponujemy idealną na Wielkanoc sałatkę z brokułów, kukurydzy i jajek. Jest prosta do przygotowania i niezwykle efektowna. Zapewne dlatego, że łączy w sobie kolorowe składniki i różne kształty. Gwarantujemy, że przypadnie do gustu całej rodzinie.Na Wielkanoc często przyrządzamy sałatki. Są lekkie, apetyczne i wprowadzają na stół powiew wiosny. Z czego je przygotować? To już kwestia pomysłowości. Jednak, by nadać sałatce świąteczny charakter, warto do niej dodać jajko. Przekonajcie się sami, jak dobrze harmonizuje ono ze smakiem brokuła.
Pytacie, jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową. Wyjaśniamy, bo nie każdy ma świadomość ile wcześniej, można ją przygotować. Chodzi oczywiście nie tylko o jej smak i wygląd, ale przede wszystkim o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Nikt przecież nie chciałby poczęstować najbliższych zatruciem pokarmowym.Sałatka jarzynowa to klasyka świątecznych stołów. I bardzo dobrze, że robią ją niemal wszyscy, bo warzywa to zdrowie. Przygotowując się do świąt, rozplanowujemy sobie prace. Ustalamy, co kiedy posprzątamy i co kiedy ugotujemy. W tym drugim przypadku trzeba brać pod uwagę, która potrawa czy ciasto bezproblemowo zniosą kilkudniowe przechowywanie. A jak jest z sałatką jarzynową?
Oto wymarzona na Wielkanoc sałatka jajeczna z dodatkiem ananasów z puszki. Ma niezwykły smak, a ze względu na kolor i dodatek jajek, doskonale pasuje na te święta. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, wystarczy tylko ugotować jajka. Pozostałe dodatki są z puszki.Na święta większość osób będzie robić sałatkę jarzynową. Jeśli jednak komuś już się znudziła albo chce przygotować dwie sałatki, to sałatka jajeczna jest dobrym wyborem. Dobrym, bo bardzo smacznym i szybkim do przygotowania. Zresztą zróbcie ją raz, a sami się o tym przekonacie.
Surówki z marchewki są jednym z łatwiejszych w przygotowaniu warzywnych rarytasów. Słodki korzeń pasuje do wielu składników, nierzadko tworząc z nimi wyśmienite kompozycje. Tak jest również w przypadku surówki z dodatkiem cukinii, którą dzisiaj wam proponujemy. Ostry sos i cebulka idealnie łączą się z kolorowym duetem. Amatorzy wyrazistych specjałów z pewnością będą zachwyceni.Receptur na surówki z marchewki jest wiele. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić to warzywo z imbirem oraz z chrzanem. Tym razem proponujemy równie wyrazistą kompozycję z dodatkiem cebuli oraz ostrego sosu wzbogaconego o płatki chilli. Skusicie się?
Wielkanocna sałatka teściowej to pomysł na niecodzienną, oryginalną sałatkę, która oczaruje swoim wyglądem i smakiem wszystkich gości. Sałatka warstwowa na cieście z cukinii i szpinaku, przełożona serkiem kanapkowym i sosem chrzanowym smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na wielkanocną sałatkę teściowej.Sałatka teściowej to niezwykła sałatka przygotowana na delikatnym podpieku z liści szpinaku, cukinii, czosnku i mąki. Delikatne, aromatyczne ciasto dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami, a sama sałatka wygląda bardzo zjawiskowo.Sałatka z szynką drobiową, serem, kukurydzą, zielonym ogórkiem i selerem konserwowym smakuje fenomenalnie. Jest lekka, świeża i pyszna, a szpinakowe ciasto wygląda jak zielona trawa, czym dodatkowo podkreśla wiosenny, świąteczny akcent.Jeśli szukasz pomysłu na danie wielkanocne- tu poznasz przepis na żurek w chlebie od Ani Stamlach.
Sałatka wielkanocna z łososiem to pomysł na pyszne, wiosenne danie, idealne na kolację lub zimną płytę. Sałatka jest lekka, świeża, kolorowa, a sos na bazie octu balsamicznego i miodu nadaje jej niezwykły smak. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę wielkanocną z łososiem.Wędzony łosoś jest rybą, która doskonale nadaje się do sałatek i kanapek. Jest delikatny i bardzo aromatyczny jednocześnie. Mięso z łososia podane ze szpinakiem i świeżymi warzywami w towarzystwie sosu to genialne połączenie.Sałatka z łososiem jest idealna na Wielkanoc, a także na inne ważne święta, przyjęcia rodzinne, czy zwykłą kolację lub lunch. Danie jest tak smaczne, że można jeść je bez przerwy. Jajka na twardo zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek, a jajka będą wyglądać estetycznie.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajka na twardo i z czym jeszcze je podawać.
Surówki z marchewki to jedne z popularniejszych specjałów podawanych jako dodatek do obiadu. Proste kombinacje z jabłkiem czy kapustą potrafią się jednak znudzić. Przepis, który wam dziś proponujemy połączyć to delikatnie słodkie warzywo z wyrazistym imbirem i orzeźwiającą pietruszką, tworząc znakomitą, orientalną kompozycję. Koniecznie spróbujcie. Surówka z marchewki w tylu hinduskim jest wyrazistym i pełnym smaku dodatkiem, który urozmaici wasze niedzielne obiady. Jeśli macie już dość klasycznego colesława czy pikantnego specjału z chrzanem, koniecznie ją zróbcie — od razu wam posmakuje.
Oto doskonała sałatka jajeczna, która z pewnością zachwyci gości na Wielkanoc. Zapewniamy, że nie ma lepszej i łatwiejszej. Jak ją zrobić? Wystarczy posiekać jajka i dodać do nich rozdrobnioną szynkę oraz ogórki konserwowe. Dzięki tym produktom sałatka nabierze wyjątkowej wyrazistości.Jajka królują na wielkanocnym stole. Serwujemy je na wiele sposobów — faszerowane, z przeróżnymi pastami, jako dodatek do żurku i sałatki jarzynowej. Spróbujcie jednak zrobić z nich sałatkę. Wzbogaćcie ją konserwowym ogórkiem i pokrojoną szynką, a całość zyska na smaku i pożywności.
W tym roku na święta możecie zrobić wielkanocną sałatkę jarzynową bez majonezu. Będzie lekka i przepyszna, bo dodamy do niej własnoręcznie skomponowany, domowy sos. Dzięki temu zaoszczędzicie sporo kalorii, a sałatka wręcz zyska na smaku. Sałatka jarzynowa jest polskim specjałem, którego nie może zabraknąć na żadnej domowej uroczystości. Także na świątecznym stole. Skomponowana z popularnych warzyw korzeniowych i z kilku innych dodatków jest niezwykle smaczna i pożywna. Niektórym przeszkadza w niej jednak majonez, który jest dość kalorycznym sosem. I rzeczywiście, to właśnie on podbija wartość kaloryczną całej potrawy. Dlatego warto go zastąpić lżejszym odpowiednikiem przygotowanym z jogurtu naturalnego i śmietany.
Sałatka jarzynowa jest świątecznym klasykiem, który już niebawem zagości na naszych stołach. Warto przygotować nieco odmienioną wersję tego specjału. Dodając do niego świeżo starty chrzan, sprawimy, że nabierze charakteru. Wyrazista odsłona sałatki przypadnie do gustu waszym gościom. Prośby o dokładkę gwarantowane. Sałatkę jarzynową w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Niektórzy podają ją z porem, inni zaś sięgają po marynowane grzyby. Wielkanocną wersję rarytasu przygotujcie z chrzanem. Pikantny korzeń pokreśli smak warzyw i nada daniu niepowtarzalnego charakteru. Skusicie się?