Oto przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Będzie idealnym dodatkiem obiadowym. By ją przygotować, warzywa trzeba rozdrobnić i wymieszać z popularnym sosem. Zapewniamy, że gdy jej spróbujecie, pierwsza zniknie z talerzy. Serwując obiad, nigdy nie zapominajcie o podaniu do niego dużej porcji warzyw. Mogą być to jarzyny, czyli ugotowane warzywa albo surówka przygotowana z warzyw surowych. Ta druga jest o wiele zdrowsza, bo zawiera mnóstwo witamin.Do najpopularniejszych surówek należy ta z marchewki i białej kapusty. Jeśli jednak przejadły wam się ich smaki, możecie spróbować surówki z mało popularnego warzywa, jakim jest u nas kalarepa. Jej smak doskonale podkreśli kiszony ogórek oraz zielenina.
Oto wielkanocna sałatka jarzynowa według siostry Anastazji. Jest idealna na święta, a jej sekretem są dwa nieoczywiste produkty. Jednym z nich jest szynka, która na tę okazję pasuje doskonale, drugim ogórki konserwowe, które zaostrzają smak potrawy. Poznajcie dokładną recepturę siostry i skuście się na przyrządzenie nowej sałatki jarzynowej. Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez sałatki jarzynowej. Ona jest zawsze i, mimo że taka oklepana, za każdym razem znajduje wielu amatorów. Siostra Anastazja jednak nieco odmienia jej smak, wzbogacając ją o szynkę, która doskonale komponuje się z konserwowym ogórkiem. Skorzystajcie z jej przepisu.
Oto idealny dodatek do obiadu, czyli obłędna mizeria na maślance. Do jej przygotowania zamiast śmietany wykorzystaj mniej oczywisty produkt. Pamiętaj tylko o tym, że maślanka powinna być gęsta. Jeśli nie jest, bez problemu ją zagęścisz. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie.Mizeria jest jednym z najbardziej lubianych dodatków do obiadu. To dzięki połączeniu orzeźwiających ogórków i gęstej, kwaśnej śmietany. Dziś jednak do przygotowania mizerii wykorzystamy też maślankę. Jest mniej kaloryczna, a też bardzo zdrowa.W dodatku do mizerii ważne jest, by był dość gęsty. Tylko wtedy sos doskonale powlecze plasterki ogórka, ciesząc nas wybornym smakiem. Jeśli, więc okaże się, że masz rzadką, świeżą maślankę, zastosuj jeden trik. Odkręć ją i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zrobi się gęsta, jak należy.
Przygotowanie świątecznych potraw wymaga czasu. Ewa Wachowicz opublikowała ostatnio wielkanocną ofertę restauracji Zalipianki, której jest właścicielką. Ceny specjałów potrafią jednak zaskoczyć. Sałatka jarzynowa na przykład kosztuje 67 zł/kg. Zajrzeliśmy do cennika, by ułatwić wam wybór. Świąteczne potrawy część z nas z pewnością przyrządzi samodzielnie. Bazujące na lokalnych produktach i sprawdzonych recepturach specjały od Wachowicz są jednak niezwykle ciekawą propozycją, dla tych, którzy wolny czas zapragną przeznaczyć na odpoczynek.
Sałatka jarzynowa jest znanym i lubianym specjałem, który występuje w wielu wariantach. Tym razem polecamy przygotowanie jej z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. Zaskoczy was lekkością i niezwykle bogatym smakiem. Podajcie ją na Wielkanoc, a bliscy będą zachwyceni. Sałatka jarzynowa jest rarytasem, który często pojawia się na naszych stołach przy okazji świąt. W każdym domu jest robiona nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej marynowane grzyby, podczas gdy inni sięgają po pora. My proponujemy wam lekką wersję z niewielkim dodatkiem majonezu. Posmakuje największym sceptykom.
Oto wielkanocna sałatka z buraków i imbiru. Jest intensywna w smaku i bardzo aromatyczna, a na dodatek prosta do przygotowania. Buraki wystarczy tylko zetrzeć i wymieszać z pikantnym imbirem. Taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do świątecznych dań obiadowych, a nawet do zimnych wędlin.Na Wielkanocnych stołach nie może zabraknąć sałatek. Z pewnością tradycyjnej jarzynowej, a także sałatki z nowalijkami. Jednak jeśli myślicie o sałatce, którą możecie też podać do obiadu, to ta z buraka będzie idealna. Zwłaszcza że ma dodatki zaostrzające smak i pobudzające apetyt.
Czerwona fasola rzadko gości w naszej kuchni. Tymczasem kojarzony z kuchnią meksykańską strączek bardzo dobrze komponuje się z zimowymi warzywami takimi marchewka, por czy biała kapusta. Spróbujecie podać je do obiadu wraz z jabłkami i zieleniną, a dostarczycie sobie solidnej porcji białka roślinnego. Czerwona fasola jest cennym źródłem białka w diecie bezmięsnej. Warto po nią sięgać przy przyrządzaniu past kanapkowych lub sałatek np. śledziowej. Tym razem proponujemy wam pyszną surówkę na bazie warzywa z puszki. Będzie doskonałym towarzystwem dla kotletów ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie.
Ugotowaliście dziś rosół i zostały wam warzywa? Przygotujcie doskonałą sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a wy otrzymacie danie jak z najlepszych restauracji. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a często będziecie do niego wracać.Rosół często gości na naszych stołach. Na tyle często, że niektórym przejadło się już mięso z rosołu, nie mówiąc już o warzywach. Mięso jednak często przerabiane jest na pasztet czy farsz, zaś warzywa lądują w koszu na śmieci. A na to, to już naprawdę nie możemy pozwolić. Warzywa z rosołu są bowiem naprawdę smaczne i szkoda je marnować. Można je dodać do pasztetu lub farszu z mięsa z rosołu, a także przerobić na sałatkę jarzynową.
Nie ma nic pyszniejszego dla prawdziwego smakosza niż sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie odbywa się nieco inaczej w różnych domach, ale jedno jest pewne — króluje na polskich stołach. Wystarczy jeden składnik, by uczynić ją jeszcze bardziej sycącą.Sałatka jarzynowa to pyszna mieszanka warzyw, jaj i majonezu, która zachwyca wielu fanów kuchni polskiej. Dodatek kurczaka czyni ją jeszcze smaczniejszą. Spróbujcie koniecznie tej wyjątkowej kombinacji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka gyros, swoją dobrą sławę zawdzięcza, przede wszystkim świeżym składnikom i soczystemu, dobrze doprawionemu, domowemu mięsu typu gyros. Wszystkie elementy składowe, idealnie się komponują, dzięki czemu sałatka na stałe podbiła serca Polaków.
Idealnie sprawdza się z dodatkiem chrupiącej bagietki lub serowych grzanek. Uniwersalność tej potrawy, zdobyła sobie serca wielu zwolenników, którzy chętnie korzystają z przepisu bazowego i dodają swoje ulubione składniki. Wpisując w internet lub nawet wymieniając się recepturami ze znajomymi, łatwo dostrzec, że ilu smakoszy, tyle wariantów tej sałatki. Mianownik jest jeden – aromatyczny, soczysty kurczak, który swoim wyjątkowym smakiem nadaje wyjątkowy charakter tej potrawie.
Sałatka szopska jest to sałatka pochodząca z Bułgarii. W polskiej kuchni rozpropagowała ją słynna restauratorka Magda Gessler. Choć sałatka nazywa się szopska, wcale nie pochodzi od Szopów, czyli grupy etnicznej zamieszkującej rejony południowej Bułgarii. Sałatka bowiem nie pochodzi z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie – jest stworzona na potrzeby gastronomii w roku 1956, w którym też zyskała szybko popularność.W kuchni bułgarskiej sałatka szopska spożywana jest często jako przystawka, jednak wykorzystać ją można jako dodatek do dania głównego, lub danie główne samo w sobie. Wegetariańska, ekologiczna, naturalna i zdrowa z pewnością w pozytywny sposób urozmaici Twoją kuchnię. Sałatka szopska będzie też idealnym dodatkiem do letniego grillowania z rodziną i przyjaciółmi.
W prawie każdym warstwowym przepisie na sałatkę znajdziemy różne składniki. Kiedy robimy sałatkę, myślimy o dwóch rzeczach. Pierwsza to kolor. Chcemy, żeby nasza sałatka była ładna. Drugi to białko. Dobrym rozwiązaniem jest mięso lub jajka. Jajko zawiera 13 niezbędnych witamin i minerałów oraz nie ma cukru ani węglowodanów. Dodanie jajek do sałatki to wspaniały sposób na dodanie nie tylko białka, ale także innych ważnych składników żywieniowych.
Hitem w wielu domach od lat jest sałatka grecka, która jest smaczna i pozywana, a przede wszystkim zdrowa. Polacy chętnie sięgają też po sałatki z makaronem oraz ziemniakami, w których mogą się pochwalić różne warzywa oraz ziołowe przyprawy. Dla tych, którzy lubią bardziej oryginalne rozwiązania, ciekawym rozwiązaniem może się okazać pożywna sałatka meksykańska lub owocowa sałatka, w której główną rolę mogą odgrywać bakalie, ananasy oraz winogrona. Taka witaminowa bomba to moc smaku oraz cenne wsparcie dla zdrowia, warto zatem na taki przysmak postawić. Możliwości jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie takie przepisy, dzięki którym przygotuje kolorową i smaczną sałatkę – idealny dodatek do codziennego menu.
Sałatka z tuńczykiem i awokado jest lekka, pyszna i bardzo łatwa do przygotowania. To świetna propozycja na śniadanie, lunch lub kolację. Warto przygotować ją na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, ponieważ pięknie się prezentuje na stole, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a sama sałatka bardzo szybko znika z talerzy.Sałatka ta tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Delikatne liście sałaty, aromatyczny tuńczyk, kremowe awokado, a do tego wyraziste oliwki i cebula oraz łagodna mozarella tworzą mieszankę idealną. Zwieńczeniem sałatki jest łyżka delikatnej oliwy, która łączy wszystkie składniki w jedną całość.
Poznajcie najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikajcie, a dzięki temu każdy zachwyci się waszą potrawą. Wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy, że wystarczy niewielki błąd, by sałatka zamieniła się w nieapetyczną papkę. Mowa o zbyt drobnym krojeniu składników. Niestety popularnych błędów jest znacznie więcej. Co jeszcze robimy nie tak?Sałatka jarzynowa jest prostą potrawą, która pojawia się na naszych stołach na co dzień i od święta. I bardzo dobrze, bo jest zdrowa i smaczna. Oczywiście nieraz nie wyjdzie taka, jak trzeba, ale wynika to zwykle z naszych błędów. Dlatego warto je sobie uzmysłowić i nie popełniać ich już więcej.
Sałatka jarzynowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. Przyrządzanie jej w każdym domu wygląda nieco inaczej. Są jednak składniki, które potrafią znacząco zmienić smak specjału. Zdaniem Magdy Gessler cebula jest jednym z nich. Gwiazda uważa, że dodawanie jej do jarzynowej jest ogromnym błędem, który popełnia wielu Polaków.Sałatkę jarzynową tradycyjnie przygotowywało się z warzyw z rosołu, a kompozycji dopełniały ziemniaki, ogórek kiszony i majonez. W wielu domach dodaje się też cebulę. Zdaniem kulinarnych autorytetów takie postępowanie to duży błąd.
Sałatka ze śledziem jest smaczną propozycją, która idealnie sprawdzi się na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Wiosenna kompozycja z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i posiekanego szczypiorku spodoba się każdemu amatorowi tej ryby. Zrobicie ją wyjątkowo szybko i będzie niezwykle sycąca. Sprawdźcie koniecznie. Jeśli sałatka ze śledziem i buraczkami czy ryba podana w śmietanie z gruszką przypadły wam do gustu, nowa odsłona też powinna was zainteresować. Dodamy do niej szczypiorku i jajka, a więc składników kojarzących się z lekkim śniadaniem podanym w ciepły słoneczny poranek. Nikt nie oprze się tej smacznej kompozycji.
Dziś podamy wam przepis na wyborną surówkę z pora, marchwi i jabłka. Ten idealny dodatek obiadowy doskonale będzie pasował do dań z mięs, drobiu i ryb. Jest łatwy i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko pokroić por w krążki, a jabłko i marchew zetrzeć na tarce. Po wymieszaniu i doprawieniu powstanie prawdziwa bomba witaminowa. Surówka jest bardzo ważnym elementem obiadu. Ważnym, bo niezwykle zdrowym, a jednocześnie prostym do zrobienia. Jednak często nie mamy pomysłu na ten dodatek. Wtedy najlepiej zajrzeć do zapasu warzyw, jaki mamy w lodówce czy spiżarce. Uwierzcie, że nawet z najprostszych warzyw, można wyczarować smaczną i odżywczą surówkę.
Bez sałatki jarzynowej nie obędą się żadne święta ani domowa uroczystość. Doskonale smakuje też na co dzień. Poznajcie słynny przepis Kuronia na sałatkę jarzynową. Jeden dodatek może was zaskoczyć. Pewnie nie każdy, by się zdecydował na jego użycie, ale naprawdę warto. Sałatka jarzynowa to przede wszystkim ugotowana marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Poza tym kilka dodatków, które dodają jej smaku. Wśród nich kiszone ogórki, jabłko i jajka. Niektórzy wzbogacają smak tej sałatki cebulą. Jakub Kuroń proponuje jednak sięgnąć po por. Jest naprawdę pysznie.
Sałatka chrzanowa z jajkiem wielkanocna to pomysł na bardzo aromatyczną, wiosenną sałatkę, która urozmaici każdy świąteczny posiłek. Poznaj przepis na świeżą sałatkę chrzanową z jajkiem wielkanocną, będzie hitem na wielkanocnym stole.Sałatki wielkanocne zawsze są lekkie, świeże, wiosenne. Jedną z lepszych jest sałatka z jajkiem, jabłkiem, kukurydzą i zielonym groszkiem. Sałatka z dodatkiem tartego chrzanu i kwaśnej śmietanki smakuje wybornie i jest bardzo aromatyczna.Sałatka chrzanowa będzie idealną sałatką na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, między innymi wędlin, serów, pieczonego, domowego pasztetu. Sałatka doskonale łączy się również z pieczonym schabem i innymi warzywami, jest bardzo smaczna i uniwersalna.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną potrawę wielkanocną- tu poznasz przepis na galaretki drobiowe w kształcie jajek, wszyscy będą zachwyceni.
Sałatka wielkanocna z kurczakiem to prawdziwa wiosna na talerzu. Delikatne mięso drobiowe, świeża roszponka, feta warzywa i aksamitny sos winegret to uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na pożywną sałatkę wielkanocną z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.Sałatka wielkanocna z kurczakiem to sałatka lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Danie jest bardzo wiosenne i doskonale sprawdzi się jako kolacja, a nawet zdrowy obiad na wielkanocnym stole. Sałatkę podaj z sosem winegret na bazie miodu i musztardy, a zniknie z talerzy błyskawicznie.Sałatkę możesz przygotować na osobne talerze, wtedy będzie wyglądać jak z restauracji. Możesz również wszystkie składniki wymieszać w większej misce- będzie równie pysznie, kolorowo i świeżo. Sałatka jest doskonałym pomysłem także dla osób będących na diecie.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty na świąteczny stół- tu poznasz przepis na szybką sałatkę z pora i kukurydzy, jest świetna do wędlin i domowego pasztetu.
Sałatka jarzynowa trafia na nasze stoły nie tylko przy okazji świąt. Specjał będzie lekki i niezwykle smaczny, jeśli majonez zastąpimy jogurtem naturalnym. Jedna łyżka tego gęstego nabiału wystarczy, by podkreślić smak warzyw. Koniecznie spróbujcie.Sałatka jarzynowa jest jednym z ulubionych specjałów wielu smakoszy. Choć w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej, majonez jest składnikiem, który mało kto pomija. A warto, bo z jogurtem naturalnym jarzynowa wyjdzie nam równie dobra. Przekonajcie się sami.
Sałatka z pora i kukurydzy z dodatkiem jajek i majonezu to pomysł na pyszną sałatkę na lunch, kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, np. deski wędlin lub serów. Sałatka zachwyci smakiem wszystkich gości, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z pora i kukurydzy.Sałatka z pora i kukurydzy to świetny pomysł na sałatkę, kiedy rodzina lub przyjaciele wpadną z wizytą, jest błyskawiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku podstawowych składników: jajek, pora, pieczarek, kukurydzy, natki pietruszki.Do sałatki dodaj gęsty jogurt naturalny i majonez. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, możesz przygotować domowy majonez bez oleju, będzie równie smaczny, a znacznie lżejszy. Sałatka ma złożony smak- jest lekko słodka, ostra i bardzo aromatyczna.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z żurawiną, podaj go razem z sałatką z pora i kukurydzy, a goście będą zachwyceni.
Wiele osób nie wie, jak przygotować sałatkę jarzynową, aby była wyrazista w smaku. Podpowiemy wam, że pomoże w tym dodatkowy składnik. Wcale nie wyszukany, ale bardzo popularny. Wystarczy dodać go łyżkę do warzywnej potrawy, a zyska przyjemny, ostrzejszy smak. Sałatka jarzynowa jest jedną z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Przygotowywana z pospolitych, korzeniowych warzyw jest tania, ale też bardzo smaczna i zdrowa. Zwykle dodaje się też do niej kiszony ogórek, który wnosi kwaśne nuty, a także słodkie jabłko. Jednak czasami mimo tych dodatków, brakuje jej wyrazistości. Problem ten można rozwiązać w bardzo prosty sposób.
Wielkanocna sałatka z brokułami w sosie majonezowo- musztardowym to pomysł na świeżą, wiosenną sałatkę, idealną na śniadanie, kolację lub zimną płytę w święta i większe uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z brokułami. Sałatka z brokułami, porem, serem i szynką to sałatka prosta i bardzo efektowna. Jest lekka, świeża i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Sałatkę zrobisz w dosłownie kilka minut, a danie posmakuje nawet największym niejadkom.Sałatkę możesz przygotować w większej misce lub szklanym, płytkim, prostokątnym lub owalnym pojemniku, który możesz udekorować, żeby sałatka wyglądała naprawdę wiosennie. Szczypiorkiem wyłóż boki pojemnika, tak, żeby przypominała trawę, a do środka włóż sałatkę. Danie możesz również udekorować świeżymi warzywami, np. powycinanymi z rzodkiewek kwiatkami, goście będą zachwyceni. Do dekoracji możesz wykorzystać również świeżą rzeżuchę lub jadalne kwiaty, będzie pysznie i wiosennie.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na pasztet z suszoną śliwką. Podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.
Sałatka wielkanocna z pieczarkami to prosta, szybka i smaczna sałatka, idealna na kolację i rodzinne spotkania. Sałatka z podsmażonymi na maśle grzybami jest bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na prostą sałatkę wielkanocną z pieczarkami, jajkami i żółtym serem.Wielkanoc to czas spotkań z najbliższymi. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę na kolację i jako dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym stole, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Sałatka jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników, przygotujesz ją błyskawicznie.Sałatka składa się z jajek, pieczarek, pora i żółtego sera, a jest wyśmienita. Jeśli masz więcej czasu, koniecznie przygotuj domowy majonez, jest lżejszy i dużo smaczniejszy od kupionego- tu poznasz przepis na majonez bez oleju. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na sałatkę jarzynową z zaskakującym składnikiem.
Główne danie podane do obiadu bez surówki jest dla znacznej części smakoszy czymś niewyobrażalnym - chrupiący i świeży dodatek jest zwyczajnie obowiązkowy. Jeśli uważasz podobnie, przetestuj poniższą surówkę z czerwonej kapusty. Łącząc ją, między innymi, z dwoma łyżkami chrzanu, stworzysz coś obłędnie smacznego. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu pasuje do wielu obiadów, choć najbardziej zalecamy podać ją do dań mięsnych. Soczysta, a zarazem lekko pikantna kapusta świetnie podkreśla smak kotletów czy pieczeni. Najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z własnoręcznie utartego chrzanu. Świeże korzenie można znaleźć z reguły na targowiskach i straganach. Jeśli nie masz do nich dostępu, dobrze spisuje się również ekologiczny chrzan tarty w słoikach.