Kalafior gotowany to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych dań. Kalafior jest bardzo uniwersalny, dlatego też świetnie łączy się z innymi warzywami, rybami i mięsem. Jak gotować kalafior i z czym podawać? Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu kalafiora podczas gotowania?Kalafior to warzywo dostępne od połowy grudnia do końca kwietnia, w tym czasie warto więc wykorzystać jego cenne właściwości zdrowotne i wspaniały smak, aby stworzyć doskonałe dania. Mrożone różyczki kalafiora dostępne są przez cały rok, są równie smaczne, jednak głębokie mrożenie sprawia, że warzywo ma znacznie mniej antyoksydantów i witamin.Wiele osób rezygnuje jednak z gotowania kalafiora ze względu na jego bardzo intensywny i niezbyt przyjemny zapach, który ulatnia się podczas obróbki termicznej. Zapach siarki możesz jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka. Produkty te, oprócz poprawienia zapachu, sprawiają, że kalafior ma ładny, biały kolor.
Surówka farmerska jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu w okresie zimowym. Jej zaletami jest prostota, wyjątkowy smak oraz zawartość wielu pozytywnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jej głównym składnikiem jest biała kapusta, która nadaje surówce wspaniałej chrupkości i objętości. Surówka to bardzo ważny element każdego obiadu, który opiera się zazwyczaj na mięsie oraz produktach mącznych, jak makarony. Surówki wprowadzają nie tylko świeżość i chrupkość, lecz także zdrowe wartości odżywcze. Surówkę farmerską warto łączyć z obiadami, które składają się z intensywnego w smaku mięsa. Podanie jej do kurczaka lub indyka może przyćmić smak mięsa, ponieważ farmerska surówka jest bardzo aromatyczna.
Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, jedźcie surówki. A jeśli zależy wam na tym, by były wyjątkowo wartościowe, dodawajcie do nich kiszonki. Dziś proponujemy wam surówkę z kiszonej, czerwonej kapusty. Ma piękny kolor i bardzo apetycznie wygląda w salaterce. A smakuje, że palce lizać.Biała kiszona kapusta jest u nas bardzo popularnym produktem. Czerwona kiszona kapusta jest zaś rzadkością. A szkoda, bo jest jeszcze bardziej zdrowa niż kapusta biała. Ta kiszonka doskonale nadaje się na surówki, ponieważ doskonale smakuje i zachowuje swoje pełne walory odżywcze. Czerwona kapusta bardzo lubi słodkie dodatki. Można więc do niej przygotować sos z dodatkiem miodu. Jej smak warto zaś zaostrzyć, dorzucając trochę posiekanej cebuli. Do wyboru macie cebulę białą, żółtą i czerwoną. Biała jest najłagodniejsza w smaku, żółta najostrzejsza.
Warstwowa sałatka? Tylko z pieczarkami marynowanymi, jajkiem, szynką drobiową i wieloma innymi składnikami. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatna, lekko słodka i jednocześnie wyraźna, jest pyszna podana z majonezem. Poznaj przepis na sałatkę warstwową z pieczarkami. Sałatka warstwowa to świetny pomysł zarówno na zimną płytę, kiedy goście wpadną z wizytą, jak i kolację dla całej rodziny. Połączenie wyraźnych pieczarek i ogórków konserwowych z lekko słodką kukurydzą i delikatną szynką, jajkami i majonezem tworzą genialną w smaku sałatkę, która posmakuje każdemu.Sałatka jest prosta w przygotowaniu, wygląda bardzo apetycznie i jest idealnie doprawiona. Danie podaj kromką świeżego chleba lub bagietką i świeżym pomidorem. Sałatka z pieczarkami marynowanymi z pewnością będzie częstą potrawą na Twoim stole. Jeśli szukasz pomysł na sałatkę warstwową- tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową z ziemniakami, jajkami i majonezem.
Sałatka jarzynowa towarzyszy nam w domowych uroczystościach i w czasie świąt. Jest prostą, smaczną potrawą, na którą zawsze mamy ochotę. Tym razem przedstawimy wam przepis na niezapomnianą sałatkę jarzynową z zaskakującym dodatkiem awokado. Zobaczycie, że goście będą zachwyceni nową wersją tradycyjnej potrawy. Sałatka jarzynowa swą popularność zawdzięcza prostemu składowi, łatwemu przygotowaniu i doskonałemu smakowi. Przeważają w niej warzywa korzeniowe, których smak zbalansowany jest zazwyczaj jabłkiem, jajkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. W naszym przepisie nie dodaliśmy jednak do sałatki gotowanych jajek, lecz awokado. Dodało ono potrawie kremowej konsystencji, doskonałego smaku i podniosło jej wartość odżywczą. Awokado zawiera bowiem dużo zdrowego tłuszczu i witamin.
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką pora i marchewkę? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić najlepszą, niezawodną surówkę z pora i marchewki. Jej lekko ostry smak sprawia, że doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych. Por nie jest może zbyt popularny w naszej kuchni, ale można z niego przygotować naprawdę wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest surówka. Por nadaje jej lekko pikantnego smaku, który warto przełamać dodatkiem słodkiej marchewki i kwaskowego jabłka. Zobaczysz, że ta harmonia smaków cię urzeknie.
Sałatka śledziowa z pieczarkami to prosta i smaczna sałatka, idealna na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka śledziowa z porem, doprawiona solą, pieprzem i domowym majonezem za każdym razem znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić sałatkę śledziową z pieczarkami.Śledzie to ryby doskonałe do sałatek. Są aromatyczne, wyraźne w smaku i świetnie łączą się z warzywami, marynowanymi grzybami, majonezem i ziołami. Ryby te, oprócz walorów smakowych, zawierają również duże ilości kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi w occie to proste, ale wyśmienite połączenie. Danie dopraw samodzielnie przygotowanym majonezem, który jest zdrowszy i o wiele mniej kaloryczny od kupionego majonezu w słoiku. Tu poznasz przepis na domowy majonez bez oleju, nie zamienisz go już na gotowy produkt. Śledzie równie dobrze smakują w towarzystwie buraków- w tym artkule dowiesz się, jak zrobić wyraźną sałatkę śledziową z buraczkami.
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na pyszną, pożywną i kolorową sałatkę, którą przygotujesz błyskawicznie. Sałatka świetnie sprawdzi się na lunch, kolację i jako zimna płyta podczas spotkań w większym gronie. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z kurczakiem i pieczarkami.Sałatka z kurczakiem i pieczarkami to prostota w najlepszych wydaniu. Jajka, kukurydza i ogórek zielony rewelacyjnie łączą się z podstawowymi składnikami, a majonez dodatkowo wzmacnia smak całego dania. Sałatka zawsze błyskawicznie znika z talerzy.Majonez możesz przygotować samodzielnie w domu, dzięki czemu zmniejszysz jego kaloryczność, a majonez nie będzie zawierał konserwantów - w tym artykule dowiesz się jak zrobić dietetyczny majonez bez oleju. Sałatka z kurczakiem i pieczarkami jest bardzo delikatna w smaku, przez co smakuje nawet największym niejadkom. Delikatne mięso, pieczarki i słodka kukurydza to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować.Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę z kurczakiem do pracy- tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na lunch, obiad i kolację.
Sałatka z brokułami i pieczarkami to pomysł na szybki i pyszny lunch, kolację lub sałatkę na spotkania w większym gronie do zimnej płyty. Sałatka jest świeża i lekka, a otulona majonezem i musztardą zyskuje jeszcze lepszy i wyraźny smak. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z brokułami i pieczarkami.Sałatka z brokułami i pieczarkami to szybka i prosta sałatka, idealna do pracy, spotkania z przyjaciółmi lub kolację z rodziną. Jest pożywna, wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. W daniu wyczuwalne jest każde warzywo, a sos majonezowo-musztardowy doskonale uzupełnia całą sałatkę.Sałatka to również bomba witaminowa. Brokuły, papryka, pieczarki, jajka to źródło wielu witamin, takich jak witamina C, witamina B, A, potas, magnes i wiele innych, niezbędnych związków. Brokuły to również źródło antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.Szukasz pomysłu na sałatkę z brokułem? Tu poznasz przepis na pyszną sałatkę z prażonym słonecznikiem, idealną w ciepłe, letnie dni.
Sałatka grecka z grzankami to pomysł na pyszną i lekką sałatkę w nowej odsłonie. Sałatka sprawdzi się zarówno jako pożywny lunch, zdrowa kolacja, jak i dodatek do dań mięsnych i ryb, również z grilla. Poznaj przepis na obłędną sałatkę grecką z grzankami.Sałatka grecka to wyjątkowe danie kuchni greckiej, cenione na całym świecie za swój smak, wygląd, świeżość i lekkość. Sałatka z greckim serem feta, oliwą i natką pietruszki w towarzystwie warzyw jest podstawową wersją potrawy. Urozmaicę ją dzisiaj i dodam również mix sałat z aromatyczną rukolą i pyszne grzanki ziołowe.Sałatka grecka z grzankami to genialny pomysł na pożywny lunch, niecodzienną kolację, jak również dodatek do głównych dań. Grill z rodziną lub przyjaciółmi nie może się odbyć bez połączenia grillowanej karkówki z lekką i świeżą sałaką. Sałatka doskonale łączy się z innymi rodzajami mięsa i rybami z grilla, tworząc wyjątkowo smaczne połączenie.Grzanki przygotowuję z bagietki pszennej, którą wcześniej smaruję masłem i oprószam delikatnie ziołami prowansalskimi, aby dodać im ziołowego smaku. Do grzanek świetnie sprawdzi się również patelnia grillowa, dzięki której grzanki są gotowe w 2 minuty.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite danie z grilla-tu dowiesz się, jak przyrządzić rybę z grilla i które ryby nadają się do grillowania.
Sałatka z pieczarkami i makaronem ryżowym to pomysł na wyśmienitą i pożywną sałatkę dla całej rodziny. Danie przygotujesz w zaledwie pół godziny, a efekt zachwyci każdego smakosza. Sałatkę dopraw świeżą natką pietruszki i delikatnym majonezem jajecznym. Poznaj przepis na pyszną sałatkę z pieczarkami i makaronem ryżowym.Sałatka z pieczarkami i makaronem ryżowym to pomysł na pyszną kolację, lunch i spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest prosta, tania, bardzo pożywna, wygląda bardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienną sałatkę, to ta jest jedną z najsmaczniejszych. Sałatkę przygotuj z makaronem w kształcie ryżu, czyli makaronem chorzo. Makaron ten ma smak pomiędzy ryżem, a makaronem i doskonale sprawdza się w zapiekankach warzywnych i sałatkach. Makaron nie skleja się i wygląda bardzo estetycznie. Pieczarki do sałatki podsmaż na suchej patelni, aby nie były tłuste. Smaż je do całkowitego odparowania wody. Przygotuj równie smaczną sałatkę w słodkiej wersji, czyli sałatkę z kurczakiem i ananasem, która idealnie sprawdzi się między innymi na spotkanie z przyjaciółmi i imprezę.
Szuba jest klasycznym śledziowym rarytasem, który skradł już serca wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam przygotowanie urozmaiconej wersja tej słynnej sałatki. Zamiast marchewki używamy w niej buraków i ziemniaków, czyli sezonowych warzyw zimowych. Jest równie pysznie. Skusicie się? Podpowiadaliśmy wam już jak odróżnić matiasy od innych śledzi i jaki olej będzie najlepszy do przygotowania tej ryby w marynacie. Tym razem zdradzamy przepis na wyjątkowo pyszne i efektowne śledzie pod pierzynką. Dodatek buraczków i ziemniaków wspaniale podkreśla smak rybnego mięsa.
Sałatka grecka z sałatą lodową to obowiązkowa pozycja podczas grilla, czy obiadów mięsnych. Sałatka świetnie sprawdzi się również na większe spotkania lub imprezy, jako dodatek do zimnej płyty. Poznaj przepis na lekką, świeżą i smaczną sałatkę grecką z sałatą lodową. Nie wyobrażam sobie grilla bez dodatku lekkiej sałatki, która świetnie łączy się z każdą potrawą grillowaną. Taką sałatką jest sałatka grecka z sałatą lodową. Podaj ją w towarzystwie karkówki, szaszłyków wieprzowych, czy steków wołowych, a całe danie będzie hitem na Waszym stole. Sałatkę koniecznie skrop oliwą z oliwek połączoną wcześniej z posiekaną pietruszką, aby dodać potrawie świeżego, ziołowego smaku i aromatu. W sałatce nie może zabraknąć warzyw do sałatki greckiej, jak pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, które znacznie wzbogacają jej smak. Sałatkę grecką z sałatą lodową przygotowuję również na niezapowiedzianą wizytę gości lub spotkania w większym gronie. Jest jej dużo, wygląda i smakuje obłędnie, jest tania i prosta w przygotowaniu. Do sałatki greckiej możesz również dodać kurczaka, aby była bardziej sycąca- tu poznasz przepis na sałatkę z kurczakiem i serem feta, lekką, ale pożywną, idealną na lunch i kolację.
Kolorowa, smaczna, pożywna- taka właśnie jest sałatka makaronowa z pieczarkami, idealna na imprezę, rodzinną kolację lub szybki lunch w pracy. Jak zrobić prostą i pyszną sałatkę makaronową z pieczarkami? Jaki makaron dodać do sałatki makaronowej?Sałatka makaronowa to genialny pomysł na większe spotkania i imprezy. Jest tania, pożywna i wygląda bardzo apetycznie. Sałatkę przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut, zrobisz ją również na niezapowiedzianą wizytę gości i na lunch do pracy. Sałatka z podsmażonymi na cebulce pieczarkami jest bardzo aromatyczna, a reszta warzyw nadaje jej świeżego smaku i wyglądu.Kolorową sałatkę makaronową z pieczarkami przygotuj na makaronie orzo. Jest to makaron z mąki jęczmiennej o kształcie przypominającym długie ziarna ryżu. Makaron świetnie sprawdza się do sałatek i zup, nie skleja się, zachowuje swoją strukturę i dlatego też doskonale łączy się ze wszystkimi składnikami naszej sałatki z pieczarkami. Na kolację, lunch i imprezę sprawdzi się również orientalna sałatka z surimi. Połączenie paluchów krabowych z ryżem, warzywami i szczypiorkiem zawsze błyskawicznie znika z talerzy.
Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym daniem na polskich stołach. Nie obędą się bez niej żadne święta, ale na co dzień też chętnie ją zjemy. Wszak jest zdrowa, a warzywa, z których się ją robi, są tanie i zwykle mamy je pod ręką. Dziś zdradzimy wam przepis na wyborną sałatkę jarzynową z zaskakującym ostrym składnikiem. Do przygotowania sałatki jarzynowej potrzebujecie przede wszystkim warzyw korzeniowych. Wcześniej trzeba je ugotować, tak by były półmiękkie. Zbyt długo gotowane stają się za miękkie i łatwo się rozpadają. Zawierają też mniej cennych składników. Są dwie szkoły gotowania warzyw korzeniowych na sałatkę. Jedna mówi, żeby warzywa najpierw obrać, a potem ugotować. Druga każe je gotować w skórce. I ten drugi sposób jest godny polecenia. Po pierwsze zapewnia warzywom lepszą konsystencję i smak, po drugie warzywa tracą w ten sposób mniej witamin i soli mineralnych.
Szukacie sycącej i prostej w przyrządzeniu sałatki na sylwestra? Sałatka szynkowa siostry Anastazji będzie doskonałym pomysłem. Wędlinę łączymy tu z warzywami i słodkimi owocami, więc fani kontrastów smakowych będą zachwyceni. Zdradzaliśmy już przepis na wyśmienite roladki z tortilli oraz kilka pomysłów na pyszne koreczki. Tym razem wracamy z recepturą na bogatą i sycącą sałatkę od siostry Anastazji. Zrobicie ją szybko, a słodko-kwaśne połączenie warzyw, wędliny i owoców was zachwyci.
Sałatka grecka z jajkiem to sałatka idealna na lunch, kolację, spotkania z przyjaciółmi. Sałatka jest pożywna, zdrowa, wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Sałatę możesz również podać do dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na sałatkę grecką z jajkiem.Sałatka grecka z jajkiem to pomysł zarówno na samodzielne danie, jak i dodatek do potraw z grilla. Szaszłyki wieprzowe smakują genialnie w jej towarzystwie. Do sałatki możesz również podać świeże pieczywo, skropioną oliwą bagietkę lub zrobić grzanki czosnkowe. Do sałatki wybieraj oryginalny ser feta, produkowany z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego z krowim. Sery sałatkowe lub sery typu feta wytwarzane są wyłącznie z mleka krowiego i nie mają już takiego smaku, co tradycyjny ser grecki. Grecką sałatkę możesz również wzbogacić o ulubione warzywa, w tym kurczaka. Tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na pożywny lunch lub obiad.
Horiatiki salata, czyli tradycyjna sałatka grecka to prostota w najlepszym wydaniu. Świeże warzywa, oliwa, oryginalny ser feta i przyprawy tworzą danie, które pokochał już cały świat. Jakie składniki dodać do sałatki greckiej?Sałatka grecka to już klasyka, którą wszyscy znamy i lubimy. Jest lekka i pożywna, idealna na lunch, kolację, a także jako dodatek do dań mięsnych i ryb. Sałatka grecka doskonale smakuje w towarzystwie grillowanych potraw, w tym karkówki. Sałatka solidnie skropiona oliwą i oprószona suszonym oregano smakuje obłędnie.W sałatce nie może zabraknąć greckiego sera feta. W sklepie wybieraj wyłącznie sery, które faktycznie określone są jako grecka feta i wyprodukowane są z mleko owczego. Ser typu greckiego lub ser kanapkowy to sery, które wyglądają jak feta i również moczone są w solance, jednak produkowane są głównie z mleka krowiego pasteryzowanego.Jeśli szukasz greckich smaków, koniecznie przygotuj tradycyjną moussakę, czyli zapiekankę z bakłażana, jest idealna na obiad w greckim stylu.
Sylwestrowe smakołyki to nie tylko ciasta, koreczki czy inne drobne słone przekąski. Na stołach nie powinno zabraknąć sałatek. Idealna na tę okazję będzie kultowa sałatka warstwowa gyros. Zrobicie ją szybko, a goście będą zachwyceni. Spróbujcie koniecznie. Gdy mówimy o sałatkach idealnych na imprezy, z pewnością większości z was do głowy przyjdzie tradycyjna jarzynowa. Część pomyśli pewnie o sałatce warstwowej. Przedstawialiśmy wam już recepturę na taki specjał ze śledziem. Teraz wracamy ze wskazówkami jak przygotować kultowy gyros. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje.
Sałatka śledziowa to klasyka, którą zawsze można znaleźć na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Wersji tej potrawy jest wyjątkowo dużo i czasem ciężko się na którąś zdecydować. Poniżej zdradzamy przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i ogórkiem, co nadaje całości chrupkości i orzeźwienia. Sałatka śledziowa jest jednym z najprostszych sposobów przygotowania śledzi do świąt. Nie ma bowiem potrzeby żadnego marynowania czy gotowania - konieczne jest jedynie krojenie wszystkich składników. Jeśli chcesz, żeby sałatka miała delikatniejszy smak, a same śledzie wręcz rozpływały się w ustach, zamiast zwykłych płatów kup matiasy. Matias jest młodym śledziem, który zarówno w smaku, jak i teksturze jest wyjątkowo łagodny.
Sałatka jarzynowa jest sztandarowym świątecznym daniem, które każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Zapracowani nie mają jednak czasu na długie gotowanie wszystkich warzyw i innych produktów, dlatego prezentujemy ekspresowy przepis. Korzystając z niego, można zaoszczędzić wiele pracy, a przy okazji przygotować pyszną potrawę. Sałatka jarzynowa to widok, do którego wszyscy jesteśmy doskonale przyzwyczajeni. Niektórzy mogliby z pewnością poczuć się nieswojo, gdyby dużej miski wypełnionej sałatką zabrakłoby na święta Bożego Narodzenia. Na szczęście nawet ci, którzy jeszcze nie zdążyli jej zrobić, mają na to szanse. Ekspresowy przepis na sałatkę jarzynową nie odbiega w smaku klasycznej wersji, a przy okazji można cieszyć się nią już po kilkunastu minutach gotowania. Dodatkowo większość składników i tak znajduje się na co dzień w kuchni, więc nie ma potrzeby dodatkowego wyjścia do sklepu.
Jarzynowa to jedna z popularniejszych sałatek w okresie świątecznym. Zdarza się, że w ferworze przygotowań zrobimy jej zbyt dużo i nawet najwięksi fani zaczną mieć jej dość. Co wtedy? Czy, podobnie jak w przypadku innych potraw, możemy ją włożyć ja do zamrażarki? Znamy odpowiedzi na te pytania. Jarzynowa występuje w wielu wariantach, również w wegańskim albo z dodatkiem purée jabłkowego. Lubi ją wielu, ale co zrobić, jeśli mimo wszystko udało nam się zrobić jej zbyt dużo? Większość wigilijnych potraw można mrozić, lecz czy to rozwiązanie sprawdzi się i w tej sytuacji?
Sałatka z pieczarkami i makaronem to prosta i pyszna sałatka, zarówno na lunch, kolację, jak i spotkanie w większym gronie. Sałatkę przygotujesz z kilku podstawowych składników, a jej wyraźny smak zachwyci wszystkich gości. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami i makaronem. Sałatki to zawsze doskonały pomysł na zdrowy i smaczny lunch, kolację, imprezę i spotkanie rodzinne. Świetnie uzupełniają zimną płytę i zawsze znikają błyskawicznie. Sałatka z pieczarkami i makaronem jest jedną z moich ulubionych sałatek, jest wyraźna w smaku, sycąca i wygląda bardzo apetycznie.Do sałatki wykorzystaj makaron penne, kokardki lub muszelki, nitki nie będą wyglądać już tak estetycznie w całej potrawie. Pieczarki podsmaż z cebulką na maśle, aby uwolniły swój cały aromat. Jeśli chcesz przygotować sałatkę w wersji light, zamiast majonezu dodaj więcej jogurtu.Przygotuj równie smaczną sałatkę z pieczarkami i z ryżem, idealną na spotkania z przyjaciółmi i pyszny lunch.
Sałatka jarzynowa może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów - wszystko zależy od przepisu, z którego korzysta się w danym domu. Dzisiaj prezentujemy sałatkę z chrupiącą papryką, która wspaniale komponuje się na świątecznym stole. Sprawdza się także jako urozmaicenie, jeśli klasyczna sałatka już się znudziła. Sałatka jarzynowa jest znana i uwielbiana przez miliony Polaków, to w końcu tradycyjny element każdych Świąt Bożego Narodzenia, a także innych uroczystości. Podaje się ją wszak również na urodzinach, rodzinnych imprezach i wielu innych ważnych okazjach. Niektórzy mogą jeść ją bez żadnych modyfikacji przez wiele lat - inni z kolei potrzebują zmian, aby potrawa nie padła ofiarą znudzenia. Dodanie do niej chrupiącej papryki wprowadza powiew świeżości, a kontrast faktury sprawia wiele przyjemności podczas jedzenia.
Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Doskonale łączy się zarówno z mięsem, jak i rybami i daniami wegetariańskimi, nadając całej potrawie świeżości i lekkości. Poznaj prosty przepis na surówkę z młodej kapusty do obiadu. Młoda kapusta, czyli biała kapusta, ale z wczesnych odmian, dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma wyjątkowy smak, jest delikatna, słodka i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem. Kapusta młoda, podobnie jak nowalijki, czyli wczesne, wiosenne warzywa, zawiera ogromne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia ciężkich schorzeń, w tym chorób nowotworowych, warto więc włączyć ja do diety. Surówka z młodej kapusty z majonezem jest doskonale doprawiona, świeża i niemal doskonała do pyz z mięsem, kopytek, polędwiczek wieprzowych, kotletów mielonych i wielu innych dań. Surówka równie dobrze sprawdzi się do przygotowania domowych burgerów.
Sałatka gyros jest smaczną i bogatą kompozycją warzywną. Doskonale sprawdzi się na wielu spotkaniach towarzyskich. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste, a z przepisem Ewy Wachowicz wyjdzie wam tak dobra, jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie. Przepisy Ewy Wachowicz są sprawdzone i pełne smaku. Wystarczy wspomnieć sposób na gulasz czy tatar. Sałatka gyros w jej wykonaniu jest prawdziwym hitem. Sięgnijcie po nią na Sylwestra, a miło zaskoczycie swoich gości.
Pomelo, a właściwie pomarańcza olbrzymia, jest często spotykanym w marketach zdrowym cytrusem. Powinniśmy po niego sięgać bez wahania. Posiada bowiem wiele cennych składników odżywczych i jest niesamowicie smaczny. Podpowiadamy, jak włączyć go do diety. Z owoców można przyrządzać wiele smakowitych deserów. Czasem nawet mogą stanowić pyszny dodatek do dań wytrawnych, tak jak ma to miejsce w przypadku żurawiny czy pigwy. Cytrusy także powinny zająć w naszej kuchni należne im miejsce. Zwłaszcza pyszne i niezwykle lekkie pomelo.
Barszcz czerwony wymaga użycia dużej ilości buraków w celu osiągnięcia odpowiedniego poziomu smaku, koloru i aromatu. Po ugotowaniu zupy mało kto wykorzystuje jeszcze kawałki buraków, lecz warto to zmienić. Sałatka przygotowana na ich bazie jest intensywna, a także pozwala zmniejszyć produkcję odpadków w kuchni. Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które zaleca się jeść jak najczęściej. Duże korzyści daje barwnik odpowiedzialny za charakterystyczny kolor buraków, który jest przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze odgrywają ogromną rolę podczas walki ze stanami zapalnymi i innymi problemami zdrowotnymi. Sałatka z buraków po barszczu pozwala nie tylko ponownie użyć coś, co większość z nas zazwyczaj wyrzuca. Sałatka prezentuje się na tyle okazale, że może zachwycić fana buraków. Przepis na nią jest banalnie prosty i szybki, co ułatwia wykonanie go od razu po zrobieniu zupy.