Wiele osób czeka na polskie truskawki przez cały rok. Te pyszne, pachnące owoce mają wielu zagorzałych zwolenników. W jaki sposób je wybierać? I dlaczego są uważane za najlepsze na świecie? To wszystko wyjaśnia Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu.
Ryby są uważane za bardzo zdrowy produkt spożywczy. Nie każdy jednak gatunek przyniesie nam tyle samo pożytku. Jednym z tych których powinniśmy za wszelką cenę unikać jest popularna niestety tilapia. W jej mięsie mogą kryć się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Surówka z rzodkiewki jest tak łatwa do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Jej smak, choć oparty tylko na kilku składnikach, trafi nie tylko do smakoszy warzyw. Zasmakuje też amatorom mięsnych dań. Surówka pełna witamin będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu.
Czy wiecie, że mniszek lekarski i mlecz polny nie są tą samą rośliną? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnic. Nie pomaga fakt, że oba gatunku są do siebie łudząco podobne. Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
W Polsce odnotowano obecność grzybów niezwykle cennego gatunku. Ostatni raz widziano je u nas ponad 100 lat temu. Gąska sosnowa, bo o niej właśnie mowa, należy o najbardziej cenionych grzybów na świecie. Koszt ich zakupu osiąga nawet 2 tysiące euro za kilogram.
Już za chwilę rozpocznie się sezon na szparagi. Białe i zielone warzywa są pysznym dodatkiem do dań głównych, sałatek i wielu innych potraw. Szparagi są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto wprowadzić je do diety.
Ile kilogramów można zrzucić na diecie? Apoloniusz Tajner pobił chyba wszelkie rekordy. Ponad 20 kilogramów mniej stanowi wynik, którym warto chwalić się przed światem. Sekret byłego prezesa PZN tkwi w dużej ilości i warzyw i całkowitej abstynencji od alkoholu.
Zrezygnuj z banana na śniadanie. Owoce połącz z innym produktem, np. płatkami owsianymi i dopiero zjedz. Sam banan spowoduje gwałtowny skok cukru z samego rana. Będziesz mieć duże energii przez chwilę, a później zaczniesz odczuwać silne zmęczenie.
Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy. Napój wzmocni naszą odporność, doda energii i poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, kiedy już zachorujemy.
Koniecznie włącz do diety jabłka. Zjedzenie już jednego dziennie przyniesie nieocenione korzyści zdrowotne. Znany dietetyk wyjaśnia, dlaczego powinniśmy regularnie jeść te owoce i jak pozbyć się pestycydów ze skórki.
Banany są owocami, które na dobre zadomowiły się w naszej świadomości. Uwielbiamy je głownie ze względu na ich charakterystyczny, słodki smak. Poza walorami kulinarnymi te żółte owoce niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jedząc 2 sztuki dziennie w zauważalny sposób poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.
Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.
Jeśli kiedykolwiek mieliście w tym temacie jakiekolwiek wątpliwości, raz na zawsze je rozwiewamy. Brokuł można jeść na surowo. Warzywo to nie wymaga obróbki termicznej, aby było bezpieczne i zdatne do spożycia. Co więcej w surowej postaci cieszy świeżym smakiem oraz chrupką konsystencją.Brokuł najczęściej jemy w postaci gotowanej. Dodajemy go do sałatek, zup, zapiekanek i dań z patelni. Przygotowany we właściwy sposób może stanowić wyśmienity posiłek. Jeśli lubisz chrupiące warzywo, możesz go jedynie zblanszować, a nawet zjeść na surowo. Brokuł spożywany na surowo ma szereg zalet zdrowotnych. Skutecznie wzbogaca naszą dietę w cenną witaminę C oraz przeciwutleniacze. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe. Te zaskakujące właściwości niwelowane są w procesie gotowania.W jaki sposób można spożywać surowy brokuł? Warzywo należy dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i łodygi. Te drugie mogą być nieco włókniste, dlatego im drobniej się je pokroi, tym przyjemniejsze będą w konsumpcji.
Jajka są produktem chętnie spożywanym przez Polaków. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, wiodąc prym wśród pozycji śniadaniowych. Wśród nas możemy rozróżnić miłośników jajek na twardo oraz na miękko. Okazuje się, że ci drudzy dostarczają do organizmu więcej wartości odżywczych.Sposobów na przygotowanie jajek śniadaniowych jest cała masa. Poszczególne metody różnią się przede wszystkim rodzajem oraz długością obróbki termicznej. Warto wiedzieć, że nie pozostaje to bez wpływu na korzystne składniki, którymi raczą nas jajka. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.
Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.
Jajka są bardzo popularnym produktem w wielu polskich domach. Z ich udziałem przygotowuje się rozmaite potrawy, od śniadań, przez dania obiadowe, po kolacje. Ważne w związku z tym jest to, aby w sklepie bez problemów wybrać produkt wysokiej jakości. Okazuje się, że zarówno białe jak i brązowe jajka dostarczają nam takich samych wartości odżywczych.Przez wiele lat krążyła opinia, że jajka o skorupkach w odcieniach brązu są zdrowsze. Białe egzemplarze były przez wiele osób odrzucane, gdyż rzekomo pochodziły z przemysłowych hodowli. Dziś wiemy już, że nie jest to prawda. Kolor skorupki jajka zależy od...koloru piór kury, która je zniosła.
Kapusta kiszona jest częstym gościem w spiżarniach w wielu polskich domach. Zdarza się jednak, że warzywo nadmiernie kwaśnieje lub pokrywa się pleśnią. Aby temu zapobiec, kiszonkę należy przechowywać w temperaturze 0-5 stopni C. To jednak nie jedyne, o czym trzeba pamiętać.Właściwie przechowywana kapusta kiszona powinna przetrwać nawet do 10 miesięcy. Zdarza się jednak czasem, że już po kilku tygodniach zapas przetworu nadaje się do wyrzucenia. Przedstawiamy kilka zasad, dzięki którym kapusta kiszona na długo pozostanie zdrowa i smaczna.
Zastanawiacie się, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Odpowiedź jest jednoznaczna - biała skórka z pomarańczy jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Dlatego choć zwykle męczycie się, by się jej pozbyć, tak naprawdę powinniście ją zjadać razem z owocem. Niektóre osoby obierają pomarańcze wyjątkowo skrupulatnie. Pozbywają się nie tylko zewnętrznej twardej skóry, ale również białek skórki z pomarańczy. Przyjrzyjmy się dokładniej kwestii, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Fakty mogą Cię zaskoczyć.
Anna Lewandowska od zawsze przykłada baczną uwagę do swoich posiłków. Zdrowy sposób odżywiania nie oznacza jednak rezygnacji ze smacznego jedzenia. Aby tego dowieść, podzieliła się przepisem na świąteczny budyń. Słodki przysmak przyrządzony jest z kaszy jaglanej.Kasza jaglana jest bogatym źródłem żelaza. Zawiera w sobie również sporą dawkę witamin z grupy B. Zamiast zwykłego cukru, Anna Lewandowska używa zdrowego cukru kokosowego. Taki budyń można pałaszować bez żadnych wyrzutów sumienia.
Własnoręcznie przygotowane specyfiki potrafią odznaczać się wyjątkową skutecznością. Jednym z nich jest domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Jego wyjątkowy smak sprawa, że chętnie sięgniesz po niego nie tylko w czasie choroby. Ten syrop wykazuje doskonałe działanie profilaktyczne.Przygotowanie domowego syropu z miodu, goździków i pomarańczy nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Tak przygotowany syrop musi postać tydzień, zanim będzie nadawał się do spożycia. Gwarantujemy jednak, że jego smak oraz prozdrowotne właściwości warte są każdego dnia spędzonego na oczekiwaniach. Nastaw swoją buteleczkę już dziś.
Najlepsze podarki to te, które przygotowujemy własnoręcznie. Sprawdzonym i jadalnym prezentem jest z całą pewnością aromatyczny i zdrowy syrop z imbiru. Przygotowany od serca, ucieszy znacznie bardziej, niż niejeden kupny upominek. Rozgrzewający imbirowy syrop przyda się szczególnie w nadchodzącym sezonie przeziębień i infekcji. Można dodawać go do gorącej herbaty lub przygotować z niego szybki napój z dodatkiem wody i cytryny. Czy już wiesz, kogo obdarujesz takim jadalnym prezentem?
Smakowity deser nie musi być kaloryczny i pełen cukru. Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a równocześnie dbasz o linię, z pomocą przychodzi pomysł na fit ciasto bez pieczenia. Pyszny smak zapewnia mu masło orzechowe oraz słodkie, suszone daktyle.Daktyle z wyglądu i smaku odrobinę przypominają znane nam rodzynki. Są jednak od nich dużo większe i słodsze. Te suszone owoce w cieście bez pieczenia zapewniają nam nie tylko słodycz, ale też dostarczają cennych witamin i błonnika. Ten deser to prawdziwy hit.
Kawa z dodatkiem chili bez wątpienia jest napojem z charakterem. Poza walorami smakowymi, pikantna przyprawa nadaje naparowi nowych właściwości. Kawa z chili rozgrzewa, wzmacnia organizm, a także pomaga w walce z nadwagą. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat.Kawę z chili można przygotować na różne sposoby. Koneserzy zadowolą się dodatkiem samego ostrego proszku, pozostałe osoby mogą zaś złagodzić pikantność dodatkiem mleka lub bitej śmietany. Jedno jest pewne - kawy z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością warto spróbować.
Popularne kotlety mielone mają wiele odsłon. Jedną z nich są kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzięki temu zdrowemu składnikowi, do kotletów nie musisz dodawać namoczonej bułki. Kasza z łatwością połączy wszystkie składniki mięsnej masy i zapobiegnie rozpadaniu się jej podczas smażenia.Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo a także dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Kotlety mielone z jej dodatkiem są ku temu doskonałą okazją.
Kasza w polskiej kuchni jest zadomowiona od setek lat. Z jej udziałem powstaje wiele smacznych i wartościowych potraw. Zaskakująco niewiele osób jednak wie, jak ugotować kaszę we właściwy sposób. Postaramy się przybliżyć ten temat.Najbardziej znanym współcześnie sposobem, jak ugotować kaszę, jest kupowanie produktu zapakowanego w woreczki. Metoda ta jest może i wygodna, jednak z pewnością nie najzdrowsza. Gotowanie kaszy w woreczku ma więcej minusów, niż mogłoby się wydawać. Z całą pewnością warto postawić na kupowanie kaszy pakowanej luzem w większe opakowane.
Natka pietruszki w kuchni towarzyszy nam przez cały rok. Jest nieodłącznym składnikiem zup i sosów, a także zdrowym i pysznym dodatkiem do surówek czy sałatek. Jak można zapewnić sobie dostęp do aromatycznej natki pietruszki każdego dnia? Jej nadmiar wystarczy zamrozić.Jeśli zdarzy Ci się kupić za dużo natki pietruszki, nie czekaj, aż się zmarnuje. Najlepiej od razu utrwal ją tak, by zachowała doskonały smak i aromat. Przetwarzanie natki pietruszki jest też dobrym rozwiązaniem, na zatrzymanie pełnego aromatu świeżej natki pietruszki prosto z ogródka. Ta kupiona zimą nie będzie już tak delikatna i pachnąca.
Seler naciowy nie jest wyjątkowo popularnym warzywem. Jego wielbiciele jednak chętnie używają go do sałatek i zapiekanek. Chrupiące łodygi doskonale sprawdzają się także jako zdrowa przekąska podana z dipem. My idziemy o krok dalej i przedstawiamy prosty, ale skuteczny przepis na sok z selera naciowego. Z jego pomocą w szybki sposób zamkniesz w szklance prawdziwą bombę witaminową.Sok z selera naciowego jest niezwykle zdrowy. Warzywo zawiera w sobie mnóstwo witamin (witamina C, witaminy z grupy B) i soli mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń czy żelazo. Dzięki nim seler naciowy od pewnego czasu szturmuje wszelkie prozdrowotne przepisy.Sok z selera naciowego skutecznie wspomaga proces odchudzania. Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje procesy trawienne, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Równocześnie cechuje się bardzo niską kalorycznością- to zaledwie 14 kcal w 100 g. Niewiele innych warzyw może pochwalić się podobnymi wynikami.Sok z selera naciowego przychodzi również z pomocą w przypadku problemów z cerą. Dobrze znane jest jego działanie przeciwtrądzikowe, a także oczyszczające. Wypita na czczo szklanka takiego soku dodatkowo rozświetla skórę i wyrównuje jej koloryt.
Dynię nazywa się jesiennym warzywem czy też warzywem sezonowym. Czy to określenie jest jednak właściwe? Choć zwyczajowo dynię zaliczamy do warzyw, to pod względem botanicznym jest ona owocem. Podobną rozbieżność stosujemy na co dzień również w stosunku do innych popularnych produktów.Dynia podobnie jak ogórki, pomidory czy bakłażany, nie jest warzywem a owocem. Owoc od warzywa rozróżniamy przez to, że rozwija się on z kwiatów rośliny. Kolejnym dobrym sposobem na odróżnienie tych dwóch grup jest zawartość pestek. Pestki znajdujemy jedynie w owocach, w warzywach ich zaś nie uświadczymy.