Syrop z cebuli pamiętamy z czasów dzieciństwa jako remedium na ból gardła i kaszel. Dziś możemy łatwo wzbogacić uzdrawiającą moc warzywa przez dodatek odpowiednich przypraw. Obecność w syropie aromatycznych goździków pomaga zlikwidować stan zapalny i wzmaga działanie antyseptyczne. A jak wybornie to smakuje.Syrop z cebuli, dzięki właściwościom wykrztuśnym, z powodzeniem wspomaga leczenie zarówno suchego jak i mokrego kaszlu. Zasypana cukrem cebula ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Zastosuj podwójne uderzenie anty chorobowe przez dodanie do warzywa kilku goździków. Syrop z cebuli możesz wzbogacić również cynamonem i kurkumą.
Jesień jest porą roku, w której w pełni trwa sezon na dynię. W sklepach można dostać wiele jej odmian, skąd zatem mamy wiedzieć, którą najlepiej wybrać? Postaw na ogniście pomarańczową dynię hokkaido. Poza pięknym wyglądem i szerokim zastosowaniem, ma szereg właściwości zdrowotnych.Odmiana hokkaido jest jednym z najmniejszych gatunków dyni. Łatwo można ją poznać po intensywnej żółtopomarańczowej barwie i niewielkich, jak na dynię, rozmiarach. Skórka tej dyni jest w pełni jadalna, co czyni tę odmianę wyjątkową.
Przepisy, które wychodzą spod ręki siostry Anastazji, za każdym razem gwarantują kulinarny sukces. Dziś przedstawiamy recepturę na konfiturę z aronii. Niesamowitej świeżości i intrygującej nuty smakowej dodaje świeżo wyciśnięty sok z cytryny i nieco skórki otartej z owocu.Konfitura z aronii doskonale sprawdzi się do przełożenia ciasta lub jako smarowidło do pieczywa. Z powodzeniem dodacie ją też do herbaty. Konfitura jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, ponieważ owoce aronii są niezwykle zasobne w witaminy.
Zapomnij o tradycyjnej lemoniadzie z cytryn. Najlepszą lemoniadę przygotujesz z nektarynek. Lemoniada z dodatkiem miodu, limonki i mięty smakuje genialnie, mocno orzeźwia i ma mało kalorii, jest więc idealna na upały.Lipiec i sierpień to sezon na uwielbiane przez wszystkich nektarynki. Słodkie kuzynki brzoskwiń są słodkie, bardzo soczyste i przygotujemy z nich wiele deserów, ciast, a nawet orzeźwiającą lemoniadę, którą pokocha cała rodzina, a zwłaszcza najmłodsi.Lemoniada z nektarynek sprawdzi się w upalne dni lepiej niż woda. Nie dość, że smakuje świetnie, to jeszcze dostarczy nam wielu cennych witamin, a miód dodatkowo nas wzmocni, co jest bardzo ważne, kiedy spędzamy cały dzień na słońcu. Lemoniada jest również dobrym sposobem, aby dzieci dużo piły podczas upałów. Dzieci nie przepadają za zwykłą wodą, a orzeźwiającą, słodką, ale niskokaloryczną lemoniadę piją litrami, kiedy latem bawią się na dworze.
Sok z czereśni do słoików to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Domowy sok jest bardzo aromatyczny i smaczny. Z soku przygotujemy herbatę zimową, kompot, a nawet kisiel i galaretkę, wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem.Sezon na czereśnie potrwa do końca lipca, wykorzystajmy więc ten czas jak najlepiej i przygotujmy wyśmienity sok z czereśni do słoików. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w chłodne, zimowe dni.Sok z czereśni, oprócz doskonałego smaku, jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim dostarcza nam witaminy C, która niezbędna jest w okresie zimowym, ponieważ wzmacnia organizm i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą.Gotowy sok koniecznie musimy pasteryzować, aby do słoików nie dostało się powietrze i żeby nie zaczął się proces fermentacji, który zniszczy słodkie przetwory. Słoiki z sokiem odstawmy do spiżarni lub w inne suche i chłodne miejsce. Sok będzie świeży i pyszny aż do następnego sezonu.
Lemoniada najczęściej przyrządzana jest z cytryn. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by oprócz kwaśnego owocu użyć jeszcze innych składników. Napój z rabarbarem spodoba się każdemu amatorowi orzeźwiających kompozycji. Idealnie sprawdzi się na piknikach i spotkaniach towarzyskich. Koniecznie wypróbujcie. Lemoniada doskonale orzeźwi nas w ciepłe dni i dostarczy wielu cennych witamin oraz minerałów. Tak było na przykład w przypadku imbirowej mikstury Ewy Wachowicz. Zarówno ona, jak i proponowana dzisiaj przez nas pyszna kombinacja cytryn i rabarbaru, sprawdzą się lepiej niż niezdrowe napoje, po które sięgają Polacy. Skusicie się?
Kiwi od dawna są łatwymi do kupienia owocami, które chętnie są jedzone przez wielu smakoszy. Większość z nich decyduje się często na obranie kiwi, sądząc, że skórka jest niejadalna. Nic bardziej mylnego. To właśnie ona skrywa najwięcej wartości odżywczych i zupełnie bezpiecznie można ją jeść. Owoce kiwi charakteryzują się specyficznym smakiem, który łączy w sobie słodkość oraz kwaśność. Dzięki dużej zawartości wody doskonale gaszą pragnienie, co może być szczególnie ważne dla ludzi aktywnych fizycznie. Do dzisiaj można spotkać się z widokiem osób, które wydłubują miąższ przy pomocy łyżeczki, a skórkę wyrzucają do kosza na śmieci. Okazuje się, że jest ona całkowicie jadalna i nie warto jej marnować.
Sok z brzozy jest tradycyjnym specyfikiem wykorzystywanym w domowym leczeniu przeziębienia i grypy. Zawiera liczne witaminy i minerały. Pozyskiwanie go samodzielnie nie jest trudnym zadaniem i niżej zdradzamy jego tajniki. W taki sposób możesz cieszyć się organicznym i zdrowym sokiem. Sok z brzozy, nazywany dawniej oskołą, jest doskonale znanym naturalnym napojem pozyskiwanym z pni brzozy. Szeroko stosowany jest w naturalnej medycynie do leczenia wielu schorzeń. Oczywiście w sklepach jest łatwo dostępny sok w butelkach, jednak często jest on pasteryzowany, a dodatkowo jego cena nie jest niska. Znacznie zdrowiej, smaczniej i taniej jest pozyskać go samodzielnie, o czym mówimy poniżej.
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje blenderów: blender kielichowy z dołączonym naczyniem, który po włączeniu nie wymaga z naszej strony żadnej aktywności oraz blender ręczny (potocznie nazywany “żyrafą”), który umieszczamy w dowolnym wybranym przez nas naczyniu. Blendery ręczne wymagają naszej stałej obsługi i ostrożności, jeśli nie chcemy porysować dna garnka. Niektóre modele blenderów ręcznych mogą być zasilane akumulatorowo, ale mają mniejszą moc niż blendery kielichowe.
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, kompot z suszu, niesie ze sobą zdrowotne właściwości, które działają zbawiennie na nasz układ trawienny. Nie bez przyczyny serwuje się go na koniec wigilijnej wieczerzy, którą możemy bez pardonu, ochrzcić największą ucztą w roku. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwością napar z suszonych owoców na stałe złączył się z naszą wigilijna tradycją.
Naturalny kosmetyk i pyszny dodatek do sałatek w jednym? Olej marchewkowy sprawdzi się w obu sytuacjach. Prosta mikstura urozmaici wasze dania i pomoże w pielęgnacji całego ciała. Koniecznie ją wypróbujcie.Olej marchewkowy jest nietuzinkowym dodatkiem do sałatek czy makaronów. Można go z powodzeniem nakładać bezpośrednio na twarz, włosy i ciało. Regularne korzystanie pomoże nam odbudować zniszczone włosy i paznokcie, nawilży wysuszoną skórę i wyrówna kolor cery.
Witamina C jest bardzo istotnym związkiem chemicznym, bez którego organizm człowieka źle funkcjonuje. Powszechnie uważa się, że najwięcej jest jej w cytrynach i ogólnie cytrusach. Prawda jest jednak zupełnie inna. Jednym z doskonałych źródeł witaminy C jest zwykła natka pietruszki, którą cały czas używa się do gotowania. Brak odpowiednich ilości witaminy C w diecie wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, a duże niedobory mogą nawet być powodem poważnych chorób. Warto więc każdego dnia dostarczać w diecie dużo tej witaminy. Cytrusy są ogólnie kojarzone jako genialne źródło tej substancji, co nie mija się z prawdą - istnieją jednak produkty, które zawierają jej o wiele więcej. Niżej zdradzamy jakie warzywa, owoce czy zioła są w tej kategorii najlepsze.
Karambola charakteryzuje się egzotycznym wyglądem - jej kształt przypomina gwiazdę i często ma pastelowe kolory. Owoc ten zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia substancji, takich jak przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy oraz witamina C. Dodatkowo karambola jest niskokaloryczna i jest w całości jadalna. Karambola, nazywana przez niektórych gwiaździstym owocem, przybiera kształt pięcioramiennej gwiazdy i pochodzi z Malezji, Indonezji, Bangladeszu oraz Sri Lanki. W Polsce nie jest zbyt popularna, lecz warto dać jej szansę. Gwiaździsty owoc zachwyca swoim niebanalnym smakiem oraz ciekawą konsystencją. Miąższ przypomina fakturą winogrona, z kolei w smaku wyczuwalna jest kwaśność, słodkość oraz delikatna cierpkość.
Sanepid na chwilę przed świętami Bożego Narodzenia wydał pilne ostrzeżenie dotyczące popularnej żywności. GIS przekazuje ogłoszenie o wycofywaniu partii suplementu diety z powodu zanieczyszczenia jednego z surowców potrzebnych do produkcji produktu. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest szkodliwą dla zdrowia substancją. Sanepid często udostępnia na swojej oficjalnej rządowej stronie ogłoszenia publiczne, które dotyczą produktów spożywczych lub sprzętów do gotowania. W taki sposób klienci mają większą szansę na kupowanie bezpiecznych, zdrowych i sprawdzonych przez specjalistów towarów. Tym razem ostrzeżenie dotyczy suplementu diety przeznaczonego do wspomagania dobrej kondycji włosów oraz paznokci. Podczas jego produkcji dodano składnik zanieczyszczony tlenkiem etylenu, którego w produktach żywnościowych nie powinno być - jest bowiem szkodliwy dla zdrowia człowieka.
Cykoria nie jest zbytnio popularnym warzywem w Polsce, lecz warto się nad nią pochylić choć na chwilę - ma bowiem ogromną ilość pozytywnych i korzystnych właściwości. W smaku jest orzeźwiająca i lekko gorzka, świetnie sprawdza się na kanapkach czy w sałatkach. Jednym z najczęściej kupowanych produktów z cykorii jest proszek, który sprawdza się jako zamiennik kawy. Cykoria przez wiele wieków była zapomnianym warzywem. W starożytności znali ją Arabowie oraz Żydzi. W Europie pojawiła się szeroko dopiero w XIX wieku, kiedy zaczęła być uprawiana przez Belgów - to oni odpowiadają za jej rozpropagowanie. Cykoria jest typowo zimowym warzywem, dostępnym w sklepach pomiędzy listopadem a kwietniem. Jej charakterystyczny wygląd wynika ze sposobu uprawy. Hoduje się ją bez dostępu do światła, a liście związuje się sznurkiem.
Herbata z korzenia pietruszki jest nieocenionym naparem, szczególnie obecnie, gdy za oknem panuje nieprzyjemna zimowa aura. Jest ogromnym źródłem witamin, składników mineralnych, flawonoidów i substancji śluzowych. Poprawia także trawienie oraz redukuje ból w trakcie menstruacji. Niżej pokazujemy, jak ją zrobić. Herbata z korzenia pietruszki może wydawać się niecodzienna, jednak zdecydowanie polecamy regularne picie takiego naparu. Ma przyjemny lekko korzenny posmak, lecz to wcale nie o niego chodzi. Pietruszka stanowi ogromne źródło witaminy C, witaminy E, tiaminy, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi i manganu. To właśnie dzięki tym mikroelementom herbata nabiera prawdziwie prozdrowotnych właściwości, tak cennych w okresie wzmożonych zachorowań.
Owoce derenia wyglądają podobnie do wiśni czy żurawin. Mają cierpki smak, ale są bardzo wartościowe. Możesz je zebrać nawet teraz i przygotować z nich kilka zdrowych smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać w kuchni owoce derenia. Kiedy napotkasz gdzieś w zaroślach lub na uboczu owoce derenia, zerwij je i przerób w domu. Właśnie teraz, po pierwszych przymrozkach, jest najlepszy czas na ich zbiór. Owoce dzięki niskiej temperaturze tracą bowiem goryczkę. Dereń jadalny jest niedużym drzewem lub krzewem. Można go spotkać na południu Europy i w Azji, coraz częściej też w Polsce. Jego owoce mają sporą pestkę i grubą skórkę, a poza tym kryją w sobie wiele cennych składników. To z ich powodu, warto nie pozostawiać dojrzałych owoców na drzewie.
Sok pomidorowy nie jest napojem pierwszego wyboru dla większości z nas. Warto jednak pochylić się nad tym produktem trochę dłużej, ponieważ zalety picia go są ogromne. Już jedna szklanka dostarcza wiele potrzebnych witamin i minerałów, a także może poprawiać samopoczucie. Sok pomidorowy został spopularyzowany dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku w Stanach Zjednoczonych przez profesjonalnych kucharzy. Od tego czasu stał się dostępny praktycznie na całym świecie. Ograniczona dostępność smacznych i zdrowych pomidorów sprawia, że warto sięgać po inne formy pomidorów. Sok z pomidorów, z uwagi na liczne witaminy i minerały, które zawiera, powinien być pity przez cały rok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sok z rokitnika ma bardzo silne działanie wzmacniające cały organizm, ponieważ zawiera wiele witamin. Warto dodać go do innych soków owocowych, aby ukryć jego silnie cierpki smak. Jeśli chcesz zrobić go samodzielnie, mamy prosty przepis. Sok z rokitnika nie jest wyjątkowo popularny, lecz jego właściwości sprawiają, że warto włączyć go do diety. Jak czytamy na poradnikzdrowie.pl, zawiera aż 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe oraz 24 pierwiastki.Jego mocno cierpki smak sprawia, że picie go bez rozcieńczania nie jest przyjemne. Doskonale komponuje się jednak z dobrze zaparzoną herbatą z miodem, sokiem malinowym czy sokiem świeżo wyciśniętym z jabłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest istną bombą witaminową, która skutecznie dostarcza mnóstwo wartości odżywczych do organizmu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Jeśli chcesz zrobić ją w wersji dietetycznej, zamień majonez na jogurt naturalny. Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest nie tylko wyjątkowo zdrowa - jej piękna zielona barwa ozdabia talerz i cieszy oczy. Już jedna porcja zawiera mnóstwo przydatnych witamin oraz minerałów. Prostota przygotowania, niska cena oraz przyjemny smak są połączeniem, który powinien zachęcić wielu smakoszy do spróbowania. Surowy posmak i twardość warzyw można zniwelować poprzez przelanie rozdrobnionych składników wrzątkiem na sitku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dzika róża pięknie wygląda jak kwitnie i gdy dojrzewają jej owoce. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży nadają się na przetwory. I to bardzo wartościowe przetwory. Prezentujemy wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży.Dzika róża rośnie zwykle w zaroślach i przydrożach. O tej porze roku łatwo ją dostrzec, bo ma czerwone owoce. Warto zrobić z nich przetwory, ponieważ są niezwykle bogate w witaminę C. Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, a także flawonoidy i garbniki. Ten skład sprawia, że przetwory z owoców dzikiej róży świetnie sprawdzą się przy przeziębieniu, stanach zapalnych układu moczowego czy w wahaniach nastroju. Owoce dzikiej róży można wysuszyć i parzyć z nich herbatki. Idealnie nadają się też na konfiturę i dżem. Dziś chcielibyśmy was namówić do przygotowania tego ostatniego. Ma oryginalny smak i jest bardzo zdrowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalarepa jest dość niedocenionym warzywem, choć pełna jest dobroczynnych substancji i właściwości. Picie jej soku jest jeszcze łatwiejszym sposobem na dostarczanie ich do organizmu. Pomaga poprawić trawienie, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Kalarepa to odmiana kapusty - została specjalnie wyhodowana jako gatunek mający mieć większą wytrzymałość na trudne warunki atmosferyczne oraz rosnący w surowych klimatach.Jej kulinarne zastosowania zna praktycznie cały świat - często można znaleźć ją jako składnik zup, sałatek, kanapek czy surówek. Jeśli nie przepadasz za jej twardością, sięgnij po pyszny i zdrowy sok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jagoda kamczacka jest doskonałym sposobem na uprawę krzewów w twoim ogrodzie. Jej owoce przypominają borówkę amerykańską i można z nich robić napary, konfitury i nalewki. Pomagają na choroby układu krążenia, cukrzycy oraz zakażeniach. Jagoda kamczacka nie ma kształtu jak klasyczne borówki amerykańskie - są one podłużne i niekiedy większe. Mimo to ich smak jest bardzo podobny do borówki, a właściwości prozdrowotne są jeszcze większe. Borówki amerykańskie uwielbia praktycznie każdy z nas, w końcu można jeść je zarówno jako słodką przekąskę, czy dodatek do deserów. Jagoda kamczacka zawiera jednak wiele innych wartości odżywczych, przez co warto hodować ją w swoim ogrodzie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Rabarbar stanowi doskonałą bazę do wielu dań, głównie deserów - popularne są głównie ciasta z łodygami rabarbaru oraz kompoty. Jego intensywnie kwaśny smak w połączeniu z cukrem orzeźwiają, a także pysznie smakują szczególnie w ciepłe dni. Roślina ta jest także doskonałym źródłem wielu różnych witamin i minerałów, więc jedzenie go może przynieść wiele wspaniałych korzyści. Istnieją jednak pewne przypadki, przy których nie powinno się jeść rabarbaru, gdyż grozi to zaostrzeniem objawów choroby.
Rabarbar jest deserową klasyką, która dodawana jest do mnóstwa dań. Teraz jesteśmy w środku sezonu na tę roślinę, więc ciasta rabarbarowe czy sosy pojawiają się w domach tysięcy Polaków. Jak jednak sklasyfikować te specyficzne łodygi - są warzywem czy owocem? Na manowce może zwieść sposób użycia tej rośliny, gdyż podobnie jak owoce, przygotowuje się z niej desery. Mimo to w kuchni stosuje się tylko łodygi, które nie zawierają nasion, w przeciwieństwie do owoców. Jaka jest prawda?
Chrzan ma bardzo bogatą historię w kontekście używania go przez człowieka na przestrzeni tysięcy lat. Dawniej wykorzystywano jego zdolności bakteriobójcze i grzybobójcze, aby zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej. Dlatego zawijano w liście, chociażby mięso. Dzisiaj największą popularnością cieszy się starty korzeń chrzanu, który stanowi wspaniały dodatek podkreślający smak kiełbas, pieczeni, zup czy sosów. Jeśli chcesz jednak wykorzystać pełen potencjał tej rośliny, powinieneś zacząć stosować w gotowaniu także jej liście.
Rzodkiewka uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo, które idealnie nadaje się szczególnie dla ludzi będących na diecie. W 100 gramach rzodkiewki znajduje się jedynie 14 kcal. Niestety, nie każdy człowiek może bezkarnie spożywać ten smaczny produkt. Jej specyficzny, delikatnie ostry smak jest wynikiem obecności olejków eterycznych oraz sporej ilości siarki. Nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust po zjedzeniu rzodkiewki jest właśnie efektem trawienia związków siarki zawartych w roślinie.
Sok z brzozy był dawniej nazywany w Polsce "oskołą" - tak brzmi staropolska nazwa tego zdrowotnego płynu. Oskoła była stosowana na terenie wielu słowiańskich krajów głównie jako napój chłodzący, a także podczas leczenia chorób serca czy nerek. W dzisiejszych czasach pija się go rzadziej z uwagi na obecność napojów gazowanych czy wielu soków. Jeśli jednak chcesz wspomóc swoje konwencjonalne leczenie płynem, który wypełniony jest wieloma składnikami odżywczymi i substancjami wspomagającymi regeneracje, trafiłeś na idealny moment.