Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Witaminy

Mintaj
02.04.2021 02:00 Dlaczego warto jeść mintaja?

Ryby w diecie Polaków nie pojawiają się zbyt często. Większość z nas preferuje kotlety schabowe i mielone - ich intensywny smak i sytość sprawiają nam ogromną przyjemność. Niestety, ich walory zdrowotne są zdecydowanie wątpliwe, dlatego lepiej sięgać po ryby. Mintaj jest jednym z najlepszych wyborów dla ludzi, którzy chcą zacząć wprowadzać ryby do swojej diety. Niska cena, wysoka wartość odżywcza i świetna proporcja białka do tłuszczu pozwalają zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych.

Rzeżucha na Wielkanoc
29.03.2021 02:00 Dlaczego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy?

Obecnie mało kto decyduje się na jedzenie rzeżuchy - większość ludzi wykorzystuje ją jako element ozdobny na wielkanocnym stole. Ta niepozorna roślina jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, więc każdy kto nie chce jej jeść, traci bardzo wiele. Rzeżucha, nazywana naukowo pieprzycą siewną, swoje korzenie na w północno-wschodniej Afryce. Europejczycy poznali ją już w starożytności - największą popularność zdobyła wśród starożytnych Rzymian i Greków. Nawet wtedy doskonale zdawano sobie sprawę z jej właściwości leczniczych, do których najczęściej ją stosowano.

Kiełki ważnym składnikiem diety
19.03.2021 01:00 Dlaczego warto regularnie jeść kiełki?

Kiełki są mocno niedocenionym produktem spożywczym w Polsce. Mieszkańcy naszego kraju często uważają, że kiełki są jedzeniem stricte przeznaczonym do diety, dlatego mało kto sięga po nie w sklepie. Niestety, tym samym setki tysięcy Polaków wykluczają ze swojego żywienia jeden z najzdrowszych produktów. Produkcja kiełków jest wyjątkowo tania i prosta - każdy może bez problemu robić je samodzielnie w swoim domu. Jeśli więc chcesz zacząć się zdrowo odżywiać, a przy okazji nie wydawać fortuny, zacznij jeść kiełki. Szybko odczujesz ogromną różnicę w organizmie. Szczególnie obecnie, gdy nasze ciała są wykończone długą zimą i potrzebują wzmocnienia układu odpornościowego.

Kompot
03.03.2021 01:00 Zalety klasycznego kompotu ze świeżych owoców

Kompot to nic innego jak napój, który powstaje w wyniku gotowania świeżych bądź suszonych owoców. Możemy pić go na zimno, bądź podgrzany, dlatego doskonale smakuje o każdej porze roku. Tradycyjnie wyjątkowy kompot z suszu pijemy jedynie w Wigilię, jednak ten ze świeżych owoców możemy spożywać całym rokiem. Wystarczy znaleźć aktualnie najtańsze bądź najłatwiej dostępne owoce i możesz nagotować cały garnek tego pysznego napoju. Smak to bardzo ważna kwestia, ale to, co wyróżnia kompot najbardziej to jego prozdrowotne działanie i niezwykłe korzyści, jakie płyną z jego spożywania. Bogactwo, jakie znajdziemy w niepozornym napoju, jest zdumiewające.

banany - jak je obierać?
23.01.2021 01:00 Banana powinno obierać się od strony ogonka czy od cienkiej końcówki? Nie wszyscy wiedzą

Obieranie bananów może sprawić sporo problemów. Większość z nas zaczyna od złamania ogonka i pociągnięcia go, co ma umożliwić oderwanie reszty skórki. Niestety, w trakcie tego zabiegu zdarza się, że niekiedy miąższ banana zostaje zgnieciony. Aby tego uniknąć, należy zastosować najlepszą możliwą metodę, która wykorzystywana jest przez małpy żywiące się owocami. Warto jednak nadmienić, że tylko osobniki żyjące w niewoli jedzą banany, ponieważ naturalnie nie mają do nich dostęp. Opracowany przez nie sposób nie niszczy zawartości skórki, jest szybki i wyjątkowo wygodny w użyciu.

Imbir, cytryna i miód - wyjątkowo zdrowe połączenie
18.11.2020 01:00 Witaminowa "petarda" na odporność. Imbir w syropie z cytryną i miodem, najlepszy przepis

Imbir jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Wraz z dobrej jakości prawdziwym miodem oraz cytryną tworzy połączenie, które zawiera mnóstwo witamin wzmacniających odporność. Już jedna łyżeczka dziennie pita każdego dnia szybko da należyte efekty.