Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek?
02.08.2022 10:54 Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania

Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek, z naszym przepisem przygotujecie taki rarytas bez problemu. Wystarczy zaopatrzyć się w siemię lniane. Kleik, który z niego uzyskamy, doskonale sklei masę i sprawi, że rarytas nie rozpadnie się podczas smażenia. Sprawdźcie ten prosty trik, a już nigdy nie dodacie jaj.Jajka można zastąpić wieloma produktami. Lepkości przygotowywanym ciastom i masom nadadzą m.in. aquafaba, mąka ziemniaczana czy purée warzywne lub bananowe. Do placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzi się dobrze nam znany kleik z siemienia lnianego. Jest tani i skuteczny. Koniecznie sprawdźcie go w działaniu.

Tani pomysł na obiad Strzelczyka, czyli ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo-porowym. Prosty przepis
01.08.2022 20:03 Tani pomysł na obiad Strzelczyka, czyli ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo-porowym. Prosty przepis

Zapiekanka ziemniaczana z aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku to rewelacyjny pomysł na tani obiad, który zachwyci każdego smakosza. Zapiekanka jest bardzo sycącą i niezwykle aromatyczna, koniecznie musisz jej spróbować.Zapiekanki z kilku składników biją rekordy popularności, nic dziwnego, takie danie przygotujemy małym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze. Jednym z ciekawszych propozycji obiadowych z piekarnika, jest zapiekanka ziemniaczana przepisu Tomasza Strzelczyka.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube dzieli się z fanami świetnymi przepisami. Niedawno pokazał, jak przygotować wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną polaną aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku.W sosie nie mogło oczywiście zabraknąć mleka, śmietany i gałki muszkatołowej, która rewelacyjnie wzmacnia smak wszystkich składników. Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz w dosłownie kilka minut, po godzinie pieczenia będzie gotowa do jedzenia.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące
31.07.2022 13:29 Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące

Placki ziemniaczane bez mąki są świetną alternatywą dla klasycznych placków. Są lekkie, miękkie i delikatne w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Placki ziemniaczane bez mąki są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad, podaj je z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.Placki ziemniaczane to już klasyka polskiej kuchni, jednak cały czas możemy zmieniać i udoskonalać tradycyjny przepis. Placki ziemniaczane bez mąki, za to z dodatkiem kwaśnej śmietany smakują jeszcze lepiej i są bardziej puszyste i delikatne, koniecznie musisz ich spróbować.Do placków ziemniaczanych bez mąki najczęściej podaję kwaśną śmietanę i posiekany szczypiorek. Placki równie dobrze smakują z cukrem, gulaszem mięsnym, warzywnym i domowym sosem pieczarkowym, wszystko zależy od tego, na jakie danie akurat mam ochotę. Każda wersja podania zachwyca smakiem.Placki ziemniaczane bez mąki smażę na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju i nie dolewam go, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej wchłaniany jest błyskawicznie przez placki, przez co są później tłuste i bardzo ciężkie, a takie już nie są smaczne.

Pieczone ziemniaki bez gotowania
29.07.2022 22:18 Pieczone ziemniaki bez gotowania. 1 dodatek sprawi, że będą bardziej chrupiące

Pieczone ziemniaki bez gotowania są niezwykle aromatyczne i sycące. Zrobicie je sprawnie, a z talerzy będą znikać w ekspresowym tempie. Sekretem ich wspaniałego smaku jest bułka tarta, która sprawia, że warzywa po upieczeniu pokrywają się pyszną, chrupiąca skorupką. Warto spróbować — jeszcze nie raz je zrobicie.Wydaje wam się, że ciężko jest zrobić pieczone ziemniaki bez gotowania? Nic bardziej mylnego. Warzywa wystarczy pokroić na nieco mniejsze kawałki i nasmarować oliwą z oliwek, by się nie przypaliły. Dodając aromatycznych przypraw i bułki tartej sprawimy, że smak i tekstura przekąski będzie doskonała. Spróbujecie?

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu
29.07.2022 17:45 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty

Wiecie co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty rozwiązujące ten problem. Najlepsze kucharki zawsze dolewają do masy na placki łyżkę spirytusu. Dzięki temu są one mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Poznajcie też inne sprawdzone pomysły. Placki ziemniaczane potrafią być naprawdę pyszne. Zwłaszcza jeśli mają chrupiącą skórkę, jasny, puszysty miąższ i nie zawierają dużo tłuszczu. Chłonięcie tłuszczu to problem nie tylko placków ziemniaczanych, ale też wszelkiego rodzaju racuchów i pączków. Potrawy, które dosłownie piją tłuszcz, znacznie podnoszą swoją kaloryczność i jednocześnie stają się trudniej strawne. Warto więc spróbować ograniczyć ten problem.

Tradycyjna babka ziemniaczana skusi niejednego smakosza
28.07.2022 18:09 Tradycyjna babka ziemniaczana. Mamy przepis rodem z Podlasia

Czy może być coś pyszniejszego niż tradycyjna babka ziemniaczana? Znakomity podlaski specjał swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi boczku. Zazwyczaj serwuje się go jako dodatek do obiadu, lecz można go również podać solo. Koniecznie spróbujcie — domownicy będą zachwyceni.Tradycyjnej babki ziemniaczanej nie odmówi sobie chyba żaden amator pełnych smaku i sycących dań z ziemniaków. Pochodząca z Podlasia receptura zakłada, że w potrawie znaleźć musi się boczek. Nie można zaś jej podać z sosem z pieczarek — trzeba wykorzystać leśne grzyby. Zachęcamy do spróbowania.

Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie
28.07.2022 17:52 Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie

Pierogi ruskie są prostym daniem, które przygotujemy błyskawicznie w domowym zaciszu. Czasem jednak, mimo starań i dodaniu wszystkich składników, farsz jest rzadki i mało wyraźny w smaku. Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pierogi ruskie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierogi z aromatycznym farszem z gotowanych ziemniaków i sera, polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Farsz na pierogi ruskie wymaga jednak kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu ma bardziej zwartą konsystencję, która potrafi przyprawić o zachwyt.Chłodzenie farszu na pierogi jest kluczowe dla jego konsystencji i smaku. Do farszu potrzebujemy również ziemniaków gotowanych i twarogu. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu, wykorzystajmy je, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.Do farszu na pierogi ruskie dodajmy także dużą cebulę, którą wcześniej zeszklijmy na sporej ilości masła. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i to właśnie on sprawia, że farsz nie jest suchy. Nie zamieniajmy również masła na olej, cebula zeszklona na maśle smakuje najlepiej.

Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych
28.07.2022 14:29 Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Soczyste placki doprawione majerankiem mają pyszną, chrupiącą skórkę i dosłownie rozpływają się w ustach. Kapusta kiszona niesamowicie podkręca smak całego dania.Przepisów na placki ziemniaczane jest bardzo wiele. Jedni robią je wyłącznie z ziemniaków, inni dodają marchewkę, cebulę, cukinię i inne warzywa. Moim absolutnym faworytem są natomiast placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, koniecznie musisz ich spróbować.Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy 30 minut i kilka podstawowych składników, a danie będzie gotowe. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju, jeśli olej będzie za zimny, placki zaczną go wchłaniać i będą bardzo tłuste.Do placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną wykorzystaj najlepiej domową kiszonkę. Jeśli chcesz jednak zrobić je z gotowego produktu, zawsze wybieraj kapustę z drewnianych beczek lub taką, która jest biała i ma mały skład. Jeśli kapusta ma ciemny kolor lub pachnie octem, nie kupuj jej, taki produkt zepsuje całe danie.

Jajecznica po chłopsku z kiełbasą i ziemniakami - sycące śniadanie
27.07.2022 21:14 Jajecznica po chłopsku z kiełbasą i ziemniakami. Idealna na dobry początek dnia

Jajecznica po chłopsku jest pysznym i niezwykle sycącym posiłkiem. Przyrządzona z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy potrawa doda wam energii na dobry początek. Koniecznie spróbujcie. Domownikom będzie tak pasować, że jeszcze nie raz o nią poproszą.Wiecie, czym jajecznica po chłopsku różni się od klasycznej? Sekretem niezwykłego smaku są pyszne dodatki. Młode ziemniaki i wędzona kiełbasa dodają daniu charakteru i sprawiają, że syci na długo. Skusicie się?

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę
27.07.2022 11:40 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są wyśmienitym pomysłem na błyskawiczny, rodzinny obiad. Placki z ugotowanych ziemniaków są równie chrupiące, smaczne i podamy je z ulubionymi dodatkami wszyscy będą zachwyceni.Tradycyjne placki ziemniaczane są przepyszne, ale i bardzo czasochłonne. Tarcie i odsączanie ziemniaków potrafią skutecznie zniechęcić do przygotowania dania. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków to doskonała alternatywa, a zrobimy je w zaledwie kilka chwil.Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są chrupiące i równie smaczne. Dodatkowym atutem jest możliwość wykorzystania ziemniaków z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ugotowane, odparowane ziemniaki wystarczy wymieszać z resztą składników i usmażyć.Danie jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków smakują wszystkim, są lekkie, chrupiące i pyszne. Do placków możemy przygotować wiele dodatków i stworzyć wyśmienitą potrawę. Błyskawiczne placki podajmy z kwaśną śmietaną i zieleniną, jeśli mamy więcej czasu, zróbmy sos pieczarkowy lub gulasz.

zapiekanka po nelsońsku
26.07.2022 14:37 Pomysł na tani obiad - zapiekanka po nelsońsku. Prośby o dokładkę są pewne

Szukacie pomysłu na tani obiad? Proponujemy przygotować zapiekankę po nelsońsku. Zrobicie ja z kilku niedrogich i niewyszukanych składników, a prośby o dokładkę są pewne. Zapiekanka z ziemniaków, boczku, grzybów i cebuli będzie pełna smaku i z pewnością zachwyci wszystkich domowników.Lubicie zapiekanki? Nie takie z bułki, sera i pieczarek, ale porządne, sycące, obiadowe? Jeśli tak, to mamy dla was smaczną i tanią propozycję na dzisiejszy obiad. Zróbcie zapiekankę po nelsońsku, czyli ziemniaczaną z dodatkiem boczku, cebuli i grzybów. Te smaki doskonale się ze sobą komponują, a nie są zbyt drogie.

Ziemniaki z piekarnika są wyśmienite
25.07.2022 22:13 Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika. Prośby o dokładki będą nieuniknione

Ziemniaki z piekarnika przyrządzone z dodatkiem ziół są prostą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Pełne aromatu bulwy będą tak pyszne, że nikt im się nie oprze. Przygotujcie je, a zobaczycie, że bliscy będą prosić o dokładki.Ziemniaki można przygotować na wiele smacznych sposobów. Zapiekane w piekarniku warzywo warto wzbogacić o aromatyczne dodatki. Warto wybrać te najprostsze. My proponujemy świeży czosnek i rozmaryn. Będzie pysznie.

placki ziemniaczane
25.07.2022 12:45 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby

Wiecie, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby na uniknięcie tego popularnego problemu. Jednym z nich jest dodanie do startych ziemniaków odrobiny kwaśnej śmietany. Jednak możecie wybrać też inne, skuteczne rozwiązania. Placki ziemniaczane potrafią smakować naprawdę dobrze. Zwłaszcza jeśli wyjdą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Czasem jednak nie jesteśmy zadowoleni z ich koloru. Wychodzą ciemne, szarawe i mało apetyczne. Dlatego dziś powiemy wam, co zrobić, by placki ziemniaczane nie ciemniały.

kopytka
25.07.2022 09:36 Obłędne kopytka z bobu. O niebo lepsze od klasycznych

Zapraszamy na obłędne kopytka z bobu. Są o niebo lepsze od klasycznych, ziemniaczanych i wyglądają bardzo apetycznie. Można je podać z duszonym mięsem, sosem grzybowym lub okrasić i zjeść, jako letnie danie obiadowe. Robi się je podobnie do kopytek ziemniaczanych — prosto i szybko.Kopytka najczęściej pojawiają się na naszych stołach, gdy zostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wtedy wystarczy wytłuc ziemniaki, dodać kilka składników, zagnieść ciasto i pokroić je na kluski. W sumie tak samo robi się kopytka z bobu.Kopytka można robić z przeróżnych warzyw, najlepiej nieco mączystych po ugotowaniu. Oprócz ziemniaków doskonale nadają się bataty, dynia czy właśnie bób. Kopytka z bobu charakteryzują się zielonym kolorem i niepowtarzalnym smakiem. Przekonajcie się o tym sami.

Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem są pyszne
24.07.2022 15:59 Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych

Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem są sycące i chrupiące. Niezwykłego aromatu dodaje im wyrazisty ser, który sprawia, że konsystencja i smak specjału są zachwycające. Przygotujcie od razu większą porcję, bo danie zniknie w mgnieniu oka. Mało kto oprze się chrupiącym plackom ziemniaczanym. Wzbogacając klasyczny przysmak o solidną porcję pełnego aromatu sera żółtego, przygotujecie danie, które spodoba się nawet najbardziej wybrednym amatorom potraw z ziemniaków. Warto skusić się na urozmaicenie dobrze znanego smaku — nowy zachwyci was od pierwszego kęsa.

pieczone ziemniaki
23.07.2022 19:44 Pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata

Sprawdź, jak zrobić pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata składająca się z przypraw, soku z cytryny i oliwy. Nadaje ziemniakom doskonałego smaku i aromatu i sprawia, że apetycznie się przyrumieniają. Tak upieczone ziemniaki możesz podać do obiadu, a nawet zjeść w jego miejsce. Ziemniaki zwykle gotujemy, bo to najszybsze i najłatwiejsze rozwiązanie. Jednak niewiele więcej pracy wymaga zrobienie ziemniaków pieczonych. A nie ma co ukrywać, że tak przyrządzone ziemniaki smakują o niebo lepiej. Pieczone ziemniaki można doprawić ulubionymi przyprawami. Ich smak doskonale harmonizuje z czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem i wieloma innymi. Dziś podamy wam przepis na pieczone ziemniaki w greckim stylu. Z pewnością przypadną wam do gustu.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
22.07.2022 12:08 Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez tarcia warzyw? Oczywiście, że tak. Wystarczy skorzystać z ugotowanych wcześniej ziemniaków, połączyć je z pozostałymi składnikami i usmażyć. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca smakiem. Koniecznie spróbujcie.Placki z ugotowanych ziemniaków są doskonałym pomysłem na szybkie i smaczne danie wykorzystujące produkty pozostałe z poprzedniego obiadu. Jeżeli lubicie smak ziemniaczanego rarytasu, a niekoniecznie przepadacie za ścieraniem warzyw, ten sposób ich przyrządzania z pewnością wam się spodoba.

zapiekanka ziemniaczana
21.07.2022 22:30 Zapiekanka z ziemniakami i kapustą. Pysznie sycące danie

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy oryginalną zapiekankę z ziemniakami i kapustą. Nasze pysznie sycące danie jest proste do przygotowania. Kapustę wystarczy poszatkować, podsmażyć na maśle, przełożyć plasterkami ziemniaków, zalać śmietaną i zapiec. Dania z piekarnika mają wiele zalet. Są smaczne, dość lekkie dla żołądka i nie ma przy nich dużo pracy. Składniki wystarczy bowiem umieścić w żaroodpornym naczyniu i pozostawić na kilkadziesiąt minut w gorącym piekarniku. Dziś zapraszamy was na proste i tanie danie bez dodatku mięsa. Naszą zapiekankę zrobimy bowiem z warzyw, jajek i śmietany. Nie będzie więc tłusta, za to lekka i bogata w błonnik. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami i mięsem mielonym
21.07.2022 17:43 Pomysł na tani obiad - zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to pomysł na prosty, tani i smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków tłuczonych i mięsa mielonego w sosie pomidorowym rozpływa się w ustach, każdy będzie prosił o dokładkę.Zapiekanka ziemniaczana jest nie tylko tanim obiadem, to również doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ziemniaki gotowane tłuczone z mlekiem i odrobiną soli smakują wyśmienicie.Zapiekanka ziemniaczana doprawiona ziołami prowansalskimi, cebulą, czosnkiem, świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem dosłownie rozpływa się w ustach. Do zapiekanki koniecznie dodajmy solidną porcję startego sera żółtego, rewelacyjnie scala danie i podkreśla jego smak.Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wszystkie składniki będą gotowe w kilka minut, sama zapiekanka piecze się około 20. Zapiekanka jest totalnym hitem, jest doskonałym pomysłem na tani obiad, a przy tym jest pożywna i pyszna.

Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak
20.07.2022 19:46 Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak

Nigdy nie wyrzucaj obierków po ziemniakach. Zrobisz z nich pyszną, lekką i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku chipsy z obierków po młodych ziemniakach, doprawione papryką mieloną i innymi przyprawami będą hitem na Twoim stole. Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw. Nie doceniamy jednak obierków, które zwykle lądują w koszu. Z obierek po ziemniakach niektórzy robią naturalny nawóz, możemy je również wykorzystać w naszej kuchni.Chipsy z obierków po ziemniakach są chrupiące, dobrze wypieczone i smaczne. Są również zdrowe i lekkie, ponieważ pieczone są w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Domowe chipsy pozbawione są sztucznych składników i chemii, a smakują lepiej od gotowego produktu.Kolejnym plusem chipsów z obierków po ziemniakach jest proste przygotowanie i krótki czas pieczenia- chipsy będą gotowe po około 10- 15 minutach, a naszykujesz je w dosłownie chwilę. Obierki obsyp ulubionymi przyprawami i upiecz. Dodatkowo oszczędza się dzięki nim pieniądze, ponieważ nie trzeba więcej kupować drogich chipsów - zamiast tego zrobisz je praktycznie za darmo we własnej kuchni.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
20.07.2022 11:15 Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Pamiętaj o 1 zasadzie

Chrupiące placki ziemniaczane spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Aby uzyskać smakowite danie, należy pamiętać o jednym szczególe — dobrym odsączeniu startych ziemniaków. Zbyt duży dodatek mąki — jaki konieczny będzie w przypadku mocno wilgotnego purée — sprawi, że placki wyjdą się zbite i gumowate. Zrobienie chrupiących placków ziemniaczanych wymaga właściwego doboru ziemniaków. Najlepsze będą odmiany o dużej zawartości skrobi i sypkim miąższu takie jak Bryza, Gracja czy Tajfun. W ich przypadku dodatek mąki może być znikomy, a placki i tak nie rozpadną się po usmażeniu. Do przygotowania rarytasu nadadzą się także tzw. ziemniaki uniwersalne, czyli popularne odmiany Irga czy Irys. Zawierają nieco więcej wody, lecz po dobrym odsączeniu i dodaniu mąki masa będzie miała odpowiednią konsystencję. W tym przypadku kluczowe będzie zachowanie odpowiednich proporcji składników. Z naszą recepturą będzie to dziecinnie proste.

zupa kalafiorowa
18.07.2022 22:31 Prosty pomysł na zupę kalafiorową. Nie zapomnij o wyjątkowym dodatku

Przedstawiamy prosty pomysł na zupę kalafiorową. Jest idealna na lato — lekka i pyszna. Nie zapomnij jednak o wyjątkowym dodatku, który doskonale podkreśli smak tej potrawy. Chodzi o koperek, który wyjątkowo dobrze komponuje się z kalafiorem. Nadaje orzeźwiającego aromatu i sprawia, że kalafiorowa wygląda naprawdę kusząco. Lato to czas świeżych warzyw. Pozwólmy im zaistnieć także w zupach. Zamiast klasycznego rosołu czy krupniku, ugotujmy pomidorówkę na świeżych pomidorach, zupę z młodą kapustą, fasolką szparagową czy krem z karotki. Doskonałą propozycją jest też zupa kalafiorowa. Smakuje naprawdę doskonale, zwłaszcza jeśli doda się do niej trochę masła i koperku. Ten aromat nie ma sobie równych.

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze?
18.07.2022 19:01 Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze? Dwa składniki zdziałają cuda

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Przygotowując je z aromatycznym serem żółtym i świeżym koperkiem, uzyskamy niezwykle smaczne i sycące danie, które spodoba się całej rodzinie. Będzie świetne zarówno jako obiad, jak i wczesna kolacja. Koniecznie spróbujcie. Placki ziemniaczane z aromatycznymi dodatkami spodobają się każdemu amatorowi ziemniaczanych rarytasów. Ziemniaki i koperek wraz z serem stanowią wyśmienitą kompozycję, a przy tym sycą na długo. Skusicie się?

Pieczone ziemniaki z gzikiem. Niezawodny przepis na kultowy smakołyk
13.07.2022 14:17 Pieczone ziemniaki z gzikiem. Niezawodny przepis na kultowy smakołyk

Pieczone ziemniaki z gzikiem to pomysł na pyszny dodatek do potraw z grilla, np. do karkówki. Młode ziemniaki z twarogiem i szczypiorkiem to również wyśmienita, lekka kolacja dla całej rodziny. Pieczone ziemniaki z gzikiem to wyjątkowo proste i pyszne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pieczone, młode ziemniaki w mundurkach z lekkim twarogiem, przyprawami, cebulką i szczypiorkiem smakują rewelacyjnie.Do pieczonych ziemniaków z gzikiem wykorzystajmy duże, młode ziemniaki. Nie obierajmy ich, wystarczy je dobrze wyszorować, natrzeć oliwą, solą i wstawić do piekarnika na 45- 50 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ziemniaki podajmy z przygotowanym gzikiem.Pieczone ziemniaki z gzikiem to danie proste, tanie i pyszne. Gzik to twarożek z cebulą, szczypiorkiem i śmietaną, jest delikatny i kremowy. Pyry z gzikiem to nie tylko pyszny dodatek do dań głównych- samodzielnie smakują wyśmienicie i możemy podać je np. na kolację.

placki ziemniaczane
12.07.2022 10:35 Placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze patenty

Wiecie, jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy dwa najlepsze patenty, które pomogą wam przygotować lżejsze, ale równie chrupiące placki ziemniaczane. Jednym z nich jest użycie patelni z nieprzywieralną powłoką, drugim — upieczenie placków w piekarniku. Placki ziemniaczane są bardzo smaczne, jednak też dość ciężkostrawne. A to za sprawą tłuszczu, który intensywnie chłoną w czasie smażenia. Lejemy go na patelnię sporo, bo lubimy, gdy placki są chrupiące i ładnie przyrumienione. A tłuszcz to zadanie ułatwia. Na szczęście nie zawsze jest on potrzebny. Placki ziemniaczane bez tłuszczu smakują równie pysznie.Jak się jednak okazuje, można przygotować placki ziemniaczane bez tłuszczu. Dzięki temu będą lżejsze dla żołądka i łaskawsze dla sylwetki. Ciasto przyrządza się w tradycyjny sposób, różnica polega jedynie na zmodyfikowaniu obróbki termicznej.

krokiety ziemniaczane
11.07.2022 17:29 Weronika pokazała jak szybko zrobić krokiety lepsze niż placki ziemniaczane, ma genialny sposób

Weronika pokazała jak szybko zrobić krokiety lepsze niż placki ziemniaczane. Ma genialny sposób, dzięki któremu ciasto wychodzi idealne i łatwo daje się formować. Nadziewa je pieczarkowym farszem, dzięki czemu są pełne smaku. Krokiety możecie podać z surówką, jako bezmięsny, pyszny obiad. Zastanawiacie się, co smacznego można zrobić z ziemniaków? Oczywiście w grę wchodzą frytki, kopytka i placki ziemniaczane. Jeśli jednak komuś przejadły się już te potrawy, możecie przygotować krokiety ziemniaczane. Są niezwykle smaczne, a jednocześnie proste do przygotowania. Przekonajcie się o tym sami. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie tych apetycznych krokietów, które jest screen'em z filmiku Weronika Domogród na YouTube. Wyglądają tak, że od razu chce się je zjeść, prawda?

kluski ziemniaczane
11.07.2022 13:00 Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać jednej zasady, a więc zachowania odpowiednich proporcji. Trzeba bowiem podzielić je na cztery równe części i dodać do nich dokładnie tyle mąki ziemniaczanej, ile zajmuje ćwiartka wytłuczonych ziemniaków. Sposób jest prosty i niezawodny, przyznacie?Ziemniaki są chyba najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, choć dodajemy je też do zup, sałatek, zapiekanek. Bardzo chętnie przerabiamy je na kluski, bo są o wiele smaczniejsze niż gotowane kartofle.Kluski ziemniaczane to na przykład kopytka, pyzy, kluski szare czy śląskie. Te ostatnie są niezwykle lubiane, bo są smaczne i eleganckie. Serwuje się je nawet na najlepszych przyjęciach. Czasami jednak potrafią wyjść twarde i gumowate. Jak temu zapobiec?

placki warzywne
10.07.2022 09:36 Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej

Poznaj placki z cukinii i ziemniaków, które zachwycają chrupkością. Dzięki dodatkowi cukinii placki nabierają delikatniejszego smaku, a ziemniaki dają im bardziej zwartą strukturę. Pokochają je dzieci i najbliżsi i będą prosić o dokładkę. Przygotuj je na obiad lub kolację, a otrzymasz tanie i pyszne danie. Placki warzywne są lekkie, tanie i proste w przygotowaniu. Na dodatek doskonale smakują i można je zrobić z różnych warzyw. W naszej kuchni prym oczywiście wiodą placki ziemniaczane, jednak coraz więcej osób robi też placki z cukinii. My połączymy oba trendy i przygotujemy placki ziemniaczane z cukinią. Będą chrupiące, ale delikatniejsze w smaku.