Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy
24.09.2022 17:06 Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Marzą wam się pyszne kopytka? Delikatny i pełen smaku rarytas uzyskacie, korzystając z przepisu Karola Okrasy. Kucharz łączy ze sobą dwa rodzaje mąki pszennej — klasyczną i razową — uzyskując miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Spróbujecie? Kopytka razowe są lżejsze od klasycznych i nieziemsko pyszne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie podane z dowolnie wybranym sosem. Warto od razu przygotować więcej, bo znikają ekspresowo.

Knedle ze śliwkami Ani Starmach
23.09.2022 17:52 Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

Knedle ze śliwkami skuszą niejednego smakosza. Ania Starmach zna niezawodny sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które doskonale komponuje się z jesiennymi owocami. Koniecznie spróbujcie proponowanego przysmaku, a będziecie zachwyceni.Prosty patent na knedle ze śliwkami może być na wagę złota. Jeśli jeszcze nie udało wam się osiągnąć przysmaku, który jest miękki i delikatny, a jednocześnie nie rozpada się po ugotowaniu, dajcie szansę tej recepturze. Przyjemnie was zaskoczy.

placki ziemniaczane
21.09.2022 20:12 Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

W tradycyjnym przepisie na placki ziemniaczane, bazę stanowi połączenie mąki, ziemniaków i jajka. Okazuje się jednak, że od tradycji są pewne odstępstwa, a popularne placki można z powodzeniem usmażyć bez jajka. W tym celu wybieramy jeden z kilku dostępnych zamienników.Placki ziemniaczane bez dodatku jajka są wybawieniem dla osób, które cierpią na alergię pokarmową lub zwyczajnie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Mimo modyfikacji oryginalnego przepisu, placki wychodzą pyszne i chrupiące. Niektóre zamienniki jajka do placków ziemniaczanych większość z nas ma już w swojej kuchni.

Maślane ziemniaki z piekarnika
20.09.2022 16:55 Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz

Próbowaliście maślanych ziemniaków? Prezentujemy posty sposób przygotowania uwielbianego warzywa. Polega on na upieczeniu ziemniaków z przyprawami oraz solidną porcją mlecznego tłuszczu. Potrawa doskonale smakuje sama, a także jako dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła i aromatycznych ziół skradną niejedno serce. Zrobienie rarytasu jest dziecinnie proste, a koszty niewielkie. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Skusicie się?

placki ziemniaczane
18.09.2022 16:50 Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje

Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest tyle samo, ile osób mierzących się z tym daniem. A wiecie, jaką sztuczkę na placki stosuje znany polski kucharz, Jakub Kuroń? Otóż dodaje on do ciasta solidną porcję startego, żółtego sera. Brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.Ciasto na placki ziemniaczane daje nam pewną dowolność, jeśli chodzi o rozmaite dodatki. Jakub Kuroń proponuje oryginalny i intensywny w smaku składnik, jakim jest tarty kozi ser. Dzięki niemu możemy zmienić nieco pospolite placki ziemniaczane w wykwintny i elegancki poczęstunek.

ziemniaki z ogniska
17.09.2022 15:13 Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak te z ogniska. Mamy wyjątkowy patent

Czy wiesz, że ziemniaki, które smakują jak z ogniska możesz przygotować w swojej kuchni? Pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej i soli smakują dokładnie jak te, które pieczą się w żarze. Nie czekaj więc do następnego sezonu i już dziś odtwórz jeden z lepszych smaków lata i wakacji.Ziemniaki z ogniska są mocno przypieczone, mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są idealnie miękkie i delikatne. Ziemniaki z ogniska z odrobiną masła i soli smakują rewelacyjnie i za każdym razem znikają z talerzy błyskawicznie. Smak takich ziemniaków możemy łatwo odtworzyć.Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebujemy mieszanki soli i mąki pszennej. To kluczowe składniki, bez których nie otrzymamy doskonale spieczonej, chrupiącej skórki i smaku. Ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance i upiec w piekarniku, wszyscy będą zachwyceni.Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska, możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Tak przygotowane ziemniaki będą pasować do pieczonego i smażonego mięsa, a także do pieczonych ryb.

Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Pochwali je każda babcia
16.09.2022 22:46 Słynne szare kluski w okrasie z boczku. Pochwali je każda babcia

Szare kluski to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Kluski z tartych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebuli smakują rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do klusek podajmy również surówkę z ulubionej kapusty.Szare kluski to jedno z dań, które z pewnością każdy jadł u babci. Proste w przygotowaniu kluski kładzione z ziemniaków są delikatne i miękkie, a podane z okrasą z boczku wędzonego i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Takie kluski zyskują charakter i wyraźny smak.Do szarych klusek z okrasą możemy podać również surówkę z czerwonej kapusty i marchewki, kapustę kiszoną lub surówkę z kapusty pekińskiej. Każdy rodzaj kapusty będzie świetnym dodatkiem do klusek z ziemniaków i mięsnej okrasy.Tarte ziemniaki szybko ciemnieją, dodajmy więc do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Kwasek nie będzie wyczuwalny w daniu, a dzięki nim kluski będą miały jasny, ładny kolor. Szare kluski wykładajmy łyżką sparzoną w gorącej wodzie, będzie znacznie szybciej.

Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
16.09.2022 21:09 Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak

Sałatka jarzynowa to już kultowe danie. Ewa Wachowicz do sałatki dodaje również posiekany por, który dodaje jej pikantności i wyrazu. Sekretem smaku jest także sos przygotowany z majonezu, musztardy i kwaśnej śmietany.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zdradza fanom wiele świetnych przepisów. Jednym z nich jest przepis na wyśmienitą sałatkę jarzynową. Sałatka nie jest tak delikatna jak tradycyjne danie. Ma wyraźny smak, jest charakterna i lekko pikantna.Sekretem wspaniałego smaku sałatki jest gotowanie warzyw w skórkach, dzięki czemu smakują fenomenalnie. Słodkie warzywa korzeniowe i delikatne jajka przełamane są pikantnym porem, jabłkiem i ogórkami kiszonymi. Sałatka jarzynowa będzie miała wyraźny smak, kiedy doprawimy ją nie tylko majonezem, a dodamy jeszcze musztardę i kwaśną śmietanę. Sałatkę przechowujmy w lodówce. Jeśli ją doprawimy, musimy zjeść ją w ciągu dwóch dni. Sałatka bez majonezu i śmietany będzie świeża dzień dłużej.

Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty
16.09.2022 17:10 Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty

Placki ziemniaczane według przepisu Tomasza Jakubiaka zachwycają puszystością i delikatnością. Jakubiak do placków dodaje kwaśną śmietanę, dodaje również pianę ubitą z białek, przez co całe danie smakuje rewelacyjnie. Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany i piany z białek to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kwaśna śmietana sprawi, że placki będą bardzo delikatne, natomiast piana z białek doda daniu puszystości. Placki z zewnątrz będą chrupiące i złociste.Placki ziemniaczane Jakubiak podaje z gulaszem mięsnym. Placki możemy również podać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub kurkowym. Możemy podać je z kwaśną śmietaną, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Każdy sposób podania placków jest wyśmienity.Do placków wykorzystajmy ziemniaki mączne. Z odmian wodnistych nie zrobimy dobrych placków, ponieważ masa nie będzie spójna i rozwarstwi się podczas smażenia. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Nigdy nie dolewajmy oleju, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej jest błyskawicznie wchłaniany przez ziemniaki, przez co placki będą tłuste, ciężkie i stracą smak. Placki smażymy po kilka minut na złoty kolor.

czarne kluski
15.09.2022 21:33 Jak zrobić kultowe czarne kluski? Dodatek nie ma sobie równych

Czarne kluski są specjałem kuchni śląskiej. Ich wyjątkowość polega na połączeniu zarówno gotowanych jak i surowych ziemniaków. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko do dania głównego, ale także do zupy.Czarne kluski są nazwę zawdzięczają charakterystycznej szarej barwie. Powstaje ona poprzez dodatek tartych surowych ziemniaków, które ciemnieją przy kontakcie z powietrzem. Czarne kluski z powodzeniem zastąpią ziemniaki czy makaron w zupie, uzupełnią danie obiadowe, lub będą cieszyć podniebienie podane samodzielnie z okrasą lub z ulubionym sosem.

Puszyste placki ziemniaczane
15.09.2022 13:58 Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem

Marzą wam się placki ziemniaczane lekkie niczym chmurka? Najlepsze efekty uzyskacie, oddzielając żółtka od białek i ubijając białka na sztywną pianę. Dodana do ziemniaczanej masy piana sprawi, że danie będzie nadzwyczaj delikatne. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i skorzystać z prostego patentu — ubicia piany z białek. Jej dodatek sprawi, że masa ziemniaczana będzie dobrze napowietrzona, a usmażone placki zachwycą lekkością.

gotowanie ziemniaków
15.09.2022 11:44 Nie uwierzysz, co Ojciec Grande dodawał do gotujących się ziemniaków. Można je jeść dosłownie same

Ziemniaki gotowane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Ojciec Grande gotował je jednak inaczej niż wszyscy. Dodawał do nich bowiem mleko, masło i cebulę, dzięki czemu zyskiwały doskonały smak. Może zastosujesz ten ciekawy, choć prosty sposób w swojej kuchni?Przepisy Ojca Grande są znane na całym świecie. Zakonnik podawał sprawdzone i nieoczywiste patenty na przygotowanie klasycznych potraw. Dzięki nim każde danie stawało się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ojciec Grande zdradził też, jak ugotować ziemniaki, żeby zyskały charakter i zachowały wszystkie wartości odżywcze.Gotowane ziemniaki zakonnik przygotowywał w niecodzienny sposób. Do garnka dodawał również masło, mleko i cebulę. Ziemniaki zalewał wrzątkiem, a sól wsypywał pod sam koniec gotowania. Dzięki temu popularny dodatek do obiadu zyskiwał doskonały smak. Gotowane ziemniaki po odcedzeniu i odparowaniu posypmy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Pamiętajcie, że z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, możemy przygotować również wiele wyśmienitych potraw. Nie wyrzucajmy więc ziemniaków, niech nic w naszej kuchni się nie marnuje.

zapiekanka ziemniaczana wg kuronia
12.09.2022 17:41 Zapiekanka ziemniaczana według Kuronia. Sycący obiad dla całej rodziny

Zapiekanka ziemniaczana ratuje nas za każdym razem, kiedy brak nam czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy do ziemniaków dodać składniki, które akurat mamy z lodówce, zalać wybranym sosem i zapiec w piekarniku. A co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i sosem paprykowym? To pyszna propozycja prosto od Jacka Kuronia.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz użyć ziemniaków świeżo ugotowanych lub tych, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego. Pyszna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka jest również bardzo pożywna.

zupa krem z pora
12.09.2022 14:41 Błyskawiczna, kremowa zupa z pora. Zrobisz ją w 30 minut

Zupa z pora jest prostym i tanim pomysłem na pożywny posiłek. Idealnie kremowa i gęsta, przyjemnie rozgrzewa od środka za sprawą niewielkiego dodatku chilli. Zupę z pora przygotujesz błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ona z talerzy.Zupę z pora możesz serwować na wiele sposobów. Podaj ją samodzielnie lub z dodatkiem grzanek. Dla zwolenników dodatków mięsnych świetnym uzupełnieniem będą plastry wysmażonego boczku. Na nieco mniejszy głód można wybrać posypkę z pestek dyni czy słonecznika. Niezależnie od tego, na który wariant postawisz, zupa z pora przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Śp. Ojciec Grande tak robił placki ziemniaczane, że nigdy nie ciemniały. Jego sekretny przepis trafił do sieci
12.09.2022 13:54 Śp. Ojciec Grande tak robił placki ziemniaczane, że nigdy nie ciemniały. Jego sekretny przepis trafił do sieci

Placki ziemniaczane są wyśmienitym pomysłem na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Przygotuj je według przepisu Ojca Grande, a błyskawicznie znikną z talerzy. Placki są bowiem chrupiące, pełne smaku i nie ciemnieją. Wszystko za sprawą dodatku odrobiny mleka.Tarte ziemniaki błyskawicznie ciemnieją, przez co placki ziemniaczane również nabierają ciemnego koloru. Ojciec Grande znalazł na to skuteczny sposób — do placków dodawał niewielką ilość mleka. Placki ziemniaczane według jego przepisu dosłownie rozpływają się w ustach.Placki ziemniaczane możemy podać na wiele sposobów. Niektórzy lubią placki z cukrem, inni z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Do placków możemy przygotować również sos węgierski z mięsa i warzyw, sos kurkowy, pieczarkowy lub z grzybów leśnych. Każda wersja będzie smakować wyśmienicie.Sekretem najsmaczniejszych placków jest odpowiednia odmiana ziemniaków. Ziemniaki nie mogą być ani zbyt wodniste, ani zbyt mączyste. Najlepiej sprawdzą się tradycyjne odmiany, np. Irga, Irys. Ziemniaki po starciu należy dobrze odsączyć z nadmiaru soku. Uważajmy jednak, żeby nie wylać również skrobi, która jest niezbędna w plackach i odpowiada za ich chrupkość.

Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
10.09.2022 14:23 Wyjątkowe ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu. Efektowny dodatek do obiadu

Pieczone ziemniaki po szwedzku są efektownym sposobem podania tych warzyw. Charakterystycznie ponacinanie, smakowicie przypieczone na rumiano, urozmaicą każdy posiłek. Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, lub samodzielną ciepłą przekąską.Przyprawy do pieczonych ziemniaków możesz modyfikować według własnego uznania oraz zmieniać. Dzięki temu ich smak nigdy Ci się nie znudzi. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Do pieczonych ziemniaków po szwedzku staraj się wybierać warzywa podłużne, porównywalnej wielkości.

placki ziemniaczane
09.09.2022 21:10 Niezwykłe placki ziemniaczane z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje

Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa z rosołu są dobrym sposobem na zagospodarowanie drobiu czy wołowiny pozostałych po gotowaniu wywaru. Z tym przepisem możesz przygotować prosty, a zarazem oszczędny. Placki ziemniaczane z sosem z mięsa z rosołu to pyszne danie, które rozpływa się w ustach.

Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami
09.09.2022 13:52 Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami

Pamiętacie szare kluski? Częstowała nimi babcia i szybko znikały z talerzy. Dziś sami możecie je zrobić. Wykorzystajcie tylko nasz przepis na proste i przepyszne szare kluski i podajcie je z ulubionymi dodatkami. Okraszone wędzonym boczkiem i cebulą albo posypane twarogiem będą idealne na obiad. Taka pyszna odmiana od mięsa z ziemniakami.Szare kluski z ziemniaków to świetna alternatywa dla kopytek i klusek śląskich. Kluski są bardzo delikatne, miękkie i smaczne, a my nie musimy wyrabiać ciasta. Wszystkie składniki na kluski łączymy i przygotowaną masę wykładamy łyżką do gotującej się wody.Szare kluski można podać z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam jednak okrasę z wędzonego boczku i cebuli, a także surówkę z kapusty czerwonej lub pekińskiej. Za każdym razem, gdy przygotowuję taki zestaw, obiad znika z talerzy błyskawicznie.Pamiętaj, że po starciu ziemniaki musisz dobrze odsączyć i dodać do nich trochę soku z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego. Dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją zbyt mocno i kluski będą wyglądać bardzo apetycznie.

Farsz do pierogów ruskich - prosty przepis
09.09.2022 11:50 Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek

Dobry farsz do pierogów ruskich charakteryzuje odpowiedni dobór składników. Kluczowe jest użycie ziemniaków i twarogu w proporcjach 1:1 oraz dodanie sporej ilości aromatycznej smażonej cebulki. Koniecznie spróbujcie — doświadczone kucharki nie mogą się przecież mylić. Prosty i pełen smaku farsz na pierogi ruskie przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, taką samą ilość rozdrobnionego sera białego i sporo smażonej cebuli. Odpowiednio doprawione i zamknięte w delikatnym cieście nadzienie będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią - prosty przepis
07.09.2022 14:52 Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Dodatek cukinii doskonale urozmaici tę klasyczną potrawę. Wystarczy zetrzeć warzywo wraz z ziemniakami i dalej działać tak samo, jak przy smażeniu tradycyjnego przysmaku. Różnica jednak jest zauważalna. Koniecznie spróbujcie — delikatny i pełen smaku posiłek na pewno wam posmakuje. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz — takie są placki ziemniaczane z cukinią. Danie przygotujecie z łatwością, a jego konsystencja i niesamowity smak pozytywnie was zaskoczą. Jeśli nie macie pomysłu na cukinię — warto spróbować.

placki z majonezem
06.09.2022 18:32 Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych? Efekt może zaskoczyć

Placki ziemniaczane budzą zachwyt zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Poza oczywistymi produktami bazowymi, warto dodać do ciasta łyżkę majonezu. Dzięki temu zabiegowi to danie zyska coś więcej, niż niezwykły smak.Ziemniaki na placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu proponujemy zetrzeć na grubszych oczkach. Dzięki temu masa będzie bardziej zwarta, a usmażone już placki zachwycą nas przyjemną teksturą. Ponadto dodatek majonezu sprawi, że placki ziemniaczane podczas smażenia nie będą wchłaniać tyle tłuszczu, co ich bardziej tradycyjna odmiana.Dobór majonezu do placków ziemniaczanych zależy od Twoich upodobań. Możesz wybrać bardziej kremowy i delikatny, lub ten o zdecydowanym, ostrzejszym posmaku. Niezależnie na co się zdecydujesz, rezultat przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania.

Strzelczyk pokazał jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
06.09.2022 15:59 Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki

Zapiekanka proboszcza według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na tani, sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz z kilku prostych składników, a każdy będzie prosił o dokładkę.Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy poznać wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk dzieli się z fanami swoimi patentami na szybkie obiady, kolacje i dania na większe uroczystości, w tym właśnie na pyszną zapiekankę.Zapiekanka proboszcza przepisu Tomasza Strzelczyka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest również naprawdę tania. Potrzebujemy kilograma młodych ziemniaków, kilku plastrów ulubionej szynki, cebulę, czosnek i kawałek żółtego sera. Możemy dodać również posiekany szczypiorek dla podbicia smaku.Przysłowiową wisienką na torcie jest aksamitny sos beszamelowy, który z zapiekanką łączy się doskonale. Sos na bazie masła, mąki i mleka koniecznie doprawmy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, w ten sposób nadamy mu charakteru. Zapiekanka będzie gotowa po 25 minutach pieczenia.

Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
05.09.2022 09:55 Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje

Zapraszamy na pyszne kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Wykorzystajcie ugotowane warzywo, które pozostało Wam z obiadu, a nic się nie zmarnuje. Kopytka możecie podać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do duszonych mięs czy sosu grzybowego. Pomysłów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu jest naprawdę wiele. Jednak to właśnie kopytka są najbardziej uniwersalne. Podamy je z przeróżnymi dodatkami, np. z duszonym mięsem, sosami, cebulą, skwarkami. Kopytka możemy podać również na słodko, oprószając je cynamonem i cukrem lub polewając tartą bułką zrumienioną na maśle.Przygotowanie kopytek jest naprawdę proste, wystarczy zagnieść masę ziemniaczaną z jajkiem, solą, pieprzem i mąką pszenną. Kopytka po ugotowaniu i dokładnym odsączeniu możemy również przesmażyć na oleju lub maśle klarowanym. Zyskają wtedy chrupiącą skórkę.Ziemniaki, które wykorzystamy do kopytek, musimy wcześniej dobrze odcedzić i odparować. Wybierajmy również klasyczną odmianę, która nie zawiera ani za dużo, ani za mało wody. Ziemniaki wodniste nie będą się dobrze lepić, kopytka z ziemniaków mącznych mogą być twardawe.

frytki
04.09.2022 12:43 Frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. 2 proste sposoby ich przygotowania

Kto nie lubi frytek? Chyba smakowo pasują każdemu, jednak niektórzy unikają ich, ponieważ są kaloryczne. Dlatego dziś powiemy wam, jak zrobić frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. Do wyboru macie dwa proste sposoby ich przygotowania. Wybierzcie ten, który wam bardziej odpowiada.Frytki są popularnym zamiennikiem gotowanych ziemniaków. Zwykle decydujemy się na nie, zamawiając jedzenie w restauracji lub po prostu mając wybór. Są o wiele smaczniejsze niż ziemniaki z wody, ale też niestety o wiele bardziej kaloryczne i niezdrowe. Podpowiemy wam więc, jak przygotować frytki, które nie są nasączone tłuszczem. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, mniej tuczące i po prostu zdrowsze. Proponujemy wam dwa sposoby ich przygotowania.

Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku. Hit na sycący obiad
03.09.2022 20:39 Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku. Hit na sycący obiad

Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna, sycąca i pełna smaku. Sekretem są przyprawy, w tym ajwar, czyli pasta z pieczonej papryki.Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku to niezwykłe danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi zapiekanek. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, sycąca i doskonale doprawiona, prośby o dokładkę są więc pewne.Do przygotowania ziemniaków z mięsem mielonym zapiekanych w piekarniku wykorzystaj młode ziemniaki i świeżą, soczystą paprykę. Mięso mielone wybierz najlepiej z łopatki lub karczku. Wieprzowina musi być najwyższej jakości, wtedy będzie soczysta i delikatna.Mięso mielone w zapiekance podsmaż z przyprawami i cebulą, następnie dodaj bulion, śmietankę i pastę ajwar. To właśnie doskonale dobrana mieszanka składników nadaje ziemniakom z mięsem mielonym zapiekanym w piekarniku niezwykłego, pełnego smaku i aromatu.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące
02.09.2022 12:04 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób

Przygotowanie placków ziemniaczanych nie musi oznaczać spędzenia połowy dnia w kuchni. Od teraz możesz przygotować ich "leniwą" wersje. Zamiast trzeć lub mozolnie mielić ziemniaki w maszynce, wystarczy włożyć je do blendera. Dzięki temu możesz szybko przygotować placki ziemniaczane, kiedy tylko masz na nie ochotę.Placki ziemniaczane przygotowane w blenderze mają nieco inną konsystencję niż te tradycyjne. Są bardziej napowietrzone, przez co po usmażeniu wychodzą puszyste, a zarazem chrupiące. Po zblendowaniu należy odcedzić nieco wody, która wytrąciła się z ziemniaków, dodać kilka prostych składników i mamy gotową do smażenia masę.

Placki ziemniaczane z kalafiorem i czosnkiem
01.09.2022 10:14 Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące

Placki ziemniaczane z kalafiorem to niebanalna odsłona dobrze znanego wszystkim dania. Są proste w przygotowaniu, a przy tym niedrogie. Placki ziemniaczane z kalafiorem możesz podawać jako samodzielne danie, z ulubionymi sosami, a nawet jako dodatek do obiadu.Placki ziemniaczane z kalafiorem, to danie wyjątkowo aromatyczne. Poza samym kalafiorem mają w sobie czosnek, cebulę oraz szczypiorek, tak bardzo lubiane w polskiej kuchni. Kasza manna to z kolei dodatek, dzięki któremu nasze placki wyjdą niezwykle chrupiące.

Ziemniaki w mleku kokosowym - przepis Ani Starmach
30.08.2022 13:36 Ania Starmach pokazała, w czym gotuje ziemniaki. Zapomnij o zwykłej wodzie

Gotowanie ziemniaków jest prostą czynnością. Wrzucamy warzywo do osolonego wrzątku i czekamy, aż zmięknie. Ania Starmach zamiast wody wybiera mleko kokosowe i aromatyczne przyprawy. Przygotujcie ziemniaki oraz kilka innych składników i koniecznie spróbujcie — smak jest nietuzinkowy. Smaczne ziemniaki gotowane w mleku kokosowym z pewnością pokochają amatorzy wyrazistych smaków i kuchni indyjskiej. Mieszanka ostrej papryczki, imbiru, czosnku i kokosa świetnie pasuje do miękkiego kremowego warzywa. Razem tworzą niezapomnianą kombinację, której trudno się oprzeć.