Topinambur, choć jego nazwa może brzmieć trochę egzotycznie, jest stosunkowo łatwym w zakupie produktem. Roślina nazywana także słonecznikiem bulwiastym jest spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym i pochodzi z Ameryki Północnej. Korzystnie wpływa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Niżej zdradzamy, jakie ma właściwości i co można z tego korzenia przygotować. Topinambur jest sprzedawany najczęściej jako korzeń, który wyglądem przypomina nieco świeży imbir oraz kurkumę. Przed spożyciem, tak jak w przypadku powyższych korzeni, również należy go dokładnie oczyścić i obrać. Z początku topinambur służył ludziom jako zwykły pokarm, gdyż zawiera wiele wartości odżywczych, a przy okazji nie jest wybitnie kaloryczny. Obecnie coraz więcej osób stosuje go jako lekarstwo oraz suplement diety.
Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz podbijają serca wszystkich smakoszy. Placki ziemniaczane możesz również przygotować z młodych ziemniaków, jednak należy je wtedy odpowiednio przygotować, aby placuszki miały doskonałą konsystencję i smak. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.Placki ziemniaczane zwykle przygotowujemy z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają mało wody, dzięki czemu placki nie rozlatują się podczas smażenia. Placki najlepiej przygotować z odmian mącznych typu B lub C, takich jak Orlik, Irys, Sante, ponieważ zawierają dużo skrobi, nie są ani za wodniste, ani za sypkie. Placki ziemniaczane najlepiej smakują z jogurtem, śmietaną i szczypiorkiem.Im młodsze ziemniaki, tym mniejsza zawartość skrobi i większa wodnistość bylin. Jeśli chcesz przygotować placki z młodych ziemniaczków, najpierw je zetrzyj, następnie odstaw na pół godziny, a później przeciśnij jeszcze przez tetrę lub ręcznik papierowy, aby oddały jak najwięcej wody. Do masy ziemniaczanej dodaj więcej mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, która bogata jest w skrobię i odpowiednio zagęści ciasto.Przygotuj również placek z mięsem i papryką, czyli placek po węgiersku w gęstym i aromatycznym sosie.
Placki ziemniaczane z piekarnika smakują równie dobrze jak placki smażone, jednak zawierają dużo mniej tłuszczu. Placki z piekarnika są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę, są idealne na obiad lub kolację. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika.Odpowiedni rodzaj ziemniaków jest kluczowy, aby otrzymać wyśmienite placki ziemniaczane. Do przygotowania dania zawsze wybieraj odmiany mączne, typu B lub C, takie jak: Sante, Gustaw, Tajfun, Orlik, Flaming. Dzięki dużej zawartości skrobi, ziemniaki nie będą wodniste, a placki miękkie w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz.Placki po upieczeniu przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Jeśli chcesz przygotować placki na słodko z cukrem, nie dodawaj cebuli i czosnku. Placki doskonale smakują z jogurtem naturalnym, śmietaną i szczypiorkiem.Z placków ziemniaczanych przygotujesz również doskonałą potrawę z mięsem, czyli placek po węgiersku. Tu poznasz bezbłędny przepis Magdy Gessler na obiad lub kolację dla najbliższych.
Placki ziemniaczane mogą wielu osobom jawić się jako bardzo powszednie danie, w końcu przygotowuje się je wyjątkowo często. Aby urozmaicić sobie codzienny jadłospis, warto sporządzić je w odrobinę inny sposób, dzięki któremu placki będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Wystarczy dodać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak łatwo wykonać ten przepis. Placki ziemniaczane towarzyszą nam od wielu lat, gdyż są potrawą szybką i łatwą w gotowaniu, a duża ilość metod podania sprawia, że każdy może dostosować ich smak pod swoje preferencje. Ich największym mankamentem może być dla niektórych brak puszystości - na szczęście można łatwo rozwiązać ten problem. Ubita na sztywno piana z białek jaj wykorzystywana jest w wielu wypiekach, jako naturalny spulchniacz. Pęcherzyki powietrza sprawiają, że placki osiągają znacznie większą grubość, przy jednoczesnej delikatności oraz puszystości.
Znudziły Ci się tradycyjne ziemniaki? Szukasz pomysłu na niecodzienny dodatek do obiadu? Przygotuj czerwone ziemniaki, które pieczone w piekarniku z ziołami będą delikatne i słodkie. Czerwone ziemniaki w smaku przypominają bataty, jednak są bardziej kremowe, kleiste i wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pyszne i zdrowe ziemniaki, czyli pieczone czerwone ziemniaki z ziołami.Czerwone ziemniaki charakteryzują się mocno czerwoną skórą, białym miąższem i doskonałym smakiem. Pieczone w piekarniku są słodkie i kremowe o dość kleistej konsystencji. Czerwone ziemniaki wciąż są mało popularne w Polsce, jednak możesz je kupić w każdym większym markecie. Zawierają duże ilości fosforu i witaminy C, są więc znacznie zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków. Ziemniaki czerwone są świetnym dodatkiem do ryb, mięsa pieczonego i dań z grilla. Możesz wykorzystać je również do sałatek lub aromatycznego, wegetariańskiego curry, dodając je zamiast batatów. Ziemniaki czerwone pieczone w piekarniku mają ładny wygląd i są bardzo smaczne i aromatyczne.
Ziemniaki pieczone to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. Charakteryzuje je wyraźny, ziołowo- czosnkowy smak, miękki środek i chrupiąca, przyrumieniona skórka. Ziemniaki są genialnym dodatkiem do dań obiadowych i z grilla. Poznaj przepis na ziemniaki pieczone z ziołami.Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem do głównych dań mięsnych i wegetariańskich i przygotujesz je na wiele sposobów: z jogurtem, w mundurkach, z ziołami, w formie talarków, ćwiartek, połówek, frytek. Ziemniaki pieczone z ziołami mają rewelacyjny, ziołowo- czosnkowy smak, są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. Do pieczenia wykorzystaj folię aluminiową. Wyłóż ją na blachę, aby ziemniaki się nie przypaliły. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były miękkie, bez przypieczonej skórki, przykryj je drugim kawałkiem folii. Ziemniaki piecz w piekarniku bez termoobiegu, jeśli lubisz mocno przypieczone, włącz termoobieg 5 minut przez końcem pieczenia.
„Żelazne” kluski, znane też jako kluski szare są potrawą, którą wielu z nas kojarzy z domu rodzinnego. Nasze babcie często przyrządzały to proste, a przy tym wyjątkowo sycące i tanie danie. Smakowało ono pysznie z sosem z pieczarek lub okrasą. Przenieście się w dawne czasy i zróbcie je w waszych domach. Będziecie zachwyceni. Wielokrotnie polecaliśmy wam pyszne receptury na potrawy z ziemniaków. Podpowiadaliśmy np. jak przyrządzić tradycyjne kluski śląskie, będące doskonałym towarzystwem dla zrazów wołowych. Dawaliśmy też wskazówki, dzięki którym kupowaliście idealne do zrobienia pyz ziemniaki. Te same sprawdza się w przygotowaniu żelaznych klusek. To smaczne i proste w wykonaniu danie z pewnością wam zasmakuje.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach, w związku z czym produkujemy duże ilości obierek. Co z nimi zazwyczaj robimy? Wyrzucamy do śmieci. A to ogromny błąd, bo obierki podobnie jak ziemniaczany miąższ są jadalne. Zobacz, jak wykorzystać obierki po ziemniakach. Jeśli dbasz o środowisko albo przynajmniej o swój portfel, nie pozbywaj się obierek z ziemniaków. Są one tak samo, a nawet bardziej wartościowe niż wnętrze ziemniaków. W skórce i tuż pod nią zawsze znajduje się najwięcej wartościowych składników. By jednak ziemniaczane obierki dały się wykorzystać w kuchni i nie tylko, muszą być czyste. Dlatego ziemniaki przed obraniem dokładnie wyszoruj szczoteczką i starannie opłucz.
Zupa krem z cukinii z ziemniakami jest pyszną, prostą, tanią i pożywną zupą, idealną na szybki obiad, lunch lub kolację. Zupa jest bardzo pożywna, lekka i niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej prażone pestki dyni lub słonecznika i odkryj niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak przygotować genialną zupę krem z cukinii z ziemniakami.Zupa z cukinii z ziemniakami to banalnie prosty pomysł na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest delikatny, ale jednocześnie wyraźny w smaku dzięki świeżej natce pietruszki i prażonym pestkom dyni lub słonecznika. Sekretem doskonałej zupy jest podsmażenie cukinii i ziemniaków na oliwie z czosnkiem i cebulą, dzięki czemu warzywa zyskują genialny smak. Krem podaję głównie z kleksem śmietany 18% lub grzankami czosnkowymi. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj do kremu chili lub pieprz cayenne zamiast mielonego pieprzu. Zupę przygotuj na prawdziwym bulionie warzywnym lub kostce rosołowej. Do zupy wykorzystaj młode, duże ziemniaki. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i tani obiad- tu znajdziesz przepis na doskonały krem z serków topionych, doskonały na danie dla całej rodziny.
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem są doskonałym pomysłem na kolację lub obiad. Są delikatne, a aromatyczny, grzybowy farsz wprost rozpływa się w ustach. Ziemniaki przygotujesz w godzinę, a efekt zachwyci całą rodzinę i przyjaciół. Poznaj przepis na proste i szybkie faszerowane, pieczone ziemniaki.Pieczone ziemniaki przygotuj jako samodzielne, bardzo pożywne i smaczne jadanie, a także jako dodatek do mięsa pieczonego lub grillowanego. Pieczarki zapieczone z cebulką, serem i szczypiorkiem smakują obłędnie w towarzystwie delikatnych ziemniaków w mundurkach.Do przygotowania ziemniaków pieczonych wykorzystaj te o średnim stopniu mączności, np. Irga, Orlik, Irys. Ziemniaki te nie są ani zbyt sypkie, ani wodniste, dzięki czemu będą dobrze łączyć się z całym farszem. Ziemniaki przed pieczeniem ugotuj w mundurkach, co wzmocni ich walory smakowe. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny pomysł na ziemniaki- tu znajdziesz przepis na ziemniaki pieczone ze szpinakiem, doskonałe jako dodatek do dań mięsnych i ryb.
Któż nie lubi delikatnych, okraszonych cebulką pierogów ruskich z pysznym twarogiem i tłuczonymi ziemniakami? Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest lepienie. Możemy je jednak pominąć. Z nowym przepisem, który wam proponujemy, wasz ukochany specjał przyrządzicie w zaledwie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie. Robiąc ruskie z tego przepisu, najwięcej czasu poświęcicie na ugotowanie ziemniaków. Ciasto bowiem przygotujecie naprawdę szybko, a formowanie pierogów polegać będzie na zanurzaniu kulek farszu w masie z mąki, jaja i mleka. Sprawdźcie sami, jakie to będzie proste.
Ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem to wyjątkowo smaczny dodatek do dań mięsnych, surówek oraz jako samodzielne danie, np. na kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone w rękawie są miękkie i niezwykle delikatne. Majonez nadaje im genialnego smaku i chroni przez wysuszeniem. Poznaj prosty przepis na ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem.Ziemniaki z majonezem są miłą odmianą dla tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków do obiadu. Świetnie komponują się z grillowanym i pieczonym mięsem i rybami i surówkami ze świeżych warzyw. Ziemniaki przygotowuję również jako samodzielne danie, kiedy mam ochotę na delikatne ziemniaczki z czosnkiem, cebulką i innymi przyprawami. Ziemniaki pieczone w rękawie będą bardzo delikatne i bez chrupiącej skórki. Jeśli jednak chcesz je bardziej przypiec, rozerwij rękaw na ostatnie 10 minut pieczenia. W ten sposób skórka się przyrumieni i będzie lekko chrupiąca. Do ziemniaków z majonezem koniecznie dodaj dużo posiekanego koperku. Ziemniaki możesz przygotować na wiele sposobów. Upiecz ziemniaki w ostro-słonej marynacie, idealne do pieczonych, smażonych i grillowanych dań.
Znana od XVII wieku potrawa — placki ziemniaczane — obchodzi dziś swoje święto. Warto uczcić ten dzień, przygotowując pyszne placki po węgiersku. Cudownie chrupiące ziemniaki i mięsny sos to kompozycja idealna na chłodne, jesienne dni. Danie jest sycące i rozgrzewające, a z naszym przepisem zrobicie je bez problemu. Placki ziemniaczane często goszczą na polskich stołach, a przepisy na ten specjał zdradzaliśmy wam nie raz. Pokazywaliśmy wam nawet warianty niecodzienne, takie jak słodka wersja z dodatkiem rodzynek czy placki z batatów. Tym razem proponujemy wam przygotowanie placków po węgiersku. Delikatny mięsny gulasz w połączeniu ze smażonym z dodatkiem cebulki ziemniakiem smakuje wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie.
Przygotowanie ziemniaczanych klusek jest jednym z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z resztkami ugotowanych do obiadu ziemniaków. Dodając do nich ziemniaki surowe, możemy przenieść smak tej potrawy na wyższych poziom i dodać kluskom charakteru. Spróbujcie tradycyjnych czarnych klusek i przekonajcie się sami, jak pyszne mogą być najprostsze dania. Zdradzaliśmy wam już przepis na ekspresowe kluski śląskie oraz recepturę na cudownie pyszne pyzy ziemniaczane. Obie potrawy będą dobrze komponowały się z wieloma sosami. Pasować do nich będą też, popularne na Górnym Śląsku, kluski czorne. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia ziemniaków w dwóch postaciach, a być może nie sięgniecie już po „zwykłe” warianty tego ziemniaczanego dania.
Pieczone ziemniaki ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań mięsnych i potraw z grilla. Ziemniaki są bardzo aromatyczne, sycące i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na szybkie pieczone ziemniaki ze szpinakiem.Pieczone ziemniaki ze szpinakiem są świetnym, pożywnym daniem dla całej rodziny. Mogą być również dodatkiem do potraw mięsnych i grillowanego mięsa. Ziemniaki gotowane w mundurkach, zapieczone z farszem z sera fety, szpinaki i czosnku smakują obłędnie. Całe danie oprószone jest dodatkowo intensywnym i bardzo aromatycznym cheddarem. Z ziemniaków przygotujesz wiele genialnych potraw, w tym pieczone talarki, sałatki, wielkopolski gzik, czyli ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem. Ziemniaki są delikatne w smaku, dzięki czemu możesz łączyć je z dowolnymi składnikami i znaleźć swój ulubiony smak.
Zupa krem z ziemniaków jest prostą i doskonałą w smaku zupą na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Delikatny krem z ziemniaków w towarzystwie aromatycznego pora i boczku smakuje genialnie. Poznaj przepis na pyszną zupę krem z ziemniaków.Zupy kremy są smaczniejsze i bardziej pożywne od klasycznych zup. Są gęste, doskonale doprawione, pyszne i posiadają rozgrzewające właściwości. Zupy kremy sprawdzą się więc idealnie w chłodne jesienne i zimowe dni. Zupę krem ugotujesz a każdych warzyw, np. z buraków lub marchewki. Każe danie ma wyjątkowy smak i aromat. Krem z ziemniaków jest prostym, smacznym i tanim pomysłem na sycący posiłek. Ziemniaki podsmażone na maśle w towarzystwie pora i czosnku nabierają wyraźnego smaku. Cały krem wzbogacony jest o kilka plasterków podsmażonego boczku, który do ziemniaków pasuje idealnie.
Ziemniaki pieczone w rękawie bez tłuszczu to szybki pomysł na lekki i smaczny dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki obtoczone są w jogurtowej marynacie z czosnkiem i rozmarynem, są delikatne i miękkie w środku z lekko przyrumienioną i chrupiącą skórką. Poznaj przepis na pyszne ziemniaki pieczone w rękawie bez tłuszczu.Pieczone ziemniaki są pyszne, ale dość kaloryczne, ponieważ przygotowywane są z dużą ilością masła lub oleju. Ziemniaki pieczone w rękawie z marynatą z jogurtu nie zawierają grama tłuszczu, dzięki czemu są lekkie, mało kaloryczne i lekkostrawne. Ziemniaki podaj z ulubionym mięsem i obłędną surówką z selera. Do oprószenia ziemniaków wykorzystałam przyprawę do ziemniaków, ale możesz ją również zastąpić ziołami prowansalskimi, natką pietruszki, curry lub czerwoną papryką mieloną. Wszystkie zioła świetnie komponują się z pieczonym ziemniakiem i delikatnym jogurtem naturalnym.Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad- tu znajdziesz przepis na ziemniaki Hasselback z salami, doskonałe również jako dodatek do potraw z grilla.
Zrobiliście surówkę z białej kapusty, a teraz nie wiecie jak wykorzystać pozostałą część warzywa? Mamy dla was pyszny przepis, z którego wyczarujecie niesamowicie aromatyczne jednogarnkowe danie. Wystarczy, że do kapusty dodacie kiełbasy, ziemniaków i ulubionych przypraw. Dajcie się skusić tej rozgrzewającej kompozycji. Będzie idealna na rodzinny obiad. Jednogarnkowe dania, takie jak np. leczo, zwykle są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycące. Warto wypróbować ten sposób przyrządzania potraw. Zwłaszcza że nie zawsze musimy gotować gulasz, co bywa czasochłonne. Czasem wystarczy po prostu składniki podsmażyć i trochę poddusić.
Czajnik jest jednym z najbardziej eksploatowanych sprzętów użytku codziennego. Włączamy go nawet kilka razy dziennie, by zaparzyć sobie herbatę czy kawę. Często jednak na jego ściankach i dnie gromadzi się kamień, który potrafi zmącić wodę. Poznaj domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika.Osad w czajniku pojawia się, gdy jesteśmy użytkownikami twardej wody. A taką właśnie wodę większość z nas ma w kranie. Woda ta zawiera dużo wapnia i magnezu, które wytrącają się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Możesz je zauważyć w przegotowanej wodzie, ale też po jakimś czasie w postaci osadu na ściankach czajnika.Wytrącony osad z wapnia czy magnezu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Potrafi jednak odebrać apetyczny wygląd zwłaszcza herbacie. Poza tym znajdujący się na dnie czajnika kamień utrudnia jego działanie i spowalnia podgrzewanie wody. Z czasem może nawet doprowadzić do awarii urządzenia. Dlatego warto raz w miesiącu wyczyścić czajnik z osadu.
Placki ziemniaczane są jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Przeważnie wzbogaca się je o dodatki w postaci jajka i mąki. Okazuje się, że wcale nie będą nam one potrzebne. Zamiast nich wystarczy sięgnąć po solidną łyżkę śmietany. Placki ziemniaczane wyjdą przepysznie.Smakowite placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie inaczej jest w przypadku specjałów bez użycia mąki i jajek. Wielu wielbicieli kultowego dania jest zdania, że placki ziemniaczane w tej odsłonie smakują jeszcze lepiej.
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, z pewnością pokochasz też ich nową wersję. Przygotuj placki ziemniaczane po góralsku. Smakują genialnie, a nie musisz trzeć na nie ziemniaków, unikasz więc tym samym bałaganu w kuchni. Możesz je przygotować nawet z ziemniaków z poprzedniego dnia.Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia niektórzy odsmażają i podają do obiadu. Inni przerabiają je na kopytka, jeszcze inni po prostu wyrzucają. Na to ostatnie, zdecydowanie się nie zgadzamy. Zwłaszcza że z gotowanych ziemniaków można przygotować przepyszne placki. Moskole, bo o nich mowa, wywodzą się z kuchni Podhala. Do ugotowanych i wytłuczonych ziemniaków dodaje się zwykle mąkę, sól i trochę wody, zagniata ciasto i formuje z niego placuszki. Placki te zwykle układa się na blasze i piecze w piekarniku na rumiano. Można je też jednak usmażyć na patelni.
Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle gotujemy je w wodzie, czasami robimy z nich frytki. Dziś proponujemy wam jednak ziemniaki pieczone w jogurtowej marynacie. Są chrupiące z wierzchu i aksamitne w środku. Smakują lepiej niż ziemniaki gotowane i są o wiele mniej kaloryczne niż frytki.Potrawy z piekarnika mają wiele zalet. Apetycznie się przyrumieniają, mimo że dodaje się do nich niewiele tłuszczu. Poza tym są proste do przygotowania, bo danie robi się samo. Jeśli mowa o pieczonych ziemniakach można je przygotować na wiele sposobów. Po pierwsze można je piec w całości, krojone na połówki, w ćwiartki lub plasterki. Jeśli są w postaci ćwiartek lub większe, można je wcześniej podgotować. Dzięki temu skróci się czas ich pieczenia. Po drugie ziemniaki można przyprawić według własnych upodobań. My proponujemy też dodać do nich jogurt, dzięki któremu zyskają ciekawszy smak, aksamitną konsystencję i ładnie się przyrumienią.
Poleśniki, choć nazwą przypominają naleśniki, wcale nimi nie są - to regionalne danie, znacznie bardziej podobne do placków ziemniaczanych. Wywodzą się z kuchni beskidzkiej, są banalne i pyszne. Poleśniki to placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty w piekarniku. Poleśniki są dla większości z nas daniem zupełnie nieznanym i bardzo regionalnym - ciężko bowiem spotkać je w jakimś lokalu, który nie oferuje regionalnej kuchni beskidzkiej. Dlatego warto przygotować je samodzielnie. Poleśniki wykonuje się bardzo podobnie jak placki ziemniaczane, z tym że nie smaży ich się na tłuszczu. Masa wylewana jest na liście i na nich pieczona w piekarniku.
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Nic dziwnego skoro są proste w przygotowaniu, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Wykonane według przepisu Ewy Wachowicz z dodatkiem pysznego ciągnącego się sera żółtego wprost rozpływają się w ustach. Wypróbujcie je już dziś. Wcześniej proponowaliśmy wam placki ziemniaczane z innymi dodatkami. Przygotowywaliście je już zarówno z grzybowym nadzieniem, jak i z papryką. Tym razem proponujemy uzupełnienie kompozycji o porcję sera — składnika, który nie tylko wzbogaci smak, ale też doda plackom delikatności.
Sałatka z mortadeli jest prostą, tanią i szybką sałatką na lunch, kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest mocno ziemniaczana z wyczuwalną nutą mięsa i ogórków. Całość doprawiona jest aromatycznym sosem czosnkowym. Sprawdź, jak przygotować prostą i szybką sałatkę z mortadeli.Mortadela jest rodzajem włoskiej, parzonej kiełbasy. Dobrej jakości mortadela ma wyraźny smak i jest dobrze doprawiona i lekko pikantna. Mortadela jest niezwykle popularnym mięsem, dostępnym w niemal każdym sklepie. Mortadela smakuje świetnie zarówno jako dodatek do sałatek, jak i makaronów i w formie plastrów położonych prosto na kanapkę.Sałatka ziemniaczana z mortadelą jest bardzo pożywna i smaczna. Domowe ogórki konserwowe doskonale komponują się z całością, a cebulka i sos czosnkowy wzmacniają jej walory smakowe. Sos do sałatki przygotuj chwilę wcześniej, aby odpowiednio składniki dobrze się połączyły. Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby: możesz je ugotować w mundurkach i obrać skórę po ugotowaniu, albo ugotować je tradycyjnie.Jeśli szukasz pomysłu na szybką sałatkę z mięsem-tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą w smaku sałatkę z ryżem i szynką z delikatnym sosem majonezowym.
Pierogi są popisowym, polskim daniem. Nadziewane mięsem, kapustą i grzybami czy słodkim farszem zachwycają nie tylko Polaków. Dziś zdradzimy wam najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Najlepiej smakują polane cebulką zrumienioną na oleju lub podsmażonym boczkiem.Pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, na co mogłaby wskazywać ich nazwa. Ziemniaczano-serowy farsz znany jest na Ukrainie i w Polsce. Niewątpliwie jest bardzo smaczny, choć dość ekonomiczny. Do jego przygotowania można użyć ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Gdy wzbogacimy je o biały ser i zrumienioną cebulkę powstanie przepyszne nadzienie.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie udanego obiadu bez ich dodatku. Zazwyczaj po prostu je gotujemy w osolonej wodzie. Okazuje się, że ziemniaki równie dobrze można ugotować na parze. Dzięki temu zachowają więcej walorów smakowych i odżywczych. Wcale nie potrzebujesz specjalnych przyrządów.Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po ziemniaki. Nie bez powodu są one najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Dziś przyjrzymy się kwestii gotowania uwielbianych bulw na parze.
Kochamy placki ziemniaczane. Za ich smak, pożywność i łatwość przygotowania. Nieraz tylko przychodzi nam do głowy, że przydałoby się, gdyby były jeszcze mniej kaloryczne. Mamy na to sposób. Zobaczcie jak przygotować chrupiące w każdym kęsie, placki ziemniaczane bez jajka. Zamiast niego użyliśmy składnika — niespodzianki. Przekonajcie się, jak smakują.Podstawowym składnikiem placków ziemniaczanych są oczywiście ziemniaki. Najlepiej takie niezbyt wodniste, a raczej mączyste. Pozostałe składniki są w zasadzie zmienne, tzn. można je dodawać lub nie. Zwykle dodaje się do ciasta na placki ziemniaczane mąkę i jajko. My jednak pokażemy wam, że można się bez jajka obyć. Jajko zastąpimy bowiem startą marchewką. Dzięki temu ciasto też wchłonie nieco mniej tłuszczu w czasie smażenia, więc placki będą mniej kaloryczne.