Któż z nas nie lubi kopytek? Miękkie i rozpływające się w ustach kluseczki bardzo dobrze smakują z wieloma sosami — zarówno tymi mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Żaden jednak nie uratuje potrawy, jeśli kopytka wyjdą za twarde. Żeby tego uniknąć, wystarczy wykonać jeden prosty krok — kupić odpowiednie ziemniaki. Częstym błędem jest przyrządzanie kopytek z dowolnych ziemniaków. Wydawać by się mogło, że nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć tych, które akurat mamy w spiżarce. Tymczasem przygotowaniu kopytek nie wszystkie odmiany się sprawdzą.
Placki ziemniaczane są pyszne, lecz ciężkostrawne. To za sprawą smażenia na tłuszczu. A gdyby tak upiec je, zamiast usmażyć? Jest to jak najbardziej możliwe. Poznaj przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika. Placki ziemniaczane niby nie są skomplikowane, ale można je przygotować na kilka sposobów. Przede wszystkim można je rozdrobnić mniej lub bardziej. Te starte na dużych oczkach będą bardziej chrupiące i będziesz wyczuwać w nich kawałki ziemniaków. Możesz je usmażyć, ale też upiec. Ten drugi sposób z pewnością będzie lżejszy dla żołądka i dla figury.
Dla wielu osób najlepszym sposobem na szybki obiad jest zrobienie placków ziemniaczanych, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Niestety po usmażeniu często wychodzą mocno nasiąknięte tłuszczem, przez co przyjemność z jedzenia jest znikoma. Wystarczy jednak wykładać je na mocno rozgrzany olej, do ciasta wlać odrobinę mocnego alkoholu, a po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wysmażenia, przekładać na ręcznik kuchenny. Niżej pokazujemy najlepszy przepis na proste i szybkie placki z ziemniaków, które nigdy nie będą zbyt tłuste. Placki ziemniaczane należą do klasyki polskich domowych dań, dzięki czemu jedzone są chętnie przez praktycznie wszystkich. Ich ogromnym atutem jest możliwość podawania na słodko z cukrem pudrem, a także na słono z sosami grzybowymi lub mięsnymi. Sporym problemem, który zgłaszają liczni internauci, jest nasiąkanie placków tłuszczem podczas smażenia. Taka sytuacja może pojawiać się, gdy olej ma za niską temperaturę i przenika do ich wnętrza - z tego powodu należy zawczasu dobrze go rozgrzać. Do ciasta można również wlać pół kieliszka spirytusu, który zapobiega pochłanianiu za dużych ilości tłuszczu.
Z pozoru gotowanie ziemniaków do obiadu może się wydawać wręcz trywialną czynnością, w końcu każdy z nas to robi. Mnóstwo osób wrzuca je do zimnej wody i dopiero wtedy zaczyna podgrzewać. Okazuje się, że taka technika jest błędna, ponieważ kartofle tracą przez nią mnóstwo wartości odżywczych. Wyjaśniamy, dlaczego zdrowiej jest dodawać je do uprzednio wrzącej wody. Ziemniaki stanowią podstawę diety przeciętnego Polaka, wszak praktycznie każdego dnia zajadamy się nimi w najróżniejszej postaci. Co ciekawe, jeśli przygotuje się je w odpowiedni sposób, nie są wcale tuczące - wystarczy nie dodawać do nich żadnego tłuszczu. Mimo tak dużej popularności tego warzywa, w wielu domach cały czas gotuje się je błędnie, przez co spożywa się produkt o obniżonych wartościach odżywczych. Dlatego zdecydowaliśmy się pokazać jak sporządzić je w najsmaczniejszy i najzdrowszy sposób.
Zapiekanki są prostymi w przygotowaniu daniami, które warto włączyć do swojego kulinarnego repertuaru. Niezliczona liczba kombinacji smakowych, możliwość przyrządzenia obiadu na kilka dni czy duże porcje to jedne z wielu zalet takiego posiłku. Dajcie się skusić na naszą opcję bezmięsną, a zobaczycie, że wychodzi równie smaczna i sycąca. Niewątpliwą zaletą zapiekanek jest fakt, iż są pieczone. To znacznie zdrowsza forma przygotowania posiłków niż gotowanie czy smażenie. Na przyrządzenie takiego dania warto zdecydować się zwłaszcza wtedy, gdy dysponujemy sporą ilością resztek. Do zapiekanek bowiem możemy dodać niemal każde warzywo, jakie znajdziemy w naszej lodówce. Tym razem proponujemy połączyć pora z ziemniakami, papryką, groszkiem i brokułami, lecz zachęcamy do próbowania innych połączeń. W tej kompozycji możecie podmienić paprykę na marchew lub zamiast brokuła dodać cukinii. Też będzie smacznie. A jeśli jednak szukacie mięsnych dań z pieca, polecamy przepis na gołąbkowe lasagne albo ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem.
Kupując idealne ziemniaki, nie spodziewamy się, że niedługo mogą zacząć wyrastać z nich pędy - a taki scenariusz jest bardzo częsty. Czy kartofle, które zaczęły kiełkować, są bezpieczne do jedzenia? Jeśli odkroi się pędy i miejsca, z których wyrastają, można je bez żadnych problemów spożyć. Dlaczego jednak należy je z nich oczyścić?Ziemniaki stanowią podstawę diety tysięcy ludzi, głównie z powodu ich stosunkowo neutralnego smaku, sytości oraz łatwości w przygotowaniu. Dlatego często kupuje się ich duży zapas, w wielokilogramowych workach. Oczywiście mało kto jest w stanie przejeść taką ilość w krótkim czasie, więc kartofle mogą zmieniać swoją aparycję. Niektóre z nich mogą zacząć wypuszczać pędy - czy są one bezpieczne do jedzenia?
Ziemniaki królują w polskiej kuchni. Serwujemy je do obiadu, robimy z nich kluski, frytki i placki. A wiesz, co należy dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ściemniały. Niektóre z naszych tricków możesz też wykorzystać przy innych, ziemniaczanych potrawach. Obrane ziemniaki mają tendencję do ciemnienia. A im bardziej je rozdrobnimy, tym szybciej będą ciemnieć. To nie żadne czary-mary, a naturalna reakcja. Zachodzi ona między enzymem znajdującym się w ziemniakach a powietrzem. Im powierzchnia kontaktu ziemniaków z powietrzem jest większa (taka jest właśnie w startych ziemniakach), tym szybciej i mocniej ziemniaki ciemnieją. Ściemniałe ziemniaki nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ich ciemnienie nie wpływa też na smak potraw. Czasami tylko sprawia, że przygotowane kluski czy placki mogą wyglądać mniej apetycznie.
Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu, a mogą też stanowić samodzielne, przyjemnie rozgrzewające danie. Receptura, w której zapiekamy je z pikantnym sosem pomidorowym to idealny pomysł na kolację w chłodny jesienny dzień. Spróbujcie koniecznie. Do dania dodajemy ser, który pysznie podkręci smak pomidorów i ostrej papryczki. Jeśli chcecie, dodajcie więcej chilli — wtedy ziemniaczki naprawdę solidnie was rozgrzeją. Możecie też eksperymentować z dodanymi serami. Pamiętajcie tylko by nie przesadzić wtedy z opiekaniem.
Kotlety, które nie zawierają mięsa, a przy tym są sycące i wyjątkowo smaczne? To możliwe. Wystarczy, że do ich przyrządzenia wykorzystamy składniki, które zazwyczaj trafiają jako farsz do pierogów ruskich. Spróbujcie koniecznie. Kotleciki z farszu na pierogi ruskie są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale też nie kosztują wiele i sycą na długo. Sekretem ich idealnego smaku jest dokładne doprawienie masy. Nie możemy tu żałować soli czy pieprzu — wsypmy tyle przypraw, ile naszym zdaniem potrzeba. W przeciwnym wypadku będą mdłe i bez wyrazu.
Znudziła Ci się tradycyjna pomidorowa z ryżem lub makaronem? Przygotuj kremową wersję zupy pomidorowej z ziemniakami podsmażonymi na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Zupa jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Poznaj przepis na kremową zupę pomidorową, doskonałą dla całej rodziny.Zupa pomidorowa jest bardzo uniwersalną zupą, którą możesz doprawić wieloma przyprawami i ugotować ją na mięsie, kostce, warzywach. Wszystko zależy od tego, na jaką zupę masz akurat ochotę. Kremowa zupa pomidorowa ma gęstą konsystencję i świetny smak, który zawdzięcza dobrze doprawionym ziemniakom i pomidorom.Ziemniaki do zupy pomidorowej zawsze podsmażam na czosnku z dodatkiem bazylii i wędzonej papryki, które dają im wyjątkowy aromat. Podsmażone ziemniaki gotuję następnie w pomidorach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nadały wyjątkowy smak tradycyjnej pomidorowej. Zupę dekoruję kleksem śmietany 18% i świeżymi liśćmi bazylii.Zupę pomidorową możesz przygotować również w orientalnm stylu. Tu znajdziesz przepis na doskonałą, indyjską zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i imbirem.
Placki ziemniaczane są prostą alternatywą dla skomplikowanego obiadu. Jeśli nie masz za dużo czasu na pichcenie, a chcesz zjeść coś pożywnego, ścierasz ziemniaki, mieszasz je z kilkoma składnikami, smażysz i gotowe. Dziś prezentujemy wam przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Można je zastąpić odrobiną śmietany.Robiąc placki ziemniaczane, do startych ziemniaków zwykle dodajemy mąkę i jajka. Dzięki nim masa nabiera zwartej konsystencji i staje się jeszcze bardziej pożywna. Jednak, jak się okazuje, nie są to obowiązkowe składniki placków ziemniaczanych. I bez ich dodatku można przygotować smaczne placki. Z powodzeniem zastąpisz je śmietaną.
Puree ziemniaczane nie ma sobie równych, jeśli chodzi o dodatki do obiadu. Kremowa konsystencja, sycące właściwości oraz wspaniały smak sprawiają, że ciężko przestać je jeść. Jeśli chcesz ulepszyć tłuczone ziemniaki, dodaj do nich odrobinę chrzanu, który nada im ciekawego aromatu. Puree ziemniaczane po raz pierwszy pojawiło się w książkach kulinarnych w 1747 roku w tytule "Prosta i łatwa sztuka gotowania" autorstwa Brytyjki Hannah Glasse. Klasyczne puree przygotowuje się zazwyczaj z mleka, masła, ziemniaków, soli oraz pieprzu, jednak można podać je jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do niego trochę chrzanu, który wprowadzi zupełnie nową jakość.
Znudziły ci się klasyczne placki ze zwyczajnie startych ziemniaków i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższy przepis na ich wyjątkowo chrupiącą wersję. Chrupkość uzyskuje się dzięki starciu 3/4 kartofli na wiórki, a reszty na gładką papkę. Placki ziemniaczane nie zawsze wychodzą chrupiące. Niekiedy podczas smażenia nabierają zbyt wiele oleju - aby tego uniknąć, wystarczy wykładać ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz. Połączenie dwóch poziomów starcia ziemniaków sprawia, że placki mają większą powierzchnię do złapania chrupiącej skórki, a także znacznie łatwiej jest ją uzyskać. Dzięki temu podczas jedzenia przyjemnie chrupią i świetnie komponują się z sosami jogurtowymi lub na słodko - z cukrem pudrem.
Tradycyjnie placki ziemniaczane przyrządza się, ścierając ziemniaki na tarce. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, ziemniaki możemy rozdrobnić przy pomocy blendera. Spróbujcie sami.
Czy jest coś pyszniejszego niż domowe pierogi? Dobrze przyrządzone ciasto, sprawi, że niezależnie od farszu, który w nich umieścicie, będą pyszne. Sprawdźcie przepis siostry Anastazji, a wasze pierogi zachwycą każdego.
Placki ziemniaczane wcale nie muszą być jedynie płaskimi placuszkami - można je bowiem podać z nadzieniem. Poniżej prezentujemy placuszki nadziane pikantnym farszem grzybowym. Z wyglądu przypominają nieco pierogi, jednak w smaku są zupełnie czymś nowym. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak cały czas królują dwie wersje - na słodko z cukrem oraz na słono z sosem czy śmietaną. Sporządzanie nadziewanych placków przypomina nieco lepienie pierogów, gdyż z ciasta ziemniaczanego formuje się płaskie okręgi, które nadziewa się farszem grzybowym. Warto po wyłożeniu na talerze, polać je sosem pieczeniowym.
Śliwki wciąż są dostępne na naszych targowiskach. Warto się w nie zaopatrzyć i przygotować pyszne knedle, które zachwycą delikatnie słodkim i korzennym smakiem. Zdradzamy niezawodny przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdą najlepsze pod słońcem.
Jeśli masz już dosyć mięsnych kotletów, zastąp je warzywnymi. Przygotuj na przykład kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem, a będziesz zdumiona jakie to pyszne danie. Są wilgotne, delikatne i bardzo pożywne, a ich smak nie ma sobie równych.Nawet jeśli nie jesteś jaroszem, często czujesz już przesyt mięsem. Masz ochotę na jakąś odmianę, spróbowanie nowych potraw. I rzeczywiście kuchnia bezmięsna jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o składniki i smaki.Proponowane przez nas kotlety nawiązują trochę do mięsnych nazwą i sposobem przygotowania. Są też całkiem pożywne, mimo że nie zawierają nawet grama mięsa. Mają natomiast dodatek sycącego, żółtego sera. Możesz je serwować z samą surówką lub jarzynami.
Babka z utartych, surowych ziemniaków jest specjałem kuchni białoruskiej, znanym też w różnych regionach Polski. Z dodatkiem podsmażonego boczku, dobrze przyprawiona, doskonale smakuje podana na ciepło z sosem. Poznaj przepis na kultową babkę ziemniaczaną. Babka ziemniaczana zwana babką kartoflaną znana jest u nas także pod innymi nazwami. Na Mazurach i Śląsku zwą ją kartoflakiem, w innych częściach Polski także kartoflarzem, tarciuchem, blaszakiem, rejbakiem czy kuglem. Jak zwał, tak zwał, jest naprawdę smaczna. Robi się ją z masy podobnej jak na placki ziemniaczane, tyle że wzbogaconej zrumienionym boczkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę piecze się, aż będzie miała chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje podana na ciepło ze śmietaną, a także odsmażana.
Grochówka należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonale syci, więc warto ją przygotować zwłaszcza w chłodne dni. Poznaj babciny przepis na wojskową grochówkę. Zupa grochowa najlepiej smakuje, gdy ma dodatek wędzonki. Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach czy kościach, ale można też dodać do niej trochę wędzonego boczku.Wbrew temu, co niektórzy zalecają, połówek grochu łuskanego wcale nie trzeba moczyć. Nawet jeśli wsypiemy suchy groch do wywaru, nie można przesadzać z czasem gotowania, bo szybko się rozgotowuje. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy sporo majeranku — nie będzie powodować wzdęć.
Któż z nas ich nie lubi? Chrupiące, rumiane i pyszne placki ziemniaczane królują na polskich stołach. Każdy jednak przygotowuje je nieco inaczej. Dziś prezentujemy wam recepturę Ewy Wachowicz, z której wychodzą naprawdę dobrze.
Pierogi są naszym narodowym przysmakiem. Kochamy je jeść, może nieco mniej robić. Jednak zawsze ich przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Dziś przedstawiamy wam przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera. Są naprawdę znakomite. Farsz do pierogów ruskich robi się z niewyszukanych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, zeszklona cebula i trochę białego sera. Tym razem jednak proponujemy zastąpić biały ser, ostrym, żółtym serem. Dzięki temu pierogi zyskają wyraźniejszy smak i tę przyjemną ciągliwość.
Robert Makłowicz zachwyca swoich fanów wieloma aspektami swojej osoby, jednak największe emocje zawsze wywołuje jedzenie. Tym razem prezentujemy placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży z przepisu Makłowicza. Dzięki drożdżom placuszki są puszyste, a także nabierają znacznie bogatszego smaku. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów. Do ciasta dodaje się kartofle tarte na grubych lub małych oczkach, niektórzy wykorzystują również blender w celu rozdrobnienia bulw. Makłowicz podróżując po wielu zakątkach świata, odkrył mnóstwo receptur na przepyszne potrawy, lecz kuchnia polska cały czas jest dla niego istotna. Dlatego prezenter uwielbia gotować dania tradycyjne, choć nie brakuje w nich niewielkich zmian - takich jak dodanie drożdży do poniższych placków ziemniaczanych.
Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Pomyślcie więc ile obierek marnuje się każdego dnia i w każdym roku. Tak, marnuje, bo obierki są podobnie jadalne, jak ziemniaki. Zobaczcie, jak można wykorzystać obierki po ziemniakach. Jeśli obieracie ziemniaki tradycyjnym nożem, powstają grube, mięsiste obierki. To znaczy, że wraz ze skórką usuwacie też sporą ilość miąższu. Takie obierki, aż proszą się, by je wykorzystać. Jeśli jednak będziecie chcieli spożytkować ziemniaczane obierki pamiętajcie, żeby przed przystąpieniem do obierania, ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i opłukać.
Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia. Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach. Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.
Krupnik jest jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotowana na mięsie, ma dodatek kaszy, marchewki i ziemniaków. Doskonale syci, a przy tym dostarcza nam wielu składników odżywczych. Oto klasyczny przepis na krupnik. Kasze teoretycznie są popularne w naszej kuchni. Praktycznie jednak rządzą ziemniaki. Krupnik jest więc doskonałą okazją do przemycenia niezwykle zdrowej kaszy. Dodana do zupy kasza jęczmienna nie jest sucha, ale bardzo smaczna, bo nasączona mięsno-warzywnym wywarem. Zobaczysz, że cała rodzina zje ją bez marudzenia.
Jesienią wraca nam ochota na sycące dania. Chłód sprawia, że szukamy potraw, które dodadzą nam energii i rozgrzeją. Dlatego podajemy wam przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową. Jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania.Grochówka, podobnie jak i inne zupy z dodatkiem warzyw strączkowych, należy do bardzo pożywnych dań. Dostarcza wartościowego białka, a że zawiera też ziemniaki, doskonale potrafi nasycić. Obowiązkowym dodatkiem do grochówki jest wędzonka. Idealnie komponuje się ze smakiem grochu i sprawia, że danie staje się po prostu pyszne.
Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat, któremu nie oprze się żaden smakosz.