Co robisz dziś na obiad? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam danie z tego, co masz pod ręką. Taki obiad zrobisz raz-dwa, a zachwytów nam nim nie będzie końca.
Zapiekanki to niedoceniana w naszej kuchni forma posiłku. Do tego są jednocześnie doskonałym sposobem na zagospodarowanie resztek po świętach. Warto wyrobić sobie nawyk przygotowywania ich po każdej większej uczcie. Wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką.
Prosta zapiekanka z ziemniaków i boczku jest idealna na obiad. Wykonacie ją sprawnie, a wystarczy na więcej niż jeden posiłek. Danie nie jest też drogie, dlatego warto spróbować.
Zimą ratowała całe pokolenia. Najsłynniejsza zupa na ciężkie czasy i kulinarna odpowiedź na kryzysy i niedostatki. Zupa rumfordzka – warto do niej wrócić.
Z ziemniaków można przygotować wiele potraw. Ostatnio odkryłam, że da się zrobić nawet weki, o zaskakująco długim terminie przydatności do spożycia. Musiałam wypróbować ten patent.
Smaczne kluski ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Moje ulubione wymagają zaledwie trzech produktów, dobranych w odpowiednich proporcjach. Robię je niemalże ekspresowo, a rodzina z chęcią po nie sięga.
Ten przepis ma 107 lat. Pochodzi z książki „200 potraw z ziemniaków”– bestsellera pierwszych lat niepodległości. Oszczędna sałatka ziemniaczana jest pyszna dzięki niecodziennym dodatkom i podaniu na ciepło.
Moja babcia od zawsze była najlepszą kucharką w rodzinie. Jej daniem popisowym były rozpływające się w ustach knedle. Robiła je z rozmaitymi nadzieniami, jednak mi najbardziej pasowały te jesienne. Po babcie zachował się na szczęście przepis, do którego chętnie wracam do tej pory.
Nie wiecie, co zrobić z mięsem po rosole? Postawicie na pyzy. Ziemniaczane kluski z soczystym farszem można przygotować szybko i sprawnie. Smakują znakomicie.
Schab, który zachwyca delikatnością skusi każdego. Smaczny obiad z jego udziałem nie musi wymagać wiele pracy. Zastosujcie jedną sztuczkę, a będzie gotowy w mniej niż godzinę. Rodzina zje go w tempie ekspresowym.
Prosty przepis na kopytka przyda się każdemu. Rarytas z ziemniaków może stanowić zarówno smaczną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do obiadu. Jego przygotowanie jest niemalże ekspresowe i wymaga tylko dwóch składników. Warto spróbować.
Proste dania są najlepsze. Dlatego jesienią robię obiad z kiełbasy i ziemniaków, które wrzucam na patelnię. Taki obiad wspaniale smakuje i znakomicie syci. Polecam przepis na mój ulubiony jesienny obiad.
Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Najbardziej chrupiące danie jadłam dotychczas u mojej babci. Ostatnio dowiedziałam się, co należy zrobić, by uzyskać tak znakomity rezultat. Cała tajemnica tkwi w ziemniakach.
Zapiekanka ziemniaczana jest idealnym daniem na jesienny obiad. Syci na długo i smakuje doskonale, a robiąc ją mamy z głowy wymyślanie potrawy na kolejny dzień. Warto spróbować.
Czy zastanawialiście się, co zrobić z ziemniakami po obiedzie? Ja mam na to dobry patent. Robię z takich ziemniaków smakowite kluski. Są tak proste, że przepis polecam każdemu. Dobrze nadają się na obiad, lub jako dodatek do mięs. W smaku przypominają moje ulubione pierogi.
Szukasz pomysłu na kolację na ciepło? Wykorzystaj jajka i ziemniaki. Pyszne i sycące danie zrobisz niemalże ekspresowo. Smak jest więcej niż znakomity. Odkąd spróbowałam tej potrawy, często do niej wracam.
Kluski ziemniaczane mogą być jeszcze smaczniejsze. Ciocia pokazała mi mnie jak przygotować ciasto, by danie zachwyciło nawet najbardziej wybrednych. Jej przepis wcale nie jest skomplikowany, ale należy zadbać o jeden szczegół.
Ziemniaki są idealnym wyborem, gdy chcemy przygotować szybki obiad. Ugotowane jak na purée mogą stanowić bazę do wykonania prostej zapiekanki. Raz spróbujecie i — podobnie jak ja - jeszcze nie raz się skusicie.
Zapiekanka ziemniaczana jest daniem, które moi bliscy uwielbiają. Nie wymaga wielu przygotowań, a syci na długo, więc często ją przygotowuję. Znika ekspresowo.
Mięso mielone i ziemniaki często przyrządzamy na obiad. Zwykle robimy kotlety mielone, a ziemniaki gotujemy. Jednak ja polecam te produkty w trochę innym wydaniu. Ugotujcie ziemniaki i owińcie je mięsem mielonym. Wyjdzie obiad, że palce lizać.
Placki ziemniaczane warto czasem urozmaicić. Pani Dorota pokazała ostatnio, jak przygotowuje masę ziemniaczaną udzielając rad, pozwalających na wykonanie dania, które jest jednocześnie miękkie i chrupiące. Najważniejszy był dodatkowy składnik.
Kluski ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Jeden z nich niemal odszedł w zapomnienie i kiedy teściowa mi go pokazała, byłam zaskoczona. Po spróbowaniu wiedziałam, że muszę je samodzielnie przygotować.
Pomysł na tani obiad zawsze się przyda. Sycący i szybki posiłek z ziemniaków, parówek i jajek z powodzeniem zastąpi wam nawet danie główne. Z jego wykonaniem każdy sobie poradzi.
Ziemniaki z masłem lub polane tłuszczem z kotletów są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Zamiast puree warto wybrać lżejszy dodatek z innego składnika. Jest równie smaczny, a w moim domu okazał się prawdziwym hitem.
Czy lubicie regionalne smaki? Warto je poznawać, bo to ciekawa i smaczna kulinarna przygoda. Polecam przepis na pierzoka, czyli śląską potrawę. Przepis dostałam od kuzynki z tamtych stron. Danie zachwyca smakiem moich domowników.
Kotlety schabowe z farszem mogą nie wydawać się dobrym pomysłem na pierwszy rzut oka. Też byłam sceptyczna, ale zrobiłam dla rodziny i zjedli ze smakiem. Musicie spróbować.
Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem do obiadu. Wersja z jogurtem i przyprawami moim zdaniem bije na głowę wszystkie inne. W moim domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy ekspresowo.
Obiad z rękawa jest prosty w przygotowaniu, a moja rodzina go uwielbia. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie, więc danie robię bardzo często. Jest tak smaczne, że warto spróbować.