Nie wiecie czym zagęścić zupę? Oprócz klasyki w postaci śmietany czy mąki można wykorzystać kilka innych produktów. Część z nich z pewno macie w kuchni. Podpowiadamy, co będzie skuteczne. Zahartowana śmietana czy przesiana lub podsmażona na maśle mąka nie zawsze sprawdzą się jako zagęstnik do zupy. Zasmażki są ciężkostrawne, a po nabiał nie każdy chce lub może sięgać. Konieczne są więc inne pomysły.
Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na aksamitną zupę ogórkową. Potrawa jest sycąca i pełna smaku, choć Wachowicz nie gotuje jej na mięsie. Przesmaża natomiast warzywa i kiszone ogórki na maśle, co wydobywa z nich więcej smaku i nadaje zupie doskonałej konsystencji. Zwykle zupę ogórkową gotujemy na wkładce mięsnej: na udku z indyka, kurczaka lub żeberkach. W ten sposób zyskujemy pełny smak. Ewa Wachowicz zdradziła zaś przepis na bezmięsną zupę ogórkową, która również jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Wachowicz przygotowuje wywar na ogórkową nieco inaczej. Na początku przesmaża na maśle warzywa z suszonymi ziołami i na nich gotuje bulion, a następnie dodaje przesmażone ogórki kiszone. Do zupy wlewa też wodę po ogórkach. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje wyśmienicie.Pamiętaj o zachowaniu kolejności podczas gotowania zupy. Jeśli najpierw dodasz ogórki kiszone i wodę po ogórkach, a dopiero później ziemniaki, ziemniaki będą twarde i niesmaczne. Zupę ogórkową dopraw świeżym koperkiem, zabiel śmietaną i od razu podawaj.
Dynia jest pysznym i zdrowym warzywem, z którego przygotujemy wiele dań, a także ciasta, desery i przetwory. Dynia ma zazwyczaj twardą skórę, przez co ciężko ją obrać i oczyścić. Na szczęście mamy skuteczne sposoby na ułatwienie sobie zadania. Jednym z nich jest upieczenie warzywa.Sezon na dynię zaraz się rozpocznie, wykorzystaj go więc jak najlepiej i przygotuj wiele pysznych potraw, które będą totalnym hitem na Twoim stole. Poznaj sprawdzony sposób na pokrojenie i obranie dyni ze skóry. Miąższ będzie gotowy do dalszej obróbki w zaledwie 30 minut.Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć i mieć pyszny dodatek do zup kremów i sałatek. Pestki opłucz z resztek miąższu i dokładnie osusz. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze. Piecz około godzinę w 80 st. C, ostudź i przełóż do szklanego pojemnika.
Niektórzy mrożą koperek, inni go suszą. Okazuje się, że najlepszą metodą przechowywania koperku jest mrożenie. Odpowiednio przetworzony koperek zimą smakuje jak świeży, zerwany prosto z ogródka. Jest idealny do posypania ziemniaków czy zupy. Sprawdź, w jaki sposób najlepiej utrwalić koperek.Latem możemy cieszyć się smakiem świeżych i soczystych owoców, warzyw i ziół. O tej porze roku smakują najlepiej. O ile z owoców i warzyw przygotowujemy przetwory do słoików na zimę, tak większość z nas zapomina o koperku, szczypiorku i innych ziołach, którymi doprawiamy dania.Świeży koperek jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, surówek, sosów i zup. Ma charakterystyczny smak i nadaje potrawom niezwykłego aromatu. Koperek i inne zioła możemy przechowywać w bardzo prosty sposób — mrożąc je, dzięki czemu również zimą wzbogacimy nimi nasze ulubione potrawy.Przed mrożeniem koperku musimy go jednak oczyścić i oddzielić stare, podniszczone gałązki, ponieważ zaczną się szybko psuć. Do mrożenia wykorzystujemy wyłącznie świeże, zdrowe gałązki.
Zupa kalafiorowa z zacierkami jest świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a zarazem sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo łatwo i dość szybko ją ugotować. Dlatego doskonale sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegany dzień. Dobrze też nadaje się do odgrzewania.Zupa kalafiorowa z zacierkami to domowa, tradycyjna zupa, która smakuje jak u babci. Jest bardzo aromatyczna, prosta i pożywna. Zupę koniecznie ugotujmy na mięsnej wkładce i warzywach rosołowych, dzięki którym nabierze wspaniałego smaku.Zupę kalafiorową możemy ugotować z mrożonych lub świeżych różyczek kalafiora. Świeży kalafior sprawdzi się doskonale w sezonie, zimą natomiast możemy wykorzystać mrożonkę. Zupę doprawmy również świeżym lub mrożonym koperkiem i gałką muszkatołową.Zacierki w zupie kalafiorowej przygotujemy wyłącznie z jajka i mąki. To nic innego, jak malutkie, drobne kluseczki, które surowe wrzucamy pod koniec gotowania zupy i które doskonale zagęszczą całe danie.
Rosół jest daniem, które gości na stole niemal w każdym polskim domu przez cały rok. W okresie letnim oraz na wczesną jesienią możemy przygotować wyjątkowy rosół z kurkami- sezon na nie zaczyna się w czerwcu i trwa nawet do końca października. O ile sam wywar gotuje się dość długo, tak kurki należy dodać dopiero pod koniec tego procesu. Dzięki temu rosół z kurkami będzie miał wyraźny aromat grzybowy, a same grzyby dodadzą przyjemnej tekstury do potrawy. Aby przygotować wyśmienity rosół z kurkami, potrzebujemy dobrze przygotowanego wywaru. Gotowanie rosołu trwa ok. 1,5 do 2 godzin, w związku z tym przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim zapasem czasu. Kluczową kwestią jest wybranie mięsa i warzyw dobrej jakości.Kurki wymagają dobrego oczyszczenia. Najlepiej zrobić to delikatnie pędzelkiem. Staraj się nie rozmoczyć grzybów przed dodaniem ich do rosołu. Jeśli oczyszczenie kurek wymaga użycia wody, osusz je ręcznikiem papierowym po wykonaniu tej czynności.
Bryndzówka jest góralską zupą z bryndzy. Wyraźna w smaku, aromatyczna, pyszna. Zupę możemy w prosty sposób ugotować również w domowym zaciszu, cała rodzina będzie zachwycona. Bryndzówka jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad.Bryndza jest serem produkowanym z mleka owczego. Jest serem miękkim o intensywnym smaku. Jest lekko słony i pikantny, czasem może być również lekko kwaskowaty. Ze względu na konsystencję, bryndza wykorzystywana jest do wielu wyśmienitych potraw, w tym do bryndzówki.Zupę z bryndzy ugotujemy na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Bryndzówka jest zupą z dodatkiem makaronu zacierkowego i zasmażki, jest pożywna, gęsta i bardzo aromatyczna.Bryndzówkę podajmy z pumperniklem i szczypiorkiem, tak smakuje doskonale. Możemy również zgrillować bułkę lub przygotować grzanki, oprószyć ją posiekaną natką pietruszki lub podać samą. Każda wersja podania zniknie z talerzy błyskawicznie.
Domowa zupa ogórkowa to jedna z zup, które można jeść dziennie. Babcia Gramolka do zupy zamiast ziemniaków dodaje ryż. Podsmaża również starte ogórki na maśle, dzięki czemu ogórkowa nabiera fenomenalnego smaku.Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych to pomysł na przepyszny, rodzinny obiad. Do zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dodaj ryż- zupa będzie jeszcze smaczniejsza, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu. Sekretem doskonałej zupy ogórkowej jest odpowiednie przygotowanie ogórków kiszonych. Babcia Gramolka starte ogórki przesmaża na niewielkiej ilości masła. To prosty sposób, dzięki któremu zupa ma jeszcze pełniejszy smak. Zupę po ugotowaniu zabiel śmietaną i oprósz posiekanym koperkiem, a każdy będzie prosił o dokładkę.Do zupy ogórkowej wlej również niewielką ilość wody po kiszonych ogórkach. Woda wzmocni kwaskowaty smak, a całe danie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Podstawą zupy jest oczywiście aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych.
Czy wiecie, jak ugotować idealny rosół? Złocistą, aromatyczną i niezwykle sycącą zupę uzyskacie, jeśli zadbacie o trzy szczegóły: wysokiej jakości mięso, dodatek odpowiednich warzyw i właściwy moment solenia. Bez nich danie nie będzie już tak smaczne.Dobry rosół ma lekko żółty, nieco słoneczny kolor oraz bogaty i pełen niuansów smak. Nie może w nim więc zabraknąć treści, czyli smakowitych warzyw, odpowiednio skomponowanej mieszanki mięs oraz pełnych aromatu przypraw. Kluczowe aspekty sprawią, że danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Zupa serowa to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupa jest błyskawiczna w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć warzywa i zblendować je z bulionem i serkami. Do zupy serowej koniecznie przygotuj grzanki czosnkowo- ziołowe, wszyscy będą zachwyceni.Zupa serowa z dodatkiem cebuli, czosnku i korzenia pietruszki jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem dla każdego smakosza. Warzywa podsmażone na oliwie i ugotowane w bulionie będą dobrze komponować się z delikatnym smakiem serków topionych.Do zupy serowej przygotujmy grzanki. Gęsta zupa z dodatkiem grzanek będzie smakować jeszcze lepiej. Danie podajmy z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, świeże zioła podkreślą smak całej potrawy i nadają jej wspaniałego aromatu.Do zupy serowej możemy ugotować bulion, możemy również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy natomiast z kostek rosołowych, które ani nie poprawiają smaku, ani nie są zdrowe. Dania doprawiajmy solą, pieprzem i ziołami.
Zupa z cukinii jest niezwykle pysznym i sycącym daniem. Warto je przygotować szczególnie latem, kiedy warzywo jest tanie i smakuje najlepiej. Z prostym przepisem Magdy Gessler zawsze wam wyjdzie, a rodzina będzie zachwycona. Spróbujecie?Z cukinii można zrobić wiele pysznych dań. Zupa jest jednym z nich. Magda Gessler proponuje prosty i pełen aromatu krem doprawiony goździkami i gałką muszkatołową. Danie syci na długo i zachwyca kremową konsystencją. Skusicie się?
Chłodnik litewski to idealna zupa na obiad w upalne, słoneczne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna aromatu. Ewa Wachowicz do tradycyjnego chłodnika dodaje zakwas na żur, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz.W maju w sklepach zaczyna pojawiać się botwinka, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Mają rewelacyjny smak, są bardzo zdrowe i przygotujesz z nich wiele smacznych dań, w tym właśnie tradycyjny chłodnik litewski.Chłodnik to świeża, lekka i niezwykle orzeźwiająca zupa, którą podajemy mocno schłodzoną. W daniu, oprócz botwinki, mamy jeszcze młode rzodkiewki, zielonego ogórka, zsiadłe mleko i kilka prostych składników, dzięki którym chłodnik błyskawicznie znika z talerzy.Ewa Wachowicz do tradycyjnej, litewskiej zupy dodaje również odrobinę zakwasu na żurek, dzięki czemu chłodnik ma bardzo wyraźny smak i jest jeszcze zdrowszy. Zupę ugotuj również na bulionie warzywnym, będzie o wiele lepsza, niż gotowana na samej wodzie.
Lane kluski są idealnym dodatkiem do zup i gulaszów. Uzyskanie wyrobu o delikatnej konsystencji, który będzie rozpływał się w ustach, wymaga odpowiedniego dobrania składników. Jeśli ciasto będzie wystarczająco rzadkie, uzyskany mączny specjał zachwyci nas smakiem.Wielu smakoszy lubi rosół podany z delikatnymi kluskami, które gotuje się bezpośrednio w zupie. Klasyczne lane będą równie smaczne, gdy podamy je z innymi dodatkami. Warto nauczyć się przyrządzać ten pyszny rarytas, bo to niezwykle szybki sposób na wyczarowanie bazy do wielu dań. Nasza receptura ułatwi wam to zadanie.
Zaśniedziałe sztućce? Popękana porcelana? Matowe kieliszki, szklanki i talerze? Dowiedz się, jak dobrze dbać o zastawę stołową. Będzie lśniła i służyła Ci przez wiele lat. Wystarczy odpowiednio ją przechowywać i pielęgnować.Zastawy stołowe mogą służyć nam bardzo wiele lat, o ile są odpowiednio myte, pielęgnowane i przechowywane. Inaczej zachowuje się srebrno, inaczej szkło, a jeszcze inaczej porcelana. Dowiedz się, jak je przechowywać i pielęgnować.Zmywarka jest rewelacyjnym urządzeniem, które znacznie ułatwia sprzątanie po obiedzie i innych daniach. Zmywarka niestety przyczynia się również do stopniowej degradacji materiałów, z których zrobiona jest zastawa, chyba, że znajduje się na nich znak, który informuje o możliwości mycia w zmywarce.Często jednak, mimo oznaczeń, szkło i inne elementy zastawy zaczynają matowieć. Dzieje się tak, ponieważ mycie w zmywarce, nawet przy użyciu specjalnych soli i nabłyszczaczy, jest zmywaniem dość agresywnym i w wysokiej temperaturze.Dowiedz się również, jak czyścić tarkę do warzyw i sera z trudnych, zaschniętych plam. Nie ma nic prostszego. Kuchenna akcesoria drewniane również wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby wyglądały jak nowe przez wiele lat- sprawdź, jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne.
Zupa owocowa jest specjałem, który potrafi wywołać skrajne emocje. Słodki rarytas ma wielu zwolenników, z chęcią sięgają po niego szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy świeże owoce można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Jest zaskakująco prosty w przygotowaniu. Zupa owocowa jest jednym z tych specjałów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Rarytas ten — obok racuchów czy ciastek z maszynki — z pewnością posmakował niejednemu z was. Podpowiadamy jak zrobić go w domu. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by się nim nacieszyć.
Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Lekko kwaśny wywar warzywny w wersji Ewy Wachowicz zaskoczy was kremową konsystencją i głębokim smakiem uzyskanym dzięki podsmażeniu warzyw na maśle. Koniecznie sprawdźcie ten przepis — wasi bliscy będą zachwyceni. Zupa ogórkowa na naszych talerzach gości niemal równie często co rosół czy pomidorowa. Nic dziwnego — jest wyjątkowo smaczna. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Podsmażcie warzywa, ugotujcie je do miękkości w bulionie i zblendujcie, a przekonacie się, że odrobina inwencji w kuchni czasem pomaga uzyskać znakomite efekty.
Zupa kalafiorowa jest smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Podajcie ją z proponowanym i przez Karola Okrasę dodatkami, a odkryjecie to danie na nowo. Nietypowo przyrządzony twarogu i wyrazisty olej podkreślą delikatny smak letniego warzywa. Warto spróbować — smak pozytywnie zaskakuje. Karol Okrasa zupę kalafiorową podaje z wyrazistym szczypiorkowym olejem oraz samodzielnie wędzonym twarogiem. Nietypowa kombinacja sprawia, że danie zyskuje na wyrazistości i nabiera charakteru. Jest też bardzo sycące. Skusicie się?
Zupa z cukinii jest pyszną sezonową propozycją obiadową. Danie jest proste w przygotowaniu, a koszty są niewielkie. Warto się skusić zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy cukinia jest łatwo dostępna. Rodzina będzie zachwycona.Cukinia jest idealnym materiałem na zupę. Nie ma wyrazistego smaku, więc można ją dodać do każdego pożywnego kremu. Tym razem proponujemy przyrządzić ją z czosnkiem, cebulką i śmietanką. Prosta kombinacja jest wyjątkowo smaczna. Skusicie się?
Poznajcie sprytny sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Dzięki niemu w jej pomidorowej ani ogórkowej nigdy nie ma zwarzonej śmietany. Zupa jest kremowa i jednolita, a dzięki temu na tyle apetyczna, że błyskawicznie znika z talerzy. Jeśli też chcesz osiągnąć taki efekt, skorzystaj z porad pani Zofii i sięgnij po szczyptę cukru. Zupy mogą być czyste lub zabielane. Pierwsze z pewnością są mniej kaloryczne i zdrowsze, drugie zaś smaczniejsze. Nie ma co ukrywać, że większość osób stawia właśnie na smak. Dla nich niezabielona pomidorówka czy zupa ogórkowa to nieskończone potrawy. Jeśli więc chcesz dogodzić swoim domowym smakoszom, zabiel im czasami zupę. Przy zabielaniu zupy czasami pojawia się jednak problem. Wlana do zupy śmietana warzy się w niej, zamiast elegancko połączyć w aksamitny płyn. Jak uniknąć takiego przypadku? Babcia Zosia ma na to swój sprytny sposób.
Tomasz Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie, z czym go podaje. Nie z gotowym makaronem, nie z domową krajanką, a z kluskami lanymi. Rosół gotowany na dwóch rodzajach mięs, włoszczyźnie i z kilkoma aromatycznymi dodatkami smakuje wybornie. Uraczcie nim rodzinę. Rosół to nasza ukochana, polska zupa. Choć tyle razy już go jedliśmy, mamy ochotę na jeszcze. W sumie jego smak można nieco odmieniać, gotując go na różnych rodzajach mięs, wzbogacając mniej oczywistymi warzywami czy przyprawami. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować iście królewski rosół gotowany na kaczce i wołowinie. Oprócz włoszczyzny i cebuli dodaje do niego też suszone grzyby, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków i jeszcze parę przypraw. Rosół jest przepyszny, zwłaszcza że serwuje go z wyśmienitym, domowym dodatkiem, a mianowicie z kluskami lanymi.
Młodą kapustę można podać na wiele sposobów. Daria Ładocha zaprezentowała smakowity przepis na kapuśniak. Celebrytka dodaje do niego komosę ryżową, która znakomicie pasuje do lekko słodkiej przyjemnie pomidorowej zupy. Danie posypuje orzechami pinii, które nadają zupie niesamowitego aromatu. Koniecznie spróbujcie.Przyrządzanie młodej kapusty nie musi ograniczać się do serwowania jej w postaci zasmażanego dodatku do drugiego dania. Zaproponowany przez Darię Ładochę nietuzinkowy pomysł na kapuśniak z dodatkiem komosy ryżowej i pinioli spodoba się amatorom kulinarnych urozmaiceń. Jest pełen aromatu i bardzo sycący. Warto spróbować.
Pomysł na wegański obiad? Gęsty gulasz grzybowy z papryką i pomidorami. Gulasz jest niezwykle sycący, sprawdzi się więc idealnie podczas bardziej wymagających dni. Poznaj doskonałą alternatywę dla mięsa, czyli rozgrzewający i gęsty gulasz grzybowy.Pełen smaku gulasz nie musi być gotowany na mięsie- najsmaczniejszą, bezmięsna wersja dania jest gulasz grzybowy. Danie przygotowane z dużą ilością grzybów, najlepiej leśnych, ale możesz również wykorzystać pieczarki i suszone grzyby, będzie równie smacznie.Gulasz dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, papryką mieloną i maggi, która dodaje ciekawy posmak wszystkim potrawom. Zupę podaj z kromką świeżego chleba- gulasz jest tak smaczny, że inne dodatki są zupełnie zbędne.
Wyrzucasz liście pora? To spory błąd. Zielona część warzywa jest pełna smaku i witamin i znajdzie niejedno zastosowanie w kuchni. Podpowiadamy, jak użyć jej podczas przygotowania zupy, sałatki, a nawet dania obiadowego. Już nigdy się jej nie pozbędziecie.Do sałatki czy bulionu wielu z nas dodaje jedynie białą część warzywa. A szkoda, bo liście pora mają nie tylko wyrazisty kolor, ale też smak. Przyjemnie pikantne, podobnie jak cebula, mogą pasować do różnych dań. Warto mieć świadomość i ich nie marnować.
Smaczny rosół spodoba się każdemu. Znana telewizyjna prezenterka, Dorota Szelągowska ostatnio podzieliła się przepisem swojego współpracownika, który gotuje zupę z dodatkiem anyżu. Nietypowy dodatek nadaje zupie aromatu i sprawia, że nabiera charakteru. Spróbujecie? Do rosołu można dodać wiele przypraw, a wybór mięsa jest równie szeroki. Przepis zaprezentowany przez Dorotę Szelągowską pozwoli wam przygotować pełen charakteru bulion, który z pewnością spodoba się wszystkim, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Skusicie się na taki nietypowy rosół?
Poznajcie przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem. Niby jest tradycyjny, ale pachnący latem. A wszystko za sprawą magicznego zioła. Jeśli więc macie lubczyk w ogródku, w doniczce na parapecie lub udało się wam go kupić, koniecznie dorzućcie go do rosołu. Wywar nabierze orzeźwiającego, przyjemnego smaku. Rosół chętnie gotujemy przez cały rok. Gdy jest zimno, doskonale rozgrzewa. Gdy jest ciepło, też nie potrafimy go sobie odmówić, bo po prostu uwielbiamy tę zupę. Latem warto jednak pokusić się o dorzucenie do wywaru dodatku, który podniesie jego walory smakowe i zapachowe. Koniecznie przygotujcie rosół z lubczykiem.Lubczykowi dawniej przypisywano funkcję afrodyzjaku. Wierzyć, nie wierzyć, ale z pewnością zioło to ma ciekawy smak i zapach. Warto więc wykorzystać go w kuchni, zwłaszcza że bez problemu rośnie w ogródkach i wiele osób ma go pod ręką. Ugotujcie z jego dodatkiem uwielbiany wywar, a sami przyznacie, że rosół z lubczykiem pachnie latem.
Czy wiecie, jak zrobić zasmażkę? Z pozoru prosta metoda zagęszczania potraw potrafi przysporzyć nieco trudności. Najważniejsze w jej przygotowaniu są bowiem proporcje i jeśli będą zachwiane, uzyskanie odpowiedniej konsystencji może nawet stać się niemożliwe. Warto wiedzieć jakimi zasadami się kierować.Jeśli zastanawialiście się już kiedyś jak zrobić zasmażkę, która skutecznie zagęści danie, nie psując jego smaku, mamy dla was kilka cennych wskazówek. Dzięki nim wasze zupy i sosy będą zachwycać.
Zupa z kalafiora z pieczonych warzyw to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Zupa gotowana na bulionie z dodatkiem mleka kokosowego, podana z aromatycznymi kurkami i oliwą z oliwek to absolutny hit, koniecznie musisz jej spróbować.Latem mamy dostęp do najsmaczniejszych warzyw i niektórych grzybów. Połączenie pieczonych warzyw sezonowych z kurkami, mlekiem kokosowym i przyprawami daje rewelacyjny rezultat w postaci najsmaczniejszej zupy z kalafiora.Zupa z kalafiora i pieczonych warzyw jest gęsta i pełna smaku. Doprawiam ją kminem rzymskim, suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki. Zupa podana z podsmażonymi na oliwie kurkami wygląda bardzo apetycznie i elegancko, podaję ją więc na obiad, ale i spotkania w większym gronie, każdy prosi o przepis.Zupę z kalafiora gotuję na bulionie warzywnym. Możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Bulion koniecznie musi być naturalny, nie korzystajmy z kostek rosołowych, są niezdrowe i psują smak.
Szukacie przepisu na ciekawą, niebanalną zupę? Zdradzimy wam recepturę na oryginalną zupę prezydencką. Jest pyszna i pełna warzyw. Nie ma dodatku mięsa, a z tłuszczu zawiera jedynie trochę oliwy z oliwek. Jedząc taką zupę, nie musicie się martwić o to, że przytyjecie.Nazwa tej zupy wzięła się stąd, że podobno lata temu przy pomocy tej zupy próbował się odchudzić prezydent Aleksander Kwaśniewski. Tak czy siak, zupa ta jest niskokaloryczna i pełna zdrowych warzyw, więc doskonale wpłynie na każdego. Trudno po niej przytyć, podobnie, jak oprzeć się przed jej zjedzeniem.