Rosół należy do ulubionych, polskich zup. Jego wyśmienity smak i aromat są wynikiem odpowiednio dobranych składników i właściwego gotowania. Należy go gotować długo i na wolnym ogniu. Przyrządzając danie na kuchence indukcyjnej, powinniśmy powstrzymać się od używania funkcji booster. Jej uruchomienie może bowiem zepsuć rosół na dobre. Gotowanie rosołu na kuchence indukcyjnej nieznacznie różni się od przyrządzania zupy na kuchni gazowej. Sprzęt ten umożliwia sprawną zmianę mocy grzania w inny sposób. Nie jest on może tak precyzyjny, jak w przypadku „gazówki”, lecz kierując się pewną wiedzą, uzyskamy pożądane rezultaty.
Zupa z pora według przepisu Jakuba Kuronia zachwyci wszystkich zabieganych. Danie jest proste w przygotowaniu, tanie i smakuje rewelacyjnie. Zupę podajmy z domowymi grzankami czosnkowymi. Możecie być pewni, że wszyscy poproszą o dokładkę.Zupy-krem są niezwykle pożywnymi i zdrowymi zupami. Jesienią postawmy na dania rozgrzewające i wzmacniające odporność, np. zupę z dyni, czosnku, czy właśnie zupę z pora. Zupa z przepisu Jakuba Kuronia wychodzi niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i świeżej zieleniny. Na stronie kuron.com.pl Jakub Kuroń publikuje wiele ciekawych przepisów na dania główne, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na zupę z pora wykorzystany w artykule. Zupa krem z pora jest gotowa dosłownie po 30 minutach, a jej smak zachwyci każdego domownika.Do ugotowania zupy z pora potrzebujemy również kilku ziemniaków, masła, śmietany, bulionu i przypraw. Zamiast bulionu możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną zieleniną. Wtedy smakuje najlepiej.
Kiedy sezon na grzyby w pełni, warto poszukiwać nowych patentów na smaczne podanie leśnych darów. Dla tych, którym poszczęściło się podczas zbiorów mamy prawdziwą gratkę- przepis na flaczki z kani. Trudno wymyślić lepszy sposób na przyrządzenie tego niezwykłego grzyba.Przepis na flaczki z kani jest bardzo prosty i przy tym niezwykle szybki. To danie z grzybów przypadnie do gustu zarówno mięsożercom, jak i osobom na diecie wegetariańskiej. Flaczki z kani to idealna zupa na co dzień i od święta.Do flaczków z kani używa się jedynie kapeluszy. Ogonki z tego grzyba warto jednak wysuszyć i zachować do innych kulinarnych specjałów. Niezależnie od sposobu użycia grzyba pamiętaj, aby uprzednio dokładnie go oczyścić.
Leśne grzyby często są robaczywe, musimy je więc dokładnie umyć i oczyścić. Najlepszym sposobem na pozbycie się robaków jest moczenie grzybów w wodzie z solą. Dowiedz się również, jak długo można przechowywać zerwane grzyby leśne, żeby nie spleśniały.Jesienią, kiedy dni są jeszcze ciepłe i słoneczne, warto wybrać się na dłuższy spacer do lasu w poszukiwaniu grzybów. Kozaki, maślaki, rydze, kanie, borowiki i inne gatunki są dosłownie na wyciągnięcie ręki i przygotujemy z nich wiele wyśmienitych potraw. Wiele zerwanych grzybów jest jednak robaczywa. Nie musimy wyrzucać takich okazów, wystarczy, że potraktujemy je wodą z solą, a robaki same wyjdą z kapeluszy. Grzyby, które przygotujemy w ten sposób wykorzystamy do ugotowania aromatycznej zupy, sosu do makaronu i mięs, a także omletów, jajecznicy i innych potraw.Bardzo ważne jest również samo przechowywanie grzybów po grzybobraniu. Musimy przygotować je tego samego dnia, najpóźniej dzień po zerwaniu, wtedy będą jeszcze smaczne i pełne aromatu. Grzyby przechowywane dłużej, nawet w lodówce, zepsują się i spleśnieją.
Zupa z dyni jest pyszną i rozgrzewającą jesienną propozycją na obiad. Karol Okras ten pyszny rarytas wzbogaca o dodatek wędzonego twarogu. Nabiał doskonale podkreśla słodycz dyni, a przepis kucharza jest bardzo prosty. Spróbujecie?Zupa z dyni w wyjątkowej wersji z pełnym charakteru twarogiem wędzonym spodoba się każdemu. Jest wyrazista kremowa — po prostu pyszna. Co więcej, przygotowuje się ją niezwykle szybko. Warto skosztować.
Zupa z dyni jest świetna na chłodne jesienne dni. Ania Starmach zaproponowała prosty przepis, który pozwala przyrządzić smaczne danie w zaledwie 20 minut. Wykorzystała tylko 5 produktów. Znajdziecie je w każdym supermarkecie. Spróbujecie? Aromatyczną zupę z dyni uzyskamy odpowiednio ją doprawiając. Prosty przepis Ani Starmach zakłada wykorzystanie czerwonej pasty curry, którą znajdziecie w dobrze zaopatrzonym supermarkecie lub z łatwością zastąpicie kilkom innymi produktami. Podpowiemy jakimi, lecz zacznijmy od receptury.
Grochówka jest sycąca i wyjątkowo smaczna. Korzystając z połówek wyłuskanego grochu, przyrządzimy ją dużo szybciej, niż klasyczną wersję. Takie ziarno nie wymaga namaczania i można je dodać do zupy bez wstępnej obróbki. Sprawdźcie prosty przepis cioci Asi. Z pewnością wam się spodoba. Gotowanie grochówki potrafi zająć sporo czasu. Niewyłuskane ziarna należy dobrze namoczyć, a doprowadzenie ich do miękkości i tak wymagać będzie czasu. Można jednak zdecydować się na zrobienie zupy na bazie wyłuskanych połówek grochu. Dorzucenie do przyrządzonego na żeberkach bulionu oczyszczonych z łupin, przepołowionych ziaren grochu skróci czas gotowania grochówki, nie wpływając na jej walory smakowe. Aromatyczna zupa posmakuje nawet wybrednym.
Rosół jest niezbędną bazą do przygotowania wielu tradycyjnych zup. Są jednak przepisy, którym mięsno-warzywny wywar nie tylko nie pomoże, ale wręcz zaszkodzi. Jakich zup nie powinno gotować się na rosole? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.Pierwszą odpowiedzią, która przychodzi do głowy na pytanie "jakich zup nie powinno się gotować na rosole?" jest chłodnik. Przyrządza się go na bazie maślanki i jogurtu, wobec czego nikt raczej nie próbuje dodawać do niego bulionu. Pozostałe zupy mogą jednak nie być dla nas takie oczywiste.
Tradycyjny żur łemkowski z Dolnego Beskidu zachwyci smakiem każdego. Żurek jest bardzo prostą, bezmięsną zupą o niezwykłym aromacie. Żur gotowany na zakwasie z mąki owsianej, doprawiony kminkiem i majerankiem warto przygotować na obiad. Będzie doskonałą odmianą od rosołu i pomidorowej. Podstawowymi składnikami kuchni łemkowskiej była mąka owsiana i żytnia, a także warzywa i owoce sezonowe. Mięso jadano wyłącznie w święta. Żurek według tradycyjnej receptury Łemków gotowany jest więc na warzywach, a sekretem wspaniałego aromatu jest domowy zakwas i przyprawy.Zakwas na żur z mąki owsianej jest prostym zakwasem, do przygotowania którego użyjemy też wody, czosnku i liści laurowych. Nie dodajemy tutaj ani grama drożdży, ani kromki chleba razowego. Zaczyn będzie gotowy po 3-4 dniach. Zachwyci kwaskowatym smakiem i pełnym aromatem. Tradycyjny, łemkowski żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami. Możemy zaserwować go również z jajkiem na twardo lub kawałkiem przesmażonego boczku. Żurek doprawmy kminkiem i suszonym majerankiem, będzie przepyszny.
Dynia króluje obecnie w polskich kuchniach, gdzie możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy dziś zupę krem z dyni Magdy Gessler. Niebanalny dodatek gruszki i sera Gruyere sprawia, że ta zupa jest niepodobna do żadnej innej, którą jedliście do tej pory.Rozgrzewająca zupa krem z dyni Magdy Gessler, poza owocowym bonusem, zawiera także pomidory, które lekkim kwaskowatym smakiem uzupełniają dyniowa słodycz. Intensywny ser pleśniowy idealnie dopełnia aromatu całości.
Zupę ogórkową zna chyba każdy smakosz. Lekko kwaśne danie przyrządzić można na kilka sposobów. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie mięso będzie najlepszą bazą na bulion do przysmaku, spieszymy z pomocą. Nasz prosty przepis was zachwyci. Ogórkową — podobnie jak inne zupy — często przyrządza się na wywarze z jarzyn lub drobiowym. Nie są to jednak jedyne opcje. Polecamy ugotowanie jej na bulionie z żeberek — będzie smaczna, pożywna i niezwykle aromatyczna. Do wyboru mamy m.in. wywar z żeberek wieprzowych lub cielęcych. Jednak zupę ogórkową można też ugotować na porcjach rosołowych z indyka, kurczaka, a nawet kaczki. Zerknijcie na nasz prosty przepis — od samego czytania ślinka cieknie.
Domowa kostka rosołowa potrafi przyspieszyć gotowanie niejednej zupy i sosu. Własnoręczne przygotowanie bazy do dań jest bardzo proste. Wystarczy zaledwie kilka chwil, by zrobić aromatyczny, świeży przez długi czas i zdrowszy od sklepowych dodatek. Do jego przygotowania wykorzystamy składniki, które zwykle używamy do sporządzenia warzywnego bulionu.Kostka rosołowa kojarzy nam się z pełnym polepszaczy dodatkiem do zup. Zazwyczaj staramy się unikać jej w kuchni ze względu na niezbyt zdrowy skład tego typu produktów. Okazuje się jednak, że nietrudno jest zrobić świetną, domową wersję.Przygotowanie kostki rosołowej tak naprawdę wymaga jedynie zakupu dobrej jakości warzyw, odpowiedniego ich ugotowania i zamrożenia w pojemniku na kostki lodu. Potem już będziemy mogli korzystać z dodatku, kiedy tylko będziemy go potrzebować, podkręcając smak wszystkich ulubionych dań.
Żurek jest bardzo popularną zupą, która gości na naszych stołach zarówno na co dzień jak i od święta. Podstawą idealnego dania jest domowy zakwas na żurek. Miej pewność, że zawsze dodajesz do niego kawałek skórki razowego chleba. Dzięki temu zakwas zrobi się szybciej, minimalizując ryzyko pojawienia się na nim pleśni.Zakwas na żurek z dodatkiem chlebowej skórki szybciej i intensywniej się kisi. Poza oszczędnością czasu otrzymujemy dzięki temu produkt o bardziej wyrazistym smaku. Żurek na domowym zakwasie to prawdziwa uczta.Domowy zakwas na żurek jest bardzo prostą recepturą i nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jedyne, o czym należy pamiętać to czas niezbędny do jego powstania. Zarezerwuj ok. 5 dni na przygotowanie tego specyfiku.
Jeśli ktoś wie, jak ugotować pyszna i zdrową zupę ogórkową, to tym kimś jest pewnością Anna Lewandowska. Znana dietetyczka łatwo eliminuje z przepisu kaloryczną śmietanę i zastępuje ją jogurtem. Ciesz się idealnie zabieloną zupą ogórkową bez zbędnego tłuszczu.Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, jest znaną sportsmenką oraz dietetyczką. Jej lekka zupa ogórkowa gotowana na bazie wywaru drobiowego jest idealną propozycją na szybki i łatwy do odgrzania posiłek. Gorąco polecamy ten przepis.
Zupa pomidorowa należy do ulubionych zup wszystkich pokoleń. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale zazwyczaj zagęszcza się ją mieszanką śmietany i mąki. Niestety w ten sposób dodaje się potrawie sporo kalorii. Na szczęście mamy lepszy pomysł na aksamitną, gęstą zupę pomidorową. Wystarczy tylko sięgnąć po blender. Najważniejszy w domowej zupie pomidorowej jest aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych. Pomidory przesmaż na oliwie z oliwek z kilkoma ząbkami czosnku i odrobiną cukru, wtedy zyskają jeszcze lepszy i pełniejszy smak. Z ugotowanej zupy pomidorowej, wyjmij mięso, a wszystkie warzywa zblenduj. Marchewka, korzeń pietruszki i seler doskonale zagęszczą danie w naturalny, zdrowy sposób, bez dodatku mąki i śmietany. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem i posyp świeżą natką pietruszki.Pomidorówkę podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Co natomiast zrobić z mięsem? Kawałki kurczaka możesz zamrozić i wykorzystać między innymi do pyz z mięsem, czy pasztetu. Polecam ugotować również kopytka i podać je z podsmażonym kurczakiem z cebulą, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.
Zrobienie dobrej zupy ogórkowej wymaga staranności. Wrzucenie kiszonego rarytasu w nieodpowiednim momencie może doprowadzić do sytuacji, w której danie będzie niesmaczne i niedogotowane. Podpowiadamy, jaka jest właściwa kolejność dodawania produktów. Zupa ogórkowa jest nie lada przysmakiem. Niestety w przeciwieństwie do innych zup, przy jej przyrządzaniu można bardzo łatwo popełnić błąd, który sprawi, że danie będzie niesmaczne. Warto wiedzieć, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Zupa z dyni jest świetnym wyborem na rozgrzewający jesienny obiad. Prosty przepis Anny Lewandowskiej pozwoli wam przygotować wyjątkowo bogate w smaku danie. Celebrytka wzbogaca je o kawałki kokosa, które sprawiają, że posiłek nabiera ciekawszej konsystencji i pięknie się prezentuje. Spróbujecie?Aromatyczna i sycąca zupa z dyni skusi niejednego smakosza. Wzbogacone o nietuzinkowe dodatki — przede wszystkim chrupiące kawałki kokosa — danie smakuje obłędnie. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Musicie spróbować.
Zupa cebulowa według przepisu Ani Starmach jest prostą, ale bardzo aromatyczną zupą, którą ugotujemy błyskawicznie. Jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad. Podana z grzanką i serem prezentuje się na tyle elegancko, że można ją zaserwować nawet na rodzinnym obiedzie.Zupa cebulowa doskonale sprawdzi się jako codzienne danie, które jest nie tylko ekonomiczne, ale też łatwe i szybkie do przygotowania. Zupa ta jest tradycyjną zupą francuską, którą podaje się w najlepszych restauracjach. Spokojnie możemy więc ugotować ją na święta i większe uroczystości, a wszyscy będą zachwyceni. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebujemy dosłownie kilku składników: cebuli, czosnku, bulionu lub rosołu, wina i grzanek. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszonym tymiankiem. To właśnie te przyprawy odpowiadają za wspaniały smak i aromat dania.Zupę cebulową koniecznie podajmy z domowymi grzankami. Ania Starmach grzanki przygotowuje z bagietki i żółtego sera, np. parmezanu, goudy. Wszystko zależy od tego, jaki ser akurat mamy w domu. Do grzanek możemy wykorzystać również czerstwe pieczywo, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Rosół na serduszkach spodoba się niejednemu smakoszowi. Zapomniany drobiowy rarytas doskonale nadaje się do przyrządzenia lekkiej i pełnej smaku zupy. Przepis jest banalny i każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście rosołu na podrobach, koniecznie przetestujcie nasz nowy przepis. Zupa przyrządzona na serduszkach nie jest tak tłusta, jak klasyczna drobiowa wersja, a smakuje wyśmienicie. Przyrządza się ją też zdecydowanie krócej.
Niewiele osób wie, że na łąkach i polach można natrafić na prawdziwy skarb, jeśli chodzi o grzyby. Niepozorny twardzioszek przydrożny może odstraszać występowaniem w tzw. czarcich kręgach, generuje on bowiem wokół siebie poletka wypalonej trawy. Zaręczamy jednak, że twardzioszka przydrożnego nie trzeba się bać, a jego smak potrafi miło zaskoczyć.Czarcie kręgi wokół grzybów powstają na skutek zawartego w nich związku chemicznego. Grzybnia twardzioszka wydziela amoniak, który skapując na trawę barwi ją na niebiesko i powoduje jej obumieranie. Owocniki grzybów rosną dodatkowo w kręgach. Trzeba przyznać, że w połączeniu z obumarłą trawą taki widok może robić wrażenie.
Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się przepisem na niezwykle aromatyczny krupnik. Tradycyjna, pożywna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna, kiedy dodamy do niej kilka grzybów leśnych. Jesteśmy przekonani, że również zachwycicie się jesienną wersją lubianej zupy.Krupnik jest bardzo smaczną i pożywną zupą, którą ugotujemy z kilku podstawowych składników. Karolina Krowin-Piotrowska do wywaru dodaje również świeże grzyby leśne, dzięki którym klasyczny krupnik nabiera jesiennego charakteru. Zupa jest nie tylko pożywna, ale też niezwykle aromatyczna.Krupnik możemy ugotować z dowolnymi grzybami leśnymi. Najlepiej świeżo zebranymi. Zupę doprawiamy suszonym lubczykiem i świeżą natką pietruszki. Zioła te doskonale podkreślą smak potrawy. Kasza podczas gotowania krupniku lubi się przypalać, jednak wystarczy dodać ją do zupy w woreczku, w którym była pakowana. To prosty trik, dzięki któremu kasza się ugotuje, doda krupnikowi aromatu, a jednocześnie się nie przypali. Gdy kasza się ugotuje, wyjmujemy ją z woreczka i przesypujemy do wywaru.
Rosół sprawdza się idealnie jako rozgrzewająca i pożywna zupa. Magda Gessler ta jesienną porą przypomina nam o pysznym rosole z gęsiny. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i wartościowe, warto więc o nim pamiętać przy kolejnym gotowaniu wywaru. Jego smak na długo pozostanie w pamięci.Do gotowania rosołu sprawdza się szyja, skrzydełka, mięsne kości a także podroby. Części te możemy uzyskać z luzowania całej gęsi lub szukać ich w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych. Części z jednego ptaka zalewamy 3 litrami wody do gotowania rosołu.Z gęsi uzyskujemy mięso o dużej zawartości tłuszczu, wobec czego konieczne może okazać się usunięcie jego nadmiaru z gotowego bulionu. Łatwo zrobisz to po schłodzeniu wywaru. Tłuszcz zwyczajnie zastygnie na jego powierzchni będzie można z łatwością wyjąć go za pomocą łyżki cedzakowej.Do gotowania tłustych rosołów doskonale sprawdza się również dodatek jabłka. Cały owoc wrzucamy do garnka i wyciągamy go po zakończeniu gotowania. Taki trik skutecznie przełamuje nieco mdławy smak bulionu.
Zupa ogórkowa wiedzie prym wśród innych polskich zup i jest potrawą powszechnie lubianą. Aby nasza zupa nabrała niezwykłego smaku, a przy tym była mnie kaloryczna, możemy zabielić ją mlekiem. Ten niespotykany zabieg nada zupie niezwykle interesującego smaku.Zupa ogórkowa zabielana mlekiem to niecodzienne, ale niezwykle trafione połączenie. Aby uniknąć zwarzenia mleka, należy przed wlaniem do garnka je zahartować. Jeśli wymieszamy mleko z łyżką mąki ziemniaczanej, zupa zyska dodatkowo na gęstości.
Jesień jest porą roku, w której w pełni trwa sezon na dynię. W sklepach można dostać wiele jej odmian, skąd zatem mamy wiedzieć, którą najlepiej wybrać? Postaw na ogniście pomarańczową dynię hokkaido. Poza pięknym wyglądem i szerokim zastosowaniem, ma szereg właściwości zdrowotnych.Odmiana hokkaido jest jednym z najmniejszych gatunków dyni. Łatwo można ją poznać po intensywnej żółtopomarańczowej barwie i niewielkich, jak na dynię, rozmiarach. Skórka tej dyni jest w pełni jadalna, co czyni tę odmianę wyjątkową.
Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.
Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad. Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem. Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.
Zupa grzybowa według receptury Magdy Gessler jest potrawą prostą, ale bardzo aromatyczną. Gessler gotuje zupę na zakwasie na żur, dzięki czemu danie nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Jesteśmy przekonani, że potrawa będzie hitem na Twoim stole w jesienne, chłodne dni.Zupę z grzybów leśnych zwykle gotujemy na wywarze drobiowym lub warzywnym, doprawiamy natką pietruszki i podajemy z makaronem. Magda Gessler pokazała przepis na grzybową zupę-krem w zupełnie nowym wydaniu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad, który zachwyci dorosłych domowników.W książce autorstwa Magdy Gessler pt. ,,Kuchnia moja pasja" znajdziemy wiele przepisów na klasyczne dania w zupełnie nowej odsłonie. To właśnie z tej książki pochodzi przepis na grzybową zupę-krem wykorzystany w artykule. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie.Grzybową zupę-krem Magda Gessler gotuje na zakwasie na żur. Do ugotowania zupy wykorzystuje również rosół, śmietanę kremówkę i okowitę, czyli mocną i lepszą gatunkowo wódkę. W przepisie Gessler wykorzystała prawdziwki, czyli niezwykle aromatyczne grzyby leśne.