Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Zupa

świąteczna zupa grzybowa moniki richardson
09.12.2022 13:07 Monika Richardson zdradziła rodzinną recepturę na wigilijną zupę. 1 dodatek zapewnia pełnię smaku

Świąteczna zupa grzybowa Moniki Richardson przygotowywana jest wedle tradycyjnego rodzinnego przepisu. Polska prezenterka zdradziła jego sekret internautom. Intensywny i wyjątkowy smak potrawa ta zawdzięcza dodatkowi octu balsamicznego. Monika Richardson nie wyobraża sobie, by o nim zapomnieć.Świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson przyrządza się na bazie bulionu warzywnego. Nie można też pominąć dodatku wody po namaczaniu grzybów. Do zupy najlepiej użyć suszonych prawdziwków i podgrzybków i wstawić je zawczasu do namoczenia w ciepłej wodzie. Dzięki nim danie wyróżnia się swoim smakiem i aromatem.

Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
07.12.2022 19:37 Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak

Nie kapusta, nie pieczarki. Najlepszy farsz do wigilijnych uszek zrobisz z suszonych grzybów i odrobiny posiekanych orzechów włoskich. Orzechy podkreślą smak całej potrawy, a barszcz z aromatycznymi uszkami będzie absolutnym hitem na wigilijnym stole.Farsz do wigilijnych uszek każdy robi nieco inaczej. Niektórzy przygotowują go z pieczarek, inni z grzybów i kapusty. Najlepsze uszka otrzymasz jednak, kiedy nadziejesz je suszonymi grzybami z dodatkiem cebuli i orzechów włoskich. To właśnie te ostatnie doskonale podkreślają smak leśnych przysmaków, delikatnego ciasta i barszczu.Przepis na farsz do wigilijnych uszek jest bardzo prosty. Przygotujesz go łącząc bardzo drobno posiekane składniki. Nadzienie możesz również zmielić w maszynce do mięsa. Wybierz najlepszą dla siebie metodę. Przed przygotowywaniem farszu koniecznie namocz grzyby i ugotuj je do miękkości, a potem przesmaż z resztą składników.Uszka do barszczu przygotuj już teraz. Możesz je spokojnie zamrozić, dzięki czemu zyskasz więcej czasu przed samymi świętami. Uszka zblanszuj, osącz i rozłóż na papierze do pieczenia. Wstaw do zamrażarki. Jak mocno się schłodzą, przełóż je do woreczka strunowego. Tak przygotowane uszka nie zlepią się i będą pełne smaku.

zupa grzybowa karola okrasy
05.12.2022 18:02 Okrasa gotuje niezwykłą zupę grzybową. Podaje ją z dodatkiem, o jakim mało kto by pomyślał

Karol Okrasa znany jest ze swoich nowatorskich pomysłów. Kucharz chętnie sięga po klasyczne dania kuchni polskiej i przemienia je w zupełnie nowe potrawy. Znaną i lubianą zupę grzybową wzbogacił o dodatek pieczonego dorsza. Niebanalne połączenie smaków okazuje się strzałem w dziesiątkę.Rybie mięso to nie jedyna niespodzianka w zupie grzybowej Karola Okrasy. Możemy w niej znaleźć także gotowany żółty groch. Dzięki temu potrawa jest nie tylko niezwykle pyszna, ale także wyjątkowo sycąca. Karol Okrasa bez wątpienia zna się na swoich fachu.

Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca
04.12.2022 19:33 Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca

Staropolska zupa cebulowa jest daniem idealnym na chłodniejsze dni. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa. Cebulowa gotowana na wywarze wołowym z dodatkiem chleba razowego nie ma sobie równych.Zupa cebulowa po staropolsku to zupa, którą przygotujemy o wiele szybciej od francuskiej i nie musimy zapiekać jej w piekarniku. Zupa na bazie cebuli, czosnku i chleba razowego ma wyraźny smak, zachwyca również aromatem. Zupę cebulową doprawiamy gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem.Staropolską zupę cebulową gotujemy na prawdziwym wywarze wołowym, nigdy na bulionie z kostki. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty. Bulion ugotujmy na kawałku szpondra, pręgi lub nawet na kościach wołowych. Do mięsa koniecznie dodajmy solidną porcję warzyw rosołowych.Warzywa i mięso z bulionu wykorzystamy np. do przygotowania pasztetu, farszu na pierogi, krokiety czy pyzy. Resztę bulionu zamroźmy w woreczkach na lód. W ten sposób otrzymamy esencjonalne i w pełni naturalne kostki rosołowe do zup i sosów.

Rosół podajesz zwykle z krajanką? Tym razem zaserwuj go z innym dodatkiem. Będzie smaczniejszy
04.12.2022 12:12 Rosół podajesz zwykle z krajanką? Tym razem zaserwuj go z innym dodatkiem. Posmakuje jak u babci

Rosół zwykle serwujemy z makaronem krajanką. Jednak bardzo dobrym dodatkiem są też kluski lane. Przygotowane z mąki i jajek mają doskonały, domowy smak. Warto choć raz spróbować rosołu w takiej wersji, zwłaszcza jeśli zabraknie Wam tradycyjnego makaronu. Jesteśmy przekonani, że jeszcze nie raz wrócicie do rosołu z kluskami lanymi. Rosół zawsze gotuję na dwóch rodzajach mięsa, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny i pełniejszy w smaku. Ma również piękny, złoty kolor. Do wywaru, oprócz ćwiartek z kurczaka, dodaję również kawałek wołowiny z kością, np. pręgę lub szponder. Do rosołu możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.Rosół gotuję na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Wywar doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem. Sól i pieprz dodaję pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój smak i aromat. Do rosołu wsypuję również szczyptę kurkumy i dodaję solidną porcję świeżej natki pietruszki.Rosół podaję z domowymi, lanymi kluskami. Są o wiele smaczniejsze od kupionego makaronu. Kluseczki gotowane bezpośrednio na wywarze są delikatne i doskonale łączą się z aromatycznym bulionem. Mięso i warzywa z rosołu wykorzystuję ponownie, np. do przygotowania pasztetu na kanapki lub farszu na pierogi.

Grochówka Koła Gospodyń Wiejskich
03.12.2022 20:36 Prosta i sycąca grochówka po mirowsku. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich nie ma sobie równych

Grochówka mirowska jest smakowitą odsłoną dobrze znanej zupy. Bogata w sycące składniki i zagęszczona grysikiem potrawa przygotowana według receptury Koła Gospodyń Wiejskich doskonale rozgrzewa i świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Koniecznie musicie jej spróbować.Nie wszyscy lubią grochówkę. Jednak mirowskiej wersji przedstawionej przez Koło Gospodyń Wiejskich warto dać szansę. Łączy w sobie sycący groch i aromatyczny boczek wędzony oraz kiełbasę. Przyjemnej kremowej konsystencji dodaje grochówce grysik, czyli kasza manna. Danie wspaniale rozgrzewa, a robi się je wyjątkowo prosto.

Krupnik z koperkiem
02.12.2022 19:39 Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca

Krupnik jest jedną z popularniejszych i bardziej lubianych zup naszej kuchni. Choć każdy z pewnością ma na nią swoją recepturę, ta autorstwa babci Lucyny zachwyciła nas orzeźwiającym smakiem. A wszystko za sprawą popularnego dodatku, jakim jest świeży koperek. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Krupnik będzie smakował nieziemsko, jeśli dodacie do niego koperek. To popularne zioło ma niezwykle orzeźwiający smak, który ożywi dość ciężką zupę. Tanie i pięknie pachnące zioło dostępne jest przez cały rok, warto więc po nie sięgnąć.

zupa meksykańska sylwii bomby
30.11.2022 17:04 Sylwia Bomba pokazała, jak robi zupę meksykańską. Sycące danie z mięsem mielonym zachwyci każdego

Sylwia Bomba nie boi się kuchennych wyzwań. Niedawno podzieliła się pomysłem na pożywną zupę meksykańską. Dzięki dodatkowi wołowiny, fasoli oraz warzyw, potrawa jest niezwykle sycąca, a przez zawartość aromatycznych przypraw bez trudu rozgrzewa w chłodny jesienny wieczór. Przygotowanie zupy meksykańskiej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie gotować je przez kilkanaście minut z dodatkiem wody. Sylwia Bomba tę potrawę przyrządza w asyście swojej córki. Taki przepis to doskonała okazja do wspólnego gotowania.

barszcz czerwony
30.11.2022 16:45 Nie tylko jabłka. Lewandowska wzbogaca barszcz czerwony o 2 inne wyjątkowe owoce

Dodatek jabłek do barszczu czerwonego nie jest już żadną tajemnicą. Anna Lewandowska w owocowej kwestii poszła o krok dalej. Znana sportsmenka do swojego barszczu dodaje także śliwki i gruszki. Dzięki temu jej zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.Owoce w barszczu czerwonym Anny Lewandowskiej występują w postaci suszonej, dzięki czemu nie musimy ich obierać ani kroić. Takie owoce wystarczy jedynie namoczyć przed dodaniem do zupy. Najlepiej zrobić to na klika godzin przed przystąpieniem do gotowania.

Niebywały kapuśniak z przepisu Gessler. 1 składnik mocno zaskakuje. Zupa zyskuje nowe oblicze
28.11.2022 13:59 Niebywały kapuśniak z przepisu Gessler. 1 składnik mocno zaskakuje. Zupa zyskuje nowe oblicze

Kapuśniak według przepisu Magdy Gessler jest idealnym daniem obiadowym na chłodniejsze dni. Zupa gotowana na kapuście kiszonej i białej, z dodatkiem grzybów i powideł śliwkowych nie ma sobie równych. Smak potrawy jest doskonale wyważony, każdy będzie prosił o dokładkę.Magda Gessler gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Do zupy nie dodaje ani grama mięsa, wywar przygotowuje z podsmażonych na maśle warzyw rosołowych. Restauratorka do wywaru dodaje również świeże borowiki i łyżkę powideł śliwkowych, a całość doprawia ziarnami jałowca. To sekret doskonałego smaku.Zamiast świeżych grzybów wykorzystaj grzyby suszone. Wcześniej namocz je jednak w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Suszony przysmak dodaj w niewielkiej ilości, żeby kapuśniak nie stracił swojego smaku. Niektórzy kapuśniak gotują wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z białej. Magda Gessler łączy te dwa rodzaje kapusty, dzięki czemu zupa nie jest ani za kwaśna, ani zbyt delikatna w smaku. Kapuśniak z powidłami śliwkowymi podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ugotowane ziemniaki, kleks kwaśnej śmietany i koperek.

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do kapuśniaku lub bigosu? Jest lepsza metoda by złagodzić smak potrawy
27.11.2022 19:20 Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czy płukać kiszoną kapustę przed gotowaniem bigosu, kapuśniaku, czy przygotowaniem farszu do pierogów? Okazuje się, że jest o wiele lepsza metoda na pozbycie się intensywnie kwaśnego smaku. Zamiast płukać kiszonkę, wymieszaj ją w odpowiednich proporcjach z kapustą białą. W ten sposób złagodzisz smak potrawy, ale jednak pozostanie esencjonalna. Bigos, kapuśniak, kwaśnica, pierogi to tylko niektóre z dań, które nie mogą obejść się bez kiszonej kapusty. Kiszonka nie dość, że wzmacnia walory smakowe całej potrawy, to jeszcze sprawia, że dania są pełne witamin i dodatkowo wzmacniają odporność. Dowiedz się, jak przygotować kapustę i czym ją doprawić.Wiele osób zastanawia się, czy płukać kiszoną kapustę, która jest mocno kwaśna. Nie jest to najlepszy pomysł, bo może doprowadzić do znacznego spłycenia smaku. Najlepsze kucharki stosują inną metodę - kiszonkę mieszają z białą kapustą w proporcji 2:1. To prosty sposób na zneutralizowanie kwaśnego smaku bez utraty aromatu całego dania. Czy płukać kiszoną kapustę? Zrezygnuj z tej czynności, jeśli chcesz, żeby gotowana przez Ciebie potrawa miała pełny smak i aromat. Dania z kapustą koniecznie dopraw kminkiem, majerankiem lub suszonymi grzybami. Nie zapomnij również o liściach laurowych i zielu angielskim.

kurkuma do rosołu
26.11.2022 22:11 Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Rosół, mimo zmieniających się trendów kulinarnych, pozostaje niekwestionowanym królem zup w naszych domach. W prosty sposób możemy sprawić, że ta uwielbiana zupa stanie się jeszcze lepsza. Wszystko to za sprawą dodatku kurkumy.Rosół z kurkumą różni się nieco od klasycznej postaci tej zupy. Poza pięknym złocistym kolorem, przyprawa nadaje mu także wyjątkowych walorów smakowych. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że kurkuma posiada cenne właściwości przynoszące korzyści dla naszego zdrowia. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego tekstu.

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku
25.11.2022 20:17 Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z przesmażonymi na maśle pomidorami bije na głowę wszystkie inne. Pomidorówka smakuje jak u babci, a więc najlepiej, jak tylko może. Pomidorówka jest prostą i smaczną zupą, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Klasyczna zupa pomidorowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujemy ją według babcinej receptury. Zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym nie ma sobie równych.Sekretem doskonałego smaku pomidorówki jest wywar i odpowiednio przygotowane pomidory. Warzywa koniecznie podsmażmy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, dopiero wtedy dodajmy je do zupy. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze niepowtarzalnego aromatu i będzie aksamitna.W sezonie sięgamy po świeże, aromatyczne pomidory. Jesienią i zimą warto je zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być całe lub krojone. Pomidorówkę koniecznie zabielmy kwaśną śmietaną i oprószmy posiekaną natką pietruszki. Tak podana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie.

barszcz czerwony
24.11.2022 20:23 Babcia Krysia wrzuca do barszczu czerwonego jabłko i 3 sztuki sekretnego dodatku. Mistrzowski smak

Barszcz czerwony babci Krysi jest nie lada rarytasem. W końcu podzieliła się swoim sekretem na tę smaczną zupę. Okazuje się, ze poza jabłkiem dodaje do niego suszone śliwki. Aromatu tego barszczu nie da się z niczym pomylić.Babcia Krysia, poza jabłkiem i śliwkami, dodaje do barszczu czerwonego sprawdzony zestaw przypraw. Nie może zabraknąć w nim czosnku oraz suszonych grzybów. Solidna porcja majeranku to coś, o czym również nie należy zapomnieć. Już nigdy nie będziesz potrzebować innego przepisu na barszcz.

Zupa gulaszowa
23.11.2022 22:45 Prosta i pożywna zupa gulaszowa. Doskonały obiad na 2 dni

Zupa gulaszowa jest wyborną propozycją na nadchodzące chłodne wieczory. Dobrze przyprawiona, aromatyczna i sycąca, dodatkowo zyskuje na smaku po odpowiednim przegryzieniu się składników. Zupa gulaszowa przyrządzona według tego przepisu zachwyci Cię zaraz po zrobieniu jak również na następny dzień. Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z kuchni węgierskiej. Charakterystyczna dla niej jest duża zawartość papryki oraz starannie dobrane przyprawy. Jest to niejako połączenie zupy z drugim daniem a uczciwy talerz zupy gulaszowej nasyci nawet największego głodomora.

Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i pyszna
22.11.2022 20:59 Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna

Zupa ogórkowa z przepisu babci Jadzi wychodzi lżejsza i smaczniejsza niż tradycyjna. Babcia zupę gotuje bowiem nie na tłustej wieprzowinie, ale na delikatnym mięsie z indyka. Dzięki temu zupa jest pożywna, ale niezbyt tłusta. Przepis z pewnością wart jest polecenia. Niektórzy zupę ogórkową gotują na żeberkach wieprzowych, inni na udku z kurczaka. Są również osoby, które danie gotują wyłącznie na warzywach. Babcia Jadzia tradycyjną ogórkową gotuje na mięsie z indyka. Wywar z udka lub skrzydełka indyczego i włoszczyzny jest świetną bazą do zupy.Do przygotowania zupy ogórkowej wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki na zimę są nie tylko smaczne, soczyste i chrupiące, ale i zdrowe. Jeśli nie masz w tym roku zimowych zapasów, wybieraj sklepowe ogórki z beczki lub takie, które mają prosty skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają octu.

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces
21.11.2022 11:42 Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Śmietana zwarzyła się w zupie? Najprawdopodobniej popełniłaś błąd podczas zabielania. Śmietanę zawsze należy zahartować przed wlaniem jej do wywaru. Warto dodać do niej również szczyptę cukru, dzięki składniki lepiej się łączą. Sprawdź, jak prawidłowo zabielać zupę.Zupa pomidorowa, kalafiorowa, jarzynowa, ogórkowa i wiele innych smakują jeszcze lepiej, kiedy pod koniec gotowania zabielimy je śmietaną. Produkt ten może się jednak zwarzyć i zepsuć wygląd dania. Jak więc prawidłowo zabielać zupę?Zupy zabielamy zahartowaną śmietaną. Oznacza to, że zimną śmietanę należy połączyć z ciepłym płynem. Osobiście polecam niewielką ilość wywaru, zupa ma wtedy pełniejszy smak. Jak zabielać zupę? Do hartowanej śmietany polecam wsypać również niewielką ilość cukru.Cukier dodany do śmietany i wywaru szybciej połączy składniki, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Cukier jest obowiązkowym dodatkiem do zupy pomidorowej lub innych dań na bazie pomidorów. Słodki produkt doskonale neutralizuje cierpkość koncentratu pomidorowego i warzyw.

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby
21.11.2022 09:39 Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Wzmacnia ich smak i aromat, dodaje koloru. Niestety produkt po otwarciu może stać w lodówce tylko kilka dni, później zaczyna pleśnieć. Najlepszym sposobem na zabezpieczenie przed pleśnią niezużytego w całości produktu jest olej oraz przechowywanie go do góry dnem.Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Dodajemy go do zupy pomidorowej, sosów, fasolki po bretońsku i innych potraw. Otwarty koncentrat należy szybko wykorzystać, ponieważ zaczyna pleśnieć już po kilku dniach. Jest na to jednak skuteczny sposób.Niektórzy zamrażają koncentrat pomidorowy. To dobry sposób na przedłużenie jego trwałości, jednak wtedy produkt jest twardy i zabiera nam miejsce w zamrażarce. Najlepszym trikiem na zachowanie smaku i świeżości koncentratu jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.Tłuszcz doskonale zabezpiecza koncentrat pomidorowy przed szkodliwym wpływem różnych czynników i pleśnieniem. Słoiczek z produktem może stać w lodówce, więc nie zmieni swojej tekstury, a będzie smaczny i świeży przez wiele tygodni.

Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna
20.11.2022 19:21 Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna

Pożywna zupa mięsna z pomidorami i kiszonymi ogórkami jest rewelacyjnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Zupa gotowana na wywarze z mięs, grzybów i warzyw rosołowych jest pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu. Będziecie zachwyceni tą potrawą. Pożywna zupa mięsna to świetny kompromis, kiedy zastanawiacie się, czy na obiad ma być pomidorowa, czy ogórkowa, a może gulasz. Zupa jest bardzo esencjonalna i ma wyraźny smak. Danie gotowane na trzech rodzajach mięsa, warzywach rosołowych i innych składnikach bije na głowę inne zupy.Wywar do pożywnej zupy gotujemy na łopatce wieprzowej i suszonych grzybach. Grzyby dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły. Następnie kroimy je i dodajemy do mięsa. Podlewamy również wodą z moczenia, woda jest bardzo aromatyczna i wzmocni smak.Do zupy dodajemy też wodę po ogórkach kiszonych. Pożywną zupę pod sam koniec gotowania zagęszczamy mąką. Mąkę mieszamy wcześniej z niewielką ilością zimnej wody, żeby w daniu nie powstały grudki. Całość solidnie oprószamy posiekaną zieleniną i podajemy.

Zupa grzybowa Magdy Gessler
19.11.2022 19:26 Sekretny przepis Magdy Gessler na zupę grzybową. Przysmak na chłody

Zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna, sprawdzi się więc jako danie w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów i serem korycińskim.Magda Gessler w autorskiej książce pt. ,,Smaczna Polska" podzieliła się przepisem na zupę grzybową z suszonych grzybów. Z tej właśnie książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Gessler do zupy dodaje również ser koryciński z czarnuszką, który wzmacnia smak całej potrawy.Magda Gessler zupę grzybową gotuje na wywarze wołowym, możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z kostek rosołowych oraz z wywaru warzywnego. Zupa ma być aromatyczna i musi mieć wyraźny smak. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty, na nich nie ugotujesz dobrej i zdrowej potrawy.Wywar warzywny natomiast będzie zbyt delikatny i jego smak zniknie podczas gotowania suszonych grzybów. Przed gotowaniem zupy grzybowej koniecznie namocz suszone przysmaki leśne, żeby zmiękły. Nie wylewaj wody po moczeniu. Część dodaj do zupy, resztę możesz zamrozić i wykorzystać jako naturalny bulion do zup i sosów.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym
19.11.2022 19:13 Dlaczego warto wlać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

Barszcz czerwony jest jedną z popularniejszych wigilijnych potraw. Tym razem proponujemy wam smaczną odsłonę zupy zakwaszaną sokiem jabłkowym. Jej zrobienie jest niezwykle proste, a zaserwowana z dodatkiem grzybowych uszek jest wyśmienita. Waszej rodzinie na pewno się spodoba.Zakwaszany sokiem jabłkowym barszcz czerwony nie jest typowym daniem, lecz sezonowe polskie owoce pasują do niego nadzwyczaj dobrze. Jeżeli lubicie kulinarne przygody, możecie nie tylko wlać do zupy małą szklankę soku, ale też podać ja z dodatkiem grillowanych plastrów owocu. Wybierzcie tylko te bardziej kwaśne odmiany np. szarą renetę czy antonówkę.

Zamiast barszczu ugotuj z buraków kremową zupę. Zachwycisz się jej doskonałym smakiem
18.11.2022 22:29 Zamiast barszczu ugotuj z buraków kremową zupę. Zachwyci Cię doskonałym smakiem

Znudził Ci się klasyczny barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami? Ugotuj zupę z buraków w formie gęstego kremu. Krem jest niezwykle aromatyczny, a dzięki dodatkom ma niepowtarzalny smak. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad.Zupę z buraków gotuję na bulionie warzywnym lub rosole, jeśli zostanie z poprzedniego obiadu. Dzięki temu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupa gotowana na domowym bulionie jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Będzie więc idealna na obiad w chłodne, jesienne dni.Do zupy z buraków dodaję również jabłko. Owoc ten wzmacnia smak warzyw i dodaje kwaskowego posmaku. Przesmażony na maśle z czosnkiem i cebulą jest niezbędnym dodatkiem do aromatycznego kremu z pieczonych buraków. Zupę podaję głównie z koperkiem i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.Czasem przygotowuję również domowe grzanki czosnkowo-ziołowe (w tym celu wykorzystuję lekko czerstwe pieczywo), groszek ptysiowy, prażone pestki słonecznika lub dyni. Zupa z buraków podana z każdym dodatkiem smakuje fantastycznie i błyskawicznie znika z talerzy. To jedna z naszych ulubionych, jesiennych zup.

zupa rybna
18.11.2022 11:21 Rozgrzewająca zupa rybna na jesienne chłody. Wystarczy kilka podstawowych składników

Pyszna, sycąca i niecodzienna- taka właśnie jest proponowana przez nas rozgrzewająca zupa rybna. Jej przygotowanie nie wymaga wielu składników, a te, których potrzebuje nie zrujnują naszego portfela. Ta zupa to idealna propozycja na jesienne i zimowe chłody. Dodatek chilli oraz tartego imbiru skutecznie rozgrzewa i sprawia, że potrawa ma wyjątkowy, pikantny smak.Sytości tej rozgrzewającej zupie rybnej nadaje nie tylko rybie mięso. Uczciwy dodatek tartego żółtego sera dba o odpowiednią kaloryczność oraz konsystencję dania. Do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego fileta rybnego. Morski czy słodkowodny, świeży czy mrożony, każdy sprawdzi się idealnie.

Kiedy dodawać warzywa do rosołu?
18.11.2022 10:22 Kiedy dodawać warzywa do rosołu? Odpowiedź jest tylko jedna. Masa Polaków nie ma pojęcia

Czy wiecie, kiedy dodawać warzywa do rosołu? Wiele osób wrzuca je do wody wraz z mięsem. Efektem jest mało klarowny i pełen kawałków jarzyn bulion, który wizualnie nie zachwyca i wymaga starannego odcedzania. Takiej sytuacji łatwo można uniknąć. Podpowiadamy, jak właściwie ugotować tradycyjną zupę. Rosół świetnie sprawdzi się nie tylko na uroczystym obiedzie rodzinnym. Aby jednak zupa zachwyciła smakiem, wyglądem i aromatem konieczne jest zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników.

rosół ewa wachowicz
17.11.2022 21:32 Wachowicz wlewa do rosołu aromatyczny dodatek. Cudownie podkręca smak

Ewa Wachowicz zdradziła swój sprawdzony przepis na rosół. Mimo pozornie tradycyjnej receptury, możemy znaleźć w nim kilka niestandardowych składników. Grzyby, pomidor i sos sojowy sprawiają, że rosół Ewy Wachowicz wyraźnie wyróżnia się spośród pozostałych. Warto wypróbować ten patent.Pomidor w rosole nadaje zupie przyjemnej nuty smakowej oraz zapewnia intensywny złocisty kolor. Sos sojowy podkręca całość i gwarantuje nieco orientalny wymiar zupy. Do tego dochodzi intensywny grzybowy aromat. Twoi domownicy oszaleją za zachwytu.

Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca
17.11.2022 17:23 Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca

Żurek gotowany na żeberkach, boczku i białej kiełbasie jest bardzo pożywnym i smacznym daniem, w sam raz na chłodniejsze pory roku. Łukasz Nowicki żurek przygotowuje na domowym zakwasie, zupa posmakuje wszystkim domownikom.Żurek na sporej ilości mięsa i domowym zakwasie jest zupą, która zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Żurek dopraw suszonym majerankiem i zabiel kwaśną śmietaną pod koniec gotowania, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Łukasz Nowicki do żurku dodaje solidną porcję majeranku. Zupę gotuje również na wywarze warzywnym. Przygotowuje również domowy zakwas, dzięki któremu danie smakuje rewelacyjnie. Żurek gotowany na żeberkach, kiełbasie i wędzonym boczku jest jedną z bardziej pożywnych zup.Żurek możesz ugotować na kupnym zakwasie, jednak ten własnoręcznie przygotowany ma o wiele lepszy smak. Zakwas na żurek przygotujesz z trzech składników: mąki, wody i razowego chleba. Zakwas będzie gotowy po 4- 5 dniach, więc naszykuj go wcześniej.

Błyskawiczna zupa czosnkowa. 1 arcyważna czynność sprawia, że wychodzi przepyszna
17.11.2022 14:54 Błyskawiczna zupa czosnkowa. 1 arcyważna czynność sprawia, że wychodzi przepyszna

Zupa czosnkowa jest błyskawicznym daniem, które ugotujesz z kilku prostych składników. Gęsta zupa krem jest pożywna, wzmacnia odporność i doskonale rozgrzewa. Podaj ją z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy,Zupa czosnkowa jest szybką i prostą zupą, którą ugotujesz dosłownie w 30 minut. Sekretem smaku jest lekko podsmażony na oliwie czosnek. Jeśli jednak będziesz smażyć go zbyt długo, stanie się gorzki i nie będzie nawał się do jedzenia. Czosnek smaż zawsze na najmniejszym ogniu, ma się tylko delikatnie zarumienić.Zupę czosnkową ugotuj na wywarze warzywnym. Możesz wykorzystać również rosół z poprzednia dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zupę zagęść śmietankowym serem topionym i podaj ją z domowymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem. Zupa czosnkowa jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza, gdy na dworze jest zimno i szaro. Zupa jest pożywna i doskonale rozgrzewa. Czosnek jest naturalnym lekarstwem na grypę i przeziębienie. Wzmacnia odporność i dostarcza solidną porcję witamin, dlatego też warto włączyć go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.

Krupnik z grzybami
17.11.2022 10:54 Jakie przyprawy dodaje się do krupniku? Warto dorzucić też 1 aromatyczny składnik. Zupa zachwyci

Krupnik jest jedną z niezwykle popularnych, polskich zup. Sycące danie z kaszą warto przygotować na bazie wywaru z dodatkiem suszonych grzybów. W naszym przepisie zdradzimy też inne znakomity przyprawy, które podkreślą jego smak. Sprawdźcie koniecznie.Prosty w przygotowaniu, sycący i pyszny — taki jest domowy krupnik z dodatkiem suszonych grzybów. Podgrzybki i borowiki świetnie wzbogacają smak jesienno-zimowego dania. Wrzucone wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem nadają potrawie przyjemnego aromatu. Nie warto ich pomijać.