Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Zupa

zupa szczawiowa
03.08.2023 13:21 Moja mama doskonałą zupę szczawiową robi nawet latem. Zmienia tylko sposób jej przygotowania

Zupa szczawiowa to jeden ze smaków wiosny i lata. Kojarzy nam się też z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak w sierpniu liście szczawiu nie są już tak delikatne i mają włókienka. Dlatego moja mama modyfikuje sposób przyrządzania zupy szczawiowej. Wy też możecie tak zrobić.

Zupa pomidorowa w formie chłodnika
19.07.2023 13:30 Zrobiłam letnią wersję uwielbianej zupy. Moja rodzina zajadała się nią w czasie upałów

Zupa pomidorowa nie zawsze musi być serwowana na ciepło. Niedawno zrobiłam hiszpańską odsłonę dania ze świeżych, dojrzałych w słońcu warzyw, czyli gazpacho. Podawana niczym chłodnik potrawa zachwyciła wszystkich domowników. Spróbujcie i wy.

Chłodnik Ani Starmach bez gotowania
25.06.2023 16:08 Starmach nie gotuje botwinki do chłodnika. Ma lepszy patent na wydobycie z niej smaku

Chłodnik jest pysznym, sezonowym przysmakiem, który w lecie idealnie sprawdzi się jako szybki, lekki obiad. Ania Starmach przygotowuje go bardzo prosto — zamiast gotować botwinę, podsmaża ją krótko z cebulą i czosnkiem, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować. 

Zupa z kapusty
16.06.2023 21:34 Zapomnij o kapuśniaku. Okrasa przypomniał przepis na „parzybrodę”

Żaden kapuśniak nie będzie tak smaczny, jak parzybroda, czyli wielkopolska zupa z kapusty. Karol Okrasa pokazał jak ją przygotować. Przepis nie jest skomplikowany i warto go wypróbować, bo danie zachwyca smakiem. 

Botwinka bez śmietany
10.06.2023 15:24 Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił

Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji. 

Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza
03.05.2023 10:21 Makłowicz nie robi zwykłej szczawiowej. W prosty sposób zmienia ją w wykwintne danie

Robert Makłowicz jest znanym koneserem dobrej kuchni. Każdą, nawet najprostszą potrawę potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wiemy, jaki jest przepis na jego ulubioną zupę szczawiową. Pochodzący z Ukrainy „zielony barszcz" wynosi to popularne danie na zupełnie nowy poziom.

miska sałatki jarzynowej
12.04.2023 10:22 Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Mamy najlepszy przepis, nic się nie zmarnuje

Głowisz się, co zrobić z sałatką jarzynową? Mamy na nią swój sprawdzony sposób. Resztki potrawy, która została po świętach, możesz zamienić w pyszną zupę krem. Wystarczy dodać do niej zaledwie kilka składników, a sałatka jarzynowa zyska nowe smakowite wcielenie.

zupa jajowa ze szczawiem
20.03.2023 00:14 Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej Gessler

Zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Uracz ich pyszną, zupą, jakiej nigdy wcześniej nie jedli. Jajowa ze szczawiem pomysłu Magdy Gessler jest godną konkurencją dla klasycznego żurku. Jej smak każdy będzie rozpamiętywał przez długi czas.

Żurek postny Magdy Gessler
03.03.2023 13:26 Żadne jajko. Gessler podaje postny żurek z zapomnianymi rarytasami

Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować. 

krupnik bez mięsa
17.02.2023 16:41 Pyszny i aksamitny, choć bez grama mięsa. Jolka swój krupnik gotuje w pół godziny

Krupnik jest sycącą i prostą w przygotowaniu zupą. Bezmięsna wersja dania wykonana z przepisu Jolki będzie miała znakomity smak dzięki jednej prostej sztuczce — podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym. Zabieg nada potrawie aromatu i sprawi, że bliscy zjedzą ją z zachwytem. Spróbujecie?

None
16.02.2023 21:05 Biała, złota i brązowa. Jak zrobić i do czego warto dodać zasmażkę?

Chcesz zagęścić sos lub zupę? Możesz przygotować zasmażkę. Sprawdź, jak przyrządzić idealną zasmażkę i który jej rodzaj najlepiej pasuje do potrawy, którą gotujesz. W zależności od dania i rodzaju zasmażki, mąkę przesmaż na maśle, oleju rzepakowym lub smalcu. Wtedy będzie najsmaczniejsza.

Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni
13.02.2023 14:33 Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni

Piekłaś na obiad mięso? Przenigdy nie wylewaj sosu spod pieczeni. Ugotujesz na nim wyśmienitą grochówkę. Zupę przyrządzisz w godzinę, bez namaczania grochu, bez nadmiaru kalorii i gotowania wywaru z mięsa. Grochówka jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze jest deszczowo lub mroźnie. Zupa jest nie tylko sycąca, ale również doskonale rozgrzewa. Posmakuje całej rodzinie, a Ty ugotujesz ją błyskawicznie.Do przygotowania grochówki nie musisz już gotować wywaru mięsnego i moczyć łuskanego grochu. Wystarczy, że ugotujesz strączki razem z warzywami, majerankiem i tymiankiem. Zamiast mięsa wykorzystaj sos spod pieczeni. Zupa będzie bardzo aromatyczna i pełna smaku.Nie zagęszczaj grochówki ani mąką, ani zasmażką. Groch w naturalny sposób zagęści całe danie bez dodatkowych i niepotrzebnych kalorii. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz przygotować do niej również chrupiące grzanki.

Nie z rosołu, nie na wołowinie. Najpyszniejszą zupę pomidorową zrobisz na delikatnym mięsie
10.02.2023 16:48 Nie z rosołu, nie na wołowinie. Najpyszniejszą zupę pomidorową zrobisz na delikatnym mięsie

Sekretem najsmaczniejszej zupy pomidorowej jest aromatyczny wywar. Zapomnij o gotowaniu kultowej potrawy na rosole, czy na wołowinie. Najlepsze będzie mięso z indyka. Jest zdrowe, delikatne i pełne smaku. Wystarczy indycze skrzydło lub szyja oraz porcja włoszczyzny, by przygotować najpyszniejszą zupę pod słońcem. Do przyrządzenia zupy pomidorowej na indyku potrzebujesz również warzyw rosołowych, liści laurowych i ziela angielskiego. To właśnie dzięki nim ugotujesz niezwykle aromatyczny wywar. Mięso z indyka jest delikatne i bardzo smaczne. Po ugotowaniu zupy obierz je i podaj razem z zupą lub zamroź i wykorzystaj np. do farszu na pierogi lub do pyz z mięsem.Nie zagęszczaj zupy pomidorowej mąką lub dużą porcją śmietany. Wystarczy, że zblendujesz wywar z pomidorami, ugotowaną marchewką i cebulą, a zupa stanie się kremowa i gęsta. Śmietanę dodaj po sam koniec gotowania. Wystarczą dosłownie 2-3 łyżki. Do zupy pomidorowej koniecznie dodaj przecier lub passatę pomidorową. Produkt przesmaż na maśle lub oliwie z dodatkiem czosnku. Pomidory koniecznie dopraw do smaku cukrem oraz suszoną bazylią. Będą słodkie i pełne aromatu. Ugotowaną zupę podaj z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Będzie domowo i pysznie.

Zjedli w całodobowej restauracji syna Gessler. Czy dania były warte swojej ceny?
01.02.2023 22:57 Zjedli w całodobowej restauracji Mateusza Gesslera. Czy dania były warte swojej ceny?

Youtuber Książulo wraz ze znajomym odwiedzili całodobową restaurację Ćma by Mateusz Gessler. Zamówili kilka dań, w tym barszcz czerwony z kulebiakiem i kaczkę podaną z kaszą i czerwoną kapustą. Panowie ocenili, czy dania w restauracji Gesslera warte są swojej ceny.Książulo, popularny youtuber, który na swoim kanale ma ponad 300 tysięcy subskrybentów, odwiedza lokale gastronomiczne, żeby ocenić jakość serwowanego jedzenia. Niedawno na swoim kanale udostępnił film, na którym recenzuje dania z bardzo znanej restauracji w Warszawie.Restauracja Mateusza Gesslera mieści się przy ulicy Koszykowej. To, co ją z pewnością wyróżnia, to całodobowa możliwość złożenia zamówienia. Restauracja czynna jest przez 24 godziny. Po północy doliczany jest serwis w wysokości 12,5% rachunku.Znany youtuber złożył zamówienie chwilę po północy, więc musiał zapłacić dodatkowo za obsługę. W restauracji, mimo później pory było dużo ludzi, jednak panowie nie czekali zbyt długo na realizację swojego zamówienia.

Dodawanie jabłka do rosołu
21.01.2023 20:46 Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu

Rosół jest lubianą zupą, którą każdy przyrządza nieco inaczej. Sekretem jej smaku jest odpowiednia kompozycja składników. Dodając do zupy jedno całe jabłko, przyjemnie wzbogacimy ulubiony wywar z makaronem. Wyjaśniamy, dlaczego warto spróbować.Dobrze przyprawiony i wyrazisty rosół jest marzeniem niejednego smakosza. W uzyskaniu satysfakcjonującego smaku zupy pomóc nam mogą liczne, często nietuzinkowe, dodatki. Jednym z nich jest popularny polski owoc, czyli jabłko. Produkt nada przyjemnej słodyczy.

krupnik
21.01.2023 13:54 Na jakim mięsie ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję? Oto wybór kucharek

Krupnik jest niezwykle sycącą zupę, którą najczęściej przygotowujemy w jesienne i zimowe miesiąca. Poza zaspokajaniem głodu cudownie rozgrzewa, a dzięki bogactwu warzyw dostarcza wielu korzystnych dla zdrowia składników. Sercem porządnego klasycznego krupniku jest jednak mięso. Najbardziej doświadczone kucharki w kwestii gotowania krupniku jednoznacznie wskazują na wędzone żeberka.Choć krupnik z powodzeniem można uwarzyć na żeberkach surowych, to właśnie te wędzone nadają mu wyjątkowo intensywnego smaku. Tak przygotowywana zupa roztacza w całym domu cudowny aromat. Apetyczna wędzonka idealnie współgra z pozostałymi składnikami potrawyKrupnik na żeberkach można bez przeszkód wzbogacić także o inne składniki. Popularne są elementy drobiu, jak kurze skrzydełka lub kacze podroby. Dzięki nim zupa staje się tłusta, czyli dokładnie taka, jak ma być.Aby krupnik zrobił się kleisty warto pomyśleć o mięsach z chrząstką. Golonki czy nawet śmiesznie tanie kurze łapki nadadzą się do tego wyśmienicie. Krupnik ugotowany "na bogato" zaspokoi największy głód, a przy okazji nie zrujnuje portfela.

Kiedy należy solić rosół?
19.01.2023 20:08 Kiedy należy solić rosół? Odpowiedni moment ma ogromne znaczenie

Czy wiecie, kiedy należy solić rosół? Doświadczone kucharki podpowiadają, że dodatek podstawowej przyprawy nie może nastąpić zbyt szybko. Inaczej wywar nie będzie miał pełnego smaku i aromatu. W przypadku tradycyjnej zupy sprawdzi się więc podejście polegające na doprawianiu dania pod koniec jego gotowania. Przyrządzanie rosołu wydaje się proste, ale jeden błąd może zaważyć na smaku zupy. Zbyt wczesne dodanie soli spowoduje, że uzyskamy nijaką i mdłą potrawę, która nikomu nie będzie smakowała. Dowiedzcie się, jak tego uniknąć.

Zupa Tomasza Strzelczyka
19.01.2023 13:48 Strzelczyk sięgnął po starą książkę i znalazł przepis na dawną zupę. Zrobisz ją za grosze

Zupa jest świetnym wyborem na chłodne dni. Tomasz Strzelczyk pokazał proste w przygotowaniu, tanie i niesamowicie sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Przepis znalazł w starej książce kucharskiej.Dobra zupa nie musi być skomplikowana. Dawniej proste składniki, takie jak warzywny bulion, mięso mielone czy kilka łatwo dostępnych warzyw wystarczały, by wyczarować znakomitą potrawę, która nasyci nas na długo.Takie właśnie danie zaproponował Tomasz Strzelczyk. Kucharz sprytnie połączył jarzyny, paprykę, i mieloną wieprzowinę, a kompozycję uzupełnił sycącym i zdrowym pęczakiem. Nawet jeśli nie jadacie mięsa, warto ją zrobić, bo z tofu czy granulatem sojowym też będzie pyszna. Wystarczy, że nie zapomnicie o dodatkach do bulionu takich jak sos sojowy czy wędzona papryka.

krupnik
17.01.2023 18:35 Mistrzowski krupnik od Anny Lewandowskiej wygrywa z każdą inną zupą. Wszystko przez dodatek 1 warzywa

Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł krupnik. Anna Lewandowska postanowiła podrasować tę tradycyjną polską zupę. W tym celu użyła chrupiącej kalarepy i charakterystycznym, delikatnie słodkim posmaku. Taka wersja klasyka skusi absolutnie każdego.Kalarepa jest bardzo zdrowa, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W przepisie znanej sportsmenki warzywo jest gotowane przez kilkanaście minut. Dzięki temu zachowuje idealny balans pomiędzy miękkością a apetyczną chrupkością. Tę genialną zupę przygotujesz w mniej niż pół godziny.Kalarepa to bogate źródło witaminy C. Znajdziemy w niej również cenne witaminy z grupy B, a także witaminę E i K. W jej wnętrzu kryje się też także kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Teraz te cenne składniki możesz w postaci kalarepy dodać do pożywnego krupniku.

rosół
13.01.2023 16:54 Co to jest rosół kolagenowy? Jak go przygotować?

Rosół kolagenowy znany jest od wielu pokoleń. W jego gotowaniu przodowały przede wszystkim nasze babcie. To nic innego, jak esencjonalny rosół przygotowany na bazie wywaru z kości. Warto sięgać po niego nie tylko podczas walki z grypą i przeziębieniem. Rosół kolagenowy to skuteczny środek na rozmaite dolegliwości. Pomaga przy problemach żołądkowych, a ze względu na wysoką zawartość kolagenu, również przy bólach stawów. Na jego bazie można przygotować sos do pizzy, dressing czy pożywny koktajl. Jego przyrządzenie jest proste i wymaga użycia zaledwie kilku niedrogich składników.Rosół kolagenowy wymaga długiego gotowania na małym ogniu. Na jego przyrządzenie zaplanuj minimum 4 godziny. W tym czasie wszystkie ścięgna i chrząstki zawarte w kościach mają możliwość się rozpuścić, dzięki czemu ich wartościowe składniki trafią do wywaru.

Czy trzeba obierać pieczarki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
12.01.2023 08:03 Czy trzeba obierać pieczarki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami, dostępnymi przez cały rok. Chętnie po nie sięgamy i jak się okazuje mają wielką zaletę, bo nie musimy ich obierać. Oczywiście niektórzy skrupulatnie ściągają z nich skórkę, tracąc swój cenny czas. Jednak tak naprawdę wystarczy je umyć pod bieżącą wodą. Wyjątkiem jest jedzenie pieczarek na surowo - wtedy faktycznie lepiej je obrać. Grzyby leśne musimy bardzo dokładnie oczyścić i pokroić, żeby sprawdzić, czy nie mają robaków. Niektórzy w podobny sposób chcą też traktować pieczarki. Jednak w przypadku tych grzybów, sytuacja wygląda nieco inaczej. Trzeba przyznać, że są szybsze i wygodniejsze w przyrządzaniu. Pieczarki, w przeciwieństwie do leśnych przysmaków, są grzybami hodowlanymi. Oznacza to, że rosną w szklarniach i halach produkcyjnych, w których musi być zachowana odpowiednia higiena i zasady bezpieczeństwa. Pieczarki nie mają robaków i nie musimy ich obierać, jeśli chcemy je poddać obróbce cieplnej.Pieczarki warto jednak obrać, kiedy chcemy zjeść je na surowo, np. w sałatce. Obierki z grzybów hodowlanych, warzyw i owoców zwykle trafiają do kosza. Wykorzystajmy je w naszej kuchni do przyrządzenia chipsów, aromatycznego bulionu i domowych kostek rosołowych.

rosół z goździkami
11.01.2023 20:57 Gessler dodaje do rosołu składnik znany z zimowych herbat. Korzyści nie da się opisać

Domowy rosół jest idealnym sposobem na jesienno-zimowe infekcje. Skutecznie rozgrzewa, stawia na nogi i wykazuje lecznicze działanie. Idąc za radą Magdy Gessler warto do garnka z zupą dorzucić kilka goździków. Dzięki zawartemu w nich eugenolowi gotowy wywar staje się prawdziwym remedium na rozmaite dolegliwości.Goździki kojarzymy głównie z piernikiem czy zimową herbatą. Dodawanie tej przyprawy do rosołu zdaje się być pomysłem iście szalonym. Gwarantujemy jednak, że goździki nie tylko zaskakująco podbijają smak bulionu, ale także oddają mu swoje cenne składniki. Magda Gessler już to wie, a Wy?

jak przechowywać rosół
05.01.2023 21:27 Jak przechowywać rosół? Nie każdy wie, ile może stać w lodówce

Gotowanie rosołu jest niemal naszym sportem narodowym. Królową polskich zup przyrządzamy z najlepszych składników z należytą troską. Czy wiesz, jak przechowywać rosól, aby zachował swój smak i aromat? Przybliżymy tę kwestię, od lodówki zaczynając, a na zamrażaniu kończąc.Nawet najlepsza potrawa może się znudzić. Jedzenie rosołu przez wiele dni z przyjemności zamieni się w przymus. Jeśli macie nadmiar tej, możecie z łatwością zachować ją na później. Zachęcamy do zapoznania się ze skutecznymi metodami przechowywania rosołu.

kapuśniak
05.01.2023 09:24 Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni

Kapuśniak na żeberkach jest chyba najbardziej klasyczną wersją tej lubianej zupy. Potrawa świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodny dzień. Przygotowanie aromatycznej i pożywnej zupy na bazie żeberek nie jest trudne, a posiłek na długo nasyci. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie, co przygotować na pyszny, zimowy obiad, sycący kapuśniak na żeberkach będzie doskonałym wyborem. Dodamy do niego trochę wędzonego boczku i doprawimy majerankiem, co sprawi, że uzyskamy niesamowicie aromatyczny posiłek. Bliscy będą zachwyceni.

Zupa ogórkowa Magdy Gessler
04.01.2023 10:36 Gessler ma prosty patent na apetyczną zupę ogórkową. Nie używa tarki

Zupa ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach. Magda Gessler przygotowuje ją, pomijając etap ścierania ogórków kiszonych. Zamiast żmudnej czynności wybiera pokrojenie warzywa w plasterki i uzyskuje tym samym o wiele bogatszą w smak potrawę. Zupa wygląda też bardzo apetycznie. Musicie jej spróbować.Smaczna zupa ogórkową ma wiele odsłon. Przyrządzone na bazie pokrojonych w plasterki kiszeniaków danie Magdy Gessler jest niezwykle smakowite. Aromatu dodaje mu świeży koperek. Nikt tej zupie się nie oprze.Przepis na znakomitą zupę ogórkową Magdy GesslerSkładniki:400 g wieprzowych żeberek5-6 ogórków kiszonych5 niezbyt dużych ziemniaków1 mały por2 średnie marchewki1 nieduża pietruszkakawałek średniego selera30 g śmietany 18%sól i pieprz w ilości do smakuposiekany świeży koperek do podania

rosół
03.01.2023 15:32 Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować

Smak domowego rosołu nie ma sobie równych. Nie bez powodu zupa ta od lat króluje na naszych stołach. Odpowiedni smak rosołu uzyskujemy poprzez staranne dobranie mięsa oraz innych składników. Im więcej gatunków mięsa użyjemy, tym smaczniejszy wyjdzie wywar. Rosół z powodzeniem można uwarzyć na jednym rodzaju mięsa. Wybór jest szeroki, od drobiu, aż po dziczyznę. Zdaniem wielu smakoszy znacznie lepiej jednak wymieszać różne gatunki. Najpopularniejsze połączenie mięsne to kurczak i wołowina.

Góralska kwaśnica według braci Golec
02.01.2023 20:28 Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca

Kwaśnica według receptury braci Golec jest zupą idealną na zimowe chłody. Mięsna zupa z kiszoną kapustą jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad, jest pożywna i pełna smaku. Tradycyjna, góralska potrawa z dodatkiem aromatycznych przypraw błyskawicznie zniknie z talerzy.Bracia Golec w odcinku specjalnym na kanale Rączka Gotuje na YouTube, podzielili się przepisem na wyśmienitą, góralską kwaśnicę. Tradycyjna zupa gotowana na golonce i żeberkach wieprzowych jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa w mroźne, zimowe dni. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.Do przygotowania kwaśnicy potrzebujesz również warzyw rosołowych, kiszonej kapusty, soku z kiszonki oraz aromatycznych przypraw, czyli liści laurowych, ziela angielskiego, kminku i majeranku. To te przyprawy doskonale wzmacniają smak mięsa, kapusty i innych składników.Kwaśnicę gotuj przez około 3 godziny na najmniejszym ogniu. Zupa musi się lekko pyrkać, podobnie jak tradycyjny rosół. Po tym czasie mięso i warzywa będą idealnie miękkie i oddadzą cały smak. Zupę dopraw solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu.

Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik
01.01.2023 20:57 Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik

Żurek zabielany babci Stasi smakuje, jak z najlepszej restauracji. Sekretem są suszone grzyby. Babcia żur gotuje również na domowym zakwasie. Dodaje do niego włoszczyznę, białą kiełbasę i aromatyczne przyprawy.Babcia Stasia żurek gotuje na zakwasie domowej roboty. Zakwas przygotowuje wcześniej. Jeśli chcesz kupić gotowy produkt, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności i jego skład. Im mniej środków konserwujących i wzmacniających smak, tym lepiej. Przepis na domowy zakwas znajdziesz poniżej.Do żurku babcia dodaje również kilka suszonych grzybów. To one sprawiają, że zupa jest niezwykle aromatyczna. W żurku nie może zabraknąć też białej kiełbasy i aromatycznych przypraw, w tym suszonego majeranku.Żurek ugotuj na wywarze warzywnym. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj surową kiełbasę i resztę składników. Żurek zabiel słodką śmietaną 30% pod sam koniec gotowania, kiedy zupa będzie już doprawiona i gotowa do jedzenia. Danie podaj z jajkami na twardo i świeżym chlebem.