Ta zdrowa i oczyszczająca zupa jest tak sycąca, że może zastąpić dwa posiłki. To właśnie takie potrawy stanowią podstawę dobrej diety. Co więcej, zdaniem dietetyków, to doskonały detoks, który dobrze przygotuje nas do planowanej diety. Z naszym przepisem ta zupa jest niezwykle łatwa w przygotowaniu.
Przepisy takie jak ten to najlepszy sposób, by w nowy rok wejść z porządkiem w lodówce. Przejrzyjmy więc składniki i zróbmy „zupę na winie”.
Polska kuchnia zupami stoi. Do tego stopnia, że czasem zapominamy, że nie są one polską specjalnością. A ponieważ podróże kształcą, przywiozłam z wakacji w Maroku ten przepis na zupę zwaną harira. Moja rodzina ją uwielbia i domaga się jej zwłaszcza wtedy, kiedy jedzenie musi być syte i rozgrzewające. A ja gotuję ją z przyjemnością.
Czy macie ulubioną zupę na chłodne dni? Ja w chłody gotuję znakomitą zupę gulaszową. Niesamowicie rozgrzewa, syci i smakuje całej rodzinie. Polecam przepis na tę pyszną zupę.
Zupa jest idealna na chłody. Moja mama zawsze gotowała sycącą i prostą potrawę na bazie mięsa drobiowego. Jeden jej składnik sprawiał, że była naprawdę smaczna. Ostatnio udało mi się zdobyć przepis. Musicie spróbować.
Zupa grzybowa czy barszcz czerwony zwykle goszczą w wielu domach na wigilijnych stołach. Jednak u mnie robi się zupę powidłową. Stała się już kulinarnym hitem, dlatego polecam przepis na zupę z 1 słoika powideł i kilkoma dodatkami.
Zupa cygańska jest prosta i smaczna, a jej zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Danie doskonale sprawdza się jako posiłek na chłodny dzień. Będziecie po nim syci przez długi czas. Polecam spróbować — skusi nawet wybrednych.
Zimą ratowała całe pokolenia. Najsłynniejsza zupa na ciężkie czasy i kulinarna odpowiedź na kryzysy i niedostatki. Zupa rumfordzka – warto do niej wrócić.
Zupa sycąca, gorąca, zawiesista i pyszna. Z grzankami i zapieczonym serem jest idealnym daniem na zimne dni. Albo na przyjście gości.
Zupa jest idealną potrawą na listopadowe dni. Rozgrzewająca i pełna smaku propozycja wprost z Podkarpacia zachwyciła mnie od pierwszego spróbowania. Na szczęście przepis okazał się bardzo prosty. Polecam przygotować — nawet wybredni się skuszą.
Nigdy nie wyrzucam kości wołowych. Gotuję na nich wyjątkowo skoncentrowany bulion. Jest w nich tyle smaku, że mięso jest już niepotrzebne. Jeden warunek: kości trzeba upiec.
Krupnik jest zupą idealną na jesienne dni. Wspaniale rozgrzewa i syci. Na jakim mięsie gotować tę zupę? Karol Okrasa stawia na mięso, które przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym osobom. Warto wypróbować przepis znanego kucharza.
Jesienią zupy wracają do łask. Talerz z ciepłą i aromatyczną potrawą w chłodniejsze dni jest idealny. Tym razem wyjawię wam pyszny patent na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego dania w zaledwie kilka chwil. Pokochacie je od pierwszego spróbowania.
Co jadacie, gdy robi się coraz chłodniej? Ja z przyjemnością gotuję zupę meksykańską z przepisu mojej cioci. To danie znakomicie smakuje, syci i rozgrzewa. Polecam ten przepis na najlepszą zupę na chłodne dni.
Dzisiaj, kiedy zupa z dyni najczęściej kojarzy się z azjatyckimi akcentami i mlekiem kokosowym, zapominamy, że dynia, bania lub korbal (jak mówi się na Pomorzu), to składnik używany w Polsce od stuleci.
Zupy są smaczne, sycące i doskonale rozgrzewają. To idealne danie na jesień, gdy dokucza nam zimno, deszcz i wiatr. O tej porze roku gotuję zupę, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Przepis mojej babci bije na głowę zupę pomidorową i ogórkową.
Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.
Pyszna i niesamowicie przyjemna w chłodne dni zupa gości u mnie dość często. Przepis powstał już dość dawno, a do mojej rodziny trafił w pokoleniu mojej babci. Jest nad wyraz prosty i zdecydowanie warto go przetestować.
Zupa jarzynowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy więc od znajomego dietetyka dostałam prosty przepis na nową wersję, musiałam spróbować. Na liście zakupów było zaledwie kilka produktów.
Prosta zupa krem z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Sezonowe warzywo jest teraz najsmaczniejsze, a kosztuje grosze. Obiad z jego udziałem będzie strzałem w dziesiątkę.
Zdrowa zupa warzywna nie musi być pozbawiona smaku. Propozycja, która w moim domu pojawia się regularnie, pomoże wam zadbać o właściwy poziom cukru i obniży „zły cholesterol”. Jest przy tym niesamowicie sycąca.
Zupy są smaczne, sycące i nieźle rozgrzewają. Zwykle gotujemy pomidorową i ogórkową. Jednak polecamy znakomitą zupę, którą zrobicie z zupełnie innego warzywa. Znajdziecie je bez problemu na straganie. Zwłaszcza, że sezon w pełni.
Ta zupa była kiedyś prawdziwym rarytasem na Podhalu. Zajadali się nią wszyscy, ale teraz niewiele osób pamięta o tej zupie. Przepis na nią przywiozłam z Białki Tatrzańskiej. Do zrobienia tej zupy potrzebują tylko 4 składników. Moja rodzina uwielbia jeść to danie.
Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.
Zupa ogórkowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy, że podacie ją ze smacznym i prostym w przygotowaniu, a przy tym pełnym białka dodatkiem. Wcale nie spędzicie wiele czasu w kuchni, a rodzina zje ze smakiem. To zupa i drugie danie w jednym!
Smakowity rosół można zrobić na wiele sposobów. Karol Okrasa stawia na zupę na kaczce i kurczaku. Te dwa mięsa sprawiają, że jest aromatyczna i pełna smaku. Wiemy, jak ją przygotować.
Ogórki do zupy na zimę będą jak znalazł. Jednak jak je zrobić, by się udały i miały ten smak i aromat? Już od kilku lat ogórki do zupy na zimę robię tylko w jeden sposób. Przepis dostałam od kucharki. Polecam tę doskonałą recepturę.
Zupa gyros wspaniale syci i rozgrzewa. To danie zostało zainspirowane greckim gyrosem, którym jest niezwykle smaczny, wyrazisty i aromatyczny. Spróbuj zupy gyros, a pomidorowa i ogórkowa pójdzie w odstawkę. Sprawdź, koniecznie dlaczego. Polecamy doskonały przepis na zupę gyros.