Ta pełna aromatu zupa to prosta modyfikacja zwykłej jarzynowej. Jednak dzięki jednemu dodatkowi zmienia się w potrawę o bardzo wyjątkowym charakterze. Poznajcie zupę, która w moim domu bije szczawiową na głowę. 1 porcja nigdy nie wystarczy.
Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.
Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.
Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty.
Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni.
Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę.
Zupa jarzynowa jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Robię ją z mięsem, które syci i pasuje do niej. Polecam szybki przepis na pyszną jarzynową, którą mogę jeść bez przerwy.
Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.
„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.
2024 rok przyniósł jakąś nowość w kwestii tradycji wielkanocnych. Nie była to jednak nowość, jakiej się spodziewaliśmy. Okazało się, że jedna z największych osobistości polskich kulinariów Robert Makłowicz nie lubi żurku. To jednak dopiero początek historii.
Zawsze uwielbiałam jeść rosół. Jednak odkąd poznałam przepis na tę zupę z warzyw, często ją gotuję. Pełna pysznych warzyw jest idealna na wiosnę. Dlatego każdemu polecam przepis na zupę lepszą nawet od rosołu.
Jego restauracja Nuta jest jedyną w Warszawie, która ma gwiazdkę Michelin. Andrea Camastra, Włoch z pochodzenia, deklaruje, że jest wielkim fanem polskiej kuchni, a żurek to jedna z najlepszych zup na świecie.
Gęsta, aromatyczna, warzywna, na mięsnej wkładce i zabielona – ta zupa nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zaspokajanie pierwszego głodu. Jest tak bogata, że będzie nie tylko świetnym uzupełnieniem obiadu, ale wręcz może go zastąpić.
Oto niezwykle prosty przepis na zupę jarzynową. Zdrowy przysmak jest witaminową bombą, nie będąc przy okazji bombą kaloryczną. Nagotuj duży gar takiej zupy, a będziesz mieć lunch do pracy albo szybkie pierwsze danie obiadu na kilka dni.
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Przywykliśmy traktować zupy jako wstęp do obiadu. Ale tradycyjnie były przecież całym, do tego często bardzo sycącym, posiłkiem. Taka właśnie jest ta wschodnia zupa, pełna rozmaitych dodatków i kusząca smakiem.
Tradycyjny żurek jest zupą, za którą przepadają Polacy. Też nie potrafię sobie jej odmówić, a tę znakomitą potrawę gotuję z przepisu babci. Seniorka dawała mięso, które sprawiało, że żurek smakował i pięknie pachniał.
Zupy od dawna królują na polskich stołach. Niektórzy mogliby je jeść codziennie. Ostatnio spróbowałem zrobić zupę, która do złudzenia przypomina kapuśniak z kiszonej kapusty. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone.
Ta zupa przyspiesza odchudzanie. Dzięki niej zrzucenie kilku zbędnych kilogramów jest możliwe. Na pewno przyda ci się po czwartkowym obżarstwie. Zrób ją według tego przepisu i czekaj na efekty.
Ta niezwykła zupa z marchwi i soczewicy jest tak sycąca, że stanowi osobny posiłek. Obojętnie, czy za oknem siarczysty mróz, czy raczej chlapa, talerz tego cuda jest idealną rozgrzewką po spacerze czy powrocie z pracy.
Wciąż obowiązkowe na weselach i innych nocnych imprezach, poza tym niestety flaczki znikają z naszych jadłospisów. A szkoda, bo to ciekawa i nietypowa polska zupa. Ten przepis, mamy nadzieję, pozwoli nieco ożywić tę tradycję kulinarną.
Od teraz nigdy nie wylejesz rosołu. Ten przepis pokaże ci, że możesz zrobić z niego inną zupą. Będzie smacznie i bardzo sycąco.
Sezon na zupy jeszcze trwa. Jeżeli dotychczasowe przepisy już ci się znudziły, koniecznie spróbuj tego. Smak tej zupy zaskoczy niejednego smakosza. Oprócz tego jest zdrowa i rozgrzewająca.
Ta szybka i tania zupa idealnie rozgrzewa w zimowe dni. Spodoba się także wegetarianom, gdyż nie zawiera mięsa. Jest w niej za to sporo warzyw, które sprzyjają diecie i dobremu funkcjonowaniu organizmu. Jej ugotowanie zajmuje kilka chwil.
Kupowanie świeżych warzyw zimą naprawdę nie ma sensu. Na szczęście mamy zdrowe i smaczne mrożonki. Warzywa mrożone w głębokiej temperaturze zachowują świeżość i wartości odżywcze. Są tanie i powszechnie dostępne. Tę pożywną zupę gotuję wyłącznie z produktów dostępnych w Biedronce.
Czym byłaby polska kuchnia bez ziemniaka? W tym przepisie gra on pierwsze skrzypce, a efektem jest sycąca i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimę.