Smaczne śniadanie można przygotować z niewielu produktów. O poranku warto sięgnąć po sycące danie, ale niekoniecznie muszą to być kanapki. Tym razem proponujemy słodki przysmak z bananem. Wykonanie jest niesamowicie proste.
Deser z bananami skusi niejednego łasucha. Nie jest skomplikowany, a moi bliscy go uwielbiają. Odkąd pierwszy raz go zrobiłam, często wracam do tego przepisu. Na szczęście nie rujnuje portfela.
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio domowymi lodami. Smakowały jak z najlepszej cukierni, poprosiłam więc o przepis. Kiedy zobaczyłam, jak jest banalny, od razu zakasałam rękawy i nastawiłam swoją porcję. Nie mogę się doczekać, aż podam je rodzinie.
Ciasto bananowe przygotowuję w zaledwie kilka chwil. Kawałki owocu łączę z kajmakiem i lekką masą ze śmietanki i serka, uzyskując rozpływający się w ustach przysmak. Jest tak dobry, że znika w tempie ekspresowym. Musicie spróbować.
Irena Kamińska-Radomska uczyła ostatnio internautów jak jeść banana. Polecała użycie sztućców i talerzyka. Tego nie wytrzymała Katarzyna Bosacka. W żartobliwym tonie odniosła się do rad ekspertki ze stacji TVN. Co napisała Bosacka?
Deser nie musi oznaczać pustych kalorii. Przysmak z płatków owsianych i bananów z odrobiną serka będzie świetną i przede wszystkim zdrową opcją, którą z powodzeniem możecie zastąpić słodycze kupowane w sklepach. Nie tylko dzieci się skuszą.
Zdrowe ciasto bez pieczenia nie musi wymagać wiele pracy. Deser, który wam dziś proponujemy, wymaga zaledwie 4 składników, a przygotowanie jego jest niemal błyskawiczne. Musicie spróbować, bo wyjdzie Wam na zdrowie.
Lody z 2 składników przygotujesz bez zbędnych kalorii. Potrzebujesz jedynie soczystego mango i dojrzałych bananów. Owoce są słodkie i bez trudu się łączą, nie musisz więc dodawać do nich ani cukru, ani mleka, czy kalorycznej śmietanki. Lody będą gotowe w mgnieniu oka.
Dojrzałe banany można wykorzystać na kilka smakowitych sposobów. Jednym z ciekawszych jest przygotowanie z nich zdrowych lodów. Jak pokazała jedna z tiktokerek, przygotowanie domowej wersji słodyczy jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Zrezygnuj z banana na śniadanie. Owoce połącz z innym produktem, np. płatkami owsianymi i dopiero zjedz. Sam banan spowoduje gwałtowny skok cukru z samego rana. Będziesz mieć duże energii przez chwilę, a później zaczniesz odczuwać silne zmęczenie.
Ciasta bez pieczenia szturmem zdobywają serca łakomczuchów. Nic w tym dziwnego, bowiem ich przygotowanie jest najczęściej szybkie i bardzo proste. W takim właśnie wydaniu przedstawiamy Wam słynny kopiec kreta. Do przyrządzenia deseru wystarczy mikser i patelnia.
Banany są owocami, które na dobre zadomowiły się w naszej świadomości. Uwielbiamy je głownie ze względu na ich charakterystyczny, słodki smak. Poza walorami kulinarnymi te żółte owoce niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jedząc 2 sztuki dziennie w zauważalny sposób poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.
Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem.
Jedzenie owoców na noc nie jest popularnym zwyczajem. Lekarze i dietetycy niejednokrotnie ostrzegali, że taki posiłek może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wyjątkiem od tej reguły jest banan. Ze względu na swój skład może on bowiem pomóc nam cieszyć się dobrym snem.Owoce są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają nam energii. Stąd nie zwykło się spożywać ich przed snem, gdyż wtedy dodatkowe pobudzenie jest nie tylko niepotrzebne, ale wręcz niewskazane. Banan zawiera w sobie jednak dużo potasu i magnezu, który może ułatwić nam zasypianie. Sprawdźmy z czego to wynika.
Ciasto bez pieczenia z bananami jest puszyste, wyrośnięte i bardzo czekoladowe. Ciasto zrobisz z podstawowych składników. Wystarczy, że usmażysz je razem z owocami na patelni. Ciasto wychodzi za każdym razem. Każdy łasuch będzie zachwycony.Ciasto bez pieczenia jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jest puszyste, delikatnie, pyszne i przygotujesz je błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Ciasto pięknie rośnie podczas smażenia na wolnym ogniu, jest słodkie i bardzo czekoladowe.Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz dwóch dojrzałych bananów, łyżki kakao, mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru oraz oleju rzepakowego. Aby wzmocnić smak ciasta, dolej odrobinę olejku waniliowego. Im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze będzie ciasto bez pieczenia. Do deserów i wypieków wybieraj wyłącznie żółte owoce z czarnymi plamkami. Takie banany są miękkie i słodkie. Banany skrop przed smażeniem sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia z 3 składników jest wybawieniem, kiedy spodziewamy się gości lub zwyczajnie mamy ochotę na coś słodkiego. Z pomocą herbatników, bananów oraz tabliczki czekolady z łatwością wyczarujesz ten zaskakujący deser. Daj się rozpieścić obłędnemu smakołykowi.Przygotowanie ciasta bez pieczenia z 3 składników, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału Cookrate-Cake w serwisie YouTube, jest dziecinnie proste. Herbatnikowo- bananową masę wystarczy zamknąć między dwiema warstwami czekoladowej polewy i schłodzić w lodówce. Ten deser znakomicie pasuje do filiżanki aromatycznej kawy lub gorącej herbaty.
Placki bananowe z 3 składników są znakomitym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty, a przy okazji wykorzystamy dojrzałe owoce, które nadadzą rarytasowi wyjątkowej słodyczy. Musicie spróbować.Jeśli szukacie patentu na uratowanie mocno dojrzałych bananów, nasza nowa receptura z pewnością wam się spodoba. Przygotowane z miękkich bananów placki są delikatne, sycące i wyjątkowo smaczne. Mało kto będzie w stanie się im oprzeć.
Czy da się przygotować pyszne ciasto bez mąki i cukru? Oczywiście, pod warunkiem, że będzie nim nasze ciasto bez pieczenia z 2 składników. Błyskawiczny deser z bananów i czekolady to prawdziwy hit. Przygotujesz go dosłownie w 5 minut.Do tego przepisu na ciasto bez pieczenia z 2 składników najlepiej nadadzą się przejrzałe banany. Jeśli chodzi o czekoladę, to użyj swojego ulubionego rodzaju. Gorzka, mleczna a może biała? Niezależnie od wyboru ten deser na pewno się uda dzięki pomysłowi z kanału na YouTube o nazwie Schnelle Rezepte, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Placki twarogowe są doskonałą propozycją na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki zrobisz ekspresowo, będą puszyste i wyrośnięte. Co ciekawe nie zawierają jajek, ani proszku do pieczenia. Doskonale zastępuje te składniki banan. Śniadania i słodkie podwieczorki to dania, które uwielbiają nie tylko dzieci. Naleśniki, racuchy, omlety na słodko, owsianki i właśnie placki twarogowe to niektóre propozycje pysznych, słodkich potraw. Placki podane z owocami sezonowymi i cukrem pudrem dosłownie rozpływają się w ustach.Do przygotowania placków twarogowych na słodko nie potrzebujemy jajek, wystarczy dojrzały, słodki banan. Nie dość, że świetnie połączy resztę składników, to jeszcze doda słodyczy i wspaniałego smaku. Do placków dodajemy również cukier wanilinowy, dzięki któremu placki będą naprawdę pyszne.Placki twarogowe podajemy od razu po usmażeniu, ponieważ szybko twardnieją. Na początku przygotujmy więc wszystkie dodatki. Masę na placki zrobimy w dosłownie kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i uformować małe placki, które urosną na patelni.
Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil. Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.
Placuszki z dyni i banana to pomysł na pyszne, jesienne śniadanie dla każdego łasucha. Placki są słodkie, aromatyczne i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do placków możemy podać ulubione dodatki, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Z dyni przygotowujemy głównie zupy, dodajemy ją do sałatek i marynujemy do słoików na zimę. Mało kto wie, że dynia doskonale sprawdzi się również jako składnik słodkich dań, np. ciast i placków.Placuszki z dyni i banana są słodkie, pełne smaku i bardzo pożywne. Przygotujemy je bardzo szybko, wystarczy, że upieczemy dynię, wymieszamy ją z resztą składników i usmażymy. Do placków polecam dodać również bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki lub orzechy, które doskonale będą łączyć się z całym daniem.Aromatyczne placuszki z dyni możemy podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami sezonowymi lub konfiturą. Każda opcja podania będzie smakować rewelacyjnie. Takie placki są świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Są pożywne i wprawią nas w dobry nastrój z samego rana.
Koktajl z bananów i płatków warto przygotować na ekspresowe, pożywne śniadanie. Zrobiony na jogurcie dostarczy energii na wiele godzin. Jest również bardzo lekki i zdrowy. Stanowi bowiem źródło wielu witamin, soli mineralnych i cennego błonnika.Koktajle są szybkie do zrobienia, warto więc przygotować je na śniadanie. Wystarczy umieścić w kubku miksującym kilka składników, zmiksować i gotowe. Koktajl z bananów i płatków owsianych to bomba witaminowa, która dodatkowo dostarcza energii, poprawia koncentrację i przyspiesza metabolizm.Koktajl z bananów możemy zrobić w wersji podstawowej albo dodać również do niego szczyptę kakao, cynamonu, płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. Koktajl warto wzbogacić także o ulubione orzechy lub bakalie, będzie zdrowo i smacznie.Do koktajlu z bananów wykorzystajmy rzadki jogurt naturalny i niewielką ilość mleka. Tu również mamy w czym wybierać. Możemy użyć mleka krowiego, a także napojów mlecznych, np. sojowego, migdałowego, kokosowego, waniliowego. Każda wersja koktajlu będzie smakować wyśmienicie.
Chlebek bananowy jest doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Przyjemnie wilgotny i aromatyczny wypiek przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy rozdrobnić banany i starannie wymieszać je z pozostałym składnikami. Po upieczeniu smakują znakomicie. Spróbujecie?Jeśli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, przepis na słodki chlebek pomoże wam wykorzystać owoce w pyszny sposób. Zrobienie tego pysznego wypieku jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Skusicie się?
Lekkie placuszki bananowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek do szkoły. Dzieci uwielbiają takie rarytasy, a placuszki, mimo że są słodkie, nie mają dodatku cukru. Placki z bananów i płatków owsianych z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Placuszki bananowe przygotujesz z trzech składników: dojrzałych bananów, jajek i płatków owsianych. Do placuszków bananowych możesz dodać również jabłko, które urozmaici smak całego dania. Jabłko pokrój w drobną kostkę i dodaj do zblendowanej masy. Wymieszaj, a następnie usmaż na oleju.Placuszki bananowe możesz podać dziecku z jego ulubionymi dodatkami. Placki doskonale smakują z orzechami, bakaliami i świeżymi owocami. Osobiście polecam winogrona, brzoskwinie, borówki, w sezonie natomiast maliny i truskawki. Dzieci będą zachwycone szkolną przekąską.Do przygotowania placuszków bananowych wykorzystaj płatki owsiane zwykłe, czyli grube, nieprzetworzone ziarna. Płatki błyskawiczne i górskie są już przetworzonym produktem i nie są tak bogate w błonnik i inne składniki odżywcze. Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Często jecie banany? A wiecie, jak pożyteczne są ich skórki? Poznajcie praktyczne zastosowania skórki od banana. Gdy dowiecie się, jakie są jej zalety i wartości, nigdy więcej jej nie wyrzucicie do śmieci. Możecie je zjeść, a także wykorzystać do wielu celów w gospodarstwie domowym.Banany znajdują się w czołówce najbardziej lubianych owoców. Zjadamy je z ochotą, bo są smaczne i pożywne. Skórka od banana zawsze jednak ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem można z niej zrobić wielki pożytek. I to nie tylko w kuchni.
Lody bananowe to najprostsze lody, jakie można zrobić w domu. Wystarczą wyłącznie dwa składniki- dojrzałe banany i niewielka ilość mocnej, czarnej kawy. Lody będą słodkie i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani cukru.Lody to doskonały deser w upalne dni. Niestety zwykle są dość kaloryczne, ponieważ zawierają i cukier, śmietanę, mleko, jajka. Możemy jednak przygotować lekkie i mało kaloryczne lody, które będziemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, są to lody bananowe z dodatkiem czarnej kawy.Do przygotowania lekkich lodów, wykorzystajmy słodkie, dojrzałe banany. Jak poznać je w sklepie? Dojrzałe owoce mają żółtą skórkę, na której zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Banany z zielonkawą skórą nie są ani miękkie, ani słodkie, nie będą nadawać się do zrobienia domowych lodów.Lody bananowe z kawą możemy podać z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi plasterkami bananów, wiórkami czekoladowymi, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym. Opcji podania jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie idealny smak dla siebie.
Domowe lody jagodowe bez cukru są doskonałym pomysłem na deser nie tylko dla najmłodszych. Lody ze świeżych jagód przygotujesz w bardzo prosty sposób z czterech składników: jagód, bananów, śmietanki i soku z cytryny.Lato i wakacje kojarzą mi się nie tylko z piękną pogodą i wypoczynkiem. To przede wszystkim czas, kiedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami i warzywami. Sezon ja jagody trwa w pełni, wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim pyszną niespodziankę- domowe lody jagodowe bez cukru.Do domowych lodów jagodowych bez cukru dodajmy dojrzałe banany. Banany są wtedy bardzo słodkie i rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalny zamiennik cukru, a lody będą o wiele mniej kaloryczne. Do lodów koniecznie dodajmy również schłodzoną śmietankę i sok z cytryny.Mrożenie domowych lodów jagodowych bez cukru musimy podzielić na dwa etapy, dzięki czemu lody będą przepyszne i kremowe. Na początku lody wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika, następnie blendujemy i ponownie mrozimy, tym razem przez 3- 4 godziny.