Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Jajka

smażona wątróbka
22.05.2022 20:52 Niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy kęs jest idealny

Naszą dzisiejszą propozycją jest niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy jej kęs jest idealny. W czym tkwi tajemnica tej potrawy? Wątróbka jest obtoczona w majonezowym cieście i usmażona, dzięki czemu łączy w sobie aksamitny, soczysty miąższ z chrupiącym wierzchem. Po prostu zachwyca smakiem.Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Odznacza się delikatnością, miękkością i soczystością. Oczywiście pod warunkiem, że jest odpowiednio przyrządzona. Zazwyczaj smaży się ją i dusi z dodatkiem cebuli, ewentualnie też jabłka. Dziś proponujemy odmienić wątróbkę przez obtoczenie jej w cieście. Dzięki temu złagodnieje jej charakterystyczny, podrobowy smak, a całość zamieni się w niezwykle smaczne danie. Jak zrobić chrupiącą wątróbkę w cieście?Składniki:50 dag wątróbki wieprzowej3 jajka5 łyżek mąki pszennej4-5 łyżek majonezu1 łyżeczka czosnku granulowanegosól, pieprzolej do smażenia

smażony ser
21.05.2022 22:32 Największa czeska klasyka, prawdziwy smażony ser. Gratka dla głodomorów

Dziś nie lada gratka dla głodomorów. Prezentujemy przepis na największą czeską klasykę, czyli prawdziwy smażony ser. Podajcie go na obiad z frytkami i sosem tatarskim. Mało przy nim pracy, a taki posiłek z pewnością wprawi w zachwyt nie tylko miłośników czeskiej kuchni. Smażony ser wymyślili Czesi, ale jada się go też na Słowacji. Można go zamówić w każdej lepszej i gorszej restauracji. Wyglądem przypomina nieco kotlet, bo jest to gruby plaster żółtego sera, który jest panierowany, a potem smażony. Smażony ser podany z frytkami jest na tyle sycącym daniem, że wystarczy za cały obiad. Będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów, a po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Zapraszamy więc na czeski rarytas.

Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu
21.05.2022 09:03 Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu

Jajecznica stanowi szybkie w przygotowaniu i pożywne śniadanie. Proste danie można z łatwością urozmaicić, dodając do niego pomidory oraz świeżą bazylię. Kojarzące się z Włochami dodatki sprawią, że potrawa będzie bogatsza w smaku i niezwykle aromatyczna, a wy poczujecie się jak na wakacjach. Koniecznie spróbujcie. Jajecznica jest sycącą propozycją, po którą warto sięgnąć, przygotowując śniadanie dla całej rodziny. Dodatki potrafią ciekawie wzbogacić smak tego dobrze znanego dania. Proponowaliśmy wam już wcześniej wykonanie specjału z chrupiącym brokułem czy pełnymi charakteru boczniakami. Tym razem sięgniemy po nieco prostsze, choć nadal składniki. Pomidor i bazylia to dobrze znane i wyjątkowo pyszne połączenie, które odnajdzie się nie tylko w pizzy. Zaopatrzcie się w świeże produkty i koniecznie spróbujcie. Będzie zaskoczeni, jak dobrze łączą się z jajkami.

jajecznica
20.05.2022 22:33 Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja

Marzy wam się lekkie danie na śniadanie? Może nim być jajecznica. Jednak nie taka klasyczna, smażona na tłuszczu, a pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko jajek, odrobiny mleka i soli. A zamiast patelni wystarczy metalowa miska. Kto z was nie lubi jajecznicy? To proste danie jest nie tylko smaczne, ale też sycące i pożywne. Oczywiście niektórzy unikają jedzenia go zbyt często ze względu na cholesterol w jajkach i maśle użytym do smażenia. I właśnie dla tych, a także dla osób będących na lekkostrawnej diecie i zwyczajnie lubiących lekkie dania serwujemy dzisiejszy przepis.Pokażemy wam, jak zrobić jajecznicę bez użycia tłuszczu. Przygotujemy ją bowiem nie na patelni, a w misce. A ponieważ będziemy gotować jajecznicę na parze, najlepiej jakby miska była metalowa. Wtedy bowiem szybciej się zetnie do pożądanej konsystencji.

makaron carbonara
20.05.2022 20:45 Najprostsza włoska klasyczna carbonara. Przepis bez udziwnień

Szukasz inspiracji na pyszną kolację na ciepło? Przygotuj najprostszą, włoską klasyczną carbonarę. Nasz przepis nie ma żadnych udziwnień, więc danie posmakuje każdemu. Do sosu nie dodajemy śmietany, ponieważ oryginalną carbonarę robi się inaczej i dużo łatwiej. Jesteśmy pewni, że będziecie często wracać do tej receptury. Makaron z sosem to jeden z prostszych pomysłów na szybkie, proste i pożywne danie. Doskonale wiedzą o tym Włosi, u których słynna pasta gości na stole w zasadzie każdego dnia. Wystarczy tylko przygotować prosty sos, ugotować makaron, wymieszać go z sosem i gotowe. Jeśli lubicie makaron i jesteście miłośnikami włoskiej kuchni, z pewnością znacie carbonarę. Na pewno też wiecie, że nie dodaje się do niej śmietany, a kremowy sos otrzymuje się z sera i jajek. Zobaczcie, jak prosto się go robi.

kotlety rybne
20.05.2022 18:59 Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe

Przedstawiamy sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Trzeba przyznać, że smakiem i aromatem przebijają schabowe, a są niezwykle proste do zrobienia. Przygotujecie je z filetów rybnych, które po posiekaniu trzeba wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Niezwykły, pyszny obiad będzie gotowy w 30 minut.Uwielbiamy kotlety za łatwość ich przygotowania i smak. W polskiej kuchni prym wiedzie schabowy i kotlety mielone. Jednak pomysłów na kotlety jest o wiele więcej. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Są nim siekane kotlety rybne z warzywami. Idealnie smakują i apetycznie wyglądają.

Przepis Wachowicz na niezapomniany deser PRL-u zupę nic
20.05.2022 09:28 Przepis Wachowicz na niezapomniany deser PRL-u zupę nic

Zupa nic jest dobrze znanym w niektórych częściach polski deserem z czasów PRL. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować go w wersji bardziej eleganckiej — z wyśmienitymi piankami bezowymi. Przepis jest niezwykle prosty, a smakołyk z pewnością skradnie serca waszych gości. Nie możecie tego przegapić. Zupa nic, znana też jako deser Pływające Wyspy, jest kolejną słodką propozycją znanej kulinarnej celebrytki. Po pysznym serniku budyniowym czy wilgotnym i puszystym biszkopcie z odrobiną oliwy czas na klasykę, której najmłodsi raczej już nie pamiętają. Prosta w przygotowaniu pozycja naprawdę może olśnić. Skusicie się?

Idealne na kolację jajka faszerowane pieczarkami. Prosto i smacznie
19.05.2022 22:37 Idealne na kolację jajka faszerowane pieczarkami. Prosto i smacznie

Jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem natki pietruszki to doskonały pomysł na pyszną kolację dla całej rodziny. Danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami.Jajka faszerowane robimy zwykle na Wielkanoc lub na większe uroczystości. Danie doskonale nadaje się również na zwykły posiłek, np. na kolację w rodzinnym, kameralnym gronie. Jajka faszerowane przygotujesz błyskawicznie, a z pewnością sprawisz najbliższym miłą i smaczną niespodziankę.Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów: z szynką, papryką, boczkiem i wieloma innymi produktami, w tym właśnie z pieczarkami. Jajka z dodatkiem grzybów smakują fenomenalnie i mają rewelacyjny aromat. Wyglądają również bardzo apetycznie.Farsz z żółtek, pieczarek i natki pietruszki będzie wyśmienity, kiedy grzyby podsmażysz na maśle, a do całego farszu dodasz majonez i kwaśną, gęstą śmietanę. Możesz dodatkowo wzbogacić masę o odrobinę chrzanu, który nada jajkom wyraźnego, ostrego akcentu.Jajka na twardo gotuj od 8 do 10 minut od momentu wrzenia, w zależności od rozmiaru. Im większe jajko, tym potrzebuje dłuższego gotowania, aby było idealnie ugotowane, a żółtko dobrze ścięte.

Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt?
19.05.2022 20:57 Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt? Chodzi o ocet

Biszkopt to dość wymagające ciasto, często opada, kruszy się lub wcale nie wyrasta. Wystarczy jednak, że do ciasta dodasz odrobinę octu spirytusowego, a biszkopt zawsze będzie puszysty i pięknie wyrośnięty. Jak zrobić idealny i puszysty biszkopt?Biszkopt z dodatkiem octu wychodzi świetnie za każdym razem. Ocet doskonale rozpulchnia ciasto, sprawiając, że nasze wypieki są bardzo puszyste i rewelacyjnie wyrośnięte. Ocet wymieszaj z żółtkami i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do pozostałych składników.Pamiętaj również, aby nigdy od razu nie wyciągać biszkoptu z piekarnika zaraz po upieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi i pozwól mu stopniowo stygnąć. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że delikatne ciasto opadnie lub się pokruszy.Biszkopt to rewelacyjna baza do tortów. Wyrośnięte blaty sprawią, że torty przełożone kremami będą jeszcze wyższe i piękniejsze. Z biszkoptem zrobisz również inne ciasta, np. wiosenne ciasto z truskawkami i galaretką, jest pyszne i lekkie.

kotlety schabowe
19.05.2022 09:43 Cudowne kotlety schabowe w serowej panierce. Nikt im się nie oprze

Jeśli jesteście wielbicielami schabowych, pokochacie też kotlety schabowe w serowej panierce. Są na tyle cudowne w smaku, że nikt im się nie oprze. Jak je zrobić? Do tartej bułki wystarczy dodać trochę startego sera. W czasie smażenia ser rozpuści się i lekko przysmaży, nadając całości niebywałego smaku i ciekawej konsystencji. Czy lubicie kotlety schabowe ze względu na ich panierkę? Rzeczywiście, mimo że nie należy do najzdrowszych, nie można jej odmówić smaku. Jest chrupiąca, a dzięki niej mięso w środku pozostaje soczyste i miękkie. Jeśli więc nie wyobrażacie sobie schabowych bez panierki, możecie z nią nieco poeksperymentować. Sprawdźcie, jak będą wam smakować kotlety panierowane np. w grubiej startej bułce, czyli panko albo dodajcie do niej trochę posiekanych orzechów lub tak, jak my startego sera.

jajko w koszulce
19.05.2022 09:02 Jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty

A może jajka na śniadanie? A wiecie, jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym tym razem ten przysmak wyjdzie wam perfekcyjnie. Naszym doskonałym rozwiązaniem jest użycie do tego celu kawałka folii spożywczej. Poznajcie też inne sprytne sposoby. Jajko w koszulce, zwane z języka francuskiego jajkiem poszetowym, to jajko ugotowane bez skorupki. Po rozbiciu delikatnie wlewa się je do gotującej się wody i całość podgrzewa do czasu, aż białko zetnie się, zamykając w środku płynne żółtko. Przysmak ten jest bardzo elegancki, można nawet powiedzieć, że wykwintny. Godny nawet najbardziej znamienitych stołów. Jednak ze względu na łatwość przygotowania, możesz go jeść, kiedy tylko ci się zamarzy.

ciasto czekoladowe
18.05.2022 12:51 Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Chcesz osłodzić sobie życie? Może upieczesz z nami łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym? Obiecujemy, że nie skończysz na jednym kawałku. Smak tego duetu wciąga bowiem nie tylko łasuchów. Sprawdź więc, czy masz w swoich zapasach słoiczek dżemu i do dzieła. Ciasto czekoladowe znacie pewnie w nie jednej odsłonie. Popularny jest murzynek, a także Brownie, ale przepisów na to lubiane ciasto jest naprawdę wiele. Jeśli jednak chcecie otrzymać ciasto o dość lekkiej konsystencji i przyjemnej wilgotności, dodajcie do niego dżem. Jaki? Najlepiej wiśniowy, bo jego wyrazisty smak doskonale komponuje się z czekoladą.

racuchy
18.05.2022 08:46 Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Poznajcie przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w jednej sztuczce, a mianowicie w dodatku ubitego na sztywno białka. Dzięki temu racuchy wyjdą lekkie, wyrośnięte i bardzo naturalne w smaku. Tym razem obędzie się bez wyczuwalnej na języku ostrości i niekoniecznie lubianego posmaku drożdży. Racuchy lubią mali i duzi. Głównie za to, że są puszyste, smaczne i posypane cukrem pudrem. To, że są wyrośnięte, wynika z dodanego do ciasta spulchniacza. Może nim być proszek do pieczenia, soda oczyszczona lub drożdże. Użycie dwóch pierwszych jest bardzo proste, a efekt szybki. Dodatek drożdży wymaga odstawienia ciasta do wyrośnięcia. Są jednak osoby, które wyczuwają dodatek spulchniaczy tak do racuchów, jak i pieczonych ciast. Ich smak im po prostu przeszkadza, bo soda daje charakterystyczną ostrość na języku, podobnie zresztą proszek do pieczenia. Zwłaszcza jeśli przesadzi się z ich dodatkiem. Są też osoby, które mają uczulenie na tego typu dodatki. Na szczęście można zupełnie zrezygnować z popularnych spulchniaczy, a podobny efekt uzyskać dodając do ciasta ubite na sztywno białko. Trzeba tylko pamiętać, że struktura białkowej piany jest bardzo delikatna, więc dodaje się ją do ciasta tuż przed smażeniem i delikatnie miesza całość łyżką.

jajka sadzone
18.05.2022 07:57 Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Jest pora śniadania, więc powiemy wam, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu. Zdradzimy dwa najlepsze sposoby na zrobienie tej potrawy bez dodatku masła, czy oleju. Dzięki tym patentom jajka sadzone będą o wiele zdrowsze i nie stracą nic na smaku. A robi się je równie szybko, jak tradycyjne.Jajka sadzone często jemy na śniadanie, ale też w porze obiadowej. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy je wybić na patelnię z odrobiną tłuszczu i smażyć do czasu, aż odpowiednio się zetną. Jednak jak się okazuje, nie trzeba ich smażyć, bo można je też ugotować. Różnica między smażeniem jest zasadnicza. Smażymy na tłuszczu, gotujemy w wodzie. Tłuszcz osiąga wyższe temperatury, więc szybciej przyrządza się na nim potrawy. Jednak sam w sobie jest kaloryczny, a przyrządzone na nim produkty są ciężej strawne niż gotowane. Dlatego starajmy się jak najczęściej gotować, a jak najrzadziej smażyć.

omlet
17.05.2022 07:59 Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Macie ochotę na fantastyczne śniadanie z trzech składników? Przygotujcie więc puszysty omlet na śmietanie. Zrobicie go w kilka minut, jest bardzo smaczny i pożywny. Czyli dokładnie taki, jaki powinien być pierwszy posiłek w ciągu dnia. Możecie go posypać szczypiorkiem, startym serem czy podać na słodko. Czy wy też tak macie? Jak śniadanie, to jajka? Gotowane, w postaci jajecznicy czy omleta. Trudno się dziwić temu wyborowi, bo z jajek na szybko można przygotować ciepły i zdrowy posiłek. Przyrządzając omlet nie trzeba za dużo cudować. Wystarczy rozmieszać jajka ze śmietaną i usmażyć. W taki sposób powstał właśnie nasze przepyszne śniadanie. Z pewnością wam posmakuje.

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie
16.05.2022 22:54 4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? To pytanie bardzo często pojawia się na forach internetowych. Świeżość jajek możemy sprawdzić w domu na 4 proste i skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy jajka nadają się do jedzenia.Jajka kurze są produktem bardzo uniwersalnym, które wykorzystujemy do wielu różnych dań, zup, deserów i ciast. Jajka, niezależnie od tego, czy smażone, gotowane, czy dodawane do pieczenia, muszą być idealnie świeże, aby nie zepsuły całej potrawy.Jajka na dłużej zachowają świeżość, kiedy będziemy przechowywać je w lodówce lub w suchym, ciemnym i stosunkowo chłodnym miejscu. Już powyżej 6 stopni C bakterie salmonelli, które mogą być na skorupkach, zaczynają się namnażać, dlatego też jajka muszą być przechowywane w niższej temperaturze.Zjedzenie nieświeżego jajka może również skutkować poważnym zatruciem pokarmowym. Są jednak proste sposoby, w tym potrząsanie, dzięki którym możemy sprawdzić, czy jajko na pewno jest świeże i czy nie zepsuje dania i nie wywoła problemów żołądkowych.Dowiedz się również, jak uratować przesoloną zupę. Poznaj 5 prostych sposobów, dzięki którym danie błyskawicznie odzyska smak.

Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie
16.05.2022 18:29 Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki

Jajka najczęściej jemy na śniadanie. W wersji sadzonej mogą jednak stanowić pyszny i lekki obiad. Ugotujcie ziemniaki w bulionie i podajcie je z kurzym specjałem. Prosta kombinacja zachwyci was głębokim smakiem i nasyci na długo. Spodoba się całej rodzinie. Jajka sadzone mogą się znudzić. Zanim jednak porzucicie je na rzecz jajka w koszulce, dajcie szanse tej recepturze. Podsmażone ziemniaki z sadzonym są doskonałe. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich ugotowane na parze lub grillowane zielone szparagi. Skusicie się?

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu
16.05.2022 07:51 Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

Pasta kanapkowa jest doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Połączenie jajek, ogórka kiszonego i chrzanu jest kolejną propozycją, która przyjemnie urozmaici poranne posiłki. Wystarczą dwie łyżeczki ostrego dodatku, by prostej kompozycji jajka i kwaśnego warzywa nadać wyrazistości. Koniecznie spróbujcie. Pasty kanapkowe można przyrządzać z różnych produktów. Proponowaliśmy wam już smaczne smarowidło na bazie mięsa z rosołu czy prostą kompozycję z twarożku i ogórka kiszonego. Tym razem prezentujemy niesamowicie smaczne i lekko pikantne połączenie z chrzanem. Pyszny — choć nieco ostry — korzeń doskonale połączy się z delikatnym i lekko soczystym miksem z jajka i ogórka kiszonego. Pasta przemieni świeży chleb w wyśmienite kanapki, które posmakują każdemu. Takiego śniadania nie można sobie odmówić.

Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad
15.05.2022 18:21 Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad

Placki z kalarepy są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z tartych ziemniaków. Danie jest idealne na lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny, a przygotujesz go błyskawicznie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na przepyszne placki z kalarepy.Maj to czas, w którym możemy kupić coraz więcej świeżych i smacznych warzyw. Jednym z nich jest kalarepa, która w sezonie jest najsmaczniejsza, bo młoda, soczysta i zdrowa. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, żelazo, potas, magnez.Warzywo to również bogate źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i skutecznie opóźniają procesy starzenia. Jedzenie kalarepy przyczynia się między innymi do podwyższenia odporności, obniżenia ciśnienia krwi i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.Z kalarepy możemy przygotować pyszną zupę, wiele lekkich surówek, a także doskonałe placki, idealne na wiosenny obiad. Placki przygotujesz błyskawicznie, podaj je z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i oprósz ulubioną zieleniną, a wszyscy zjedzą je ze smakiem. Jeśli szukasz pomysłu na danie z kalarepy- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę obiadową, palce lizać.

jajka na sklepowej półce
15.05.2022 16:20 Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Zastanawialiście się, dlaczego w sklepach jajka są trzymane poza lodówką? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo przecież wiecie, że chłód przedłuża świeżość produktów. Tak naprawdę chodzi jednak o jeden detal, o jedną różnicę między mieszkaniem a supermarketem. Większość osób po zrobieniu zakupów umieszcza większość produktów w lodówce. Również i jajka, które lądują zwykle w przeznaczonym do tego celu miejscu, czyli na drzwiczkach lodówki. A jeszcze przed chwilą te jajka leżały w sklepie na zwykłej półce bez chłodzenia.Jak to więc jest z jajkami? Wymagają trzymania w warunkach chłodniczych, czy nie? Czemu w sklepach mogą je przechowywać na zwykłych półkach, a w domu zalecane jest włożenie ich do lodówki? Chodzi o mały szczegół.

szczypiorek
14.05.2022 15:59 Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Nie ma nic prostszego

Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Tak naprawdę nie ma nic prostszego. Wystarczy kilka cebul i tydzień oczekiwania, a pyszny szczypiorek pojawi się na twoim parapecie. Będzie doskonałym dodatkiem do gotowanych jajek czy twarożku. Warto mieć go na wyciągnięcie ręki.Szczypiorek jest bardzo zdrowy i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zaostrzy smak pasty, sałatki czy twarożku, a przy okazji sprawi, że specjały te będą wyglądać bardziej apetycznie. Szczypiorek możecie kupić, jednak bez trudu wyhodujecie własny. Taka mała, doniczkowa uprawa będzie wystarczająca na domowe potrzeby. A jednocześnie będziecie mogli sięgnąć po świeży szczypiorek, gdy tylko najdzie was na to ochota.

jajko w koszulce
13.05.2022 22:39 Prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Sukces za każdym razem

Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut. Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało. Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.

jajecznica
12.05.2022 21:17 Niespotykane połączenie - jajecznica z kalafiorem. Pyszna kolacja lub śniadanie

Jajecznica jest prostym daniem, które jednak potrafi zaskoczyć. Tak jak jajecznica z kalafiorem, którą można podać na kolację lub śniadanie. Choć połączenie jajek z tym chrupiącym warzywem jest niespotykane, wrażenia smakowe są naprawdę pozytywne. Przekonajcie się o tym sami.Jajka można podać na wiele sposobów. Jednak najszybsza w przygotowaniu jest jajecznica. Z tego właśnie powodu dość często serwujemy ją na śniadanie, gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego. Jajka lubimy łączyć z boczkiem, kiełbasą, szynką, cebulą i grzybami. Jednak bardzo smaczna jest też jajecznica z dodatkiem sera, mleka czy pomidorów. Dziś poznacie jeszcze ciekawszą wersję tej potrawy, a mianowicie jajecznicę z kalafiorem. Idealnie smakuje, gdy kalafior pozostaje lekko chrupiący.

gofry
11.05.2022 18:15 Jak przygotować chrupiące i puszyste gofry? Wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad

Gofry bez problemu można zrobić w domu. Dziś powiemy wam, jak przygotować chrupiące gofry. Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad. Jedną z nich jest dodanie na koniec dobrze ubitych białek. Dzięki nim nie będzie konieczny dodatek proszku do pieczenia.Gofry kojarzą się z wakacjami i latem. Wtedy w kurortach pojawia się wiele sezonowych punktów, w których można je zamówić. Jednak goframi można się raczyć przez cały rok. Bez problemu da się je zrobić w domowym zaciszu. Sprawdźcie, jak to zrobić, by były chrupiące i pyszne.

ciasto marchewkowe
11.05.2022 15:54 Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy najlepszy przepis

Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy dla was kilka wskazówek i najlepszy przepis. Gwarantujemy, że przygotowany według niego wypiek będzie wilgotny, miękki i przepyszny. Do ciasta wystarczy dodać tylko trochę dżemu lub musu jabłkowego. Pamiętajcie też o innych, ważnych zasadach.Jedząc ciasto marchewkowe można mieć nieco mniejsze wyrzuty sumienia, bo nie tylko jest słodkie, ale też zdrowe. Dzięki dodatkowi marchewki wypiek zawiera bowiem dużo błonnika, a także sporo witamin i soli mineralnych. Smak marchewki tak naprawdę nie jest wyczuwalny po upieczeniu. Ciasto dzięki niej zyskuje natomiast nie tylko na wartości odżywczej, ale też na strukturze i wilgotności. Sprawdźcie, co warto zrobić, by ciasto marchewkowe było jeszcze bardziej wilgotne.

jajecznica
11.05.2022 01:17 Klasyczna polska jajecznica z boczniakami. Smak tradycji

Chcecie spróbować klasycznej polskiej jajecznicy z boczniakami? Poczujecie smak tradycji, bo grzyby od dawna łączy się u nas z jajkami. Zrezygnujcie jednak z pieczarek, a dodajcie o wiele delikatniejsze i wartościowsze owocniki. Warto czasem wprowadzić małą odmianę do codziennego jadłospisu. Jajecznica z grzybami nie jest u nas niczym nowym. Popularna jest jajecznica z kurkami czy innymi grzybami leśnymi. Niektórzy robią też jajecznicę z dodatkiem pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Jednak bez problemu można też kupić mniej pospolite boczniaki. Grzyby te charakteryzują się beżowo-szarawą barwą i łagodnym, maślanym smakiem. Mają też liczne walory zdrowotne. Przyczyniają się bowiem do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zwiększają odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. To chyba wystarczające argumenty, by po nie sięgnąć?

naleśniki
08.05.2022 08:03 Aksamitne naleśniki na maślance. Pyszne i delikatne

Na śniadanie polecamy aksamitne naleśniki na maślance. Są pyszne, delikatne i pożywne. Zadziwiające, że dzięki dodatkowi do ciasta szklanki tego napoju, naleśniki wychodzą tak lekkie i elastyczne. Możesz je podać na przykład z twarożkiem i szczypiorkiem albo serkiem homogenizowanym i owocami.Naleśniki są tak proste do zrobienia, a jednak to temat rzeka. Można w nich bowiem dużo modyfikować. Znamy klasyczną wersję ciasta zrobionego z mąki, jajek i mleka. Jednak każdy z tych składników da się zastąpić zupełnie innym, dzięki czemu naleśniki zyskają nieco inny smak i właściwości. Tak też jest w przypadku naszych naleśników z dodatkiem maślanki. Nie zastąpiliśmy nią jednak całkowicie mleka, a jedynie wzbogaciliśmy maślanką ciasto. Za jej sprawą zyskało na delikatności i aksamitności. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
07.05.2022 08:07 Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni

Jajka sadzone są świetnym i prostym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie lub obiad. Zrezygnuj jednak ze smażenia jajek na maśle lub oleju- 1 prosty trik sprawi, że jajka będą doskonale usadzone i najlepsze w smaku. Jak zrobić idealne jajka sadzone?Jajka sadzone to idealny pomysł na śniadanie lub obiad. Wystarczy, że podasz je z odpowiednimi składnikami, a stworzysz wyśmienite danie. Na śniadanie doskonale sprawdzi się przykładowo jajko z kromką świeżego chleba, pastą z awokado i pomidorem lub jajko w towarzystwie chipsów z boczku.Obiad przygotujesz w równie prosty sposób- usadź jajko i podaj je np. z ugotowanymi szparagami, kalafiorem lub szpinakiem. Świetną propozycją obiadową jest również jajko z ugotowanymi ziemniakami i kefirem.Jajka zwykle smażymy na niewielkiej ilości masła lub innego rodzaju tłuszczu. Zastosuj jednak nieco inną metodę sadzenia, dzięki której jajka nabiorą pięknego, złotego koloru i będą miały rewelacyjny smak i konsystencję.