Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Jajka

gofry
27.10.2021 02:00 Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy

Gofry kojarzą się z wakacjami i czymś bardzo smacznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je na przykład dzisiaj. Poznaj błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy i delektuj się nimi z najbliższymi. Idealne gofry powinny być puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku. Doskonale smakują podane z bitą śmietaną, owocami i słodkimi sosami. Sprzętem, w którym się je tradycyjnie przygotowuje, jest gofrownica. Przypomina nieco patelnię ze specjalnie uformowanymi wkładami, na które wylewa się ciasto.

sernik z rosą
27.10.2021 02:00 Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie. Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.

racuchy z warzywami
26.10.2021 02:00 Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.

jajecznica
25.10.2021 02:00 Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie

Jajecznica nie jedno ma imię. Choć jej podstawą zawsze są jajka, jej smak można zmieniać rozmaitymi dodatkami. Można je mieszać bezpośrednio z jajkami lub na podsmażyć na patelni przed dodaniem jajek. Dziś proponujemy przepyszną jajecznicę z majonezem — będzie w sam raz na śniadanie.Jeśli pomysł dodania majonezu do jajecznicy wydaje wam się dziwny, to przypominamy, że mają ze sobą dużo wspólnego. Majonez zawiera bowiem jajka, a dokładniej żółtka. To one łączą pozostałe składniki, dają mu smak i kremową konsystencję. Gdy zaś wymieszamy majonez z jajkami, otrzymamy pyszną, kremową jajecznicę.

Pasta jajeczna na kanapki
24.10.2021 02:00 Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym

Po jajka często sięgamy, chcąc przygotować pyszne i rozgrzewające śniadanie. Zwykle przyrządzamy z nich jajecznicą lub gotujemy je na miękko. Tymczasem pasta jajeczna sprawdzi się równie dobre. Proponujemy wam wykonać ją z dodatkiem kiszonego ogórka -ten smak was zachwyci. Połączenie lekko kwaśnego i chrupiącego ogórka z delikatnością ugotowanego na twardo jaja i ostrością szczypiorku skradnie serce każdego smakosza. Całości dopełni świeże pieczywo — jeśli wybierzemy takie z ziarnami, dodamy tej kompozycji jeszcze dodatkowych chrupiących akcentów. Temu zestawieniu nie można się oprzeć.

Omlet na śniadanie
23.10.2021 02:00 Przepis na puszysty omlet z serem i szynką

Ciepłe śniadanie o poranku jesienią sprawdzi się idealnie. Przygotujcie omlet, który nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyci was smakiem. Proponujemy prosty przepis z dodatkami, które na pewno znajdziecie w swoich lodówkach. Dania z jaj często trafiają na nasz stół o poranku. Pokazywaliśmy Wam już przepis na szakszukę oraz zdradzaliśmy patent na pyszny omlet staropolski z włoską kapustą. Tym razem sięgamy po klasykę czy omlet jajeczny. Dodamy do niego składniki, które każdy z was z pewnością ma w lodówce.

racuchy
23.10.2021 02:00 Cudowny przepis na puszyste racuchy z brzoskwiniami

Na dzisiejszy, leniwy podwieczorek proponujemy przygotować coś wyjątkowego. Słodkiego, pożywnego, a przede wszystkim pysznego, jednym słowem racuchy z brzoskwiniami. Przygotujcie je według naszego przepisu — wyjdą puszyste i chrupiące.Racuchy można robić i jeść w nieskończoność. Oczywiście są kaloryczne, ale trudno sobie odmówić przyjemności ich jedzenia. Kuszą swą chrupkością, a wilgotne wnętrze w połączeniu z owocowym smakiem jest naprawdę pyszne. Dziś dla odmiany, zamiast nieco już oklepanych racuchów z jabłkami, przygotujcie racuchy z brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub z puszki — jedne i drugie nadadzą racuchom wyjątkowego smaku.

Jajo na miękko
23.10.2021 02:00 Jak ugotować idealne jajka na miękko?

Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem są pyszne i idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Nie zawsze jednak wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Podpowiadamy co zrobić, by za każdym razem osiągnąć zadowalający efekt. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować idealne jajko poszetowe. Pisaliśmy też o tym, co zrobić, by sadzone się udało, gdy będziemy smażyć je bez tłuszczu. Czas na wskazówki dotyczące przygotowania jaj na miękko.

Cienkie naleśniki
22.10.2021 02:00 Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki

Przygotowanie naleśników nie jest trudne. Jednak nie za każdym razem wychodzą tak idealne, jakbyśmy chcieli. Dlatego zdradzamy wam prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki. Będą puszyste i smaczne, dokładnie takie jak lubicie. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. By takie było, mąkę przed dodaniem można przesiać i najpierw dodać tylko część płynu przewidzianego w przepisie. Jeśli mimo to powstaną grudki, można je zlikwidować blendując lub miksując ciasto. Wymieszane ciasto należy odstawić na kilkanaście minut, dzięki czemu mąka nabierze odpowiedniej kleistości. To z kolei zapobiegnie rozrywaniu się naleśników.

pańska skórka
21.10.2021 02:00 Przepis na pańską skórkę

Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę. Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.

jajecznica
21.10.2021 02:00 Jak usmażyć puszystą jajecznicę?

Jajecznica jest daniem idealnym na śniadanie. Pożywna i prosta do przygotowania smakuje dzieciom i dorosłym. Każdy robi ją nieco inaczej, pod swoje upodobania. Dziś podpowiemy wam, jak usmażyć puszystą jajecznicę.Niektórzy lubią jajecznicę tylko lekko zamieszaną i delikatnie ściętą. Wiele osób preferuje jednak dobrze wymieszane jajka, które po usmażeniu są ścięte i puszyste. I właśnie dla nich mamy super rozwiązanie.Jajek nie wybijajcie od razu na patelnię tylko do shakera. Gdy wstrząśniecie nim energicznie kilka razy, jajka doskonale się ubiją. Dzięki temu jajecznica będzie idealnie napowietrzona, lekka i puszysta. Oczywiście, zamiast shakera możecie też użyć zwykłego słoika.

Jajecznica z łososiem-ideał na śniadanie
20.10.2021 02:00 Jajecznica z łososiem - ideał na śniadanie

Jajecznica jest idealnym pomysłem na śniadanie. Jest sycąca, zbilansowana, pyszna i zawsze wychodzi doskonale. Jajecznicę przygotujesz z ulubionymi dodatkami, które możesz dowolnie łączyć, komponując wyjątkowe danie. Poznaj przepis na jajecznicę z łosiem - wprost idealną na śniadanie.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza nam odpowiedniego zapotrzebowania kalorycznego i dodaje energii na cały dzień. Jajecznicę przygotujesz w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu z samego rana. Na szybkie śniadanie doskonale sprawdzi się również owsianka ze śliwkami lub kanapki z jajkiem i awokado. Pamiętajmy, że pomijanie śniadania sprawia, że odczuwamy zmęczenie i znacznie więcej jemy w ciągu dnia, co jest pierwszym krokiem do nadprogramowych kilogramów i wielu chorób.Jajecznica z łosiem jest wprost idealna na śniadanie. Delikatna ryba nabiera podczas wędzenia genialnego smaku, który świetnie komponuje się z podsmażonymi na maśle jajkami. Do wykończenia jajecznicy wykorzystaj szczypiorek lub koperek, które nadają aromatu całemu daniu. Jajecznica z łosiem doskonale smakuje również w towarzystwie świeżych liści szpinaku. Podsmaż je razem z rybą przed wlaniem jajek na patelnię. Do jajecznicy gorąco polecam kromkę świeżego, jeszcze ciepłego chleba posmarowaną masłem.

racuchy
20.10.2021 02:00 Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem

Mamy dla was smaczną propozycję na podwieczorek, kolację, śniadanie, a nawet obiad. Przygotujcie obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonem. Doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno. Są chrupiące, puszyste i sycące. Puszyste racuchy potrafią skusić nawet największego niejadka. Zachęcają swoim wyglądem, a po spróbowaniu jednego, trudno nie sięgnąć po następnego. Proponujemy przygotować racuchy z owocami, bo są o wiele smaczniejsze i wartościowsze niż te w wersji podstawowej. Możecie dodać do nich pokrojone jabłka, ale racuchy ze śliwkami z pewnością was zachwycą.

Jak gotować jajka
20.10.2021 02:00 Co robić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?

Jajka gotuje się praktycznie każdego dnia, dlatego warto znać odpowiednią technikę, pozwalającą zrobić je bez pękającej skorupki. Aby osiągnąć ten cel, można zastosować kilka metod. Jedną z nich jest zwykłe wyjęcie jajek na 30 minut z lodówki przed wrzuceniem do wody, co uchroni je przed szokiem termicznym. Niżej pokazujemy inne sposoby. Gotowaniu jajek na twardo często, niezależnie od naszych chęci, towarzyszy pękanie skorupki. Dzieje się tak głównie przez wysoką różnicę temperatur, gdy jajka są prosto z lodówki i wrzuca się na bulgocący wrzątek. Choć oczywiście pęknięcie skorupki i wylanie odrobiny białka do wody w żaden sposób nie niszczy wartości odżywczych jajek, niektórym może się wydawać ich wygląd mało apetyczny. Zdradzamy więc. co należy zrobić, aby uniknąć tego przykrego widoku.

Robert Makłowicz, jajecznica po hiszpańsku
20.10.2021 02:00 Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza

Jajka zajmują ważne miejsce w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego, są pożywne i raz, dwa można z nich przygotować smaczną potrawę. Dziś przepis na jajka sadzone w stylu hiszpańskim zdradzi wam Robert Makłowicz. Jajka bardzo często spożywamy na śniadanie. Zazwyczaj gotujemy je na miękko lub twardo, robimy z nich jajecznicę lub sadzone. Te ostatnie są bardzo łatwe do przygotowania, ale też nieskomplikowane smakowo. Dlatego warto skorzystać z podpowiedzi Roberta Makłowicza i zamiast klasycznych jajek sadzonych przygotować sadzone na warzywach i kiełbasie.

Pyszna sałatka z bobem i z jajkiem
19.10.2021 02:00 Pyszna sałatka z bobem i z jajkiem

Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą sałatkę imprezową lub na rodzinne spotkanie? Przygotuj pyszną sałatkę z bobem i z jajkiem z aromatycznym sosem majonezowym na bazie czosnku i koperku. Sałatka jest doskonała w smaku i niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z bobem i z jajkiem.Bób jest warzywem strączkowym, o którym niestety często zapominamy w naszej kuchni. Bób zawiera duże ilości białka roślinnego, jest niezwykle sycący i pożywny. Dzięki dużej zawartości żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, bób wspiera produkcję krwinek, reguluje ciśnienie krwi, a także wzmacnia serce, koncentrację, pamięć i cały układ nerwowy.Do przygotowania sałatki wybieraj młody bób. Starsze strączki muszą się dłużej gotować i nie są już tak miękkie. Bób, podobnie jak fasolę, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, aby wydobyć jego pełny smak. Jeśli chcesz przygotować sałatkę w lekkiej wersji, zrezygnuj z majonezu i dodaj więcej jogurtu naturalnego.Z bobu i z jajek przygotujesz również doskonałe kotleciki. Złocista, chrupiąca panierka i doskonały smak sprawią, że danie posmakuje nawet największym niejadkom.

Prosta sałatka brokułowa z jajkiem
19.10.2021 02:00 Prosta sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatka brokułowa z jajkiem jest prostą, ale pyszną sałatką, którą przygotowuję na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub większą uroczystość. Ugotowane różyczki brokuła z jajkiem, kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika smakują obłędnie, otulone sosem majonezowo-musztardowym, który dodaje daniu wyraźnego charakteru. Poznaj przepis na prostą sałatkę brokułową z jajkiem.Sałatkę brokułową przygotuj ze świeżego warzywa. Mrożone różyczki tracą swoje cenne właściwości odżywcze i zachowują jedynie część swojego smaku. Brokuł gotuj al dente, czyli maksymalnie 3-4 minuty od zagotowania się wody, dzięki czemu warzywo będzie chrupiące. Przeciągnięte brokuł zmieni się w nieestetyczną papkę, z której nie uda się już przygotować sałatki.Jajka ugotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki ładnie odejdą od jajka. Do sałatki przygotuj prażone pestki słonecznika (mogą być również pestki dyni) oraz aksamitny sos majonezowo-musztardowy, który doda sałatce wyjątkowego smaku.Na imprezę lub rodzinną uroczystość doskonale sprawdzi się również sałatka z selerem i ananasem oraz sałatka z surimi, czyli paluchami krabowymi. Sałatki są proste w przygotowaniu i z pewnością posmakują wszystkim gościom.

Obłędna jajecznica z rydzami
19.10.2021 02:00 Obłędna jajecznica z rydzami

Jajecznica z rydzami to doskonały pomysł na pożywny początek dnia. Jajka smażone z rydzami, oprószone szczypiorkiem smakują obłędnie w towarzystwie jeszcze ciepłego pieczywa. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami.Jesień jest porą roku, w której możemy korzystać z dobrodziejstw naszych lasów. Szczyt sezonu na grzyby przypada na wrzesień i październik, spożytkuj więc go jak najlepiej i przygotuj wyjątkowo aromatyczne dania. Z rydzy możesz przygotować obłędną jajecznicę lub poddusić je w kremowym sosie pomidorowym. Grzyby zawsze suszę, aby dodać je do zupy i pierogów na Wigilię.Rydze są jednymi z najzdrowszych grzybów. Są bogate przede wszystkim w witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Rydze to również źródło magnezu, potasu i żelaza, które wpierają pracę układu krwionośnego, serca i mózgu.Jajecznica z rydzami jest zbilansowanym posiłkiem, doskonałym na śniadanie. Jest lekka, ale bardzo pożywna, dostarcza również wielu niezbędnych witamin i przede wszystkim smakuje wyśmienicie.

Prosta jajecznica z tuńczykiem
18.10.2021 02:00 Prosta jajecznica z tuńczykiem

Jajecznica z tuńczykiem to świetny pomysł na początek dnia. Jest niezwykle sycąca, aromatyczna i smaczna. Jajecznicę z tuńczykiem przygotujesz w zaledwie kilka minut, a danie zapewni Ci energię na wiele godzin. Poznaj przepis na prostą jajecznicę z tuńczykiem.Jajecznicę przygotowuję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce. Jedną z moich ulubionych wersji jest jajecznica z wędzonym łososiem i tuńczykiem. Ryby nadają daniu nowego, ciekawego smaku i aromatu i są przy tym niezwykle zdrowe. Do jajecznicy z tuńczykiem zawsze dodaję szczypiorek, aby nadać jej delikatnej ostrości.Jajecznicę przygotuj na maśle z dodatkiem mleka lub śmietany, dzięki czemu jajka będą puszyste i delikatne. Mleko znacznie poprawi również konsystencję jajecznicy, ponieważ nie będzie za sucha.Pamiętaj, że ryby są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Kwas ten występuje również w orzechach i tłuszczach roślinnych, np. w oleju rzepakowym. Ryby morskie zawierają jednak najwięcej tak cennego dla nas składnika.

Sernik od siostry Anastazji
18.10.2021 02:00 Przepyszny sernik z suszonymi śliwkami od siostry Anastazji

Sernik jest dla niektórych jedynym ciastem, jakie jedzą. Jest słodki, ale też bardzo pożywny, bo bogaty w białko. Można go przygotować na wiele sposobów. My prezentujemy przepis siostry Anastazji na przepyszny sernik z suszonymi śliwkami. Jedni preferują sernik pieczony na kruchym spodzie, drudzy wolą ten bez dodatku ciasta. Sernik można też modyfikować, wzbogacając masę serową w różne dodatki. Zazwyczaj są to bakalie, zwykle rodzynki, czasem smażona skórka pomarańczowa. Siostra Anastazja pokusiła się o dodatek suszonych śliwek. Ich wyraźny smak idealnie komponuje się ze smakiem sernika.

babka ziemniaczana
18.10.2021 02:00 Przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Babka z utartych, surowych ziemniaków jest specjałem kuchni białoruskiej, znanym też w różnych regionach Polski. Z dodatkiem podsmażonego boczku, dobrze przyprawiona, doskonale smakuje podana na ciepło z sosem. Poznaj przepis na kultową babkę ziemniaczaną. Babka ziemniaczana zwana babką kartoflaną znana jest u nas także pod innymi nazwami. Na Mazurach i Śląsku zwą ją kartoflakiem, w innych częściach Polski także kartoflarzem, tarciuchem, blaszakiem, rejbakiem czy kuglem. Jak zwał, tak zwał, jest naprawdę smaczna. Robi się ją z masy podobnej jak na placki ziemniaczane, tyle że wzbogaconej zrumienionym boczkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę piecze się, aż będzie miała chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje podana na ciepło ze śmietaną, a także odsmażana.

Majonez od Magdy Gessler
18.10.2021 02:00 Domowy majonez według przepisu Magdy Gessler

Majonez wcale nie jest skomplikowanym sosem, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się inaczej. W jednym z filmów Magdy Gessler na jej kanale YouTube uczyła swoich widzów, jak zrobić go w domu. Przepis na ten pyszny sos jest banalnie prosty.Domowy majonez można wykonać tradycyjnym sposobem, bez żadnych dodatków smakowych, lub podrasować go przyprawami - takimi jak wędzona papryka, czy suszone chili. Magda Gessler poznała recepturę w Hiszpanii, dzięki której można zrobić majonez znacznie lżejszy i tańszy niż sklepowy. Dodatkowo wiemy dokładnie, co się w nim znajduje, co pozwala na łatwą kontrolę tego, co się je.

Bananowe placki
18.10.2021 02:00 Ekspresowe placki z bananów - ideał na śniadanie

Placki bananowe są świetnym sposobem, aby spożytkować banany, które nabrały za dużo ciemnego koloru. Takie owoce są mało apetyczne, lecz w plackach będą smakować obłędnie. Można podawać je z syropem klonowym czy bitą śmietaną. Placki bananowe nie zawierają ani grama mąki, dzięki czemu są bardzo nisko kaloryczne - dlatego mogą jeść je osoby będące na diecie, lub chcące po prostu zrzucić trochę zbędnych kilogramów. Aby zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami.

Kotlet schabowy
17.10.2021 02:00 Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Kotlety schabowe są równie często przygotowywane przez nas co kotlety mielone. Niekiedy zdarza się, że chrupiąca panierka odkleja się od mięsa, co psuje całe doświadczenie jedzenia. Wystarczy wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną i obtoczyć nimi mięso przed zanurzeniem w jajku. Kotlety schabowe to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Na polskich stołach pojawia się od dziesiątek lat i praktycznie każdy Polak choć raz w życiu spróbował tego specjału. Zdarza się jednak, że nawet najlepsi kucharze popełniają błędy. Jednym z największych podczas gotowania schabowych, jest odpadająca panierka. Mamy na to jednak doskonały sposób.

Kotlety mielone z orzechami
17.10.2021 02:00 Kotlety mielone z orzechami włoskimi

Jeśli znudziły wam się już klasyczne kotlety mielone, mamy dla was pomysł na pyszną odmianę. Dodajcie do nich trochę orzechów. Kotlety mielone z orzechami włoskimi mają niepowtarzalny smak, a kawałki orzechów przyjemnie chrupie się wraz z mięsem. Kotlety mielone są potrawą łatwą i szybką do przygotowania. Możesz je zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa, będą jednak różniły się smakiem, kalorycznością i soczystością. Kotlety z mięsa drobiowego i cielęcego będą chude, ale niezbyt soczyste, z wieprzowego zachwycą soczystością, choć są dość kaloryczne, a jeśli zrobisz je z mięsa wieprzowo-wołowego będą miały wyrazisty smak i zadowalającą soczystość.

Jajecznica
16.10.2021 02:00 Przepis na jajecznicę w nowej odsłonie

Jajecznica wcale nie musi być zawsze przygotowana jedynie z jajek lub z dodatkiem szynki. Tym razem prezentujemy wersję z łososiem, która zachwyca wspaniałym aromatem i smakiem. Wystarczy dodać dwa plasterki, aby uzyskać oczekiwany, pyszny efekt. Jajecznica z łososiem może wydawać się niecodziennym przepisem, jednak zdecydowanie warto jej spróbować. Dzięki dodaniu wędzonych plasterków śniadanie zyskuje na niesamowitym aromacie. Łosoś jest również bardzo zdrowy, ponieważ stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.

Ewa Wachowicz, ciasto
15.10.2021 02:00 Przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz

Sezon na dynie właśnie trwa. Jest więc świetna okazja, aby przygotować ciasto z jej dodatkiem. Zdradzimy wam przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz. Wypiek prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje.Dynia jest coraz chętniej wykorzystywana w naszej kuchni. Zwykle dodajemy ją do zup i zapiekamy. Jednak jej delikatny, słodkawy smak sprawia, że dynia jest też doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki dodatkowi dyni ciasta zyskują piękny, żółty kolor, ciekawy smak i zwiększa się ich wartość odżywcza.

Kogel-mogel
15.10.2021 02:00 Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Ach co to był za deser. Delikatny, nie za słodki i bardzo pożywny. Może i dziś, w dobie wielu fabrycznych słodkości warto do niego wrócić. Oto przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat. Kogel-mogel w czasach kryzysu był tą słodkością, którą zawsze można było przygotować. Oczywiście, jeśli pod ręką miało się jajka i cukier. A z ich zdobyciem też często było niełatwo. Za tym deserem zawsze przepadały dzieci, ale dorośli także chętnie dojadali resztki z miseczki. Do tego prostego deseru warto wrócić i dzisiaj. Dzięki zawartości żółtek jest bowiem bardzo pożywny. Poza tym nie zawiera żadnych sztucznych barwników, aromatów czy słodzików, co jest normą do produkowanych słodyczy. Czas więc wrócić do natury.