Z herbatą i konfiturą, posmarowane warstwą masła lub zjedzone w towarzystwie małej czarnej — ciasto drożdżowe smakuje zawsze. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wypiek będzie puszysty i wilgotny jak nigdy wcześniej.Tajemnicą lekkości tego ciasta jest wykorzystanie całych jaj ubitych na kogel-mogel. To właśnie ten patent powoduje, że ma ono konsystencję, która wprost rozpływa się w ustach. Jesteśmy przekonani, że takie drożdżowe przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szarlotka to chyba najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. A próbowaliście kiedyś dodać do niej też inne owoce? Spróbujcie bajecznie pysznej szarlotki ze śliwkami, a przekonacie się, że warto. Jabłka i śliwki naprawdę świetnie się komponują i dopełniają. Klasyczna szarlotka pieczona jest na kruchym cieście. To ciasto uwielbia dodatek owoców. A my kochamy połączenie kruchości i soczystości. Tradycyjnej szarlotce brakuje trochę koloru, dlatego postanowiliśmy wzbogacić ją o śliwki. Koniecznie musicie przetestować to połączenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica to najprawdopodobniej jedno z najszybszych dań, po jakie można o poranku śniadanie. Z dodatkami jest nie tylko pożywna, ale też niewiarygodnie smaczna. Wypróbuj naszą wersję z pieczarkami, boczkiem i serem.Wariantów jajecznicy może być tyle, ile osób ją przyrządzających. Każdy bowiem ma inne upodobania w kwestii stopnia ścięcia jaj oraz doboru dodatków lub przypraw. Zachęcamy do odejścia od przepisu podstawowego i wypróbowania ściętych jaj w towarzystwie podsmażonych pieczarek, chrupiącego boczku i sera.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalafior zapiekany w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest też dobrą alternatywą dla chipsów czy popcornu. Dowiedz się jak go przygotować.Kalafior często podaje się gotowany z dodatkiem podsmażanej na maśle bułki tartej. I, mimo iż smak tego warzywa jest w tym połączeniu niezapomniany, dla wielu z nasz tożsamy z ciepłem domowej kuchni, warto pójść krok dalej i przygotować kalafiora w panierce. Proponujemy upiec go w piekarniku, by pozostał bogaty w wartości odżywcze i lekki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Omlet to pyszna propozycja śniadaniowa, którą przygotować można zarówno w formie wytrawnej, jak i słodkiej. Niezależnie od wybranego wariantu, powinien być wyrośnięty i puszysty. Podpowiemy wam, jak osiągnąć taki efekt bez użycia mąki. Pomijając mąkę w swoim omlecie, sprawicie, że wasze danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Rzucicie sobie jednocześnie wyzwanie, gdyż dodatek mąki niemal gwarantuje, że ciasto na omlet po usmażeniu jest puszyste. Spokojnie jednak — znamy triki, które pomogą wam stworzyć pyszne danie i w tym przypadku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dziś chcielibyśmy namówić was do zrobienia hitowej sałatki z jajek i ogórków kiszonych. Jest prosta do przygotowania, bardzo smaczna i można się nią naprawdę najeść. Taką sałatkę możesz zjeść na drugie śniadanie, kolację lub zabrać ją do pracy. Sałatki dzielą się na lekkie i pożywne. Te drugie są sycące dzięki dodatkowi wędliny, mięsa, ryby czy jajka. Każdy z tych produktów stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. A białko, jak wiadomo, jest ważnym składnikiem naszej diety. Jajka gotowane na twardo są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Na ich bazie można zrobić pastę, farsz czy sałatkę. Oprócz porcji białka i mnóstwa innych, cennych składników do potrawy wprowadzają też niepowtarzany smak i kremową konsystencję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
A może dziś przygotujesz na podwieczorek lub kolację racuchy? Chrupiące, wilgotne i kuszące. Z pewnością szybko znikną z talerzy, zwłaszcza jeśli w środku będą miały smaczny dodatek. Oto przepis na pyszne racuchy z niespodzianką. Racuchy robi się szybko i z prostych składników. Wystarczy więc pół godziny, by na stole pojawiło się pyszne danie. Po zdjęciu z patelni warto oprószyć je cukrem pudrem. Będą smaczniejsze i nabiorą jeszcze bardziej apetycznego wyglądu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kogel-mogel królował na naszych stołach w latach 80-tych. Był przysmakiem dzieci, które nie miały tak jak dziś mnóstwa słodyczy na wyciągnięcie ręki. Ceniono go za słodki smak, puszystą konsystencję i pożywność. Zobacz jak zrobić kultowy kogel-mogel. Jajka i cukier. Oto dwa proste składniki, z których robi się ten pyszny deser. Podobny znany jest też we Włoszech pod nazwą zabajone. Najważniejsze, że aby przygotować kogel-mogel potrzeba tylko kilku minut.
Jajka sadzone to doskonały pomysł na smaczny obiad, śniadanie czy kolację. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco wysiłku. Podpowiadamy jak smażyć sadzone, by były idealne.Prawidłowe przygotowanie jajek pozwoli zachować ich walory odżywcze i smakowe. W przypadku jaj sadzonych proces smażenia potrzebujemy przeprowadzić tak, aby białko ścięte, a żółtko pozostało płynne. Ponadto żółtko nie powinno mieć przebarwień, a białko nie powinno być przypalone.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma nic lepszego niż dobrze usmażona jajecznica wraz z tostami i ciepłą kawą w czasie śniadania. Niektórzy jednak nie chcą smażyć jej na maśle lub oleju - na szczęście istnieją doskonałe alternatywy. Wystarczy na patelnie wlać odrobinę mleka, a jajka nie tylko będą idealnie ugotowane, lecz również nabiorą pysznego smaku. Jajecznica znana jest na całym świecie i praktycznie wszędzie przygotowuje się ją na maśle, tłuszczu z bekonu czy oleju. Trzeba pamiętać, że codzienne jedzenie tłustych potraw nie jest zdrowe. Ograniczenie spożycia tłuszczy w dzisiejszych czasach jest bardzo popularną dietą, na którą decydują się miliony ludzi z całego świata - stąd wielu z nich chce znać sposób na jajecznicę bez tłuszczu. Dlatego część osób preferuje gotowanie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Zdradzamy proste metody, aby jajecznica pozbawiona tłuszczu wyszła perfekcyjnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Proziaki to placki zwane też chlebkami, które pochodzą z Podkarpacia. Swą nazwę zawdzięczają prozie, czyli sodzie oczyszczonej powodującej ich rośnięcie. Poznaj przepis na słynne proziaki i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę. Proziaki robi się z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jajek, maślanki, zsiadłego mleka lub śmietany. Dodaje się też do nich sodę oczyszczoną, trochę soli i ewentualnie cukru. Z ciasta formuje się placuszki, które piecze się na blasze lub praży na patelni. Można je serwować na słodko i wytrawnie. Tradycyjnie proziaki podawano z masłem, marmoladą lub białym serem. Najlepiej popić je mlekiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tagiatelle to rodzaj włoskiego makaronu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, grzybami, sosami, pesto. Tagiatelle można również podsmażać z całym daniem na patelni, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sprawdź, jak przygotować makaron w domowym zaciszu.Tagiatelle to klasyczny, włoski makaron. Podobnie jak spaghetti posiada długie nitki, jednak jest znacznie szerszy - każda nitka ma od 6 do 8 mm szerokości. Tagiatelle doskonale komponuje się z grzybami, szpinakiem, smażonymi warzywami, mięsem oraz pesto.Tagiatelle możesz kupić niemal w każdym sklepie, jednak przygotowanie makaronu w domu jest równie proste, a o wiele zdrowsze. Domowy makaron pozbawiony jest sztucznych konserwantów, a do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie mąki i jajek.
Wiele osób z pewnością to ciasto zna, ale mało kto je robił własnoręcznie. Choć jest bardzo smaczne, wygląda na pracochłonne. Zobaczcie jak zrobić idealne do kawy kultowe ciasto Szachownica. Przekonacie się, że jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Do przygotowania ciasta Szachownica potrzebujecie dwóch blatów ciasta — jasnego i ciemnego. Do krojenia ciasta przyda się nóż i linijka, a do łączenia jego pasów krem. Gotowe ciasto możecie według uznania polać polewą czekoladową lub nie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tatar, znany też pod nazwą befsztyk tatarski, to potrawa dla prawdziwych mięsożerców. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by tatar wyszedł doskonały. Oto prosty sposób na pysznego tatara. Na tatar najlepsza jest wysokiej jakości wołowina. Powinna być młoda i delikatna, bez przerostów i tłuszczu. Takim idealnym kawałkiem wołowiny jest polędwica, choć można ją też zastąpić tańszą ligawą lub udźcem. Jeśli kupisz taki idealny kawałek, możesz przystąpić do dzieła.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli słowo racuchy do tej pory kojarzyło wam się z jabłkami, to od dzisiaj będzie się też kojarzyć ze śliwkami. Podamy wam bowiem przepis na pyszne racuchy ze śliwkami. Tak, tak, te owoce też świetnie nadają się do smażenia w cieście. Racuchy to nieduże, puszyste placuszki smażone na patelni. Zwykle dodaje się do nich jabłka, ale doskonale nadają się też inne owoce. Idealne są mięsiste, pełne smaku śliwki. Mogą być węgierki, lecz sprawdzą się też inne, mało soczyste śliwki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone są pyszne, jednak ich ciężkostrawność może sprawić niektórym problemy. Zamiast używania wieprzowiny, warto zwrócić uwagę na drób. Kotlety przygotowane z tego mięsa są znacznie lżejsze, a ich soczystość oszołamia. Kotlety mielone z kurczaka są banalnie proste do zrobienia i, co więcej, są łatwiejsze w gotowaniu niż ich tradycyjna wersja. Dlatego polecamy je spróbować - tym bardziej, że w środku mają pewną niespodziankę. Są one bowiem wypełnione żółtym serem, który podczas smażenia roztapia się, a po rozkrojeniu kotleta wypływa z niego. Z pewnością każdy, komu podasz taki obiad, nie będzie mógł oderwać od niego oczu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica stanowi idealne rozpoczęcie dnia, dzięki swojej sytości, a także ogromnej ilości wartości odżywczych. Jeśli w kuchni masz jedynie kilka składników, poniższa szwedzka wariacja świetnie się sprawdzi. Dzięki dodaniu mleka jest bardzo kremowa, a mąka dodatkowo nadaje jej treści. Jajecznica to naturalny wybór, jako pierwszy posiłek dnia. Robi się ją w kilka chwil i można wrzucić do niej wiele składników, więc niezależnie co akurat ma się pod ręką, śniadanie zawsze się uda. Szwedzka wersja z mąką i mlekiem charakteryzuje się niesamowicie delikatną i kremową konsystencją - wszystko dzięki wprowadzeniu do receptury mleka oraz mąki. Dzięki nim nigdy więcej nie będziesz chciał jeść zwykłych jajek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak codzienny kanapek mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj pyszną pastę z kiszonym ogórkiem. Przekonasz się, że kiszeniaki są dobrym dodatkiem nie tylko do sałatek czy zupy. Do tej pasty z pewnością będziesz często wracać. Pasta to prosty sposób na odmienienie smaku i charakteru kanapek. Zamiast kłaść na chlebie plasterek szynki, można go posiekać, wymieszać z rozdrobnionym jajkiem, szczypiorkiem i gotowe. Pastę da się też przygotować z twarogu, warzyw czy wędzonej ryby. Kwaśność kiszonego ogórka potrafi odmienić charakter niejednej potrawy. Dzięki niemu sałatka jarzynowa z mdłej zamienia się w wyrazistą, a zupa ogórkowa nabiera charakteru. Jak się okazuje kiszony ogórek bardzo dobrze komponuje się z jajkiem, co wykorzystaliśmy w naszej paście. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Knedle to doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków. Nawet tych, które zostały z wczorajszego obiadu. Gdy nadziejesz je owocami, kluski zyskają letni charakter i orzeźwiający smak. Oto prosty przepis na knedle ze śliwkami.Z ugotowanych ziemniaków można zrobić kilka rodzajów klusek, np. kopytka, śląskie. Jednak knedle są kluskami wyjątkowymi, bo z nadzieniem. Knedle można napełnić farszem np. mięsnym czy twarogowym. Lecz te nadziane owocami są lekkie i słodkawe. Przepadają za nimi dzieci, a i niejeden dorosły wolałby je na obiad zamiast kotleta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chrupiące, wilgotne racuchy z kwaskowymi jabłkami to prawdziwy przysmak. Nie jeden oddałby za nie talerz z kotletem czy kurczakiem. Może nie są aż tak pożywne, ale na pewno kuszące. Oczywiście idealne racuchy powinny być też puszyste. Zdradzimy wam sposób, w jaki ten efekt najlepiej osiągnąć. Racuchy na podwieczorek, a nawet na obiad? Czemu nie. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i zrobisz je z niewyszukanych składników. Mąka, jajka, jabłka oraz dwa tajne, popularne składniki — maślanka i soda oczyszczona. Maślanka dodaje racuchom smaku, a w połączeniu sodą oczyszczoną także pożądanej puszystości. Dlatego koniecznie musicie użyć tych dwóch składników. I jeszcze kilka słów o owocach. Na racuchy najlepiej jest przeznaczyć kwaskowe odmiany jabłek, np. szarą renetę. Jeśli dla kogoś gotowe racuchy są zbyt kwaśne można je oprószyć grubszą warstwą cukru pudru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marzy ci się coś lekkiego na deser? To może ptasie mleczko? Nie kupione, ale zrobione własnoręcznie. Całkiem szybko i z prostych składników. Poznaj przepis na delikatne ciasto bez pieczenia, czyli ptasie mleczko. Jedząc dosłownie lekki deser mamy poczucie, że ma jakby mniej kalorii. I w sumie się zgadza, bo przecież powietrze tuczące nie jest. A gdy ciasto, tak jak nasze ptasie mleczko, składa się głównie z ubitej piany, to nasze oczy widzą dużo, a żołądek nie jest przesycony.Brzmi jak zapowiedź odchudzającego deseru? Może nie do końca tak jest, ale to delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia z pewnością jest pyszne i rozpływa się w ustach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sękacz znany jest w kilku krajach, u nas uchodzi za regionalny specjał Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. Tradycyjnie ciasto to wypieka się nad ogniskiem polewając nim obracający się, drewniany rożen. Na szczęście sękacz można też zrobić prostszym sposobem, w domu. Sękacz to pożywne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Wyglądem przypomina przecięte drzewo z sękami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A wygląd sękacza to zasługa procesu jego wypiekania. Dość rzadkie ciasto wylewa się warstwami na obracający się nad ogniskiem drewniany wałek. Wierzchnie warstwy ciasta przypiekają się, wyglądając jak słoje drewna. Z kolei nadmiar ciasta w czasie obracania się wałka spływa i zastyga w postaci sopli przypominających sęki. Jeśli lubicie sękacz mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie go upiec w domu, zastępując rożen np. tortownicą. Ciasto nie będzie miało sęków, ale jasne i ciemne paski jak najbardziej. A i jego smak nie będzie odbiegał od oryginału.
Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.
Jajecznica na boczniakach jest świetną alternatywą dla fanów klasycznej jajecznicy z grzybami. Najczęściej korzysta się w przypadku tej potrawy z kurek oraz pieczarek, lecz te mają swoje minusy. Kurki są rzadko dostępne, a także drogie - z kolei pieczarki są banalnym wyborem, który większości już dawno się przejadł. Dlatego zalecamy ciekawe i całoroczne boczniaki.Jajecznica na boczniakach to doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych, dlatego warto jeść ją jak najczęściej na śniadanie lub kolację. W tym śniadaniowym daniu zazwyczaj znajdują się pieczarki lub kurki, jednak wiele osób takie połączenia nie przekonują. Z pieczarek skorzystać możemy przez cały czas, a kurki są z drugiej strony rzadkie i drogie. Dlatego boczniaki to znacznie smaczniejsza i ciekawsza opcja, a do tego dostępna przez cały rok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na hasło kotlety myślisz mięso. Ale nie tym razem. Dla odmiany smakowej i dla zdrowia proponujemy wam pożywne, lecz delikatne kotlety z cukinii. To będzie prosty, ale pyszny i tani obiad — wszak sezon na cukinię właśnie trwa.Pewnie znacie już placki z cukinii i zastanawiacie się czym się różnią od kotletów. Ano tym, że kotlety robi się z bardziej zwartej masy i formuje w dłoniach. Nie muszą zawierać mąki, za to mają inne dodatki, które sprawiają, że są bardzo sycące. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta. Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu, smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica to jedna z tych potraw, którą chętnie przyrządzamy na nasze śniadania. Jest sycąca, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Poniższy przepis pozwala ugotować ją w taki sposób, aby była wyjątkowo kremowa i puszysta. Jajecznica najczęściej kojarzy nam się z jajkami z dodatkiem szynki oraz szczypiorku. Wystarczy jednak pokusić się o wymieszanie innych składników, a śniadanie staje się zupełnym zaskoczeniem. W każdej postaci zachwyca miłośników jajecznych potraw i jest szybka w przygotowaniu, dlatego sięgamy po nią nawet kilka razy w tygodniu. Jeśli chcesz sprawdzić, jak łatwo można robić pyszne rzeczy w kuchni, ten przepis jest dla ciebie idealny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasta jajeczna na kanapkę jest genialnym sposobem na przygotowanie szybkiego i pożywnego śniadania. Magda Gessler dodaje do niej przyprawę curry oraz musztardę. Dzięki tym składnikom pasta nabiera intensywnego smaku oraz aromatu. Pasta jajeczna Magdy Gessler jest inna niż wszystkie - większość z nich bowiem ma dość mdły i mało wyrazisty smak. W przypadku jej receptur jest zupełnie odwrotnie. Musztarda, dzięki lekko kwaśnemu i ostremu smakowi dodaje paście odpowiedniego "kopnięcia", a mielone curry dostarcza egzotyczności, a także pięknego złotego koloru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: