Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Jajka

Jajecznica ze szczypiorkiem
14.10.2021 02:00 Jajecznica ze szczypiorkiem - pysznie i prosto

Jajecznica ze szczypiorkiem jest wprost idealnym pomysłem na dobry początek dnia. Jest smaczna, świeża, delikatna. Dolej odrobinę mleka do jajek i uzyskaj puszyste i niezwykle pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Sprawdź, jak przygotować pyszną jajecznicę ze szczypiorkiem.Jajecznica jest jedną z najprostszych propozycji śniadaniowych. Jest aksamitna, delikatna i niezwykle sycąca. Jajecznicę ze szczypiorkiem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Podaj ją z jeszcze ciepłym chlebem - tak smakuje najlepiej. Jajka przed smażeniem dokładnie roztrzep z mlekiem, dzięki czemu jajecznica będzie bardziej miękka, puszysta i aksamitna.Jajecznica ze szczypiorkiem jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Jajka są źródłem wapnia, fosforu, żelaza i witaminy B2. Związki te wzmacniają kości, odporność, zapobiegają chorobom krwi i anemii. Witamina B2 natomiast jest niezbędną do życia witaminą, ponieważ wspiera wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Jej niedobór grozi bardzo poważnymi dolegliwościami i chorobami. Do jajecznicy możesz dodać ulubione dodatki. Wykorzystaj również sezon na najlepsze grzyby i przygotuj aksamitną jajecznicą z kurkami. Jest mocno aromatyczna i doskonała na początek dnia.

 Przepyszna jajecznica w tortilli
14.10.2021 02:00 Przepyszna jajecznica w tortilli - przepis krok po kroku

Jajecznica w tortilli jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki lunch, czy pożywną kolację. Ciepła, zapieczona tortilla z aromatyczną i delikatną jajecznicą ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi smakuje wybornie, jest sycąca i doda Ci energii na cały dzień. Poznaj prosty przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli.Tortilla jest klasycznym plackiem kuchni meksykańskiej. Jej uniwersalny smak sprawił, że placek cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i jest wykorzystywany zarówno do dań meksykańskich, jak i jajecznicy, kurczaka i wielu innych, wspaniałych potraw. Tortillę możesz złożyć na pół lub zwinąć ją w popularnego wrapa. Placek smakuje doskonale na ciepło, zapieczony na patelni grillowej. Jeśli masz opiekacz grillowy, gotowe danie możesz dodatkowo zapiec przez kilka minut, aby tortilla nabrała złocistego koloru i była lekko chrupiąca.Jajecznica w tortilli smakuje równie dobrze w towarzystwie świeżych liści szpinaku. Tu znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na jajecznicę ze szpinakiem i gałką muszkatołową.

Jajecznica z pomidorem – w sam raz na śniadanie
14.10.2021 02:00 Jajecznica z pomidorem – w sam raz na śniadanie

Jajecznica z pomidorem to sposób na pyszne i energetyczne śniadanie. Do jajecznicy dodaj łyżkę śmietany, aby była puszysta, wilgotna i delikatna. Jajecznicę przygotuj z pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na prawdziwym maśle, a zyskasz wspaniały smak. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę z pomidorem-w sam raz na śniadanie.Jajecznica jest szybkim daniem, które jednak można łatwo wysuszyć i sprawić, że kawałki ściętych jajek będą małe, suche i stracą swój smak. Łyżka śmietany dodana do jajecznicy mocno ją nawilży i sprawi, że jajecznica będzie idealnie ścięta, mokra i zyska doskonałą konsystencję. Jajecznicę zawsze smaż na prawdziwym maśle o wysokiej zawartości tłuszczu. Jajecznicę oprósz szczypiorkiem lub bazylią. Świeże liście bazylii dodadzą jej śródziemnomorskiego akcentu, szczypiorek natomiast smaku i aromatu rodem z polskiego ogródka. Jajecznicę mieszaj delikatnie, aby uzyskać duże, wilgotne kawałki.Z jajek i pomidorów możesz przygotować również pyszną szakszukę, czyli orientalne danie Bliskiego Wschodu.

Jajka
13.10.2021 02:00 Jak prawidłowo przechowywać jajka?

Większość lodówek ma na drzwiach specjalną półkę, na której znajdują się miseczki do przechowywania jajek. Okazuje się jednak, że ta część lodówki nie jest najlepszym miejscem. Jajka będą najsmaczniejsze, jeśli ułożymy je na środkowej półce urządzenia. Z pewnością wiele osób zastanawiało się, dlaczego w supermarketach jajka trzymane są na półkach poza chłodziarkami, a w domu większość z nas wkłada je do lodówki. Niezależnie od umiejscowienia jajek, najważniejsza jest stała i względnie niska temperatura. Wszelkie nagłe zmiany temperatur negatywnie wpływają na smak i jakość jajek.

Ewa Wachowicz i jej racuchy
13.10.2021 02:00 Przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz

Kto ma ochotę na racuchy? Chrupiące, z owocami, posypane cukrem pudrem? Podajemy wam przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz. Przygotujcie je dziś na podwieczorek albo wczesną kolację. Wszyscy będą zachwyceni.Racuchy kochają dzieci i dorośli. Często są one awaryjnym daniem, które robimy, gdy np. kończy się pieczywo albo nie mamy innego pomysłu. Dziś zrobimy puszyste racuchy, korzystając z przepisu Ewy Wachowicz. Mają one dodatek kefiru, który sprawia, że ciasto jest puszyste i przyjemnie kwaskowe w smaku.

Jak zrobić ciasto na gofry?
12.10.2021 02:00 Jak zrobić ciasto na gofry?

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z letnią, słoneczną pogodą i wakacjami. To doskonały, niezwykle szybki deser na weekend, spotkanie z przyjaciółmi, czy słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdź, jak przygotować ciasto na gofry, aby zawsze były miękkie, puszyste i z lekko chrupiącą, złocistą skórką. Gofry to deser przygotowywany z ciasta podobnego do naleśnikowego, zapieczonego w gofrownicy o różnych kształtach. Najbardziej klasyczne są gofry kwadratowe, jednak możesz przygotować również gofry okrągłe, prostokątne, serduszka lub gofry bąbelkowe. Wszystko zależy od tego, jakiej formy użyjesz. Najlepsze gofry są miękkie, puszyste, doskonale wypieczone, z chrupiącą skórką. Takie gofry przygotujesz samodzielnie w domu, wykorzystując wskazówki opisane poniżej. Gofry możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami, dżemem, polewą. Możesz stworzyć z nich także wytrawną przekąskę lub śniadanie. Tu znajdziesz prosty przepis na gofry z szynką i serem.

rogale świętomarcińskie
11.10.2021 02:00 Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Już za miesiąc Dzień Świętego Marcina. W Wielkopolsce tradycyjnie z okazji tego święta wypieka się rogale świętomarcińskie. Nie wszędzie łatwo je kupić, a z pewnością warto spróbować. Zobacz więc jak zrobić rogale świętomarcińskie i upiecz je w tym roku sama.Rogale świętomarcińskie wypieka się z ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą z białego maku i bakalii. Wierzch każdego rogala jest lukrowany i posypywany posiekanymi orzechami. 60 proc. rogala stanowi ciasto, 30 proc. masa makowa, 8 proc. lukier, a 2 proc. orzechowa posypka. To połączenie i ta proporcja gwarantuje naszemu podniebieniu za każdym razem takie same, bardzo pozytywne wrażenia.

szare kluchy
10.10.2021 02:00 Rozpływające się w ustach szare kluchy z zasmażaną kapustą

Ziemniaki są naszym ulubionym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy gotowane, ewentualnie pieczone lub w formie frytek. Jednak ziemniaki mogą też stanowić podstawę obiadu. Zobaczcie jak przygotować rozpływające się w ustach szare kluchy z zasmażaną kapustą. Szare kluchy to pyszne danie, które rzadko gości na naszych stołach. Nazywają się szare, bo rzeczywiście taki kolor przybierają. Są bowiem robione z surowych ziemniaków, które szybko ciemnieją. Szare kluchy najsmaczniejsze są, gdy podamy je okraszone podsmażonym boczkiem. Nieodzownym dodatkiem do nich jest zasmażana kapusta. Z pomocą robota kuchennego, danie to przygotujesz dość szybko.

Tost francuski
10.10.2021 02:00 Przepis na kultowy chleb w jajku w nowej odsłonie

Istnieje wiele wersji chleba w jajku, lecz można podzielić je na dwie główne kategorie - przygotowywane na słodko lub na słono. Słodki wariant, inaczej nazywany również tostem francuskim, to prawdziwa klasyka, która świetnie sprawdza się jako szybka kolacja. Do podania warto przygotować sos angielski, który doskonale pasuje do poniższych tostów. Chleb w jajku jest daniem kultowym, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie bez opamiętania. Słodki i chrupiący chleb z dodatkami sprawia bowiem zbyt dużą przyjemność podczas jedzenia, aby ograniczyć się tylko do jednej porcji. Sama baza, czyli pieczywo moczone w jajecznej miksturze, jest niezmienne, lecz zalecamy eksperymentowanie z dodatkami. W taki sposób można odkrywać zupełnie nowe smaki i aromaty. Po usmażeniu chleba polej go sosem angielskim - jego kremowość i intensywność podkreślają smak dania.

Omlet z boczkiem i warzywami
09.10.2021 02:00 Staropolski omlet z kapustą włoską

Omlet możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni staropolskiej królował przepis z dodatkiem kapusty włoskiej. Spróbujcie niezwykłego połączenia chrupiącego warzywa i delikatnej masy jajecznej, którego smak pozostanie z wami na długo.Po włoską kapustę sięgamy w naszej kuchni niezbyt często. A szkoda, bo możemy z nią zrobić znacznie więcej niż tylko wrzucić ją do rosołu. Spróbujcie przygotować gołąbki albo pyszny omlet staropolski, który wam dziś proponujemy. Z pewnością skradnie on wasze serca. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lepienie pierogów
09.10.2021 02:00 Czy do ciasta na pierogi należy dodawać jajko?

Przygotowanie ciasta na pierogi jest tematem obszernej dyskusji, jaka toczy się między smakoszami. Część osób bowiem dodaje do niego jajko. Dowiedzcie się, czy słusznie. Pierogi są daniem, które stwarza wiele możliwości kulinarnych. Można je nadziać mięsem, warzywami, kaszą czy owocami. Żadne wypełnienie jednak nie pomoże, jeśli ciasto nie będzie dobre. Nikt nie zje z przyjemnością pierogów, które są twarde lub rozklejone.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

drożdżówki z budyniem
08.10.2021 02:00 Domowe drożdżówki z budyniem - zdradzamy niezawodny przepis

Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem. Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajka w pomidorach
08.10.2021 02:00 Wyborne jajka w pomidorach według Ani Starmach

Jajka w pomidorach stanowią doskonałe śniadanie, które jest wyjątkowo smaczne i pożywne. Anna Starmach zaprezentowała swoją wersję, która jest wyjątkowo aromatyczna. Ten banalnie prosty przepis można zrobić w kilka chwil z podstawowych składników. Jajka w pomidorach Ani Starmach przygotowuje się w mniej niż 30 minut, dzięki czemu można cieszyć się smacznym, szybkim i bardzo pożywnym posiłkiem od razu z samego rana. Jajka w pomidorach, nazywane również szakszuką, wywodzą się z Afryki, gdzie stanowią popularny posiłek serwowany na śniadanie lub kolację. Jedząc je, ciężko się oderwać - są zwyczajnie zbyt smaczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

tatar
07.10.2021 02:00 Jak przyrządzić pyszny tatar?

Tatar to przystawka, która ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy za nią przepadają, innych mdli sama myśl jedzenia surowego mięsa. Jednak ci, co lubią tatar, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Wszystko zależy od tego, jak go przyprawimy i co do niego dodamy. Zobacz jak przyrządzić pyszny tatar.Tatar przygotowuje się z mięsa wołowego. Powinno być chude i delikatne, bez tłuszczu i przerostów. Na tatar najlepsza jest polędwica wołowa, ale można ją też zastąpić tańszą ligawą czy mięsem z udźca. Mięso powinno być miękkie i super świeże, bo nie poddajemy go żadnej obróbce termicznej. Mięso najlepiej drobno posiekać, ale można je też zmielić.Jeśli zaś chodzi o dodatki do tatara, to zawsze jest to żółko, cebula, olej, sól i pieprz. Dla zaostrzenia smaku warto dodać trochę musztardy, sosu sojowego lub sosu Worcestershire. Wedle uznania tatar podaje się z ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, marynowanymi grzybami, kaparami. Ogórki konserwowe wybierają zwolennicy łagodniejszych smaków, kiszone, ci co lubią kwaśne nuty smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pączek
07.10.2021 02:00 Jak wybrać dobrego pączka?

Pączki należą do jednych z najpopularniejszych ciastek. Można je kupić w cukierni, supermarkecie czy sklepie osiedlowym. Klasyczne mają lukier, ale niektóre są też polewaną czekoladą lub oprószane cukrem pudrem. A czy wiesz jak wybrać dobrego pączka?Smażenie na tłuszczu i lukier sprawiają, że pączek jest jednym z najbardziej kalorycznych ciastek. Jeden potrafi dostarczyć aż 450 kcal, lecz jest na tyle smaczny, że czasem trudno się na niego nie skusić. Nie przesadzaj jednak z ilością zjadanych pączków, a jak już sięgasz to po te najlepszej jakości.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia w cieście
06.10.2021 02:00 Cukinia w cieście czyli smakowita przekąska w kilka minut

Cukinia w cieście to jedna z moich ulubionych opcji na lunch lub kolację. Delikatna, smażona al dente w cieście naleśnikowym wprost rozpływa się w ustach. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy wszystkich. Cukinię podaj z ulubionym sosem, jogurtem lub śmietaną.Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele potraw. Pieczona, smażona, duszona zawsze smakuje wyśmienicie. Cukinia w cieście to pomysł na szybkie, wegetariańskie placuszki, bez tarkowania warzyw, bez długiego smażenia. Delikatne ciasto naleśnikowe szybko rumieni się na patelni, nadając cukinii ślicznego, złocistego koloru.Cukinia w cieście doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska, lunch, kolacja. Cukinię w cieście możesz przygotować również jako dodatek do ulubionego dania lub potraw z grilla. Cukinię podaj ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem. Osobiście polecam domowy sos tatarski lub czosnkowy, ponieważ doskonale komponują się z delikatnym smakiem smażonej cukinii, nadając jej mocniejszy, bardziej intensywny smak.

domowy makaron
05.10.2021 02:00 Jak zrobić domowy makaron?

Domowy makaron nie ma sobie równych. Możesz kupić najlepszy i najdroższy, a i tak ten zrobiony własnoręcznie będzie najsmaczniejszy. Zobacz jak zrobić domowy makaron i wykorzystaj go do rosołu albo podaj z ulubionym sosem.Kiedyś robienie domowego makaronu było na porządku dziennym. W sklepach trudno było kupić gotowy, więc nie mając wyboru, trzeba było znaleźć trochę czasu na zrobienie domowego. Kiedy w sklepach pojawił się makaron w różnych kształtach i kolorach wybraliśmy wygodę. Jednak warto przypomnieć sobie, jak smakuje taki prawdziwy, domowy makaron.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

smażenie kotletów
04.10.2021 02:00 Kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce

Lubimy kotlety mielone. Zwłaszcza jeśli są soczyste i mają chrupiącą skórkę. Niestety, czasami panierka wychodzi zbyt miękka i mało apetyczna. Dlatego podpowiemy wam dzisiaj, jak przygotować kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce. Panierka może nie jest zdrowa, za to jaka smaczna. Daje kotletom przyjemną chrupkość, więc ciężko nam z niej zrezygnować. Czasami jednak wychodzi miękka, a nie chrupiąca. Na szczęście mamy na to patent. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica
04.10.2021 02:00 Kremowa i aksamitna jajecznica Gordona Ramsaya

Jajecznica Gordona Ramsaya nie jest zwykłym śniadaniem - jej aksamitność i kremowość osiąga najwyższe poziomy. Trikiem do uzyskania takiej konsystencji jest niska temperatura i energiczne mieszanie jajek podczas smażenia. Dzięki temu jajka uzyskują bardziej płynną fakturę. Jajecznica Gordona Ramsaya doskonale komponuje się dobrze wypieczonymi tostami, świeżo podsmażonym bekonem oraz innymi składnikami typowymi dla angielskiego śniadania. Dzięki metodzie Gordona Ramsaya można zachwycić swoich domowników prostą i znaną przez wszystkich recepturą, która jednak zaskakuje nowym wykonaniem. W końcu nie zawsze ma się okazję, aby cieszyć się takim wykwintnym posiłkiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

eklerki
04.10.2021 02:00 Prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki

Kochamy ciasta, ale też cukierniane ciastka. Wilgotne wuzetki, lukrowane pączki czy delikatne eklerki możesz kupić, ale bez trudu zrobić je też w domu. Dziś podamy wam prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. W przeciwnym wypadku zamiast eklerków wyjdzie nam kulinarna klapa.Eklerki, podobnie jak i ptysie, robi się z ciasta parzonego. Ma ono tę wspaniałą właściwość, że w czasie pieczenia mocno wyrasta pozostawiając puste w środku. Dzięki temu idealnie nadaje się do nadziewania. Kiedy napełnisz je bitą śmietaną czy kremem budyniowym, zamieni się w wyborny deser.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajka sadzone bez tłuszczu
02.10.2021 02:00 Jak przygotować jajka sadzone bez tłuszczu?

Jajka sadzone uwielbiane są zarówno jako składnik posiłków, jak i samodzielną przekąskę. Niestety są one ciężkostrawne, z uwagi na olej użyty do ich smażenia. Dlatego tym razem prezentujemy metodę na sadzone bez tłuszczu. Jajka sadzone najczęściej smaży się na oleju - w taki sposób można uzyskać chrupiącą, brązową skórkę na białku, jednocześnie zachowując płynne żółtko. Niestety taka metoda sprawia, że jajka są kaloryczne i ciężkostrawne. Dodatkowo olej pryska na wszystkie strony, dlatego oryginalna praktyka jest wręcz trudniejsza od tej prezentowanej poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto drożdżowe
30.09.2021 02:00 Lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe - zawsze wyrasta

Kto z was ma ochotę na słodkie co nieco? Dziś proponujemy wam lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Czyli dokładnie takie, jakie powinno być. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owoce, ale samo też smakuje doskonale. Zwłaszcza z zimnym mlekiem.Receptur na ciasto drożdżowe jest wiele. Oczywiście w jego składzie zawsze jest mąka i drożdże, a także jajka i cukier. To jednak jakich proporcji składników użyjemy i jakie będą kolejne kroki przygotowania ciasta, wpływają na jego ostateczny wygląd, smak i konsystencję.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety z kaszy gryczanej
30.09.2021 02:00 Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest doskonała nie tylko jako dodatek obiadu. Może też być jego podstawą. Podsuwamy wam przepis na ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Robi się je naprawdę szybko, są smaczne, zdrowe i pożywne. Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Oprócz błonnika i witamin z grupy B, które są charakterystyczne dla wszystkich kasz, zawiera też kilka nadzwyczajnych składników. Jest to żelazo, kwas foliowy i witamina E. Dzięki temu kasza gryczana przeciwdziała anemii, chroni płód przed wadami i troszczy się o kondycję skóry. Co ważne, nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.Na rynku są dostępne dwie wersje kaszy gryczanej. Krakowska to kasza gryczana niepalona o łagodnym smaku i wyrazista w smaku i aromacie kasza gryczana palona. Ta druga jest zdecydowanie bardziej popularna w naszej kuchni.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy ze śliwkami
29.09.2021 02:00 Jesienne racuchy ze śliwkami

Widząc rumiane, puszyste racuchy każdy ma ochotę po nie sięgnąć. Nawet jeśli nie jest wielbicielem wszelkiego rodzaju placków. Gwarantujemy, że jeszcze mocniejsze przyciąganie będą miały jesienne racuchy ze śliwkami. Są soczyste, słodko-kwaśne i po prostu pyszne. Racuchy przyrządzamy zwykle na podwieczorek czy kolację. Jednak niektórzy często chętnie zjedliby je na śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć nimi dzień. Wszak racuchy smakują również na zimno, nawet następnego dnia. Przygotuj je wtedy z większej proporcji składników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciastka z maszynki wyjdą idealnie
29.09.2021 02:00 Ciastka z maszynki jak za dawnych lat

Jeśli chcesz na chwilę przenieść się w czasy dzieciństwa, mamy na to słodki sposób. Przygotuj ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Ich tradycyjny smak i charakterystyczny wygląd przywrócą ci fajne wspomnienia. Uprzyjemnią spotkanie z przyjaciółką i będą doskonałe do kawy. W czasach kiedy na sklepowych półkach stał tylko ocet, można było zapomnieć o słodkich zachciankach. Chyba że miało się kochaną mamę lub babcię, które na zawołanie z mąki, jajek i kilku innych składników wyczarowywały ciasteczka. Do ich przygotowania zawsze najlepsza była mąka typu 450. To ona sprawiała, że ciasteczka były delikatne i kruche.Choć ciasteczka były robione w domu, wyglądały trochę jak z taśmy produkcyjnej. Regularny kształt nadawała im bowiem maszynka do mięsa ze specjalną nakładką. Dla pań domu też było to ułatwienie, bo ciastka formowało się bardzo szybko i przyjemnie.

Naleśniki maślankowe
29.09.2021 02:00 Przepis na naleśniki maślankowe

Cienkie i delikatne. Takie naleśniki lubimy najbardziej. Jednak tym, którzy w naleśnikach szukają też aksamitnego smaku, polecamy przepis na naleśniki maślankowe. Przekonaj się, jak mała modyfikacja receptury może zdziałać cuda.Naleśniki kochają mali i duzi. Gotujący cenią je za łatwość przygotowania, jedzący za ich doskonały smak. Wszystkim pasuje to, że ten sam naleśnik można posmarować wytrawnym farszem albo słodkim dżemem. Jeden i drugi będzie smakował doskonale. Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować z ciastem naleśnikowym, masz co najmniej kilka możliwości. Gdy marzą ci się bardziej puszyste naleśniki, dodaj do nich oddzielnie ubite białka. Jeśli chcesz, by były mniej kaloryczne mleko zastąp gazowaną wodą. Natomiast bardziej aksamitne naleśniki otrzymasz, zastępując mleko maślanką.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

rozgniatanie jajka widelcem
28.09.2021 02:00 Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Wegetariańskie kotlety z jajka nie muszą być nudne. Wystarczą proste dodatki, by podkręcić smak tego pysznego dania. Prezentujemy recepturę z dodatkiem sera i pieczarek, która skradnie wasze serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

jajecznica
28.09.2021 02:00 Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Jajecznica to jeden z najpopularniejszych sposobów podania jajek. Potrafi ją przygotować niemal każdy. Mała modyfikacja bazowego przepisu może jednak przenieść to danie na wyższy poziom. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Dodatek łyżeczki majonezu zaproponowany przez Altona Browna, autora książki "Everyday Cook", sprawi, że wasza jajecznica za każdy razem wyjdzie rewelacyjna. Dorzucanie jajecznego sosu do jajek może wydać wam się dziwne. Zapewniamy jednak, że warto spróbować. Tak kremowych jaj smażonych jeszcze nie jedliście. Przekonajcie się jaka eksplozja smaku czeka was, gdy podacie tę jajecznicę ze świeżym pomidorem i mielonym pieprzem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: