Gdy gotujesz omlet, najczęściej wychodzi ci zwykły płaski placek? Mamy doskonały sposób, aby to danie uzyskało niesamowitą puszystość. Wystarczy oddzielić żółtka od białek i ubić białka na puszystą pianę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Omlet kojarzy się głównie ze śniadaniem i nic dziwnego - jajeczne danie można podawać z najróżniejszymi dodatkami, jest sycące, a przy tym na tyle szybkie, że można z łatwością wykonać je przed pracą. Dla wielu osób może jednak stwarzać problem uzyskanie odpowiednio dużej puszystości. Niektórzy próbują nawet używać spulchniaczy, jak proszek do pieczenia, co często kończy się porażką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Aby cieszyć się delikatną, a zarazem dużą objętością, po prostu ubij pianę z białek i połącz je z resztą ciasta. Jedyne co pozostaje to zachować ostrożność podczas smażenia, a posiłek będzie idealny.
Smakowita jajecznica już sama z siebie wydaje się dobrą propozycją śniadaniową. W istocie jest to zasadne stwierdzenie, ponieważ same jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dziś u ich boku zagości szpinak, który także jest bogactwem witamin oraz minerałów.Jajecznica z dodatkiem szpinaku z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Wszystko dlatego, że dodatkowo wzbogacimy ją o aromatyczne składniki, które nadadzą śniadaniu niepowtarzalnych walorów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie stawiamy na specjały gotowane w skorupkach lub smażone na patelni. Trochę mniejszą popularnością cieszą się jajka po benedyktyńsku. Wszystko dlatego, że ich przygotowanie dla wielu smakoszy stanowi nie lata wyzwanie. Za sprawą octu jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie.Nie da się ukryć, że jajka cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Na szczególną uwagę zasługują jajka po benedyktyńsku. Jak je przygotować?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką. Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że smakosze uwielbiają ciastka. Dawniej kokosanki cieszyły się ogromną popularnością. Dziś są już nieco zapomniane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Kultowe ciastka będą gotowe nawet w 30 minut.Kokosanki dla licznego grona osób są niepowtarzalnym smakiem beztroskiego dzieciństwa. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będziemy mogli się nimi ponownie nacieszyć.
Jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je, chociażby w przepysznych śniadaniowych kanapkach. Nabiał nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka będą miały ciemną obwódkę i stracą wiele cennych substancji odżywczych.Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, ile powinny się gotować jajka na twardo.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez makaronu nie jest tym samym, dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu, na przygotowanie najlepszych klusek. Własnoręcznie wyrobienie ciasta na makaron wcale nie jest takie trudne. Wystarczą podstawowe składniki oraz chwila cierpliwości. Rosół z makaronem jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym sposobem jedzenia tej zupy przez Polaków. Mimo to większość z nas decyduje się na kupowanie gotowego makaronu, choć można wykonać go w domu. Dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje - co więcej, świeżo wyrobiony makaron jest znacznie smaczniejszy niż sklepowy. Z pewnością jedząc rosół z takim dodatkiem, zachwycisz się wielką różnicą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka na twardo ugotowane w idealny sposób są delikatne, a żółtko zawiera jeszcze odrobinę wilgoci. Najważniejszy jest odpowiedni czas gotowania, zależny od wielkości jajka. Kolejną istotną rzeczą jest wyjęcie ich na 30 minut przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej. Jajka na twardo stanowią doskonały sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Produkt ten zawiera praktycznie wszystkie potrzebne substancje odżywcze, które konieczne są do funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety sporym mankamentem może być pękająca skorupka podczas gotowania. Wtedy część białka wycieka do wody i jest bezpowrotnie tracona. Dlatego wyjaśniamy jak zrobić to w najlepszy sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jak gotować jajka na twardo?Potrzebne ci będą podstawowe składniki, czyli woda, sól oraz jajka. Dodatkiem może być odrobina soku z cytryny lub octu - kwas zmniejsza prawdopodobieństwo na pęknięcie skorupki. Jak wspominaliśmy wyżej, 30 minut przed gotowaniem wyciągnij jajka z lodówki. Włóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą z kranu. Wsyp sól oraz wlej sok z cytryny lub ocet, jeśli się na nie zdecydowałeś. Doprowadź wodę do wrzenia i zaczekaj, aż się ugotują. Małe jajka potrzebują 7 minut, średnie 8, a duże około 9 minut, aby całkowicie się ugotowały.
Jajka najczęściej jemy na śniadanie. Czy równie dobrze możemy je spożyć na noc? Okazuje się, że nie ma ku temu najmniejszych przeciwwskazań, jednak wieczorami nie w każdej postaci będą dla nas odpowiednie. Na kolację lepiej unikać choćby jajek smażonych na tłuszczu. Choć kiedyś panowało przekonanie, że nie powinno się zbyt często spożywać jajek, dziś ten mit został już obalony. Wiadomo, że zjedzenie nawet 10 jajek w ciągu tygodnia nie powinno w żaden sposób nam zaszkodzić, a wręcz przeciwnie — może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jajka jemy jednak przeważnie na śniadanie. Jest to wybór dość oczywisty, bo są one niesamowicie zdrowe, a dodatkowo w łatwy i szybki sposób można je przygotować. Najczęściej nie zajmie nam to więcej niż 10 min. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealnie usmażony omlet potrafi poprawić poranek niejednej osobie, jednak technika jego odpowiedniego wykonania cały czas nie jest zbyt popularna. Jednym ze sposobów na maksymalną puszystość jest dodanie sody oczyszczonej. Dzięki niej objętość omleta będzie wyjątkowo duża. Omlet jest wyjątkowo wdzięczną potrawą, którą można przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Dzięki temu każdy jest w stanie znaleźć w niej coś dla siebie, wszak nie trzeba się jedynie ograniczać do samych jajek. Dla wielu osób problemem jest jednak uzyskanie należytej konsystencji ciasta, które po usmażeniu jest puszyste. Dlatego warto zastosować którąś z poniższych metod, pozwalających na cieszenie się delikatnym i lekkim jak chmurka daniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS stara się przeciwdziałać sprzedawaniu produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia czy życia klientów. Z tego powodu ogłasza wiele ostrzeżeń dotyczących żywności czy narzędzi kuchennych. Poniżej opisujemy kilka z niedawnych ogłoszeń.
Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków. Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko. Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.
Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Warto jednak korzystać ze sprawdzonych metod. Wówczas jajecznica będzie smakowała jeszcze lepiej. Okazuje się, że specjał wiele zyskuje, jeśli usmaży się go na maśle.Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za jedno z najbardziej podstawowych dań, które kojarzy się między innymi z prostotą przygotowania. Specjał będzie jeszcze bardziej smakowity, jeśli zrobimy go w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jajka na miękko są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli śniadania. Przeważnie smakoszom zależy na tym, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Taki efekt osiągniemy, jeśli jajka ugotujemy w odpowiedni sposób. Najlepiej wyjąć je z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, a następnie wstawić je do wrzącej wody.Smakowite jajka na miękko niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy regularnie sięgają po nabiał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy jada je niemal codziennie. W sklepach możemy natknąć się na jajka o białych lub brązowych skorupkach. Okazuje się, że ich kolor nie ma większego znaczenia.Jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite specjały. Większość z nas stara się korzystać z produktów najwyższej jakości. Niektórzy zakładają, że jajka o białej skorupce są mniej wartościowe. Warto pamiętać, że takie stwierdzenie nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznymDalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie. Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
GIS wydał nagłe oświadczenie o wycofywaniu jajek, na których skorupkach wykryto obecność Salmonella Enteritidis. Spożycie owych jajek bez właściwej obróbki termicznej grozi zakażeniem salmonellozą. Co ciekawe, każdy klient, który zwróci poniższe jajka wraz z opakowaniem, dostanie zwrot pod postacią pełnych kosztów nabycia, lub nowego produktu. Główny Inspektor Sanitarny niestrudzenie pracuje, aby uchronić Polaków przed kupnem lub konsumpcją produktów, które się do tego nie nadają. Na bieżąco badane jest wiele produktów pod kątem niebezpiecznych substancji czy błędnie opisanych składów. Tym razem pod lupę wzięto jajka, na powierzchni, których wykryto obecność Salmonella Enteritidis. Z tego powodu Inspekcja Sanitarna wycofuje je ze sprzedaży. Dla klientów, którzy zdążyli je mimo wszystko kupić, mamy doskonałe wieści. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jajka z chowu klatkowego do końca 2021 roku na dobre znikną ze wszystkich sklepów sieci Biedronka. Do dzisiaj już w ponad 1100 placówkach nie można kupić tego typu jajek. Za wszystko odpowiada chęć poprawy jakości życia ptaków, które znoszą jaja.Jajka z chowu klatkowego, czyli potocznie nazywane "trójkami", są najgorszym jakościowo produktem tego typu na rynku. Z miesiąca na miesiąc coraz więcej sklepów decyduje się na zrezygnowanie z ich sprzedaży. Kury żyjące w chowie klatkowym nie mają możliwości na swobodne poruszanie czy godne bytowanie. Ciasne klatki i wiele innych niedogodności sprawiają, że ptaki prowadzą życie pełne cierpienia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Według oficjalnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowy dorosły człowiek może jeść dziennie 2-3 jajka. Niektórzy specjaliści jednak tacy jak doktor Tadeusz Trziszka, uważają, że liczba ta może być większa. Dlatego eksperci wierzą, że nawet 20-30 jajek tygodniowo nie powinno zaszkodzić.Jajka są świetnym źródłem białka oraz wielu aminokwasów, których poziom przyswajalności jest naprawdę wysoki. Całkiem dużym problemem jest jednak duża zawartość cholesterolu, który w nadmiernych ilości przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.Wiele osób, dla których jajka są ważnym produktem spożywczym w codziennej diecie, zastanawia się, ile mogą ich zjeść, aby zachować bezpieczeństwo. Według niektórych naukowców ilość ta jest naprawdę duża. Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Jajka często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli specjału ugotowanego na twardo. Czasem żółtko pokryte jest szarą obwódką. Oznacza to, że jajka gotowany zbyt długo.Smakowite jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Można przyrządzić je na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych wydań są jajka na twardo. Warto wiedzieć, jak gotować je w prawidłowy sposób.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Na popularnej grupie na Facebooku pewna Brytyjka opublikowała zdjęcie pudełka śniadaniowego, które przygotowała dla swojej córki. Na kobietę spłynęła fala krytyki, ponieważ pomiędzy kanapkami, truskawkami czy chipsami z warzyw, znalazło się również jajko na twardo. Według komentujących jajko jest zagrożeniem dla dzieci z alergią pokarmową. Dzieci idące do przedszkola czy szkoły często wyposażane są przez swoich rodziców w jedzenie. Zazwyczaj są to zwykłe kanapki, pokrojone warzywa czy orzechy - taki mix dostarcza większość potrzebnych do rozwoju substancji odżywczych. Małe dzieci mają jednak tendencję do alergii, dlatego trzeba uważać, co daje im się do jedzenia i obserwować, w razie wystąpienia jakiś objawów. Dlatego gdy Brytyjka pokazała na Facebooku, jak wygląda zawartość pudełka śniadaniowego jej czteroletniej córki, rozgorzała ogromna dyskusja. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Przygotowanie jajka w koszulce może wydawać się skomplikowanym zadaniem, jednak istnieje na nie bardzo prosty trick. Wystarczy wbić je do sakiewki z folii spożywczej i włożyć ją do gotującej się wody. Po 3 minutach całość będzie miała estetyczny kształt, delikatnie ścięte białko oraz przepyszne płynne żółtko. Jajka w koszulkach sprawiają wrażenie bardzo wykwintnego dania, które potrzebuje sporych umiejętności gotowania. Utarło się bowiem, że przygotowane w taki sposób, są luksusowe i jada się je głównie w wykwintnych restauracjach. W praktyce jest jednak zupełnie inaczej, ponieważ jedyne czego potrzebuje kucharz, to garnek z wodą, folię spożywczą i wyczucie. Jeśli jednak ktoś obawia się porażki, może skorzystać z metody, która maksymalnie ułatwia zadanie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Chcesz kupić jajka na bazarze i akurat znalazłeś stragan, na którym sprzedawca ma "wiejskie" jajka? Dokładnie przyjrzyj się ich skorupkom, aby sprawdzić, czy nie ma na nich stempla produkcyjnego. Niektórzy nieuczciwi handlarze mogą bowiem oszukiwać konsumentów, sprzedając im sklepowe jajka - tak jak w historii pana Jana, który kupił na bazarze 60 jaj z fermy, choć miały być ekologiczne.Przechadzając się pomiędzy straganami, jesteśmy atakowani dziesiątkami bodźców. Każdy sprzedawca zachwala swoje produkty, zachęca do ich kupienia i próbuje zaprezentować je jak najlepiej. Często możemy spotkać w takich miejscach sprzedawców specjalizujących się w handlowaniu jajkami. Większość z nich oczywiście twierdzi, że ich produkt jest w pełni ekologiczny - jednak czy tak jest naprawdę? Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Regularne jedzenie jednego jajka dziennie daje niesamowite efekty. Tezę potwierdzili naukowcy z dwóch prestiżowych uczelni, wskazując na zupełnie inne zalety spożywania tego produktu. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, szczególnie do śniadania, gdyż na dłużej zapewni nam uczucie sytości. Jeszcze kilkanaście lat temu badacze ostrzegali przed jedzeniem jajek w dużych ilościach i zbyt często. Podkreślano wtedy ich negatywny wpływ na wzrost złego cholesterolu czy przyczynianie się do powstawania miażdżycy. Dzisiaj wiadomo, że są one zbawienne dla naszego zdrowia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smakowity omlet niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takowy specjał. Robert Makłowicz podzielił się swoją recepturą. Za sprawą pieczarek danie smakuje jeszcze wyborniej.Nie da się ukryć, że omlet kojarzy nam się głównie z prostotą przygotowania. W istocie smakowity specjał można przyrządzić bez dużego nakładu pracy. Oczywiście warto użyć składników, które wzajemnie będą podkręcały swój smak. Okazuje się, że Robert Makłowicz stawia na popularne grzyby.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej