Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Mięso

mięso w folii
06.11.2024 19:59 Kupuję najtańsze mięso i zawijam w folię z dodatkami. Ten przepis to hit w moim domu

Nie masz pomysłu, co przygotować dzisiaj na obiad? Zainspiruj się i zrób tani posiłek z tego przepisu. Wystarczy mięso, kilka dodatków i zrobisz danie, że palce lizać. O wszystkich szczegółach dowiesz się, z dalszej części tekstu. 

Gęsina
05.11.2024 14:09 Gęsina w kakao, czyli wywiad z chefem Andreą Camastrą z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Nuta

Listopad to miesiąc, który przynosi wyjątkowe doznania kulinarne, w którym gęsina zajmuje zaszczytne miejsce na polskich stołach. Uznawana za "szlachciankę" wśród drobiu, gęsina łączy w sobie nie tylko wyrafinowany smak, ale także liczne korzyści zdrowotne, co sprawia, że doskonale wpisuje się w aktualne trendy lulinarne. W Polsce, zwłaszcza 11 listopada, w dniu św. Marcina, tradycja spożywania gęsiny zyskuje szczególne znaczenie. Szef kuchni Andrea Camastra, który aż 7 razy zdobył gwiazdkę Michelin dla swoich restauracji, zachęca do odkrywania tego mięsa na nowo.

sklep Dino
05.11.2024 11:57 Dino znów poszło na całość. Wielka obniżka cen cukru i mięsa

Dino, jest polską siecią sklepów, która zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. W tym tygodniu zaskakuje nowymi promocjami na niezbędne produkty spożywcze. Aby je zakupić, należy się spieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły. 

zapiekanka Heni
05.11.2024 07:00 Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz

Henia Foks nazywa tę zapiekankę po prostu daniem jednogarnkowym. Z jej ciekawego przepisu powstaje jednak tani obiad o niezwykłych walorach. Ni to klopsiki z purée ziemniaczanym, ni to zapiekanka właśnie – jak by jednak nie było, pyszne danie.

parówki
03.11.2024 19:00 Parówki jak z PRL-u. Smakują tak jak kiedyś, nie to co współczesne wynalazki

Choć i dziś na brak parówek w sklepach nie narzekamy, niektórzy wspominają te PRL-owskie jako niezwykłe. Coś w tym jest. Spróbujmy więc w domu odtworzyć ich smak.

obiad na sobotę
02.11.2024 12:14 Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotę

Oto przepis na niezwykły, tani obiad. Tak przyrządzony boczek, podany z ziemniakami (a na szybko nawet z chlebem), staje się porządną, pełnowartościową potrawą. Spodoba się zwłaszcza miłośnikom treściwej i sycącej kuchni.

jedzenie hamburgera
01.11.2024 09:33 Zjadła burgera w McDonald's i trafiła do szpitala. 15-latka kolejną ofiarą zatrucia w USA

Ze Stanów Zjednoczonych nadchodzą niepokojące wiadomości. Wzrosła liczba ofiar zatrucia w sieci restauracji McDonald's. Szczególnie poszkodowana jest 15-latka. Szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.

tradycyjny obiad z kotletem
29.10.2024 22:00 Już wiadomo, czy w piątek 1 listopada katolicy mogą jeść mięso. Kościół mówi jasno

Wielu katolików zgodnie z zasadami kościoła pości w każdy piątek. 1 listopada wypada właśnie dzień, w którym należy zachować wstrzemięźliwość od spożywania mięsa. Czy obowiązuje od również we Wszystkich świętych? Zawiłości z tym związane rozwiązuje jeden z kościelnych kodeksów. 

gulasz
23.10.2024 14:58 Jednogarnkowe danie z mięsa i kapusty kiszonej. Gulasz szegedyński jest hitem

Legendarny, dosłownie i w przenośni, gulasz segedyński to niezwykłe połączenie mięsa i kapusty kiszonej. Niezwykłe, bo choć czasem przygotowujemy dania o podobnym zestawie składników, to rzadko kiedy w taki właśnie sposób. Oto przepis.

wytapianie boczku
21.10.2024 21:00 Wrzuć na patelnię, gdy mięso zacznie się wytapiać. Trik kucharzy na doskonały boczek

Skwarki z boczku to podstawa lub przynajmniej ważny składnik wielu dań. Co zrobić, by były bardziej chrupiące i aromatyczne? Pomaga w tym zaskakujący dodatek.

schab pieczony
17.10.2024 12:25 Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty

Marzy Ci się pyszny i soczysty schab? Zrób marynatę z majonezu, musztardy i aromatycznych  ziół. Schab pieczony wyjdzie, że palce lizać. Będzie idealny na obiad i na specjalne okazje. 

krupnik
16.10.2024 18:06 Nie ma lepszego mięsa na krupnik. Przepis na aromatyczną zupę mam z zeszytu babci

Krupnik to zupa, która sprawdzi się jesienią. Tradycyjny przepis na tę pożywną zupę mam od babci. Pyszny krupnik gotuję tylko na tym rodzaju mięsa. Wychodzi najlepiej i smakuje, że palce lizać. 

mięso z cebulą w słoiku
15.10.2024 18:16 Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory

Na zimowe przetwory już nie tylko buraczki, ogórki czy grzyby. Poznaj przepis i przygotuj przetwory z mięsa i cebuli. Słoik z tymi składnikami uratuje cię, kiedy lodówka będzie świecić pustkami. Już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty tego typu, a rodzina będzie zachwycona smakiem. 

przekąska
13.10.2024 21:00 Natnij serdelki i wypchaj cebulą. Ostatnio to mój ulubiony przepis, polecam każdemu

Dopadł Cię głód? Masz apetyt na smaczną przekąskę? W takim razie weź serdelki i kilka składników. Wychodzi danie, że palce lizać. Ten przepis każdy powinien wypróbować w swojej kuchni. 

zrazy w rondelku
12.10.2024 06:00 Ułóż w rondelku i zalej sosem. Takie zrazy to moj ulubiony obiad na weekend

Takie szybkie zrazy z mięsa mielonego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Łatwo się odgrzewają, dzięki czemu można od razu przygotować obiad na dwa dni. W końcu są lepsze rzeczy do roboty w ciepłe jesienne weekendy niż długie stanie przy garnkach.

burger
10.10.2024 15:29 MAX Premium Burgers przedstawia wyniki Raportu dotyczącego zrównoważonego rozwoju za 2023 r.

MAX Premium Burgers, szwedzka rodzinna sieć restauracji, zaprezentowała swój najnowszy Raport zrównoważonego rozwoju za 2023 rok. Jednym z kluczowych osiągnięć było wprowadzenie na wszystkich rynkach Supreme Green menu o niskiej emisji CO2. To działanie przybliżyło firmę do osiągnięcia celu, by co najmniej co drugi sprzedawany posiłek nie zawierał czerwonego mięsa. W Polsce do osiągnięcia tego wyniku brakuje już jedynie kilku procent.

gulasz w rondlu
08.10.2024 12:56 Obsmażone mięso na gulasz zalewam zawsze taką wodą. Nie jest twarde i żylaste

Zalewanie mięsa na gulasz bulionem lub wodą o nieodpowiedniej temperaturze to często popełniany błąd. Tego rodzaju potrawki, zwłaszcza w wersji niewegetariańskiej, należy dusić nie tylko długo, lecz także dobrze kontrolując temperaturę.

mięso
08.10.2024 07:00 Zalej wrzątkiem, ostudź i namocz mięso. Będzie idealnie soczyste i delikatne

Mięso wychodzi twarde i suche? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy je odpowiednio zamarynować, a wyjdzie soczyste jak nigdy dotąd. Sposób jest prosty i co najważniejsze skuteczny. 

pieczona szynka
05.10.2024 21:01 Strzelczyk wstawił szynkę do pieca, taki obiad to luksus. Przepis mógłby dostać medal

Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent na doskonałą wędlinę. Pieczona szynka przygotowana jego metodą jest tak smaczna, że przebija nawet te najlepsze ze sklepów. Już teraz możesz przygotować ją w łatwy sposób w domu. Przepis znajdziesz w tym tekście. 

schab
04.10.2024 18:35 10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej

Schab przygotowany z tym przepisem smakiem przebija gotowe wędliny ze sklepu. Rodzina nie uwierzy, że przygotowałaś coś tak smacznego w tak krótkim czasie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić schab, który zachwyci każdego. Przygotowanie jest banalne. 

zupa gulaszowa
03.10.2024 11:34 Prosta, pożywna, pyszna. Gdy gotuję tę zupę, drugie danie jest niepotrzebne

Gulasz to tradycyjna węgierska potrawa, na straży której stoją miłośnicy madziarskiej kultury. Jednak tą czystą postacią narodowego dania Węgrów można inspirować się na wiele sposobów. Tak więc inspirujemy się – przygotowując esencjonalną zupę gulaszową.

sałatka
28.09.2024 18:43 Kroję, mieszam i podaję. Ta sałatka jest śmiesznie tania, a smakuje jak marzenie

Czy da się zrobić pyszną i tanią sałatkę? Jak najbardziej! Zerknij na ten przepis i przygotuj sałatkę z mortadeli, która zachwyci całą rodzinę. Na danie wydasz kilka groszy i przyrządzisz ją w prosty sposób. 

kotlety mielone
27.09.2024 06:00 Żadna kajzerka, żadna cebula. Z tymi dodatkami mielone to raj w ustach

Czy da się ulepszyć kotlety, które i tak smakują wyśmienicie? Oczywiście, że tak. Wystarczy dodać do nich składniki, które poprawiają ich smak, a nawet sprawią, że kotlety staną się zdrowsze. Dowiedz się, co to za dodatki i użyj ich do przygotowania kotletów. Będziesz zachwycona. 

pieczeń z jajkiem
26.09.2024 19:39 Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat

Na piątkowym stole nie może zabraknąć pieczeni rzymskiej z tego przepisu. Jest znakomita, a w dodatku zupełnie inna niż ta kupiona w sklepie. Poznaj mój łatwy sposób na pieczeń i zrób ją na święta. Będzie smakowała wszystkim.

rolady ze schabu
25.09.2024 17:42 Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie

Schab na obiad to nie tylko tradycyjne kotlety. Poznaj zaskakujący przepis i z tego mięsa przygotuj faszerowane roladki. Domownicy nie będą kryli oburzenia, że nie ma ich tradycyjnego dania, ale kiedy spróbują roladek z przepisu, będą wniebowzięci. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego je przygotować. 

Biedronka
23.09.2024 12:17 Tłumy w Biedronce. Mleko i mięso za bezcen

Taka okazja w Biedronce zwarta jest uwagi. Dlatego, czym prędzej idźmy po mleko i mięso. Te przydatne produkty w każdym domu kupimy teraz w wyjątkowo niskich cenach, a nawet jeden z nich otrzymamy za darmo. 

zupa z klopsikami
22.09.2024 06:00 To ostatnio moja ulubiona zupa. Gdy ją podaję, nie robię drugiego dania

Oto przepis na zupę, która wystarczy za cały obiad. Jest równie pożywna co esencjonalna w smaku. Wszystko dzięki solidnej mięsnej wkładce z pulpecików.

Polędwica w boczku
21.09.2024 13:24 Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal

Prosta kompozycja będąca wariacją na klasycznej wołowinie à la Wellington. Polędwiczka wieprzowa zawinięta w gotowe ciasto francuskie to jej „ludowa” wersja. Jest jednak z pewnością bardziej przystępna i łatwa do przygotowania.