Karkówka to danie wręcz stworzone do duszenia i pieczenia. Jest tłusta, więc na skutek takich zabiegów nabiera miękkości i rozpływa się w ustach. Ten łatwy przepis daje doskonałe efekty za każdym razem i oszczędza czasu w kuchni w święta.
Ulubiona kucharka Polaków Magda Gessler zaprezentowała nam swój przepis na barszcz, o którym mówi, że jest klarowny jak burgund albo wino z Bourdeaux. Od czasu, kiedy znamy ten przepis, nic w świecie wigilijnego barszczu nie jest takie samo jak wcześniej. Ale wybór buraków to tylko jeden z sekretów.
Czy macie już pomysł na surówkę do świątecznego obiadu? Ja zamierzam podać surówkę z pora z kilkoma pysznymi dodatkami. Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Strzelczyk. Surówka z jego przepisu będzie znakomitym dodatkiem do mięsa.
Czy macie już pomysł na świąteczny obiad? Jeśli wciąż zastanawiacie się, co podać rodzinie i gościom, to polecam przepis na znakomity schab. Pieczone mięso na ziemniakach zachwyci biesiadników i sprawi, że potrawa szybko zniknie z talerzy.
Długo zastanawiałam się, co podam na obiad w Boże Narodzenie. Postanowiłam, że przyrządzę pieczeń huzarską z wyśmienitym farszem. Zrobię ją z mięsa, które lubią moi domownicy. Smak tej pieczeni sprawia, że zawsze proszą o dokładki.
Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.
Czy wiecie już, co podacie na obiad na Boże Narodzenie? Ja przygotuję wyśmienity schab, który jest soczysty i rozpływa się w ustach. Do tego wyrazisty sos i pyszne świąteczne danie będzie gotowe. Wszyscy goście będą nim zachwyceni.
Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny.
Zwykle na Boże Narodzenie robiłam sałatkę jarzynową. Jednak odkąd dostałam ten przepis od babci, również przyrządzam jej sałatkę. Jest bardzo smaczna, a babcia mówi, że nawet lepsza od tradycyjnej jarzynowej.
Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.
Szukasz prezentu dla smakosza? Końcówka roku była pod tym względem niezwykle łaskawa dla czytelników zainteresowanych kuchnią. Przeżyliśmy prawdziwy wysyp książek kucharskich i okołokuchennych. Ale uwaga – nie sądźmy książki po okładce, czasem można srodze się zawieść. Redakcja Smakoszy uważnie przestudiowała książkowe nowości. Wybraliśmy najciekawszą siódemkę.
Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń.
Czy lubicie słodkie co nieco? Jeśli tak jak ja nie potraficie sobie odmówić słodyczy, to mam dla was przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą zaledwie 4 składniki i smakołyk raz-dwa będzie gotowy. Ten smak potrafi nieźle uzależnić.
Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę.
Sałatka Szuba co roku gości na moim świątecznym stole. Ten wyśmienity śledź pod pierzynką z kwaskowatego sosu robi furorę wśród gości. Smakuje wyśmienicie i wygląda okazale na półmisku. Polecam przepis na tę wyjątkową sałatkę.
Czy macie ulubioną zupę na chłodne dni? Ja w chłody gotuję znakomitą zupę gulaszową. Niesamowicie rozgrzewa, syci i smakuje całej rodzinie. Polecam przepis na tę pyszną zupę.
Na Boże Narodzenie zrobię piernik. Na szczęście nie musi on długo leżakować, a smak ciasta zawsze robi wrażenie na biesiadnikach. Polecam znakomity przepis, który dostałam od cioci. Efektem jest wyborny piernik w sam raz na święta.
Zupa jest idealna na chłody. Moja mama zawsze gotowała sycącą i prostą potrawę na bazie mięsa drobiowego. Jeden jej składnik sprawiał, że była naprawdę smaczna. Ostatnio udało mi się zdobyć przepis. Musicie spróbować.
Zupa grzybowa czy barszcz czerwony zwykle goszczą w wielu domach na wigilijnych stołach. Jednak u mnie robi się zupę powidłową. Stała się już kulinarnym hitem, dlatego polecam przepis na zupę z 1 słoika powideł i kilkoma dodatkami.
Surówka wcale nie musi być nudna. Ten przepis dostałam od cioci i zbiera on pochwały całej rodziny. W dodatku pasuje niemal do wszystkiego: zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. W czym tkwi sekret jej smaku?
Wśród ciast królujących na moim stole karpatka, czyli napoleonka należy do najpopularniejszych. Przygotowuję ją co najmniej raz w tygodniu dla rodziny, ale jest doskonała także kiedy przychodzą goście. Zwłaszcza że dzięki temu przepisowi spędzam na przygotowaniu zaledwie dwadzieścia minut!
Jeśli szukacie przepisu na znakomity obiad, to mam coś dla was. Schab po cygańsku z pieczarkami i papryką smakują każdemu. Duszone mięso pełne jest aromatu, który sprawi, że sięgamy po kolejną porcję tego wyśmienitego dania.
Czy są tu smakosze boczku? Specjalnie dla nich mamy doskonały przepis na przekąskę z boczkiem w roli głównej. Przyda się też ciasto francuskie i jeszcze jeden dodatek. Wyborna i efektowna przekąska z pysznym sosem gwarantowana.
Zwykle na świątecznych stołach gości sałatka jarzynowa. Jednak odkąd dostałam rewelacyjny przepis na sałatkę ze śledziami i burakami, tylko taką robię na Boże Narodzenie. Moja rodzina się nią zajada i nie może nachwalić.
Lukier do pierniczków powinien być dość zwarty i pozbawiony grudek. Przygotowanie masy o właściwej konsystencji może być proste. Wystarczy, że skorzystacie z kilku naszych wskazówek, a świąteczne ciasteczka, które zrobicie, zachwycą każdego.
Szybka kolacja na ciepło skusi każdego. Danie z parówką jest ulubionym chyba posiłek mojego męża. Na szczęście zrobienie zajmuje kilka minut. Spróbujcie i sprawdźcie, czy i wam posmakuje.
Prosta surówka z ogórków kiszonych będzie pasowała do każdego obiadu. Zamiast znów przygotowywać kwaśną zupę, postawcie na danie główne z jej dodatkiem. Wszystko zajmie nie więcej, niż 5 minut. Rodzina będzie zachwycona.
Proste kluski wzbogacą niejeden obiad. Przygotowanie specjału z mąki jajek i wody nie zajmie wiele czasu, a z odpowiednimi dodatkami sycą na bardzo długo. Warto spróbować.