Istnieje wiele dań, które zostały trochę zapomniane. Między innymi są to żołądki drobiowe. Kiedyś były popularnym posiłkiem na stołach w czasach PRL-u, a obecnie ustępują miejsca innym rodzajom mięs. Wiele osób, a nawet kucharzy, postrzega je jako mało atrakcyjny produkt gorszej jakości. Jednak nie można ich przecież całkowicie skreślać. Koniecznie sprawdź, jak przygotować najlepsze żołądki drobiowe.
Zupa gyros to znajoma w smaku propozycja o orientalnym wyrazie. Jest rozgrzewająca i sycąca, a składa się z prostych składników obrobionych w nieskomplikowany sposób.
Zapomnij o gotowych, szkodliwych mieszankach przypraw ze sklepu. Postaw na naturalność i zrób domową kostkę rosołową. Przygotowane z niej dania wyjdą smaczne, aromatyczne i bez zbędnych substancji chemicznych.
Jak wzmocnić odporność? Najlepiej przygotuj pastę z kurkumy, która pysznie smakuje i jest niezwykle wartościowa dla zdrowia. Złota pasta jest dosłownie na wagę złota, dlatego włącz ją do swojej diety.
Boczek bez pieczenia i gotowania z przepisu Ani Zyśk to nie lada smakołyk. Popularna blogerka kulinarna mięso przyrządza aż w dwóch zalewach. To one decydują o idealnym smaku tej wędliny. Na święta będzie jak znalazł.
Każdy z nas wypija codziennie morze kawy. Jedni wolą tę z mlekiem, a inni z syropem dyniowym. Kawa może być także zdrowa, ale tylko wtedy, kiedy przygotujesz ją z jednym dodatkiem. Dzięki niemu schudniesz, ale też wzmocnisz odporność.
Pająki w domu to nic przyjemnego. Dla niektórych ci niechciani lokatorzy to prawdziwy koszmar. Jak usunąć pająki z domu? Z naszego tekstu dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć.
Jesień nie zawsze rozpieszcza nas pogodą. Jednak jest na to sposób. Wystarczy przygotować napar z liści laurowych i od niebawem poczuć się lepiej.
Liście laurowe i sodę oczyszczoną ma chyba w kuchni każdy z nas. Dlatego warto tę popularną przyprawę włożyć do sody. Ten trik będzie pomocny w wielu domach. Dzięki niemu pozbędziesz się pewnego problemu.
Przyprawa uniwersalna nie u wszystkich kucharzy cieszy się szacunkiem. Zapewne słusznie podejrzewamy w większości kupnych kompozycji zawartości sztucznych dodatków. Oto więc przepis na domowy zamiennik.
Sklepowe półki uginają się od wędlin, mięs i podrobów. Niestety w wielu przypadkach produkty te są dość wątpliwej jakości. Mają po prostu fatalny skład. Od dawna już przestałam więc kupować tego typu produktu. Szynkę do pieczywa piekę samodzielnie. Wystarczy pierś z indyka i kilka aromatycznych przypraw.
Jeśli dziś grillujesz, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu przyrządzisz najlepszą cukinię na grilla. Warzywo w takim wydaniu jest wyraziste w smaku i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam doskonałą receptur na pyszną cukinię.
Cukinia słynie z delikatnego i świeżego smaku. Warto z tego lubianego warzywa wyczarować pyszne danie. Smażona cukinia z aromatycznymi przyprawami sprawi, że chętnie sięgniesz po dokładkę tej potrawy. Zrobisz ją w prosty sposób dzięki temu przepisowi.
Ta prosta domowa metoda wydłuży żywotność świeżych ziół nawet do kilku tygodni. Możemy więc dzięki niej dłużej cieszyć się sezonowymi ziołami. Sposób zaś jest banalnie prosty.
Koperek może zachować świeżość przez wiele dni. Wystarczy poznać ten sposób, a to istotne zioło nigdy nie zwiędnie. Metoda jest bardzo łatwa, a przede wszystkim skuteczna. Wypróbuj ją, a się nie zawiedziesz.
Ta prosta sałatka zmienia oblicze cukinii ze znanego nam dobrze, ogórkopodobnego warzywa w niecodzienny przysmak o tysiącu smaków. Podążamy do tego celu drogą kuchni dalekiego wschodu, a konkretnie królestwa indyjskich przypraw.
Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.
Ta pełna aromatu zupa to prosta modyfikacja zwykłej jarzynowej. Jednak dzięki jednemu dodatkowi zmienia się w potrawę o bardzo wyjątkowym charakterze. Poznajcie zupę, która w moim domu bije szczawiową na głowę. 1 porcja nigdy nie wystarczy.
Oto przepis na sałatkę inną od wszystkich, jakie znamy. Marynowane pomidory świetnie komponują się z daniami z grilla. Ich dodatkową zaletą jest też to, że można – a właściwie należy – przygotować je na kilka godzin przed podaniem.
Przed nami majówka, a wraz z nią grillowanie. Nasza ulubiona aktywność na świeżym powietrzu może jednak okazać się w tym roku wyjątkowo kosztowna. Za rzeczy na grilla zapłacisz naprawdę słono, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób można nieco zaoszczędzić.
Nie kupuj wiejskiego twarożku z ziołami. Lepiej zrób go sama w domu. Jest zdecydowanie tańszy, smaczniejszy, a w dodatku przepis jest banalnie prosty. Zrób go według niego i zaskocz swoich domowników. Zwłaszcza, że możesz wykorzystać wiosenne dodatki.
Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik.
Domowa jarzynka rosołowa? Sama chemia! Ale nie z tym przepisem. W łatwy sposób przyrządzimy dzięki niemu mieszankę przypraw, która smakiem nie będzie ustępowała żadnej z kupnych, a raczej je przewyższała.
Domowa przyprawa musi być o niebo lepsza w smaku, ale też zdrowsza. Jeżeli zastanawiasz się jak ją zrobić, sprawdź ten przepis. Z nią twoja zupa będzie smakować wybornie. O kupnych odpowiednikach zapomnisz raz na zawsze.
Cytryna wspiera naszą odporność i nadaje smaku rozmaitym potrawom. Jednak, czy wiecie, co się stanie, gdy w połówkę cytryny wbijemy goździki? Ten patent warto wykorzystać w kuchni. Rozwiąże pewien nieprzyjemny problem.
Flaki potrafią być pyszne. Ale to, znalazłem w przedwojennej książce kucharskiej sprawiło, że nie wierzyłem, że jem flaki. Słodycz, oryginalność i delikatność tej receptury czynią z flaków zupełnie inne, delikatne danie.
Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu.