Boczek można przyrządzić na wiele sposobów. Prosta marynata z kilku składników sprawi, że zrobić będziemy mogli zarówno rarytas do kanapek, jak i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis nie jest skomplikowany i warto spróbować.
Trudno sobie wyobrazić śniadanie bez użycia chleba. Za chwilę jednak pokażę wam, że to możliwe. Doskonały posiłek z jabłek i płatków owsianych zachwyci wszystkich domowników. Gwarantuję, że będziecie nim zachwyceni.
Moja babcia od zawsze była najlepszą kucharką w rodzinie. Jej daniem popisowym były rozpływające się w ustach knedle. Robiła je z rozmaitymi nadzieniami, jednak mi najbardziej pasowały te jesienne. Po babcie zachował się na szczęście przepis, do którego chętnie wracam do tej pory.
Prosty przepis z dynią sprawdzi się przy wielu okazjach. Dziś jednak zamiast kolejnego deseru zaproponuję wam rarytas, który z powodzeniem zastąpi obiadowe kotlety lub niezdrowe smażone przekąski. Wykonanie jest banalne, a smak nieziemski. Trzeba spróbować.
Dzisiaj, kiedy zupa z dyni najczęściej kojarzy się z azjatyckimi akcentami i mlekiem kokosowym, zapominamy, że dynia, bania lub korbal (jak mówi się na Pomorzu), to składnik używany w Polsce od stuleci.
Proste ciasto z jabłkiem można zrobić w kilka chwil. Jesienny deser będzie prawdziwą gratką dla całej rodziny. U mnie stał się prawdziwym hitem już po pierwszym przygotowaniu.
Prosta zupa krem z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Sezonowe warzywo jest teraz najsmaczniejsze, a kosztuje grosze. Obiad z jego udziałem będzie strzałem w dziesiątkę.
Domowa wędlina będzie lepsza niż kupione w sklepie wyroby. Zwłaszcza te paczkowane są często pełne zbędnych dodatków. Lepiej z nich zrezygnować, jeśli pyszny dodatek do kanapek można zrobić samodzielnie. Wystarczy kilka przypraw i czas.
Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem do obiadu. Wersja z jogurtem i przyprawami moim zdaniem bije na głowę wszystkie inne. W moim domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy ekspresowo.
Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.
Gotowanie rosołu nie dla każdego będzie proste. Doświadczone kucharki jednak często dzielą się radami, które pomagają uzyskać satysfakcjonujący smak zupy. Jedną z ważniejszych jest wskazówka dotycząca używania pokrywki. Wyjawiamy też inne tajniki przyrządzania tej potrawy.
Turecki dżem z pigwy jest fenomenalny. Kwaskowy wyrób przygotowuję już od dawna. Uwielbiam go za dodatek korzennych przypraw i z powodzeniem dodaję do deserów.
Cukinia po meksykańsku zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Przepis dostałam od szwagierki, a okazał się tak prosty, że od razu zaplanowałam zrobienie zapasów.
Ostatni seans serialu Ranczo poddał mi pomysł na obiad. Wzorem słynnej Michałowej postanowiłam przygotować klopsiki w sosie. Z kilku prostych składników udało mi się wyczarować danie, które przeszło smakiem moje najśmielsze oczekiwania. Prawdziwą furorę zrobił sos.
Podczas ostatniej wizyty u babci natknęłam się u niej na ciekawą książkę. Pełna była przepisów, choć daleko jej do standardowej książki kucharskiej. Receptury w niej zawarte wyszły spod ręki znanego i cenionego zakonnika, ojca Grande. Wśród nich szczególnie zaciekawiła mnie zupa „przeciw starości”.
Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Wszystkich, których znudziła już klasyka, mogą zainteresować proste pikle. Nieco zmodyfikowałam klasyczny przepis i wykonałam je jedynie z sezonowego warzywa. Są jednak równie smaczne i naprawdę warto spróbować.
Pasztet z cukinii na głowę bije mięsne odpowiedniki. Wykonany z taniego, letniego warzywa rarytas idealnie nadaje się na kanapki lub jako przystawka. Jeżeli szukacie pomysłu na sprytne wykorzystanie kabaczka, właśnie go znaleźliście.
Ostatnio jadłam u córki niezwykle smaczne ogórki. Jej odpowiedź, po pytaniu o przepis, bardzo mnie zaskoczyła. Okazuje się, że te warzywa nie są kiszone, a jedynie zalewane aromatyczną mieszanką przypraw. Tak właśnie powstają wybitne ogórki po koreańsku.
Ogórki w zalewie ketchupowej są najlepsze. Od wielu lat już przygotowuję taki rarytas, a znika niemal w mgnieniu oka. Ich zrobienie jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Musicie spróbować.
Ogórki gruntowe kisimy, dodajemy do surówek, ale warto je też zamarynować. Polecam przepis na słodko-kwaśne, marynowane ogórki z dodatkiem curry. W zeszłym roku były one hitem w mojej rodzinie. Te przetwory są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek i znikają w mgnieniu oka.
Dobre ogórki kiszone skuszą każdego. Aromatyczne i chrupiące warzywo uzyskamy jednak tylko wtedy, gdy nastawimy je latem, jednak nie wcześniej niż na przełomie lipca i sierpnia. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy jak podkręcić smak domowych wyrobów.
Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie.
Czy wiecie jak przechowywać koperek? Okazuje się, że stosowana przez nasze babcie metoda mrożenia w pudełkach po lodach, choć dość skuteczna, nie jest najlepsza. Wykorzystując suchy słoik i sól zabezpieczymy zioło jeszcze lepiej.
Polacy wprost uwielbiają kiszone ogórki. Obowiązkowymi dodatkami do nich są: koper, chrzan, czosnek i sól. Czy wiesz, że zamykając te przyprawy w słoiku z ogórkami powinieneś za wszelką cenę unikać pasteryzowania ich? W ten sposób niszczysz bowiem bakterie, cenne dla Twojego zdrowia.
Ogórki kiszone są uwielbianym w Polsce przetworem. Nie każdy jednak dokładnie wie, jak je przyrządzić, by były pyszne i zdrowe. Kluczem do perfekcyjnych ogórków kiszonych jest dobranie odpowiedniej temperatury zalewy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zalewanie warzyw wrzątkiem to błąd.
Ogórki małosolne są lubią chyba wszyscy. Jak jednak sprawić, by miały odpowiednio intensywny smak? Jeśli ze słoika wyjmujesz niezadowalające warzywa, koniecznie sprawdź, czy przechowujesz je w odpowiednich warunkach. Zbyt niska temperatura może zniweczyć cały trud włożony w ich przyrządzenie.
Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.