Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę
03.01.2023 18:57 Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę

Szukasz pomysłu na pożywne danie jednogarnkowe, które nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy? Przygotuj schab duszony z grzybami i warzywami w aromatycznym sosie. Mięso z papryką, pieczarkami, ogórkami i sosem pomidorowym zniknie z talerzy błyskawicznie.Jednogarnkowe danie ze schabu jest bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne, co należy zrobić, to pokroić mięso i warzywa i dodawać je na patelnię w odpowiedniej kolejności. Cała potrawa dosłownie robi się sama. Danie wystarczy doprawić suszonym majerankiem i słodką papryką mieloną. Będzie pyszne i bardzo aromatyczne.Do przygotowania jednogarnkowego dania ze schabu wybierz mięso najwyższej jakości. Jeśli kupujesz schab paczkowany, zwróć uwagę nie tylko na datę ważności. Bardzo ważny jest kolor mięsa. Schab musi być różowy. Na opakowaniu nie może skraplać się woda. To znak, że mięso zaczyna się psuć.Wszystkie składniki na jednogarnkowe danie ze schabu podsmażaj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Schab będzie soczysty, delikatny i pełen smaku. To doskonałe danie na każdą okazję.

kapusta zasmażana
01.01.2023 16:08 Babcia Kazia od lat robi wspaniałą kapustę zasmażaną. Kluczem do sukcesu jest 1 czynność i dobór przypraw

Kapusta zasmażana babci Kazi od lat jako pierwsza znika z obiadowych talerzy. O jej wyjątkowym smaku możesz przekonać się, odtwarzając jej przepis w swojej kuchni. Cała tajemnica tego dania tkwi w początkowym podsmażeniu warzywa na złoty kolor. Spróbujcie raz, a już nigdy nie przyrządzicie kapusty inaczej.Babcia Kazia starannie dobiera przyprawy do swojej kapusty zasmażanej. Do potrawy dodaje zarówno kminek, jak i kmin rzymski. To połączenie stało się prawdziwym hitem podczas rodzinnych uroczystości. Smak kapusty jest nie do opisania.

co jeść na kaca
01.01.2023 10:40 Co jeść na kaca? Produkty i potrawy, które pomogą Ci szybko stanąć na nogi

Wielu dorosłych zna nieprzyjemne uczucie na dzień po imprezie. Ból głowy i ogólne zmęczenie potrafią męczyć przez długie godziny. Co jeść na kaca, aby pomóc organizmowi się zregenerować? Na nogi postawi Cię między innymi pożywny koktajl z warzyw.Kluczowe w walce z kacem jest nawodnienie organizmu. Wskazane jest spożywanie wody, soków owocowych i warzywnych, a także elektrolitów. Podczas picia alkoholu tracimy dużo wody, którą następnego dnia należy sukcesywnie uzupełnić. Wiemy już co pić, a co jeść na kaca?Najlepszą rada na to, co jeść na kaca, są lekkostrawne potrawy. Nie ma potrzeby obciążania żołądka ciężkostrawnym jedzeniem. Idealnie nadadzą się wszelkie dania z jajek, o niewielkim stopni ścięcia. Taki posiłek stanowi swego rodzaju okład na wymęczony układ pokarmowy.Poalkoholowe straty glukozy warto uzupełnić czymś słodkim. Stan ten charakteryzuje się nieprzyjemnymi objawami, jak przyspieszone tętno, uczucie niepokoju czy kłopoty z koncentracją. Zamiast batona lub czekolady, wybierz jednak zdrowsze produkty, takie jak dżem lub miód.

Kotlety rybne od Magdy Gessler
31.12.2022 17:44 Gessler robi obłędne kotlety z ryby. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad

Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyśmienite kotlety rybne. Kotlety z białej ryby są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Sekretem smaku są aromatyczne dodatki.Kotlety rybne przyrządzamy głównie z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. Magda Gessler zamiast tych produktów dodaje do ryby namoczoną w mleku, czerstwą kajzerkę. Dorsz doprawiony majonezem, koperkiem, szczypiorkiem, cebulą i czosnkiem smakuje rewelacyjnie.Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju rzepakowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, nie podsmażaj go z cebulą. Przygotowane składniki będą doskonale łączyć się z delikatną, białą rybą. Do przyrządzenia kotletów wykorzystaj dorsza lub inną rybę, np. mintaja.Masę na kotlety wyrabiaj do momentu, w którym przestanie kleić się do rąk. Kotlety smaż kilka minut na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Kotlety smaż partiami, żeby nie zaczęły się dusić, ponieważ wtedy nie będą już miały chrupiącej skórki.

Galareta do zimnych nóżek wyszła mętna? Zachowaj spokój, uratuje je 1 trick
31.12.2022 15:13 Galareta do zimnych nóżek wyszła mętna? Zachowaj spokój, uratuje je 1 trick

Robisz zimne nóżki, ale wywar na galaretę wyszedł mętny? Dodaj do niego ubite białko i 2 łyżki octu. Następnie zagotuj i przecedź przez gęste sito. Nie ma lepszego sposobu na uratowanie galarety. Sprawdź również, co zrobić, żeby wywar był klarowny i nie pojawiały się w nim szumowiny.Zimne nóżki są kultowym daniem z czasów PRL-u, które do tej pory często przyrządzamy na święta, Sylwestra i większe uroczystości. Są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Podane z octem lub sokiem z cytryny dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem smaku zimnych nóżek jest mięso i galareta. Wywar musi być klarowny i aromatyczny. Bardzo ważne są również dodatki i przyprawy. Do zimnych nóżek dodajemy ugotowaną marchewkę, natkę pietruszki, groszek, kukurydzę. Czasem również ugotowane na twardo jajko. Sam wywar doprawiamy tak, jak rosół.Zimne nóżki są prostym daniem, które wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym razie wywar i galareta będą mętne i zepsują cały efekt. Galaretę możemy jednak w prosty sposób uratować. Niezależnie od tego, czy przyrządzamy danie z kurczaka, czy z mięsa wieprzowego, musimy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie podczas gotowania.

barszcz czerwony
30.12.2022 18:39 Imprezowy, pikantny barszcz czerwony. Błyskawicznie rozgrzeje i doda energii

Imprezowy barszcz czerwony w mgnieniu oka postawi Cię na nogi. Filiżanka aromatycznej zupy dostarczy energii niezbędnej do przetańczenia całej nocy. Pikantna nuta rozgrzeje i doda animuszu. Ten przepis sprawdzi się na każdej domówce.Imprezowy barszcz czerwony przygotowuje się na mięsnym wywarze. Swój wyśmienity smak zawdzięcza także dodatkowi warzyw i pieczołowicie dobranych przypraw. Zupę możesz przygotować wcześniej, a następnie odgrzać ją, gdy przyjdą goście. Każdy będzie wdzięczny za filiżankę ciepłego, smakowitego barszczu.

flaczki
30.12.2022 17:35 2 największe błędy przy przyrządzaniu flaczków. Przez nie wychodzą twarde

Flaczki wołowe są potrawą znaną w polskiej kuchni. Często jednak zamiast mięsa rozpływającego się w ustach, otrzymujemy twarde i wyjątkowo nieapetyczne. Jak ugotować flaki, aby zawsze wychodziły wyśmienite? Cały sekret tkwi w długości gotowania oraz w momencie dodania soli do potrawy.Flaczki mają tyle zwolenników, co przeciwników. Miłośnicy tej zupy oczekują za każdym razem idealnie przyrządzonego dania. Nie popełnij 2 podstawowych błędów przy gotowaniu flaków, a spełnią one najwyższe wymagania. Miękkie i delikatne flaczki cieszyć będą Wasze podniebienia na co dzień i od święta.

zupa orientalna
30.12.2022 12:51 Orientalna zupa pełna smaku. Doskonała odmiana od polskiej klasyki

Chociaż kochamy naszą rodzimą kuchnię, miło czasem poznać inne smaki. Prezentujemy przepis na wyśmienitą orientalną zupę z lekko pikantną nutą. Ta potrawa sprawdzi się przy wielu okazjach. Możesz ją podać na obiad, a także na imprezie w gronie znajomych.Orientalna zupa swoje bogactwo zawdzięcza aromatycznym składnikom. Pasta curry oraz sos rybny sprawiają, że smakuje wręcz wyśmienicie. Potrawa wypełniona jest chrupiącymi warzywami oraz soczystą piersią z kurczaka. To danie jest pyszne i sycące zarazem.

barszcz czerwony
29.12.2022 17:15 Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać

Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie.Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.

Jak przyrządzić miękką, delikatną wątróbkę? Kluczowe jest jej wymoczenie
29.12.2022 14:29 Jak przyrządzić miękką, delikatną wątróbkę? Kluczowa jest 1 czynność

Wątróbka potrafi być bardzo smaczna, trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. Z całą pewnością będzie soczysta, delikatna i smaczna kiedy namoczysz ją wcześniej w maślance lub mleku. Nigdy nie doprawiaj mięsa solą przed obróbką termiczną, bo wyjdzie twarde. Poznaj też inne tajniki smacznej wątróbki. Wiele osób nie przepada za wątróbką. Głównym powodem jest niewłaściwe przygotowanie mięsa przed smażeniem lub pieczeniem oraz dodanie soli w nieodpowiednim momencie. Te błędy sprawiają, że wątróbka jest twarda, ciężka i gorzka. Wątróbkę możemy przygotować na wiele sposobów. Niektórzy ją pieką, inni smażą. Moja propozycja podania? Wątróbkę obsmażam na oleju rzepakowym i przekładam na talerz. Na tej samej patelni smażę posiekaną cebulę, dodaję plasterki jabłka. Całość doprawiam suszonym majerankiem.Na patelnię przekładam podsmażone wątróbki i smażę 3-4 minuty, dopiero później doprawiam solą i pieprzem. Wątróbkę podaję z kromką świeżego pieczywa. Tak przyrządzone mięso jest soczyste i bardzo delikatne. Wątróbkę wcześniej przygotowuję w odpowiedni sposób.

Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem
29.12.2022 12:33 Wymieszaj 2 wyraziste dodatki i oblej nimi ziemniaki. Nie ma lepszej przekąski sylwestrowej

Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem będą doskonałą przekąską na Sylwestra. Dzięki dwóm lubianym dodatkom są wyraziste w smaku, a dodatkowo po upieczeniu nabierają przyjemnej chrupkości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Przekąska z ziemniaków na Sylwestra będzie w sam raz. Smaczna, prosta i sycąca propozycja z pewnością uprzyjemni czekanie na północ i sprawi, że będziecie mieli siłę na zabawę. Podana w towarzystwie świeżych kotletów i surówek będzie też doskonała na obiad. Musicie skosztować.

grochówka na golonce
29.12.2022 11:32 Szybka grochówka na wywarze z golonki. Nic się nie zmarnuje

W kuchni doskonałego kucharza nic się nie marnuje. Warto znaleźć zastosowanie dla rozmaitych, pozornie bezużytecznych produktów. Czy wiesz, że na wodzie z gotowania golonki możesz przygotować wyśmienitą grochówkę? Zrobisz ją szybciej i łatwiej, niż myślisz.Woda po gotowaniu golonki jest esencjonalna i pełna mięsnego smaku. Aż szkoda byłoby ją wylewać. Oczywiście wcześniej możesz zebrać z jej powierzchni nadmiar tłuszczu. Potem dodaj do wywaru kilka składników i ugotuj grochówkę na obiad. Zachwycisz się tym patentem.

Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
29.12.2022 08:53 Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny

Zastanawiasz się nad sylwestrowymi przekąskami? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - chipsy Lay's po roku przerwy wracają do Biedronki. Kultowa przekąska sprawdzi się nie tylko w czasie imprez, ale też przy oglądaniu telewizji. Jednak pamiętaj, że chipsy możesz przygotować również samodzielnie z kilku podstawowych składników. Jak podaje Business Insider, pod koniec grudnia do sieci sklepów Biedronka wrócą chipsy Lay's. Kultowa, ukochana przekąska będzie dostępna we wszystkich, najbardziej popularnych smakach, np. solone, fromage, zielona cebulka, papryka. Wrócą też chipsy Lay's Oven Baked. To świetna wiadomość, zwłaszcza przed Sylwestrem, kiedy zaczynamy robić zakupy na przywitanie Nowego Roku.Kultowych chipsów marki Lay's nie było w Biedronce od roku. Powodem braków były negocjacje w sprawie ceny przekąsek. Popularna sieć sklepów nie mogła zaakceptować zbyt wysokich cen zaproponowanych przez producenta. Po powrocie na półki cena opakowania Lay's Oven Baked 200 g i klasycznych Lay'sów 215 g to 6,99 złotych.Pamiętajcie jednak, że przekąskę możemy również przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujemy wyłącznie ziemniaków, oliwy z oliwek i soli. Chipsy możemy przygotować również w wersji ziołowej, dodając np. zioła prowansalskie. Domowe chipsy są równie smaczne, jednak o wiele zdrowsze i lżejsze od gotowej przekąski.

jak odświeżyć wędlinę
28.12.2022 18:25 Jak odświeżyć wędlinę? Doskonały smak i bezpieczeństwo gwarantowane

Zdarza się czasem, że w lodówce mamy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Sprzyja to niestety marnowaniu żywności. Na szczęście istnieją proste sposoby, aby te straty zminimalizować. Dziś podpowiemy, jak odświeżyć wędlinę.Zbyt duża ilość jedzenia w lodówce potrafi być niemałym problemem. W dużej mierze dotyczy on wędlin, które zakupiliśmy w zbyt dużej ilości. Jak odświeżyć wędlinę, aby nadal można ją było ze smakiem zjeść? Zachęcamy do lektury.

liście laurowe
27.12.2022 20:51 Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód

Liście laurowe są w powszechnym użyciu w naszej kuchni. Żadna tradycyjna zupa czy gulasz nie mogą obyć się bez ich dodatku. Przyprawę jednak zawsze należy usunąć z potrawy po zakończeniu gotowania. Ich pozostawienie może poskutkować przypadkowym spożyciem liścia, co jest bardzo niepożądane.Liście laurowe nadają subtelny ziołowy smak. Dodaje się je do potraw długo gotowanych. W przeciwieństwie do innych przypraw zaleca się, aby nie pozostawiać liści w garnku z gotowym daniem. Dowiedz się dlaczego.

sos pieczeniowy
26.12.2022 20:58 Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki

Sos pieczeniowy jest nieodłącznym dodatkiem wielu dań obiadowych. Wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale także klusek, kopytek i makaronów. Wiele osób bez takiego dodatku nie wyobraża sobie smacznego posiłku. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten rarytas z esencji pozostałej po pieczeniu mięsa.Domowy sos pieczeniowy jest gesty i esencjonalny. Doskonale uzupełnia smak rozmaitych dań. Zachowaj sok pozostały po ostatniej pieczeni i zamień go w fenomenalny sos. Najlepszy wychodzi z mięsa, które podczas pieczenia zostało porządnie zarumienione.

jak wykorzystać resztki wędlin
26.12.2022 15:29 Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, możesz wykorzystać

Święta, święta i po świętach. W wielu domach zapewne zostały zapasy jedzenia, w tym wędliny. Jak wykorzystać resztki wędlin, aby się nie zmarnowały? Możesz przyrządzić z nich pyszne leczo lub zapiekankę.Nie martw się, jeśli w swojej lodówce nadal masz pokaźne zapasy. Podpowiemy, jak wykorzystać resztki wędlin. Smaczny obiad to idealny na to pomysł. Mamy nadzieję, że poniższy tekst będzie dla Ciebie inspiracją.

Wieprzowina a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół
26.12.2022 07:49 Polędwiczka a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół

Szukasz pomysłu na danie na świąteczny stół? Proponujemy polędwiczkę a la Wellington według przepisu Ewy Wachowicz. Wieprzowina zapieczona z farszem i ciastem francuskim zachwyca soczystością, smakiem i eleganckim wyglądem. Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się świątecznym przepisem na wieprzowinę a la Wellington. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Polędwica Wellington jest tradycyjnym, świątecznym daniem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Mięso zapieczone jest z farszem i ciastem francuskim. Wachowicz przyrządziła danie na świąteczny stół z polędwiczki wieprzowej.Wieprzowina a la Wellington jest wyśmienitym daniem na Boże Narodzenie. Polędwiczka zapieczona z pieczarkami, boczkiem wędzonym i zawinięta w ciasto francuskie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Wieprzowinę a la Wellington podasz na ciepło oraz jako dodatek do zimnej płyty.

ziemniaki pieczone
25.12.2022 12:56 Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Wspaniały dodatek do świątecznego obiadu

W okresie świątecznym lubimy się odrobinę porozpieszczać przy stole. Okazją do tego mogą być również tak niepozorne dania, jak ziemniaki do obiadu. Zamiast zwyczajowo gotować warzywa, wstaw je do piekarnika z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz rozmarynu. Nawet nie zauważysz, kiedy ziemniaki pieczone znikną z talerzy.Przygotowanie ziemniaków pieczonych jest banalnie proste. Wymaga nawet mnie pracy, niż podanie warzyw gotowanych w wodzie. Tych ziemniaków nie trzeba nawet obierać. Sprawdź, jak wyśmienicie może smakować niepozorny dodatek.

Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku
23.12.2022 08:50 Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku

Postne gołąbki z ziemniakami i kaszą manną są pysznym daniem w sam raz na świąteczny stół. Gołąbki po upieczeniu są delikatne i bardzo aromatyczne. Postną wersję potrawy koniecznie podaj z sosem grzybowym, cała rodzina będzie zachwycona.Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną przygotowuję na każdą Wigilię. Postna wersja kultowej potrawy za każdym smakuje rewelacyjnie, a jej przyrządzenie zajmuje mi naprawdę niewiele czasu. Gołąbki podaję z sosem grzybowym z suszonych grzybów. Przepis na sos znajdziesz poniżej.Kapustę na gołąbki z ziemniakami i kaszą manną parzę w mikrofalówce. Liście wkładam do urządzenia, ustawiam największą moc. Po kilku minutach kapusta jest miękka i sprężysta. To zdecydowanie najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie liści do gołąbków.Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną piekę w piekarniku przez około 20- 30 minut. Naczynie żaroodporne wykładam zewnętrznymi liśćmi kapusty, które były zbyt twarde do zawijania farszu. To prosty trik, dzięki któremu gołąbki nie przypalą się od spodu podczas pieczenia.

Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą
22.12.2022 21:21 Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą

Doprawiasz barszcz wigilijny wyłącznie solą i pieprzem? Postaw również na inne składniki, jak jabłko, czosnek, wywar grzybowy. Barszcz koniecznie dopraw octem jabłkowym, cukrem i domowym zakwasem buraczanym. Efekt zachwyci każdego smakosza.Barszcz wigilijny przyrządzamy bez dodatku śmietany i ziemniaków. Wywar gotujemy na burakach i warzywach rosołowych. Do gotującego się barszczu warto dodać również kilka składników, które z pewnością mamy w domu. Rewelacyjnie podkręcą smak i aromat tradycyjnej potrawy.Barszcz wigilijny przecedzamy i podajemy z domowymi uszkami lub pasztecikami. Gorąco polecam również tradycyjny kulebiak, czyli roladę z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty i suszonych grzybów. Nie wylewamy wywaru po gotowaniu grzybów do farszu. Wywar doskonale podkreśli smak barszczu.Czerwony barszcz wigilijny będzie miał o wiele lepszy smak, kiedy dodamy do niego domowy zakwas buraczany. Zakwas musi fermentować przez kilka tygodni, jednak jest prosty sposób na przyspieszenie tego procesu. Zakwas będzie gotowy w 4-5 dni. Poniżej znajdziesz szybką recepturę.

wigilijna zupa grzybowa
22.12.2022 18:32 Najprostsza wigilijna zupa grzybowa. Zrobisz ją w godzinę z 6 składników

Wigilijna zupa grzybowa jest, obok barszczu czerwonego, najpopularniejszą zupą podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Wiele osób czeka na nią cały rok, bo smakuje wyśmienicie. Dziś podamy Wam jeden z najłatwiejszych przepisów na tę potrawę. Przygotujecie ją dosłownie w godzinę. Wcześniej oczywiście trzeba namoczyć grzyby.Tradycyjna, wigilijna zupa grzybowa jest klarowna i esencjonalna. Niektórzy wolą jednak zabielaną wersję zupy. Do jej przyrządzenia najlepiej wybrać mieszankę suszonych borowików i podgrzybków. Wykonanie zupy jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Smak tej potrawy Twoi domownicy zapamiętają na długo.

Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni
22.12.2022 17:12 Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni

Makowiec zawijany, zwany też struclą makową, jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Ciasto drożdżowe zrolowane z masą makową doskonale smakuje i zwykle pięknie wygląda. Zwykle, bo niestety ciasto często pęka podczas pieczenia. Zastosuj nasze rady, a tym razem wyjdzie perfekcyjnie.Makowiec jest ciastem o wyjątkowym smaku. Masa makowa doprawiona bakaliami, orzechami, miodem, skórką z pomarańczy i aromatem migdałowym jest jednym z lepszych ciast, jakie możemy upiec. Mak na makowiec gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce. Wtedy będzie delikatny i dobrze połączy się z resztą składników.Sekretem idealnego makowca jest ciasto. Musisz je bardzo dobrze wyrobić, żeby było jednolite i elastyczne. Ciasto musi również wyrosnąć bezpośrednio po wyrobieniu i po zawinięciu w rulon. Bez tych czynności makowiec się nie uda. Do masy koniecznie dodaj pianę z białek i płynny miód. Produkty świetnie połączą wszystkie składniki i sprawią, że masa będzie wilgotna, nie wysuszy się i nie rozwarstwi podczas pieczenia. Masa makowa musi być ostudzona, kiedy będziesz wykładać ją na drożdżowe ciasto.

Kiszona kapusta wyjdzie bosko
22.12.2022 13:00 Płuczesz kapustę kiszoną? Nigdy tak nie rób. Jest znacznie lepsze rozwiązanie

Płukanie kapusty kiszonej jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Kiszonka po ugotowaniu nie będzie już tak smaczna. Są o wiele lepsze sposoby na złagodzenie kwaskowatości kapusty, a przygotowane z niej potrawy będą o wiele smaczniejsze.Zapomnij o płukaniu kapusty kiszonej do bigosu, farszu na pierogi, uszka, czy surówki. Smak kiszonki złagodzisz między innymi dodatkiem białej kapusty. To dobry sposób na przyrządzenie wyśmienitego bigosu, czy farszu. Nie tylko biała kapusta neutralizuje kwaskowatość kiszonej kapusty.Zamiast płukać kapustę kiszoną, wystarczy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Majeranek, jałowiec, czy kminek to jedne z przypraw, które doskonale podkręcają smak kiszonki, łagodzą jej kwaskowatość i sprawiają, że dania smakują obłędnie. Do gotującej się kapusty kiszonej na bigos, czy farsz, zamiast zwykłej wody, dodaj wodę z moczenia grzybów. Jeśli chcesz przygotować surówkę z kiszonej kapusty, podstaw na łagodną cebulę oprószoną cukrem. Płukanie kapusty kiszonej będzie zupełnie zbędne.

Poznajesz danie ze zdjęcia? Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Przepis urzeka prostotą
22.12.2022 10:43 Jak zrobić idealną kutię? Dodaj do niej 1 szklankę gęstego produktu

Kutia jest tradycyjnym daniem przyrządzanym na Wigilię. Postna, słodka potrawa z pszenicy i maku doprawiona miodem, orzechami i rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na świąteczną kutię. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Koniecznie pamiętaj o wzbogaceniu kutii o szklankę miodu.Przepis na świąteczną kutię jest niezwykle prosty, a efekt zachwyca za każdym razem. Wystarczy ugotować mak, zmielić go i połączyć z ugotowanymi ziarnami pszenicy. Do kutii nie dodawaj cukru, danie posłodzisz miodem, będzie o wiele smaczniejsze.Do kutii wykorzystaj surowy mak. Zrezygnuj z gotowej masy makowej w puszce. Mak ugotowany w mleku, zmielony i połączony z pozostałymi składnikami będzie delikatny i pełen aromatu. W świątecznej kutii nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy i ekstraktu z wanilii.Przepis na świąteczną kutię jest przepisem podstawowym. Danie możesz urozmaicić wieloma dodatkami, np. suszonymi morelami, czy daktylami. Polecam dodać również szczyptę mielonego kardamonu, który wzmocni smak całej potrawy. Kardamon jest przyprawą korzenną dodawaną do kawy i deserów.

Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz
21.12.2022 14:50 Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz

Śledzie z cebulą i olejem są tradycyjną potrawą przygotowywaną na Wigilię i Boże Narodzenie. Śledzie będą o wiele smaczniejsze, kiedy dodasz do nich aromatyczne przyprawy, jak ziele angielskie, liście laurowe i gałązkę świeżego rozmarynu.Przed przygotowaniem śledzi z cebulą i olejem, koniecznie namocz filety w mleku i wstaw do lodówki na całą noc. Filety śledziowe zawierają sporą ilość soli. Mleko skutecznie złagodzi ich smak, wzmocni kolor i sprawi, że będą pachnieć mniej intensywnie. Śledzie z cebulą i olejem zalej dobrej jakości tłuszczem. Gorąco polecam olej rzepakowy lub olej lniany. W kultowej potrawie nie może oczywiście zabraknąć przypraw. Oprócz ziela angielskiego, liści laurowych i rozmarynu, koniecznie dodaj cukier i ocet jabłkowy. Przyprawy wzmocnią smak całej potrawy.Do przygotowania śledzi z cebulą i olejem wykorzystuję cebulę czerwoną, ponieważ jest łagodniejsza. Możesz zamienić ją na zwykłą cebulę. Wtedy wzmocnisz smak potrawy. Gotowe filety śledziowe przełóż do szklanego słoika i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie będą najsmaczniejsze.

kapusta z grochem
20.12.2022 20:39 Gotujesz kapustę z grochem? Wsyp do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy. Żołądek Ci podziękuje

Już lada dzień na wielu polskich stołach pojawi się kapusta z grochem. Tradycyjna potrawa aż prosi się o pałaszowanie. Aby zapobiec ewentualnym problemom gastrycznym po jej konsumpcji, warto dodać do dania niewielką ilość kminku. Niepozorne ziarenka podkręcą smak i chronią nasz żołądek.Kminek znany jest ze swojego dobroczynnego działania. Przyprawa ta wspomaga procesy trawienne i zapobiega wielu dolegliwościom ze strony układy pokarmowego. Przy okazji nadaje kapuście z grzybami kuszącego smaku i aromatu. Warto mieć ją w swoim kuchennym arsenale.

Kiedy trzeba solić karpia? Masa smakoszy popełnia karygodny błąd
20.12.2022 14:10 Kiedy trzeba solić karpia? Masa smakoszy popełnia karygodny błąd

Karp jest rybą, którą tradycyjnie przyrządzamy na kolację wigilijną. Karp będzie delikatny i pełen smaku, jeśli odpowiednio go przyrządzisz i w dobrym momencie oprószysz solą. Kiedy trzeba solić karpia? Jeden błąd i ryba będzie sucha i nie będzie smakować tak, jak powinna.Kiedy trzeba solić karpia? Wiele osób popełnia błąd, który znacząco wpływa na smak i strukturę delikatnego mięsa. Karpia zawsze doprawiaj bezpośrednio przed smażeniem. Długo marynowana w soli ryba traci wodę i staje się sucha i mało smaczna. Karpia musisz również odpowiednio przyrządzić, żeby nie miał małych ości i nie pachniał mułem.Kawałki karpia ponacinaj i zawsze mocz w mleku i aromatycznych przyprawach, następnie natrzyj filety sokiem z cytryny. To najlepszy sposób na pozbycie się malutkich ości i mulistego smaku. Kiedy trzeba solić karpia? Jak zrobić panierkę? Poznaj proste triki, dzięki którym wigilijne danie zachwyci całą rodzinę.Niektórzy karpia smażą na oleju rzepakowym, inni na maśle klarowanym. Osobiście polecam drugi rodzaj tłuszczu. Masło doda rybie aromatu. Na patelni rozpuść sporą ilość masła i poukładaj filety. Karpia smaż po kilka minut z każdej strony. Jeśli masło będzie dobrze rozgrzane, ryba nie będzie tłusta.