Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Sałatka jarzynowa z chrzanem
20.12.2022 13:26 Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik cudownie podkręci smak

Sałatka jarzynowa z chrzanem jest wyrazista i niesamowicie pyszna. Odrobina pełnego charakteru, zdrowego korzenia dodana do sosu, świetnie wydobędzie smak pozostałych warzyw. Musicie spróbować.Prosta w przygotowaniu i pełna charakteru sałatka jarzynowa z chrzanem spodoba się nawet wybrednym. Sos z odrobiną pikantnego korzenia jest bardzo smaczny i dobrze podkreśla smak warzyw. Spróbujecie, a będziecie zaskoczeni, że dotychczas takiej wersji nie jedliście. Jest obłędna.

Nikt nie robi syropu z cebuli jak Ewa Wachowicz. 1 trik pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu
20.12.2022 10:40 Nikt nie robi syropu z cebuli jak Ewa Wachowicz. 1 trik pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu

Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny patent na syrop z cebuli. Domowe lekarstwo na przeziębienie nie będzie już nieprzyjemnie pachnieć. Wystarczy, że do cebuli, czosnku i miodu dodasz kilka goździków.Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele przepisów i kulinarnych inspiracji. Ewa Wachowicz podzieliła się również swoją recepturą na syrop z cebuli. Domowy syrop jest skutecznym lekarstwem na kaszel i przeziębienie. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.Syrop z cebuli jest syropem, który przygotowywały nasze mamy i babcie. Domowe lekarstwo z dodatkiem cytryny i miodu miało bardzo intensywny smak i nieprzyjemny zapach. Wachowicz zdradziła, co dodać do syropu, żeby był o wiele smaczniejszy. Do cebuli, czosnku i miodu wystarczy dodać kilka goździków.Korzenna przyprawa nie dość, że neutralizuje intensywny zapach, to wzmacnia jeszcze lecznicze działanie syropu z cebuli. Goździki zwiększają odporność i rozgrzewają. Warto dodać je również do zimowej herbaty. Syrop będzie gotowy po 1 dniu. Pij go 3 razy dziennie po jednej łyżce.

Jaka jest najlepsza przyprawa do bigosu?
18.12.2022 20:14 Wymieszaj z liścieniem laurowym i majerankiem. Domowa przyprawa do bigosu jest hitem

Bigos jest tradycyjnym daniem, które króluje na naszych stołach w Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Potrawa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy doprawisz ją mieszanką przypraw i dodasz kilka aromatycznych składników. Domowy bigos zachwyci każdego smakosza.Bigos jest świątecznym daniem przyrządzanym z kapusty i mięsa. Najlepszy bigos uzyskasz, kiedy ugotujesz go z kiszonej kapusty. Jakie mięso dodaje się do bigosu? Boczek wędzony, kawałek boczku surowego lub karkówki wieprzowej i kiełbasę, koniecznie podsuszana. W bigosie nie może zabraknąć również przesmażonej cebuli, suszonych grzybów i śliwek. To one sprawiają, że danie nabiera doskonałego aromatu. Wiele osób bigos doprawia wyłącznie solą i pieprzem. O wiele smaczniejsze danie uzyskasz, kiedy doprawisz je domową mieszanką przypraw. Do bigosu warto dolać również pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina lub domowego grzańca winnego. Grzaniec przygotuj z miodem, pomarańczą i goździkami. Te dodatki wzmocnią smak całej potrawy. Bigos musi być gotowany przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu. To sekret doskonałej potrawy.

kapusta z grochem
18.12.2022 17:41 Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe

Planujesz podanie na święta kapusty z grzybami? Tę potrawę warto zacząć przygotowywać nawet dwa dni wcześniej. Przed podaniem bez problemu możesz trzymać ją w lodówce. Kapusta z grochem dobrze znosi również mrożenie.Wiele z potraw wigilijnych możemy przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu równomiernie rozłożymy czas niezbędny do ich przyrządzenia. Aby ten pomysłowy plan wcielić w życie, ważna jest wiedza na temat prawidłowego przechowywania poszczególnych dań. Kapusta z grzybami w lodówce zachowuje świeżość do 7 dniu, a w zamrażarce nawet kilka tygodni.

Nie przepadasz za kompotem z suszu? W wigilię podaj wyśmienity napój
17.12.2022 22:30 Nie przepadasz za kompotem z suszu? W Wigilię podaj wyśmienity napój

Nie przepadasz za smakiem wędzonych śliwek i suszu w kompocie wigilijnym? Ugotuj napój imbirowy z miodem, pomarańczą i cytryną. Wigilijny napój będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Jest słodki, orzeźwiający i przepięknie pachnie.Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek ma jednak dość intensywny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli nie przepadasz za suszem, przygotuj orzeźwiający napój z imbiru. Wigilijny napój zachwyca łagodnym smakiem i wspaniałym aromatem.Do przygotowania wigilijnego napoju potrzebujesz korzenia imbiru, soku z cytryny, pomarańczy i goździków. Wszystkie składniki połącz z wodą, zagotuj, a gdy napar ostygnie, dopraw go do smaku miodem. Niektórzy dodają miód od razu do garnka i gotują. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ miód traci wartości odżywcze w wysokiej temperaturze.Wigilijny napój imbirowy jest nie tylko orzeźwiający i smaczny. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, słodki, a nuta goździków doda zimowego akcentu.

Gessler pokazała przepis na makowiec. Sekretem smaku wyjątkowy syrop
17.12.2022 19:36 Gessler wlewa go do makowca. Przez niego jest bosko aromatyczny

Magda Gessler zdradziła przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Restauratorka do masy makowej, oprócz orzechów, rodzynek i skórki z pomarańczy, dodaje również syrop migdałowy. Mak jest wtedy o wiele smaczniejszy i aromatyczny, a całe ciasto znika błyskawicznie.Makowiec na święta przyrządzamy w różnych formach. Niektórzy pieką go na kruchym spodzie, inni przygotowują masę makową bez pieczenia. Tradycyjnie jednak makowiec przyrządzany jest z ciasta drożdżowego w formie rolady. Makowiec zawijany będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy przygotujesz go według przepisu Magdy Gessler.Przed przygotowywaniem masy makowej, zrób rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Ciasto powinno stać przez około godzinę w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoją objętość. Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, mleko powinno być ciepłe. Inaczej drożdże nie ruszą.Sekretem doskonałej masy makowej są nie tylko orzechy, rodzynki i skórka tarta z pomarańczy. Gessler do maku dodaje również syrop migdałowy, który wzmacnia smak i nadaje wspaniałego aromatu. Do masy makowej nie dodawaj cukru. Jeśli uznasz, że jest mało słodka, dodaj odrobinę miodu.

Przed panierowaniem porządnie natrzyj każdy kawałek karpia. Najlepsze kucharki zawsze tak robią
17.12.2022 11:28 Przed panierowaniem natrzyj każdy kawałek karpia 1 składnikiem. Najlepsze kucharki zawsze tak robią

Na Wigilię przygotuj smażonego karpia w czosnku. Ryba moczona w mleku i aromatycznej marynacie jest niezwykle soczysta, delikatna i pełna aromatu. Karpia smaż na maśle klarowanym, a zyska jeszcze lepszy smak. Poznaj prosty przepis na wyśmienite danie wigilijne.Smażony karp w czosnku jest daniem, które przygotowuję co roku na Wigilię. Dzwonki lub filety z ryby marynuję w soku z cytryny i ząbkach czosnku. Karpia panieruję wyłącznie w mące krupczatce. Zrezygnuj z tradycyjnej panierki z jajka i bułki tartej. Ryba obtoczona w mące w jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza.Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie karpia przed marynowaniem. Ryba ma intensywny smak i zapach mułu. Jest na jednak prosty sposób. Karpia moczę w zimnym mleku i wstawiam do lodówki na całą noc. Marynata również dobrze poradzi sobie z mocnym zapachem, a smażony karp w czosnku jest niezwykle aromatyczny.Po filetowaniu i czyszczeniu karpia nie wyrzucam głowy i ogona. Przygotuję z nich wyśmienity wywar na wigilijną zupę rybną. Zupa z karpia jest jedną z tradycyjnych potraw. Kawałki karpia smażę na maśle klarowanym, który dodaje smaku i aromatu. Możesz wykorzystać również olej rzepakowy, koniecznie mocno rozgrzany, żeby ryba nie chłonęła tłuszczu.

Weź mięso mielone, śliwki i 1 uwielbiany przez Polaków przysmak. Obłędna pieczeń zachwyci każdego
17.12.2022 08:36 Weź mięso mielone, śliwki i 1 uwielbiany przez Polaków przysmak. Obłędna pieczeń zachwyci każdego

Świąteczna pieczeń ze śliwką jest bardzo aromatycznym dodatkiem do pieczywa. Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem wątróbek drobiowych, wędzonych śliwek i aromatycznych przypraw posmakuje całej rodzinie. Danie będzie hitem na świątecznym stole. Świąteczna pieczeń ze śliwką jest alternatywą dla kupnych wędlin. Pieczeń podana na zimno z kromką świeżego chleba smakuje wyśmienicie. Do pieczeni podaj sos chrzanowy i domowy sos żurawinowy. Pieczeń jest niezwykle aromatyczna i zachwyca smakiem.Świąteczną pieczeń ze śliwką przygotujesz z mięsa mielonego, najlepiej z karkówki lub łopatki. Te rodzaje wieprzowiny mają przerosty i tłuszcz, dzięki którym danie nie będzie przesuszone po upieczeniu. Masę z mięsa mielonego przełóż wędzonymi śliwkami i kawałkami wątróbek drobiowych.Przed wstawieniem pieczeni do piekarnika, wierzch obłóż liśćmi laurowymi. To sprawdzony sposób, żeby danie nie przypaliło z wierzchu i nie wysuszyło się podczas obróbki termicznej. Świąteczną pieczeń ze śliwką piecz przez godzinę, koniecznie bez termoobiegu, który również może wysuszyć potrawę.

Soczyste pieczarki w cieście
16.12.2022 21:11 Pamiętaj o nich podczas przygotowań do Świąt. Pieczarki w cieście będą bosko soczyste dzięki 1 sztuczce

Soczyste pieczarki w cieście będą miłym urozmaiceniem świątecznej kolacji. Wyjdą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, jeśli przed panierowaniem obgotujecie grzyby. Prosta sztuczka sprawi, że smak rarytasu będzie niezapomniany. Spróbujecie? Szukacie nietypowych propozycji na postne przystawki? Prosta w przygotowaniu przekąska w postaci smażonych w panierce pieczarek idealnie pasuje do innych wigilijnych dań. Jest chrupiąca, aromatyczna i delikatna — każdemu będzie smakowała.

Rozpływający się w ustach karp w galarecie. Wszyscy czekają na wigilijnego klasyka
16.12.2022 14:21 Rozpływający się w ustach karp w galarecie. Wszyscy czekają na wigilijnego klasyka

Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kawałki ryby ugotuj w aromatycznym wywarze z dodatkiem lubczyku i warzyw rosołowych. Karpia podaj z ugotowaną marchewką, groszkiem i innymi dodatkami. Nie ma lepszego dania na Wigilię.Sekretem smaku karpia w galarecie jest wywar z głowy, ogona i płetw ryby oraz warzyw rosołowych. Wywar jest bardzo esencjonalny, a po ostudzeniu tworzy gęstą, smaczną, wytrawną galaretę. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso z karpia ugotuj w wywarze i przełóż na półmisek.Ugotowany wywar koniecznie przecedź przez gęste sito, żeby pozbyć się szumowin. Wywar musi być klarowny. Przed dodaniem do niego żelatyny, dopraw rosół do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Żelatynę wsyp do ciepłego, ale nie bardzo gorącego wywaru, żeby dobrze się rozpuściła i zaczęła tężeć.Do karpia w galarecie dodaj ugotowaną marchewkę, pietruszkę, zielony groszek. Niektórzy dodają również por, seler, czy ugotowane na twardo jajka. Gdy wylejesz już tężejącą galaretkę, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki i wstaw do lodówki na kilka godzin.

w czym moczyć śledzie
16.12.2022 11:20 Nie w mleku, nie w wodzie. Śledzie moczone w bursztynowym napoju smakują najlepiej

Moczenie śledzi w wodzie nie jest żadna nowością. Również kąpiele mleczne są coraz mniejszym zaskoczeniem dla miłośników tej świątecznej przystawki. Czy próbowaliście jednak namaczać śledzie w piwie? Gwarantujemy, że przedstawiana przez nas dziś metoda przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania.Moczenie śledzi jest obowiązkową czynnością przed przygotowaniem z nich potrawy. Dzięki kąpieli, rybie mięso pozbawiane jest charakterystycznego słonego smaku oraz nabiera delikatności. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak rewelacyjne rezultaty daje moczenie śledzi w piwie. Spróbuj raz, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnych metod.

fasolka po bretońsku
15.12.2022 18:30 Kuroń do fasolki po bretońsku dodaje 2 aromatyczne składniki. Jednogarnkowe danie doskonale syci

Fasolka po bretońsku jest powszechnie znanym i lubianym daniem jednogarnkowym. W okresie jesienno-zimowy stanowi rozgrzewający i sycący obiad. Jakub Kuroń podkręca jej smak szczodrym dodatkiem wędzonego boczku oraz kiełbasy. Aromat takiej fasolki jest nie do podrobienia.W fasolce po bretońsku nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku. Te dwa warzywa na stałe zagościły w naszej kuchni. Staranny dobór ziół i przypraw stawia kropkę nad i w tym smakowitym przepisie. Musisz go wypróbować.

kapusta z grochem bez namaczania
13.12.2022 14:40 Świąteczną kapustę z grochem zrobisz szybko i bez namaczania. Wystarczy 1 sprytna sztuczka

Obalamy mit o długotrwałym przygotowaniu kapusty z grochem. Nasz przepis możesz przyrządzić nawet w pół godziny. Grochu nie namaczamy, a jedynie gotujemy do miękkości. Kapusta z grochem bez namaczania jest prawdziwym rarytasem, a przy tym pozwala zaoszczędzić cenny czas.Błyskawiczna kapusta z grochem bez namaczania składa się jedynie z 3 składników i przypraw. Dzięki temu możesz przygotować ją w mgnieniu oka. Ta kapusta smakuje wyśmienicie nie tylko na święta, ale również przez pozostałe dni w roku. Przepis możesz modyfikować wedle własnego uznania, dodając do niego namoczone grzyby lub aromatyczny boczek.Przepis na wyśmienitą kapustę z grochem bez namaczaniaSkładniki:500 g kiszonej kapusty2 szklanki łuskanego grochu1 cebula średniej wielkości1 liść laurowy3-4 ziarna ziela angielskiego1/2 łyżeczki kminkusól i pieprz do smakuolej do smażenia

Podczas panierowania wysmaruj karpia wyrazistym przysmakiem. Ryba zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsza
13.12.2022 11:07 Panierując karpia natrzyj go wyrazistym przysmakiem. Ryba zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsza

Smażony karp w chrzanowej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych dzwonków. Soczyste mięso, chrupiąca, wyraźna panierka i przede wszystkim brak ości sprawi, że karp zniknie ze stołu jako pierwszy. Poznaj przepis na tradycyjne danie wigilijne w nowej odsłonie.Święta zbliżają się wielkimi krokami. Podczas kolacji wigilijnej nie może zabraknąć karpia, którego przyrządzimy na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych jest smażony karp w chrzanowej panierce. Filety po odpowiednim przygotowaniu i smażeniu są niezwykle aromatyczne i nie mają ości.Jak przygotować smażonego karpia w chrzanowej panierce bez ości i bez posmaku mułu? Filety z karpia moczę przez dobę w mleku. Mleko doskonale radzi sobie z charakterystycznym smakiem i zapachem ryby. Każdy filet nacinam poprzecznie, skrapiam solidnie sokiem z cytryny i odstawiam na kolejną godzinę. Kwas zawarty w cytrynie rozpuszcza mniejsze ości, które zupełnie wytopią się podczas smażenia.Do smażonego karpia w chrzanowej panierce gorąco polecam masło klarowane. Masło jest bardziej aromatyczne niż olej i doda rybie rewelacyjnej nuty. Nie żałuj tłuszczu na patelni. Jeśli będzie dobrze rozgrzany, karp go nie wchłonie. Ilość oleju i masła jest ważna, ponieważ ości muszą się wytopić.

rozgrzewająca kawa
13.12.2022 04:00 Dodaj do kawy wraz z kakao i cynamonem. Rozgrzewające trio pobudzi Cię w mroźny dzień

Mamy idealny sposób na rozgrzewający napój. Nasza kawa szybko i skutecznie uzupełni Twoją energię w zimowe wieczory. Wszystko to za sprawą aromatycznych dodatków.Do przygotowania tej niezwykłej kawy potrzebujesz skondensowanego mleka. W zależności od własnych upodobań, wybierz wersję słodzoną lub bez dodatku cukru. Do napoju dodaj też goździki oraz cynamon. Te dwie przyprawy gwarantują skuteczne rozgrzanie organizmu.

karp w galarecie
10.12.2022 20:25 Karp w galarecie jak z PRL-u. Dotarliśmy do kultowego przepisu

Karp w galarecie nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Charakterystyczny smak ryby pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś łatwo możemy odtworzyć tę klasyczną potrawę w swoim domu. Aby delektować się pysznym karpiem w galarecie nie potrzebujesz wehikułu czasu. Nasz poniższy przepis w zupełności wystarczy do odbycia tej podróży. Zaskocz swoich najbliższych i uracz ich przysmakiem jak za dawnych lat.

Zupa a'la flaczki od Tomasza Strzelczyka
10.12.2022 12:54 Uwielbiasz flaczki? Strzelczyk pokazał przepis na znacznie lepszą zupę. Smak powala na łopatki

Zupa z kurczaka według receptury Tomasza Strzelczyka jest niezwykle pożywnym i aromatycznym daniem. Zupa z bogactwem przypraw działa rozgrzewająco, jest więc świetnym pomysłem na obiad w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę a'la flaczki.Flaczki przygotowujemy głównie z flaków wołowych z dodatkiem warzyw rosołowych i suszonego majeranku. Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na zupę z kurczaka, która przypomina kultowe flaczki. Jest jednak o wiele bardziej aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami autorskimi przepisami i kulinarnymi inspiracjami. Dania przygotowywane według jego receptury smakują wyśmienicie i wychodzą za każdym razem. Przepis na zupę a'la flaczki wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jego kanału na YouTube.Do przygotowania zupy z kurczaka a'la flaczki Strzelczyk wykorzystał mięso drobiowe, warzywa rosołowe oraz wiele aromatycznych przypraw. Oprócz majeranku w zupie znajduje się również imbir, kurkuma, papryka ostra i słodka oraz gałka muszkatołowa. Znany kucharz podsmaża mieszankę przypraw na suchej patelni. To sposób na podkręcenie smaku i aromatu całej potrawy.

Prosty przepis na kapustę z grochem bez namaczania. Sekret najlepszych kucharek tkwi w 2 sztuczce
10.12.2022 09:34 Prosty przepis na kapustę z grochem bez namaczania. Sekret najlepszych kucharek tkwi w 1 sztuczce

Kapusta z grochem bez namaczania jest świetną alternatywą dla tradycyjnego dania, które przygotowywane jest dopiero na drugi dzień, kiedy groch zmięknie. Najlepsze kucharki gotują go w osolonej wodzie z kminkiem, dzięki czemu kapusta z grochem jest gotowa w godzinę.Groch łuskany zwykle moczymy przez całą noc w zimnej wodzie i dopiero następnego dnia przygotowujemy zupę, kapustę, czy inne danie. Wystarczy jednak, że zastosujemy jedną sztuczkę, a dania z dodatkiem grochu przygotujemy jeszcze tego samego dnia. Poznaj przepis na kapustę z grochem bez namaczania.Kapusta z grochem jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotowywana z kiszonej kapusty, grochu i zeszklonej na oleju cebuli jest niezwykle aromatyczna, pożywna i pełna smaku. Jaki jest patent na kapustę z grochem bez namaczania? Groch przepłucz pod zimną wodą i gotuj do miękkości z dodatkiem soli. Po około 50 minutach strączki będą miękkie i gotowe do jedzenia.Do gotującej się wody z grochem dodaj również niewielką ilość kminku. Przyprawa zapobiega wzdęciom, a kapusta z grochem bez namaczania będzie lżejsza i nie będzie powodować uczucia pełności. Kminek jest przyprawą, która wzmocni również aromat całego dania. Świetnie podkreśla smak kiszonki.

Delikatny karp w szarym sosie. Lepszy niż smażony i w galarecie razem wzięte
09.12.2022 20:39 Delikatny karp w szarym sosie. Lepszy niż smażony i w galarecie razem wzięte

Karp w szarym sosie jest pyszną alternatywą dla karpia podanego w tradycyjny sposób, czyli smażonego na oleju lub przyrządzonego w galarecie. Ryba jest niezwykle delikatna, a podana z marchewką i aromatycznym sosem zachwyca smakiem i aromatem.Kolacja wigilijna składa się z postnych potraw. Oprócz klasycznych pierogów, ryb i klusek z makiem, warto przygotować również tradycyjne dania w zupełnie nowej odsłonie. Przykładem takiej potrawy jest karp w szarym sosie. Karp jest niezwykle delikatny i bardzo aromatyczny, będzie absolutnym hitem na świątecznym stole.Karpia w szarym sosie przygotujesz błyskawicznie. Na początku ugotuj rybę z warzywami korzennymi, dopraw wywar solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Karpia podaj z ugotowaną marchewką i polej aromatycznym sosem z imbirem i płatkami migdałowymi. Danie solidnie oprósz natką pietruszki. Wywar z karpia ugotuj na rybim ogonie i głowie. Mięso natomiast oczyść z płetw, kręgosłupa i większych ości. Karpia pokrój w dzwonka i dodaj do wywaru, kiedy już będzie ugotowany i doprawiony. Kawałki ryby będą delikatne i pełne smaku. Karp w szarym sosie posmakuje całej rodzinie.

Błyskawiczny sos do makaronu
09.12.2022 17:26 Błyskawiczny, bezmięsny sos do makaronu. Sycący dzięki 1 aksamitnemu dodatkowi

Błyskawiczny sos do makaronu będzie idealny na obiad dla całej rodziny. Sycący i kremowy dodatek do klusek uzyskamy, łącząc pomidory z serkiem topionym. Doprawiony odrobiną ziół będzie smakował obłędnie. Pyszny posiłek sprawdzi się na obiad, a nawet jako ciepła kolacja. Prosty i smaczny sos do makaronu bez mięsa można przygotować w kilka chwil. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka topionego będzie aksamitny i aromatyczny, a przy okazji nasyci na bardzo długo. Warto skosztować.

pomysł na tani obiad
09.12.2022 12:12 Masz kiełbasę, ziemniaki i cebulę? Zrobisz z nich wyżerkę dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na tani obiad? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kiełbasy i cebuli jest prosta w przygotowaniu, a przy tym obłędnie pyszna.Wierzch naszej zapiekanki wieńczy apetyczna warstwa smakowitego żółtego sera. Aromatyczne przyprawy sprawiają, że potrawie trudno się oprzeć. Ten pomysł na tani obiad zachwyci całą rodzinę.

Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
08.12.2022 20:35 Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana

Jak ugotować kompot z suszu? Kompot będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy doprawisz go korzennymi przyprawami. Do kompotu dodaj również skórkę startą z pomarańczy i miód. Cała rodzina zachwyci się smakiem wigilijnego specjału. Tradycyjnie przygotowany kompot z suszu ma dość intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kompot będzie o wiele delikatniejszy, kiedy przygotujesz go z suszonych jabłek, gruszek i moreli. Zrezygnuj z wędzonych śliwek. Zamiast nich możesz dodać śliwki suszone, daktyle, rodzynki.Do kompotu dodaj również korzenne przyprawy. To sekret doskonałego smaku. Kompot z suszu zawsze gotuj według następujących proporcji: na 2 l wody dodaj 500 g suszonych owoców. Do gotującego się kompotu dorzuć również cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.Nie zapomnij również o skórce startej z pomarańczy i płynnym miodzie. Miód dodaj do kompotu, kiedy już przestygnie. Wtedy będziesz cieszyć się jego wspaniałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Miód traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40 stopni C.

pieczony boczek
08.12.2022 17:34 Rozpływający się w ustach pieczony boczek. Nigdy nie zapomnij o 2 dodatkach. Są gwarancją smaku

Zapomnij o kupnej wędlinie. Boczek pieczony jest o wiele smaczniejszym dodatkiem do pieczywa. Pachnie majerankiem i czosnkiem, kusząc wszystkich wokół. Co prawda jest nieco kaloryczny, ale jak zjesz 1-2 plasterki na kanapce, z pewnością Ci nie zaszkodzi. Boczek pieczony zachwyca aromatem. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy upieczesz mięso w rękawie. Na 10 minut przed końcem pieczenia natnij folię. W ten sposób zyskasz chrupiącą, przyrumienioną skórkę. Boczek będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin.Boczek pieczony marnowany w ziołach i przyprawach jest wyraźny w smaku, soczysty i bardzo aromatyczny. Boczek natrzyj czosnkiem, suszonym majerankiem i resztą przypraw i wstaw do lodówki na całą dobę. Po tym czasie mięso będzie gotowe do pieczenia. Pamiętaj, żeby boczek wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Gdy ociepli się do temperatury pokojowej, po upieczeniu będzie miękki i soczysty.

Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji
08.12.2022 16:14 Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji

Pierś kurczaka jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Dziś proponujemy Wam pierś kurczaka w miodowo-octowej glazurze. Przyrządzenie jej na patelni zajmie dosłownie kwadrans. Wygląda apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Zachowajcie ten przepis w pamięci, bo może się przydać jeszcze nie raz. Pierś kurczaka z patelni jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mięso przyrumienione na oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Kurczak z patelni będzie gotowy błyskawicznie. Obiad uzupełnij o ulubione dodatki.Moja propozycja obiadowa? Pierś kurczaka z patelni z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem z czosnkiem i śmietanką. Całe danie jest kompletne, pożywne, zdrowe i bardzo aromatyczne. Do kurczaka będą pasować również surówki, domowe przetwory, frytki i wiele innych. Skomponuj swój ulubiony zestaw.Do przygotowania piersi kurczaka z patelni potrzebujesz dodatków, które z pewnością masz w domu. Usmażony kurczak będzie w środku soczysty i miękki, a z zewnątrz będzie pokryty apetyczną glazurą.

syrop piernikowy
07.12.2022 22:15 Przepis na aromatyczny syrop piernikowy. Doskonały dodatek do świątecznej kawy i deserów

Chcesz nadać świątecznym deserom czy kawie niepowtarzalnego aromatu? Przygotuj zawczasu wyśmienity syrop piernikowy. Pięknie pachnący, słodki specjał momentalnie wprowadzi gości w wyjątkowy nastrój. Możesz go też podarować bliskiej osobie na pyszny prezent. Do przygotowania syropu piernikowego potrzebujesz mleczka kokosowego i mieszanki przypraw do piernika. Jego smak wzbogacają również starannie pokruszone korzenne ciasteczka. Nie uwierzysz, jak pyszny jest ten słodki dodatek. Koniecznie przygotuj go na nadchodzące święta.

schab faszerowany
07.12.2022 20:16 Zapomnij o śliwkach. Schab nadziej innym, pysznym składnikiem. Goście będą zachwyceni

Na święta pieczecie zwykle schab nadziewany suszonymi śliwkami? Mamy znacznie lepszy pomysł na pieczeń. W roku proponujemy nadziać schab orzechami. Farsz i cała pieczeń są soczyste i niezwykle apetyczne. Schab faszerowany orzechami możesz podać na ciepło na obiad lub na zimno, na przystawkę. Schab faszerowany, mimo całego bogactwa smaku, jest niezwykle prosty do przygotowania. Potrzebujesz na to zaledwie 20 minut. Pozostały czas to marynowanie oraz pieczenie mięsa. Wypróbuj ten przepis i uracz swoich bliskich wykwintnym obiadem.

Surówka z selera lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 2 dodatkach
07.12.2022 13:44 Surówka z selera lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 2 składnikach

Surówka z selera korzeniowego z majonezem i sokiem z cytryny jest uniwersalną surówką obiadową. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na prostą surówkę z selera lepszą niż z restauracji.Seler korzeniowy jest warzywem, które dodajemy głównie do wywaru na rosół i zupy. Pieczemy go również w piekarniku z mięsem i innymi warzywami, dodajemy do sałatek lub surówki z jabłkiem i marchewką. Surówka z selera lepsza niż z restauracji to surówka wyłącznie z selera korzeniowego, która zachwyca złożonym smakiem.Sekretem surówki z selera lepszej niż z restauracji są dodatki. Sok z cytryny i majonez rewelacyjnie łączą się z dość ostrym smakiem warzywa. Surówka jest wyraźna, ale jednocześnie łagodna i niezwykle aromatyczna. Ma również rozgrzewające właściwości.Surówka z selera lepsza niż z restauracji pasuje do każdego dania głównego. Świetnie łączy się z pieczonym drobiem, rybami, a także pieczoną, duszoną i smażoną wieprzowiną i mięsem wołowym. Surówkę polecam również do potraw wegetariańskich. Jest zdrowa i bardzo uniwersalna.

Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby
06.12.2022 09:39 Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby

Nie śledzie w oleju, nie w śmietanie. Na święta przygotuj filety śledziowe w niezwykłej marynacie i aromatycznym sosie. Śledzie imbirowe, marynowane w przyprawach korzennych i podane z sosem orzechowym biją na głowę wszystkie inne przekąski z ryb.Śledzie imbirowe są przystawką, która zachwyci wszystkich gości. Śledzie marynowane w przyprawach korzennych i polane sosem orzechowym mają słodko-pikantną, bardzo aromatyczną nutę. Zapomnij o śledziach w oleju i śmietanie. Śledzie imbirowe będą totalnym hitem.Śledzie imbirowe zacznij przygotowywać 4 dni przed podaniem. Na początku filety muszą moczyć się w mleku, żeby zmiękły i nie były tak słone i intensywne w smaku. Następnie pokrojone śledzie zamarynuj z aromatycznymi przyprawami i odstaw na 3 dni.Sos orzechowy do śledzi imbirowych również musi postać przed podaniem. W ten sposób wszystkie składniki doskonale się połączą. Sos na bazie orzechów, miodu i startego na tarce, suchego piernika rewelacyjnie podkreśli smak ryby marynowanej w korzennych przyprawach.