Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń.
Sałatka Szuba co roku gości na moim świątecznym stole. Ten wyśmienity śledź pod pierzynką z kwaskowatego sosu robi furorę wśród gości. Smakuje wyśmienicie i wygląda okazale na półmisku. Polecam przepis na tę wyjątkową sałatkę.
Sałatka z winogron zdetronizowała nawet jarzynową. Prosta, efektowna i zdrowa z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. To danie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje takie jak: Święta i Sylwester.
Zwykle na świątecznych stołach gości sałatka jarzynowa. Jednak odkąd dostałam rewelacyjny przepis na sałatkę ze śledziami i burakami, tylko taką robię na Boże Narodzenie. Moja rodzina się nią zajada i nie może nachwalić.
Nie wyobrażasz sobie świąt bez sałatki jarzynowej? Jej przygotowanie wiąże się z niemałymi kosztami. Dopiero co martwiliśmy się o ceny warzyw na Wielkanoc, a tu przyszły kolejne podwyżki. Podpowiadam, ile obecnie trzeba przeznaczyć na sałatkę jarzynową.
Sałatka jest idealna na spotkania towarzyskie. Moja ciocia pokazała mi kiedyś, jak robi sycącą kompozycję z makaronem. W salaterce prezentuje się znakomicie, a smak dorównuje wrażeniom estetycznym. Na Andrzejki będzie w sam raz — trzeba spróbować.
Sałatka może być smaczna i sycąca. Prosty przepis, który znalazłam w zeszycie mojej mamy, nie raz ratowała mnie, gdy szukałam pomysłu na zdrową kolację. Jest banalny, a smak zwala z nóg. Musicie spróbować.
Ten przepis ma 107 lat. Pochodzi z książki „200 potraw z ziemniaków”– bestsellera pierwszych lat niepodległości. Oszczędna sałatka ziemniaczana jest pyszna dzięki niecodziennym dodatkom i podaniu na ciepło.
W tym roku na Wszystkich Świętych podam Żółtą Sałatkę. Moim zdaniem smakuje lepiej niż jarzynowa, bankietowa i gyros razem wzięte. Ten przepis od lat jest hitem w moim domu.
Dobra sałatka skusi każdego. U mnie nie jest to jarzynowa, a mimo wszystko szybko znika z talerza, za każdym razem, gdy ją zrobię. Polecam spróbować, bo zrobicie ją szybko z zaledwie kilku składników. U mnie zawsze znika do ostatniej porcji.
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio smakowitą sałatką. Jest zawodową kucharką, więc danie smakowało wybitnie. Okazało się jednak, że składa się z samych prostych i łatwo dostępnych składników. Bez wahania zapisałam przepis na to cudo.
Sałatka jest stałym elementem spotkań towarzyskich czy rodzinnych. Czasem jednak warto zdecydować się na coś innego niż klasyki. Kompozycja z porem z pewnością zachwyci wybrednych, a zrobicie ją w kilka chwil.
Przygotowanie surówki nie musi wymagać wiele pracy. Wystarczy kupić 4 produkty i połączyć je ze sobą. Taki dodatek pasuje do każdego obiadu. Skradł moje serce już od pierwszego spróbowania.
Sałatka jarzynowa smakuje wielu osobom. Jednak w moim domu zamiast niej podajemy nieco inną kompozycję. Dodajemy jajka, kukurydzę i grzybki, ale warzywa korzeniowe zastępujemy bardziej sycącym składnikiem. Smakuje fantastycznie.
Od cioci dostałam przepis na pyszną sałatkę. Jest to przyrządzona na bazie ziemniaków sałatka papieska. Stanowi idealny dodatek do mięs, grilla, a także może być jedzona jako samodzielny posiłek, na przykład na kolację. Dobór składników jest idealny, a smak powala na łopatki.
Sałatka z cukinii jest idealna na gorące dni. Pierwszy raz spróbowałam jej podczas pobytu w Grecji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam przygotować ją również w domu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil i zdecydowanie warto spróbować.
Znacie to uczucie, kiedy nie macie pomysłu na surówkę do obiadu? Taka nieprzyjemna sytuacja spotkała mnie w ostatnią sobotę. Niewiele myśląc zajrzałam do lodówki i na poczekaniu zrobiłam surówkę z dostępnych akurat składników. Bardzo zdziwiłam się, że wyszła aż tak pyszna.
Mizeria w wykonaniu mojej mamy smakowała mi od zawsze. Przyznać trzeba, że odbiega od klasycznego przepisu. Zamiast zielonego ogórka moja rodzicielka stawia bowiem na ogórki kiszone. Ich zdecydowany smak pasuje mi, jak nic innego.
Surówka z pora zaskoczyła mnie ostatnio niebagatelnym smakiem. Podany przez moją ciocię obiadowy dodatek bardzo mi się spodobał i poprosiłam ją o przepis. W żadnej restauracji nie znalazłam niczego podobnego i byłam ciekawa, co powoduje, że jest tak przyjemnie odświeżający. Na liście skalników znalazłam dobrze mi znaną, aromatyczną zieleninę.
Byłam dziś zaproszona do mojej cioci na niezobowiązujący obiad. Jak zawsze posiłek spod jej ręki wyszedł doskonały w smaku. Tym jednak, co wzbudziło mój szczególny zachwyt, była doskonała surówka z ogórków. Klasyczna mizeria zupełnie nie ma do niej startu.
Młode ziemniaki nie tylko doskonale smakują podane do kotleta czy kurczaka. Można też na ich bazie przygotować pożywną sałatkę. My dorzuciliśmy do nich dwa chrupiące składniki, dzięki czemu całość nabrała przyjemnej konsystencji. W naszej letniej propozycji do grilla czy na kolację nie zabrakło też aromatycznej zieleniny. Jesteśmy przekonani, że zachwycicie się smakiem tej pysznej sałatki.
Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz zaczyna się sezon na najsmaczniejszą. W jaki sposób należy ją jednak przechowywać, by jak najdłużej pozostała pyszna i chrupiąca? Ten sekret zdradził nam kucharz, Piotr Ogiński. Dzięki jego pomysłowi sałata nie będzie gnić, ani więdnąć, lecz pozostanie pyszna nawet przez tydzień.
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na widok słońca za oknem zaczynamy snuć fantazje na temat pierwszego w tym sezonie grilla. Poza mięsem obowiązkowym punktem podczas takiej wyżerki są rozmaite sałatki. Przy najbliższej okazji wypróbujcie tę z arbuzem i serem feta, a prędko nie wrócicie do innych przepisów.
Zapomnij o czasochłonnym krojeniu pomidorków koktajlowych. Dużo lepszym sposobem jest prosty trik z pokrywką. Wystarczy jedno, szybkie cięcie ostrym nożem, a wszystkie warzywa będą przekrojone.
Danuta Martyniuk zachwyca szczupłą sylwetką i zdrowym wyglądem. Żona znanego artysty skutecznie zbiła zbędne kilogramy. Sekretem jej sukcesu jest zdrowa dieta i świadome odżywianie. Jako jeden ze swoich ulubionych przepisów zaprezentowała surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem niesamowitego sosu na bazie octu jabłkowego.
Głowisz się, co zrobić z sałatką jarzynową? Mamy na nią swój sprawdzony sposób. Resztki potrawy, która została po świętach, możesz zamienić w pyszną zupę krem. Wystarczy dodać do niej zaledwie kilka składników, a sałatka jarzynowa zyska nowe smakowite wcielenie.
Zostało wam sporo sałatki jarzynowej i pieczywa? Przygotujcie pyszną tartę z przepisu Katarzyny Bosackiej. Nic się nie zmarnuje, a wy zjecie smaczny obiad. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Zrezygnuj z sałatki jarzynowej. Zamiast niej na Wielkanoc przygotuj warstwową sałatkę z tuńczykiem. Danie jest o wiele szybsze w przygotowaniu od jarzynowej. Zrobisz je z kilku składników, których nie trzeba gotować i obierać. Wszyscy będą zachwyceni.