Pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku i karnawału. Tradycyjny wyrób proponujemy zamienić na regionalny specjał — pączki z ziemniaków. Słodkie i sycący deser posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Jeśli z ziemniaków, które pozostały po obiedzie zawsze robiliście kopytka, czas zmienić ich zastosowanie. Postawcie na wywodzący się z kuchni góralskiej słodki rarytas. Ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków uświetni niejedno spotkanie.
Sernik krakowski jest smacznym tradycyjnym wypiekiem z bakaliami, który potrafi skraść niejedno serce. Charakterystyczny kształt i kratka zdobiąca jego wierzch, a nierzadko także lukier to inne wyróżniki tego deseru. Z przepisem Magdy Gessler na pewno się uda i uświetni nie jedno rodzinne spotkanie. Dzięki dodatkowi w postaci ubitych białek masa serowa będzie delikatna i bardziej puszysta. Receptury Magdy Gessler cieszą się sporą popularnością. Z pewnością próbowaliście już makowca czy naleśników przygotowywanych jej sposobem. Tym razem zdradzamy, jak kulinarna celebrytka przyrządza tradycyjny sernik krakowski. Zróbcie go, a zachwytom nie będzie końca.
Sernik jest jednym z ciast, które doczekało się wielu różnych wersji. Dodajemy do niego rozmaite składniki, dzięki którym delikatny ser nabiera charakteru. Przyrządźcie je z ugotowanym budyniem i jagodami, a wasi goście z pewnością poproszą o dokładkę. Budyń może być samodzielnym deserem lub dodatkiem, który uzupełni inne słodkości np. rogaliki czy szarlotkę. Tym razem wykorzystamy go do przygotowania wybornego sernika. W przeciwieństwie do wielu innych, w naszym przepisie użyjemy ugotowanego mlecznego rarytasu. Spróbujcie koniecznie, jak smakuje tak przyrządzone ciasto serowe.
Oponki serowe są pysznym deserem, którego przygotowanie jest zaskakująco szybkie i banalnie proste. Na swoim kanale Youtube Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój własny pomysł na tę słodką klasykę. Dzięki jego poradom twoje oponki wyjdą idealnie puszyste i sprężyste, a domownicy nie będą mogli przestać prosić o kolejne porcje. Oponki serowe mają jedną przewagę nad pączkami. Te drugi wymagają czasu, aż drożdże zaczną swoją pracę i ciasto odpowiednio urośnie. W przypadku oponek nie trzeba na nic czekać, gdyż rosną one dzięki dodaniu sody oczyszczonej i octu. W przepisie Tomasza Strzelczyka zawarty jest cukier waniliowy, który dla niektórych nie ma wystarczającego smaku wanilii. Możesz zamienić go na świeżą wanilię lub ekstrakt waniliowy - dzięki temu oponki staną się jeszcze lepsze.
Faworki podczas Tłustego Czwartku są równie ważne co pączki, dlatego warto usmażyć je na dobrym rodzaju tłuszczu. Najlepszy kruchy chruścik zawsze wychodzi podczas smażenia na smalcu, który nadaje im świetnej faktury oraz charakterystycznego aromatu. Faworki smażone na oleju roślinnym nie są w stanie ich pokonać, ponieważ nie mogą uzyskać oczekiwanej chrupkości. W dzisiejszych czasach mało kto decyduje się zrobić faworki samodzielnie - sklepy są ich pełne przed Tłustym Czwartkiem. Domowe faworki smakują jednak znacznie lepiej, a przepis na nie wcale nie jest skomplikowany. Poza dobrą recepturą bardzo ważny jest rodzaj tłuszczu. Smalec zalecany jest przez ekspertów, ponieważ sprawia, że faworki stają się chrupiące, a także nabierają specyficznego posmaku, tak bardzo cenionego przez wszystkich fanów tego deseru. Oczywiście, jeśli nie masz pod ręką smalcu, a do sklepu daleka droga, olej musi wystarczyć.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, co z pewnością cieszy wszystkich łakomczuchów - będą mogli w końcu pochłonąć pokaźne ilości faworków oraz pączków. Dzisiaj przedstawiamy przepis na faworki z piwem, które zachwycają lekko słodowym i intensywnym smakiem. Stosując się do poniższych porad, przygotujesz je w mniej niż 20 minut. Faworki tradycyjnie sporządzane są na bazie zbijanego ciasta śmietanowego, które po usmażeniu na głębokim tłuszczu staje się niewiarygodnie kruche i delikatne. Zamieniając ją na jasne piwo, można pominąć etap ubijania ciasta - piwna masa jest plastyczna i łatwo się ją rozwałkowuje. Sekretem do uzyskania kruchego chruściku jest jak najcieńsze rozwałkowanie. Każdy faworek powinien być cienki jak kartka papieru. Po usmażeniu szybko posyp je cukrem pudrem. Gdy są jeszcze ciepłe, cukier skutecznie do nich przylega.
Puszyste placuszki z dodatkiem owoców i czekolady są prawdziwym rarytasem dla wielbicieli słodkich śniadań. Przygotujecie je niemalże ekspresowo, a smak czekolady i bananów zostanie z wami na długo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na słodkie śniadanie jest kilka. Możemy podać owsiankę z owocami lub przyrządzić wyborny wegański omlet. Tym razem proponujemy wam smaczne placki z banami. Dzięki zawartości proszku do pieczenia ładnie urosną, a dodatek czekolady podkreśli słodycz owocu. Nie będziecie mogli się oprzeć.
Czekolada kupowana jest przez nas regularnie, lecz czasem się zdarza, że po przyjściu ze sklepu chowamy ją do szafki i zapominamy. Po dłuższym czasie pojawia się na jej powierzchni biały nalot, który przez niektórych identyfikowany jest jako pleśń. Tak naprawdę jest to tłuszcz, który wytopił się z wnętrza tabliczki i zestalił na wierzchu. Taka czekolada nie traci w żadnym stopniu swoich właściwości. Czekolada to jeden z najczęściej jedzonych słodyczy. Jej kremowa konsystencja i wspaniały smak sprawiają, że na całym świecie ma ogromne tłumy fanów. Niektórych może jednak niepokoić białawy nalot, który pojawia się na niej po dłuższym przechowywaniu. Na temat tego nalotu powstało wiele teorii, które mają wyjaśniać jego pochodzenie. Niestety większość z nich jest błędna, ponieważ nalot nie jest żadną pleśnią ani pozostałościami po bakteriach. Co więcej, spożycie takiej czekolady nie jest groźne - jedyne na co może wpłynąć to poczucie estetyki, bowiem nie wygląda już tak pięknie, jak wcześniej.
Właśnie się dowiedzieliśmy. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje uwielbiane batoniki z powodu zanieczyszczenia szkłem. Dziś zostało wydane pilne ostrzeżenie w tej sprawie, skierowane do wszystkich Polaków. Sprawdźcie, jakich produktów dokładnie ono dotyczy i na jakie produkty należy uważać. GIS stoi na straży bezpieczeństwa Polaków między innymi dotyczącego żywności. Dlatego regularnie poddaje produkty spożywcze kontrolom, także na etapie ich produkcji. W razie wykrycia potencjalnego niebezpieczeństwa wydaje ostrzeżenia, by zapobiec sytuacjom groźnym dla zdrowia i życia.
Drożdżowe rogaliki są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ewa Wachowicz przyrządza je z wyjątkowo smacznym nadzieniem budyniowym i kawałkami owoców. Podajcie je przy najbliższej okazji, a goście będą zachwyceni. Część z was z pewnością wypróbowała już wyjątkowy przepis Ewy Wachowicz na kultowe ciasto Fale Dunaju. Szarlotka przyrządzona według receptury byłej Miss Polonia również smakuje wyśmienicie. Drożdżowe rogaliki z wyborną niespodzianką nie ustępują tym wypiekom. Przekonajcie się sami jak łatwo je zrobić.
Sernik z rosą jest efektowną i niezwykle smaczną wersją popularnego deseru z twarogu. Jego przygotowanie wymaga nieco wysiłku, ale zachwyty gości i prośby o dokładkę zdecydowanie są tego warte. Ciasto uświetni zarówno rodzinne spotkania, jak i leniwe weekendowe popołudnia. Koniecznie go spróbujcie. Sernik z bezą to pyszny i delikatny deser, który zachwyci wielu smakoszy. Odpowiednio go przygotowując, na powierzchni białek uzyskamy drobne krople — tzw. rosę. Sernik z jej dodatkiem wygląda bardzo atrakcyjnie. Zdradzaliśmy wam już, jak ten specjał przygotowuje siostra Anastazja. Dziś przedstawiamy prostszą recepturę, która również zachwyci smakiem.
W weekend bardziej niż kiedy indziej mamy ochotę na coś słodkiego. Wolny czas sprawia, że lubimy sobie podogadzać. Jeśli więc zastanawiacie się, jaki łakoć przygotować, być może zainteresuje was nasz przepis. Proponujemy wam dzisiaj kultowy, najlepszy śmietanowiec bez pieczenia. Jest lekki, kolorowy i orzeźwiający. Śmietanowiec, czy jak niektórzy mówią galaretkowiec, to deser znany nie od dziś. Czasami można go nawet kupić w cukierni lub w sklepie spożywczym na wagę. Jednak bez problemu przygotujecie go w domu. Do jego zrobienia wystarczą cztery składniki. Prawda, że zapowiada się dobrze?
Jabłecznik jest doskonałym ciastem owocowym, które potrafi umilić niejedno spotkanie. Delikatny kruchy placek wypełniony jabłkami warto przyrządzić z dodatkiem siekanych migdałów i rodzynek, a nabierze nieco zimowego charakteru i delikatnej słodyczy. Skusicie się? Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować wyborną szarlotkę bez pieczenia i zdradzaliśmy, jak jabłecznik przyrządza siostra Anastazja. W nowej odsłonie tego smacznego wypieku do kwaśnych jabłek dodamy rodzynek i migdałów. Dzięki nim nadzienie będzie nieco słodsze i będzie miało bogatszą teksturę. Spróbujcie go koniecznie.
Nie ma nic lepszego niż smaczne ciasto niewymagające pieczenia. Taki jest deser Orzechowa Dama. Kilka składników i odrobina cierpliwości, a was i waszych gości zachwycą orzechowe nuty oraz delikatne kremy, którymi przełożycie herbatniki. Spróbujcie koniecznie. Orzechowa Dama jest ciastem inspirowanym pysznym deserem bez pieczenia 3 bit, który też już kiedyś wam prezentowaliśmy. Łączy ono w sobie znakomity smak masy kajmakowej z delikatnością prażonych orzechów, budyniu i śmietanki. Skuście się na nie raz, a zapomnicie o orzechowcu.
Masz ochotę na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj obłędne ciasto kokosowe z adwokatem, które przełożone jest kruchymi herbatnikami i masą budyniową. Ciasto kokosowe ma wyraźny, kokosowy smak z wyczuwalną nutą ajerkoniaku i wanilii. Sprawdź, jak przygotować kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji.Ciasto kokosowe z adwokatem to doskonały pomysł na ciasto bez pieczenia do kawy, herbaty i na wizytę gości, jest lekkie, słodkie, kruche, idealne. Ciasto kokosowe to jedno z moich ulubionych ciast bez wykorzystania piekarnika. Jest szybkie i wychodzi za każdym razem.Ciasto ma doskonały smak za sprawą masy, w której pierwsze skrzypce grają wiórki kokosowe i ajerkoniak, czyli słodki likier z żółtek. Likier ten świetnie komponuje się również z migdałami i budyniem i możesz zrobić z nim wiele smacznych deserów. Masa budyniowa z kokosem i adwokatem ma również dwa surowe żółtka, z tego względu dokładnie umyj jajka płynem do mycia naczyń, a następnie sparz skorupki, aby pozbyć się z nich ewentualnych pałeczek bakterii. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 10-12 godzin, aby masa dobrze stężała.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ciasto Maxi King o zniewalającym, czekoladowo-orzechowym smaku.
Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem. Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.
Regionalne przysmaki nierzadko są wyjątkowo smacznymi kompozycjami, które zachwycą każdego smakosza. Tak jest i w przypadku tradycyjnego deseru podlaskiego — ciasta Marcinek. Warstwowe ciasto przekładane śmietanową masą uświetni każde spotkanie, a goście będą prosić o dokładki. Desery z bitą śmietaną — takie jak np. klasyczne waflowe rurki — wymagają co prawda dobrego jej ubicia, ale są niesamowicie smaczne. Marcinek to pochodzące z Podlasia ciasto warstwowe, które skradnie wasze serca. Tradycyjnie robi się je z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu warstw wypieczonej masy o grubości około dwóch milimetrów.
Racuchy są delikatnymi placuszkami uwielbianymi przez wielu smakoszy. Najczęściej przyrządza się je z dodatkiem jabłek. Owoce te nadają im przyjemnie wilgotnej konsystencji i słodkiego smaku. A gdyby tak zamienić jabłko na ananasa? Egzotyczny owoc sprawi, że deser nabierze przyjemnie orzeźwiających nut. Skusicie się? Podpowiadaliśmy już jak przygotować puszyste racuchy na kefirze i jak zrobić je w piekarniku. Tym razem przedstawiamy patent na delikatne — a zarazem przywodzące na myśl ciepły, letni dzień — placuszki z dodatkiem ananasa. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze owoc ten komponuje się z drożdżowym ciastem.
Pomysł na pyszny deser? Puree z marakui z mlekiem kokosowym i słodką śmietanką. Puree jest puszyste, delikatne, a połączenie słodkiej pianki i słodko-kwaśnego musu sprawi, że deser będzie często królował na Twoim stole. Sprawdź, jak przygotować puree z marakui.Owoce marakui kupimy w każdym większym markecie w sezonie zimowym. Im bardziej pomarszczone i brzydkie owoce, tym marakuja jest bardziej dojrzała i słodsza. Puree możesz również przygotować z gotowej pulpy w puszcze, jednak w sezonie zachęcam do korzystania z owoców świeżych. Pulpa jest już produktem przetworzonym.Puree z marakui to deser, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Lekka jak chmurka pianka z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki połączona z musem owocowym daje nam niesamowicie smaczne puree, idealne do kawy i herbaty w chłodne, zimowe dni. To jeden z moich ulubionych deserów. Pamiętaj, aby ubijać wyłącznie dobrze schłodzoną śmietanę. Produkt w temperaturze pokojowej może skisnąć podczas ubijania lub rozwarstwić krem. Owoce marakui wydrąż łyżeczką, aby wydobyć jak najwięcej smacznego miąższu.Lubisz poznawać nowe smaki? W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liczi, czyli orientalny owoc azjatycki.
Kupiliście miód, a po jakimś czasie odkrywacie w słoiku dziwny biały nalot podobny do piany? Taki widok z pewnością nie zachęca do konsumpcji, lecz czy rzeczywiście świadczy o złej jakości wyrobu? Wyjaśniamy, czym są tajemnicze spienienia. Wcześniej już rozprawialiśmy się z popularnymi mitami na temat miodu i wyjaśnialiśmy, dlaczego miód nie może być zamiennikiem cukru przy słodzeniu herbaty. Tym razem na tapet bierzemy zmętnienia, które pojawiają się na powierzchni tego dobroczynnego produktu.
Blok czekoladowy był niegdyś deserem, który każdy pochłaniał w ogromnych ilościach. Doskonały smak i sposób na recykling słodyczy, których nikt nie chciał już jeść, sprawiały, że blok był bardzo popularny. Nasze babcie dodawały do niego mleko w proszku, co poprawiało smak oraz konsystencję ciasta. Niżej pokazujemy dokładny przepis. Blok czekoladowy smakuje praktycznie każdemu łasuchowi bez względu na wiek. Starsze pokolenia go uwielbiają, bo mają do niego sentyment, a młodsze przygotowują z ciekawości. Chcą bowiem sprawdzić, czy starsi faktycznie mają rację. Finalnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Dużym atutem bloku jest jego niewielka cena, ponieważ zazwyczaj wykorzystuje się produkty, które już są w kuchni. Zleżała czekolada czy ciasteczka nie zachęcają w swojej podstawowej formie do jedzenia - wystarczy je jednak dodać do bloku, aby nadać im drugą młodość.
Pączki są jednym z popularniejszych przysmaków, po który sięga wielu smakoszy. Zwolenników wyrobów pokrytych lukrem jest sporo, a nie każdy pewnie wie, że pęknięcia w słodkiej polewie powinny nas zaalarmować. Mogą bowiem świadczyć o błędach w przygotowaniu pączków. Pokryty pajączkami lukier nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też może świadczy o niekoniecznie dobrych „przygodach”, jakie zaliczył kupowany przez nas wypiek. Może co prawda się okazać, że pączek po prostu został przyciśnięty, lecz to jedyny pozytywny scenariusz.
Ciasto bez pieczenia uratowało już niejedną imprezę, gdy główne ciasto z jakiegoś powodu się nie udało. Snickers bez pieczenia zachwyca kremową konsystencją oraz wyjątkowo słodkim i intensywnym smakiem. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, lecz tak jak w przypadku innych tego typu deserów należy odczekać, aż stężeje w lodówce. Ciasto bez pieczenia Snickers wzorowane jest na dobrze znanym batoniku, który składa się z kremu nugatowego, ciągnącego karmelu, orzechów ziemnych oraz mlecznej czekolady. Taka kompozycja podbiła serca łakomczuchów na całym świecie. Sporządzanie ciasta wymaga odrobiny kroków, jednak są one banalnie proste i w ogóle nie wymagają żadnych umiejętności cukierniczych. Podając taki deser do stołu, z pewnością usłyszysz wiele pochwał i zachwytów.
Mus z marakui to pomysł na szybki i wyjątkowo smaczny deser dla całej rodziny. Słodki mus z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki w połączeniu z słodko-kwaśnymi owocami skradnie Wasze serca już od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na pyszny i szybki mus z marakui.Sezon na owoce trwa od października do lutego, wtedy też kupimy najsmaczniejsze, dojrzałe owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować wyśmienite desery, dżemy, marmolady i soki. Poza sezonem poratować możemy się gotową pulpą z marakui w puszce. Marakuja ma słodko-kwaśny smak i jest rewelacyjnym dodatkiem do lodów, gofrów i musów.Marakuja to nie tylko wspaniały, egzotyczny smak. Regularne spożywanie owocu zmniejsza ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, a także łagodzi kaszel, obawy astmy i pomaga zasnąć. Lecznicze działanie marakui od lat wykorzystywane jest w medycynie naturalnej oby Ameryk.Mus z marakui to warstwowy, słodko-kwaśny deser, idealny do kawy lub herbaty zimowej. Słodki, pyszny mus na bazie mleka kokosowego, śmietany i wanilii rewelacyjnie łączy się z przetartymi, świeżymi owocami, dodając Ci energii i wprowadzając w doskonały nastrój. Jeśli chcesz zrobić dżem z marakui- w tym artykule dowiesz się, jakich błędów unikać podczas robienia dżemów i marmolad. Na zimę zrób również wyśmienity, słodko-gorzką marmoladę z pomarańczy, która będzie idealnym dodatkiem do gofrów, deserów i pomysłem na słodkie śniadanie.
Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie. Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę. Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.
Gofry to zawsze świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oprószone cukrem pudrem, polane polewą, z bitą śmietaną, owocami, dżemami smakują wyśmienicie. Odpowiednie smażenie i przygotowanie ciasta to sekret doskonałych, chrupiących i jednocześnie miękkich w środków gofrów. Sprawdź, jak zrobić idealne gofry w domu.Gofry na słodko kojarzą nam się głównie z wakacjami, morzem i długimi, słonecznymi dniami. Możesz samodzielnie przygotować pyszne desery, które będą równie chrupiące i smaczne, co te podawane w budkach przy plażach. Gofry na słodko uwielbiam robić zimą, aby umilić sobie chłodne dni i pomarzyć trochę o gorącym lipcu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na gofry na słodko. Jeśli zastosujesz również rady dotyczące samego pieczenia, gofry wyjdą idealnie za każdym razem, a Ty staniesz się domowym królem słodkości. Gofry podaj z cukrem pudrem, dżemem truskawkowym, ulubioną polewą, owocami. Gofry możesz również przygotować w wytrawny sposób. Tu poznasz przepis na pożywne gofry z szynką i serem, idealne na pożywne śniadanie, lunch lub kolację.
Aby uznać, że sernik faktycznie wyszedł po upieczeniu udany, musi być odpowiednio puszysty - opadnięte ciasto nie robi tak dużego efektu. Aby móc przyrządzać zawsze idealny sernik, do ciasta należy dodać odrobinę gładkiego ziemniaczanego puree. Według Roberta Makłowicza ziemniaki zatrzymują wilgoć w cieście, a także nadają mu ogromnej puszystości. Sernik jest klasykiem wśród ciast. Istnieje wiele wariantów sernika, z czego w Polsce zdecydowanie najpopularniejszym jest ciężki sernik na bazie twarogu. Amerykanie z kolei zajadają się ciastem sporządzanym z serka Philadelphia, który pozwala uzyskać lżejszą fakturę. Jak zdradził Robert Makłowicz, do sernika warto dodać ziemniaki. Z pozoru decyzja ta może wydawać się niecodzienna, jednak trik krytyka kulinarnego faktycznie działa. - Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik. Ziemniaki dodaje się również dość często do chleba. Właśnie po ty, by dłużej był wilgotny - tłumaczy Makłowicz.
Sylwester zacznie się już niedługo, dlatego warto zacząć przygotowywać poczęstunek dla swoich gości - taki, jak pięknie wyglądające desery w słoikach. Dzisiaj prezentujemy słoiki wypełnione bitą śmietaną, ciasteczkami oreo oraz czekoladą. Ich sporządzenie jest banalnie proste i szybkie, a efekt zadowala nawet największych smakoszy. Deser w słoiczku prezentuje się nad wyraz okazale, ponieważ przezroczystość szkła pozwala podziwiać wszystkie warstwy. To także idealna propozycja dla rodzin z dziećmi na wspólnie spędzone popołudnie - najmłodsi będą mieli wiele zabawy podczas wypełniania słoików. Dużą zaletą takiego przysmaku jest możliwość wykonania go z wyprzedzeniem i przechowywania go w lodówce przez dłuższy czas. Dzięki temu nie trzeba zabierać się za gotowanie bezpośrednio przed świętowaniem. W taki sposób można spędzić całego sylwestra ze swoją rodziną bez konieczności krzątania się po kuchni.