Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Zupa

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień
27.05.2022 20:00 Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Zupa cebulowa Ani Starmach to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Francuska zupa z cebuli doprawiona świeżym tymiankiem rozpływa się w ustach. Ania Starmach gotowe danie zapieka w piekarniku, dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Poznaj przepis na zupę cebulową Ani Starmach, lepszej nie jadłeś.Zupę cebulową uwielbiam za jej wyjątkowy smak. Zupa podawana jest w wielu wersjach, jednak zdecydowanie najlepszą jest francuska cebulowa przepisu Ani Starmach. Danie jest gęste, pożywne i ma niepowtarzalny aromat. Sekretem doskonałej cebulowej jest świeży tymianek, odrobina wytrawnego wina i krótkie zapieczenie dania z bagietką i startym parmezanem. Tak podana zupa to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować. Prośby o dokładkę są gwarantowane.Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wywar drobiowo- wołowy będzie idealną bazą do wykwintnej zupy o rewelacyjnym smaku i aromacie.Cebulowa to danie idealne w chłodne, deszczowe dni. Zupa rozgrzewa, walcząc z przeziębieniem, grypą i stanami zapalnymi. Cebula jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie - tu dowiesz się, która cebula jest najzdrowsza.

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową
25.05.2022 23:02 Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Zupę kalafiorową lubi wielu smakoszy. Delikatna warzywna kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a niewyszukane dodatki takie jak świeży koperek czy szczypiorek sprawią, że nabierze jeszcze więcej smaku. Wykorzystajcie bulion drobiowy lub rosół, a danie zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zupę kalafiorową z powodzeniem przyrządzicie zarówno na bulionie drobiowym, jak i pozostałym z niedzielnego obiadu rosole. Jeżeli szukacie pysznej alternatywy dla pomidorówki — właśnie ją znaleźliście. Danie jest smaczne, sycące i pełne warzyw. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom. Spróbujecie?

Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu?
25.05.2022 19:18 Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu? Mamy doskonały patent

Zupa szczawiowa jest wybornym daniem przyrządzanym z pysznych, lekko kwaśnych liści. Świetnie smakuje w towarzystwie jajka na twardo, zabielone słodką śmietanką. Przygotowanie go jest bardzo proste. Warto wykorzystać moment, kiedy szczaw jest w sezonie, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Spróbujecie? Zupa szczawiowa — choć wybierana rzadziej niż pomidorowa czy ogórkowa — również ma wielu zwolenników. Lekko kwaśny specjał najlepiej przyrządzić ze świeżych warzyw. Sezon na szczaw jest idealnym momentem, by skusić się na ten rarytas. Jego smak na długo zostanie z wami.

Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas
25.05.2022 16:18 Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas

Pomysł na wiosenny obiad? Przygotuj kapuśniak z młodej kapusty na bulionie warzywnym z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pełna smaku. Kapuśniak podaj z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na kapuśniak z młodej kapusty.Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, marchewką i wkładką mięsną jest jedną z moich ulubionych, wiosennych zup. Jest wyjątkowo aromatyczna, pożywna, ale i lekka. Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie wszystkich składników na odrobinie oleju, koniecznie musisz spróbować. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego dnia. Wywar jest idealną bazą dla wszystkich zup i sosów, bez niego kapuśniak nie będzie już tak aromatyczny. Danie dopraw przecierem pomidorowym, solą i pieprzem, nic więcej nie jest potrzebne do uzyskania pełnego smaku.Młoda kapusta jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te ostatnie skutecznie opóźniają procesy starzenia, usuwają toksyny i wolne rodniki z organizmu i zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwory.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na jednogarnkowe danie z młodej kapusty. Jest pożywne i posmakuje nawet największemu niejadkowi.

Jak wyklarować mętny rosół?
25.05.2022 13:54 Zachwycający patent na wiosenny rosół

Wiosenny rosół drobiowy z groszkiem, marchewką, pietruszką i porem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, delikatna i pełna witamin. Poznaj przepis na prosty, rosół wiosenny z kurczakiem i warzywami, idealny na obiad w upalny dzień.Wiosenny rosół gotuję głównie z dodatkiem zielonego groszku, marchewki, pietruszki, jednak dodaję czasem również inne warzywa, również te z mrożonki, np. paprykę, brukselkę, fasolkę szparagową. Zupa jest świetnym pomysłem na pyszny obiad i wykorzystanie warzyw, które mamy w lodówce.Wiosenny rosół ugotuj na przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Możesz wykorzystać również resztę rosołu mięsnego z poprzedniego dnia. Lekka zupa będzie gotowa w niecałą godzinę. Dopraw ją posiekanym koperkiem i natką pietruszki, a zyska rewelacyjny aromat.Jeśli masz więcej czasu, przygotuj również domowy makaron do rosołu. Makaron przygotujesz naprawdę w prosty sposób, a jest o niebo lepszy od gotowego produktu- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu.

Magda Gessler, zupa grzybowa
24.05.2022 09:34 Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Macie ochotę na aromatyczną i zaskakującą potrawę? Naszą propozycją jest zupa grzybowa Magdy Gessler. I nie ma w tym chyba nic zaskakującego, że znana restauratorka przyrządza ją w szczególny sposób. Sekretem smaku tego dania jest bowiem dodatek sera korycińskiego. Zupa grzybowa największą popularnością cieszy się w święta Bożego Narodzenia. Jednak jest na tyle pyszna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Teraz możemy przygotować ją z aromatycznych grzybów suszonych.Popularna restauratorka, Magda Gessler, proponuje dodać do tej zupy ser koryciński. Jest on pełen smaku, więc będzie idealnym dopełnieniem tej potrawy. A gdy upłynni się pod wpływem gorącej zupy, nabierze doskonałej konsystencji.

chłodnik
21.05.2022 19:05 Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata

Jest wiosna, ale temperatury już wakacyjne. Może więc skusicie się na orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką? Poczujecie w nim prawdziwy smak lata. Sięgnijcie po chrupiącą, pikantną rzodkiewkę i z jej dodatkiem przygotujcie w 20 minut ekspresową zupę. Chłodniki największym powodzeniem cieszą się w upały. Te zupy są lekkie, a podane na zimno doskonale chłodzą i orzeźwiają. Są więc wprost stworzone na ciepłe dni. Można je jeść na obiad czy na przekąskę.Chłodniki zwykle bazują na mlecznych napojach fermentowanych, takich jak zsiadłe mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny. Poza tym dodaje się do nich botwinkę, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, koperek. Dzięki nim pachną i smakują latem.

Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy
21.05.2022 13:49 Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy. Poezja smaku

Rosół jest zupą, po którą często sięgamy. Tradycyjne danie zazwyczaj powstaje na bazie drobiu i wołowiny. Karola Okrasa stawia jednak na dodatek kaczych ud i pieczonych warzyw. Dzięki temu uzyskuje pełną smaku i niezwykle aromatyczną zupę. Tak Przepis jest bardzo prosty — koniecznie wypróbujcie. Rosół można przyrządzić na wiele sposobów. Niedawno zdradzaliśmy wam sprawdzoną recepturę na wersję warszawską z baraniną. Podpowiadaliśmy też jak przygotować tę pełną głębokiego smaku zupę, wykorzystując prosty, babciny patent. Tym razem mamy dla was wyjątkowo smaczną odsłonę z dodatkiem kaczki i pieczonych warzyw wprost od kulinarnego autorytetu. Skusicie się?

zupa owocowa
21.05.2022 09:46 Doskonała zupa owocowa z dodatkiem kisielu. Zachwyca konsystencją

Mamy dla was przepis na doskonałą zupę owocową z dodatkiem kisielu. Dzięki dodatkowi słodkiej niespodzianki potrawa zachwyca niezwykłą konsystencją. Zupa nie jest wodnista jak zazwyczaj, ale gęsta i zawiesista, a przy tym oczywiście lekka i słodka. Dokładnie taka, na jaką masz ochotę w ciepłe dni. W ciepłe dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Nawet w porze obiadowej nie chce nam się jeść pożywnych mięs, tłustych sosów czy sycących zup. Wolimy raczej dania lekkostrawne, delikatne, a najlepiej orzeźwiające. Jedną z takich potraw idealną na upał jest zupa owocowa. Lubią ją dzieci i dorośli. Świetnie sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale też na obiad. Zagęścimy ją jednak kisielem, dzięki czemu zyska niepowtarzalną konsystencję.

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?
20.05.2022 08:35 Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Najlepsze, praktyczne wskazówki

Rosół skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Dobrze przyrządzona zupa jest klarowna, ma intensywny złocisty kolor i jest pełna aromatu. Danie spełniające te kryteria łatwo przygotujemy, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad. Jedną z nich jest zagotowywanie wody wraz z mięsem. Wtedy uwolni ono więcej smaku, a płyn nie będzie obfitował w szumy. Sprawdźcie, co jeszcze warto zrobił, by was rosół zachwycił. Rosół będzie wyjątkowo smaczny, jeśli wybierzemy odpowiednie dodatki. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto sięgnąć po kapustę włoską i co zyskamy, jeśli wsypiemy nieco kurkumy. Tym razem mamy garść porad, dzięki którym nasza zupa olśni gości swoim wyglądem. Zerknijcie jak zrobić przejrzysty, pełen charakteru domowy rosół.

zupa jarzynowa
19.05.2022 13:48 Prosty przepis na zupę jarzynową. Smakowity wiosenny obiad

Macie ochotę na lekką, zdrową zupę? W takim razie podajemy wam prosty przepis na zupę jarzynową. Jest smakowita, idealna na wiosenny obiad. Przygotujcie ją z warzyw, które akurat macie pod ręką. Najlepiej, jeśli będą świeże i młode, jednak z tych zeszłorocznych czy mrożonych zupa również wyjdzie doskonała. Choć zupę jarzynową można gotować przez cały rok, to największą ochotę mamy na nią wiosną i latem. Wtedy bowiem pojawiają się młode warzywa, a i my mamy ochotę na coś lżejszego i delikatniejszego w smaku.Fakt, że zupa jarzynowa jest delikatna, nie oznacza jednak, że mało wartościowa. Wręcz przeciwnie — zawiera dużo warzyw, a w nich mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Taka zupa jest zdrowa i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.

Ekspresowy sposób na krojenie pieczarek. Wystarczy sięgnąć po nietypowy przedmiot
18.05.2022 16:59 Ekspresowy sposób na krojenie pieczarek. Wystarczy sięgnąć po nietypowy przedmiot

Mycie, obieranie i krojenie pieczarek jest czasochłonnym zajęciem, jednak możesz je znacznie przyspieszyć. Wystarczy, że do krojenia grzybów wykorzystasz urządzenie, które na pewno masz w swojej kuchni- krajalnicę do jajek ugotowanych na twardo. Poznaj ekspresowy sposób na krojenie pieczarek.Pieczarki to całoroczne, hodowlane grzyby, które często pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, są smaczne, delikatnie i przygotujemy z nich wiele pysznych dań, w tym makaron z sosem, zupę pieczarkową, sałatki, pieczarki marynowane, dodamy do sosu do mięsa, pizzy itp. Mycie i krojenie grzybów zajmuje jednak sporo czasu. Musimy je dokładnie opłukać z resztek ziemi, obrać w razie potrzeby i pokroić w cienkie plasterki. Dzięki krajalnicy do jajek grzyby będą idealnie pokrojone w dosłownie kilka sekund.Pamiętaj również, aby nigdy nie myć pieczarek, których w danym dniu nie wykorzystasz. Grzyby bardzo szybko wtedy pleśnieją. Pieczarki sprzedawane są głównie w plastikowych pojemnikach. Zanim włożysz je do lodówki, przełóż je, najlepiej do szklanego naczynia, lub na spód plastiku połóż ręcznik papierowy i nie przykrywaj pieczarek folią.W ten sposób grzyby nie spleśnieją i się nie zepsują. Jeśli podczas krojenia pieczarek poczujesz nieprzyjemny, gazowy zapach, od razu je wyrzuć. Zapach ten oznacza, że grzyby nie nadają się już do jedzenie i zepsują całe danie i możesz się nimi zatruć.Pomysł na niecodzienne, pożywne i pyszne danie? Ugotuj zupę pieczarkową z pulpetami mięsnymi, zupa wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej i błyskawicznie zniknie z talerzy.

rosół
15.05.2022 12:06 Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek

Dziś niedziela, więc z pewnością w wielu polskich domach gotuje się właśnie rosół. A wiecie, co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek, dzięki którym wywar będzie nie tylko smaczny, ale też uzyska wymarzony kolor. Jednym z dobrych sposobów jest dodanie do garnka kawałka buraka. Poznajcie też inne triki.Rosół to prosta zupa będąca wywarem z mięsa i warzyw. Jednak by wyszła smaczna i apetyczna, nie wystarczy po prostu wrzucić składników do garnka i czekać, aż będą miękkie. Trzeba wiedzieć jakich składników użyć, kiedy je dodać i jak gotować. Dziś poruszymy temat barwy rosołu. Bo nie ma co ukrywać, że blady rosół bardziej przypomina wodę niż esencjonalny wywar i nie zachęca do jedzenia. Co więc zrobić, by rosół nabrał apetycznej, złocistej barwy?

Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały
14.05.2022 16:54 Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały

Szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie? Ugotuj sałaciankę, czyli zupę z sałaty z dodatkiem słoniny i maślanki. Zupa jest idealna na letnie, upalne dni. Jest pożywna, dodaje energii i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sałacinkę, czyli pyszną zupę z sałaty.Zupa z sałaty jest rewelacyjnym pomysłem na obiad. Jest lekka i pełna smaku. Niewątpliwym atutem dania jest błyskawicznie przygotowywanie- sałacianka jest gotowa po około 20 minutach gotowania.Do zupy dodaję odrobinę słoninki i maślankę, które świetnie doprawiają całe danie. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej wyraźna w smaku, dodaj do niej ocet jabłkowy. Jeśli wolisz delikatniejszą wersję dania- pomiń ten składnik. Zupę oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, będzie idealna.Sałata jest również doskonałym dodatkiem do kanapek i drugiego dania. Liście sałaty podane z kwaśną śmietaną, odrobiną cukru i octu są lekkie, pełne smaku i pasują do każdego, mięsnego obiadu.Z sałaty zrobisz również napar, który pomoże Ci zasnąć- tu poznasz przepis na napar z liści zielonej sałaty, ułatwia zasypianie.

Flaki po warszawsku jak za dawnych lat. Wychodzą idealnie za każdym razem
14.05.2022 16:10 Flaki po warszawsku jak za dawnych lat. Wychodzą idealnie za każdym razem

Pomysł na niezwykły i bardzo aromatyczny i pożywny obiad? Ugotuj flaki po warszawsku według przepisu z dawnych lat. Zupa będzie idealna, kiedy ugotujesz ją na mocnym, wołowo- warzywnym wywarze. Poznaj przepis na flaki po warszawsku jak za dawnych lat, każdy poprosi o przepis i dokładkę.Flaki wołowe są jednym z najbardziej znanych dań PRL-u. Podawane głównie na święta, większe uroczystości i spotkania rodzinne, doskonale sprawdzą się również na zwykły obiad, kiedy mamy ochotę na wyraźne, aromatyczne, mięsne danie.Sekretem idealnych flaków jest dodanie do wywaru również kości wołowych, dzięki którym przygotujemy esencjonalny wywar do zupy. Część warzyw wykorzystajmy na wywar, część dodajmy pod sam koniec gotowania całego dania, a zupa zachwyci każdego smakosza.Pamiętajmy również o odpowiednim przygotowaniu flaków. Musimy je kilkukrotnie przepłukać pod letnią, bieżącą wodą, a następnie kilkukrotnie obgotować, aby były idealnie miękkie i delikatne. Cała zupa musi gotować się około 3 godzin.

Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
12.05.2022 13:36 Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka sprawdzonych sposobów

Ugotowałeś zupę, która jest zdecydowanie za słona? Nie wylewaj jej, mamy kilka skutecznych sposobów na uratowanie przesolonej zupy. Wystarczy dodać jednej z wymienionych produktów do gotującego się wywaru, aby po 10 minutach otrzymać pyszną zupę. Jak uratować przesoloną zupę?Najlepszemu kucharzowi zdarzy się przesolić zupę. Sól znacznie poprawia smak potraw, jednak jej nadmiar bardzo przeszkadza i sprawia, że danie staje się niejadalne. Są jednak produkty, które skutecznie wiążą sól, sprawiając, że zupa stanie się pyszna i delikatna.Do gotującej się zupy dodaj jabłko, ziemniaka, ryż, białka z jajek lub skórki z chleba. Każdy z tych produktów na pewno masz w domu, a dzięki ich właściwościom już po 10 minutach zupa będzie uratowana. Jeśli przesoliłeś rosół, dobrym sposobem będzie odlanie 1/3 zupy. Część rosołu zamroź i wykorzystaj np. jako bazę do sosu. Do reszty zupy w garnku dodaj marchew, korzeń i natkę pietruszki i wlej wodę, następnie gotuj, aż warzywa zmiękną i dopraw, pomijając sól.

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia
12.05.2022 09:03 Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego

Botwinka właśnie zaczyna się pojawiać w warzywniakach. Z tych pysznych młodych buraczków z liśćmi przyrządzić można wyborną zupę. Z przepisem Jakuba Kuronia danie zrobicie szybko, a wyjdzie wyśmienite. Kucharz stosuje prosty patent — krojenie warzyw korzeniowych w drobną kostkę. Dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji. Spróbujcie koniecznie. Botwinka najlepiej smakuje w maju i czerwcu. Bogate w liczne składniki odżywcze warzywo można podać w formie chłodnika litewskiego, jak i pysznej zupy na ciepło. Dziś zdradzamy, jak zupę przygotowuje Jakub Kuroń. Kucharz stawia na pokrojone warzywa i stopniowe gotowanie botwinki, dzięki czemu smak dania nabiera głębi. Musicie spróbować.

Klarowny rosół
11.05.2022 12:58 Jak wyklarować mętny rosół? Zdradzamy najlepsze patenty

Rosół jest smaczną i pożywną zupą, do której często wracamy. Dobrze przyrządzona zachwyci swoim aromatem i przejrzystością. Znamy proste i niezawodne patenty na uzyskanie klarownego dania. Jednym z nich jest dodanie do zupy białka kurzego. Ścinający się produkt wiąże obecne w rosole drobinki i sprawia, że zupa odzyskuje przejrzystość. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pomocne. Rosół ma wiele pysznych odsłon. Mięsny specjał można przyrządzić np. z dodatkiem wyrazistych przypraw takich jak papryka chilli czy imbir. W takiej wersji będzie przyjemnie rozgrzewający — w sam raz na chłodny wieczór. Nasze starania zniweczyć mogą jednak drobne błędy w gotowaniu, które spowodują, że zupa zmętnieje. Podpowiadamy jak sobie z tym poradzić.

Czy szparagi można mrozić?
11.05.2022 01:29 Czy szparagi można mrozić? Zdradzamy najlepsze rozwiązanie

Szparagi zaczynają pojawiać się w warzywniakach. Amatorzy rarytasu rokrocznie zastanawiają się, czy można je zamrozić, by cieszyć się ukochanym smakiem nawet w środku zimy. Okazuje się, że wystarczy szparagi umyć i pozbawić je 1/3 zdrewniałej łodygi, by po przechowywaniu w chłodzie nadal były jędrne i pyszne. Szparagi z grilla czy zupa krem nie muszą być daniami kojarzącymi się z wczesnym latem. Ukochane warzywo wielu smakoszy dobrze zniesie mrożenie, jeśli zadbamy o kilka szczegółów podczas ich zabezpieczania. Najważniejsze jest usunięcie końcówek.

Zielony, wiosenny barszcz z pokrzywy i soku z brzozy
08.05.2022 22:36 Zielony, wiosenny barszcz z pokrzywy i soku z brzozy

Barszcz jest jedną z bardziej wyrazistych zup, jakie można przygotować. Wersja z młodą pokrzywą gotowana na zakwasie z soku brzozowego stanowi pyszną i niezwykle aromatyczną kompozycję, która z pewnością skusi niejednego amatora nietypowych smaków. Jej zrobienie nie sprawi wam kłopotu, a piękny zielony kolor zachwyci. Warto spróbować. Po barszcz biały czy czerwony sięgamy dość często. Z początkiem wiosny warto wypróbować nieco mniej popularną recepturę na specjał z młodej pokrzywy. Inspirowany naturą ziołowy wywar przypadnie do gustu fanom ekologicznej i zdrowej diety. Skusicie się?

Niezwykły rosół z nietypowym składnikiem. Patent Gessler zachwyci każdego
07.05.2022 17:01 Niezwykły przepis na „warszawski” rosół. Wybór mięsa zaskakuje

Rosół często gości na naszych talerzach. Wiele osób przyrządza go na mięsie drobiowym. Warszawska wersja przygotowana na bazie żeberek baranich będzie miłą odmianą od klasyki, która z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Rosół drobiowy może się znudzić nawet wtedy, gdy eksperymentujecie z dodatkami takimi jak papryczka chilli czy imbir. Niezwykle prosty w przygotowaniu rosół z baraniny jest naszą nową propozycją, która pozwoli uniknąć wam kuchennej monotonii. Jego delikatny, lekko słodkawy smak spodoba się nawet najbardziej zgorzałym fanom tradycyjnej odsłony tego specjału.

Anna Lewandowska, zupa ogórkowa
06.05.2022 15:00 Wyjątkowa zupa ogórkowa od Anny Lewandowskiej. Wielki domowy przysmak

Co dziś zrobić na obiad? A może wyjątkową zupę od Anny Lewandowskiej? Ten wielki domowy przysmak jej córki Klary, odznacza się lekkością i wyrazistym smakiem. Zupę robi się dosyć szybko, jest pożywna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Z pewnością warto jej spróbować. Zupa ogórkowa należy do klasyki polskich zup. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków ma wyrazisty smak, a dzięki temu, że zwykle gotuje się ją na mięsie, jest też bardzo pożywna. Większość osób dodaje do niej ziemniaki, choć są i tacy, którzy lubią ją jeść z makaronem.

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca
05.05.2022 09:57 Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca

Masz ochotę na gęsty, treściwy i jeszcze zdrowszy rosół? Dodaj do niego odrobinę octu, a efekt zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej zupy. Poznaj przepis na rosół z dodatkiem octu. Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?Rosół to jedna z lepszych, polskich zup, ma wyraźny smak i aromat, jest pożywny i doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Rosół gotujemy najczęściej na niedzielny, rodzinny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Zupa jest również jednym z naturalnych sposobów walki z przeziębieniem i grypą.Dodanie do rosołu octu dodatkowo wzmacnia jego pozytywny wpływ na organizm. Dowiedz się, jaki ocet dodać do zupy, w którym momencie gotowania i jak przygotować najsmaczniejszy rosół, który błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu, zrobisz go w godzinę, a będzie o wiele smaczniejszy od gotowego produktu.

Zupa ogórkowa
05.05.2022 08:08 Jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy patent

Lubicie ogórkową? A wiecie, jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy jego patent i zaraz go zdradzimy. Dzięki temu w waszych domach też zagości pyszna zupa, która z pewnością zachwyci całą rodzinę. Będzie charakterna i aksamitna i szybko zniknie z talerzy.Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Lubimy je zjadać na przekąskę, obkładać nimi kanapki, dodawać do sałatek, a także przyrządzać z ich dodatkiem zupę. Z pewnością każdy z was ma swój sposób na ogórkową, jednak nie u każdego smakuje ona tak dobrze, jak u Jakuba Kuronia. Wszak kto, jak kto, ale rodzina Kuroniów doskonale zna się na zupach.

Dlaczego do zupy szczawiowej dodaje się jajko?
04.05.2022 13:56 Dlaczego do zupy szczawiowej dodaje się jajko? Powód jest bardzo ważny

Zupa szczawiowa jest jedną z bardziej wyrazistych potraw kuchni polskiej. Jej stałym elementem jest ugotowane jajko. Okazuje się, że dodatek odgrywa niebagatelną rolę nie tylko w zakresie smaku. Wyjaśniamy, dlaczego jajko jest tak istotne.Zupa szczawiowa — podobnie jak pyszny wywar z pokrzywy — stanowi jedną z ciekawszych kompozycji smakowych, którą z pewnością polubi niejeden amator kuchni polskiej. Wiele osób dodaje do niej ugotowane na twardo jajko. Dodatek nie tylko doskonale wzbogaca smak, ale też sprawia, że danie staje się zdrowsze.

Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat
04.05.2022 07:48 Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat

Zupa mleczna z miodem i cynamonem to pomysł na szybkie, smaczne i bardzo pożywne śniadanie jak za dawnych lat, które doda Ci energii na wiele godzin. Poznaj przepis na kultową zupę mleczną z makaronem z dodatkiem miodu i cynamonu, palce lizać.Zupa mleczna to już kultowe danie. Zupa biła rekordy popularności w czasach PRL-u, mogliśmy ją dostać w każdym barze mlecznym i w prosty sposób przygotować ją w domu. Zupa jest błyskawicznym i bardzo sycącym posiłkiem i zawsze wszystkim smakuje.

Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez?
30.04.2022 17:34 Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez? Drobny szczegół ma znaczenie

Rosół jest jedną z częściej przygotowywanych w naszych domach zup. Wiele osób przykrywa garnek, w którym ją gotuje. To spory błąd, który kosztować nas może utratę walorów smakowych i wizualnych dania. Sprawdźcie dlaczego. Rosół można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy do zupy dodają ostre przyprawy takie jak imbir czy papryka chilli, by wzbogacić jej smak. Najlepsze dodatki jednak nie pomogą, jeśli zapomnimy o podstawowych zasadach jej gotowania. Jedną z istotnych kwestii jest zastosowanie pokrywki.

Rosół
28.04.2022 17:22 Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają

Rosół sam w sobie jest bardzo wartościową zupą ze względu na walory smakowe, jak i jej wartości odżywcze. Dzięki dodaniu do niego soku z kiszonej kapusty nabiera bogatszego i głębszego smaku, a także zwiększa się jego działanie prozdrowotne. Sok z kiszonki ułatwia w końcu walkę z różnymi infekcjami. Niżej zdradzamy przepis. Rosół z sokiem z kiszonej kapusty jest prawdziwym hitem w kontekście smaku. Charakterystyczna wytrawna zupa staje się przy pomocy soku lekko kwaśna, co wiosną wspaniale orzeźwia i dodaje energii. Sok z kiszonej kapusty jest skarbnicą witamin i minerałów, co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Ten w obecnej porze roku potrzebuje nieco wzmocnienia, aby sprawnie wykonywał swoją pracę.