Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Zupa

Pokrzywa
28.04.2022 16:33 Jak wykorzystać w kuchni pokrzywę? Garść inspiracji

Dzisiaj pokrzywa uznawana jest przez większość za zwykły chwast, którego należy się pozbyć. Roślina ta ma jednak wiele zastosowań - można ją, między innymi, wykorzystać w kuchni. Przy jej pomocy wykonuje się pyszne zupy, sałatki i wiele innych potraw. Niżej zdradzamy kilka pomysłów na ciekawe dania z pokrzywami. Pokrzywa jest jedną z roślin, które dawniej stanowiły dużą część wiosennej diety Polaków. Choć przy nieumiejętnym zbieraniu parzy, roślina pełna jest witamin oraz minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie człowieka. Jeśli więc masz w swoim ogrodzie kępki pokrzyw, nie wyrzucaj ich do kompostownika. Zamiast tego delikatnie je zetnij i zanieś do kuchni, gdzie sporządzisz z nich prawdziwe przysmaki.

Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu
25.04.2022 19:46 Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć

Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Przygotuj pyszną zupę szczawiową według Karola Okrasy. Jeden jej składnik może was zaskoczyć. Jaki? Jest nim gęsina, na której Okrasa gotuje wywar do zupy. Dzięki temu mięsu cała potrawa pełna jest smaku i staje się niezwykle pożywna. Na łąkach i w ogródkach pojawiają się już młode liście szczawiu. Szkoda nie skorzystać z tego sezonowego dobrodziejstwa i nie przyrządzić z nich pysznej zupy. Doskonały przepis na szczawiową poleca niezawodny Karol Okrasa. Mało kto, tak jak on potrafi uszlachetniać smaki dobrze znanych już potraw. Tą zupą z pewnością będziecie zachwyceni.

szparagi
24.04.2022 17:59 Jak wykorzystać w kuchni szparagi? Garść inspiracji

Kojarzysz warzywo ze zdjęcia? Właśnie zaczyna się na nie sezon. Sprawdź, jak wykorzystać szparagi w kuchni. Przekazujemy garść inspiracji, bo możliwości przyrządzenia szparagów jest naprawdę dużo. Kupując je, zawsze zwracaj uwagę na to, by nie były zwiędnięte. Poznaj też inne, cenne wskazówki. Szparagi przez wiele osób uważane są za warzywo luksusowe. I rzeczywiście, godne są nawet najbardziej eleganckich stołów. Jednak w sezonie można je kupić bez problemu niemal w każdym sklepie i za nieduże pieniądze. Dlatego warto po nie sięgnąć i przyrządzić z nich niezwykły przysmak.

Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis
22.04.2022 13:20 Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis

Flaczki z kurczaka to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Flaczki przygotowane są z ćwiartek drobiowych i dużej ilości warzyw, są więc świetną alternatywą dla osób, które za tradycyjnymi flakami nie przepadają. Poznaj prosty przepis na pełne smaku flaczki z kurczaka.Flaczki z kurczaka to rewelacyjna, prosta i bardzo smaczna zupa, którą ze smakiem zjedzą nawet największe niejadki. Aromatyczny wywar, ugotowane i pokrojone w paski ćwiartki drobiowe, starte warzywa i kilka niezbędnych przypraw to przepis na przepyszne danie.Flaczki możesz przygotować np. z ziemniakami lub podać z chlebem. Osobiście gorąco polecam dodanie lanych kluseczek do zupy- zrobisz je błyskawicznie z jajka i mąki. Lane kluski świetnie smakują również w zupie pomidorowej i rosole, zamiast ryżu i makaronu.

Zupa ogórkowa
21.04.2022 21:25 Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Bardzo łatwo o fatalną pomyłkę

Zupa ogórkowa to pomysł na zdrowe, pożywne i przede wszystkim pyszne danie dla całej rodziny. Wystarczy jednak jeden błąd, a zupa zupełnie straci swój smak. Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?Nie ma chyba smaczniejszej zupy od tradycyjnej, domowej ogórkowej gotowanej na mięsie i z dużą ilością warzyw. Zupa, niezależnie od tego, czy z ziemniakami, ryżem, czy kaszą, zawsze smakuje rewelacyjnie, jeśli będziemy pamiętać o bardzo ważnym szczególe.Do zupy możesz wykorzystać gotowy przecier ogórkowy, jednak gorąco polecam przygotować danie z domowych ogórków kiszonych, będzie wtedy najsmaczniejsza. Do zupy koniecznie dodaj również wodę po ogórkach, a danie będzie wyraźne i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku
21.04.2022 15:38 Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku

Wiosenna zupa z botwinki to pomysł na lekki, sycący i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Zupę przygotujesz błyskawicznie, będzie tak smaczna, że wszyscy będą prosić o dokładkę. Poznaj przepis na ekspresową i pełną witamin zupę z botwinki.Nowalijki, czyli młode warzywa, są prawdziwą bombą witaminową i zawierają o wiele więcej właściwości i wartości odżywczych niż dojrzałe już warzywa. Jednym z najzdrowszych są młode buraki, ich liście i łodygi.Botwinkę możesz jeść na ciepło, na zimno, jako dodatek do sałatek i koktajli. Doskonałym pomysłem jest również ekspresowa zupa z botwinki gotowana na wywarze warzywnym- danie ma rewelacyjny smak, pięknie wygląda i zawiera duże ilości witamin.W botwince znajdziemy przede wszystkim żelazo, magnez, miedź, a także witaminy z grupy B, witaminę C i K. Regularne spożywanie młodych łodyg buraków wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, reguluje ciśnienie i produkcję krwi, obniża cholesterol, a także nawilża skórę, włosy i paznokcie, opóźniając również procesy starzenia.Szukasz pomysłu na danie z botwinką? Tu poznasz przepis na chłodnik z botwiny, jest idealny w upalne dni.

zupa szczawiowa
20.04.2022 10:09 Jak przyrządzić zupę szczawiową? Bez jednego składnika jest niekompletna

Rozpoznajesz zupę ze zdjęcia? Oczywiście, to szczawiowa. A wiesz, jak przyrządzić zupę szczawiową? Pamiętaj, że bez jednego składnika będzie niekompletna. Tym ważnym dodatkiem jest jajko, które wpływa nie tylko na smak i wygląd potrawy.Zupa szczawiowa to przysmak, który zwykle przyrządzamy wiosną. O tej porze roku pojawiają się bowiem młode i delikatne listki szczawiu, które aż proszą się, by przerobić je na coś pysznego. Oczywiście zupę szczawiową można gotować przez cały rok, wykorzystując do jej przyrządzenia szczaw pasteryzowany.Dużym atutem tej zupy jest wyraźny, kwaśny smak. Przypadnie on do gustu tym, którzy lubią zupy z charakterem. Na dodatek przygotowanie potrawy jest dość szybkie i proste. Warto ją więc ugotować choć raz w sezonie.

Zupa cygańska
19.04.2022 19:58 Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie

Zupa cygańska z kiełbasą węgierską z papryką i ziemniakami to pomysł na prostą, ale i pożywną zupę, którą ugotujesz w dosłownie 30-40 minut. Zupa z podsmażoną na oliwie kiełbasą i warzywami jest bardzo aromatyczna i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na zupę cygańską z kiełbasą.Zupa cygańska to pomysł na szybką zupę, którą przygotujesz w prosty sposób. Zupa jest aromatyczna, pożywna i smakuje wyśmienicie. Zupę podaj z kromkami świeżego pieczywa, a będzie idealnie.Zupę ugotuj na kiełbasie węgierskiej z dużą ilością papryki, która ma wyraźny smak. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie przed gotowaniem, a zupa będzie bardzo wyraźna i pyszna. Zupę dopraw papryką mieloną słodką i koncentratem pomidorowym. Pomidory świetnie łączą się z aromatem mięsa i innych warzyw.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i rozgrzewający obiad- tu poznasz przepis na leczo od Roberta Makłowicza, jest proste i wyśmienite.

Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy
17.04.2022 19:04 Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy. Takiej jeszcze nie jadłeś

Kurkuma jest aromatyczną przyprawą bogatą w cenne składniki odżywcze. Dodana do zupy jarzynowej nie tylko nada jej pięknego koloru, ale też sprawi, że danie stanie się niezwykle wyraziste. Już łyżeczka mielonej przyprawy wystarczy, by zapewnić nam wszelkie korzyści płynące ze spożycia kurkumy. Koniecznie spróbujcie.Kurkuma często gości w daniach kuchni indyjskiej czy tajskiej. Zdradzaliśmy już, dlaczego warto po nią sięgać regularnie i proponowaliśmy wam pyszny napój z jej wykorzystaniem. Tym razem zachęcamy, by przy jej pomocy podkreślić smak zupy jarzynowej. Egzotyczna kompozycja smakowa przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią pikantne i pełne kolorów zupy. Skusicie się?

Zupa nic - niezapomniany deser PRL-u. Przepis krok po kroku
17.04.2022 14:09 Zupa nic - niezapomniany deser PRL-u. Przepis krok po kroku

Znasz zupę nic? Kultowy deser PRL-u przygotowywany jest w dalszym ciągu w wielu regionach Polski. Gęsta, aromatyczna zupa z 4 prostych składników to absolutny hit, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zupę nic- niezapomniany deser PRL-u.Zupa nic to kultowy deser PRL-u przygotowany z mleka, żółtek i wanilii. Potrawa podawana z kluseczkami sadzonymi z białek to prawdziwy przysmak dla każdego miłośnika słodkości. Zupa nic została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Danie podobne jest do kremu angielskiego, jednak jest o wiele lżejsze. Gęsta zupa nic podawana jest głównie na zimno, smakuje wtedy rewelacyjnie. Obecnie przepis jest delikatnie modyfikowany, można przygotować go również z cukrem wanilinowym i podać z ulubionymi owocami, np. borówkami, bananem, truskawkami.Z zupą nic związana jest pewna anegdota sięgajaca XVIII wieku. Podczas degustacji potrawy przez Aleksandrę Potocką, doszło do zgrzytu, w którego następstwie hrabina zmieniła swój testament, przepisując Pałac w Wilanowie rodzinie Branickich.

Wielkanocny biały barszcz bez zakwasu
16.04.2022 19:56 Wielkanocny biały barszcz bez zakwasu. Prosty przepis na świąteczną zupę

Barszcz biały czasami trafia na świąteczny stół zamiast żurku. Zupę tę tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie, lecz jeśli skorzystamy z odpowiednich przypraw, jego użycie nie będzie konieczne. Prosta receptura pozwoli wam przygotować pyszne danie jeszcze przed Wielkanocą. Spróbujecie?Barszcz biały można przyrządzić bez mięsa. Nie wszyscy jednak wyobrażają sobie, by mogło w nim zabraknąć głębi mięsnego bulionu czy smaku gotowanej białej kiełbasy. Nowy przepis zawiera oba te elementy i nie wymaga zastosowania zakwasu. Pomoże więc w szybkim przygotowaniu tradycyjnej zupy. Skusicie się?

Żurek
16.04.2022 10:12 Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy

Wielkanoc bez żurku nie jest pełna i zupa ta stała się bardzo ważną częścią corocznej tradycji. Niekiedy brakuje czasu na jego ugotowanie przed świętami, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na ekspresową i najszybszą wersję. Dzięki niemu zrobisz żurek na zakwasie w około 30 minut. Żurek wielkanocny zachwyca treściwością, konsystencją oraz wspaniałym, kwaśnym smakiem. Zupa ta jest pewnego rodzaju trzonem tradycji wielkanocnej i często to właśnie od niej zaczyna się świąteczne śniadanie. Jeśli nie zdążyłeś przygotować go wcześniej, nie panikuj - dzięki poniższej recepturze zrobisz go ekspresowo.

Żurek bez zakwasu
14.04.2022 18:08 Żurek bez zakwasu. Alternatywa dla klasyki

Żurek bez zakwasu gotowany na wywarze z boczku, warzyw i kiełbasy jest bardzo aromatyczną zupą, którą przygotujesz błyskawicznie i co więcej zaskakująco łatwo. Dodaj do niej zamiast zakwasu chrzan, śmietanę i majeranek, a będzie prosto i pysznie. Poznaj przepis na żurek bez zakwasu, który prezentujemy poniżej.Żurek jest zupą gotowaną na żytnim zakwasie, możesz ją jednak ugotować bez zaczynu, będzie równie smaczna i aromatyczna. Do przygotowania żurku bez zakwasu niezbędny będzie chrzan, śmietana i majeranek, które zagęszczą zupę i dodadzą jej wyraźnego smaku.Wywar na żurek gotuję na wędzonym boczku z dodatkiem warzyw i ziół. Po ugotowaniu wywaru zawsze kroję boczek i marchewkę w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.Jeśli masz ochotę na pyszną, prostą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.

zakwas na żur, żurek
14.04.2022 15:25 Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy? Wystarczy zwrócić uwagę na 1 detal

Nastawiliście zakwas na żur? A wiecie, po czym poznać, że zakwas na żurek jest już gotowy? Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal. Chodzi o zapach zakwasu, który powinien być charakterystyczny, kwaśny. Sprawdźcie też, od czego zależy szybkość dojrzewania zakwasu. Zakwas na żurek i zakwas na chleb to tak naprawdę te same zakwasy. Sprzedawany w sklepach, gotowy zakwas na żur ma jednak postać płynu, bo jest rozcieńczony. Domowym sposobem warto zrobić gęściejszy zakwas, bo można go użyć i do zakwaszenia żurku i do wypieku tradycyjnego chleba.

żurek
13.04.2022 19:06 Na jakim mięsie ugotować żurek? 1 wybór bije na głowę inne

Na jakim mięsie ugotować żurek? Jeden wybór bije na głowę inne. Większość osób przyrządza bowiem żurek na wywarze z gotowania białej kiełbasy. Jednak jeśli chcecie, aby wasza zupa miała pełniejszy i wyraźniejszy smak, możecie też dorzucić inne kawałki mięsa i wędlin. Żurek jest pożywną zupą, serwowaną tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Jest sycąca dlatego, że podaje się ją zwykle z gotowanym jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy. Jednak wywar, na którym się gotuje żurek, również podnosi jego kaloryczność i wartość odżywczą.

żurek
11.04.2022 21:36 Jak najlepiej doprawić wielkanocny żurek? Kilka przypraw cudownie wpływa na smak

Planujecie przyrządzić żurek na święta? Podpowiemy wam, jak najlepiej doprawić wielkanocny żurek. Oto kilka przypraw, które cudownie wpływają na jego smak. Dzięki nim zupa staje się wyrazista, aromatyczna i przepyszna. Podajcie ją z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Żurek jest tradycyjną, polską zupą, bez której nie obędą się święta wielkanocne. Podaje się go zwykle na uroczystym śniadaniu. Jest pożywny, aromatyczny i przepyszny. Jego smak w głównej mierze uzależniony jest od użytych przypraw i dodatków. Sprawdź więc, czym najlepiej doprawić żurek.

Jak zrobić biały barszcz bez mięsa?
11.04.2022 15:10 Jak zrobić biały barszcz bez mięsa? Prosty przepis nie ma sobie równych

Barszcz biały jest mniej kwaśną od żurku zupą przyrządzaną na zakwasie pszennym. Danie to tradycyjnie gotowane jest na mięsnym wywarze, choć tutaj również pokusić się można o zrobienie wersji wegetariańskiej. Z naszym przepisem wykonacie ją sprawnie, a efekt zachwyci nie tylko jaroszy. Spróbujecie?Barszcz biały dla części smakoszy jest zupą, bez której Wielkanoc odbyć się nie może. Zdradzaliśmy wam już, czym to danie różni się od żurku. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić je w wersji wegetariańskiej z ugotowanymi na twardo jajkami. Receptura jest prosta, a smak na długo zapada w pamięć. Skusicie się?

Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem
11.04.2022 13:33 Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem. Klasyka w nowym wydaniu

Aromatyczna zupa pomidorowa skusi niejednego smakosza. Zanim pojawią się sezonowe pomidory, warto przyrządzić ja z przecieru. Dodajcie do niego 2 łyżki ketchupu, a smak będzie głęboki i wyrazisty. Prosty patent znacznie odmieni klasyczne danie. Sprawdźcie koniecznie.Zupa pomidorowa doczekała się już wielu interpretacji w naszych przepisach. Zdradzaliśmy jak przyrządzić ją z ziołami oraz z czerwoną soczewicą. Tym razem mamy dla was dużo prostszą, ale równie smaczną wersję przyrządzoną na bazie przecieru. Do zupy dodamy ketchupu, by jeszcze bardziej podkręcić smak warzywa. Spróbujecie?

Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy
09.04.2022 13:52 Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa

Żurek jest jedną z potraw, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łemkowska receptura obejmuje przygotowanie aromatycznego zakwasu na bazie płatków owsianych, który bez problemu wykonacie w domu. Karol Okrasa proponuje, by danie było jarskie. Dzięki temu każdy będzie mógł po nie sięgnąć. Ten smak was zachwyci.Żurek najczęściej podaje się z białą kiełbasą. Choć niektórzy uważają, że ten element jest obowiązkowy, warto wypróbować lżejszą i równie apetyczną wersję jarską. Rezygnując z jajka sadzonego, raczyć będziemy się naprawdę smacznym i w pełni roślinnym posiłkiem. Spróbujecie?

żurek
08.04.2022 17:38 Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka

Sprawdźcie, jak zrobić pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Ta wielkanocna klasyka swój doskonały smak zawdzięcza gotowaniu na wędzonych kościach schabowych. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Świąteczny żurek podajcie obowiązkowo z cząstkami gotowanego jajka i kawałkami białej kiełbasy.Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez tradycyjnego żurku. Jednak ta pożywna i wyrazista zupa doskonale smakuje również w porze obiadowej. By miała pełen smak, warto ją ugotować na wędzonce. Mogą to być wędzone żeberka, kawałek wędzonego boczku, czy tak, jak w naszym przepisie wędzone kości od schabu.

Zupa ogórkowa według babcinej receptury
07.04.2022 10:03 Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca

Zupa ogórkowa należy do jednej z najczęściej przyrządzanych w polskich domach. Pyszny i nieco kwaśny smak specjału warto przełamać dodatkiem delikatnego białego ryżu. Zaskakujący dodatek odmieni oblicze dobrze wam znanego klasyku i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca. Spróbujecie? Zupa ogórkowa gości na naszych stołach równie często co pomidorówka i rosół. Kwaśne danie lubi wielu, lecz dobór dodatków potrafi sprawić problem. Ziemniaki, które przez nieuwagę mogą stać się niesmaczne, warto zastąpić ryżem. Sprawdźcie ten sposób, a nie zawiedziecie się.

rosół
06.04.2022 19:20 Jak wyklarować mętny rosół? Zdradzamy najskuteczniejsze triki

Rosół znów nie wyszedł klarowny? A wiesz, jak wyklarować mętny rosół? Zdradzamy najskuteczniejsze triki. Jeden z nich polega na dodaniu do wywaru białka kurzego jaja. Poznaj też inne skuteczne sposoby na przywrócenie rosołowi apetycznego wyglądu. Choć rosół często gości na polskich stołach, wciąż pozostaje naszą ulubioną zupą. Uwielbiamy go za esencjonalny smak, naturalny aromat i klarowność. No właśnie, z tą ostatnią cechą czasami mamy problem. Rosół bowiem nie zawsze wychodzi idealnie przezroczysty. Na szczęście są sposoby na to, by przywrócić klarowność wywarowi.

żurek
04.04.2022 09:41 Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy

Przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Jesteśmy pewni, że ta staropolska odsłona kultowej zupy przypadnie do gustu wam i waszym bliskim. By nadać tej świątecznej zupie wyrazistego smaku, wystarczy pod koniec gotowania dodać do niej trochę chrzanu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Żurek jest tradycyjną, polską zupą, której największa popularność przypada na święta wielkanocne. To wtedy żurek serwuje się w czasie niedzielnego śniadania. Zwykle podaje się go z jajkiem i białą kiełbasą. Jednak bardziej niż dodatki, liczy się smak zupy.Smak żurku jest kwintesencją składników, użytych do jego przyrządzenia. Czuć więc w nim smak wędzonki, suszonych grzybów, czosnku i aromatycznych przypraw. Jednak czasami mimo wszystko, brak mu wyrazu. Jeśli macie taki niedosyt, sięgnijcie po chrzan.

Żurek
02.04.2022 16:37 Jak poprawić smak żurku? Pomocne będą 2 zasady

Dobrze ugotowany żurek jest ukoronowaniem wielkanocnej wieczerzy. Niestety pomimo tak dużej wagi tej zupy, wielu Polaków nie wie jak zrobić ją w odpowiedni sposób. W tym pomocne będą 2 poniższe porady, czyli nakłuwanie białej kiełbasy przed ugotowaniem jej, oraz gotowanie zupy na małym ogniu. Żurek jest zupą, którą zwykle jada się okazjonalnie raz do roku z okazji świąt Wielkanocy. Ta tradycyjna kwaśna zupa może być jednak przygotowywana przez cały czas, do czego zachęcamy wszystkich smakoszy. Aby każdy garnek żurku wychodził za każdym razem idealnie, warto zastosować się do dwóch poniższych porad. Dzięki nim danie uzyska idealnie gęstą konsystencję, a także nabierze wyszukanego smaku.

zupa chrzanowa
01.04.2022 21:16 Wielkanocna zupa chrzanowa na chlebie żytnim. Prosty przepis

Wielkanocna zupa chrzanowa na chlebie żytnim jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Prezentujemy niezwykle prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz niebanalne danie z wykorzystaniem czerstwego chleba. Nic się nie zmarnuje, a ty zaskoczysz gości czymś niepowtarzalnym.Jeśli tak jak my, ty też nie lubisz marnować jedzenia, przepis na zupę z czerstwego chleba jest wprost dla ciebie. Jej skład jest prosty, przygotowanie łatwe, a efekt naprawdę smaczny. Przygotujcie tę zupę raz, a ugotujecie ją też z pewnością na następne święta. Wielkanocnego charakteru nadaje jej chrzan, który doskonale zaostrza jej smak.

Doprawianie zupy
28.03.2022 16:46 Jak zrobić domową wegetę? Najlepsza przyprawa do zup

Wiecie, jak zrobić domową wegetę? Będzie to najlepsza przyprawa do zup, dzięki której zapomniecie o maggi i kupnej wegecie. Zróbcie ją od razu w większych ilościach, bo przyda się w zasadzie do każdej zupy. Wystarczy wsypać 2 łyżki tej mieszanki do rosołu czy pomidorowej, a zupa od razu nabierze pełnego smaku.Wiele osób w swojej kuchni używa gotowych przypraw do zup. Występują pod różnymi nazwami handlowymi, jednak wszystkie składają się z podobnych składników. Zawierają suszone warzywa, przyprawy i zioła, ale zwykle też sól, wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki. Te ostatnie z pewnością są zbędne w waszej diecie, dlatego lepiej ich unikać. Zamiast więc przepłacać za niezbyt zdrową, gotową przyprawę, przygotujcie własnoręcznie domową. Jej skład możecie zmodyfikować według własnych upodobań.

Sycąca, pożywna pomidorowa na wiosnę
27.03.2022 12:57 Sycąca, pożywna pomidorowa na wiosnę. Dodatek kaszy zupełnie odmienia jej smak

Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Tradycyjne danie na wiosnę warto odświeżyć serwując je z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Dodajcie ją wprost do zupy zamiast ryżu czy makaronu. Wyjątkowo smaczna i sycąca kompozycja spodoba się każdemu, kto, jej spróbuje. Zupa pomidorowa należy do najczęściej podawanych w naszych domach. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, makaronem, jak i z soczewicą. Tym razem proponujemy wam inny nietypowy dodatek — kaszę jęczmienną. Tak sycącej i smacznej pomidorowej jeszcze nie jedliście.

zupa ogórkowa
26.03.2022 20:14 Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu. Nie ma lepszej

Proponujemy prostą zupę ogórkową w klasycznym wydaniu. Zapewniamy, że nie ma lepszej. A wiecie, czego brakuje ogórkowej ze zdjęcia? Oczywiście śmietany. Bez tego składnika wasza zupa nie będzie idealna. Dlatego koniecznie pamiętajcie o jej dodatku. Zupa ogórkowa jest sycąca i kwaśna, a więc konkretna pod każdym względem. Trudno jej nie lubić, wszak łączy w sobie wszystkie ulubione, polskie smaki. Ważnym jej dopełnieniem jest śmietana. Bez niej ta zupa nie smakuje, tak jak powinna. Zabielcie więc nią zupę pod koniec gotowania.