Szarlotkę bez pieczenia można wykonać na kilka sposobów. Niesamowicie prosta i szybka wersja wykorzystująca patelnię i kilka prostych składników pozwoli wam w niemal mgnieniu oka przygotować znakomity deser dla całej rodziny. Piekarnik nie bezie konieczny. Prosta w wykonaniu szarlotka z patelni zachwyci was wyjątkowym smakiem. Deser przygotujecie bardzo sprawnie — wystarczy poddusić owoce z przyprawami i zalać ciastem zrobionym z kilku produktów. Uzyskany smakołyk będzie prezentował się apetycznie. Goście będą zachwyceni.
Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Zagniata aż 4 rodzaje mąki z olejem kokosowym i wrzątkiem. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem. Ciasto jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.Anna Lewandowska udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również stronę internetową, hpba.pl, na której dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w lekkiej i zdrowej wersji. Niedawno Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a pierogi wyśmienite.Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony. Lewandowska miesza aż 4 rodzaje mąki: mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową. Do masy nie dodaje jajka. Nie dodaje również roztopionego masła, czy oleju rzepakowego.Do ciasta na pierogi z 4 rodzajów mąki, dodaje olej kokosowy, który wcześniej rozpuszcza w łyżce wrzątku. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem.
Gniazdka z ciasta parzonego od Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu i pyszne. Słodycze są o wiele smaczniejsze od pączków i faworków, a oprócz tego są lżejsze. Poznaj przepis na gniazdka. Nie ma lepszych słodkości na tłusty czwartek.Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, subskrybuje ponad milion osób. To na tym kanale kucharz dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. Tym razem Tomasz Strzelczyk zaprezentował Niedawno Strzelczyk opublikował na kanale film, na którym przygotowuje gniazdka. Słodycze z ciasta parzonego smakują obłędnie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają zjawiskowo. Przepis na gniazdka i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.Gniazdka według przepisu Strzelczyka zrobione są z ciasta parzonego. Musimy więc utrzeć mąkę z gorącą wodą, odrobiną soli i masłem. Gdy masa ostygnie, dopiero wtedy dodajemy jajka. Kucharz ostrzega przed błędem- jeśli dodamy jajka do gorącej masy, jajka się zetną i zrobi się jajecznica.
Ciasto bez pieczenia 3 Bit jest prostym i smacznym deserem inspirowanym popularnym batonem. Pyszne połączenie karmelu, herbatnika i śmietanki spodoba się nawet najbardziej wybrednym gościom, przyjemnie urozmaicając weekendowe spotkania. Spróbujecie? Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą klasycznych deserów dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika. Część receptur na te rarytasy jest też okazją do podjęcia wyzwania i odtworzenia w domowych warunkach smaku dobrze znanych sklepowych batoników czy wafelków. Do tej grupy z zalicza się deser 3 Bit, który pięknej się prezentuje — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody.
Faworki są popularnym tłustoczwartkowym deserem. Wielu z nas smaży rarytas, korzystając z oleju. Tradycyjnie jednak do jego przygotowania stosowany był smalec. Warto spróbować takiej właśnie wersji. Do lekkich nie będzie należała, ale smakuje obłędnie.Jeśli chcecie samodzielnie przyrządzić faworki, dobrym pomysłem będzie postawienie na sprawdzony tradycyjny przepis. Wiele receptur zakłada smażenie deseru w oleju, co jest tylko trochę zdrowsze niż korzystanie z klasycznie stosowanego w tym procesie smalcu.Obecnie, gdy ceny oleju rzepakowego znacznie wzrosły, wieprzowy tłuszcz może być lepszym wyborem nie tylko pod względem smaku czy chęci zachowania oryginalnego charakteru przysmaku, ale też z powodu kosztów. Smalec jest po prostu tańszy. Oczywiście nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie, ale z przepisem zawsze warto się zapoznać.
Anna Lewandowska bez pudła potrafi znaleźć balans między doskonałym smakiem a zdrowym sposobem odżywiania. Tym razem podzieliła się przepisem na sernik na bazie kaszy jaglanej. Niezdrowy biały cukier zastąpiła w nim cukrem kokosowym. Takie ciasto można jeść bez obaw o swoją figurę. Jaglany sernik Anny Lewandowskiej to sernik na zimno. Oznacza to, że nie wymaga pieczenia, a jedynie odpowiedniego czasu na chłodzenie w lodówce. Swój deser Anna Lewandowska orzeźwiła dodatkiem soku z cytryny. Na sama myśl o tym serniku chce się go spróbować.
Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki. Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.
Domowe ciasta, takie jak szarlotka czy sernik, mogą uświetnić niejedną rodzinną uroczystość. Gwarancją ich doskonałego smaku są nie tylko użyte produkty, ale także odpowiedni wybór naczynia do pieczenia. W jakiej formie piec szarlotkę, sernik i inne wilgotne ciasta? Postaw na szkło lub ceramikę, unikaj natomiast tradycyjnych blach.W obecnej chwili na rynku dostać możemy formy we wszystkich kształtach i kolorach. Niezwykle różnorodne są także materiały, z których się je wykonuje. Przy takim wyborze łatwo o zawrót głowy. Z chęcią podpowiemy w jakiej formie najlepiej piec szarlotkę czy sernik.
Szarlotka 3 szklanki jest dziecinnie prosta. Przygotowanie ciasta polega na połączeniu suchych składników i przełożeniu ich jabłkami. Po upieczeniu otrzymamy delikatny i przyjemnie słodki deser, który z talerzy zniknie ekspresowo. Spróbujecie?Macie ochotę na szarlotkę, ale nie chcecie wyrabiać ciasta i smażyć jabłek? Nasz przepis z pewnością wam się spodoba. Wystarczy kilka chwil i cierpliwość podczas pieczenia, by przygotować przysmak, który zachwyci domowników niesamowitym smakiem i aromatem.
Imprezowy hit na łamach Smakoszy. Pierogi gyros z ciasta francuskiego skradną serca wszystkich gości. Kilka prostych składników do farszu i aromatyczna przyprawa gwarantują udaną przekąskę. Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji.Pierogi gyros idealnie smakują podane samodzielnie, jednak można uświetnić je dodatkiem sosu. Świetnie sprawdzi się prosty sos czosnkowy lub zwykły pikantny ketchup. Przystawka z ciasta francuskiego jest tak samo dobra na ciepło, jak i na zimno. Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek.
Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję, potrawa wyjdzie idealna. Dzięki dodatkowi masła uzyskamy elastyczną masę, w której łatwo będzie zamknąć każdy farsz. Otrzymane pierogi będą miękkie i z pewnością nie rozpadną się podczas gotowania. Do przyrządzenia dobrego ciasta na pierogi wystarczą zaledwie 4 składniki, które z pewnością macie w swojej kuchni. Poza mąką, wodą i odrobiną soli, tym razem wykorzystamy masło. Nada ono masie odpowiedniej konsystencji i zdecydowanie ułatwi formowanie pierogów.
Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.
Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?
Nigdy nie kupuj pączków, na których znajduje się pękający lukier. Pączki nie będą smaczne i będą zawierać sztuczne składniki. Lukier jest jednym z wyznaczników jakości kultowych słodkości. Dowiedz się, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupów.Pączki są świetnym pomysłem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Pączki możemy przygotować samodzielnie, możemy kupić je również w każdej pączkarni, cukierni i piekarni. Dostaniemy pączki z niemal każdym nadzieniem, między innymi z marmoladą, kremem, budyniem, czekoladą, toffie. Po czym rozpoznać dobre pączki?Jakość pączków idzie w parze z ich ceną. Lepiej zapłacić więcej i mieć pewność, że pączki przygotowane są z najwyższej jakości składników, starannie i bez pośpiechu. Dowiedz się, jak rozpoznać najlepsze pączki i dlaczego nie warto kupować słodkości z pękającym lukrem.Pękający lukier, brak złotej obwódki, zbyt jasny lub ciemny kolor to tylko niektóre rzeczy, na jakie powinnaś zwrócić uwagę podczas zakupów. Pączki nie mogą być zbyt tłuste, ponieważ będą ciężkie i stracą smak.
Zamiast kupować faworki w cukierni, przygotuj ja samodzielnie. Domowe faworki bez grama śmietany są lekkie i pełne smaku. Ciasto uderz kilkukrotnie wałkiem, a po usmażeniu będzie chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na faworki. Takich jeszcze nie jadłaś.Faworki są pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Sekretem doskonałych faworków jest ciasto. Zrezygnuj ze śmietany. Przez nią kultowe słodycze są ciężkie. Zamiast niej do masy wlej ciepłą wodę. Nie zapomnij również o łyżce spirytusu.Alkohol nie będzie wyczuwalny w faworkach i ulotni się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki niemu faworki nie będą tak szybko chłonąć oleju lub smalcu podczas smażenia i nie będą ociekać tłuszczem. Faworki smaż dosłownie chwilę na bardzo gorącym tłuszczu. Słabo rozgrzany olej i smalec sprawią, że faworki będą tłuste, nawet, jeśli dodasz do ciasta spirytus.Ciasto na faworki po wyrobieniu odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Zanim je rozwałkujesz, uderz ciasto kilkukrotnie wałkiem. W ten sposób faworki staną się chrupiące po usmażeniu. Faworki oprósz cukrem pudrem.
Ciasto bez pieczenia z galaretkami jest smaczne i proste w przygotowaniu. Serowa masa z dodatkiem owocowych kostek wygląda znakomicie i nie wymaga zastosowania skomplikowanych składników. Musicie skosztować. Chcąc przygotować efektowne ciasto bez pieczenia, wcale nie musimy uczyć się przyrządzania skomplikowanych kremów. Prosty deser oparty o użycie galaretki — którą zastosujemy zarówno do przygotowania ozdobnych kostek owocowych, jak i do związania masy serowej — będzie się pięknie prezentował. Taki sernik skusi najbardziej wybrednych.
Pyszną szarlotkę możesz przygotować w kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w gotowy mus jabłkowy, którym przełożysz kruche ciasto. Być może taki przetwór masz nawet w swojej spiżarni. Ekspresowa receptura będzie idealna dla zabieganych. Prostą i smaczną szarlotkę można przygotować także z wcześniej przyrządzonych jabłek. Wykorzystanie domowego lub kupionego w sklepie musu znacznie skróci czas przyrządzania ulubionego deseru. Przed dodaniem gotowca polecamy sprawdzić smak i konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cynamonu czy cukru i odparowując nadmiar soku.
Biszkopt z mąki ziemniaczanej jest ciastem, które wychodzi za każdym razem. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, wilgotne w środku. Nie kruszy się, nie pęka. Do biszkoptu nie musisz dodawać octu. Ciasto przygotujesz z mąki, jajek i cukru.Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem, które musimy przygotować w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie opadnie po wyjęciu z piekarnika, popęka lub pokruszy się. Jest na to jednak pewien prosty sposób. Zamiast mąki pszennej, wykorzystajmy mąkę ziemniaczaną.Biszkopt z mąki ziemniaczanej pięknie rośnie w piekarniku, jest złocisty, puszysty i wychodzi za każdym razem. Biszkopt pieczemy przez 35 minut w 175 stopniach C, następnie zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 minut. Nie uchylamy drzwi. Biszkopt zacznie się delikatnie chłodzić.Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie wyjmujemy go z blachy lub tortownicy, dzielimy na blaty i rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Biszkopt doskonale sprawdzi się na domowy tort. Możemy przełożyć go również kremem śmietanowym i dżemem. Takie ciasto będzie świetnym dodatkiem do kawy.
Nawet tak prosta czynność, jak usmażenie naleśników na krokiety wymaga przestrzegania ważnych wytycznych. Przypomina o tym znana restauratorka Magda Gessler. Podczas przygotowania ciasta mleko oraz wodę dodajemy do przesianej mąki, nigdy na odwrót. Takiemu autorytetowi lepiej zaufać.Wiele osób przygotowanie naleśników do krokietów zaczyna od wlania płynów do miski, a następnie wsypuje do nich mąkę. Okazuje się, że jest to błąd. Składniki ciasta lepiej zwiążą się, jeśli połączymy je w odwrotnej kolejności. Magda Gessler swoje naleśniki do krokietów przygotowuje właśnie w taki sposób.Składniki na naleśniki do krokietów powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Szybko przekonasz się, że dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad Twoje krokiety wyjdą doskonałe za każdym razem.
Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach. Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić? Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.
Szybkie ciasto z patelni będzie idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W mniej więcej 30 minut, korzystając jedynie z podstawowych składników i mandarynek przyrządzisz nieziemski deser, który zachwyci niejednego łasucha. Proste ciasto z patelni przypadnie do gustu nawet wybrednym. Znakomity deser z dodatkiem mandarynek nie jest czasochłonny, a prezentuje się niesamowicie i zachwyca wybornym aromatem. Zdjęcia z kanału Smaczny.tv — na którym znajdziecie przepis na podobny przysmak — nie są w stanie w pełni oddać, jak smaczny jest ten szybki „wypiek". Musicie go skosztować.
Karpatka jest kultowym deserem z kremem. Ciasto charakteryzujące się bogatą w góry i doliny strukturą jest niesamowicie smaczne i efektowne. Przygotowanie go w domu jest proste, a składniki wcale nie są trudne do zdobycia. Spróbujecie? Domowa karpatka z pysznym kremem budyniowym zachwyci gości. Pięknie prezentujący się deser o delikatnej strukturze będzie wprost rozpływał się w ustach, jeśli tylko zadbacie o to, by dobrze połączyć składniki obu mas. Jeśli zajdzie konieczność, warto posłużyć się blenderem, który rozbije wszelkie grudki. Ciasto wyjdzie znakomicie.
Mamy dziś dla Was mega prosty i mega pyszny przepis na ciasto. Jeśli szukacie eleganckiego deseru na każdą okazję, nie mogliście lepiej trafić. Orzechowe ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie i tak samo smakuje. Orzechowe ciasto bez pieczenia złożone jest na bazie herbatników. Maślane ciasteczka przekłada się budyniową masą z dodatkiem orzechów. Wierzch wieńczy apetyczna czekoladowa polewa. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.
Siostra Anastazja zasłynęła w całym kraju ze swoich wyjątkowych przepisów. Jej receptury każdego dnia odtwarzane są przez amatorów dobrego jedzenia. Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbujcie jej sposób na ciasto z dodatkiem kokosa. "Kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji smakuje wyśmienicie.Lekka jak chmurka "kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji (której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM) może wydawać się przepisem pracochłonnym, lecz jej wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy upiec ciasto i przełożyć je dwoma rodzajami smakowitej masy. Zewnętrzną warstwę stanowi smakowity podsmażony z masłem i cukrem. Każda minuta spędzona na jego przygotowaniu zostanie wynagrodzona rewelacyjnym smakiem deseru.
Sekretem idealnych naleśników nie jest smażenie, a ciasto. Musi być przygotowane w odpowiedni sposób, aby było elastyczne i delikatne. Nie dodawaj całych jajek do masy. Oddziel białka od żółtek, a z białek ubij pianę. Wtedy usmażysz najlepsze naleśniki.Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Domowe, słodkie placki smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą, owocami, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Naleśniki będą o wiele lepsze, kiedy przyrządzimy je według tradycyjnej receptury.Do ciasta na naleśniki dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Dzięki niemu ciasto nie będzie przyklejać się do patelni, nie będzie się rwać, a my do smażenia wykorzystamy naprawdę niewielką ilość oleju rzepakowego. Naleśniki będą więc o wiele lżejsze. Do ciasta warto dodać również cukier z wanilią.Naleśniki będą elastyczne, puszyste i delikatne, kiedy dodamy do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Piana świetnie spulchni przygotowaną masę. Nie musimy dodawać już sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Do naleśników dodajemy nie tylko mleko, ale i wodę gazowaną, która wzmocni efekt piany z białek.
Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.
Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego. Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.
Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa jest eleganckie i pyszne. Pięknie prezentujący się deser doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jego zrobienie nie jest skomplikowane — każdy z łatwością sobie poradzi. Pyszne ciasto bez pieczenia, w którym kremem budyniowym przełożymy ciasteczka i biszkopty, formując fantazyjny kształt, spodoba się niejednemu smakoszowi. Jest doskonałym pomysłem na deser do podania na podwieczorek czy podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa będzie znakomicie wyglądało na stole — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Kuchnia Magdy, gdzie znajduje się przepis na podobny przysmak. Zrobienie łakocia zajmuje zaledwie kilka chwil.