Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ciasto

Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak
19.12.2022 19:11 Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak

Bożena Dykiel zdradziła prostą recepturę na świąteczny sernik, który zawsze się udaje. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, doskonale wyrośnięte, nie opada i nie pęka. Sernik z rodzynkami jest obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie.Bożena Dykiel w autorskiej książce pt. ,,Pyszne ciasta domowe" podzieliła się swoimi przepisami na wyśmienite ciasta i desery dla całej rodziny. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Przepis aktorki na sernik jest niezwykle prosty, a ciasto wychodzi puszyste i delikatne za każdym razem.Sernik Bożeny Dykiel przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że zmielimy twaróg i wymieszamy go z resztą składników. Aktorka do sernika dodaje namoczone rodzynki. Smak ciasta możemy dodatkowo wzmocnić skórką tartą z pomarańczy, którą dodajemy pod sam koniec przygotowywania masy.Sernik możemy upiec bez żadnego spodu. Możemy upiec lekki podpiek lub wyłożyć blachę herbatnikami. Świetnym pomysłem na spód do sernika są również pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem. Sernik po upieczeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub domową polewą czekoladową.

Ciasteczka Orzeszki jak za dawnych lat. Mamy przepis ze starego zeszytu
19.12.2022 18:30 Ciasteczka "Orzeszki" jak za dawnych lat. Mamy przepis ze starego zeszytu

Ciasteczka orzeszki są tradycyjnymi ciasteczkami, które na Boże Narodzenie przygotowywały nasze mamy i babcie. Delikatne ciastka z czekoladowo- orzechowym nadzieniem pięknie prezentują się na świątecznym stole i smakują rewelacyjnie.Do przygotowania ciasteczek orzeszków potrzebujemy opiekacza do ciasteczek lub specjalnej formy, którą włożymy na patelnię. Jeśli pieczemy ciasta na patelni, formę musimy obrócić po około 2 minutach, dlatego urządzenie do wypiekania zdecydowanie ułatwia przygotowania ciastek w kształcie orzechów.Upieczone ciasto na ciasteczka orzeszki jest kruche i bardzo delikatne. W smaku przypomina ciasto naleśnikowe. Krem do ciasteczek przygotujemy z gorzkiej czekolady, sera mascarpone i masła orzechowego. Zamiast masła możemy dodać gotowy krem orzechowy do smarowania pieczywa. Gotowy krem przekładamy na ciasteczka przy pomocy rękawa cukierniczego.Ciasteczka orzeszki przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, np. w dużym słoiku. Ciasta przechowywane w inny sposób szybko stwardnieją. Słodkie łupinki w kształcie orzechów włoskich muszą być miękkie i rozpływać się w ustach.

Lubelskie pierniczki wyróżniają się smakiem. Wszystko przez 1 składnik
18.12.2022 19:13 Lubelskie pierniczki wyróżniają się smakiem. Wszystko przez 1 składnik

Lubelskie pierniczki zachwycają delikatnością i smakiem. Ciasto przygotowane z dodatkiem miodu, przyprawy do piernika i kakao ma wyraźny, korzenny aromat. Po upieczeniu pierniczki dosłownie rozpływają się w ustach.Pierniczki są świetnymi ciastkami na Boże Narodzenie. Korzenne słodycze pięknie wyglądają na świątecznym stole. Możesz ozdobić nimi również choinkę. Pierniki lubelskie z dodatkiem kakao są jeszcze smaczniejsze. Ciasto na pierniki przygotujesz błyskawicznie.Pierniki po czasie twardnieją. To zupełnie naturalny proces. Jeśli chcesz, żeby były miękkie przez cały czas, przechowuj je w szczelnie zamykanym pojemniku. Dodaj również skórkę z pomarańczy, kawałki jabłka lub skórkę chleba. Te produkty sprawią, że pierniki nie będą twardnieć. W ten sposób uratujesz również twardniejące już ciasta.Pierniczki dekoruj dopiero wtedy, kiedy korzenne smakołyki zupełnie ostygną. Do dekoracji przygotuj domowy lukier, barwniki spożywcze i kolorowe wiórki, posypki, perełki i inne produkty, dzięki którym Twoje pierniki będą wyjątkowe. Dekorowanie pierników możesz zostawić również dzieciom. Będą się przy tym świetnie bawić.

Lukier na strucli czy pierniczkach nie zastygł? Podpowiadamy, jak skutecznie rozwiązać problem
18.12.2022 11:21 Lukier na strucli czy pierniczkach nie zastygł? Podpowiadamy, jak skutecznie rozwiązać problem

Lukier jest idealny do dekoracji pierników, strucli i innych wypieków. Odpowiednio przygotowana masa jest plastyczna, gęsta i wygląda przepięknie. Niestety czasem lukier nie zastyga i przylepia się do dłoni. Jak uniknąć takiej sytuacji? Mamy skuteczny sposób - wystarczy skorzystać z piekarnika. Jeśli lukier nie chce zastygnąć na domowych wypiekach, najprawdopodobniej przygotowałaś za rzadką, lejącą się masę lub zaczęłaś dekorowanie, kiedy pierniki lub strucla były jeszcze ciepłe. Wypieki muszą być zupełnie zimne, a lukier naprawdę gęsty. Rzadki lukier uratujesz dodając więcej cukru pudru do masy. Jeśli udekorowałaś już domowe wypieki, a lukier nie zastyga, wstaw ciasto na kilka minut do ciepłego piekarnika. To najlepszy sposób, aby masa z cukru zastygła niemal od razu.Lukier daje nam wiele możliwości dekoracyjnych. Możemy wykorzystać biały lukier lub wymieszać go z barwnikami spożywczymi. Lukier będzie również naturalnym klejem do innych elementów dekoracyjnych, np. figurek cukrowych, perełek, czy śnieżynek i innych posypek.

Krokiety z burakami i soczewicą
18.12.2022 09:31 Krokiety z burakami i soczewicą. Proste danie bez grama kapusty, ideał na Wigilię

Krokiety z burakami i soczewicą będą alternatywą dobrze znanego, wigilijnego dania. Sprawdzą się znakomicie, gdy na kolacji spodziewacie się osób, które nie przepadają za kiszoną kapustą czy grzybami. Są sycące, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Musicie spróbować. Zachwycające smakiem i aromatem krokiety na wigilijną kolację można przygotować, stawiając na buraki. Słodkie i zdrowe zimowe warzywo doskonale komponuje się z sycącą soczewicą czerwoną oraz ziołami. Przygotowany w ten sposób farsz znakomicie sprawdzi się w świątecznym przysmaku z naleśników. W naszej recepturze wykorzystamy składniki pochodzenia roślinnego. Do ciasta i panierowania dodamy napój sojowy, a krokiety obtoczymy w zdrowej mące z ciecierzycy.Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie wykorzystać mleko lub wykonać klasyczne ciasto naleśnikowe i panierować gotowe zawijasy „jak zwykle”, czyli w jajku, mące oraz bułce tartej. Też będzie pysznie.

jak zrobić uszka do barszczu
17.12.2022 21:17 Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne

Przygotowanie domowych uszek do barszczu czerwonego jest pozornie prostą sprawą. Aby jednak te świąteczne pierożki wyszły idealne, wymagają delikatnego i cienkiego ciasta. Takie właśnie ciasto otrzymacie z naszego świątecznego przepisu. Dzięki niemu ulepienie uszek stanie się formalnością.Świąteczne uszka zwyczajowo nadziewa się farszem z suszonych grzybów. Coraz popularniejsze jednak staje się nadzienie z pieczarek, które jest nieco delikatniejsze w smaku. Wybierz swój ulubiony wariant i zamknij go w naszym aksamitnym cieście. Domownicy będą zachwyceni tym smakiem.

Gessler pokazała przepis na makowiec. Sekretem smaku wyjątkowy syrop
17.12.2022 19:36 Gessler wlewa go do makowca. Przez niego jest bosko aromatyczny

Magda Gessler zdradziła przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Restauratorka do masy makowej, oprócz orzechów, rodzynek i skórki z pomarańczy, dodaje również syrop migdałowy. Mak jest wtedy o wiele smaczniejszy i aromatyczny, a całe ciasto znika błyskawicznie.Makowiec na święta przyrządzamy w różnych formach. Niektórzy pieką go na kruchym spodzie, inni przygotowują masę makową bez pieczenia. Tradycyjnie jednak makowiec przyrządzany jest z ciasta drożdżowego w formie rolady. Makowiec zawijany będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy przygotujesz go według przepisu Magdy Gessler.Przed przygotowywaniem masy makowej, zrób rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Ciasto powinno stać przez około godzinę w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoją objętość. Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, mleko powinno być ciepłe. Inaczej drożdże nie ruszą.Sekretem doskonałej masy makowej są nie tylko orzechy, rodzynki i skórka tarta z pomarańczy. Gessler do maku dodaje również syrop migdałowy, który wzmacnia smak i nadaje wspaniałego aromatu. Do masy makowej nie dodawaj cukru. Jeśli uznasz, że jest mało słodka, dodaj odrobinę miodu.

co zrobić by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu
17.12.2022 09:53 Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania

Sklejające się pierogi potrafią być prawdziwym utrapieniem. Przylegające do siebie i porwane ciasto nie jest tym, co chcemy uzyskać podczas przyrządzania tej potrawy. Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Z pomocą przychodzi odrobina tłuszczu oraz odpowiednie hartowanie.Zdarza się, że podczas gotowania odruchowo układamy gorące pierogi jeden na drugim. Takie działanie jest kompletnym przeciwieństwem tego, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Absolutnie należy również powstrzymać się od nakrywania gorących pierogów, aby nie wystygły. Ta czynność gwarantuje powstanie wielkiej posklejanej pierogowej masy.

Bez wyrabiania i zawijania. Makowiec bez pieczenia na 100 procent się uda
17.12.2022 08:51 Koniec z wyrabianiem i zawijaniem. Makowiec bez pieczenia zawsze uda się na 100 procent

Bez wyrabiania, bez zawijania. Makowiec bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie. Do masy makowej dodaj kaszę jęczmienną i kaszę gryczaną. Ciasto będzie delikatne, a masa wilgotna i niezwykle aromatyczna.Makowiec jest jednym z tradycyjnych wypieków, które przygotowujemy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. O ile makowiec zawijany jest ciastem wymagającym, tak makowiec bez pieczenia będzie gotowy w kilka chwil. Wystarczy, że ugotujesz mak, kaszę i połączysz je z orzechami i bakaliami.Do przygotowania makowca bez pieczenia potrzebujesz kaszy jaglanej i kaszy gryczanej, koniecznie białej, niepalonej. Ten rodzaj kaszy ma zupełnie inny smak, jest delikatny i podobnie jak kasza jaglana, świetnie łączy się z deserami i innymi wypiekami.Do masy makowej na makowiec bez pieczenia dodaj daktyle suszone, rodzynki, orzechy włoskie. W masie nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy, płynnego miodu i ekstraktu waniliowego. Te składniki wzmocnią smak całego ciasta. Makowiec polej domową polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto zniknie ze stołu jako pierwsze.

W cieście naleśnikowym zrobiły się grudki? Mamy na nie prosty sposób. Masa będzie idealne gładka
17.12.2022 04:00 W cieście naleśnikowym zrobiły się grudki? Mamy na nie prosty sposób

Sekretem doskonałych naleśników jest ciasto. Jeśli nie przesiejemy mąki i nie dodamy do ciasta składników w odpowiedniej kolejności, naleśniki porwą się na patelni, będą ciężkie i znajdziemy w nich mączne grudki. Grudki można jednak w prosty sposób wymieszać z ciastem przy pomocy blendera.Większość z nas ciasto na naleśniki przygotowuje ,,na oko". Dodajemy mąkę, jajka, mleko i dopiero mieszamy, aż z produktów uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji. Przygotowywanie ciasta w ten sposób niesie ryzyko powstawania mącznych grudek, które psują smak całej potrawy. Jest na to jednak sprawdzony sposób.Grudek w cieście naleśnikowym pozbędziemy się przy pomocy blendera. Ciasto na naleśniki przygotujmy w odpowiedni sposób i zachowajmy odpowiednie proporcje składników, a grudki w cieście naleśnikowym nie pojawią się. Słodkie, cienkie placki wyjdą obłędnie.Do ciasta naleśnikowego z 300 g mąki, dodajemy 2 jajka, 280 ml mleka i 120 ml wody gazowanej. Dodajemy również opakowanie cukru z wanilią i łyżkę oleju lub roztopionego masła. Naleśniki będą cienkie i niezwykle puszyste. Naleśniki podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.

Dlaczego pierogi się nie lepią?
16.12.2022 17:20 Wystarczy 1 niewielki błąd i pierogi rozpadną się podczas gotowania. Polacy popełniają go nagminnie

Czy wiecie, dlaczego pierogi się nie lepią? Częstą przyczyną jest mało elastyczne ciasto. Wiele z nas korzysta tylko z mąki, wody i soli. Tymczasem dodatek odrobiny tłuszczu może znacznie ułatwić formowanie rarytasu. Warto spróbować.Pierogi powinny być miękkie i delikatne, a ich nadzienie nie może wypłynąć podczas gotowania. Sprawdzonym sposobem na uzyskanie właściwej konsystencji ciasta jest wzbogacenie go o porcję tłuszczu. Wybrać możemy zarówno masło, jak i olej — zależnie od preferencji.

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia?
16.12.2022 15:00 Makowiec pęka podczas pieczenia? Najczęściej winny jest 1 błąd. Koniecznie go unikaj

Czy wiecie, co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia? Jednym z błędów prowadzących do kruszącego się ciasta jest umieszczenie w nim zbyt dużej porcji nadzienia. Równie istotne są dodane składniki oraz ich proporcje. Podpowiadamy, co zrobić, by uzyskać elegancki wypiek.Makowiec jest jednym z deserów, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aby zachwycił wszystkich, powinien być miękki i nie przesuszony, a drożdżowa część nie może pękać. Aromatyczne ciasto będzie trzymało swój kształt, jeśli zadbamy o kilka szczegółów.

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem
15.12.2022 22:10 Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się? Do masy makowej dodaj rozczyn z drożdży. Prosty trik znacznie ułatwi pracę, a strucla po upieczeniu będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni. Do maku dodaj również składniki, które nawilżą masę, a całe ciasto będzie wyrośnięte, wilgotne i pełne smaku.Strucla makowa, keks i piernik to jedne z ciast, które królują na naszych stołach w Wigilię i Boże Narodzenie. O ile makowiec na kruchym spodzie jest prostym deserem, tak makowiec zawijany na cieście drożdżowym wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku mak oddzieli się od ciasta i straci apetyczny wygląd. Strucla makowa, czyli makowiec zawijany, jest bardzo aromatycznym ciastem. Niestety, tradycyjny makowiec często rozwarstwia się podczas pieczenia, a masa makowa jest sucha. Jest na to jednak skuteczny sposób. Mak należy odpowiednio przygotować przed dodaniem owoców i bakalii. Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się?Sekretem doskonałej strucli jest rozczyn drożdżowy. Nie dodawaj go wyłącznie do składników na ciasto. Rozczyn będzie świetnym składnikiem masy makowej, ponieważ nawilży ją i sprawi, że mak nie oddzieli się od ciasta drożdżowego podczas pieczenia. Do masy warto dodać również inne składniki.

seromakowiec
15.12.2022 19:30 Wyśmienity seromakowiec. Połączenie 2 ulubionych mas zadowoli wszystkich świątecznych gości

Seromakowiec jest ciastem, które zadowoli jednocześnie wielbicieli sernika i makowca. Wypiek składający się z dwóch uwielbianych mas jest szybki do przygotowania, elegancki i niezwykle smaczny. Warto przygotować go na Święta, zwłaszcza jeśli macie dylemat, które ciasto upiec. Seromakowiec najlepiej przygotować z domowej masy makowej. Taki wyrób gwarantuje najlepszy smak ciasta. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz oczywiście wykorzystać do tego przepisu gotową, kupną masę makową.

Paszteciki do barszczu
15.12.2022 12:58 Małgorzata Ostrowska zdradziła przepis na idealne paszteciki do barszczu. Korzystała z niego jej mama

Paszteciki do barszczu dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Małgorzata Ostrowska zdradziła ostatnio świetny przepis na ten przysmak. Receptura, którą pokazała swoim obserwatorom, pochodzi z należącego do jej mamy zeszytu z przepisami i jest bardzo prosta. Z pewnością przyda wam się podczas tegorocznych przygotowań. O sposób przygotowania pasztecików do barszczu z grzybowym nadzieniem artystka była wielokrotnie pytana. Kilka dni temu opublikowała post, w którym załączyła zdjęcie strony z zeszytu z przepisami. Dawniej właśnie w ten sposób zbierano domowe receptury. - Kochani, w związku z pytaniami o przepis na paszteciki... proszę, to rękopis mojej mamy, z którego korzystam - napisała na swoim Instagramie. Jeśli więc tym razem macie ochotę, zamiast uszek podać delikatne i puszyste drożdżowe paszteciki z grzybami, korzystajcie. Są wyśmienite.

Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 dodatek zwiększa ich puszystość
14.12.2022 18:34 Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 naturalny dodatek zwiększa ich puszystość.

Bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody i bez grama mąki. Racuchy z kaszy manny są niezwykle puszyste, lekkie i pełne smaku. Puszystość zawdzięczają pianie z białek, którą dodaje się do reszty składników. Zachwyty przy tej oryginalnej kolacji lub podwieczorku są gwarantowane.Racuchy tradycyjnie smażymy na oleju. Do ciasta dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, i starte jabłko. Wiele osób placuszki przygotowuje z dodatkiem sody lub rozczynu drożdżowego. Jednak otrzymasz o wiele lepszy efekt, kiedy ciasto na racuchy zrobisz w zupełnie inny sposób.Racuchy z kaszy manny są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Są delikatne i bogate w błonnik. Bezpośrednio do ciasta dodaj niewielką ilość roztopionego masła, a unikniesz smażenia placków na oleju. Placki nie będą wtedy tłuste.Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami. Syrop klonowy, cukier puder, owoce, konfitura to tylko niektóre z opcji podania. Jesienią i zimą gorąco polecam racuchy z orzechami, migdałami, pokrojoną gruszką, śliwkami lub prażonymi jabłkami z cynamonem i kardamonem. Placki posmakują każdemu.

Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę
14.12.2022 17:33 Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę

Bez rozczynu, bez czekania, bez wyrabiania. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu przygotujesz błyskawicznie. Podsmaż na maśle pieczarki, dodaj cebulę i natkę pietruszki. Farsz przełóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Paszteciki zachwycają smakiem.Paszteciki zwykle robimy z ciasta drożdżowego. Samo przygotowanie ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga uwagi. Składniki muszą być w odpowiedniej temperaturze, musimy przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż podwoi swoją objętość. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu zrobimy znacznie szybciej.Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego będą absolutnym hitem na świątecznym stole. Sekretem jest pyszny farsz. Nadzienie przygotowane z pieczarek, cebuli i natki pietruszki jest niezwykle aromatyczne. Paszteciki przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem.

Sernik Roberta Makłowicza
13.12.2022 18:27 Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik

Sernik jest jednym z częściej wybieranych świątecznych ciast. Robert Makłowicz pokazał ostatnio swój patent na zachowanie wilgoci. Podobnie, jak niejedna dawna kucharka, dodaje do masy trochę purée ziemniaczanego. Dzięki temu ciasto wychodzi delikatne. Spróbujecie?Dodawanie ziemniaków do sernika może wydać się dziwne. Robert Makłowicz wyjaśnił jednak dlaczego zdecydował się na nietypowy składnik:- Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik - wyjawia Robert Makłowicz w materiale wideo.Ciasto, które pysznie rozpływa się w ustach zawsze znajdzie amatorów. Zwłaszcza gdy zaserwujemy je z pysznym musem wiśniowym zaproponowanym przez kucharza. Nikt się nie oprze takiej słodyczy.

Wilgotny piernik z powidłami
13.12.2022 11:42 Wilgotny i aromatyczny piernik na święta zrobisz z łatwością. Wystarczy wykorzystać 1 pyszny dodatek

Wilgotny piernik z powidłami skusi niejednego łasucha. Śliwkowy rarytas dodany do masy sprawia, że jest ona niesamowicie smaczna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Ciasto przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować. Znakomity patent na wigilijny piernik, który dziś wam prezentujemy, spodoba się tym z was, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Tę odsłonę wigilijnego deseru przyrządza się niemal ekspresowo. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności i upiec. Prościej się nie da.

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń
13.12.2022 07:41 Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń

Pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny? Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekretem puszystych placków z gruszką i cukrem z wanilią jest piana z białek. Racuchy podane z ulubionymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.Bez sody, bez proszku do pieczenia, bez rozczynu z drożdży. Racuchy z gruszką przygotujesz na bazie jogurtu naturalnego. Do masy dodaj również odrobinę kardamonu. Korzenna przyprawa podkreśli smak całej potrawy. Jest idealna do kawy i słodkich dań. Poznaj prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody.Zwykle racuchy podaje się z cukrem pudrem. Warto wypróbować również inne składniki. Puszyste racuchy bez drożdży i sody podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam domowe konfitury, świeże owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy. Jesienią i zimą doskonałym dodatkiem do racuchów są orzechy włoskie i suszone daktyle.Słodkie i puszyste racuchy bez drożdży i sody uzyskasz dzięki prostej sztuczce. Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz do niej resztę składników. Lekka piana jest świetną bazą do racuchów. Dodaje się nią również do wielu ciast i masy makowej. Piana z białek spulchnia wypieki i inne dania.

ciasto z kokosem siostry anastazji
12.12.2022 20:16 Siostra Anastazja robi najlepsze ciasto z kokosem. Detronizuje kupne słodycze

Siostra Anastazja od lat znana jest ze swoich niezwykłych dań i wypieków. Tym razem podzieliła się sposobem na kakaowe ciasto z dodatkiem kokosa. Taki deser doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta.Najpyszniejsze przepisy wcale nie muszą być trudne w wykonaniu. Takie właśnie jest ciasto kokosowe siostry Anastazji. Jedyne czego wymaga, to staranne wymieszanie składników. Smaczny kakaowo-kokosowy deser zawsze się udaje.

Ciasto na pierogi od doświadczonych kucharek
12.12.2022 17:00 Najlepsze kucharki mają niezawodny patent na ciasto na pierogi. Zawsze pamiętają o 2 najważniejszych zasadach

Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie, a jego rozwałkowanie bardzo proste. Tylko odpowiednio dodając wodę, czyli wlewając ją porcjami i mieszając z niewielkimi ilościami mąki pszennej, uzyskamy zadowalające efekty. Płyn musi być ciepły. Spróbujcie patentu wprawnych kucharek, a wasze pierogi będą wyśmienite. Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi można przygotować bardzo sprawnie. Dzięki prostej taktyce gospodyń domowych, polegającej na stopniowym dodawaniu ciepłej wody i łączeniu jej z niewielkimi porcjami mąki, masa jest tak, że aż rozpływa się w ustach. Pierogi z takim ciastem zje każdy smakosz.

Orzechowie bez pieczenia
11.12.2022 08:37 Elegancki orzechowiec bez pieczenia. Uwielbiane ciasto w szybszej wersji

Orzechowiec bez pieczenia jest prostym ciastem z kremem. Łącząc ze sobą herbatniki, masę budyniową, kajmak i orzechy uzyskamy znakomity deser, który z powodzeniem podamy na rodzinnym spotkaniu. Składniki znajdziemy w każdym sklepie. Warto spróbować — przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.Tradycyjny orzechowiec wymaga pieczenia. Zamiast miodowych blatów można jednak wykorzystać herbatniki maślane. Przełożone delikatną budyniową masą z pysznymi orzechami włoskimi smakują znakomicie. Aromatyczne ciasto bez pieczenia prezentuje się doskonale — wystarczy spojrzeć na zdjęcie, które pochodzi z filmu na kanale Kuchnia Marioli, gdzie również znajdziecie przepis na podobny rarytas. Gościom na pewno się spodoba.

 Ciasto Makowa panienka
10.12.2022 17:39 Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis

Makowa panienka jest znakomitym ciastem przekładanym przygotowanym z delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i kwaskowej konfitury żurawinowej. Elegancki i wyjątkowo smaczny wypiek będzie idealny na spotkanie przy świątecznym stole. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.Szukacie alternatywy rolady makowej a bakaliami? Przygotujcie makową panienkę. Przełożone delikatnym maślanym kremem i posmarowane konfiturą żurawinową blaty biszkoptowe pokryjemy polewą czekoladową. Deser skusi niejednego łasucha. Spróbujecie?

Naleśniki gryczane
09.12.2022 18:37 Zero mąki pszennej. Zdrowszą wersję naleśników zrobisz z innego składnika

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Ale niewiele osób wie, że zdrową i bezglutenową wersję rarytasu można przygotować, sięgając po mąkę gryczaną. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne. Będzie pasowało do niejednego farszu. Przetestujcie ten przepis choć raz, a z pewnością jeszcze do niego wrócicie. W przygotowaniu naleśników od wyboru dodatków ważniejsze jest dobrze przyrządzone ciasto. Zamieniając mąkę pszenną na gryczaną, uzyskamy nieco inne, ale też zadowalające efekty. Gryka zaś jest ziarnem zdrowszym niż pszenica i korzystnie wpływa na układ trawienny, jednocześnie dostarczając więcej białka. Jednym słowem warto się skusić.

Pierogi z makrelą wędzoną
08.12.2022 12:51 Najlepsze pierogi na święta zrobisz bez kapusty i grzybów. W roli głównej ulubiona ryba

Pierogi z makrelą wędzoną są proste w przygotowaniu, a smakują o niebo lepiej niż tradycyjna opcja z kapustą i grzybami. Farsz z aromatycznej ryby przygotowuje się bardzo prosto, a zamknięty w delikatnym cieście zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Pyszny farsz na pierogi można zrobić z różnych składników. Wigilijny rarytas z makrelą jest nietypową alternatywą tradycyjnego dania z kapustą i grzybami. Równie aromatyczna propozycja z pewnością niejednemu amatorowi świątecznych przysmaków przypadnie do gustu. Warto skosztować.

Świąteczny makowiec babci Basi
08.12.2022 09:23 Babcia Basia włączyła kamerę i pokazała jak robi makowiec. Sekret tkwi w 1 sprytnej sztuczce

Świąteczny makowiec zagości w niejednym domu. Z przepisem babci Basi przygotujecie go bez trudu. Sekretem niesamowitej konsystencji ciasta jest ucieranie żółtek na kogel-mogel. Dzięki temu doskonale łączą się z pozostałymi składnikami, a makowe rolady nie pękają. Spróbujecie? Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babcia Basia na swoim kanale YouTube podzieliła się przepisem, który w jej domu przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Receptura opiera się o wysokiej jakości składniki i uwzględnia przydatne wskazówki, które sprawią, że pyszny deser na pewno wam się uda.

Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd. Masa osób nagminnie go popełnia
07.12.2022 13:03 Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd

Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu MasterChef, pokazała uczestnikom, jak przygotować najlepsze ciasto na naleśniki. Dzięki kilku prostym trikom naleśniki wychodzą za każdym razem i zachwycają wyjątkowym smakiem. Poznaj przepis na ciasto na naleśniki Magdy Gessler.Wiele osób popełnia duży błąd podczas przygotowywania naleśników. Na początku zwykle zaczynamy od wlania do miski mleka, wody i dopiero później dodajemy mąkę, jajka i inne składniki. Znana restauratorka ciasto przygotowuje zupełnie inaczej. Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, a placki są cienkie i pełne smaku.Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, którą zawdzięcza składnikom dodawanym w odpowiednim momencie. Gessler wodę dodaje na samym końcu w takiej ilości, żeby delikatnie je rozrzedzić. Do ciasta dodaje również masło klarowane, dzięki któremu naleśniki mają wspaniały, maślany posmak.Magda Gessler do ciasta dodaje również solidną szczyptę brązowego cukru. Cukier sprawi, że naleśniki będą słodsze i będą miały piękny, brązowy kolor. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą polecam domowe konfitury z owoców i serek waniliowy.