Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ciasto

Fit czekoladowe muffinki. Jedz bez wyrzutów sumienia
03.01.2023 04:00 Rewolucyjne fit muffinki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Pyszny deser i mało kalorii

Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast tradycyjnego ciasta lub babeczek, upiecz fit muffinki bez grama mąki i innych, kalorycznych składników. Fit muffinki są słodyczami przygotowanymi z czerwonej fasoli, banana, kakao i syropu klonowego. Są lekkie i pyszne.Ciasto na tradycyjne muffinki przygotowujemy z mąki, cukru, jajek i oleju. Dodajemy również sporą ilość czekolady. Babeczki są pyszne, ale bardzo kaloryczne. Możemy jednak zrobić kultowy deser w o wiele lżejszej wersji. Poznaj przepis na fit mufiinki i jedz bez wyrzutów sumienia.Bazą na ciasto do fit muffinek jest czerwona fasola. Zblendowana z dojrzałym bananem, syropem klonowym, oryginalnym kakao i masłem orzechowym tworzy gęstą, pyszną masę. Muffinki po upieczeniu są wilgotne w środku i pełne smaku. Są słodkie, puszyste i błyskawicznie znikają z talerzy.Fit muffinki przed pieczeniem oprószamy wiórkami czekolady. Wystarczą dwie kostki czekolady na wszystkie babeczki. Domowe słodycze są bardzo proste w przygotowaniu. Będą pysznym dodatkiem do kawy oraz pożywną przekąską w ciągu dnia.

Zapomnij o mleku. Delikatne naleśniki przygotujesz z dodatkiem innego napoju
02.01.2023 15:21 Zapomnij o mleku. Delikatne naleśniki przygotujesz z dodatkiem innego napoju

Zapomnij o mleku. O wiele smaczniejsze i delikatniejsze naleśniki przygotujesz na maślance naturalnej. Ciasto po usmażeniu zachwyca smakiem i puszystością. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Słodki obiad lub podwieczorek będzie gotowy w kilka chwil.Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Naleśniki będą równie puszyste, kiedy przygotujesz je w odpowiedni sposób. Do naleśników nie potrzebujesz grama spulchniaczy, wystarczy dobra maślanka i dwa proste triki.Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślankę i jajka wyjmij więc z lodówki chwilę wcześniej. Ciasto po wyrobieniu odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce. W ten sposób odpocznie, a usmażone naleśniki wyjdą doskonale. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być domowa konfitura, sos czekoladowy, syrop klonowy, miód, owoce, serek waniliowy, mus owocowy, cukier puder. Jeśli wybierasz kupne konfitury lub dżemy, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Im niej cukru i sztucznych produktów, tym lepiej.

Wilgotny sernik jak u babci
01.01.2023 17:24 Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt

Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować. Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.

Pieczone pierogi kebabowe
31.12.2022 19:00 Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować. Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.

kalafior w cieście
31.12.2022 15:18 Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę

Mamy prawdziwy hit, jeśli chodzi o sylwestrowe przekąski. Nasza propozycja jest bezmięsna, chrupiąca i po prostu pyszna. Mowa zaskakującym o kalafiorze w cieście. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników z dodatkiem jasnego piwa.Wykonanie chrupiącego kalafiora w cieście jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim różyczki kalafiora. Potem pozostaje jedynie smażenie i już można ten świetny poczęstunek stawiać na stół. Kalafiora w cieście najlepiej podawać z pikantnym oraz czosnkowym sosem.

ślimaczki z ciasta francuskiego
31.12.2022 13:36 Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno

Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do prostych i efektownych przekąsek. Nie inaczej ma się sprawa z apetycznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w try miga, nawet na ostatnią chwilę.Do przygotowania smakowitych ślimaczków z ciasta francuskiego potrzebujesz kilku prostych składników. Ulubiony ser i wędlina nadadzą się do tego w sam raz. Do tego chrupiące warzywa i odrobina popularnego sosu. Palce lizać.

tarta
30.12.2022 18:07 Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację

Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.

sernik baskijski
30.12.2022 16:33 Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak

Nie zna smaku sernika ten, kto nie próbował nigdy sernika baskijskiego. Niezwykle kremowy środek otoczony mocno przypieczoną, karmelową skórką zdecydowanie wyróżnia go spośród innych ciast tego typu. Doskonałym przełamaniem smaku sernika baskijskiego jest odrobina dodanej soli. Sprawdź, jakie to pyszne połączenie.Przygotowanie sernika baskijskiego nie należy do trudnych zadań. Wystarczy wymieszać jego składniki, a następnie wstawić je do piekarnika. Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, a następnie opada na środku, pozostawiając wyższą krawędź przy brzegu. Niedoskonały wygląd ciasta idzie w parze z jego doskonałym smakiem.

Aromatyczne krążki cebulowe
30.12.2022 11:33 Masz w domu cebulę? W mig zmienisz ją przekąskę na sylwestrową zabawę. 1 dodatek bosko podkręca smak

Cebula jest świetnym materiałem na pyszną, sylwestrową przekąskę. Przyrządzone z niej krążki za sprawą wędzonej papryki dodanej do ciasta nabiorą aromatu i charakteru. Musicie spróbować — ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Jeśli szukacie pomysłu na tani i efektowny przysmak, sięgnijcie po cebulę. Nie kosztuje wiele, a jej kawałki obtoczone w aromatycznym cieście po usmażeniu nabierają niesamowicie przyjemnej konsystencji. W smaku są znakomite. Każdy ich spróbuje.

Ciasto z suchych pierniczków
29.12.2022 21:39 Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto

Ciasto z pierniczków jest świetną opcją na zagospodarowanie nie do końca już miękkich korzennych ciasteczek. Zrobienie przysmaku nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych owoców uzyskamy niesamowicie wilgotny i smaczny wypiek. Musicie spróbować. Nie pierwszej świeżości pierniczki wcale nie muszą wylądować w koszu. Odrobina wysiłku wystarczy, by — korzystając jeszcze ze świeżych owoców i składników typowych dla szybkich ciast ucieranych — przygotować znakomity deser o niezwykłym aromacie. Receptura jest prosta, a efektami z pewnością będziecie zachwyceni.

Tiramisu bez żółtek i mascarpone
27.12.2022 16:41 Rewolucyjne tiramisu bez żółtek i mascarpone. Efekt wręcz zachwyca

Tiramisu można przygotować bez żółtek i mascarpone. Wegańska odsłona popularnego deseru jest kremowa, sycąca i niesamowicie smaczna. Przygotowanie nie jest trudne, a efekty z pewnością zachwycą waszych gości. Musicie spróbować. Przygotowanie niezwykle delikatnego i aromatycznego tiramisu bez nabiału wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy namoczyć nerkowce i połączyć je z kilkoma produktami, a uzyskaną masą przełożyć gotowe wegańskie biszkopty. Efekt jest oszałamiający.

paszteciki z ciasta francuskiego
27.12.2022 16:40 Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.

pieczarki
25.12.2022 12:59 Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska

Chrupiące pieczarki smażone w cieście wyśmienicie sprawdzą się na rozmaite okazje. Jako danie bezmięsne, bez trudu odnajdą się również na świątecznym stole. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z tego względu warto przyrządzić je tuż przed zaserwowaniem lub przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.Do przygotowania świątecznych chrupiących pieczarek potrzeba zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość, o ile nie wszystkie, masz już w swojej lodówce. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie daj się skusić.

sernik
24.12.2022 15:10 Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę

Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.

makowa szarlotka
24.12.2022 04:00 Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości

Uwielbiasz smak makowca, ale wizja pieczenia spędza Ci sen z powiek? Z pomocą przychodzi obłędna makowa szarlotka. To proste ciasto bez pieczenia łączy w sobie wszystkie zalety dwóch uwielbianych deserów. Zachęcamy do spróbowania.Makową szarlotkę przygotowuje się na herbatnikowym spodzie. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Makowa szarlotka, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Weronika Domogród, przed podaniem wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce. Zaplanuj przygotowanie deseru i ciesz się jego smakiem.

W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami, znamy najprostszy przepis
23.12.2022 19:11 W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis

Cynamonki są pysznym deserem na Boże Narodzenie. Bułeczki z ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem wychodzą za każdym razem, są puszyste i pełne smaku. Cynamonki udekoruj lukrem, a będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.Zamiast kolejnego ciasta na święta, spraw najbliższym pyszną niespodziankę. Cynamonki według najprostszego przepisu przygotujesz w mgnieniu oka. Bułeczki z cynamonowym nadzieniem to wyśmienity dodatek do kawy i zimowej, rozgrzewającej herbaty.Ciasto drożdżowe na cynamonki przygotuj z suszonych drożdży, co znacznie ułatwi pracę. Delikatne ciasto wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Cynamonki przed pieczeniem przykryj ściereczką i ponownie odstaw na chwilę, żeby bułeczki jeszcze trochę urosły.Świąteczne cynamonki po ostudzeniu udekoruj lukrem. Puszyste, korzenne bułeczki wychodzą za każdym razem i zawsze znikają błyskawicznie. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczne nadzienie z masła, cukru i mielonego cynamonu to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.

Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność
23.12.2022 13:41 Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność

Krokiety z kapustą i grzybami są wyśmienitym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Niestety naleśniki do krokietów często pękają podczas smażenia, przez co tracą kształt, rozwarstwiają się i wychodzi z nich farsz. Poznaj proste sztuczki, dzięki którym naleśniki do krokietów wyjdą za każdym razem.Sekretem doskonałych naleśników do krokietów jest ciasto oraz sposób smażenia. Ciasto musi być wyrobione bardzo dokładnie, nie mogą pływać w nim grudki mąki. Do ciasta koniecznie dodaj niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki smaż do przyrumienienia. Jeśli je przypalisz, nie zawiniesz ich z farszem, ponieważ się pokruszą.Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i delikatne. Farsz przygotuj tradycyjnie z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki po ugotowaniu przesmaż na patelni z dodatkiem zeszklonej cebuli, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Nadzienie przyrządzone w ten sposób będzie bardzo smaczne.Po usmażeniu naleśników do krokietów odstaw je na chwilę, żeby odpoczęły. Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Na zimne placki wykładaj farsz, zawiń dokładnie i panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Krokiety smaż kilka minut, do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.

Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do piernika. Wyrazisty napar bosko podkręca smak
23.12.2022 13:02 Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do piernika. Wyrazisty napar bosko podkręca smak

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na szybki piernik z dodatkiem mocnej, czarnej kawy. Piernik przełożony powidłami śliwkowymi, udekorowany polewą czekoladową i migdałami będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz.Na stronie ewawachowicz.pl, Ewa Wachowicz zdradziła przepis na piernik z niezwykłym dodatkiem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia, jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Piernik kawowy Ewy Wachowicz jest piernikiem, który nie musi leżakować przez kilka tygodni przed pieczeniem. Pyszne ciasto przygotujesz w ciągu jednego dnia. Piernik z dodatkiem kawy jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Wachowicz dodatkowo nasącza ciasto przed wyłożeniem powideł śliwkowych. Ostudzony piernik kawowy Ewy Wachowicz koniecznie udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałów. Będzie wyglądał bardzo świątecznie. Przepis na najlepszą polewę do ciast znajdziesz poniżej.

keks
22.12.2022 19:27 Keks - szybkie, świąteczne ciasto z bakaliami. Zachwyca smakiem przez wiele dni

Keks jest klasycznym,, świątecznym wypiekiem, za którym przepada cała rodzina. Ucierane ciasto wypełnione smakowitymi bakaliami jest niezwykle smaczne i przyjemnie wilgotne. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje doskonale nawet kilka dni po upieczeniu. Do przyrządzenia świątecznego keksu potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Wystarczy zmiksować je i pyszne ciasto jest niemal gotowe. Ilość oraz rodzaj bakalii w deserze możesz dobierać wedle własnego gustu. Już dziś ciesz się smakiem tego domowego wypieku.

Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni
22.12.2022 17:12 Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni

Makowiec zawijany, zwany też struclą makową, jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Ciasto drożdżowe zrolowane z masą makową doskonale smakuje i zwykle pięknie wygląda. Zwykle, bo niestety ciasto często pęka podczas pieczenia. Zastosuj nasze rady, a tym razem wyjdzie perfekcyjnie.Makowiec jest ciastem o wyjątkowym smaku. Masa makowa doprawiona bakaliami, orzechami, miodem, skórką z pomarańczy i aromatem migdałowym jest jednym z lepszych ciast, jakie możemy upiec. Mak na makowiec gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce. Wtedy będzie delikatny i dobrze połączy się z resztą składników.Sekretem idealnego makowca jest ciasto. Musisz je bardzo dobrze wyrobić, żeby było jednolite i elastyczne. Ciasto musi również wyrosnąć bezpośrednio po wyrobieniu i po zawinięciu w rulon. Bez tych czynności makowiec się nie uda. Do masy koniecznie dodaj pianę z białek i płynny miód. Produkty świetnie połączą wszystkie składniki i sprawią, że masa będzie wilgotna, nie wysuszy się i nie rozwarstwi podczas pieczenia. Masa makowa musi być ostudzona, kiedy będziesz wykładać ją na drożdżowe ciasto.

Babciny przepis na puszysty i wilgotny sernik świąteczny. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
21.12.2022 21:39 Babciny przepis na puszysty i wilgotny sernik świąteczny. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni

Babciny przepis na sernik nie ma sobie równych. Ciasto pięknie rośnie w piekarniku, nie opada, nie kruszy się, nie pęka. Sernik jest niezwykle puszysty i wilgotny. Sekretem jest odpowiedni rodzaj sera, sposób pieczenia i studzenie. Przepis na sernik jest przepisem podstawowym. Do masy pod sam koniec mieszania składników, możesz dodać rodzynki, kawałki brzoskwini z puszki, skórkę tartą z pomarańczy. Upieczony i ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem lub polej polewą z gorzkiej czekolady i kilku łyżek mleka.Sernik możesz przygotować bez żadnego spodu. Możesz upiec również lekki spód z kruchego ciasta lub wyłożyć na tortownicę herbatniki lub biszkopty. Możesz także przygotować masę z masła i pokruszonych herbatników. Wszystko zależy od tego, na jakie ciasto masz ochotę. Jaki jest sekret puszystego sernika? Do ciasta wykorzystaj półtłusty twaróg, zrezygnuj z chudego sera, ponieważ masa nie będzie wilgotna po upieczeniu. Bardzo ważne jest również pieczenie i studzenie. Wyłącz termoobieg, a ciasto studź w piekarniku. Uchyl jedynie lekko drzwi, żeby udostępnić dopływ świeżego powietrza.

Kiedy upiec makowiec na święta i jak go przechowywać, by zachował świeżość?
21.12.2022 10:30 Kiedy upiec makowiec na święta i jak go przechowywać, by zachował świeżość?

Makowiec zawijany jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Delikatne ciasto drożdżowe i wilgotna, pełna smaku masa makowa są przepysznym połączeniem. Wiele osób zastanawia się, kiedy można upiec ciasto i jak je przechowywać, żeby w Święta smakowało jak świeże. Ciasto drożdżowe na makową struclę przygotuj chwilę wcześniej, żeby zdążyło wyrosnąć i odpocząć przed pieczeniem. Po rozwałkowaniu masy na cienki placek i zawinięciu strucli, makowiec przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Dopiero wtedy wstaw do nagrzanego piekarnika.Żeby masa makowa nie oddzielała się od ciasta i nie była sucha, koniecznie dodaj do niej płynny miód i pianę z białek. To skuteczny sposób na ciasto, które wychodzi za każdym razem. Mak ugotuj w mleku, następnie zmiel dwa lub nawet trzy razy w maszynce o drobnych oczkach.Do masy makowej na makowiec dodaj orzechy włoskie, rodzynki, skórkę tartą z pomarańczy, suszoną żurawinę, morele, daktyle. Pod koniec wyrabiania masy makowej polecam dodać odrobinę ekstraktu migdałowego, który podkreśli smak. Na 500 g maku dodaj łącznie 150 g posiekanych, ulubionych bakalii. Efekt zachwyci każdego.

włoska baba
21.12.2022 09:37 Wegańskie panettone. Lekka włoska babka świąteczna bez jajek bije na głowę tradycyjne polskie wypieki

Włoska babka świąteczna jest puszysta i aromatyczna. Pełna kontrastów — z pysznie soczystym wnętrzem i chrupiącą otoczką — będzie stanowiła nie lada konkurencję dla popularnego keksa czy strucli owocowej. Przyrządzicie ją bez nabiału, więc spodoba się też weganom i alergikom. Pyszną i wizualnie zachwycającą włoską babkę świąteczną, czyli panettone, bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Historia pochodzącego z Mediolanu deseru sięga XV wieku, lecz tradycja wypiekania go na Boże Narodzenie na dobre utrwaliła się dopiero w wieku XVIII. W oryginalnej wersji drożdżowy przysmak przyrządza się z dodatkiem jaj i jest pełen słodkich rodzynek oraz aromatycznej kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny.Nasza wersja nie będzie jednak wymagała kurzego nabiału. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym. Zamiast mleka użyjemy też napoju roślinnego, a masło zamienimy na olej rzepakowy. Postawimy zatem na roślinne, proste składniki, a nasze panettone będzie wegańskie i bezlaktozowe.

Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek
21.12.2022 04:00 Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek

Ewa Wachowicz przygotowuje paszteciki inaczej niż wszyscy. Zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Do nadzienia natomiast dodaje suszone śliwki. Paszteciki z kapustą i śliwką są pyszną przekąską i dodatkiem do czerwonego barszczu.Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania główne, przekąski i domowe ciasta. Wachowicz przygotowała również recepturę na obłędne paszteciki z kapustą i śliwką. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Paszteciki zwykle przygotowujemy z ciasta drożdżowego. Musimy więc przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż urośnie. Ewa Wachowicz zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Ciasto po upieczeniu jest chrupiące, delikatne i dzięki niemu przygotowanie pasztecików jest o wiele szybsze i łatwiejsze.Wachowicz nadzienie na paszteciki przygotowuje z kapusty kiszonej, suszonych grzybów i suszonych śliwek. Te ostatnie doskonale podkreślają smak farszu, przez co paszteciki są jeszcze lepsze. Paszteciki z kapustą i śliwką koniecznie posmaruj jajkiem i oprósz kminkiem lub czarnuszką przed wstawieniem do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.

Sernik z rodzynkami
20.12.2022 22:20 1 patent i rodzynki w serniku przenigdy nie opadną. Jest pilnie strzeżony przez cukierników

Rodzynki w serniku dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Nim jednak dodamy je do masy, konieczne jest odpowiednie ich przygotowanie. Prosty trik polegający na namoczeniu rarytasu i obtoczeniu go w mace sprawi, że nie opadną na dno ciasta.Sernik z rodzynkami nie będzie smaczny, jeśli suszone winogrono znajdziemy jedynie na dnie. Aby smakowite bakalie były obecne w całej objętości wypieku, wcale nie potrzeba wiele. Prosta cukiernicza technika sprawi, że uzyskamy znakomite rezultaty.

Pyszny piernik z patelni
20.12.2022 21:41 Pyszny piernik z patelni. Doskonały przepis na świąteczny deser, który nie wymaga pieczenia

Piernik z patelni spodoba się nawet wybrednym łasuchom. Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto bez pieczenia nie wymaga zastosowania trudno dostępnych składników czy skomplikowanych technik kulinarnych, a jest równie smaczne, co tradycyjne długo dojrzewające przysmaki. Warto spróbować.Jeśli przegapiliście moment nastawieniu piernika staropolskiego, nic straconego. Równie smaczną wersję świątecznego deseru przygotujecie bez piekarnika i solidnego zapasu czasu. Ponieważ piernik z patelni jest ciastem warstwowym, potrzebna będzie odrobina cierpliwości — będziemy smażyć 3 placki i przygotujemy 2 nadzienia do przełożenia. Zapewniamy jednak, że warto się skusić.

Dlaczego w makowcu robi się dziura?
20.12.2022 18:26 Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu

Makowiec zawijany pojawi się na niejednym świątecznym stole. Zdarza się, że mimo starań w jego wnętrzu pojawiają się nieestetyczne przerwy. Kilka szczegółów sprawi, że unikniemy przykrej niespodzianki. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.Makowca nie odmówi chyba, żaden smakosz. Miękki, delikatny i jednocześnie pełen nadzienia wypiek nie jest trudny do uzyskania. Wystarczy zadbać o pewne detale, by w cieście nie pojawiły się puste przestrzenie. Zdradzamy, co ma wpływ na powstawanie dziur.

Świąteczny tort makowy
19.12.2022 21:34 Prosty tort makowy bez pieczenia. Cudowna alternatywa świątecznego makowca

Świąteczny tort makowy bez pieczenia jest prosty w przygotowaniu. Deser nie wymaga nietypowych składników, a wygląda spektakularnie. Warto go przygotować zamiast tradycyjnej rolady makowej. Goście będą zachwyceni. Jeśli nie lubicie piec lub nie macie piekarnika, ten deser może wam się spodobać. Elegancka alternatywa drożdżowego makowca zawijanego prezentuje się fantastycznie. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Magdalenkowe Frykasy, na którym znajdziecie podobny przepis. Smak również was zachwyci.