Szukasz pomysłu na szybki, tani i przede wszystkim smaczny obiad? Przygotuj kluski leniwe bez wyrabiania i bez mąki. Te kluseczki twarogowe smakują wybornie i znikają z talerzy błyskawicznie. Wystarczą tylko 3 podstawowe składniki. Rodzina często będzie prosić o to danie.
Sprzęt AGD jest we współczesnej kuchni niezbędny. Obecnie dysponujemy coraz większą ilością urządzeń ułatwiających przygotowanie potraw. O ile, każdy wie, jak ich używać, o tyle nie każdy ma świadomość o ich eksploatacji po zakończonej pracy. Problematycznym urządzeniem okazuje się toster podłączony do gniazdka elektrycznego. Niestety, wiąże się to z ryzykiem pożaru i sporymi wydatkami.
Mąka to najczęściej używany składnik do zagęszczania zbyt wodnistego sosu. Okazuje się jednak, że to nie najlepszy i nie najzdrowszy możliwy wybór. Inny składnik nie tylko poprawi jakość dania, ale też jego smak. Dowiedz się, czym zagęścić sos, a już nigdy nie sięgniesz po inny produkt.
Jak babcia coś ugotuje, to nawet najbardziej ekskluzywne specjały nie mogą się równać z domowymi potrawami. Tym razem przedstawiamy zupę fasolową z przepisu babci. Jest nie tylko obłędnie smaczna, ale też bardzo sycąca. Przygotowanie to pestka i poświęcenie każdej minuty na jej gotowanie jest tego warte.
Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie? Wystarczy, że masz w domu jajka, mleko i płatki owsiane, a pyszne danie przygotujesz w dosłownie 5 minut.
Ceniony kucharz – Tomasz Strzelczyk – dokonał czegoś naprawdę niesamowitego. Z dwóch rodzajów mięsa zrobił przysmak, który musi pojawić się na Wielkanoc. Poznaj przepis, a nie tylko dowiesz się, jaki niezbędny, świąteczny produkt przygotujesz, ale też, jak go zrobić w łatwy sposób.
Nie czekam na sezonowe owoce, nawet w marcu przygotowuję kilka słoiczków dżemu z ulubionych owoców. Wiele osób jest zaskoczonych, że jest tak smaczny i tak wspaniale pasuje do ciast oraz naleśników. Egzotyczne owoce też nadają się na przetwory. Przepis jest bardzo prosty.
Jeżeli w tym roku nie udało ci się zebrać grzybów w sezonie, nic straconego. Istnieje grzyb, który można hodować w domu i zbierać go praktycznie przez cały rok. Wykorzystasz go, podobnie jak te zebrane w lesie, do przyrządzenia znakomitych dań i innych pyszności.
Okazuje się, że żurek i barszcz biały to niejedyne zupy, jakie można podać na Wielkanoc. Poznaj przepis na tradycyjną zupę z Małopolski, a na pewno ugotujesz ją na te święta. Smak i konsystencja dania zachwyci całą rodzinę. Recepturą będziesz dzielić się na lewo i prawo.
Jeżeli została ci spora ilość rosołu z niedzielnego obiadu, mamy na niego sposób. Poznaj przepis na zupę fasolową przygotowaną właśnie na bazie tradycyjnej polewki. Smak dania skradnie serca całej rodziny i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ugotuj, a przekonasz się, że było warto.
Barwienie jajek łupinami z cebuli może przynieść jeszcze lepsze rezultaty. Poznaj nietypowy sposób na barwienie jajek, a już nigdy nie wybierzesz innej metody. Marmurkowych jajek pozazdrości ci cała rodzina.
Zapomnij o kolorowaniu jajek łupinami z cebuli. Poznaj nietypowy sposób na przygotowanie pisanek, a będziesz malować je tak co roku. Użyte do tego celu składniki mogą zaskoczyć, ale warto ich użyć, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj go, a przekonasz się, że było warto.
Policja przekazała informacje o tragicznym zakończeniu poszukiwań Aleksandry z Olsztynka. Nastolatka została znaleziona martwa na jednej z posesji. Opinia publiczna poznała ją przed rokiem za sprawą działu w programie stacji TVN – „MasterChef Nastolatki”. Śledczy odmawiają na chwilę obecną komentarza w tej sprawie.
Ostatki zbliżają się wielki krokami, dlatego też dobrze jest zacząć powoli myśleć o przekąskach, które podamy na imprezie, jeśli się na takową wybieramy lub organizujemy. Możliwości jest wiele, lecz warto przygotować coś oryginalnego i nieoczywistego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne roladki z szynki.
Ekspertka od zdrowego odżywiania – Katarzyna Bosacka – zabrała głos w sprawie oleju rzepakowego. Produkt od lat jest tematem dyskusji, ale dziennikarka wskazuje, dlaczego nie powinniśmy się go obawiać. Co istotne, wskazuje także, czym należy się kierować podczas wyboru oleju w sklepie. Ten fakt zaskoczy każdego, bo wcale nie chodzi o skład.
Rok temu było bardzo głośno o zatrutym mięsie, które było sprzedawane na podkarpackim targowisku. Konsekwencje były drastyczne, ponieważ jedna osoba, która spożywała tą zatrutą galaretę mięsną zmarła. Kolejne trafiły do szpitala. Teraz sprawa znowu nabiera tempa.
Zakupy w niedzielę w Auchan? To możliwe. Francuska sieć sklepów Auchan wprowadza znaczące zmiany. Aktualnie testowane są wersje sklepów autonomicznych, między innymi w Polsce, ale również właśnie we Francji. Międzynarodowa sieć sklepów planuje przyciągnąć klientów, jednocześnie obniżając koszty działalności.
Znudziła Ci się klasyczna jarzynowa lub popularny gyros? Wypróbuj tę sałatkę z przepisu Ani Zyśk. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością zrobi furorę wśród gości. Przygotuj ją na próbę już teraz, być może zagości też w tym roku na Twoim wielkanocnym stole.
Biedronka nie zawodzi swoich klientów. Sieć tnie ceny podstawowych produktów, kusi walentynkowymi słodyczami oraz sprzedaje ekspres do kawy i hit od Gessler w dużo niższej cenie. Szczegóły w artykule.
Szukasz pomysłu na pyszną, szybką i pożywną zupę? Przepis na to danie znalazłam w zeszycie z przepisami babci. Zupa nie dość, że syci na wiele godzin, to doskonale działa na żołądek, rozgrzewa i jest pełna smaku. Moim zdaniem jest 100 razy lepsza niż krupnik.
Mleko, mąka, drożdże. To nie jest przepis ani na ciasto, ani na pizzę. To danie wszyscy znamy doskonale. Przygotujesz je w prosty sposób, a podane z ulubionymi dodatkami smakuje jak marzenie. Dorośli i dzieci będą zachwycone!
Przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najgorszych dań świata. Pierwsze miejsce zajął szwedzki przysmak, czyli krwawe kluski, ale na liście znalazła się także jedna potrawa z Polski. Jakie polskie danie jest najgorsze i czy aby na pewno?
Bigos to danie, które króluje od wieków na polskim stole. W styczniu, nie przez przypadek, obchodzimy Dzień Bigosu. Jest on nieodłącznym elementem świąt czy spotkań rodzinnych. Zimowym kulinarnym akcentem, który przygotowuje u siebie w domu także chef Andrea Camastra z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji NUTA. Jak Włoch, który od przeszło dekady mieszka w Polsce zapatruje się tę klasyczną potrawę? W jaki sposób podałby bigos w swojej restauracji? Chef Camastra opowiada o swoim spojrzeniu na „potrawę przyrządzoną z resztek”.
Jednogarnkowe obiady znane pod nazwami w stylu „chłopski kociołek” to prosta metoda na obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak z podstawowych składników wyciągnąć maksimum smaku. Przepis nie jest może najszybszy, ale z pewnością warto poczekać na efekty.
Jajecznica po góralsku jest idealnym pomysłem na zimowe śniadanie. Smaczna, sycąca, pełna pysznych dodatków, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskim tym prostym i wyjątkowo smakowitym daniem.
Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis i zaskocz domowników. Przygotowana według niego mało znana zupa pejzanka nie ma sobie równych i szybko stanie się ulubionym daniem całej rodziny. Dlatego dowiedz się, jak ją ugotować i o jej doskonałym smaku przekonaj się sama.
Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.
Jak zamrozić bigos? Z tym patentem zrobisz to bez większych problemów. To nie koniec dobrych wiadomości. Według kulinarnych ekspertów ta potrawa najlepiej smakuje właśnie po odgrzaniu. Dzięki naszym wskazówkom zachowasz pełnię jej smaku.