Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

pierś z kurczaka
25.09.2024 16:08 Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu

Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj przepis i dowiedz się, jak ugotować kurczaka. To mięso jeszcze nigdy nie było aż tak soczyste, a jego smak powali całą rodzinę na kolana. Przez dług czas nie będą chcieli jeść go w innej formie. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować perfekcyjny obiad. 

grzyby
25.09.2024 15:14 W tym roku lasy będą pełne grzybów. Eksperci wskazali termin

Na sezon grzybowy ostrzą sobie zęby dziesiątki tysięcy polskich grzybiarzy. W ostatnich dniach września wciąż jednak obywają się smakiem. Kiedy można spodziewać się wysypu leśnych grzybów?

papryka
17.09.2024 11:49 Najlepszy przepis na paprykę, jaki znam. Zalewa to mistrzostwo świata

Przyrządzasz paprykę na zimę? W takim razie poznaj przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Zalewa jest przepyszna i w moim domu zyskała już całe grono miłośników. Papryka marynowana z miodem i innymi pysznymi składnikami nie ma sobie równych. 

przetwory
13.09.2024 07:00 Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimę

Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz. 

zupa
08.09.2024 22:00 Tę zupę mogłabym jeść non stop. Jest pyszna i bardzo zdrowa

Czy zdrowa zupa może być też pyszna? Jak najbardziej! Taka właśnie wychodzi dzięki temu przepisowi. Często ją gotuję i każdemu polecam tę prostą recepturę na znakomite danie. 

Miód i pszczelarz
07.09.2024 18:35 Kuchenna szafka to najgorsze miejsce do trzymania miodu. Pszczelarz wyjawia dlaczego

Miód jest bez żadnych wątpliwości moim ulubionym dodatkiem do herbaty, kawy czy wody z cytryną. I choć wiem, że w wysokiej temperaturze jego prozdrowotne właściwości znikają, to zostaje przynajmniej jego smak - który uwielbiam.Niedawno pochyliłem się nad tematem przechowywania miodu i okazało się, że całe życie źle to robiłem. Mój błąd, i jak sądzę setek tysięcy innych Polaków, wytknął Pszczelarz z Wąchocka. Popularny twórca internetowy na pszczelarstwie zjadł zęby, dlatego ufam jego ocenie. Kuchenna szafka to jedno z najgorszych miejsc do trzymania słoika z tym pysznym i zdrowym produktem.

Konferencja gastronomii 2024
06.09.2024 13:48 Najbardziej merytoryczna konferencja gastronomii. 9 października 2024 - Fabryka Porcelany, Katowice

Branża gastronomiczna nigdy nie stoi w miejscu – a Ty? Czy jesteś gotowy na rewolucję, która podniesie Twoją restaurację na wyższy poziom? Przyjdź na Wielką Konferencję Gastronomiczną 2024 i dowiedz się, jak przewodzić zmianom w dynamicznym świecie gastronomii!

sałatka z fasolki szparagowej
01.09.2024 18:54 Żadna bułka tarta, żadne masełko. Najlepszy sposób na fasolkę szparagową to sałatka na zimno

Fasolka szparagowa najlepiej smakuje latem. Zwykle podajemy ją na gorąco polaną masełkiem i bułką tartą. Jednak warto przyrządzić sałatkę z fasolki szparagowej na zimno. W takim wydaniu zachwyci wszystkich. 

dynia
29.08.2024 08:40 Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych

Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku. 

zupa cygańska
27.08.2024 11:45 Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie

Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się dość nietypowa zupa. Choć nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, w niczym nie ustępuje im smakiem. Według samozwańczych krytyków jest od nich nawet lepsza. Poznaj łatwy przepis i ugotuj ją, a sprawdzisz, czy to prawda.

przecier z pomidorów
26.08.2024 21:00 Ten przepis na przecier z pomidorów dostałam od babci. Sklepowe nie mają do niego startu

Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować. 

buraki
25.08.2024 17:49 To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimę

Robisz przetwory na zimę? U mnie produkcja idzie pełną parą. Przyrządzam buraki do słoików, które są prawdziwym hitem. Przygotowałam tyle, że podzielę się ze znajomymi i krewnymi. Każdy zje ten zdrowy rarytas z apetytem.

dżem
25.08.2024 15:41 Moja mama powinna dostać medal za ten dżem. Robi go aż z 3 owoców

Dżemy to jedne z moich ulubionych smakołyków. Smak letnich owoców zamknięty w słoiczkach przyda się zimą. Wtedy najchętniej sięgam po dżem z jabłek, gruszek i śliwek, który robi moja mama. Te owoce gwarantują pyszne połączenie. 

zupa z groszkiem
17.08.2024 16:04 Wyciągam słoik groszku i robię genialną zupę. W 20 minut obiad gotowy

Obiad w 20 minut? To możliwe tylko z tym przepisem. Zupa z groszku, jaką z niego przygotujesz, zachwyci wszystkich. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ją w szybki i łatwy sposób.

papryka na zimę
17.08.2024 07:00 Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania

Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.

Smażenie cukinii
12.08.2024 16:37 Pokrój cukinię na plastry i obtocz ciastem. Wyjdzie jak z KFC, chrupiąca i soczysta

Stripsy z KFC są legendarne, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. Czasami przechodzi również ochota na mięso. Wtedy warto przypomnieć sobie poniższy przepis.Stripsy z cukinii świetnie imitują mięsną przekąskę, pięknie pachną, chrupią, a do tego są soczyste. Jeśli zastanawiasz się co zrobić dzisiaj na obiad, sięgnij po ten patent.

placki
04.08.2024 12:30 Wymieszaj z serkiem wiejskim. Te słodkie placki biją na głowę racuchy i naleśniki

Jak zrobić danie pyszne i szybkie? Wystarczy wymieszać serek wiejski z kilkoma składnikami. Wyjdą placki, że palce lizać. Przy nich racuchy i naleśniki wypadają blado. 

pomidory w słoiku
03.08.2024 20:16 Kroję pomidory i wkładam do słoików. Zimą wszyscy mi za to dziękują

Zatrzymaj smak pomidorów na zimę. Przygotowane z nich przetwory staną się bazą wielu pysznych dań. Poznaj przepis i wypróbuj ten sposób, a będziesz przygotowywać je co sezon. Zebrane latem pomidory jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. 

pory
31.07.2024 21:05 Przenigdy nie wyrzucaj liści pora. Wykorzystasz je w niezwykły sposób

Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.

jeżyny
31.07.2024 15:37 Mama nauczyła mnie jak usunąć pestki z jeżyn. Nie ma lepszego sposobu

Na ryneczkach pojawiły się jeżyny. Ten sezonowy owoc jest niezwykle smaczny, ale każda kucharka i kucharz stają przed poważnym problemem. Chodzi o to, jak usunąć pestki. Poznaj sprawdzony sposób, a będziesz stosować go za każdym razem. 

podłączanie wtyczki do gniazdka
28.07.2024 13:01 Najwięksi kuchenni pożeracze prądu. Mam sposoby, żeby nie pobierały tyle energii

Płacisz wysokie rachunki za energię elektryczną? Dowiedz się, co pobiera najwięcej prądu w kuchni i zaoszczędź masę pieniędzy. Z tymi prostymi sposobami jest to możliwe jak nigdy wcześniej.

sałatka
28.07.2024 07:03 Przepis na tę sałatkę przywiozłem rok temu z wakacji. Jest świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu

Rok temu przywiozłem z wakacji przepis na tę sałatkę. Jej głównym składnikiem jest kasza bulgur. Rodzina wręcz nie może się jej nachwalić i wciąż prosi o dokładki.

danie z pieczarek i żelatyny
26.07.2024 08:23 Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały

W upalne dni apetyt nie dopisuje. Na szczęście znalazłem przepis, który przychodzi mi z pomocą w takich sytuacjach. Łączę pieczarki z żelatyną i mam pyszną przekąskę na zimno. Nie wyobrażam już sobie bez niej sezonu letniego.

płukanie pietruszki
25.07.2024 06:05 Wymieszaj z wodą i wypłucz natkę pietruszki. Bez mrożenia wytrzyma długie tygodnie

Ta prosta domowa metoda wydłuży żywotność świeżych ziół nawet do kilku tygodni. Możemy więc dzięki niej dłużej cieszyć się sezonowymi ziołami. Sposób zaś jest banalnie prosty.

dżem z borówki
19.07.2024 07:32 Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiają

Zapomnij o dżemie ze sklepu. Przygotuj domowy z sezonowego owocu, który nie ma sobie równych. Z tym przepisem dżem z borówek zrobisz nie tylko łatwo, ale też bez dodatku cukru. Smak zachwyci wszystkich i poproszą, abyś przyrządzała ten dżem znacznie częściej. 

mięso w słoikach
13.07.2024 17:44 Pakuję mięso do słoików i wkładam do gara z wodą. Ten przepis mam jeszcze od babci

Oto tradycyjny, bardzo stary sposób na peklowane mięso, które sprawdzi się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki obiad można przygotować z wyprzedzeniem, a z kawałka niedrogiego mięsa wyczarować cuda.

sklep dino
11.07.2024 12:04 Czynny 24/7 i bez żadnych kolejek. Pierwszy taki sklep Dino w Polsce

Wygląda na to, że Dino to jedna z najbardziej innowacyjnych firm w polskim handlu detalicznym. Na Śląsku sieć otworzyła właśnie nietypowy sklep. W jego opracowaniu brali udział inżynierowie z Politechniki Śląskiej.

koperek
10.07.2024 15:19 Przechowuję koperek metodą „odwróconego słoika”. Jest świeży aż przez 4 tygodnie

Koperek jest znakomitym dodatkiem nie tylko do ziemniaków, ale i wielu innych dań. Dlatego poznaj metodę, dzięki której jego świeżość zachowasz na bardzo długo. Nie uwierzysz, jakie to proste i skuteczne. Kiedy poznasz ten sposób, już nigdy nie przechowasz go inaczej.