Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

kiszona cukinia
02.07.2024 07:04 Kiszę to warzywo zamiast ogórków. Jest idealne do kanapek

Cukinia ostatnio stała się ulubionym warzywem Polaków. Można ją podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest kiszenie. Czy to danie zdetronizuje kultowe ogórki? Nie mamy wątpliwości, że już teraz ma wielu miłośników. 

dżem z świdośliwy
01.07.2024 19:17 Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników

Od kilku lat robię dżem z świdośliwy. Ten niepozorny owoc z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowany z niego dżem doskonale się sprawdza jako dodatek do racuchów lub naleśników.

sok z wiśni
25.06.2024 23:50 Mój słynny sok z wiśni robię bez drylowania. Chwali go cała rodzina

Sok z wiśni należy do najbardziej cenionych przetworów. Właśnie trwa sezon na te owoce, dlatego zdradzamy jak go zrobić. Przepis, który podajemy nie wymaga również drylowania tych owoców.

fasolka konserwowa w słoikach
25.06.2024 09:15 Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni

Domowa fasolka konserwowa smakuje fenomenalnie. Z tym przepisem zrobisz ją w łatwy i szybki sposób. To sezonowe warzywo nigdy nie smakowało tak dobrze. Zrób ją, a jej smak zachwyci każdego domownika.

dżem z agrestu na kanapkach
21.06.2024 19:13 Ten przepis na dżem z agrestu mam od babci. Robi go z 2 składników

Dżem z agrestu jest wspaniałym dodatkiem do kanapek lub naleśników. Robi się go tylko z dwóch składników. Przepis pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje.

lara gessler
20.06.2024 17:19 Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"

Lara Gessler, córka sławnej Magdy, powiedziała, co myśli o nawykach żywieniowych Polaków. Potraktowani zbiorowo, oberwaliśmy od niej po uszach. Padły mocne słowa, a wręcz diagnozy.

Andrea Camastra
20.06.2024 15:42 Włoch po raz drugi zdobywa gwiazdkę Michelin dla stolicy Polski

NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra, z gracją wirtuoza zachwycił anonimowych inspektorów już po raz drugi. A nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji słynny czerwony przewodnik pozbawił jednej lub więcej gwiazdek aż 31 lokali. Restauracja niedawno zajęła także pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR. Czemu zawdzięcza swój gigantyczny sukces i kim jest człowiek, który za nim stoi?  

syrop
19.06.2024 17:53 Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięczna

Czarna porzeczka jest pełna smaku i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Dlatego robię z niej syrop, który zwykle używam zimą. Receptura babci na ten zdrowy przysmak nie ma sobie równych. 

bemary i logo PIS
17.06.2024 13:51 Zbiorowe zatrucie pokarmowe w nadmorskim ośrodku. Sanepid ostrzega, poszkodowanych może być więcej

Choć służby sanitarne dwoją się i troją, nie udaje się wyeliminować wszystkich ognisk zatruć pokarmowych. W jednym z nadmorskich ośrodków grupa osób dotkniętych tą przypadłością przechodzi izolacje w swoich pokojach.

zupa z jabłek
17.06.2024 13:24 Taką zupę z jabłek gotowała moja babcia. Tradycyjny polski przysmak wciąż zachwyca

Szukasz inspiracji na letni obiad? Poznaj przepis na zupę z jabłek. Danie wydawać się może dziś nieco ekstrawaganckie, ale jego smak zachwyci każdego domownika. Taką zupę gotowało się w kiedyś bardzo często. Uważaj, bo ten smak uzależnia i wszyscy poproszą cię o dokładkę. Ugotuj ją i o jej zaletach przekonaj się sama. 

mrożone czereśnie
16.06.2024 20:13 Lepiej mrozić czereśnie z pestkami, czy bez? Warto być świadomym konsekwencji

Mrożenie owoców to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. O ile jednak w wypadku np. truskawek jest to bardzo łatwe, o tyle mrożenie czereśni może nasuwać wątpliwości: czy można mrozić czereśnie z pestkami?

pierogi i Ewa Wachowicz
15.06.2024 10:25 Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon

Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę. 

zupa w garnuszku
13.06.2024 20:09 Ten przepis na zupę dostałem od babci. Robię ją z ulubionych warzyw

W wiosenno-letnim sezonie przypominamy o potędze zup jarzynowych. Są czymś więcej niż obiad. Są też wspaniałym składnikiem lekkiej diety i dawką witamin i mikroelementów tak potężną, że można traktować je niemal jak lekarstwo

czereśnie
10.06.2024 13:12 Sąsiadka dała mi przepis na kompot z czereśni w słoikach. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, jakie to proste

Korzystaj z sezonu na owoce, póki możesz. Dzięki temu przygotujesz z nich obłędne przetwory. Jednym z nich jest kompot z czereśni, który poleciła mi sąsiadka. Gdybym wcześniej wiedział, jakie to proste, robiłbym go już od dawna.

Grzegorz Skalmowski
07.06.2024 16:18 Są zdrowe jak ryby, pełne białka i tłuszczów nienasyconych. Śimaki powoli wpełzają na polski stół

Ślimaki zniknęły z naszych stołów, choć są tradycyjnym polskim produktem. Warto choć raz ich spróbować – przekonuje Grzegorz Skalmowski, cukiernik, restaurator i hodowca ślimaków.

syrop z czarnego bzu
03.06.2024 19:30 Weź kwiaty czarnego bzu, dodaj cytrynę i zalej tą mieszanką. To najlepszy przepis na syrop

Z początkiem czerwca rozpoczął się sezon na czarny bez. Poznaj przepis na syrop z jego kwiatów i przygotuj go sama. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do letnich napojów i przyniesie pożądane orzeźwienie. Przygotowanie jest banalnie proste. 

lodówka Sharp
31.05.2024 11:22 Zupełnie nowa linia innowacyjnych lodówek Sharp

Do bogatej i cenionej przez fachowców oraz klientów indywidualnych oferty lodówek Sharp trafił kolejny model. Za jego dystrybucję w Polsce odpowiedzialna jest firma Vestel. Zastosowane rozwiązania z pewnością zostaną docenione przez użytkowników. 

mięso
25.05.2024 08:07 W ten sposób rozmrozisz mięso w 5 minut. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Musisz szybko rozmrozić mięso? W ten sposób zrobisz to bez problemu. Skorzystaj z przydatnej sztuczki, która ułatwia pracę w kuchni. Teraz rozmrażanie mięsa stanie się dużo szybsze i prostsze. 

potrawka z fasolą i kiełbasą
24.05.2024 19:23 Wrzucam wszystko do jednego garnka i po chwili mam pyszny obiad. Mógłbym to jeść non stop

Doskonały przepis na jednogarnkową potrawkę, która nigdy się nie znudzi. Dzięki połączeniu kiełbasy, ziemniaków i warzyw stanowi posiłek, który nie wymaga żadnych dodatków, świetnie nadaje się do podgrzewania i zabija apetyt na długo.

zupa w chlebie
20.05.2024 20:26 Przepis na tę starą zupę przywiozłem z Austrii. Jest tania, smaczna i sycąca

Szukasz przepisu na pyszną i sycącą zupę? Ten patent pochodzi z Austrii i robi prawdziwą furorę w moim domu. Najważniejsze, że przygotowuje się ją w kilka chwil z niedrogich  składników. Wypróbujesz i z pewnością wrócisz do niej nie raz.         

dżem z truskawek
18.05.2024 20:11 Ten przepis na dżem z truskawek dostałam od babci. Nie ma w nim grama cukru

Truskawkom tak trudno się oprzeć. Warto zrobić z tych owoców apetyczny dżemu. Polecam przepis od babci na dżem z truskawek, w którym nie ma ani grama cukru. Jest dietetyczny i pełen smaku. 

Bartek Kieżun i dorada
17.05.2024 20:35 Upiecz rybę jak w Neapolu i zaskocz gości. Ten prosty przepis zdradza znany podróżnik kulinarny

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, autor książek kucharskich, fotograf i badacz historii kuchni, zabiera nas w kolejną podróż. Zwiedzimy z nim Neapol, a zatem także słynne starożytne Pompeje i krater Wezuwiusza. A przede wszystkim objemy się pizzą, makaronem i rybami.

knedliki i Dino
10.05.2024 20:07 Do Dino właśnie trafiły knedliki śliwkowe. Możesz zjeść na obiad, możesz zjeść na deser

W sieci Dino, jednej z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce sieci sklepów, pojawia się kolejny produkt, na który warto zwrócić uwagę. Knedliki śliwkowe to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek w zabieganym dniu.

ziemniaki w garnku
06.05.2024 16:16 Kiedy powinno się solić wodę na ziemniaki? Większość osób ciągle popełnia ten sam błąd

Czy na pewno wiesz, jak poprawnie ugotować ziemniaki? Wydawałoby się, że ta prosta czynność nie ma przed nami żadnych tajemnic. A jednak nie każdy wie, należy posolić wodę niezbędną do ugotowania warzyw. Nawet nie wiesz, jak kosztowny może być błąd.

dżem z rabarbaru
05.05.2024 16:17 Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego

Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.

kiełbasa po cygańsku
05.05.2024 15:19 Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.

obieranie czosnku
05.05.2024 15:14 Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.

garnek rosołu
05.05.2024 13:52 Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób

Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?